Aπαντησι
απο την κατασκευαστρια Εταιρια
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ 666κ
στο BARCODE
του κ. Ευστρ. Νικέλλι,
διευθυντου Μηχανογράφησης
Το θέμα οπτική συσχέτιση δεν έχει σχέση με τίποτα τεχνικό αλλά παρ’ όλα αυτά γίνεται με αυθαίρετες “παρατηρήσεις” π.χ. Αν κάποιος μπορεί να πει ότι “βλέπει το 6 να εξέχει” στο EAN-13 δεν μπορεί να πει το ίδιο και για το UPC-A. Στο UPC-A προφανώς ΔΕΝ υπάρχει οπτική συσχέτιση και θα πρέπει να ΘΕΛΕΙ κάποιος ΝΑ ΔΕΙ χωριστά τις δύο πρώτες και τις δύο τελευταίες σκουρόχρωμες μπάρες. Γιατί να θέλει κάποιος να δει κάτι τέτοιο; Ίσως η απάντηση εδώ να είναι ότι “ξέρουμε” από τις προδιαγραφές ότι υπάρχουν τα σύμβολα αρχής και τέλους. Αν λοιπόν “κοιτάμε” τα barcode με βάσεις τις προδιαγραφές τους και όχι με βάση το “μάτι” θα έπρεπε να συνεχίζουμε να τηρούμε αυτή την προϋπόθεση και σε όλη την ανάλυση που γίνεται παρακάτω. Αν εξέχουν επίτηδες οι μπάρες στο EAN-13 για να ξεχωρίζουν γιατί δεν γίνεται το ίδιο και στο UPC-A, που προηγείται χρονικά του EAN-13;
Παρακάτω, στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι “με την χρησιμοποίηση των τριών χαρακτήρων ελέχγου...”. ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΕΝ υπάρχουν στις προδιαγραφές UPC-A και ΕΑΝ-13, ο όρος είναι εφεύρεση του συγγραφέα.
Επίσης στο ίδιο θέμα ο συγγραφέας αναγνωρίζει “αυτός ο χαρακτήρας είναι τεχνικώς ο καταλληλότερος....” αλλά στην “τεχνική” ανάλυση που ακολουθεί τον ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ! Μάλιστα το συγκεκριμένα left center and right quard pattens, και όχι χαρακτήρες, δεν τα χρησιμοποιεί ΠΟΥΘΕΝΑ!!! Οι “καταλληλότεροι χαρακτήρες” λοιπόν δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία αποκωδικοποίησης που περιγράφει παρακάτω. Δεν σας προβληματίζει το γιατί γίνεται αυτό;
Το παράδειγμα ITF που ακολουθεί είναι τουλάχιστον ατυχές. Η συμβολογία ITF προηγείται χρονικά του UPC-A (και B,C,D,Ε), στηρίζεται σε τελείως διαφορετική τεχνική (μόνο 2 είδη μπαρών και υποχρεωτικό interleave ζευγαριών χαρακτήρων) προορίζεται για άλλη χρήση (π.χ. χαρτοκιβώτια) και άλλους τρόπους εκτύπωσης (φλεξογραφία), δεν διαβάζεται από σταθερούς laser scanners. Το μόνο που σημαίνει αυτό, είναι ότι οι συμβολογίες ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ και στην τύχη επειδή έτσι μας αρέσει, αλλά σχεδιάζονται και δοκιμάζονται με κριτήρια τους τομείς εφαρμογής, τα διαθέσιμα μέσα εκτύπωσης και ανάγνωσης, και τις δυνατότητες των υπολογιστικών συστημάτων. Είναι ψευδές ότι το ΕΛΚΕΣΗΠ (GS1 Ελλάς) ισχυρίζεται ότι “με μαθηματικές αναλύσεις αποδεικνύεται ότι....” Δεν είναι δυνατόν με μαθηματική ανάλυση να αντικρούσεις την “οπτική εντύπωση” που κάποιος θέλει να έχει.
Πάμε τώρα στο κεφάλαιο “Γενική Περιγραφή το barcode κατά EAN/UPC” και όχι κατά E.A.N.-13/U.P.C-A που αναφέρει ο συγγραφέας. Η απεικόνιση των χαρακτήρων είναι λανθασμένη. Όπως θα έπρεπε να ξέρει ο συγγραφέας η συμβολογία EAN-13/UPC-A δεν είναι discrete αλλά είναι continous, τα spaces δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ σε μέγεθος και δεν χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό των χαρακτήρων αλλά είνα αναπόσπαστο ΜΕΡΟΣ του χαρακτήρα και οι χαρακτήρες ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ και ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ με bar. Το αναφέρει βέβαια παρακάτω, αλλά επειδή ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι σημαίνει, το αναιρεί εδώ. Τα σύμβολα που απεικονίζει ο συγγραφέας υπάρχουν μόνο στην φαντασία του. Επιμένει όμως ο συγγραφέας λίγο παρακάτω και λέει “Σύμφωνα με τα προηγούμενα, η ετικέττα του σχήματος 3 δημιουργείται από τους εξής χαρακτήρες.... οι οποίοι όταν πυκνωθουν.....”
Εδώ κανονικά θα έπρεπε να σταματήσουμε. Ο συγγραφέας “δημιουργεί” μια φανταστική discrete συμβολογία, που επιμένει όμως να την ονομάζει EAN-13 ή UPC-A και στην οποία ΘΕΛΕΙ οπωσδήποτε να βάλει το 666. Η αντιγραφή (μετάφραση) που έχει κάνει έχει λάθη αλλά ο ίδιος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ να τα εντοπίσει και γι’ αυτό τα αναπαράγει.
Αναφέρει παρακάτω ότι “κάθε χαρακτήρας έχει σταθερό πλάτος. Κωδικοποιείται με δύο μαύρες μπάρες διαφορετικού πλάτους και το ενδιάμεσο λευκό διάστημα.” Αυτό είναι και πάλι ΛΑΘΟΣ. Κάθε χαρακτήρας όντως έχει σταθερό πλάτος από 7 modules (στοιχειώδης μονάδα περίπου 0.33mm στο 100% του μεγέθους) αλλά δεν “κωδικοποιείται με 2 μαύρες μπάρες και το ενδιάμεσο λευκό”, δηλαδή 3 μπάρες, αλλά από 2 σκούρες και ΔΥΟ ανοιχτόχρωμες μπάρες που εναλλάσονται δηλαδή 4 μπάρες. Ακριβώς παρακάτω στο παράδειγμα του 3 που αναφέρει φαίνεται ότι όντως είναι 4 οι μπάρες και όχι 3 και λίγο παρακάτω αναφέρει ότι οι χαρακτήρες κωδικοποιούνται με 7 modules ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τα left and right guard bars που αποτελούνται από 3 modules (σκούρο, ανοιχό, σκούρο) και το middle guard bar που αποτελείται από 5 (ανοικτό, σκούρο, ανοικτό, σκούρο, ανοικτό) Δηλαδή βεβαιώνει ότι σαν ΔΟΜΗ τα guard bars ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ PATTERNS των χαρακτήρων.
Decoding
Ο συγγραφέας μάλλον έχει ανακαλύψει ένα δικό του τρόπο decoding ο οποίος ώ του θαύματος εφαρμόζεται πάλι σε discrete συμβολογία. Μόνο που θα πρέπει να μας δείξει ότι αυτό το “πράγμα δουλεύει”. Ο υπολογιστής ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ μάυρες και άσπρες μπάρες. Ξέρει transitions, εναλλαγές δηλαδή μιας κατάστασης. Ο υπολογιστης ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ αν διαβάζει σκούρο ή λευκό. Αν αμφιβάλετε για τα παραπάνω τυπώστε ένα barcode inverse (μαύρο φόντο και λευκές γραμμές) θα δείτε ότι ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Decoding algorithms για όλα τα barcode υπάρχουν και είναι γνωστά (δείτε π.χ. το Reference decode algorithm του GS1) εγώ δεν γνωρίζω ΚΑΝΕΝΑ που να χρησιμοποιεί 3 μετρήσεις!!! Αλλά ας δούμε το θαύμα! Έχουμε π.χ. το 5 στο character set Α και διαβάζουμε από δεξιά προς τα αριστερά, παίρνουμε σύμφωνα με τον συγγραφέα 6,5,2 αλλά έχουμε και κάπου το 4 επίσης στο character set A αλλά διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά και πέρνουμε πάλι 6,5,2 δηλαδή ζητάς coca-cola και σου χρεώνουν χαβιάρι. Καταπληκτική καινοτομία!
Λυπάμαι αλλά είναι κουραστικά ανόητο να συνεχίσω. To κείμενο είναι υπόδειγμα junk sience. Απλώς θα αναφέρω ότι έχει κακοποίση τον edge to similar edge algorithm (τα left and right guard έχουν μόνο e1 μέτρηση, το center quard έχει e1,e2,e3 το special guard για τα addons έχει e1,e2,e3,e4 και οι χαρακτήρες έχουν e1 και e2, όπως αναφέρονται στο reference decode του GS1). Λάθος έχει και για τη χρήση του center quard, δεν απαιτείται για την αντίστροφη ανάγνωση αλλά για την ανάγνωση σε δύο φάσεις των δύο κοματιών του συμβόλου (επειδή έτσι είναι σχεδον τετράγωνα) από τους σταθερούς laser scanners για τους οποίους και φιάχτηκε αρχικά, και φυσικά τα left και right guard bars είναι απαραίτητα και δεν γινεται αποκωδικοποίηση χωρίς αυτά, το UPC-E είναι ακριβώς ΜΙΣΟ UPC-A (αλλά με συγκεκριμένο parity χαρακτήρων) και έχει guard bars, όσο για το πως θα μπορούσε να γραφεί ο EAN-13 είναι απλά γελοίο. Ας τον παράγει έτσι που λέει, ας τον διαβάσει, και ας σώσει προδιαγραφές decoding και discrimination να τα δοκιμάσουμε γιατί το μόνο που κάνει εδώ είναι να δίνει μαγικές εικόνες ενός φαντασικού barcode που θέλει να δουλεύει επειδή έτσι του αρέσει, και όχι προδιαγραφές δημιουργίας και ανάγνωσης barcode.
Με εκτίμηση
Σ. Νικέλλης
Διευθυντης Μηχανογραφησης
Κύριε Οδυσσέα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ψυχασθενης της Κυπρου Τελεβάντος ωρύεται εναντίον της ιστοσελίδας σας και συκοφαντεί και πάλι ο αισχρός τον σπουδαίο κληρικό της Πτολεμαϊδος που δεν μπορεί να λύση ούτε τον ιμάντα των υποδημάτων του.
Βρίζει και εσας, όχι βεβαια ονομαστικά, αλλά με υπονοούμενα.
Επιδεινώνεται η κατάσασί του.
Πότε θα τον μπαγλαρώσουν γιά το ψυχιατρείο;
Με αφορμή ένα βιβλίο της Relfe, παρατηρούμε φαινόμενα ομαδικής ψύχωσης, και ατομικώς έμμονης ιδέας και αγωνίας για την ανακάλυψη ανύπαρκτων 666αρίων και αντιχρίστων. Και μανίας καταδιώξεως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το 1ο σχόλιο.
α ν τ ι γ ρ α φ ή
α π ό B l o g - T e l e v a n t o s
Παναής είπε...
Big papaFrogis whatching you! Like Bigbrother whatching you! Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες κ.Τελεβάντο για τα βατραχάκια του διαδυκτίου και σας παρακαλούμε να μας ενημερώνεται για την κατάσταση!
6 Φεβρουαρίου 2011 1:15 μ.μ.
Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...
Καλά τα συγχαρητήρια για το όνομα ανήκουν σε σένα επειδή εσύ είσαι ο νοννός!!!
* * *
Ο Παναής ιδίως και ο Τελεβάντος αυτοχαρακτηρίζονται ως είρωνες ευλαβούς Ορθοδόξου κληρικού, αλλά και αποκαλύπτουν άθελά τους ποία παράδοση βιώνουν καιχρησιμοποιούν εν τη διανοία των, σκεπτόμενοι και εκφραζόμενοι εις άπταιστον Αγγλικήν.... οι Ελληνοορθόδοξοι καθοδηγηταί Ελλήνων της Ελλάδος!
Παραδοσιακός