Ο Πρυτανης των Ελληνων Θεολογων Θεολογος Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Ο 15ος Κανόνας της Πρωτοδευτέρας Συνόδου πολεμεί το σχίσμα και είναι άξιος επαίνου.
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: «Αιώνιον τεταγμένοι. Αδελφοί που σας αγάπησε ο Κύριος, έγινε άνθρωπος και θυσιάστηκε για σας και όρισε να κατακτήσετε την απέραντη αιωνιότητα, να κατακτήσετε την ασάλευτη και απερίγραπτη Βασιλεία Του.
Η Εκκλησία σας με προσκάλεσε να έρθω να κηρύξω τον λόγο του Θεού. Ανταποκρίθηκα προθύμως στην πρόσκληση της Εκκλησίας σας. Η Εκκλησία σας κατηγορείται ότι είναι σχισματική. Ήρθα σαν ορθόδοξος θεολόγος να ανατρέψω αυτήν την κατηγορία. Ήρθα να υπερασπίσω σαν ορθόδοξος θεολόγος, τον λαό του Θεού που έρχεται σ’ αυτό τον ναό, για να λατρέψει τον Κύριο της Δόξης. Ο εφημέριος σας, ο λειτουργός του Υψίστου ο πατήρ Αλέξανδρος, έχει χειροτονία από κανονικό Επίσκοπο. Έχει κανονική χειροτονία, έχει πραγματική ιερωσύνη και τελεί τα Μυστήρια».
Το εκκλησίασμα: «Άξιος! Άξιος! Άξιος!»
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: «Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καθήρεσε τον πατέρα Αλέξανδρο, αλλά τον καθήρεσε αδίκως, αναρμοδίως, δεν είχε αυτό το Πατριαρχείο αρμοδιότητα να κρίνει τον πατέρα Αλέξανδρο και αναπολογήτως, χωρίς να τον καλέσει σε απολογία. Γι’ αυτό η καθαίρεσις του, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, είναι άκυρη, όπως είναι άκυρος κι ο περιβόητος αφορισμός του ομιλούντος.
Πρέπει να μάθουν οι διοικούντες την Εκκλησία, δικαιοσύνη, να μάθουν οι διοικούντες την Εκκλησία, δικαιοσύνη και να σέβονται τους Ιερούς Κανόνες, και να μην κάνουν αυθαίρετα και δικτατορικά πράγματα μέσα στην Εκκλησία του Θεού.
Ο 15ος Κανόνας της Πρωτοδευτέρας Συνόδου, τί λέγει αδελφοί μου; Όταν ένας αρχιερεύς κηρύττει Αίρεση, τότε ο ιερεύς έχει το δικαίωμα να μην μνημονεύει το όνομα αυτού του αρχιερέως και να λειτουργεί ανεξαρτήτως απ’ αυτόν τον αρχιερέα και να μνημονεύει, όπως με συγκίνησε, άκουσα προηγουμένως, να μνημονεύει ο πατήρ Αλέξανδρος: «Πάσης Επισκοπής Ορθοδόξων, των ορθοτομούντων τον λόγον της Αληθείας». Ο Κανών 15, επαναλαμβάνω της Πρωτοδευτέρας Συνόδου για τον ιερέα, ο οποίος δεν μνημονεύει τον αιρετικό αρχιερέα και λειτουργεί ανεξαρτήτως απ’ αυτόν, ο Κανόνας λέγει ότι αυτός ο ιερέας, δεν προκαλεί σχίσμα, αλλά πολεμεί το σχίσμα, διότι δεν μνημονεύει τον αιρετικό αρχιερέα και διότι λειτουργεί ανεξαρτήτως από τον αιρετικό αρχιερέα. Επαναλαμβάνω: Δεν δημιουργεί σχίσμα, αλλά πολεμεί το σχίσμα και είναι άξιος επαίνου».
Εκκλησίασμα: «Άξιος! Άξιος!»
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: «Όχι καθαιρέσεως. Καθαιρέθηκαν και μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Αθανάσιος, ο στύλος της Ορθοδοξίας, όπως ο Χρυσόστομος, ο οικουμενικότερος Πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας. Αλλά οι Πατέρες, καίτοι καθαιρέθηκαν από αδίκους συνεπισκόπους, είναι οι ακαθαίρετοι πύργοι της Εκκλησίας. Την λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου απολαμβάνουμε εδώ την Κυριακή.
Αδελφοί μου, δεν είναι σχισματική η Εκκλησία σας. Είναι κανονική, ορθόδοξος και είναι αξιέπαινος ο εφημέριος σας, διότι δήλωσε: «Εγώ θα λειτουργώ ανεξαρτήτως από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, διότι ο αρχιεπίσκοπος κηρύττει Αίρεση!» Αιρέσεις. Γι’ αυτό ήρθα εδώ να ομιλήσω, αλλιώς δεν θα ερχόμουν.
Ξέρετε τι λέγει άλλος Κανόνας, ο ΛΑ΄Αποστολικός; Ένας ιερεύς μπορεί να παύσει το μνημόσυνο αρχιερέως και να λειτουργεί ανεξάρτητα από την διοίκηση του αρχιερέως, όταν ο αρχιερέας προσβάλλει την ευσέβεια, την Πίστη δηλαδή κι όχι μόνο την ευσέβεια, και την δικαιοσύνη, όταν κάνει άδικα πράγματα.
Άλλος Κανόνας ξέρετε τι λέγει; Αν ένας αρχιερέας, δεν πολεμεί τις αιρέσεις, πολύ περισσότερο αν ο αρχιερέας κηρύττει κι αιρέσεις, έχει ως δικαίωμα, έχει δικαίωμα άλλος αρχιερέας να έρθει και ν’ αναλάβει την διαποίμανση του ποιμνίου του. Μάλιστα! Αν υπήρχαν ηρωϊκοί Επίσκοποι και ηρωϊκοί ιερείς, έπρεπε να έρθουν εδώ στην Αυστραλία και να αναλάβουν την διαποίμανση του αποιμάντου ποιμνίου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Σήμερα εορτάζομε, προχθές και σήμερον, την Αγία Παρασκευή. Μετά την Παναγία μας, είναι η δημοφιλέστερη γυναικεία αγία μορφή. Η Αγία Παρασκευή αγίασε αδελφοί μου, διότι είχε Πίστη. Το πρώτο είναι η Πίστις, όλα τ’ άλλα έρχονται δεύτερα. Πίστευε όπως λέγει σήμερα ο Απόστολος, πίστευε τον Ιησούν ως Κύριον, ως Θεόν. Πίστευε την Κυριότητα και την Θεότητα του Αρχηγού της Πίστεως μας, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πίστευε επίσης, στην Ανάσταση του Χριστού, που λέγει πάλι ο Απόστολος. Πίστευε σε όλα όσα πιστεύει η Εκκλησία. Ήταν μέλος της Εκκλησίας συνειδητό και αγωνιζόταν μέσα στην Εκκλησία. Κι επειδή η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητος, γι’ αυτό η Αγία Παρασκευή με τον αγώνα της και με την Χάρη της Εκκλησίας, έγινε Αγία και θαυματουργός.
Επ’ ευκαιρία αδελφοί μου, συντόμως θα εξηγήσω στην ευσέβειά σας, το άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως που αναφέρεται στην Εκκλησία, που αναδεικνύει Αγίους και θαυματουργούς και μάρτυρες και μεγαλομάρτυρες. Τι είπαμε προηγουμένως, απαγγέλοντας το Σύμβολο της Πίστεως; Πιστεύω Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν. Είναι μία. Ο Χριστός δεν είναι σε πολλές εκκλησίες. Μία Εκκλησία ίδρυσε. Αυτή που έχει τη σωστή Πίστη. Τ’ άλλα είναι αιρέσεις και σχίσματα. Εδώ είστε Εκκλησία με την ορθή Πίστη, την Ορθόδοξη. Ανήκετε στην Μία Εκκλησία που είπε ο Χριστός: «Θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου πάνω στην πέτρα της Πίστεως». «Την» Εκκλησία είπε, «Μία» Εκκλησία. Μία η σωστή Πίστις, μία η Εκκλησία.
Είπε πάλι ο Χριστός στους Ιουδαίους, δεν έχω μόνον εσάς τους Ιουδαίους είπε ο Χριστός, έχω κι άλλα πρόβατα. Εμάς τους εθνικούς, τους Έλληνες κι άλλους που ήμασταν ειδωλολάτρες. Πρόκειται κι αυτούς να τους οδηγήσω και θα γίνει μία ποίμνη κάτω από έναν ποιμένα. Ποιά είναι η μία Ποίμνη; Η Μία Εκκλησία. Και ποιός είναι ο ένας Ποιμένας; Αυτός που θυσιάστηκε για τα πρόβατα, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Μιλάνε οι Οικουμενισταί για πολλές εκκλησίες. Συμβούλιο λέει, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Να γίνει Ένωσις των εκκλησιών. Λάθος! Μία είναι η Εκκλησία, αυτή που δεν άλλαξε τίποτα από την Πίστη των οκτώ πρώτων αιώνων. Εγώ προκαλώ πολλές φορές τους ετεροδόξους, τους αιρετικούς να υποδείξουν και να αποδείξουν ότι αλλάξατε μία έστω μικρή Αλήθεια Πίστεως. Δεν μπορούν να αποδείξουν τέτοιο πράγμα. Δεν αλλάξαμε τίποτε από την Πίστη. Η Εκκλησία είναι Μία, τα άλλα επαναλαμβάνω, που ονομάζονται εκκλησίες, είτε Παπισμός, είτε προτεσταντικές ομολογίες, είτε μονοφυσίτες, είναι αιρέσεις και σχίσματα.
Η Εκκλησία είναι Αγία. Πίστεύω εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Γιατί η Εκκλησία είναι Άγια; Διότι είναι Άγιος ο Ιδρυτής της, διότι είναι Άγιο το Πνεύμα που την εμψυχώνει, το Άγιο Πνεύμα. Διότι είναι Άγιο το Ευαγγέλιο, Αγία η Γραφή, αγία η διδασκαλία της, αγία η Παράδοση της. Διότι είναι Άγια τα Μυστήρια της, διότι είναι άγιος ο σκοπός της. Η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητος. Μέσα στην Εκκλησία υπάρχει η Χάρις του Θεού που αναδεικνύει Αγίους, όπως ανέδειξε την Αγία Παρασκευή. Τί λέγω; Εκατομμύρια Αγίους και μάρτυρες και μεγαλομάρτυρες και θαυματουργούς, που και τα ιερά τους λείψανα θαυματουργούν. Η Εκκλησία είναι Αγία, δημιούργησε εκατομμύρια Αγίους, δεν έχει σημασία ότι μες την Εκκλησία υπάρχουν και ασεβείς και φαύλοι. Οι ασεβείς και φαύλοι δεν καταργούν τους Αγίους και την αγιότητα της Εκκλησίας, της Εκκλησίας του Θεού. Η Εκκλησία δεν είναι απλώς ανθρώπινος οργανισμός, είναι θεανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να την γκρεμίσουν οι εχθροί και οι προδότες της Πίστεως.
Η Εκκλησία είναι Καθολική. Τι σημαίνει η Εκκλησία είναι Καθολική; Οι Παπικοί ονομάζουν τους εαυτούς τους καθολική εκκλησία. Λάθος, δεν είναι εκκλησία οι Καθολικοί είναι Αίρεση, δεν είναι καθολική η εκκλησία τους, η λεγομένη εκκλησία τους. Λέγεται καθολική, αλλά δεν είναι, έχει το όνομα δεν έχει την Χάρη. Καθολική είναι η δική μας η Εκκλησία. Γιατί; Καθολική θα πει, έχει όλη την Αλήθεια της Πίστης. Δεν πέταξε τίποτε από τις αλήθειες της Πίστεως, δεν διαστρέβλωσε τίποτε από τις αλήθειες της Πίστεως. Επειδή η Εκκλησία μας έχει όλη την Αλήθεια της Πίστεως, που φανέρωσε ο Κύριος για τη σωτηρία μας, γι’ αυτό λέγεται Καθολική η δική μας Εκκλησία. Οι Παπικοί, από το όνομα «Καθολική» δεν έχουν την Χάρη. Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε το όνομα «Καθολική» και την Χάρη.
Η Εκκλησία είναι Αποστολική, τί σημαίνει τούτο; Ο Θεός την ίδρυσε δια μέσου των Αποστόλων. Διάλεξε δώδεκα, δεκατρείς ανθρώπους απλοϊκούς, αγραμμάτους, τους εξαπέλυσε στην οικουμένη, κήρυξαν τα ωραιότερα λόγια, λόγια που τα θαυμάζουν αιώνες, λόγια ασύγκριτα. Οι φιλόσοφοι δεν φτάνουν τη σοφία των Αποστόλων. Και μερικά έτη, και μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού, ίδρυσαν στην οικουμένη, ανάμεσα σε όλα τα κράτη και πάνω από όλα τα κράτη, το Κράτος του Θεού, την Εκκλησία. Όχι ακρογωνιαίο λίθο, αγκωνάρι τον ίδιο τον Χριστό και δευτερεύοντες θεμελιωτή τους, τους Αποστόλους και λίθους του οικοδομήματος αυτού που λέγεται Εκκλησία, έχει η Εκκλησία όλους τους συνειδητούς χριστιανούς. Είμαστε ζωντανά λιθάρια στο μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του Χριστού που λέγεται Εκκλησία.
Η Εκκλησία αδελφοί μου, είναι η κιβωτός της σωτηρίας μας, είναι το εργαστήριο της αγιότητος, είναι να εκφραστώ αλλιώς, η μητέρα μας, η γλυκιά μας μάνα, που μας χαρίζει ελπίδα και παρηγοριά και δύναμη. Μέσα στην Εκκλησία γίνονται θαύματα, γι’ αυτό δεν γκρεμίζεται η Εκκλησία. Και τι είπε ένας Πατέρας της Εκκλησίας; Κανείς δεν μπορεί να έχει τον Θεό Πατέρα, αν δεν έχει την Εκκλησία μητέρα. Αν δεν έρχεται κάθε Κυριακή στη μεγάλη αυτή οικογένεια του Χριστού, να πει το «Δόξα Σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς», να πει το «Σε υμνούμεν, σε ευλογούμεν, σοι ευχαριστούμεν, Κύριε».
Αδελφοί μου, όλα είναι μάταια στον κόσμο. Η Εκκλησία δεν είναι μάταιο πράγμα. Να μείνουμε πιστοί στην Πίστη, στην Ορθοδοξία, στην γλυκιά μας μάνα την Εκκλησία μέχρι τέλους. Κι όταν φύγουμε απ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο, σαν παιδιά της Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, δεν θα πάμε κάτω που πηγαίνουν οι ασεβείς. Θα πάμε πάνω, πάνω από τα άστρα, πάνω από τους γαλαξίες και θα παραλάβουμε Βασιλεία ασάλευτη, απερίγραπτη και θα βασιλεύουμε μαζί με τον Βασιλέα των βασιλευόντων, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, στους απεράντους αιώνας και της Βασιλείας ημών ουκ έσται τέλος. Αμήν!»
Απομαγνητοφώνηση: Ιστολόγιο Κατάνυξη
- Βίντεο: 1A Sermon after church Ν Σωτηρόπουλος Θέμα Πιστεύω 25082002
Σωστά είναι όλα αυτά όταν κάποιος πιστεύει στους κανόνες. Όταν δεν πιστεύει δεν έχουν νόημα οι κανόνες. Οι Αρχιερείς πιστεύουν σε κανόνες που ευνοούν και εδραιώνουν το Αρχιερατικό τους αξίωμα μόνο. Οι υπόλοιποι κανόνες- γι'αυτούς- έχουν περάσει σε αχρησία λόγω των συνθηκών της εποχής. Να μου το θυμηθείτε: Αυτοί θεωρούν ότι όσοι είναι βαπτισμένοι και πηγαίνουν στην Εκκλησία ασχέτως αν είναι συνειδητοποιημένοι ή όχι, αυτό είναι αρκετό. Τους δεσποτάδες τους ενδιαφέρει να βλέπουν κόσμο στις Εκκλησιαστικές εκδηλώσεις (ελεύσεις εικόνων και λειψάνων). Αυτό και μόνο τους μεθάει και γι'αυτά ζούνε. Ποιοί κανόνες τώρα και ποιές αποτειχίσεις.......... (Κάποιος που τα ζεί από πολύ κοντά).
ΑπάντησηΔιαγραφή