Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Προκλήσεις από... Ντιμιτρόφ και Σία. «Είμαστε Μακεδόνες, του μακεδονικού λαού και μιλάμε μακεδονικά» δήλωσε ενώπιον της άλαλης Αναγνωστοπούλου




Προκαλεί και προάγει, εντελώς απροσχημάτιστα, τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας και ενώπιον της Σίας Αναγνωστοπούλου ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα (15-16 Μαρτίου). «Είμαστε “Μακεδόνες”, μέλη του “μακεδονικού” λαού, που μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα» ήταν η απάντησή του στα σχόλια που ακολούθησαν μετά την πρόσφατη συνάντησή του στα Σκόπια με την Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών. 
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τη Σία Αναγνωστοπούλου δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση στη συστηματική υπονόμευση της συμφωνίας-προδοσίας των Πρεσπών, την οποία μόνο η ελληνική κυβέρνηση σέβεται και τηρεί κατά γράμμα. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο facebook, απάντησε σε όσους αντέδρασαν στις αναφορές του περί «μακεδονικής» γλώσσας και παρέπεμψε στη Συμφωνία των Πρεσπών για να εξηγήσει ότι η συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμά του να αναφέρεται σε «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «μακεδονικό λαό». Στην ανάρτησή του παραθέτει και όλο το άρθρο 7 της συμφωνίας, το οποίο, όπως επισημαίνει, αποτελεί τον πυλώνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς εισάγει τη διαφορετική αντίληψη των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» από κάθε πλευρά.
«Η ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών -ένας από τους κύριους πυλώνες- δέχεται τη διαφορετική αντίληψη των όρων “Μακεδονία” και “Μακεδόνες”, που για εμάς σημαίνει ένα πράγμα και διαφορετικό για την Ελλάδα. Είμαστε “Μακεδόνες”, μέλη του “μακεδονικού λαού”, με τη δική μας ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Μιλάμε “μακεδονικά”, που είναι μία από τις νότιες σλαβικές γλώσσες. Οι Ελληνες Μακεδόνες, βάσει του ελληνικού πλαισίου αντίληψης αυτών των όρων, είναι εθνικά Ελληνες της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, που μιλούν την ελληνική γλώσσα, με ιδιαίτερη σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, κουλτούρα και κληρονομιά», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ντιμιτρόφ, για να καταλήξει: «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι σημαντική για εμάς, που ομιλείται από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και τη διασπορά μας και δεν αφορά τους Ελληνες Μακεδόνες στο πλαίσιο του άρθρου 7».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου