Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012


Ο πατηρ Παϊσιος:

Περί μεταμοσχεύσεων


ανθρωπίνων οργάνων


Αυτό που εζησα προχθες στην αιθουσα του δημαρχειου των Βασιλικων με τους χασαπηδες γιατρους των μεταμοσχευσεων που ψαχνουν για ανθρωπινα ...ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ και με τους δυο Παϊσιανους παπαδες των Βασιλικων, ηταν πραγματι καταπληκτικο.

(Μεχρι και βιαια απώθησι και πιεστικο σπρωξιμο υπεστην, απο Παϊσιανο πρωην ταξιαρχο αδελφο και πατερα παπαδων Παϊσιανων της περιοχης που συντροφευε τον π. Στυλιανο).

Ο π. Παϊσιος ειχε λαβει σαφη και καθαρη θεσι που εκτιθεται στο βιβλιο του φιλου μου σμηναγου Νικου Ζουρνατζογλου, τον οποιον και βοηθησα με πρωτοτυπες επιστολες του π. Παϊσιου που διακατειχα και του της παρεδωσα για να δημοσιευθουν.

Αυτοι ομως οι αθλιοι παπαδες που υποκρινονται τους Παϊσιανους και αν τολμησης και πεις καμμια κουβεντα κατα του γεροντα εμφανιζονται σαν θηρια να σε κατασπαραξουν, δεν σεβονται τις αποψεις του Γεροντα γιατι διαφερουν απο τις αποψεις του Μοιχεπιβατου Χατζηνικολαου και αυτοι προτιμουν ναναι με τον Χατζηνικολαου ( δηλαδη με την Εκκλησια των δεσποταδων ) παρα με τις αποψεις του γεροντα, το παιζουν δηλαδη σε πολλα ταμπλο.

Ακουετω ταυτα και ο Αμεθυστος.

Δηλωνω οτι το ζητημα αυτο δεν θα το αφησω. Θα δωσω συνεχεια. Ηδη ετοιμασα επιστολη που θα στειλω στους συγκεκριμενους παππουληδες και θα τους θεσω προ των ευθυνων τους. Η επιστολη θα δημοσιευθει στο ιστολογιο.

Ας δουμε ομως τις αποψεις του γεροντα, με τις οποιες εμεις διαφωνουμε επι τω αυστηροτερον, και συμφωνουμε με την αποψι του Γεροντα Σωφρονιου:ΟΥΤΕ ΔΙΝΩ OΡΓΑΝΑ, ΟΥΤΕ ΠΑΙΡΝΩ.


Και περί του θέματος αυτού, και ιδίως της όψεώς του «εγκε­φαλικός θάνατος και πτωματικά μοσχεύματα», ο λόγος και ο αντίλογος, και συνεπώς και οι προβληματισμοί των πιστών, ήσαν σε πολύ μικροτέρα έντασιν προ δεκαετίας και πλέον -που ήταν μεταξύ μας ο Γέροντας- από όσον σήμερα. Αυτή είναι η αιτία που οι σχετικές μαρτυρίες περί της θέσεώς του είναι ολίγες.

Έτσι, αρχικώς σκεφθήκαμε να μη συμπεριλάβωμε το περί μεταμοσχεύσεων πρόβλημα στην αναφορά μας αυτή. Κυρίως όμως οι παρακάτω λόγοι μας ανάγκασαν τελι­κά να μεταβάλωμε λογισμόν:

1. Οι οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφωνούντων -μέχρι σημείου να εκτοξεύωνται, ευθέως ή πλαγίως, βαρείς χα­ρακτηρισμοί-, αλλά και η προσπάθεια επιβολής της μιας μερίδος επί της ετέρας δια της ισχύος της εξουσίας -ίσως και της αριθμητικής υπεροχής- και όχι βάσει επιχειρημάτων αληθείας.(*)

2. Η εξής ορθοτάτη παρατήρησις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. κ. Ιεροθέου στην σχετικήν εισήγησίν του προς την Ιεράν Σύνοδον της Ιεραρχίας: Επειδή η ζωή της Εκκλησίας καθορίζεται από την δράση και την ενέρ­γεια των αγίων και επειδή η Εκκλησία προχωρεί στην ιστορία με τα βήματα των αγίων, γι' αυτό και θα περιμένουμε και τέ­τοιες αντιδράσεις (δηλαδή, ως δοτών) αγιασμένων ανθρώπων, για να δώσουμε το στίγμα αντιμετωπίσεως του προβλήματος των μεταμοσχεύσεων" (Ε.κ.Μ., σ. 358). Ήδη ο Σεβ. κατέθε­σε προηγουμένως μία περίπτωσιν "ενός συγχρόνου θεουμένου" αρνητικήν για το θέμα μας. Επίσης, θα δούμε κατωτέ­ρω ότι και ο μακαριστός Γέρων Πορφύριος είχε την ιδίαν με τον πατέρα Παΐσιον αρνητικήν τοποθέτησιν.

3. Ο και κυριώτερος λόγος: Η παρερμηνεία -οπωσδήποτε, πιστεύομε, ασυνείδητη- που έγινε στην ακόλουθη φράσι του Γέ­ροντος : "Αυτό που λέει η καρδιά μου είναι να πάρω το μαχαί­ρι, να την κόψω κομματάκια, να την μοιράσω στον κόσμο και υστέρα να πεθάνω " (**). Ενώ, δηλαδή, είναι ολοφάνερο ότι η φράσις ελέχθη μεταφορικά -μα πώς ήταν δυνατόν να έχη νόημα κυριολεκτικά (!)- παρερμηνευθείσα από μερικούς και συνδεθείσα με την προβληματική του «εγκεφαλικού θανάτου» και με την αυτοκτονίαν-αυτοθυσίαν, αποδίδει στον Γέροντα την ακριβώς αντίθετη τοποθέτησιν δια το εν λόγω θέμα από εκείνην που πρέ­σβευε, δίδασκε και εφήρμοζε. Καθόσον έχει τεραστίαν διαφοράν το: "Λέει η καρδιά μου να πάρω το μαχαίρι να την κόψω...", δηλαδή, έχω την διάθεσιν, επιθυμώ, είμαι πρόθυμος, λαχταρώ -αν θέλετε- να πεθάνω χάριν των αδελφών μου, από το: "Παίρνω το μαχαίρι και την κόβω ", δηλαδή, αυτοκτονώ-αυτοθυσιάζομαι (***).

Και το μεν πρώτον ο μακαριστός Γέρων το θεωρούσε ως ύψιστον βαθμόν αγάπης, το δε δεύτερον ως ανεπίτρεπτον παρέμβασιν αντιστρατευομένην το δημιουργικόν έργον του Θεού. Γι' αυτό, το δεύτερον ουδέ καν διενοήθη να πράξη. Αντίθετα όλη η ζωή του, από νεότητος έως της κοιμήσεώς του, εχαρακτηρίζετο από το πρώτον - ως στρατιώτης, αντικαθιστώντας άλλους σε επι­κίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις ή διακινδυνεύοντας για να τους σώση από τα χέρια του εχθρού με ανθρωπίνως ελάχιστες πιθα­νότητες σωτηρίας· ως μοναχός, στραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα της αντοχής του, αρχικά δια της αιματηρής υπακοής του και στην συνέχεια παρηγορώντας και βοηθώντας πονεμένους· ως προσευχόμενος και εισακουόμενος και λαμβάνων ο ίδιος την ανίατον ασθένειαν του καρκίνου από πάσχοντα αδελφόν και, το ύψιστον πάντων, ως ποθών και ευχόμενος κατά Παύλον να κολασθή ο ίδιος «υπέρ των αδελφών του» (Βλ. Ρωμ. θ', 3).

Ύστερα από τα -μακροσκελή ίσως, αλλά αναγκαία κατά τη γνώμη μας- εισαγωγικά αυτά, παραθέτομε αυθεντικήν μαρτυρίαν περί της σχετικής τοποθετήσεως του Γέροντος: Ο σεβαστός αγιορείτης Ιερομόναχος και πνευματικός Γρηγόριος, εκ του στενοτάτου περιβάλλοντός του, ερώτη­σε τον πατέρα Παΐσιον για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και τα συναφή με αυτό αναφυόμενα προβλήματα.

Ο Γέροντας απαντώντας επέτρεψε μεν την μεταμόσχευσιν ενός εκ των διπλών οργάνων (****), αλλ' απέκλεισε κατηγορηματικώς την αφαίρεσιν και μεταμόσχευσιν οργάνων αναγκαίων δια την επιβίωσιν, σε οποιαδήποτε περίπτωσιν (*****), αφού δι' αυτής προξενείται η θανάτωσις του δότου. Χρησιμοποίησε μάλιστα δια κατοχύρωσιν της θέσεώς του τα ακόλουθα δύο επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι αποτελεί ανεπίτρεπτον παρέμβασιν αντιστρατευομένην το δημιουργικόν έργον του Θεού, από την μια θανατώνοντας τον δότη, και από την άλλην δημιουρ­γώντας μας την έπαρσιν για την «ζωοποίησιν» του λήπτου.

Και δεύτερον, ότι θα γίνει αιτία εφευρέσεως τρόπων να σκοτώνουν τους ασθενείς, για να τους πάρουν τα όργανά τους.

Θεωρούμε ότι ο μακαριστός Γέροντας με την ανωτέρω φωτισμένην και διορατικήν θέσιν του έδωσε σαφή απάντησιν προς όλους τους υποστηρικτάς των μεταμοσχεύσεων από «εγκε­φαλικά νεκρούς». Καθ' όσον:

Ι. Θεωρεί και τον «εγκεφαλικά νεκρό» ως ζώντα (Εφ' όσον την κάθε περίπτωσιν αφαιρέσεως οργάνων αναγκαί­ων δι' επιβίωσιν την χαρακτηρίζει ως θανάτωσιν του δότου).

ΙΙ. Απαντά (δια του πρώτου επιχειρήματος) σε όσους -εξα­ναγκασμένοι από τις αντίθετες θεολογικές και ιατρικές θέ­σεις- «υπερέβησαν» δήθεν το πρόβλημα (αν, δηλαδή, ο «εγκε­φαλικά νεκρός» είναι ζων ή νεκρός βιολογικά) -το οποίον και ονομάζουν δυτικό σχολαστικισμό (!)- και αντιπροβάλλουν την δήθεν «αγάπη» και «θυσία» του «εγκεφαλικά νεκρού» (οι οποίες όμως στην πραγματικότητα είναι και ασυνείδητες και ανύπαρκτες και μάλλον ταυτόσημες της ευθανασίας, και, κατά τον χαρακτηρισμόν του Γέροντος: "ανεπίτρεπτος παρέμβασις αντιστρατευομένη το δημιουργικόν έργον του Θεού").

ΙΙI. Προορά (δια του δευτέρου επιχειρήματος) ότι η πρακτική αυτή (των μεταμοσχεύσεων από «εγκεφαλικά νεκρούς») θα αποτελέσει κακήν αρχήν και αιτίαν εφευρέσεως και άλλων τρό­πων να αφαιρούν την ζωήν των ανθρώπων, δια να λάβουν τα όργανά τους (π .χ. από ασθενείς που ευρίσκονται εις μόνιμον «φυτικήν» κατάστασιν, από ανεγκέφαλα νεογνά, δια της νομιμοποιήσεως της ευθανασίας κ.ά.)

Επίσης, θα θέλαμε ν' αναφέρωμε ότι ο Γέροντας επιπλέον θεωρούσε την «δωρεά» οργάνων μετά θάνατον και ως στερουμένην ουσιαστικής ηθικής αξίας. Έτσι, όταν υψηλόβαθμος δημόσιος ανήρ δήλωσε ως δωρητής οργάνων, ο π. Παΐσιος σχο­λίασε απαξιωτικώς το γεγονός.

Τέλος, θα πρέπει να προστεθή ότι, συμφώνως προς μαρτυρίαν του ανωτέρω ιερομονάχου, και ο μακαριστός Γέρων Πορφύριος είχε την ιδίαν τοποθέτησιν επί του θέματος των μεταμοσχεύσεων με την του πατρός Παϊσίου.

Σημειώσεις:

(*) Έχομε φυσικά υπ' όψιν μας τον τόμον «Εκκλησία και μεταμοσχεύσεις», που εξεπόνησε η ειδική συνοδική επιτροπή επί της Βιοηθικής, αλλά, πέραν των αντιφά­σεων που υπάρχουν σ' αυτόν, παρατηρείται πολλάκις και μία σαφής επιφυλακτικότης, διαφοροποίησις και ενίοτε και αντίθεσις προς τας βασικάς θέσεις της επι­τροπής, επί της ηθικής των μεταμοσχεύσεων, τις οποίες και εδέχθη σε πρώτη φάσι -όχι όμως και ως τελικήν επίσημον θέσιν και εκκλησιαστική «άποψιν» και τοποθέτησιν- η Ιερά Σύνοδος (βλ. σ. 20 του αναφερθέντος τόμου) (στο εξής Ε.κ.Μ.).

Νομίζομε ότι εκ των συμπεριλαμβανομένων εις τον τόμον κειμένων ιδιαιτέραν βα­ρύτητα έχει η εισήγησις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. κ. Ιε­ροθέου στην Ιερά Σύνοδον της Ιεραρχίας. Παρ' ότι αρχικώς ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε το κείμενο της Επιτροπής ως «κα­ταπληκτικό», στην συνέχεια φαίνεται τελείως το αντίθετο (Προσωπικώς εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια τακτική του Σεβ., που εφήρμοσε και σε άλλες περιπτώσεις -λ.χ. στο ζήτημα της αναγνώσεως των Λειτουργικών ευχών εις επήκοον του λαού, στο ζήτημα της εκκλησιαστικής υποδοχής του πάπα στην χώρα μας κ.α.-, δια της οποίας με χαρακτηριστικήν ταπείνωσιν και ευγένειαν δηλώνει την αντίθεσίν του). Εκ της εισηγήσεώς του επισημαίνομε:

α') Προβληματίζεται ακόμη και γενικώτερα ως προς τις μεταμοσχεύσεις (όχι, δη­λαδή, μόνον «των πτωματικών μοσχευμάτων») εξ αφορμής κυρίως των εξής:

(1) Μιας εμπειρίας ενός συγχρόνου θεουμένου ανθρώπου (Ε.κ.Μ., σ. 356). Εικάζομε από τα συμφραζόμενα ότι πρόκειται περί του μακαριστού γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ. Υπάρχει άλλωστε περί αυτού και η πληροφορία ότι είχε απεριφράστως δηλώσει: "Ούτε δίδω όργανα, ούτε παίρνω".

(2) Θεωρώντας ότι και "πολλοί σύγχρονοι άγιοι που έχουν ζωντανή κοινωνία με τον Χριστό" θα αντιμετώπιζαν ομοίως το θέμα (ενθ. αν.).

β') Οξύτερος καθίσταται ο προβληματισμός του στις περιπτώσεις «εγκεφαλικά νεκρών» δοτών:

(1) Υπογραμμίζει την "διάσταση μεταξύ των ιατρών γύρω από το θέμα πότε επέρ­χεται ο θάνατος" (Ε.κ.Μ., σ. 341)

(2) Σαφώς δέχεται ότι: "Και όταν μερικά όργανα κινούνται με υποστηρικτικές ενέργειες και τότε εξακολουθεί να ενεργή η ψυχή μέσα στον άνθρωπο, εφ' όσον ενεργεί σε άλλο υγιές σωματικό όργανο. Πάντως, όσο ο νους του ανθρώπου βρί­σκεται, έστω και υπολειτουργούντων των οργάνων του σώματος, μέσα στο σώμα, μπορεί να μην λειτουργή η διανοητική λειτουργία, η μνήμη ή ίσως και η αίσθηση, αλλά εφ' όσον λειτουργεί η καρδιά, λειτουργεί η νοερά ενέργεια του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι τότε ο άνθρωπος μπορεί να μην έχη συνείδηση του περιβάλλο­ντος κόσμου, μπορεί να μη σκέπτεται, μπορεί να μην αισθάνεται ή ακόμη μπορεί αμυδρώς να αντιλαμβάνεται, αλλ' όμως υπάρχει η ψυχή και είναι δυνατόν να έχη κοινωνία με τον Θεό. Και βέβαια, εάν έχη συνηθίσει στην ζωή του να προσεύχεται, τότε η νοερά του ενέργεια βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, δηλαδή ο άνθρωπος έχει αδιάλειπτη προσευχή" (Ε.κ.Μ., σ. 359)

(3) Θέτει μερικά καίρια ερωτήματα: "Πώς επεμβαίνουμε βίαια σε έναν άνθρωπο, του οποίου δεν λειτουργούν μερικές εγκεφαλικές λειτουργίες, αλλά επειδή λειτουργεί η καρδιά και υπάρχει ακόμη η ψυχή, ο άνθρωπος αισθάνεται;" (Ε.κ.Μ., σ. 361)

"Μήπως τον βίαιο χωρισμό της ψυχής από το σώμα τον κάνουμε ακόμη βιαιότερο και επομένως μεγαλώνουμε τον πόνο της ψυχής, όταν λαμβάνουμε τα όργανα του σώματος, ενώ ακόμη ζη ο άνθρωπος;" (ενθ. αν.)

"...μήπως στεκόμαστε λίγο ανάλγητοι απέναντι του ψυχορραγούντος και μήπως δεν σεβόμαστε τις πλέον συγκλονιστικές προσωπικές πλευρές της ζωής του;" (ενθ. αν.)

'Μήπως η υιοθέτηση σκληρών επιλογών, έστω για την παράταση της ζωής ενός άλλου ανθρώπου, εκλαμβάνεται ως βίαιη ενέργεια και μία ιδιότυπη «δολοφονία»;" (ενθ. αν.)

(4) Είναι κατηγορηματικός στο ότι: "Η Εκκλησία πρέπει να σταθή αρνητικά απέ­ναντι σε περιπτώσεις που προϋποτίθεται η δια της αφαιρέσεως των οργάνων, θα­νάτωση των δοτών" (Ε.κ.Μ., σ. 364)

Πέραν όμως του Σεβασμιωτάτου, δεν δίδεται ο λόγος σε πλήθος οξέως διαφωνού­ντων, τόσον εκ του θεολογικού όσον και εκ του ιατρικού κόσμου. Εξ όσων ενθυ­μούμεθα από την μικράν ενασχόλησίν μας με το θέμα, αναφέρομεν εκ μεν των πρώ­των τους: π. Θεόκλητον Διονυσιάτην, π. Στυλιανόν Καρπαθίου (ο οποίος μαρτυρεί και για την αρνητικήν τοποθέτησιν έναντι του εγκεφαλικού θανάτου του Σεβ. Μη­τροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως -τότε και νυν Θεσσαλονίκης- κ. κ. Ανθίμου), π. Λουκά Τσιούτσικα, π. Κωνσταντίνον Στρατηγόπουλον, καθηγητήν κ. Ιωάννην Κορναράκην κ.α. Εκ δε των δευτέρων τους καθηγητάς ιατρικής κ. Κωνσταντίνον Καρακατσάνην και κ. Εμμανουήλ Παναγόπουλον, υποστηριζομένους από αρκετούς "εγκρίτους συναδέλφους τους, πανεπιστημιακούς διδασκάλους" (κατά την ομολογίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χριστοδούλου).

(**) Γ. Παϊσίου Αγιορείτου, ΛΟΓΟΙ Α', Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 1998, σ. 23

(***) Νομίζομε ότι ακριβώς αυτό το σημείον δεν έχει προσεχθεί από όσους επικα­λούνται παραδείγματα αγίων και αγιογραφικά χωρία δια να κατοχυρώσουν με αυτά την θέσι τους. Έτσι, τόσον η σφοδρά επιθυμία του Αββά Αγάθωνος να δώση το υγιές σώμα του και να λάβη σώμα λεπρού, όσον και η διάθεσις των Γαλατών να προσφέρουν τους οφθαλ­μούς των, αν ήταν δυνατόν, στον Απόστολο Παύλο -πέραν του ότι δεν πρόκειται δια θυσίαν ζωής, αλλά θυσίαν υγείας και μελών- παραμένουν επιθυμία και διάθεσις. Ομοίως παρωράθη ότι και σε όλα τα προβαλλόμενα χωρία -και στο θεωρούμενον από των επικαλουμένων αυτό ως ισχυρότατον και ακαταμάχητον: "οφείλομεν υπέρ των αδελφών τας ψυχάς τιθέναι" (Α'. Ιωαν. γ', 16)- χρησιμοποιείται το ρήμα 'τίθημι' και όχι 'θύω'. Το οποίον μπορεί να ερμηνευθή ως: προσφέρω, διαθέτω, θέτω εις κίνδυνον χάριν του πλησίον την ζωή μου· την αναθέτω με θυσιαστική διάθεσιν στην βούλησιν και στα χέρια του Θεού (ο οποίος εν τη Πανσοφία Του μπορεί να δεχθή ή όχι την προσφορά μου, ή και εν τη Παντοδυναμία Του να θαυματουργήση σώζοντας αμφοτέρους), όχι όμως και ως: θυσιάζω τελεσιδίκως, σφετεριζόμενος την θείαν εξουσίαν και βάζοντας ο ίδιος τέρμα στην ζωήν μου. (Και αν σοφιστικά παρατηρηθή ότι και ο δότης δεν βάζει ο ίδιος τέλος στην ζωήν του, αλλά την θέτει στην διάθεσιν του ιατρού, θα απαντήσωμε ότι με το σόφισμα αυτό απλώς μετατί­θενται οι ευθύνες, αλλά και συγχρόνως, όχι απλώς αμνηστεύεται ο ιατρός, αλλά και εξαναγκάζεται να γίνη θύτης.) Συμφώνως προς τα ανωτέρω και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλος ορθότατα προ ετών (1991, ως Μητροπολίτης Δημητριάδος), σε ομιλίαν του καταχωρισμένην εις τον προαναφερθέντα τόμον (Ε.κ.Μ., σ. 233-250), εδέχετο ότι: "...β) Επιτρέπεται η αφαίρεση μόνον διδύμων οργάνων, ώστε να μη τεθή σε κίνδυνο η ζωή του δότη και εφ' όσον το απομένον όργανον είναι υγιές" (ενθ. αν., σ. 246), ουδέ καν υποψιαζόμενος (βλ. ιδίως το τελευταίο τμήμα της ομιλίας) τα σήμερον υποστη­ριζόμενα περί επιτρεπομένης και εξυμνουμένης δήθεν αυτοθυσίας-αυτοκτονίας (!).

(****) Υπάρχουν και άλλες 2-3 μαρτυρίες, κατά τις οποίες ο Γέροντας δεν εναντιώθη στην λήψιν ενός εκ των διπλών οργάνων (συγκεκριμένα: νεφρού και οφθαλμού) εκουσίως προσφερομένου από υγιή δότη.

(*****) Εννοείται, φυσικά, και στην περίπτωση των «εγκεφαλικά νεκρών». Ή μάλλον ακριβέστερον, η σχετική απαγόρευσις του Γέροντος (δια λήψιν οργάνων αναγκαίων προς επιβίωσιν) αφορούσε αποκλειστικά περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων από «εγκε­φαλικά νεκρούς» δότας· καθόσον η σήμερον υπό τίνων υποστηριζομένη δυνατότης προσφοράς τοιούτων οργάνων (αναγκαίων δι' επιβίωσιν) από υγιείς δότας (τουτέστιν η αυτοθυσία-αυτοκτονία των δοτών αυτών) ήτο προ15ετίας (ότε περίπου εγένετο η συζήτησις) αδιανόητος και υπ' ουδενός υποστηριζομένη, και συνεπώς η απαγόρευσίς της αυτονόητος. Ούτε, δηλαδή, τότε ήτο δυνατόν ο ερωτών ιερομόναχος να ερωτήση δι' από υγιείς δότας, λήψιν οργάνων αναγκαίων δι' επιβίωσιν, ούτε και ο Γέροντας να απαγορεύση κάτι που αυτονοήτως ήτο απηγορευμένον. Άρα η απαγόρευσις στο σημείον αυτό αφορούσε αποκλειστικά περιπτώσεις «εγκεφαλικά νεκρών» δοτών.

(Από το βιβλίο "Μαρτυρίες Προσκυνητών. Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης. 1924-1994", Εκδόσεις "ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ", Επιμέλεια: Νικόλαος Δ. Ζουρνατζόγλου, Επισμηναγός Ε.Α., Κεφ. Δ': Μαρτυρίες Αγιορείτου Μοναχού Η., σελ. 121-126)

22 σχόλια:

  1. κ ΙΚ,

    θελω να ακουσω την αποψη σας.
    Εγω θα πω καναδυο σκέψεις και θα χαρω για την κριτική σας.

    ----------------------------------------------

    1. Οταν ο Χριστιανος ειναι ετοιμος για τον Αδερφο του μεχρι και τον θάνατο να παει, θα μιλαμε εδω για ενα νεφρό; Αν πρεπει να το δωσουμε ή οχι;

    2. Πατερες στο Γεροντικο αναφερουνε "μακαρι να πηγαινα εγω στην ΚΟλαση για να σωσω τον άλλον! Μακαρι να εμπαινε το δαιμόνιο σε μενα, αρκει να βγει απο τον αδερφο μου"
    ...και εδω μιλαμε αν θα πρεπει να 'δωρησουμε' μια σπλήνα;

    3. Ο Χριστιανός για τον αδερφο του γινεται ΠΥΡΑΝΑΛΩΜΑ ΠΥΡΟΣ....και εδω αναθεματίζουμε οποιον τολμησει να δωρησει ενα μελος του σωματος του στον αδερφο του για να ζησει εκεινος;

    4. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, δεν χρειαζεται καν να το αναφερουμε, οτι ο κινδυνος της ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΩΣ και ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ απο κακούς γιατρούς και απο έμπορους οργανων ειναι μεγαλος - εδω θα κοιτουσαμε τι 'δικλειδες ασφαλειας' μπορουμε να βάλουμε!

    5. Εχουμε δυο προσφατα και αρκετά 'δυνατά' επιχειρηματα 'ΥΠΕΡ" της μεταμόσχευσης οργανων!
    Ενα ειναι ο π. Μωυσής ο ΑΓιορειτης.
    Και το δευτερο ο π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος στην Αγάθωνος, το Μοναστηρι του π. Βησσαρίωνα!

    Θα επέτρεπε ο Θεός να ΖΗΣΟΥΝΕ αυτοι οι δυο Μοναχοι σε δυο πολυ δυνατα ορθοδοξα μοναστηρια, του Αγ. Ορους και του παπα- "Ανυπόμονου' -
    - εαν αυτο ητο μεγαλη αμαρτία;!

    6.Οι άθεοι και αθρησκοι και Διαφωτιστες και ουμανιστες παρουσιάζονται πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ απο τους χριστιανους;!

    7. Βεβαιως τιμουμε τον νεκρό!
    Βεβαιως θα θαψουμε τον νεκρό!

    Ομως ο Κύριος ειπε: "ΑΦηστε τους νεκρους να θαψουνε τον εαυτο τους"!

    Ο Νεκρός ΤΙ ΘΑ ΑΞΙΖΕ διχως την ΑΝΑΣΤΑΣΗ εν τη Β' Παρουσια;
    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ - ειναι απλη τροφή για τα σκουλικια, άλλο τωρα αν εμεις δειχνουμε τον απαιτουμενο σεβασμο προς τον αποθανοντα!

    Ή μηπως οποιος δωρίσει τα ΟΡΓΑΝΑ του δεν θα αναστηθει 'εν τη παλιγεννησια';
    Την Μεγ. Παρασκευή διαβαζουμε το υπεροχο αποσπασμα απο την Π.Δ. οπου ο Θεός δινει την Εντολη στον Προφήτη του να αναστησει τα νεκρά στην κοιλάδα των νεκρών!

    8. Αντι εμεις οι χριστιανοι να δοξαζουμε τον Θεόν που μας δινεται η ευκαιρια, φευγωντας απο αυτον τον ΜΑΤΑΙΟ και ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ κοσμο να βοηθσουμε τους συναθρωπους μας -
    απο πανω το θεωρουμε μεγιστη αμαρτια;

    9. Οταν κανω καλο στον άλλον, εστω και με την μεταμοσχευση, αυτο σημαινει οτι δεν σεβομαι τον Ναό του ΑΓιου Πνευματος που ειναι το σωμα;
    Άλλο να πορνευω, ναι, εκει δεν το σεβομαι.
    οταν ομως το δινω στον αδερφο μου;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10. ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ:
    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ολα τα επιχειρήματα ΚΑΤΑ της ΔΩΡΕΑΣ των οργανων!

    ΕΝΑ επιχειρημα οταν το ΑΚΟΥΩ, θα χρησιμοποιησω εκφραση των αθεων "τρελαινομαι"!

    Επειδή στους εκατο εκατομμυρια εγκεφαλικα νεκρους, ετυχε, ενας να επιβιωσει,

    αυτο το ενα παραδειγμα, το ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ολα τα ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, το ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝΕ και το ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝΕ και το ΠΡΟΒΑΛΟΥΝΕ ως εξης - ΖΗΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ :

    "Θαυμα! Θαυμα μεγαααα! Πολυ μεγαλο Θαυμααα! Επεζησε εγκεφαλικα νεκρος! Ζητω! Ενας εγκεφαλικα νεκρος που τον θεωρουσανε οι γιατροι πεθαμενο, ξαναζωντανεψε....Μαλιστα οταν τον πηρανε συνεντευξη ειπε οτι πηγε στον Αλλο Κοσμο, ειδε πολυ φως, ασπρο τουνελ...και μετα ξαναγυρισε, και μετα ξυπνησε...Θαυμααα, μεγαλο θαυμα....ζωντανή η πιστη μας"!

    Της θρησκευτικης ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ το αναγνωσμα!

    Και ρωτω:
    Ακομα και να 'ξαναζωντανεψει' ενας ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ - δηλ αυτο τι σημαινει;

    Οτι απο την άλλην μερα θα αρχισει να παιζει ποδοσφαιρο;
    Οτι θα περπαταει, θα βρει συντροφο, θα παντρευτει, θα κανει οικογενεια, θα σπουδασει;

    ή μηπως σημαινει, οτι ακομα και να ξαναζωντανεψει, δυστυχως την υπολοιπη ζωή του θα ζει 99% ως "Φυτό";!

    Μηπως ο ανθρωπος ειναι ΑΙΩΝΙΟΣ πανω στην γή;
    Μηπως ο ανθρωπος δεν θα πεθανει;
    ή μηπως εμεις οι χριστιανοι στα κατηχητικα δεν κηρυττουμε την 'πληρη περιφρονηση' του ανθρωπινου σωματος;

    "Αμαρτωλοι..που κοιτατε τις ηδονες της σαρκας, δεν ντρεπεστε; Το μυαλο σας μονο στο σεξ ειναι, και στο φαγοποτι! μα δεν ξερετε οτι ολα αυτα ειναι ματαιοτητα; Μα τι κερδιζετε αν εχετε ερωτικη ζωή; Απολυτως τιποτα, στην κολαση θα πατε, μα τι σημασια εχει το σωμα; ΚΑΜΙΑ"!

    και τωρα, στο παρα πεντε, πανω στο κρεβατι του θανατου θελουμε να ΕΠΙΜΗΚΗΝΟΥΜΕ την ζωή, ωσαν να λες τι;
    Οτι ειμαστε αθανατοι;
    Σαν να λες δεν υπαρχει ανασταση ;

    ..................
    Νομιζω εγραψα αρκετα!
    Ξανατονιζω: υπαρχει παντοτε ο κινδυνος καποιος πονηρος γιατρος - οπως στους Ναζί, να εκμεταλλευτει τον ανθρωπινο πονο.

    Αν εξαιρεσουμε ομως αυτην την περιπτωση, κ. ΙΚ, θα ηθελα πολυ να ακουσω την κριτικη σας, στις ανω αποψεις μου!

    θα σας ακουσω οπως παντα με μεγαλη προσοχή!

    Μυρμιδόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. **ορθογραφικο λαθος, για την Μεγ. Παρασκευη ηθελα να πω:

    το υπεροχο αποσπασμα απο την Π.Δ. οπου ο Θεός δινει την Εντολη στον Προφήτη του να αναστησει τα ‘νεκρά οστα’ στην κοιλάδα των θανατου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα προσπαθήσω να απαντήσω, σύμφωνα με τη θέση της Εκκλησίας - Σώματος του Χριστού, πάνω στο θέμα ζωής και θανάτου και την αφαίρεση ζωής, δηλ. την αφαίρεση της ψυχής από το σώμα:

    Α/

    Μεταμόσχευση είναι μια ιατρική πράξη, κατά την οποίαν αφαιρείται τμήμα ενός οργανισμού (ζωντανών κυττάρων, ιστών ή οργάνων) και η εμφύτευσή του σε άλλη θέση του σώματος του ιδίου ή άλλου ατόμου. Μη ζώντα όργανα (πτωματικά), όπως ορισμένοι ιστοί (οστό, χόνδρος, τένοντας, περιτονία, αρτηρία, καρδιακή βαλβίδα, κερατοειδής) μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ζώντες οργανισμούς. Μοσχεύματα ιστών δύνανται να είναι: το δέρμα (ως αυτομόσχευμα), ο κερατοειδής (μέχρι 12 ώρες από το θάνατο), αιμοφόρα αγγεία (ως αυτομόσχευμα), καρδιακές βαλβίδες (και από νεκρό δότη), οστά και περιτονίες (και από νεκρό δότη), νεύρα, μυελός οστών και αίμα. Μοσχεύματα οργάνων δύνανται να είναι: νεφροί, καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, πάγκρεας (όλα από ζώντα οργανισμό). Επομένως, για να μεταμοσχευθούν αυτά τα όργανα από έναν οργανισμό σε άλλον οργανισμό, θα πρέπει ο δότης να είναι ζων οργανισμός.
    Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η έννοια του θανάτου, ώστε να διευκρινιστεί, ποιος είναι νεκρός και ποιος είναι ζωντανός από άποψη Βιολογική, Ιατρική, Φιλοσοφική, Θεολογική και Νομική. Έτσι, για τη Βιολογία, ως θάνατος χαρακτηρίζεται η οριστική παύση όλων των λειτουργιών, που χαρακτηρίζουν τη ζωή σ’ έναν άνθρωπο. Από Ιατρικής πλευράς, θάνατος ενός ανθρώπου θεωρείται η οριστική και μη αναστρέψιμη παύση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, χαρακτηριζόμενος ως κλινικός θάνατος, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και μια άλλη έννοια, αυτή του εγκεφαλικού θανάτου, όπου θεωρείται κατά τεκμήριο, η σε κάποιο χρονικό διάστημα επέλευση της παύσης και της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Από Φιλοσοφικής πλευράς, θάνατος θεωρείται το τέλος της ζωής του ανθρώπου, από δε Νομικής πλευράς θεωρείται ένα φυσικό γεγονός, που προσδιορίζει μοναδικά τη λήξη μιας προσωπικότητας, μιας και το πρόσωπο αρχίζει να υπάρχει μόλις γεννηθεί ζωντανό και παύει να υπάρχει με το θάνατό του.
    Τέλος, από Θεολογικής πλευράς, η διδασκαλία της Εκκλησίας διακρίνει τρεις μορφές θανάτου: τον σωματικό, τον πνευματικό και τον αιώνιο. Δια του σωματικού θανάτου, δηλώνεται ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα (που αποκαλείται κοίμηση), το οποίον παύει να υφίσταται βιολογικά ως ζωντανός οργανισμός. Δια του πνευματικού θανάτου, νοείται ο χωρισμός του ανθρώπου ως ψυχοσωματικής ολότητας από το Θεό. Αιώνιος θάνατος, είναι η ατελεύτητη, οριστική και πλήρης αποξένωση του ανθρώπου από το Θεό, μετά τη β΄ παρουσία και κρίση του Κυρίου και ο οποίος άνθρωπος δεν έζησε «εν Χριστώ» και «κατά Χριστόν», κατά τη βιολογική του ζωή επί της γης και θεωρείται ως συνέχεια του πνευματικού θανάτου. Επειδή δε η ψυχή είναι το ανώτερο, πολυτιμότερο και συγγενέστερο προς το Θεό στοιχείο του διφυούς ανθρώπου (σώμα-ψυχή), γι’ αυτό και είναι εκείνη στην οποίαν κατ’ εξοχήν αναφέρεται ο πνευματικός θάνατος. Η ψυχή όμως είναι στενά συνδεδεμένη με το σώμα του ανθρώπου και επομένως ο χωρισμός της ανθρώπινης ψυχής από το Θεό αναφέρεται και στο σώμα του ανθρώπου, η δε ψυχή είναι εκείνη που δίνει βιολογική ζωή στο σώμα και άνευ αυτής δεν υπάρχει τέτοια ζωή. Έτσι, με τον φυσικό θάνατο, το βιολογικό σώμα πεθαίνει και φθείρεται, ενώ η ψυχή παραμένει αθάνατη κατά χάριν, με τη β΄ παρουσία δε, επανακτά το αναστημένο της σώμα. Όσον αφορά δε την ψυχή, αυτή θεωρείται ζωντανή, όταν είναι σε επαφή με το Θεό και νεκρή, όταν δεν έχει καμία επαφή με αυτόν.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Β/

    Εξετάζοντας το θέμα των μεταμοσχεύσεων από Δογματικής και Πατερικής πλευράς, σκόπιμο είναι να παραθέσουμε κάποιες έννοιες, σύμφωνες με την αγιογραφική και αγιοπατερική Παράδοση. Έτσι, προσδιορίζεται πρωτίστως η έννοια του ανθρώπου και του προσώπου. Η προέλευση της λέξης άνθρωπος είναι αβέβαιης ετυμολογίας, παρά το πλήθος των υποθέσεων που αναφέρονται στην προέλευσή της. Η πλέον αποδεκτή είναι από το ουσιαστικό ανήρ και το ουσιαστικό ωψ του ωπός που σημαίνει πρόσωπο. Έτσι ο τύπος ανδρ-ωπός, δηλ. αυτός που έχει ανδρική όψη, μετατρέπεται σε άνθρωπος από υστερογενή δάσυνση του δ σε θ. Οι Πατέρες, όταν μιλούν για την κορωνίδα της Δημιουργίας, το τελειότερο έργο του Θεού, το αποκαλούν άνθρωπο. Ο αποκαλούμενος άνθρωπος δεν νοείται απλώς με τη βιολογική του υπόσταση, αλλά με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα του. Ο Ιω. Χρυσόστομος λέγει «άνθρωπος γαρ εστίν, ουχ όστις απλώς χείρας και πόδας έχει ανθρώπου, ουδ’ όστις εστι λογικός μόνον, αλλ’ όστις ευσέβειαν και αρετήν μετά παρρησίας ασκεί» (PG 46. 232). Δεν φθάνει να γεννηθεί κάποιος βιολογικά για να ονομασθεί άνθρωπος, αλλά πρέπει να έχει μέσα του και το Άγιο Πνεύμα. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί όποια σχέση υπάρχει μεταξύ ψυχής και σώματος, τέτοια σχέση υπάρχει μεταξύ της ψυχής και του Αγίου Πνεύματος. Έτσι ζωντανός και πραγματικός άνθρωπος είναι εκείνος που «χαριτώνεται» από τη Χάρη του Θεού. Διαφορετικά, είναι μεν άνθρωπος (εν δυνάμει), αλλά είναι νεκρός για το Θεό και κυριαρχούμενος από διάφορα πάθη, μοιάζει με τα ζώα.
    Από την άλλη, στην έννοια του προσώπου εισέρχεται και η έννοια της σχέσης Θεού και ανθρώπου. Ο Θεός δίνοντας (εμφυσόντας) στον άνθρωπο το Πνεύμα το Άγιο δημιούργησε μαζί του μια προσωπική σχέση. Και αυτό ήταν που έκανε τον Αδάμ «το πρώτο πρόσωπο» της ανθρώπινης φύσης και την αιτία της υπόστασής του. Μια συσχέτιση μεταξύ του ανθρώπου και του προσώπου φαίνεται αμυδρά και σε ορισμένα χωρία της Αγίας Γραφής. Ο Παύλος, μιλώντας για την ένωση και κοινωνία του ανθρώπου με το Θεό, χρησιμοποιεί την έκφραση «πρόσωπον προς πρόσωπον». Λέγει: «βλέπομεν γαρ άρτι δι’ εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον» (Κορ. Α΄ 13. 12). Το χωρίο αυτό αναφέρεται στη νοερά προσευχή, δηλ. στο φωτισμό του νου («δι’ εσόπτρου εν αινίγματι») και τη θέωση, δηλ. τη θέα του Θεού («πρόσωπον προς πρόσωπον»), οπότε μπορεί να κατανοηθεί, ότι ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο, όταν ενωθεί με το Θεό με τη θέωση και στην κατάσταση της θέωσης. Αυτός άλλωστε είναι ο πραγματικός άνθρωπος. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον ο όρος πρόσωπο και προσωπικότητα για τον άνθρωπο, στην Ορθόδοξη όμως διδασκαλία πιστεύουμε, ότι η οντολογία του ανθρώπου βρίσκεται στο Αρχέτυπό του, στο Θεό που τον δημιούργησε, αφού ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα του Θεού πλασμένος. Έτσι, η βιολογική ύπαρξη δεν εξαντλεί τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος κατανοείται οντολογικά από τους Πατέρες μόνον ως ον θεολογικό. Η οντολογία του είναι «εικονική».
    Ως προς το διφυές του ανθρώπου, τονίσθηκε η συνύπαρξη σ’ αυτόν ενός υλικού και ορατού μέρους, του σώματος και ενός υλικού και αοράτου μέρους, της ψυχής. Ειδικά περί της ψυχής αναφέρεται, ότι ψυχή ονομάζεται κάθε τι το ζωντανό, κάθε τι που έχει ζωή, στην Γραφή δε υπονοείται συνήθως ο άνθρωπος και δηλώνει τον τρόπο με τον οποίον η ζωή εκδηλώνεται στον άνθρωπο. Ψυχή όμως είναι και η ζωή που υπάρχει σε κάθε κτίσμα, όπως ζώα, φυτά, αλλά βεβαίως και στο υπέρτατο κτίσμα, τον άνθρωπο, ειδικά δε για τον άνθρωπο εκτός της σημασίας της ως ζωής, εκφράζει και το πνευματικό στοιχείο της ύπαρξής του, σε αντίθεση με το υλικό στοιχείο του που είναι το σώμα. Και τα δυο δε μαζί (σώμα + ψυχή) αποτελούν την λεγόμενη σάρκα, όπως σαφώς το καθορίζει ο Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του, για την ενσάρκωση του Λόγου: "Και ο Λόγος σάρξ εγένετο ..." (Ιω. 1.14), ο προϋπάρχων Λόγος έλαβε σάρκα, δηλ. έλαβε σώμα και ψυχή. Τονίζεται εδώ, ότι τόσον το σώμα, όσον και η ψυχή είναι κτίσματα και αποτελούν ιδιοκτησία του Θεού.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γ/

    Το κέντρο του σώματος είναι ο εγκέφαλος και το κέντρο του εγκεφάλου, η λογική. Τα νοήματα και ρήματα του κόσμου, μέσω της λογικής εγκαθίστανται στον εγκέφαλο, ο οποίος έχει τις παραστάσεις του περιβάλλοντος το σώμα χώρου. Το κέντρο της ψυχής είναι η καρδιά (όχι απαραίτητα το σωματικό όργανο) και το κέντρο της καρδιάς, ο νους. Η ενέργεια του νου, εντός της καρδιάς στροβιλίζεται μέσα της με την προσευχή (καρδιακή προσευχή), οπότε στο νου εγκαθίσταται το Πνεύμα το Άγιο. Επομένως, το σώμα, ο εγκέφαλος και η λογική έχουν να κάνουν με τον έξω κόσμο, ενώ η ψυχή, η καρδιά και ο νους έχουν να κάνουν με το Θεό. Σε γενικές γραμμές το σώμα ενεργεί τις εντολές της ψυχής, οπότε η ψυχή είναι ο εντολέας των ενεργειών του ανθρώπου και το σώμα ο εντολοδόχος.
    Οι ενέργειες του ανθρώπου κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Στις κατά φύσιν ενέργειες, στις παραφύσιν και τις υπερφύσιν. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται εδώ, ότι η ψυχή έχει κέντρο την καρδιά, η οποία με την σειρά της έχει κέντρο τον νου. Μέσα στην καρδιά η ενέργεια του νου (η νοερή ενέργεια) στροβιλίζεται κυκλικά προσευχόμενη (νοερή προσευχή) και σε επαφή με νοήματα προερχόμενα από τη Χάρη του Θεού. Παρομοίως το σώμα έχει κέντρο τον εγκέφαλο, ο οποίος έχει κέντρο τη λογική. Ο εγκέφαλος μέσω της λογικής προσλαμβάνει τα νοήματα του περιβάλλοντος χώρου (του κόσμου δηλαδή) και τα καθιστά δικά του νοήματα μεταφέροντας όλα τα πάθη του κόσμου στον εγκέφαλο. Εάν δεν υπάρξει σύζευξη των νοημάτων του εγκεφάλου (δηλ. του κόσμου) με τα νοήματα της νοερής ενέργειας (δηλ. της Θεότητας), τότε δεν υπάρχει ασθένεια, τότε έχουμε κατά φύσιν ενέργειες του ανθρώπου, τότε ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται ως φωτισμένος. Όταν όμως υπάρχει ασθένεια, τότε η νοερή ενέργεια της καρδιάς δεν στροβιλίζεται κυκλικώς, αλλά ξεδιπλώνεται ελλειψοειδώς και έρχεται σε επαφή με τα νοήματα του εγκεφάλου, οπότε επισυμβαίνει βραχυκύκλωμα μεταξύ του νου (του κέντρου της καρδιάς) και της λογικής (του κέντρου του εγκεφάλου) και έτσι τα νοήματα του εγκεφάλου που προέρχονται από τον κόσμο γίνονται νοήματα της νοερής ενέργειας της καρδιάς, η οποία παύει πλέον να δέχεται ενέργεια από την Χάρη του Θεού. Έτσι η ασθενούσα πλέον ψυχή αποξενώνεται από τον Θεό και γίνεται δούλη του περιβάλλοντος αυτήν κόσμου. Αποτέλεσμα είναι να συγχέει νοήματα προερχόμενα από τον περιβάλλοντα κόσμο με τον Θεό ή τους θεούς της με τελική κατάληξη την νέκρωση και τον θάνατό της. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι ενέργειες του ανθρώπου χαρακτηρίζονται ως παρά φύσιν ενέργειες και ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται ως ασθενής. Αν αντιθέτως, το βραχυκύκλωμα μεταξύ του νου και της λογικής οδηγήσει, ώστε τα νοήματα της νοερής ενέργειας της καρδιάς να γίνουν και νοήματα του εγκεφάλου, τότε η ενέργεια από τη Χάρη του Θεού εκχύνεται στον περιβάλλοντα κόσμο, οπότε οι ενέργειες του ανθρώπου χαρακτηρίζονται ως υπερφύσιν και ο άνθρωπος εκπέμπει αγιότητα.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δ/

    Την αξία του ανθρωπίνου σώματος, αυτού του εργαλείου της ψυχής, την κατανοούμε τέλεια στο περίφημο χωρίο της Θ. Ευχαριστίας: «λάβετε φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου. …. τούτο εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον» (Μαρκ. 14. 23-24). Το παραπάνω χωρίο αποκαλύπτει, ότι τα ανθρώπινα όργανα είναι φορείς δυνάμεως του κατόχου τους, ο οποίος ό, τι είναι πνευματικά, είναι και σωματικά. Ο Χριστός κατά το Μυστικό Δείπνο καθόρισε την έννοια της δωρεάς. Η δωρεά θα πρέπει να είναι πνευματική και να αποσκοπεί στη σωτηρία. Θα πρέπει να δωρίζεται αυτό, που θα προσκομίσει την αιωνιότητα και τη λύτρωση και όχι αυτό που θα παρατείνει μια γήινη φθαρτότητα, που την χαρακτηρίζει ο θάνατος. Αυτό έκαναν οι Μάρτυρες, όταν προσέφεραν το σώμα τους ή τα όργανα τους (μάτια, χέρια, πόδια), για την αγάπη του Χριστού. Δεν τα προσέφεραν για να παρατείνουν τη ζωή τη δική τους ή άλλων στη φθαρτότητα του κόσμου τούτου, αλλά τα έδιναν για να αποκτήσουν τη Βασιλεία των Ουρανών. Με αίμα υπογράφουν οι μάρτυρες και η θυσία τους είναι η προσφορά τους για την αγάπη του Χριστού και με την προσφορά τους αυτή, την ώρα αυτή ταυτίζουν το πρόσωπό τους με εκείνο του Χριστού. Κάθε άλλη προσφορά αίματος, με σκοπό το «γάντζωμα» σ’ ένα κόσμο του αιώνος τούτου του απατεώνος, καμία σχέση δεν έχει με τα επουράνια. Όταν λοιπόν, η δωρεά οργάνων είναι απομονωμένη από την πνευματική προοπτική, καταντάει εγωισμός και επομένως η δωρεά οργάνων, η οποία διαφημίζεται ως πράξη ανθρωπισμού, είναι ένα μεγάλο βήμα στην εγωιστική τάση της σύγχρονης ιατρικής να φτιάξει ένα υλικό σώμα απομονωμένο οντολογικά.
    Όσον αφορά τον εντολέα του σώματος δηλ. την ψυχή, αυτή απαντάται μόνο στη Θεολογία και όχι στις άλλες Επιστήμες, γι’ αυτό και αυτή δεν ανήκει στο πεδίον έρευνας της Ιατρικής και άλλων πρακτικών Επιστημών, πλην της Φιλοσοφίας. Τα περί ψυχής αντιγράφουμε από τη Δογματική: Ψυχή ονομάζεται κάθε τι το ζωντανό, κάθε τι που έχει ζωή, στην Γραφή δε υπονοείται συνήθως ο άνθρωπος και δηλώνει τον τρόπο με τον οποίον η ζωή εκδηλώνεται στον άνθρωπο. Και το μεν σώμα είναι υλικό, σύνθετο και φθαρτό, η δε ψυχή είναι «ουσία ζώσα, απλή, ασώματος, σωματικοίς οφθαλμοίς κατ’ οικείαν φύσιν αόρατος, λογική τε και νοερά, ασχημάτιστος….. αθάνατος» (άγιος Ι. Δαμασκηνός). Όσον αφορά την ψυχή, αυτή είναι διφυής, αποτελούμενη από την ουσία της, για την οποία δεν μπορεί να λεχθεί τίποτε και για τις ενέργειές της, οι οποίες είναι οι μόνες, που γίνονται αντιληπτές.
    Σχετικά με τον χρόνο της ένωσης της ψυχής μετά του σώματος, η Εκκλησία δέχεται, ότι και τα δυο δημιουργούνται συγχρόνως: «Άμα δε το σώμα και η ψυχή πέπλασται, ου το μεν πρώτον, το δε ύστερον» (Ι. Δαμασκηνός). Αυτό ισχύει για τη δημιουργία κάθε νέου ανθρώπου. Το σώμα και η ψυχή συνυπάρχουν «εξ άκρας συλλήψεως». Συνεπώς, το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος, εκ σώματος και ψυχής και πριν τη δημιουργία της καρδιάς ή του εγκεφάλου ή οιουδήποτε άλλου οργάνου. Αυτό καταδεικνύει, ότι όχι μόνον ο εγκεφαλικός θάνατος, αλλά και η παντελής έλλειψη του εγκεφάλου δεν συνεπάγεται, ότι ο ευρισκόμενος στις καταστάσεις αυτές άνθρωπος παύει να είναι έμψυχο και ζωντανό ον.
    Σχετικά με το που βρίσκεται και πως ενεργεί η ψυχή, οι Πατέρες της Εκκλησίας διδάσκουν, ότι η ψυχή δεν εδρεύει σε συγκεκριμένο όργανο, αλλά ευρίσκεται σ’ όλα τα σημεία του σώματος, ζωοποιούσα και κινούσα τα μέλη αυτού (αγίου Γρηγορίου Νύσσης, περί κατασκευής του ανθρώπου, 12, PG 44, 156 CD), αλλά και: «η ψυχή συνέχουσα το σώμα, ω και εκτίσθη, πανταχού του σώματος εστίν, ουχ ως εν τόπω, ουδ’ ως περιεχομένη, αλλ’ ως συνέχουσά τε και περιέχουσα και ζωοποιούσα τούτο, κατ’ εικόνα και τούτ’ έχουσα Θεού» (άγιος Γρηγόριος Παλαμάς). Εάν η ψυχή περικλείετο αποκλειστικά σε κάποιο όργανο (ακόμη και την καρδιά), τότε με την παύση της λειτουργίας αυτού του οργάνου, θεωρητικά θα έπαυε και η ύπαρξή της. Γι’ αυτό και στην κλινική παρατήρηση, ο άνθρωπος βρίσκεται εν ζωή με ή χωρίς τις αισθήσεις του, όταν του έχει αφαιρεθεί η καρδιά κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης ή μεταμόσχευσης ή τοποθέτησης τεχνητής καρδιάς.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε/

    Βιολογική ζωή χωρίς ύπαρξη της ψυχής μέσα στο σώμα δεν νοείται. Στην περίπτωση αποκοπής, καταστροφής ή νέκρωσης ενός ζωτικού οργάνου, οπότε ο άνθρωπος επιβιώνει με υποστηρικτικές ενέργειες, η ψυχή εξακολουθεί να παραμένει σ’ όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, εκτός του ελλείποντος ή νεκρωθέντος. Ο Μ. Βασίλειος περιγράφει γλαφυρά τη συστολή της ενέργειας της ψυχής από νεκρωθέν όργανο. Όταν αρχίσουν να νεκρώνονται τα μέλη και τα όργανα του σώματος, η ψυχή «συστέλλεται» στα ζωντανά όργανα, για να εκφράσει από αυτά τις ενέργειές της, μέχρι να μη μπορεί η καρδιά να συντηρήσει τον παρακμάζοντα οργανισμό και σταματήσει. Η ζωή συντηρείται με συνδυασμό λειτουργίας πολλών οργάνων και η ψυχή «τα πλείστον διεστώτα μέλη (του σώματος) προς μιαν σύμπνοιαν και κοινωνίαν άγειν» ((Β.Ε.Π. τ. 54, σελ. 36). Επομένως, στην περίπτωση νέκρωσης του εγκεφάλου (δηλ. του «εγκεφαλικού θανάτου»), η ενέργεια της ψυχής αποσύρεται από το νεκρό αυτό όργανο, αλλά δεν παύει να υπάρχει στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Έτσι, η ψυχή παραμένει στο υπόλοιπο σώμα και ο άνθρωπος θεωρείται, ως βιολογικά ζωντανός οργανισμός, δεδομένου, ότι διατηρείται, έστω και με τεχνητά μέσα η καρδιοαναπνευστική λειτουργία και επομένως δεν έχει λυθεί ο δεσμός μεταξύ της ψυχής και του σώματος. Εάν σ’ αυτή την περίπτωση γίνει διακοπή της υποστηρικτικής λειτουργίας του ασθενούς, τότε προκαλείται θραύση του δεσμού ψυχής και σώματος και η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα, οπότε τούτο παραμένει άνευ πνοής. Η ενέργεια αυτή θεωρείται ενεργητική πρόκληση θανάτου, η οποία για την Εκκλησία θεωρείται φόνος, όπως ακριβώς η άμβλωση. Στην περίπτωση αυτή, ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας είναι ο ιατρός, που ενεργεί στη διακοπή της υποστηρικτικής λειτουργίας του «εγκεφαλικά νεκρού» ανθρώπου, ο δε ηθικός αυτουργός ο δίδων την εντολήν αυτήν συγγενής του ασθενούς ή και ο ίδιος ο ασθενής με συναίνεσή του σε αφαίρεση οργάνων του, σε περίπτωση «εγκεφαλικού του θανάτου». Συνεργός στη δολοφονία αυτή θεωρείται ο λήπτης οργάνου από «εγκεφαλικά νεκρό», καθότι συναινεί στη διατήρηση της ζωής του, σε βάρος της ζωής του δότη, ο οποίος σ’ αυτή την περίπτωση, δέχεται να του αφαιρεθεί η ζωή (δηλ. αυτοκτονεί) ή κάποιοι συγγενείς του εντέλλονται την δολοφονία. Στην περίπτωση, που στην πράξη αυτή εμπλέκονται και μοναχοί, τότε έχουμε το οξύμωρο, οι νεκροί κατά κόσμον (μοναχοί), να συνεργούν στην αυτοκτονία τους (ως δότες) ή να προσπαθούν να «γαντζωθούν» στην εφήμερη τούτη ζωή, (οι νεκροί αυτοί) ως λήπτες!
    Είναι άξια αναφοράς ορισμένα σημεία στη διαδικασία αυτή της μεταμόσχευσης, από θεολογικής πάντοτε πλευράς: 1/ Όταν ένα όργανο του σώματος αντικατασταθεί από ένα ξένο όργανο (π.χ. η καρδιά, από μια ξένη καρδιά), η ενέργεια της ψυχής, που υπάρχει σ’ όλο το υπόλοιπο σώμα δεν επανέρχεται στο νέο (ξένο) όργανο. Δηλαδή, σε μια ξένη καρδιά ενός δότη σ’ ένα σώμα δεν υπάρχει ενέργεια της ψυχής του λήπτη σ’ αυτό. Η ξένη καρδιά είναι άνευ ψυχής! 2/ Εάν ο «εγκεφαλικά νεκρός» είναι πράγματι νεκρός, η προσφορά των οποιωνδήποτε οργάνων του στερείται του χαρακτήρα της αγάπης, εφ’ όσον αυτή δεν του στοιχίζει τίποτε, γιατί προσφέρει άχρηστα γι’ αυτόν όργανα, δεν στερείται ούτε θυσιάζει κάτι χρήσιμο για τον εαυτό του. Πρόκειται για πράξη συμφεροντολογική, ιδιοτελή και εγωιστική, διότι περιμένει κανείς αμοιβές και ανταπόδοση εκ μέρους του Θεού, χωρίς να στερηθεί ή να θυσιάσει κάτι από τον εαυτό του. Αντίθετα, οι αρετές της θυσίας και της αγάπης προς τον πλησίον εφαρμόζονται απόλυτα στην προσφορά οργάνων από ζώντες δότες, όταν πρόκειται για διπλά όργανα και ιστούς. Προσφέρουν τότε θυσιάζοντες και ελαττούμενοι. Άρα, στην περίπτωση αυτή, ο δότης προσφέρει τα όργανά του μετά θάνατον (δηλ. μετά την αποχώρηση της ψυχής από το σώμα) ή όχι; Αν ναι, τότε τι αξία έχει η προσφορά του, αφού αυτό που δίνει είναι για τα σκουπίδια; 3/ Ούτε η Επιστήμη, αλλά ούτε και η Θεολογία ξέρουν τη στιγμή της αναχώρησης της ψυχής από το σώμα και κανείς δεν μπορεί να έχει λόγο σ’ αυτό. Αυτό αποτελεί το μυστήριο του θανάτου, όπως αναγράφεται στα σχετικά τροπάρια της Εκκλησίας μας και είναι γνωστό, ότι «ου φέρει το μυστήριον έρευναν».

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤ/

    4/ Άλλο πράγμα ο θάνατος (ο βιολογικός) και άλλο πράγμα η πορεία προς το θάνατο αυτό. Πάντως, δεν αναφέρεται στην Πατερική Θεολογία, να επιτρέπεται να διακόπτεται αυτή η πορεία προς το θάνατο, για τον οιονδήποτε λόγο και από τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτό ανήκει στο προνόμιο του Θεού. Εξ άλλου το εάν π.χ. σε μια εβδομάδα ο εγκέφαλος ρευστοποιείται ανεπανόρθωτα (όπως υποστηρίζεται από την Ιατρική), ο Θεός δεν μπορεί να παρέμβει μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα για να σταματήσει ή να αναστρέψει αυτή τη ρευστοποίηση; Αν όχι, τότε αρνούμεθα τη δυνατότητα του θαύματος; 5/ Για τον κόσμο (και βέβαια και για την Ιατρική) μια ημέρα, μια ώρα, ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο, πριν το χωρισμό της ψυχής από το σώμα είναι μια ημέρα, μια ώρα, ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο αντιστοίχως. Για το Χριστό, μια ημέρα, μια ώρα, ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο, πριν το χωρισμό της ψυχής από το σώμα είναι ένας αιώνας. Στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε με ποιον ήμαστε, με τον κόσμο ή με το Χριστό. 6/ Με τη λογική του «εγκεφαλικού θανάτου», αν ζούσαν σήμερα ο Λάζαρος, ο νεκρός της πόλης Ναϊν και η κόρη του Ιαείρου δεν θα προλάβαιναν να αναστηθούν, αφού με τις ευλογίες ορισμένων ποιμένων μας, θα τους είχαν αφαιρεθεί τα όργανα, για λόγους «προσφοράς». 7/ Ο εγκεφαλικά νεκρός έχει νεκρό εγκέφαλο, αλλά δεν είναι ολικά νεκρός. Η ενέργεια της ψυχής του έχει αποσυρθεί από το νεκρό αυτό όργανο, αλλά δεν έχει αποσυρθεί από τα υπόλοιπα ζώντα όργανα. Ως εκ τούτου, ποιος έχει το δικαίωμα να ενεργήσει στα ζώντα όργανα, ώστε να αποσυρθεί και από αυτά η ενέργεια της ψυχής; Εξ άλλου, είναι ξεκάθαρο, ότι η επέμβαση στο έργο του Θεού και συγκεκριμένα η αφαίρεση της ενέργειας της ψυχής από ένα ζων όργανο είναι, κατά την Πατερική Θεολογία, φόνος. 8/ Σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες της Εκκλησίας, οι θείοι νόμοι υπέρκεινται των πολιτικών νόμων. Έτσι, ενώ η άμβλωση, κατά τους πολιτικούς νόμους επιτρέπεται, κατά τους θείους νόμους απαγορεύεται και θεωρείται φόνος, παρ’ όλον ότι έχουμε εγκέφαλο ή καρδιά ασχημάτιστα ή παντελώς ελλείποντα όργανα (όπως τις 14 πρώτες ημέρες από της συλλήψεως, στη διαδικασία των βλαστοκυττάρων).

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζ/

    Αλλά είναι εύλογο το ερώτημα, ποια θέση παίρνει η Εκκλησία; Η Εκκλησία, ως το σώμα του Χριστού, έχει αποφανθεί στα θέματα της ζωής και του θανάτου, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που δίδουν τα αγιογραφικά και αγιοπατερικά κείμενα και έχουν αμετάκλητα αποτυπωθεί στις Οικουμενικές της Συνόδους. Όταν λοιπόν η Εκκλησία θεωρεί τον άνθρωπο ως έχοντα σώμα και ψυχή από της συλλήψεως –καίτοι απουσιάζουν αρχικά όλα τα όργανα του σώματος, ακόμη και τα βασικά, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος- και θεωρεί την άμβλωση ενός εμβρύου, χωρίς όργανα, ως φόνο, πόσο μάλλον δεν θα θεωρεί ως φόνο την αφαίρεση της ζωής ενός τέλειου οργανισμού, που είχε την ατυχία να υποστεί ο εγκέφαλός του βλάβη, ενώ τα υπόλοιπα όργανα του σώματός του λειτουργούν κανονικά, έστω και υποστηριζόμενα με τεχνητό τρόπο; Ποιος δίνει λοιπόν και σε ποιόν το δικαίωμα να αποφασίσει πότε θα επέμβει στη συντόμευση της ζωής ενός ασθενούς, στην πορεία του προς το τέλος και έτσι να διαταράξει το έργο του Θεού;

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η/

    Δυστυχώς όμως η Ελλαδική Εκκλησία δεν φαίνεται να ακολουθεί το δρόμο αυτό. Εστερνίσθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Βιοϊατρικής και Ηθικής Δεοντολογίας, που προτάσσει την αγάπη, αντί της αλήθειας. Έτσι θεωρεί πολυτιμότερη τη ζωή του λήπτη, που μπορεί να ζήσει, από τη ζωή του δότη, «που αμετάκλητα αναχωρεί». Αλλά πως μπορεί να επέμβει κανείς στο «αμετάκλητο»; Αυτή η επέμβαση δεν είναι έργο του Θεού; Ο Θεός δεν μπορεί να παρέμβει και στο δικό μας «αμετάκλητο»; Πως λοιπόν θέτουμε τη δική μας απόφαση περί παράτασης ή μη της ζωής ενός δότη, πάνω από την απόφαση του ίδιου του Θεού; Ως δικαιολογία, για την απόφαση αυτή της Επιτροπής, παρουσιάζεται χωρίο από τον Ιωάννη, το οποίον αναφέρεται αποκλειστικά και μόνον στο Χριστό και σε κανέναν άλλον: «δια τούτο ο πατήρ με αγαπά, ότι εγώ τίθημι την ψυχήν μου, ίνα πάλιν λάβω αυτήν» (10. 17). Δηλ. «Γι’ αυτό ο Πατέρας με αγαπάει, γιατί εγώ θυσιάζω τη ζωή μου, ώστε να την ξαναπάρω». Τι θέλει να ειπεί ο Χριστός εδώ; Ότι ο Πατέρας του τον αγαπάει, γιατί προσφέρει τη ζωή του για τη σωτηρίου του λαού, αν και ξέρει ότι θα την ξαναπάρει πίσω με την Ανάστασή του. Αυτός ο ίδιος προσφέρει τη ζωή του, έχοντας πλήρη εξουσία να κάνει αυτό που επιλέγει, η δε επιλογή του δεν είναι ασυμβίβαστη με το ότι η θυσία του αποτελεί εντολή του Πατέρα του (Σ. Αγουρίδη, το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, σελ. 498). Ποια σύγκριση μπορεί να υπάρξει μεταξύ της σταυρικής θυσίας του Χριστού και της Ανάστασής του με την «προσφορά» οργάνων ενός δότη, σ’ έναν λήπτη; Ο δότης ασφαλώς -αν βέβαια είναι γνώστης- δεν θυσιάζει τη ζωή του, αν υποτίθεται ότι αυτή θα του είναι άχρηστη σ’ ένα λήπτη, ώστε να αναστηθεί και να κερδίσει έτσι τη Βασιλεία των Ουρανών! Ο κάθε νεκρός, δεν μπορεί να κυριαρχήσει στα πράγματα, ενώ ο Χριστός κυριαρχεί στα πράγματα. Είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του νεκρού. Μπορεί ένας οιοσδήποτε νεκρός να δώσει τη ζωή του και μ’ αυτή του την ενέργεια να πάει στον Άδη και να ανασύρει όλες τις ψυχές των ήδη νεκρών; Ασφαλώς όχι, γιατί μόνον ο Χριστός έχει αυτή τη μοναδικότητα. Γι’ αυτό και ο Χρυσόστομος καταγράφει, ότι μόνον ο Χριστός μπορεί «να άρη την ψυχήν αυτού». Έτσι αποδεικνύεται, ότι με τη χρησιμοποίηση αυτού του χωρίου, διαστρέφεται η θεολογία των μεταμοσχεύσεων.
    Άραγε, η Ελλαδική Εκκλησία συμφωνεί στο σημείο αυτό με την Εκκλησία, το σώμα του Χριστού, το σώμα των αγίων; Προφανώς όχι. Και όχι μόνον αυτό, αλλά διδάσκεται αίρεση, διδάσκεται μια κακοδοξία του ψευτοαγαπητισμού, διδάσκεται η αγαπητική δολοφονία, καθαρά παπικής προέλευσης. Καίω το σώμα, για να σώσω την ψυχή, σου αφαιρώ τα δαιμόνια, δολοφονώντας σε (Ιερή Εξέταση). Είναι μια καλυμμένη πλάνη. Είδες τι έκανε ο Χριστός; Έδωσε τη ζωή του για να σώσει τον άνθρωπο. Ακολούθησε λοιπόν και εσύ το παράδειγμά του. Θυσίασε τη (νεκρή;) ζωή σου, για να γλυτώσει ο συνάνθρωπός σου. Πραγματικά, σατανική διδασκαλία! Με τις παραδοχές όμως αυτές άνοιξε η κερκόπορτα και εισήλθε ο Αντικείμενος και αυτός ρυθμίζει πλέον τα της ζωής και του θανάτου. Και σπεύδουν οι πιστοί να προσφέρουν (μετά θάνατο;) τα όργανά τους ή επιδιώκουν να λάβουν όργανα, για να σώσουν μια βιολογική ζωή (χωρίς βέβαια την πνευματική της διάσταση) και να την βοηθήσουν να «γαντζωθεί» στον εφήμερο τούτο κόσμο του αιώνος τούτου του απατεώνος ή να «γατζωθούν» οι ίδιοι αντίστοιχα. Και δυστυχώς, δυστυχέστατα, ακολουθούν την πρακτική αυτή, κληρικοί και μοναχοί, ακόμη και αγιορείτες. Μα καλά δεν γνώριζαν, δεν ρώταγαν, δεν μελέτησαν, δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση;

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θ/

    Όπως καταγράφει ο άγιος Νικόδημος αγιορείτης στο ΠΗΔΑΛΙΟ, ο σκοπός και το τέλος του μοναχικού επαγγέλματος είναι η σωφροσύνη, η παρθενία και η του σώματος χαλιναγωγία και ο υποπιεσμός, η φυγή των κοσμικών πραγμάτων, η στένωση και η θλίψη. Τώρα, αν αντίθετα ο σκοπός αυτός μεταβάλλεται σε απεγνωσμένη προσπάθεια παράτασης μιας επίγειας ζωής και «γαντζώματος» στα εγκόσμια, τότε αυτός ο σκοπός θεωρείται ξένος προς την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση. Αλλά ακόμη και εάν υπάρχει πνευματική καθοδήγηση από γέροντα πνευματικό, που δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις επευλογείται η πράξη αυτή, η καθοδήγηση αυτή από ένα ποιμένα προς το ποίμνιό του, να συνεργεί σε εγκληματική πράξη (όπως η αφαίρεση ζωής από εγκεφαλικά νεκρό) ή να αποδέχεται προϊόντα εγκλήματος (όπως η αποδοχή οργάνων από εγκεφαλικά νεκρό) είναι βαρύτατη προσβολή στο πρόσωπο του Χριστού και έχει την ανάλογη μισθαποδοσία. Ακόμη δε περισσότερο αλλοίμονο, αν η συνείδηση ενός πιστού και ακόμη περισσότερο ενός κληρικού ή μοναχού δεν τον ελέγχει για την πράξη του αυτή! Τότε, επαναπαύεται στην εγωιστική του αντίληψη, ότι έπραξε το σωστό, όπως ο Φαρισαίος της παραβολής, οπότε η ταπεινοφροσύνη του πάει περίπατο, η αλαζονεία του θριαμβεύει και βέβαια η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη, καθότι τότε αυτός ούτε γέροντας πνευματικός είναι, ούτε μοναχός είναι, αλλ’ ούτε και «της ημετέρας Πίστεως μετέχει».
    Η μετάνοια ενός πιστού λαϊκού, κληρικού ή μοναχού, για ατοπήματα, από άγνοια, κακή πληροφόρηση, πλανεμένη εξήγηση πατερικών κειμένων, αδυναμία κατανόησης, όταν ζητείται, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη από τον Δεσπότη των απάντων. Εκείνο που δεν γίνεται δεκτό από Αυτόν είναι μια συγγνώμη αιτούμενη με ειρωνεία, εμπαιγμό, χλευασμό ή λοιδορία, που δεν σηματοδοτούν αρετή, η δε εγωιστική επιμονή, η στείρα αντίδραση, η άρνηση παραδοχής ορθόδοξων θέσεων, η κοσμική αντίληψη, η αποδοχή σοφισμάτων χαρακτηριστικών του δυτικού ανθρώπου, όλα αυτά δεν οδηγούν τελικά στη σωτηρία. Ποτέ δεν είναι αργά για έναν πιστό, που θα συνειδητοποιήσει, ότι από άγνοια ή στρεβλή κατανόηση αποδέχτηκε αντορθόδοξες πρακτικές, όπως αυτή των μεταμοσχεύσεων οργάνων από ασθενείς και όχι νεκρούς, όπως διεξοδικά αναλύθηκε ανωτέρω, να προβεί σε έμπρακτη αναγνώριση του λάθους του και να αποδεχτεί, ότι επλανήθη και επλάνησε. Αυτό αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης, για τον πιστό λαό του Θεού, που εναποθέτει στους ποιμένες του τη ζωή του και τη σωτηρία του.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η λέξη ψυχή έχει πολλές έννοιες στην Π.Δ. και Κ.Δ. Μία από αυτές είναι "ζωή", οπότε και τα ζώα έχουν "ψυχήν ζώσαν", άλλη σημασία είναι "ψυχή" όπως την καταλαβαίνουμε σήμερα, η αθάνατη άϋλη ψυχή του ανθρώπου.
    Το αίμα είναι ιστός, υγρός ιστός του σώματος. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του αίμα, με το αποκλειστικό του DNA. Η μετάγγιση αίματος, είναι μεταμόσχευση ιστού. Υπάρχει γνωστή αίρεση, που απαγορεύει στα μέλη της την μετάγγιση αίματος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι μόνο δεν απαγορεύει αλλά επιτρέπει την μετάγγιση αίματος, παρόλο που ο λήπτης θα έχει πλέον στο αίμα του, του το αίμα με το DNA του δότη. Αν λοιπόν η ψυχή περιέχεται σε όλα τα όργανα και ιστούς, όπως γράφεται, άρα και στο αίμα, θα υπήρχε πρόβλημα κατά τις μεταγγίσεις αίματος. Αλλά δεν υπάρχει. Συνεπώς, μέγα το μυστήριο της συναφείας ψυχής και σώματος, αγνοούμε πολλά και θα τα αγνοούμε διότι είναι υπεράνω του νοητικών μας δυνατοτήτων και ας μην τοποθετούμε κάπου την ψυχή. Ένα άλλο παράδειγμα: Γίνονται μεταμοσχεύσεις βαλβίδων καρδιάς, από χοίρους σε ανθρώπους. Σχεδιάζονται μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων από χοίρους σε ανθρώπους. Θα πούμε, ότι απαγορεύνται; Όχι. Μακάρι να πετύχουν και να ζήσουν οι άνθρωποι πολλά χρὀνια. Μυστήρια πολλά λοιπόν. Η ζωή μυστήριο, ο θάνατος μυστήριο, η ψυχή μυστήριο. Ας μην αναφερθούμε στους βηματοδότες, τεχνητές καρδιές, μηχανικό φιλτράρισμα αίματος σε νεφροπαθείς κ.λπ.

    Παρά τις πολλές πληροφορίες που παρατίθενται, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που όσο και αν φιλοσοφήσουμε, ερμηνεύσουμε θεολογικά ή ερευνήσουμε επιστημονικά, θα παραμείνουν αμφιλεγόμενες και κυρίως αδιευκρίνιστες. Η ζωή είναι ένα μυστήριο, ο θάνατος είναι ένα μυστήριο, η αθάνατη πνευματική ψυχή και η συνάφειά της με το υλικό σώμα είναι ένα μυστήριο, μυστήριο είναι και ο αποχωρισμός της ψυχής από το σώμα, αλλά μυστήριο και η επαναφορά της ψυχής στο σώμα, που συνέβη π.χ. στην ανάσταση του Λαζάρου, όπως και η επανασύνθεση του αποσυντεθειμένου σώματος του Λαζάρου ή όταν "τὸ καταπέτασμα διερράγη διχῶς, τὰ μνημεῖα ἠνεώχθησαν καὶ νεκροὶ ἐκ τῶν τάφων ἐξανέστησαν". Είναι μυστήρια στα χέρια του Δημιουργού, που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά στα ανθρώπινα μέτρα του πεπερασμένου μυαλού μας στην παρούσα υλική διάστασή μας. Το υλικό μας σώμα και μυαλό, δεν μπορεί να κατανοήσει πολλά πολλά για τον πνευματικό κόσμο και την αϋλη και αθάνατη ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ. ΙΚ,

    πολύ δυνατά ιδιως τα σχόλια σας Η και Θ.
    Τι να σας πω;
    Δεν γνωριζω απο Δογματική και δεν γνωριζω αυτην την 'λεπτή' θεολογια - ισως μετα απο 'χρόνια και καιρους' μπορεσω να 'εμβαθύνω'.

    --------------------------------

    Επιτρεψτε μου να κανω λιγο τον συνήγορο υπερ των Μεταμοσχεύσεων.

    1. Γιατι ο Θεός να επιτρεψει π.χ. τον π. Δαμασκηνό στην Αγάθωνος, και μετα λιγο καιρο να συμβει εκει το 'θαύμα' του Λειψάνου του π. Βησσαριωνα;
    Δεν ειναι "οξυμωρο';
    ΔΥΟ 'θαύματα' αντίθετα και σχεδον ταυτοχρονα;
    Ουτε το Σωμα να το καιμε, να το θαβουμε - δες αγια Λειψανα.
    Ουτε ομως να ειμαστε ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΟΙ και ΑΠΟΛΥΤΟΙ κατα της Μεταμοσχευσης;

    2. Βλεποντας ενα παλιο γουέστερν, οταν το άλογο επεσε και εσπασε το ποδι του, ο καυομπόυς επειδή το λυπηθηκε, μιας που το ζωο για το υπολοιπο της ζωής του θα βασανιζοτανε, εβγαλε το πιστόλι και το σκοτωσε.

    Θελω να πω...ενας εγκεφαλικα νεκρος ανθρωπος, ο οποιος συντηρειται με τα μηχανηματα...
    και που φυσικα εαν επανέλθει, μια στο εκατομυριο να επανέλθει - ας μην κοροιδευομαστε -

    αλλα και να επανέλθει, θα ζει 90% ως φυτό -

    θελω να πω ειναι τοσο ΤΡΟΜΕΡΟ και ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΑΡΤΙΑ, να 'αφησουμε' αυτον τον ανθρωπο να φυγει;

    Γιατι να μην ειναι μια χριστιανικη πραξη;
    Γιατι να μην ΛΥΠΗΘΟΥΜΕ αυτον τον συναθρωπο μας, που βασανιζεται;!

    Θα μιλησω λιγο πιο προσωπικα - χωρίς βεβαιως να ξερουμε τι μας ξημερωνει:

    Αν εγω αρρωστησω και γινω 'φυτό' - ωστε ουτε στο μπανιο δεν μπορω να παω να κανω μονος μου τις σωματικες μου δυναμεις,
    αλλα ΤΑΛΑΙΠΩΡΩ και ΒΑΖΑΝΙΣΩ τους συναθρωπους μου, να με καθαρίζουνε και να με πλένουνε...
    ..και απο πανω ειμαι σε μια κατασταση 'φυτού' και 'εγκεφαλικα νεκρου' - ξερετε τι θα ελεγα;

    "ΑΦηστε με αδερφια να φυγω! κλειστε τον διακόπτη που με υποστηριζει στην ζωή, και αφηστε με εν ειρηνη να φυγω"!

    3. Γιατι να ειναι οξυμωρο ενας Μοναχος να μενει στην ζωή μεσω της μεταμοσχευσης...
    και να μην ειναι οξυμωρο, ενας μοναχος να υπογραφει οτι :
    "οταν γινω εγκεφαλικα νεκρος, δεν θελω τα οργανα μου να δοθουνε σε εναν συναθρωπου μου ασθενη, που θα μπορουσε εξαιτιας μου να ζησει;"!

    Γιατι να ειναι καταδικαστεο ο Μοναχος που δεχεται οργανα , το κανει αυτο για να ζησει...ενω δεν ειναι καταδικαστεο, ο μοναχος που ειναι να φυγει, δεν φευγει, αλλα προσπαθει να 'γαντζωθει' με 'νυχια και με δοντια' στην ζωή;

    4. και κατι τελευταιο.
    Καποτε ο Πάπας ελεγε οχι στον Γαλιλαιο.
    Καποτε οταν βγηκε το ιντερνετ, λεγαμε οτι ειναι του διαβολου.
    Τωρα, λεμε οχι στην μεταμοσχευση - με αποτελεσμα:
    και ο εγκεφαλικα νεκρος να βασανιζεται και ο ασθενης που θα μπορουσε να ωφεληθει να πεθαινει τελικα, διοτι δεν βρισκεται μοσχευμα.
    Ελεος θελω...και οχι θυσια!

    Δεν μπορει ο ουμανιστής και ο αξεστος καουμπους να ειναι πιο ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΚΟΣ απο τον χριστιανο ορθοδοξο!

    κ. ΙΚ,
    συγχωρεστε με για τα επιχειρηματα μου, αλλα δεν επιμένω οτι εχω δικαιο.
    Απλα λεω την άλλη αποψη!

    Σας ακουω λοιπον,

    Μυρμιδόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1/ Ο Θεός επιτρέπει τα πάντα, ακόμη και να τον υβρίζεις, ακόμη και να δολοφονείς τον αδελφό σου και να τον τρώγεις! Έρχεται αρωγός, μόνον όταν του το ζητήσεις.

      2/ Η μεταμόσχευση του ηγουμένου Δαμασκηνού και το "θαύμα" του Βησσαρίονα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Σωστά η λέξη είναι σε εισαγωγικά. Το ότι το λείψανο βρέθηκε άλυωτο δεν λέει και πολλά. Θα έλεγε, αν μετά την ανακομιδή επανατοποθετείτο στο χώμα, όπως έγινε με τον άγιο Διονύσιο (Δραγανίγο Σιγούρο), που ετάφη δυο φορές και με τη 2η εκταφή ευρέθη ακέραιο. Ας θυμηθούμε την περίπτωση του αγίου Νεκταρίου, που στην 1η εκταφή ευρέθη ακέραιος και στη 2η όχι. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν είναι άγιος; Δεν μετράμε την αγιότητα, μόνο με το άλυωτο.

      3/ Στις μεταμοσχεύσεις οδηγούμαστε από τη Θεολογία της Εκκλησίας και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να επεμβαίνει στη Θ. Οικονομία, στο σχέδιο του Θεού. Για το Θεό και μία στο εκατομμύριο μετράει, καθότι ο Θεός δεν λειτουργεί με ποσοστά, ούτε με χρόνο.

      4/ Δεν γνωρίζουμε αν ο άνθρωπος-φυτό βασανίζεται και δεν μπορούμε να επέμβουμε ακόμη και εάν μας το ζητήσει να μη βασανίζεται (ευθανασία), γιατί τότε συνεργούμε σε αυτοκτονία. Η ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας είναι και αυτή στο σχέδιο του Θεού, για να δοκιμαστεί η αντοχή τους. Όλοι και όλα δοκιμάζονται σ' αυτή την περίπτωση, αλλά και σε κάθε περίπτωση.

      5/ Ένα παράδειγμα, για κατανόηση: Σε άνθρωπο-φυτό εκλήθη ο ιερέας για εξομολόγηση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση σε καμία ερώτηση, οπότε ο ιερέας έφυγε άπρακτος. Κατόπιν, στον ύπνο του ιερέα παρουσιάσθηκε ο άνθρωπος-φυτό και του εξομολογήθηκε. Έντρομος ο ιερέας επέστρεψε στην οικία του αρρώστου, όπου όμως είχε επέλθει το τέλος. Ανήσυχος, ρώτησε τους συγγενείς, για διάφορα γεγονότα της ζωής του θανόντος (ατοπήματα) και διαπίστωσε, ότι γι' αυτά ακριβώς του είχε εξομολογηθεί ο ασθενής. Οπότε διάβασε την ειδική συγχωρητική ευχή εις κεκοιμημένον!

      6/ Δεν είναι οξύμωρο ένας Μοναχός, κατά κόσμον νεκρός, να προσπαθεί να γατζωθεί σ' αυτή την πρόσκαιρη ζωή; Αυτός ο κατά Θεόν ζωντανός επιτρέπεται να αυτοκτονεί δίδοντας τα όργανά του, για μια εφήμερη ζωή;

      7/ Δεν λέμε όχι στις μεταμοσχεύσεις, που δίνουν ζωή (π.χ. νεφροπαθής), χωρίς να αφαιρούν ζωή. Λέμε (δηλ. η Εκκλησία) όχι σε μεταμόσχευση που δίνει ζωή, αφαιρόντας ζωή, γιατί δεν μπορεί να καταστρέψεις κάτι (μια ζωή), όταν δεν μπορείς να το δημιουργήσεις. Άλλος είναι ο δημιουργός της ζωής και μόνον αυτός έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει. Εξ άλλου, το σώμα μας (και η ψυχή μας) δεν είναι δική μας ιδιοκτησία, αλλά του Δημιουργού. Ακόμη και στο γάμο, δεν διαφεντεύουμε το σώμα μας, γιατί δεν ανήκει σ' εμάς, αλλά το έχει παραχωρήσει ο Θεός στον (ή στην σύζυγο), όπως λέει ο Απόστολος. Ακόμη και τα παιδιά μας έχουν παραχωρηθεί από το Δημιουργό, δεν είναι δικά μας, τη διαχείρησή τους έχουμε και από την καλή ή κακή διαχείρηση θα κριθούμε.

      8/ Το έλεον(ς) και η θυσία ανήκει σε άλλον τομέα. Δεν θέλω τα τυπικά, τα σφάγια και τις προσφορές, αλλά θέλω να μου δώσεις τα εσώψυχά σου, το είναι σου και να ενώσεις την αγάπη σου με τη δική μου.

      ΙΚ

      Διαγραφή
    2. κ. ΙΚ,

      σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
      Τις αποθηκεύω, ωστε να τις εχω στο αρχειο μου.

      Ελπιζω μια μερα, να 'ωριμασω' και εγω θεολογικα, και να μπορω να καταλαβαινω τις λεπτες επισημάνσεις στα κειμενα σας.

      Και παλι σας ευχαριστω που μου επιτρεπεται ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ οτι σκεφτομαι, χωρις να ανησυχω οτι θα παρεξηγηθήτε!

      Και παλι ευχαριστώ!

      Μυρμιδόνας

      Διαγραφή
  15. Mυρμιδονα

    δεν μας τα λες καλα.

    Ως φαινεται ουτε του φιλου σου του ΙΚ. τα κειμενα διαβαζεις που εκαμαν μια θαυμασια αναλυσι του ανθρωπινου μυστηριου που δεν εχουν το δικαιωμα οι ανθρωποι να το παραβιαζουν.

    Ωστε ειμαστε αφοριστικοι και απολυτοι;
    Τι λες;
    Στο θεμα των μεταμοσχευσεων θα πρεπει ναμαστε καθετοι.
    Αλλοιως ειμαστε ψευτοχριστιανοι.
    Και συνενοχοι στις θεωριες των κανιβαλων.
    Η μεταμοσχευσι του "εγκεφαλικα νεκρου" ειναι φονος και μαλιστα δημοσιος φονος και κανιβαλικος φονος, γιατι ενω ειναι ζωντανος ο ανθρωπος και μαλιστα ασθενης, τον κατακρεουργουν ανερωτητο οι ...χασαπηδες.
    Δεν νομιζεις οτι το ζητημα ειναι πολυ σοβαρο;
    Οτι καποιοι ανθρωποι επεμβαινουν στη ζωη του αλλου, που μπαμπεσικα κηρυξαν νεκρο;
    Αν εκανε μεταμοσχευσι ο Δαμασκηνος και ο ΜωΥσης ειναι ενοχοι και οι δυο.
    Δεν συνεβη κανενα θαυμα.
    Συνεβησαν δυο φονοι και αυτοι οι ενοχοι ρασοφοροι φερουν επανω τους φονικα οργανα.
    Γιατι δεν ηταν νεφρα και ματια αλλα συκοτια.
    Καταλαβες ανωνυμε και ανευθυνε Μυρμιδονα;
    Και για να παρουν τα συκωτια, ναρκωσαν τους αγνωστους σε αυτους δοτες, και τους ξεριζωσαν τα συκωτια και τα τοποθετησαν στον αββα Δαμασκηνο και στον αββα Μωυση για να ζησουν λιγα χρονια ακομα στην γηινη σφαιρα γιατι δεν ηθελαν να αναχωρησουν για το Ουρανιο Πολιτευμα.
    Να μοναχοι να μαλαμα.

    Εσυ βλασφημεις και κατα του Θεου, που λεει οτι θελει ελεος και οχι θυσια, οπως λες.
    Και το ελεος για σενα ειναι η θυσια και μαλιστα η θυσια ανερωτητου ζωντανου κατακρεουργημενου ανθρωπου.
    Τι ειναι αυτα που μας λες Μυρμιδονα;

    Διαβασε ΠαΙσιο και Πορφυριο και Σωφρονιο.
    Τα ιδια λενε αλλα καπως διαφορετικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κύριε Οδυσσέα

      εξεφρασα μια άποψη. Μονο αυτο και τιποτα άλλο.
      Νομιζω φαίνεται ξεκάθαρα μεσα απο τα σχολια μου.

      Ουτε τον Πάπα 'παριστάνω', ουτε το 'αλάθητο' διεκδικώ.

      Καλα ειναι εμεις οι χριστιανοι ορθοδοξοι να συζηταμε για ολα τα θεματα, ανοιχτα και ελευθερα.

      Πρόβλημα θα υπήρχε μονον εαν σας ελεγα: "Ετσι ειναι, και οχι αλλιως...και σε όποιον αρέσω, για τους άλλους δεν θα μπορεσω" -

      - οπως δυστυχως το εχω συναντησει σε τοσους αλλους θρησκευόμενους! Ο κοσμος να χαλάσει, δεν αλλαζουνε γνώμη!

      κ.Οδυσσέα,
      Υπο αυτη την προοπτική δεχεστε τα άνω σχόλια μου;

      Ο ανεύθυνος και ανωνυμος και ανώριμος
      Μυρμιδόνας

      Διαγραφή
    2. κ. Οδυσσέα,
      μετα την άνω εξήγηση , μου επιτρεπεται να απαντησω εμμεσως στο σχολιο σας.

      Περιγράφετε με 'μελανα χρωματα' την μεταμοσχευση, ως "ΞΕΡΙΖΩΜΑ' οργανων - θελοντας να τονισετε προφανως ποσο πολυ θα πονάει ο δοτης και ποσο απανθρωπο ειναι, και τι σωματικο πονο προκαλει η Μεταμοσχευση.

      Υποθετω οτι γινεται με ναρκωση, άρα ο εγκεφαλικα νεκρός δεν πονάει καθολου!

      Δεν αναφερετε την περιπτωση οτι ενας εγκεφαλικα νεκρός, 99% και θα καταληξει!
      Γραψαμε πιο πανω, ζητημα ο ενας στο 'εκατομμυριο' να επανέλθει!

      Επισης δεν περιγραφεται καθολου - το ποσο ασχημο ειναι ισως ακομα και για τον εγκεφαλικα νεκρό, να τον συντηρουνε τα μηχανήματα στην ζωή!

      Δεν θελω να ξερω , ποσοι απο τους 'νεκρους' αυτους συναθρωπους μας, αν μπορουσανε να μιλησουνε, δεν θα λεγανε:
      "Αδερφια, γιατι με βασανιζετε; Γιατι δεν με αφηνετε να φύγω; Πατηστε το κουμπι ωρε αδερφια, αφηστε με να παω εν ειρηνη';

      Και επειδή στην Ελλαδα ζουμε κ. Οδυσσεα, να πω και τουτο:

      Εδω εχουμε εναν ασθενη συγγενη στο νοσοκομειο, π.χ. με εμφραγμα ή εγκεφαλικο, και βαριόμαστε να παμε να τον επισκεφτουμε!
      Αν παλι παμε, μονο μια Κυριακή, απο υποχρεωση.
      Και τοτε κοιταμε το ρολοι, ποτε να περασει το επισκεπτηριο, για να γυρισουμε στο σπιτι!

      Ειμαστε εμεις ενας λαος, που θα συμπαρασταθει σε εναν εγκεφαλικα νεκρό, για μήνες ή και χρόνια;

      ---------------------------

      κ. Οδυσσεα,
      επισης μου κανει φοβερη εντυπωση που ολοι μας ασχολουμαστε με τον 'εγκεφαλικα νεκρό', σπανιως ομως και σπανιότατα θα δει κανείς σε Ορθοδοξα Ιστολογια αναφορες για παιδάκια με ειδικες αναγκες, παιδια με αυτισμο, κινητικα προβληματα, σε πληρη αναπηρία, παιδιά σε ψυχιατρια, σε άσυλα και σε ορφανοτροφεια!

      Ειμαστε δυστυχως ενας λαος, οταν εχει ενα αναπηρο παιδάκι, το κρυβει στο σπιτι, μην κοροιδεψει ο κοσμος!
      Οταν ετυχε μια φορα να παω στο εξωτερικο, μου εκανε φοβερη εντυπωση:
      εκει οι γονεις τα αναπηρα παιδακια τους τα κυκλοφορουνε εξω στον κοσμο με τα καροτσακια, σαν να μην συμβαινει τιποτα.
      Και εμεις οι Ορθοδοξοι τα κρυβουμε στο σπιτι!

      κ. Οδυσσέα,
      επειδή ειμαι κατα της ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ, δεν χρειαζεται να μου κανετε 'επιθεση' επειδή εξέφρασα μια διαφορετική αποψη στο θεμα της Μεταμοσχευσης!

      Δεν χρειάζεται νομιζω να επανέλθουμε στο θεμα της Ανωνυμιας των Αναγνωστών σου - διοτι αν θυμασαι καλα:

      ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ απαντηση στο σχολιο:
      "δηλ κ. Λαυρέντιο , εσεις που πονεσατε επι Χουντας, εκει δεν βασανιζανε οι 'γκεσταπιτες' για να αποκαλυψετε τα ονοματα των συντροφων σας;'

      ΕΚΕΙ ΧΑΘΗΚΕ και εκανε μηνες να ξαναμπεί!

      Ασε που και αλλοι αναγνωστες σας εστειλαν σχολιο και σας ειπανε: "Κυριε Οδυσσεα, παρακαλω να ΣΕΒΕΣΤΕ τον αναγνωστη σας, ο οποιος για χιλιους δυο λογους δεν θελει να αποκαλυψει το ονομα του"!

      Ακομα μου χρωστατε απαντηση:
      Αν σας δωσω ενα ονοματοεπιθετο - με τι μηχανισμούς θα διασταυρώσετε οτι δεν σας λεω ψεματα;

      Μυρμιδόνας

      Διαγραφή
  16. Tι ειναι αυτα που γραφεις Μυρμιδονα;
    Πως τοσο αψηφιστα βλεπεις το ζητημα των μεταμοσχευσεων δεν μπορω να το καταλαβω.
    Εισαι απαθεστατος μπροστα στο εγκλημα.
    Τι ειναι ο εγκεφαλικα νεκρος, Μυρμιδονα;
    Ειναι νεκρος ή ζωντανος;
    Αφου ειναι ζωντανος με ποιο δικαιωμα τον ξεριζωνουν τα οργανα του;
    Ο Θεος τους εδωσε αυτο το δικαιωμα;
    ΄Η το πηραν μονοι τους;

    Ειναι αληθεια.
    Πραγματι τον ναρκωνουν.
    Γιατι τον ναρκωνουν;
    Ενας νεκρος εχει αναγκη ναρκωσης;
    Θα επρεπε να φριττουμε με αυτα τα εγκληματα και ομως εμεις ειμαστε απαθεις απαθεστατοι και λεγομαστε χριστιανοι.
    Τετοια χοντροπετσια χριστιανων ειναι ενδειξι οτι φθανουμε στις εσχατες μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Οδυσσέα,
      ηρεμήστε.

      Μια αντίθετη αποψη εξεφρασα, την οποια και εξετάζω.

      Γιαυτο ρωταω τον κ.ΙΚ, για να μαθαινω και να διορθωνομαι!

      Δεν κανω διαλογο με τον κ. ΙΚ για να περασει η ώρα - πιστεψτε με!

      Αφηστε μας να εκφραστουμε ελευθερα!

      Με 'τσιγκλισατε' και μιλησα λιγο πιο 'αποτομα'.

      Για μπειτε λιγο στα ιστολογια των Αθεων, Αθρησκων, Φεμινιστων...να δειτε τι ΧΟΛΗ σταζουνε κατα του Χριστιανισμου και οτι ακριβως λεει η Εκκλησια μας!

      Εγω τουλαχιστον - οτι άποψη και να εχω προσωπικα - ΘΑ ΚΑΝΩ ΥΠΑΚΟΗ σε αυτο που θα αποφασισει η Εκκλησια!
      Το εχω ως δικλειδα ασφαλειας εξαλλου!

      κ. Οδυσσεα,
      δεν ειμαι ουτε υπερ ουτε κατα της Μεταμοσχευσης, διοτι δεν γνωριζω αρκετα.
      Απλα θελω να ενημερωθω, και κανω τον συνογορο της άλλης παραταξεως!

      κ. Οδυσσεα,
      με εχετε παρεξηγησει! :)
      Δυστυχως και εσεις!

      Μυρμιδόνας

      Διαγραφή
  17. Πολλά θα κάνουν οι αντίχριστοι.Έχουν καταντήσει πιά κτηνώδεις,μωροί και φαύλοι.Σαν τα ζώα @ εμείς πηγαίνουμε επί σφαγή.Αγνοια και τυφλαμάρα πλήρη έχουμε.Δεν επανερχόμεθα με τίποτε.Ένας κατακλισμός θα μας σώσει.Είναι τέτοια η μωρία,η άγνοια και η κτηνωδία,που όχι με μέτρα γινόμαστε άνθρωποι,έστω να μετανοήσουμε βρε παιδί μου.Που είναι να γεμίσουν οι εκκλησίες τώρα με τόση φτώχεια και εξαθλίωση που έχουμε σαν λαός,να δει και Ο Θεός κάτι να μας λυπηθεί βρε αδελφέ.Αν δεν βγουν φιλόθεοι άνθρωποι και φιλέλληνες να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας@ αν δεν μετανοήσουμε όλοι , μην περιμένουμε τίποτε να γίνει.Δυστυχώς την Χιτλερική μπότα πολλά χρόνια θα την έχουμε και ελεύθεροι δεν θα είμαστε.πην[Νρέπομαι που είμαι έλλην πολίτης]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου