Μας το ἔστειλε ο φίλος Δ.Κ. Τὸν εὐχαριστοῦμε.
Με επιστημονικές μετρήσεις του Ρώσου φυσικού Αντρέι Βολκόβ το Μεγάλο Σάββατο του 2008
Σημείωση Ελεύθερης Επιστήμης: Κάθε χρόνο για πάνω απο 1000 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας εμφανίζεται το Άγιο Φώς στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις με ελλειπή όμως αποδεικτικά στοιχεία. Έχει εκδοθεί ένα βιβλίο απο τον συγγραφέα Χαράλαμπο Σκαρλακίδη, αρχιτέκτονα απο το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει εκδόσει ένα αξιόλογο βιβλίο με αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της ύπαρξης του Αγίου Φωτός. Μας έκανε εντύπωση πρώτον η μαρτυρία ενός Άραβα:
“Ο Άραβας Ιμπν αλ-Κας (940 μ.Χ.)
Ο Άραβας νομομαθής Ιμπν αλ-Κας (Ibn al-Qass)1 γεννήθηκε στα τέλη του
9ου αιώνα και απεβίωσε το 946. Υπήρξε άριστος γνώστης του ισλαμικού
νόμου και συγγραφέας αρκετών θεολογικών έργων. Μεταξύ αυτών
περιλαμβάνεται το Kitab dala’il al-qibla, στο οποίο καταγράφεται για
πρώτη φορά μια εξαιρετικά σημαντική περιγραφή της τελετής του Αγίου
Φωτός.
Το συγκεκριμένο έργο, που διασώζεται σε πέντε χειρόγραφα,2 εκδόθηκε
για πρώτη φορά το 1913 από τον Άραβα ερευνητή και συλλέκτη χειρογράφων
Qirqis Safa,3 από ένα χειρόγραφο δικής του ιδιοκτησίας που χρονολογείται
στο 1389. Μετά τον θάνατο του Safa το χειρόγραφο εξαφανίστηκε, αλλά
μετά από μερικές δεκαετίες εμφανίστηκε ξανά στην Αίγυπτο, στη συλλογή
Ahmad Taymur4 της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Καΐρου, όπου παραμένει μέχρι
και σήμερα με τον κωδικό Ahmad Taymur 103. Το αραβικό αυτό χειρόγραφο
εκδόθηκε επίσης στη Φρανκφούρτη το 1987 από τον Καθηγητή Dr. Fuat
Sezgin.5
Ακολουθούν οι εικόνες του χειρογράφου, η μεταγραφή του πρωτότυπου
κειμένου και η ελληνική μετάφραση, η οποία προέρχεται από τη γαλλική
μετάφραση του Luis Cheikho και έχει επιπλέον ελεγχθεί από τον καθηγητή
αραβικών Dr. Gamal al-Tahir,6 ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ακρίβεια
στην απόδοσή της.”
«Το Πάσχα των Χριστιανών, το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί εξέρχονται από
τον τόπο του Τάφου για να μεταβούν γύρω από τον βράχο που περιβάλλεται
από κάγκελα. Από εκεί κοιτάζουν τον Τάφο και όλοι μαζί προσεύχονται και
προσκυνούν ενώπιον του Θεού του Υψίστου, από την πρωινή προσευχή μέχρι
τη δύση του ηλίου. Ο εμίρης και ο ιμάμης του τεμένους είναι παρόντες. Ο
σουλτάνος κλειδώνει την πόρτα του Τάφου. Όλοι παραμένουν ακίνητοι μέχρις
ότου να αντικρίσουν ένα φως παρόμοιο με λευκή φωτιά το οποίο βγαίνει
από το εσωτερικό του Τάφου. Τότε ο σουλτάνος ανοίγει την πόρτα και
εισέρχεται κρατώντας μία λαμπάδα, την ανάβει με αυτό το φως και εν
συνεχεία εξέρχεται. Η φλόγα της αναμμένης λαμπάδας δεν καίει. Τη δίνει
στον ιμάμη που τη μεταφέρει και ανάβει τις κανδήλες του τεμένους. Όταν
αυτή η λαμπάδα έχει περάσει σε τρία χέρια, τότε καίει και μεταμορφώνεται
σε φλόγα (κανονική). Έπειτα συντάσσουν και παραδίδουν στον σουλτάνο μια
αναφορά, βεβαιώνοντας ότι η φλόγα έχει έρθει την τάδε ώρα και ημέρα.
Εάν έχει εμφανιστεί εκείνη την ημέρα στην ώρα της προσευχής είναι γι’
αυτούς ένα σημάδι ότι η χρονιά δεν θα είναι γόνιμη, χωρίς αυτό να
σημαίνει πως θα είναι χρονιά ξηρασίας. Εάν η φλόγα έχει εμφανιστεί κατά
τη μεσημβρινή ώρα, αυτό υποδεικνύει μια χρονιά με έλλειψη τροφίμων».
Η αναφορά του Ibn al-Qass είναι εξόχως σημαντική επειδή προέρχεται από έναν ιδιαιτέρως ευσεβή και νομομαθή μουσουλμάνο.
Όπως καταγράφεται, οι μουσουλμάνοι άρχοντες της Ιερουσαλήμ έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τελετής. Είναι παρόντες ο ιμάμης του τεμένους, ο εμίρης και ο σουλτάνος (السلطان), ο οποίος είναι ο μόνος που κατέχει τα κλειδιά του Τάφου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής οι πιστοί προσεύχονται και ο ορθόδοξος πατριάρχης προβαίνει στην καθιερωμένη επίκληση για την έλευση του Αγίου Φωτός έξω από τον Τάφο, ενώπιον όλου του παρισταμένου πλήθους.
Όλα γίνονται φανερά.
Ο Τάφος είναι κλειδωμένος και άδειος. Και ξαφνικά, ένα λευκό Φως βγαίνει από το εσωτερικό του. Πρόκειται για το υπερφυές Φως που πηγάζει από τον ίδιο τον Τάφο.
Τότε ο σουλτάνος ξεκλειδώνει τον Τάφο και εισέρχεται για να ανάψει τη λαμπάδα του, και εξερχόμενος την παραδίδει στον ιμάμη. Οι μουσουλμάνοι συμμετέχουν σε τέτοιο βαθμό, και με τέτοια επισημότητα, που νομίζει κανείς ότι η τελετή είναι δική τους.
Εξαιρετικής σημασίας είναι και η μαρτυρία ότι η ιερή φλόγα δεν καίει.
Ο Ιμπν αλ-Κας διαχωρίζει τελείως το φως που εμφανίζεται στο εσωτερικό του Τάφου από τη φλόγα την οποία λαμβάνουν οι πιστοί μετά από λίγα λεπτά στις λαμπάδες τους.
Η αναφορά του είναι εξαιρετικά ακριβής.
Χρησιμοποιεί τη λέξη نور που σημαίνει φως και τη λέξη نار που σημαίνει φωτιά.
Όταν το Άγιο Φως εμφανίζεται θεωρείται από τους μουσουλμάνους ότι είναι ένα θεϊκό λευκό φως που δεν έχει καμιά σχέση με τη γήινη φωτιά. Όταν όμως η θεϊκή αυτή φλόγα μεταλαμπαδεύεται από λαμπάδα σε λαμπάδα, μετά από «τρία χέρια», όπως αναφέρει, δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το ουράνιο φως μετατρέπεται σε γήινο. Μετατρέπεται από نور σε نار , δηλαδή από θεϊκό φως σε γήινη φωτιά.
Όταν ο σουλτάνος εξέρχεται με την αναμμένη λαμπάδα από το εσωτερικό του αγίου Τάφου, η φλόγα της λαμπάδας του δεν καίει.
Ο Ιμπν αλ-Κας χρησιμοποιεί τη φράση لا تحترق που σημαίνει «δεν καίγεται» ή «δεν καίει». Στη μετάφραση του L. Cheikko συναντάται η ερμηνεία «δεν φθείρεται», που όμως δεν αποδίδει με σαφήνεια το νόημα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αραβικών Dr. Gamal al-Tahir, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το νόημα της φράσης είναι «η φλόγα της λαμπάδας δεν καίει».
Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της ακαΐας του Αγίου Φωτός, το οποίο εξακολουθεί να παρατηρείται μέχρι και σήμερα.
Τη στιγμή που αναφλέγεται η ακοίμητη κανδήλα μέσα στον Τάφο, η φλόγα είναι γαλαζωπή και δεν καίει καθόλου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μετατρέπεται σε κανονική φλόγα, η οποία, όπως έχει διαπιστώσει ο γράφων και χιλιάδες άλλοι πιστοί, ασφαλώς καίει, όμως, δεν καίει με την ίδια ένταση μιας κανονικής φλόγας. Γι’ αυτό και πολλοί προσκυνητές περιλούζονται με την ιερή φλόγα.
Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε εδω
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Υπάρχουν ατελείωτες μαρτυρίες απο Έλληνες επισκέπτες και απο πολύ
κοντινό συγγενικό μου πρόσωπο, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας οτι η
φλόγα στο κερί του άναψε μόνη της και για 30 περίπου λεπτά δεν έκαιγε
ούτε καν τις τρίχες της κεφαλής του ανθρώπου, ούτε τα ευαίσθητα
συνθετικά υφάσματα που φοράμε σήμερα. Η δέσμη των κεριών αποτελούνταν
απο 33 κεριά.
Πως γίνεται όμως αυτό το ιστορικό γεγονός που επιβεβαιώνεται για εκατοντάδες χρόνια να μην είναι καθολικά αποδεκτό;
Γιατί η Καθολική Εκκλησία, οι Προτεστάντες, οι Μουσουλμάνοι, η Εβραίοι δεν το αποδέχονται;
Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε κάποιες περίεργες εξηγήσεις οτι δήθεν τα κεριά είναι εμποτισμένα με φώσφορο και άλλα τέτοια ευτράπελα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ εύκολο ο συγκεκριμένος ερευνητής να κάνει ένα ταξίδι την ημέρα εκείνη στον Πανάγιο Τάφο, να πάρει δείγμα απο τον αέρα και δείγμα απο τα κεριά και να αποδείξει την θεωρία του.
Δείτε εδω την άποψη οτι τα κεριά ανάβουν με αυτό το τρόπο.
Επίσης αυτές οι θεωρίες περι φωσφόρου, εκτός του ότι είναι πολύ εύκολο να απορριφθούν και κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζεται κάποιος να ασχοληθεί καν με αυτές τις θεωρίες, είναι οτι αυτή η θεωρία δεν εξηγεί την ακαϊα του Αγίου Φωτός. Ούτε βέβαια τις αστραπές και τις μπάλες φωτός που κινούνται μέσα στον Πανάγιο Τάφο.
Το κείμενο προέρχεται απο τον κώδικα Paris Lat . 12945, φ. 60α, 13ος αι. Παρίσι, Bibliothèque Nationale.
Η βαρυσήμαντη αυτή μαρτυρία του Γκιμπέρ επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες του κληρικού Νικήτα (947 μ.Χ.) και του αλ-Μπιρουνί (1000 μ.Χ.) για το ίδιο ακριβώς γεγονός.
Αν ανατρέξουμε στους επίσημους καταλόγους (ή στις ιστοσελίδες) των τεσσάρων αυτών Πατριαρχείων, διαπιστώνουμε πως οι τέσσερις ελληνορθόδοξοι πατριάρχες πράγματι διετέλεσαν τα καθήκοντά τους στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα· και αν εξετάσουμε την ακριβή περίοδο πατριαρχίας του καθενός, και την αντίστοιχη περίοδο βασιλείας του σουλτάνου Μουράτ Γ΄, προκύπτει ότι το μοναδικό έτος που συνέπεσε η διοίκηση των πέντε αντρών είναι το 1579.
Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, το Μεγάλο Σάββατο εκείνης της χρονιάς, μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών, ύστερα από διαμεσολάβηση των Αρμενίων, απαγόρευσε τη διέλευση των ορθοδόξων στον Ναό της Αναστάσεως. Το πλήθος των πιστών παρέμεινε στο προαύλιο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου.
Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ΄, που διήνυε το πρώτο έτος της πατριαρχίας του, ανέλαβε για πρώτη φορά να φέρει εις πέρας την πιο σημαντική τελετή τoυ έτους, όμως, οι Τούρκοι τού στέρησαν το νόμιμο δικαίωμα.
Ο πατριάρχης στεκόταν προσευχόμενος στο αριστερό μέρος της πύλης του ναού, πλησίον ενός κίονα. Και ξαφνικά, ενώ είχε ήδη πέσει η νύχτα, ο κίονας διερράγη και το Άγιο Φως ξεπήδησε από το εσωτερικό του.
Ο πατριάρχης άναψε αμέσως τη λαμπάδα του και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους πιστούς. Μέσα σε λίγα λεπτά, η ιερή φλόγα εξαπλώθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους και το προαύλιο του ναού φωτίστηκε. Οι έκπληκτοι Τούρκοι φρουροί άνοιξαν τότε τις πύλες του ναού και ο πατριάρχης, μαζί με το πλήθος των ορθοδόξων, κατευθύνθηκαν πανηγυρικά προς τον Πανάγιο Τάφο. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας καταγράφονται σε όλα τα αποκαλούμενα Προσκυνητάρια Ιεροσολύμων, που είναι οδηγοί για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.
Το αρχαιότερο απ’ αυτά τα Προσκυνητάρια, στο οποίο αναφέρεται η διάρρηξη του κίονα, περιέχεται σε ένα πολύτιμο χειρόγραφο που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Μονάχου. Πρόκειται για τον κώδικα Monacensis Graec. 346,4 ο οποίος περιέχει το Προσκυνητάριο του ιερομόναχου Ανανία.
Το χειρόγραφο, γραμμένο από τον Κρητικό ιερομόναχο Ακάκιο το 1634, είναι αντίγραφο του αρχικού έργου του ιερομόναχου Ανανία το οποίο εγράφη το 1608, δηλαδή 29 έτη μετά το θαύμα που περιγράφει. Αυτό σημαίνει πως ο Ανανίας είχε τη δυνατότητα να συλλέξει στοιχεία για το θαύμα από ανθρώπους που βίωσαν τα γεγονότα.
Σας ευχαριστώ για το e-mail σας την 31/1/2010. Πιστεύω να βοηθήσω στο αξιόλογο έργο σας. Επί 35 έτη ασχολούμαι με την Πειραματική Μηχανική των Θραύσεων στο Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών του ΕΜΠ και πιστεύω ότι εκεί που δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση υπάρχει Θαύμα.
Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω το χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μονάχου του έτους 1634 όπου αναφέρεται ο θαυματουργικός τρόπος σχισίματος του κίονα καθώς και τα επακόλουθα· δηλαδή το ότι ο Έλληνας πατριάρχης άναψε τη δάδα του από το Φως αυτό. Ένα θαύμα δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί και μάλιστα όταν υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες, όπως αναφέρετε.
Παρατηρώντας από τις φωτογραφίες τη ρωγμή θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας μικτής καταπόνησης. Συνδυασμός ηλεκτρικής εκκένωσης (πιθανώς ισχυρός κεραυνός) και ισχυρής σεισμικής δόνησης. Η ηλεκτρική εκκένωση, λόγω υψηλής στιγμιαίας θερμοκρασίας, ψαθυροποίησε το υλικό του κίονα κατά μήκος μιας στενής ζώνης (γενέτειρας). Το επιφανειακό σεισμικό κύμα καταπόνησε τον κίονα σε στρεπτική ταλάντωση (κόπωση). Η ταυτόχρονη αυτή καταπόνηση είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ρωγμή από τη βάση του κίονα προς τα επάνω με ζικ-ζακ πορεία (όπως φαίνεται στη φωτογραφία η πορεία της ρωγμής δεν είναι ευθύγραμμη) κατά μήκος της ψαθυροποιημένης από την ηλεκτρική εκκένωση ζώνης. Εάν πράγματι συνέβησαν τα ανωτέρω, ανεξήγητο παραμένει κατά την άποψή μου η ταυτόχρονη αυτή μικτή (συνδυασμένη) καταπόνηση του κίονα.
Επομένως, θα μπορούσε κανείς να ομιλεί περί θαύματος και μόνο.
Αγαπητέ κύριε Σκαρλακίδη σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Καθηγητής Μηχανικής
Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Όπως καταγράφεται, οι μουσουλμάνοι άρχοντες της Ιερουσαλήμ έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τελετής. Είναι παρόντες ο ιμάμης του τεμένους, ο εμίρης και ο σουλτάνος (السلطان), ο οποίος είναι ο μόνος που κατέχει τα κλειδιά του Τάφου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής οι πιστοί προσεύχονται και ο ορθόδοξος πατριάρχης προβαίνει στην καθιερωμένη επίκληση για την έλευση του Αγίου Φωτός έξω από τον Τάφο, ενώπιον όλου του παρισταμένου πλήθους.
Όλα γίνονται φανερά.
Ο Τάφος είναι κλειδωμένος και άδειος. Και ξαφνικά, ένα λευκό Φως βγαίνει από το εσωτερικό του. Πρόκειται για το υπερφυές Φως που πηγάζει από τον ίδιο τον Τάφο.
Τότε ο σουλτάνος ξεκλειδώνει τον Τάφο και εισέρχεται για να ανάψει τη λαμπάδα του, και εξερχόμενος την παραδίδει στον ιμάμη. Οι μουσουλμάνοι συμμετέχουν σε τέτοιο βαθμό, και με τέτοια επισημότητα, που νομίζει κανείς ότι η τελετή είναι δική τους.
Εξαιρετικής σημασίας είναι και η μαρτυρία ότι η ιερή φλόγα δεν καίει.
Ο Ιμπν αλ-Κας διαχωρίζει τελείως το φως που εμφανίζεται στο εσωτερικό του Τάφου από τη φλόγα την οποία λαμβάνουν οι πιστοί μετά από λίγα λεπτά στις λαμπάδες τους.
Η αναφορά του είναι εξαιρετικά ακριβής.
Χρησιμοποιεί τη λέξη نور που σημαίνει φως και τη λέξη نار που σημαίνει φωτιά.
Όταν το Άγιο Φως εμφανίζεται θεωρείται από τους μουσουλμάνους ότι είναι ένα θεϊκό λευκό φως που δεν έχει καμιά σχέση με τη γήινη φωτιά. Όταν όμως η θεϊκή αυτή φλόγα μεταλαμπαδεύεται από λαμπάδα σε λαμπάδα, μετά από «τρία χέρια», όπως αναφέρει, δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το ουράνιο φως μετατρέπεται σε γήινο. Μετατρέπεται από نور σε نار , δηλαδή από θεϊκό φως σε γήινη φωτιά.
Όταν ο σουλτάνος εξέρχεται με την αναμμένη λαμπάδα από το εσωτερικό του αγίου Τάφου, η φλόγα της λαμπάδας του δεν καίει.
Ο Ιμπν αλ-Κας χρησιμοποιεί τη φράση لا تحترق που σημαίνει «δεν καίγεται» ή «δεν καίει». Στη μετάφραση του L. Cheikko συναντάται η ερμηνεία «δεν φθείρεται», που όμως δεν αποδίδει με σαφήνεια το νόημα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αραβικών Dr. Gamal al-Tahir, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το νόημα της φράσης είναι «η φλόγα της λαμπάδας δεν καίει».
Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της ακαΐας του Αγίου Φωτός, το οποίο εξακολουθεί να παρατηρείται μέχρι και σήμερα.
Τη στιγμή που αναφλέγεται η ακοίμητη κανδήλα μέσα στον Τάφο, η φλόγα είναι γαλαζωπή και δεν καίει καθόλου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μετατρέπεται σε κανονική φλόγα, η οποία, όπως έχει διαπιστώσει ο γράφων και χιλιάδες άλλοι πιστοί, ασφαλώς καίει, όμως, δεν καίει με την ίδια ένταση μιας κανονικής φλόγας. Γι’ αυτό και πολλοί προσκυνητές περιλούζονται με την ιερή φλόγα.
Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε εδω
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Υπάρχουν ατελείωτες μαρτυρίες απο Έλληνες επισκέπτες και απο πολύ
κοντινό συγγενικό μου πρόσωπο, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας οτι η
φλόγα στο κερί του άναψε μόνη της και για 30 περίπου λεπτά δεν έκαιγε
ούτε καν τις τρίχες της κεφαλής του ανθρώπου, ούτε τα ευαίσθητα
συνθετικά υφάσματα που φοράμε σήμερα. Η δέσμη των κεριών αποτελούνταν
απο 33 κεριά.Πως γίνεται όμως αυτό το ιστορικό γεγονός που επιβεβαιώνεται για εκατοντάδες χρόνια να μην είναι καθολικά αποδεκτό;
Γιατί η Καθολική Εκκλησία, οι Προτεστάντες, οι Μουσουλμάνοι, η Εβραίοι δεν το αποδέχονται;
Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε κάποιες περίεργες εξηγήσεις οτι δήθεν τα κεριά είναι εμποτισμένα με φώσφορο και άλλα τέτοια ευτράπελα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ εύκολο ο συγκεκριμένος ερευνητής να κάνει ένα ταξίδι την ημέρα εκείνη στον Πανάγιο Τάφο, να πάρει δείγμα απο τον αέρα και δείγμα απο τα κεριά και να αποδείξει την θεωρία του.
Δείτε εδω την άποψη οτι τα κεριά ανάβουν με αυτό το τρόπο.
Επίσης αυτές οι θεωρίες περι φωσφόρου, εκτός του ότι είναι πολύ εύκολο να απορριφθούν και κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζεται κάποιος να ασχοληθεί καν με αυτές τις θεωρίες, είναι οτι αυτή η θεωρία δεν εξηγεί την ακαϊα του Αγίου Φωτός. Ούτε βέβαια τις αστραπές και τις μπάλες φωτός που κινούνται μέσα στον Πανάγιο Τάφο.
Δείτε σε αυτό το βίντεο του 1994 τις αστραπές και την μπάλα φωτός που περιφέρεται ανάμεσα στους πιστούς στο 4:14.
Και μην πει κάποιος οτι περνάει το χέρι της η γυναίκα γρήγορα
πάνω απο την φλόγα..Προσέξτε την έκπληξή της.Τα λόγια είναι περιττά..
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Το σκαρίφημα του Ναού της Αναστάσεως
Διαβάστε ακόμη την μαρτυρία του Γάλλου ιστορικού αυτόπτη μάρτυρα Γκιμπέρ (1101 μ.Χ.):
«Σε αυτή την αγία πόλη της Ιερουσαλήμ, ένα αρχαίο θαύμα επαναλήφθηκε από μόνο του – και το αποκαλώ αρχαίο διότι ο λατινικός κόσμος δεν γνωρίζει πότε ξεκίνησε… Κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο του Πάσχα, η κανδήλα του Τάφου του Κυρίου φαινόταν να ανάβει από μια θεϊκή δύναμη».
«Έχω ακούσει από κάποιους ηλικιωμένους ανθρώπους που πήγαν εκεί ότι ο πάπυρος ή το φιτίλι (δεν γνωρίζω ποιο από τα δύο χρησιμοποιήθηκε) κάποτε αντικαταστάθηκε με ένα τέχνασμα των παγανιστών (μουσουλμάνων), και το μέταλλο παρέμεινε κενό, όμως,ως εκ θαύματος από τον ουρανό, όταν το Φως έλαμψε από το μέταλλο, αυτός που ήθελε να εξαπατήσει τις ουράνιες δυνάμεις έμαθε πως οι φυσικές δυνάμεις μάχονται ακόμη και ενάντια στην ίδια τους τη φύση όταν πρόκειται για τον Θεό».Το κείμενο προέρχεται απο τον κώδικα Paris Lat . 12945, φ. 60α, 13ος αι. Παρίσι, Bibliothèque Nationale.
Η βαρυσήμαντη αυτή μαρτυρία του Γκιμπέρ επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες του κληρικού Νικήτα (947 μ.Χ.) και του αλ-Μπιρουνί (1000 μ.Χ.) για το ίδιο ακριβώς γεγονός.
Οι μουσουλμάνοι αφαιρούν το φιτίλι της ακοίμητης κανδήλας, όμως, παρ’ όλα αυτά, η κανδήλα αναφλέγεται.
Στη συνέχεια η διήγηση περιγράφει το πρώτο Μεγάλο Σάββατο κατά το οποίο οι Λατίνοι ήταν επικεφαλής στον Ναό της Αναστάσεως, το 1100, επί βασιλείας Βαλδουίνου Α΄. Το Άγιο Φως δεν κατέρχεται τη συνηθισμένη ώρα κατά τη μεσημβρία και οι Λατίνοι θορυβούνται. Οι ιερείς ζητούν από τους Σταυροφόρους να εξομολογηθούν τα αμαρτήματά τους –κυρίως αυτά που αφορούν τις σφαγές αθώων ανθρώπων– και, λίγες ώρες αργότερα, ενώ έχει πέσει σχεδόν η νύχτα, το Άγιο Φως εμφανίζεται.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Οι επιστημονικές μετρήσεις του Ρώσου φυσικού Αντρέι Βολκόβ
το Μεγάλο Σάββατο του 2008
To Πάσχα του 2008, ο Ρώσος φυσικός Αντρέι Αλεξάντροβιτς Βολκόβ,1 του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ρωσίας «Ινστιτούτο Κουρτσιάτοβ»,2 τέθηκε
επικεφαλής μιας επιστημονικής αποστολής που είχε ως σκοπό να
διερευνήσει το θαύμα του Αγίου Φωτός. Το εγχείρημα διοργανώθηκε από τον
καθηγητή Αλεξάντερ Μοσκόφσκι,3 για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στον ρόλο των θαυμάτων στη θρησκεία.
Το Μεγάλο Σάββατο του 2008, περί τις 09.00 το
πρωί, ο Αντρέι Βολκόβ εισήλθε στον Ναό της Αναστάσεως, μαζί με τον
κατάλληλο εξοπλισμό. Το βασικό όργανο που χρησιμοποίησε για τις
μετρήσεις του ήταν ένα ψηφιακό οσιλοσκόπιο4 (oscilloscope),
συνδεδεμένο με ένα laptop που ήταν εφοδιασμένο με το κατάλληλο
λειτουργικό πρόγραμμα. Βρισκόταν σε απόσταση δέκα περίπου μέτρων από τον
Πανάγιο Τάφο και βασική προτεραιότητά του ήταν να καταγράψει το φάσμα
της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε συγκεκριμένες συχνότητες.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεών του
και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτές, τα περιγράφει ένα χρόνο
αργότερα, στις 21 Απριλίου 2009, στην ακόλουθη συνέντευξή του στη ρωσική
εφημερίδα Βέρα:
– Андрей Александрович, почему именно вы отправились исследовать природу Благодатного огня? Это совпадает с вашей научной темой?
– Последние 12 лет я занимаюсь так называемой низкотемпературной плазмой.
– А что это такое?
– В состоянии плазмы находится
подавляющая часть вещества вселенной: звёзды, галактические туманности,
межзвёздная среда. Это сильно ионизованный газ.… На самой же Земле это
редкое явление, и создавать её мы научились совсем недавно. Например, в
хирургии начали применять «скальпели» из тончайшей струйки плазмы,
раскалённой до 5000-7000 градусов. Это высокотемпературная плазма,
которой можно лишь резать материю. А есть ещё низкотемпературная, в
40-80 градусов, которая умеет заживлять раны. Вот созданием таких
медицинских «заживляющих» приборов я и занимаюсь, уже начинаем их
выпуск.
– А какая связь с Благодатным огнём?
– Судя по многочисленным описаниям,
появление Благодатного огня сопровождается появлением плазмы, которая
внешне очень напоминает низкотемпературную. Например, известно, что
какое-то время этот Огонь совершенно не обжигает руки и лицо. Также
почти тысячу лет очевидцы говорят о неких сполохах, пробегающих по
стенам храма и перед и в момент схождения Огня. Сейчас, правда, их
сложно заметить – из-за тысяч фотовспышек, поскольку в храме не
запрещено фотографировать.
– Такие плазменные явления, они уникальны?
– Конечно. В лаборатории мы изучаем
низкотемпературную плазму только в вакууме. В воздухе она тоже может
существовать, но лишь в строго определённых условиях…. и при очень
высокой влажности. Но над Гробом Господнем на Пасху жарко и сухо,
никакой проводящей электричество влажности нет, и неоткуда взяться
мощной разности потенциалов. Между тем там появляются сполохи, столпы
светящиеся, которые, как я думаю, сворачиваются потом в искру и образуют
Огонь.
|
– Αντρέϊ Αλεξάντροβιτς, γιατί εσείς
ειδικά πήγατε να εξερευνήσετε τη φύση του Αγίου Φωτός; Συμπίπτει αυτό με
το επιστημονικό σας αντικείμενο;
– Τα τελευταία 12 χρόνια ασχολούμαι με το ονομαζόμενο πλάσμα χαμηλής θερμότητας.
– Τι είναι αυτό;
– Σε κατάσταση πλάσματος βρίσκεται το
μεγαλύτερο μέρος της ύλης του σύμπαντος: τα άστρα, τα γαλαξιακά νέφη, το
διαστρικό περιβάλλον. Είναι ένα πολύ ιονισμένο αέριο… Πάνω στην ίδια τη
Γη, ωστόσο, αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο μάθαμε να
δημιουργούμε σχετικά πρόσφατα. Για παράδειγμα, στη χειρουργική άρχισαν
να χρησιμοποιούν «νυστέρια» από μία λεπτότατη ροή πλάσματος, που
θερμαίνεται μέχρι 5000-7000 βαθμούς. Αυτό είναι ένα υψηλής θερμότητας
πλάσμα, με το οποίο μπορούμε μόνο να κόβουμε την ύλη. Αλλά υπάρχει και
το πλάσμα χαμηλής θερμότητας, περίπου 40-80 βαθμών, που μπορεί να
επουλώνει τα τραύματα. Με τη δημιουργία τέτοιων ιατρικών «επουλωτικών»
μηχανημάτων ασχολούμαι κι εγώ, και ήδη αρχίζουμε την παραγωγή τους.
– Και ποια είναι η σχέση με το Άγιο Φως;
– Κρίνοντας από τις πολυάριθμες
περιγραφές, η εμφάνιση του Αγίου Φωτός συνοδεύεται από την εμφάνιση
πλάσματος, που εξωτερικά θυμίζει πολύ το πλάσμα χαμηλής θερμότητας. Για
παράδειγμα, είναι γνωστό, ότι για κάποιο διάστημα το Φως αυτό δεν καίει
καθόλου τα χέρια και το πρόσωπο. Επίσης, σχεδόν επί χίλια χρόνια οι
αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για κάποιες λάμψεις, που διατρέχουν τα τείχη
του ναού και πριν και μετά την έλευση του Φωτός.
– Τέτοια φαινόμενα πλάσματος είναι μοναδικά;
– Βεβαίως. Στο εργαστήριο ερευνούμε το
πλάσμα χαμηλής θερμότητας μόνο στο κενό. Στον αέρα μπορεί εξίσου να
υπάρχει, αλλά μόνο υπό αυστηρά καθορισμένες συνθήκες… και υπό πολύ υψηλή
υγρασία. Αλλά, πάνω από τον Τάφο του Κυρίου το Πάσχα κάνει ζέστη και η
ατμόσφαιρα είναι ξηρή, δεν υπάρχει καμία υγρασία που να άγει τον
ηλεκτρισμό, και δεν υπάρχει πηγή δυνατής διαφοράς και δυναμικού. Εν τω
μεταξύ, εμφανίζονται εκεί λάμψεις, φωτεινές δέσμες, που, κατά τη γνώμη
μου, μεταμορφώνονται ύστερα σε σπίθα και γεννούν το Φως».
|
Σύμφωνα με τον Ρώσο φυσικό, το φαινόμενο
πλάσματος, που εκτιμάται ότι λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του ναού, από
επιστημονικής απόψεως είναι ανεξήγητο και αδικαιολόγητο. Η κορυφαία
στιγμή όμως, για τις μετρήσεις του, επήλθε την ώρα της εμφάνισης του
Αγίου Φωτός, όταν ο πατριάρχης βρισκόταν κλεισμένος στο εσωτερικό του
Τάφου. Η απρόσμενη μέτρηση καταγράφηκε στις 14:04 το μεσημέρι ώρα
Ιερουσαλήμ (15:04 ώρα Ρωσίας). Δύο περίπου λεπτά αργότερα ο πατριάρχης
εξήλθε με το Άγιο Φως. Συνεχίζει ο Βολκόβ στη συνέντευξή του:
– Уже давно Иерусалимский
Патриарх скрылся в Кувуклии, началась церемония… И вот – есть!
Зафиксировано изменение спектра излучения из-за непонятного импульса.
Произошло это после 15 часов 4 минут. Один всплеск – и больше ничего
похожего. А вскоре появился и Патриарх Иерусалимский с горящей свечой.
– И что это был за всплеск?
– Электроразряд. Что он
такое, откуда взялся, я не знаю. Позже, уже вернувшись в Россию, я
занялся раскадровкой записанных радиосигналов. Фиксация проходила в
течение шести с половиной часов. Один замер – это около тысячи «кадров».
Работа довольно утомительная. Но подтвердилось: перед появлением Огня
был электрический разряд…Подробности я сейчас излагать не могу,
поскольку связан договорённостью с создателем документального фильма.
Картограмма измерений будет там подробно представлена. Но главное я уже
сказал: это был электрический разряд.
Почему это важно?
Понимаете, тут такая цельная картина возникает. О плазменных явлениях я
уже говорил – и они сами по себе являются чудом, поскольку в храме нет
никаких условий для их возникновения. Второй необъяснимый факт:
электрическая заряженность воздуха, которая обнаруживается даже без
приборов, – многие чувствуют, что во время схождения Благодатного огня у
них волосы на руках дыбом становятся. Такое возможно при очень большой
разности электрических потенциалов, скажем, между крышей дома и полом
первого этажа. Это если дом сделан из чистого кварца, а на улице –
гроза. Но на Пасху в Иерусалиме, как правило, не бывает никакой грозы,
там сухо. А сам Храм Гроба Господня построен из разнородных материалов –
ракушечника, мрамора, дерева. Строили его без единого плана, у него
множество самых разных пристроек. Так что заподозрить, будто в него
изначально встроен гигантский резонатор, выпрямитель и конденсатор,
необходимые для накопления электрического заряда и последующего разряда,
просто абсурдно. Но разность электрических потенциалов всё равно ведь
возникает! Причём в определённый день, на Пасху, после молитв в
Кувуклии. И вот тут перед нами предстаёт последний обнаруженный нами
штрих – появление Благодатного огня сопровождается электрическим
разрядом. То есть получается, что появление Огня – неотделимая часть
всех этих невероятных, никак не объяснимых явлений, имеющих одну
электрическую природу. Разве это не подтверждение его чудесности?
|
– Είχε ώρα που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εισήλθε στο Κουβούκλιο , η τελετή άρχισε … Και ξάφνου – νάτο! Καταγράφηκε αλλαγή φάσματος ακτινοβολίας εξαιτίας αγνώστου σήματος. Αυτό συνέβη στις 15:04. Μία διακύμανση – και τίποτε άλλο παρόμοιο. Και σύντομα εμφανίστηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με αναμμένο κερί.
– Και τι διακύμανση ήταν αυτή;
– Ηλεκτρικό φορτίο. Το τι είναι, από πού
προήλθε, δεν γνωρίζω. Αργότερα, έχοντας ήδη επιστρέψει στη Ρωσία,
ασχολήθηκα με την αποκωδικοποίηση των καταγραμμένων ραδιοφωνικών
σημάτων. Η διαδικασία (των μετρήσεων) κράτησε έξι ώρες και τριάντα
λεπτά. Μία μέτρηση περιλαμβάνει γύρω στα χίλια «καρέ». Αρκετά κουραστική
δουλειά. Αλλά επιβεβαιώθηκε το εξής: πριν την εμφάνιση του Φωτός υπήρξε ηλεκτρική εκκένωση…
Δεν μπορώ τώρα να σας πω λεπτομέρειες, γιατί έχω δεσμευτεί απέναντι
στον δημιουργό του ντοκιμαντέρ. Το χαρτογράφημα των μετρήσεων θα είναι
αναλυτικά παρατεθειμένο εκεί. Αλλά, το πιο σημαντικό το έχω ήδη
αναφέρει: ήταν μία ηλεκτρική εκκένωση….Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Βλέπετε, εδώ δημιουργείται μία πλήρης εικόνα. Σας έχω ήδη πει για τα φαινόμενα πλάσματος – τα
οποία από μόνα τους είναι ένα θαύμα, αφού στον ναό δεν υπάρχουν οι
παραμικρές συνθήκες για τη δημιουργία τους. Το δεύτερο ανεξήγητο γεγονός
είναι: η ηλεκτρική φόρτιση του αέρα που είναι εμφανής ακόμη και χωρίς
τις συσκευές – πολλοί νοιώθουν ότι κατά την έλευση του Αγίου
Φωτός τούς σηκώνονται όρθιες οι τρίχες στα χέρια. Αυτό είναι δυνατό
μόνον υπό πολύ μεγάλη διαφορά ηλεκτρικών δυναμικών, ας πούμε, μεταξύ της
στέγης του σπιτιού και του πατώματος του ισογείου. Και αυτό, εάν το
σπίτι είναι από καθαρό χαλαζία και έξω έχει καταιγίδα. Αλλά το Πάσχα στα
Ιεροσόλυμα, κατά κανόνα, δεν συμβαίνει καμία καταιγίδα, κάνει αίθριο
καιρό. Και ο ίδιος ο Ναός του Κυρίου είναι χτισμένος από διάφορα υλικά –
μάρμαρο, ασβεστιογενή πετρώματα, ξύλο. Το έχουν χτίσει χωρίς ενιαίο
σχέδιο και έχει ένα πλήθος από διάφορους βοηθητικούς χώρους. Γι’ αυτό, η
υποψία, ότι εξ αρχής είχε τοποθετηθεί μέσα του ένας τεράστιος
μετασχηματιστής, απαραίτητος για τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου και
της μετέπειτα εκκένωσης, είναι απλά εξωπραγματική. Αλλά η διαφορά των
ηλεκτρικών δυναμικών παρόλα ταύτα δημιουργείται! Και σημειωτέον, σε
συγκεκριμένη ημέρα, το Πάσχα, μετά τις προσευχές στο Κουβούκλιο. Και εδώ εμφανίζεται ενώπιον μας η τελευταία πτυχή που ανακαλύψαμε – η εμφάνιση του Φωτός συνοδεύεται από ηλεκτρική εκκένωση. Δηλαδή,
αυτό σημαίνει, ότι η εμφάνιση του Φωτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων
αυτών των απίστευτων, πλήρως ανεξήγητων φαινομένων, που έχουν μία
ηλεκτρική φύση. Δεν είναι αυτό μία επιβεβαίωση της θαυματουργικής φύσης
του;»
|
Ο Αντρέι Βολκόβ αναφέρει ότι, λίγο
πριν την εμφάνιση του Αγίου Φωτός, έλαβαν χώρα και καταγράφηκαν
επιστημονικά τρία ανεξήγητα γεγονότα:
-
Το πρώτο είναι η αδικαιολόγητη παρουσία του φαινομένου πλάσματος, το οποίο, όπως αναφέρει, είναι από μόνο του ένα «θαύμα».
-
Το δεύτερο είναι η επίσης αδικαιολόγητη και ανεξήγητη ηλεκτρική φόρτιση του αέρα σε συνδυασμό με την εξακρίβωση μεγάλης διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού.
-
Το τρίτο είναι η παρουσία ηλεκτρικής εκκένωσης την ώρα της εμφάνισης του Αγίου Φωτός.
Τα τρία αυτά γεγονότα, που καταγράφηκαν ταυτόχρονα, τα χαρακτηρίσει «απίστευτα και πλήρως ανεξήγητα».
Η έρευνα του Αντρέι Βολκόβ
παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί μία τελείως διαφορετική
προσέγγιση στο θαύμα του Αγίου Φωτός, καθαρά επιστημονική. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών του, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν «μια επιβεβαίωση της θαυματουργικής φύσης του φαινομένου».
Και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά.
Ας περάσουμε, όμως, τώρα στη
δεύτερη ενότητα των διηγήσεών μας, επιστρέφοντας και πάλι στο ταξίδι μας
στον χρόνο. Βρισκόμαστε στις αρχές του 12ου αιώνα και το οδοιπορικό μας
συνεχίζεται με τον Γερμανό ιστορικό Αλβέρτο του Άαχεν.
Παραπομπές:
1. Андрей Александрович Волков.
2. To Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ρωσίας –«Ινστιτούτο Κουρτσιάτοβ» (Kurchatov Institute)– βρίσκεται
στη Μόσχα και είναι το κορυφαίο επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο της
χώρας. Από το 1955 ήταν ήδη το σημαντικότερο κέντρο επιστημονικών
εργασιών στα πεδία της θερμοπυρηνικής σύντηξης και φυσικής του
πλάσματος. Το 1991, το Ινστιτούτο Κουρτσιάτοβ αναβαθμίστηκε και
μετατράπηκε σε Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ρωσίας και είναι σήμερα ένα από
τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του κόσμου.
3. Александр Московский.
4. «Αγοράσαμε ένα οσιλοσκόπιο τύπου Βέλιμαν
αμερικάνικης παραγωγής», λέει ο Βολκόβ, «και σύντομα, μας φέρανε ένα
ίδιο από την Αμερική, αλλά καλύτερης ποιότητας. Το βελτιώσαμε, του
βάλαμε ευαίσθητη κεραία και ειδική προστασία από την στατική πίεση για
να αποφύγουμε τους επιμέρους θορύβους. Μετά, δοκιμάσαμε το μηχάνημα αυτό
σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, σε συναυλίες, κατά τη διάρκεια
καταιγίδας. Όλα αυτά μας πήραν περίπου δύο μήνες, και ίσα που προλάβαμε
να ετοιμαστούμε για το ταξίδι –24 Απριλίου ήμουν ήδη στα Ιεροσόλυμα. Και
στις 26 Απριλίου έφτασε το Πάσχα» (Εφημερίδα Βέρα, 21 Απριλίου 2009).
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Ο κίονας που διερράγη και ανεφλέγη διά του Αγίου Φωτός (1579)
Το Μεγάλο Σάββατο του 1579, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά χρονικά της πόλης των Ιεροσολύμων, οι Τούρκοι κυβερνήτες απαγόρευσαν στον Έλληνα πατριάρχη και στους ορθοδόξους πιστούς να εισέλθουν στον Ναό της Αναστάσεως για την καθιερωμένη τελετή του Αγίου Φωτός.
Τα συγγράμματα που αναφέρονται στο γεγονός δεν προσδιορίζουν το ακριβές έτος. Αναφέρουν, όμως, ότι την περίοδο εκείνη πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο Σωφρόνιος, ενώ πατριάρχες Κων/πόλεως, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας ήταν αντιστοίχως ο Ιερεμίας, ο Σιλβέστρος και ο Ιωακείμ· τέλος, σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν ο Μουράτ Γ΄.2Αν ανατρέξουμε στους επίσημους καταλόγους (ή στις ιστοσελίδες) των τεσσάρων αυτών Πατριαρχείων, διαπιστώνουμε πως οι τέσσερις ελληνορθόδοξοι πατριάρχες πράγματι διετέλεσαν τα καθήκοντά τους στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα· και αν εξετάσουμε την ακριβή περίοδο πατριαρχίας του καθενός, και την αντίστοιχη περίοδο βασιλείας του σουλτάνου Μουράτ Γ΄, προκύπτει ότι το μοναδικό έτος που συνέπεσε η διοίκηση των πέντε αντρών είναι το 1579.
Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, το Μεγάλο Σάββατο εκείνης της χρονιάς, μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών, ύστερα από διαμεσολάβηση των Αρμενίων, απαγόρευσε τη διέλευση των ορθοδόξων στον Ναό της Αναστάσεως. Το πλήθος των πιστών παρέμεινε στο προαύλιο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου.
Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ΄, που διήνυε το πρώτο έτος της πατριαρχίας του, ανέλαβε για πρώτη φορά να φέρει εις πέρας την πιο σημαντική τελετή τoυ έτους, όμως, οι Τούρκοι τού στέρησαν το νόμιμο δικαίωμα.
Ο πατριάρχης στεκόταν προσευχόμενος στο αριστερό μέρος της πύλης του ναού, πλησίον ενός κίονα. Και ξαφνικά, ενώ είχε ήδη πέσει η νύχτα, ο κίονας διερράγη και το Άγιο Φως ξεπήδησε από το εσωτερικό του.
Ο πατριάρχης άναψε αμέσως τη λαμπάδα του και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους πιστούς. Μέσα σε λίγα λεπτά, η ιερή φλόγα εξαπλώθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους και το προαύλιο του ναού φωτίστηκε. Οι έκπληκτοι Τούρκοι φρουροί άνοιξαν τότε τις πύλες του ναού και ο πατριάρχης, μαζί με το πλήθος των ορθοδόξων, κατευθύνθηκαν πανηγυρικά προς τον Πανάγιο Τάφο. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας καταγράφονται σε όλα τα αποκαλούμενα Προσκυνητάρια Ιεροσολύμων, που είναι οδηγοί για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.
Το αρχαιότερο απ’ αυτά τα Προσκυνητάρια, στο οποίο αναφέρεται η διάρρηξη του κίονα, περιέχεται σε ένα πολύτιμο χειρόγραφο που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Μονάχου. Πρόκειται για τον κώδικα Monacensis Graec. 346,4 ο οποίος περιέχει το Προσκυνητάριο του ιερομόναχου Ανανία.
Το χειρόγραφο, γραμμένο από τον Κρητικό ιερομόναχο Ακάκιο το 1634, είναι αντίγραφο του αρχικού έργου του ιερομόναχου Ανανία το οποίο εγράφη το 1608, δηλαδή 29 έτη μετά το θαύμα που περιγράφει. Αυτό σημαίνει πως ο Ανανίας είχε τη δυνατότητα να συλλέξει στοιχεία για το θαύμα από ανθρώπους που βίωσαν τα γεγονότα.
Ο κίονας που διερράγη αριστερά της πύλης του Ναού της Αναστάσεως και δίπλα του ο γράφων.
Η ρωγμή έχει ύψος 1.20 μ. και μοιάζει με ανερχόμενη φλόγα.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Να και η γνωματευση του Έλληνα επιστήμονος του κλάδου της Μηχανικής των Θραύσεων, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Α. Παπαδόπουλο
«Αγαπητέ κύριε Σκαρλακίδη,Σας ευχαριστώ για το e-mail σας την 31/1/2010. Πιστεύω να βοηθήσω στο αξιόλογο έργο σας. Επί 35 έτη ασχολούμαι με την Πειραματική Μηχανική των Θραύσεων στο Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών του ΕΜΠ και πιστεύω ότι εκεί που δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση υπάρχει Θαύμα.
Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω το χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μονάχου του έτους 1634 όπου αναφέρεται ο θαυματουργικός τρόπος σχισίματος του κίονα καθώς και τα επακόλουθα· δηλαδή το ότι ο Έλληνας πατριάρχης άναψε τη δάδα του από το Φως αυτό. Ένα θαύμα δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί και μάλιστα όταν υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες, όπως αναφέρετε.
Παρατηρώντας από τις φωτογραφίες τη ρωγμή θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας μικτής καταπόνησης. Συνδυασμός ηλεκτρικής εκκένωσης (πιθανώς ισχυρός κεραυνός) και ισχυρής σεισμικής δόνησης. Η ηλεκτρική εκκένωση, λόγω υψηλής στιγμιαίας θερμοκρασίας, ψαθυροποίησε το υλικό του κίονα κατά μήκος μιας στενής ζώνης (γενέτειρας). Το επιφανειακό σεισμικό κύμα καταπόνησε τον κίονα σε στρεπτική ταλάντωση (κόπωση). Η ταυτόχρονη αυτή καταπόνηση είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ρωγμή από τη βάση του κίονα προς τα επάνω με ζικ-ζακ πορεία (όπως φαίνεται στη φωτογραφία η πορεία της ρωγμής δεν είναι ευθύγραμμη) κατά μήκος της ψαθυροποιημένης από την ηλεκτρική εκκένωση ζώνης. Εάν πράγματι συνέβησαν τα ανωτέρω, ανεξήγητο παραμένει κατά την άποψή μου η ταυτόχρονη αυτή μικτή (συνδυασμένη) καταπόνηση του κίονα.
Επομένως, θα μπορούσε κανείς να ομιλεί περί θαύματος και μόνο.
Αγαπητέ κύριε Σκαρλακίδη σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Καθηγητής Μηχανικής
Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Η όλη περιγραφή και οι μετρήσεις έρχονται να διαψεύσουν, όσα το Πατριαρχείο καταθέτει στην επίσημη ιστοσελίδα του σχετικά με τη "Λεπτομερή περιγραφή της συγχρόνου τελετής του αγίου Φωτός" και επίσης:
ΑπάντησηΔιαγραφήα/ παραθεωρείται το γεγονός, ότι ο Πατριάρχης λαμβάνει φως από την ακοίμητη κανδήλα, που βρίσκεται πάνω στον Τάφο και παρακαλεί το Θεό να καταστεί αυτό το φως "αγιασμού δώρον και πάσης θεϊκής χάριτος πεπληρωμένον". Αυτό ακριβώς δηλώνει, για όσους γνωρίζουν ελληνικά, ότι ο Πατριάρχης παρακαλεί τον Θεό να αγιάσει το φως και να το γεμίσει με θ. χάρη. Αν το φως ερχόταν άνωθεν, τότε θα ήταν ήδη αγιασμένο και πλήρες της θ. χάρης και η ευχή θα ήταν ευχαριστιακή και όχι δεητική.
β/ παραθεωρείται το γεγονός, ότι αν υπήρχε θεόσταλτο φως, τότε θα υπήρχε και σχετική εικονογραφία και υμνολογία, πράγμα που δεν υπάρχει.
Όσον αφορά τις ευσεβείς διηγήσεις, θα μας επιτραπεί να παραθέσουμε πληθώρα άλλων, οι οποίες αντιφάσκουν στο θεόσταλτο φως. Παράδειγα:
Όταν ο στρατιωτικός διοικητής της Αιγύπτου Ιμπαραήμ Πασάς (ο γνωστός Ιμπραήμ) βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος στο ναό, προκειμένου να επιβεβαιώσει ο ίδιος την αυθεντικότητα του θαύματος και δήλωσε, ότι αν όντως επρόκειτο για θαύμα τότε θα έκανε μια μεγάλη δωρεά στο ταμείο της Εκκλησίας, διαφορετικά, θα απεκάλυπτε την απάτη αυτή σε όλη την Ευρώπη και θα προέβαιανε σε κατάσχεση όλης της περιουσίας του Παναγίου Τάφου, η οποία είχε συγκεντρωθεί από δωρεές και τάματα των πιστών όλα αυτά τα χρόνια!
Τότε, ο Μητροπολίτης Πέτρας Μιχαήλ, ο Ναζαρέτ Δανιήλ και ο Φιλαδελφείας Διονύσιος ζήτησαν αμέσως συνάντηση με τον Ιμπραήμ, προκειμένου να έλθουν σε κάποια συμφωνία. Στη συνάντηση αυτή ο Μιχαήλ παραδέχτηκε την απάτη της αφής του φωτός από αναμμένο καντήλι και ζήτησε από τον Ιμπραήμ να μην επιχειρήσει να αποκαλύψει το μυστικό και να μην ανακατεύεται με τα της Εκκλησίας, διότι κάτι τέτοιο θα.......... δυσαρεστούσε τον τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας, με απρόβλεπτες για τον Ιμπραήμ πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες! Εν όψει του πιο πάνω εκβιασμού, ο Ιμπραήμ θεώρησε σκόπιμο να θάψει το όλο θέμα. Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ πρόσθεσε ότι "μόνο από το Θεό τον ίδιο περιμένουμε συγχώρεση για το ψέμα αυτό, διότι σε περίπτωση που το αποκαλύπταμε στους πιστούς ζητώντας από αυτούς συγχώρεση, είναι βέβαια ότι οι πιστοί θα μας διαμέλιζαν εκεί έξω στην είσοδο του ναού!" (Πορφύριου, ρώσου αρχιμανδρίτη: "το βιβλίο της ύπαρξής μου", τόμος 3, σελ. 299-301).
Αλλά, ανεξάρτητα από όλα αυτά, το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η ανάγνωση και η κατανόηση της δεητικής ευχής, που διαβάζει ο Πατριάρχης μέσα στο ιερό κουβούκλιο του Π. Τάφοου.
ΙΚ
Χριστός Ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστίες στον Ι.Κ. που επώνυμα τολμάει να ομολογεί λογικά και αυτονόητα συμπεράσματα που συνάδουν και με όσα παιδιόθεν κατηχήθηκα εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Νομίζω ότι η διδασκαλία πως ... κάθε Πάσχα το "άγιο" φως έρχεται από τον ίδιο τον Θεό, (με "ραντεβού" και κατά "παραγγελία") εκτός από εξαπάτηση των ανθρώπων, είναι βλασφημία και θεοεμπαιγμός. Δεν φοβόμαστε την δικαία οργή Του; Και μάλιστα, κάποιοι φανατισμένοι, απειλούν με αφορισμό όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει το "θαύμα". Να ένας λόγος που θα έπρεπε να εξανίστανται οι ευλαβέστατοι θεολόγοι, και επίσκοποι, επιπλέον για συμπράξεις με ετεροδόξους όσο αφορά την τελετουργία του. Σιγή ιχθύος όμως ή σύμπλευση με την κακοδοξία.
Αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, π.χ. με μια κρυφή κάμερα, εκατομμύρια πιστών που στηρίζουν την ασθενή πίστη τους στο "θαύμα" και στο "άγιο φως" πιθανώς να την χάσουν ή να ολιγοπιστήσουν και θα είναι οι ίδιοι οι "ποιμένες" τους υπαίτιοι! Ο π. Αυγουστίνος σε αντίθεση με τον νυν πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ.Φ. δεν πήγε ποτέ στην αφή του "αγίου" φωτός (αν ήταν εκ Θεού θα πήγαινε πρώτος) και, χωρίς να σκανδαλίζει το ποίμνιο, έμμεσα απέτρεπε και τις προσκυνηματικές εκδρομές.
Ανώνυμε 11,26 πμ παρεξηγείς τον π. Αυγουστίνο.
ΔιαγραφήΟ π. Αυγουστίνος δεν απέτρεπε ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τις Προσκυνηματικές εκδρομές. Μην βάζεις αυθαίρετα πράγματα στο νου του π. Αυγουστίνου.
Οι Προσκυνηματικές εκδρομές όταν γίνονται με ευλάβεια, ωφελούν ψυχικά.
Ιωάννης
Όχι ότι έχει "αποδεικτική" σημασία η γνώμη του π. Αυγουστίνου, απλά για την "ιστορία":
ΔιαγραφήΠροσκυνηματικές εκδρομές συγκεκριμένες προς "αγίους τόπους" συμβούλευε άραγε ο π.Αυγουστίνος; Εκατοντάδες οι οργανώσεις, αδελφότητες, ομάδες, που δημιούργησε, αλλά και η μητρόπολή του. Τους πήρε ποτέ να του πάει να δούνε την αφή του "αγίου" φωτός; Αν ήταν θεόσταλτο και θαύμα, "ΣΗΜΕΙΟ" εκ θεου΄δεν θα συμβούλευε στα πνευματικοπαίδια του να πάνε; Πήγε ο ίδιος; Προέτρεπε τους μαθητές του να πάνε να πάρουν το "άγιο φως";
Σε δεκάδες κηρύγματα, ομιλίες και έγγραφα, ο πατήρ Αυγουστίνος επαναλαμβάνει περίπου το εξής κείμενο (που είναι αυτούσια ομιλία του).
"Ἀλλὰ πρέπει νὰ ὁμολογήσουμε, ὅτι ὁ ἄν¬θρωπος δὲν εἶνε μόνο πνεῦμα, εἶνε καὶ σάρκα, καὶ ὡς σάρκα ἔχει ἀνάγκη τὶς ἅγιες αὐτὲς ἡμέρες νὰ βρίσκεται σ᾽ ἕνα περιβάλλον ποὺ νὰ ὑπενθυμίζῃ τὰ ἱερὰ γεγονότα. Καὶ τέτοιος τόπος εἶνε ἡ ἐκκλησία, ὁ ὀρθόδοξος ναός. Δὲν εἶνε ἀνάγκη νὰ ταξιδέψῃ κανεὶς καὶ νὰ πάῃ μακριὰ στὰ ἱερὰ προσκυνήματα• κάθε φορὰ ποὺ μπαίνεις στὴν ἐκκλησία –«Ὡς φοβερὸς ὁ τόπος οὗτος• οὐκ ἔστι τοῦτο ἀλλὰ ἢ οἶκος Θεοῦ, καὶ αὕτη ἡ πύλη τοῦ οὐρανοῦ» (Γέν. 28,17)–, νὰ πιστεύῃς ὅτι ὁ χῶρος αὐτὸς δὲν εἶνε ἕνα κομμάτι γῆς, δὲν εἶνε ἁπλῶς ἕνα οἰκόπεδο ὅ¬πως ὅλα τὰ ἄλλα• ἡ ἐκκλησία μας εἶνε οὐρανός, εἶνε ὁ οἶκος τοῦ Θεοῦ. Ναί, ἐκεῖ εἶνε ὅλα ὅσα ζητάει ἡ ψυχή σου• ἡ Βηθλεὲμ ποὺ γεννήθηκε ὁ Χριστός, ὁ Ἰορδάνης ποὺ βαπτίσθη¬κε, ἡ Γεθσημανῆ ποὺ πέρασε μὲ ἀγωνία τὶς τε¬λευταῖες ὧρες, τὸ ὑπερῷο ὅπου ἔφαγε μὲ τοὺς μαθητάς, ὁ φρικτὸς Γολγοθᾶς καὶ ὁ σταυ¬ρός. Ἐκεῖ συνοψίζονται ὅλα. Βηθλεὲμ εἶνε ἡ ἁγία πρόθεσις, ἡ μικρὴ κόγχη ἀριστερὰ στὸ ἱερὸ βῆμα, ὅπου ἑτοιμάζονται τὰ τίμια δῶρα. Ἰορδάνης εἶνε τὸ ἅγιο βάπτισμα καὶ τὸ δάκρυ τῆς μετανοίας. Γεθσημανῆ εἶνε ἡ ὥρα τῆς ἐναγωνίου προσ¬ευχῆς γιὰ τὰ βάσανα καὶ τὶς θυσίες τῆς ζωῆς. Γολγοθᾶς, τέλος, εἶνε ἡ ἁγία τράπεζα, ὅπου προσφέρεται ἡ ὑψίστη θυσία".
Ο ελεγχος κ.κ Ι.Κ δεν ελεγχεται;;;δεν παριστανται αρμενιοι εκπροσωποι εκει;;;Ο Π.Ταφος δεν εχει πληρη συσκοτηση;;;Δεν ακολουθουν δευτερος και τριτος ελεγχος;;;Αυτοι οι ελεγχοι τι σκοπο θα ειχαν ;;;;η ακοιμητη κανδηλα κυριε Ι.Κ εχει αλλο Φως;;;επισης η λιτανεια που γινεται πριν δεν σημαινει ικεσια -προσευχη;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεσα στο αγιον κουβουκλιον δεν υπαρχει η κανδηλα σβυσμενη;;;Αν εδιατηρειτο αναμμενη ενα και πλεον χρονια αλλο φως θα ειχε;;;;γιατι να μετατραπει αυτο εις πληρες της θειας Χαριτος;;;Το Φως ενα ειναι και οχι αλλο και αλλο και αλλο.Ο Πατριαρχης δεν διαβαζει ευχες και παρακαλει τον Κυριον της Δοξης να δωσει το Αγιον Φως;;;καθως και εκτος αυτου να το αναδειξη εις αγιασμου δωρον,αμαρτηματων λυτηριον και νοσηματων αλεξητηριον,δω αυτους περιπατειςν εν τω φωτι των εντολων αυτου ως τεκνα φωτος;;;;Και επειδη καποιος Μιχαηλ εχει αλλη αποψη τι σημαινει αυτο δηλαδη,οτι και η αποψη του ειναι αληθινη;;;Η μηπως η Χαρις του Θεου που ειναι ποικιλη κανει να βλεπει η να μην βλεπει ο καθεις γνωστικος αναλογως της πιστεως του ,του ζηλου του και της προετοιμασιας του και της ψυχικης του καταστασεως????Αυτοι δε που εβρισκονται εξω απο τον Π.Τ και μερικων εχουν αναψει τα 33 κερια απο μονα τους πως εξηγειται δηλαδη;;;τρι ειναι και αυτο????Στον φρικτο Γολγοθα που αναπτουν τα κανδηλια μονα τους ;;;και αυτο τρικ???ο δε αγιος Σιμεων ο Νεος θεολογος ειπε χαρακτηριστικα ''οσοι δεν ειδαν το Φως Αυτου,ουδε Εκεινον ειδαν''.-π!-
Χριστος Αληθως Ανεστη!
Το δε Φως αυτου,
Πνευμα εστι θειον
Η δε Χαρις ς ΜΙΑ ΕΣΤΙ......ΟΥΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗ......
ΤΟ ΔΕ φως τουτο το Αγιον εστι απροσιτον δια τους αμαρτωλους.Προσιτον σε εκεινους που το ανατελλει Ο Κυριος[σε εκεινους που τηρουν τας εντολας και σε εκεινους που η Χαρις γνωριζει οτι θα μετανοησουν ]...Ταυτα λεγει ο Αγ.Σιμεων ο Νεος Θεολογος .....Σταματηστε λοιπον καθε ετος να σκανδαλιζετε τον λαο Του Θεου με ολα αυτα που εχουν γραφτει απο απιστους που επειδη δεν ειδαν δεν επιστευσαν και θελαν λιγη αιγλη και πιστευσατε τους αγιους.διοτι μεσα στην ιεραρχια δεν ειναι ολοι αγιοι...ελεος πια καθε χρονο!π
Αγαπητέ αδελφέ
ΔιαγραφήΌλα αυτά που αναφέρεις είναι ωραία και καλά και ευσεβείς πόθοι, πλην όμως εξακολουθείς να αγνοείς ή να μη θέλεις να γνωρίζεις, όσα το ίδιο το Πατριαρχείο καταγράφει λεπτομερώς στην "Λεπτομερή περιγραφή της συγχρόνου τελετής του αγίου Φωτός" στην επίσημη ιστοσελίδα του:
www.jerusalem-patriarchate.info/gr/agion_fos.htm
Επίσης εξακολουθείς να αγνοείς τη δεητική ευχή, που υπάρχει στην ιστοσελίδα αυτή και όπου ο Πατριάρχης παρακαλεί τον Θεό, να αγιάσει το φως, που παίρνει από το ακοίμητο κανδήλι.
Επομένως, με τη στάση σου αυτή διαψεύδεις το Πατριαρχείο, λέγοντας, ότι εσύ γνωρίζεις περισσότερα, από ότι εκείνο γνωρίζει και έτσι παρουσιάζεσαι "βασιλικότερος του βασιλέως" ή για να μην πω, ένας υπερφίαλος εγωϊστής.
ΙΚ
Μετρήθηκε, γράφεται, το πεδίο, το φάσμα, το πλάσμα, από ανεξάρτητο ερευνητή -που πιθανώς όμως υποσυνείδητα ήθελε να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα- προφανώς όμως η έρευνα έγινε με μη πιστοποιημένο τρόπο, δηλαδή με προσωπική ευθύνη για την εγκυρότητα του αποτελέσματος και μάλιστα για μία καο μόνο χρονιά και δεν ερευνήθηκε η ύπαρξη πηγών που προκαλούν την μεταβολή του φάσματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή θα μπορούσε να πάει κάποιος άλλος ερευνητής και να παρουσιάσει αντίθετα συμπεράσματα, αφού κανένας δεν τους ελέγχει ή πιστοποιεί, μη αμφισβητούμενες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, θα ήσαν έρευνες για περισσότερα διαδοχικά έτη από από πιστοποιημένους επιστημονικούς φορείς με συμμετοχή περισσότερων ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και αμφιβαλλόντων) και μάλιστα με παράλληλη έρευνα για τις αιτίες δημιουργίας των πεδίων. Ηλεκτρικά πεδία στατικού ηλεκτρισμού, μαγνητικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μεταβολές του φάσματος ακτινοβολίας, δημιουργούνται από πολλούς λόγους, και λόγω πολλών πηγών ακτινοβολίας ή δημιουργίας τους, από τις χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες επίγειας και δορυφορικής ακτινοβολίας των τηλεοπτικών σταθμών που με ακτινοβολία μετέδιδαν δορυφορικά, το περιβάλλον έγκλειστων αερίων και ιόντων από τα μάρμαρα, την έγκλειστη αέρια ατμόσφαιρα με τα αέρια εκπνοών, αλλαλαγμών ( !!!) ξυλοδαρμών, σπρωγμάτων, εφαψιών και ιδρώτα χιλιάδων επισκεπτών, και γενικά την ύπαρξη κάθε φυσικής ή τεχνητής πιθανής πηγής δημιουργίας στατικού ή δυναμικού ηλεκτρισμού, ΠΕΔΙΩΝ: ηλεκτρικού, ηλεκτροστατικού, ηλεκτρομαγνητικού, μαγνητικού, φωτεινού, αερίου, ακτινοβολίας οιουδήποτε φάσματος κ.ά.
Το πιο απλό και μη αμφισβητήσιμο "πείραμα" θα ήταν (γιατί όχι και με παρουσία και άλλων αξιόπιστων μαρτύρων) μια τηλεοπτική κάμερα που ζωντανά να αναμεταδίδει σε όλη την Υφήλιο online στις τηλεοράσεις την υποτιθέμενη αυτόματη εκ Θεού αφή του φωτός με διακτινισμό του από το Υπερπέραν με παράλληλο αποκλεισμό όμως κάθε ανθρώπινης παρέμβασης και τεχνουργίας.
Η έμπρακτη παραδοχή από τον Ιησού Χριστό ως αποδεκτής της αμφιβολίας του Θωμά για την Ανάσταση, μας επιβάλλει να ερευνούμε τα "θαύματα" επί τον τύπον των ήλων, ως προς τη γνησιότητά τους. Όταν μάλιστα ο Θωμάς είχε ¨κατά του" το ότι η Ανάσταση είχε προλεχτεί και προφητεί, ενώ εμείς για το "άγιο" φως δεν έχουμε κάποια αναφορά από τον Χριστό ή τους Αποστόλους (θα έλεγε, ότι, "κάθε χρόνο θα σας στέλνω άγιο φως να ανάβετε τις καντήλες και τα κεριά σας") Κύριε Ελέησον.
Μέχρι την αποστασία υπάρχει διάσταση μεταξύ των 2 μερών . Μεταξύ Χριστιανών , και λέγοντας Χριστιανών εννοώ τους ορθοδόξους γιατι οι αιρετικοί δεν είναι χριστιανοί αλλά σατανοπαίδια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταξύ των χριστιανών λέγω και τω τέκνων του Σατανά ( Αρμένηδες , Κοπτες , Εβραίοι , Μουσοτλμάνοι κτλ )
Μετά την αποστασία ο Αντίχριστος βαζει τον θρόνο του σε όλους τους ναούς των αποστατών . Τώρα οι Χριστιανοί είναι "χριστιανοι" μόνο κατ όνομα είναι ορθόδοξοι και είναι μαζί υπο τον αντίχριστο Πάπα με όλα τα αλλά σατανοπαίδια ( Αρμενηδες , Κοπτες , Εβραίοι , Μουσοτλμάνοι κτλ )
Και υπήρχε ενδιαφέρον εκ μέρους τους και έλεγχος δια να μην υπάρχει εστία φωτιάς εντός του κουβουκλίου κατ οποιοδήποτε τρόπο .
Μετα το 2003 , μετά το 2003 λέγω μια ασημένια καντήλα με φλόγα καλυμένη σε θήκη σχήματος αυγού περνά υπο τα όμματα όλων και με κοινή συνενοχή όλων για να τροφοδοτήσει την αφή . Κάτι αδιανόητο πριν το 2003 .
Και στο παρελθόν σε περιόδους που είχε χαθεί η χάρις λόγω αίρεσης τα τέκνα του σατανά κάλυπταν με τον ίδιο τρόπο τους αποστάτες "ινα μη τους διαμελίσουν οι πιστοί εκεί έξω στην είσοδο του ναού!" Ποιός είπε οτι τα τέκνα του σατανά δεν έχουν ενότητα ?
Οι μουσουλμάνοι θανάτωσαν ως αποστάτη τον Ιμάμη που είδε το Θαύμα και ομολόγησε Κύριο Ιησού Χριστό και πήδηξε απο τον Μιναρέ και δεν έπαθε τίποτα
Αυτοί οι ίδιοι τώρα συγκαλύπτουν την απάτη με σχέδιο να περάσουν στον κόσμο ότι πάντα έτσι ήταν γιατί αυτό εξυπηρετεί την πανθρησκεία .
Για όσα λέει ο λογιότατος κύριος Καρδάσης αυτό το θαύμα που είναι ιστορικό γεγονός αντιτείνω . Γιατί κανένας δεν αλλάζει πίστη για ένα ψέμα . Κανένας δεν πηδά για ένα ψέμα από μιναρέ και πόσο μάλλον δεν επιμένει σε αυτό μέχρι θανάτου ομολογιακού .
Και δεν θα επεκταθώ σε καταγραφές άλλων μαρτυριών . Υπάρχει και βίντεο και άπιστος που έγινε Ιερέας και άλλα πολλά .
Ζούμε στα έσχατα . Σε αυτό έχει δίκαιο ο π Μάξιμος . Για τον χρονικό προσδιορισμό που λέει δεν ξέρω .Οπως επίσης δεν ξέρω αν ο αντίχριστος που είναι εδω (παπισμος + μουσουλμανισμός + καθε αποστάτης ) αν θα δώσει την εξουσία σε ένα άνθρωπο . Δεν αναμένω μήτε Ηλίαν μήτε Αντίχριστο μήτε έγερση ναού επι των ερηπίων του ναού του Σολομώντα γιατί όλα αυτά έχουν ήδη εκπληρωθεί .Αλλά προσδοκώ την ημέρα του Κυρίου μου την Μεγάλη και Επιφανή όπως το ομολογώ στο σύμβολο της Πίστεως . Μαραν αθά .
Οταν ορθοδοξεί ο πατριαρχης :
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβαζω: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CE%A6%CF%89%CF%82 " Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Αφού σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος με το μελισσοκέρι οι αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και τα άλλα δόγματα τα οποία έχουν από παλιά αποκτήσει δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το Άγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης τότε θα αναλάβουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι.
Ο έλεγχος αρχίζει στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11. Όσο γίνεται ο έλεγχος Ορθόδοξοι Άραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθοδόξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον έλεγχο του Παναγίου Τάφου παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως. Σύμφωνα με τα προνόμια, αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως από τα χέρια του. Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.
Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.
Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο....."
Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, ΣΒΗΣΤΗ εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως.
Οταν δεν ορθοδοξεί ο Πατριάρχης είναι σβηστή ?
http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=1475:-q-q&catid=13:xenos-christianismos&Itemid=194#.U1ToOVV_viw
Πλην όμως τα κεριά που ανάβουν μόνα τους στα χέρια των πιστών ΕΙΝΑΙ και σήμερα ΕΚ ΘΕΟΣΤΑΛΤΟΥ ΦΩΤΟΣ όπως πάντα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ όποια αμφιβολία αφορά σε αυτό που συμβαίνει στον Πατριάρχη
Αν αιρετικός ών αξιώνεται θεοστάλτου Φωτός .
Αλλά και αυτό αν συμβαίνει, αιρετικός ών αξιώνεται θεοστάλτου Φωτός , θα είναι οχι επιβεβαίωση της ορθότητας της πίστης του αλλά έλεος του Θεού ,σημάδι να μετανοήσει .
Ενδιαφερον εχει http://trelogiannis.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3450.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο όμως που δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση στους χριστιανικούς και όχι μόνο κύκλους, είναι ότι πολύ πριν την εμφάνιση στο προσκήνιο των δεδηλωμένων αντιεκκλησιαστικών προσώπων, η άρνηση της θαυματουργικής προέλευσης του Αγίου Φωτός εκφράστηκε από επίσημα εκκλησιαστικά χείλη!
Συγκεκριμένα, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Γεώργιος Τσέτσης, σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ στις 21/4/2006, δήλωσε ουσιαστικά ότι το Άγιο Φως είναι απάτη και όσοι πιστεύουν στη θαυματουργική προέλευσή του είναι εν ολίγοις ημιμαθείς και κορόιδα.
Ο εν λόγω κληρικός αναφέρει στο άρθρο του μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του Πατριάρχου.
Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπείς καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το Θέμα του Αγίου Φωτός» πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης Ορθοδόξων Λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο Φως!»
................................
Η συγκεκριμένη θαυματουργική κάθοδος της Αγίας Φλόγας ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, αποτελεί τροχοπέδη στα ενωτικά όνειρα των λατινοφρόνων. Ο Ουρανός αποφαίνεται με την κάθοδο του Αγίου Φωτός στους Ορθοδόξους για το ποια είναι αυτή η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία που ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στα άλλα δύο ετήσια θαύματα που συμβαίνουν στου Αγίους Τόπους και δυστυχώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Το ένα είναι το θαύμα της αντιστροφής των υδάτων κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων τη στιγμή που ο Ορθόδοξος Επίσκοπος βυθίζει το σταυρό στα νερά του Ιορδάνη.
Το δεύτερο είναι η κάθοδος νεφέλης στο όρος Θαβώρ την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μέσα δηλαδή στην καρδιά του καλοκαιριού! Αυτά τα θαύματα μαρτυρούνται από χιλιάδες προσκυνητές και συμβαίνουν ακατάπαυστα κάθε χρόνο, γεγονός που οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει με μια επίσκεψη στα μέρη αυτά κατά τις άνω ημερομηνίες. Μέσα σε αυτά τα γεγονότα ενυπάρχει η φράση του Χριστού «μεθ' υμών ειμί πάσας τα ημέρας μέχρι συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28,20). Τις στιγμές αυτές η λογική υποκλίνεται στο «παράλογο» και οι κάθε λογής Δήμου, Καλόπουλοι, Τσέτσηδες ντροπιάζονται…
Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού!
Καλή Ανάσταση!"
Αν το Αγιο Φως εμποδίζει την παν θρησκεία Για τους οικουμενιστές κάθε εμπόδιο στα σατανικά σχέδια τους πρέπει να αρθεί .
Σε αυτό το πλαίσιο είναι οι δηλώσεις του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, π. Γεώργιου Τσέτση,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ αλλά και κάθε Αδωνη ,
δες : Άδωνις και Καλόπουλος : "Τρυκ το Αγιο Φως" 1/2 https://www.youtube.com/watch?v=xEohX3U09oo
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος στήριξε το Νίκο Δήμου του Ποταμιού που με «εμπρηστικό» άρθρο του μίλησε για «δήθεν» Άγιο Φως.
http://www.paraskhnio.gr/a-papadopoylos-symfono-me-ton-n-dimoy/
Και της βουλευτού της ΝΔ Φ.Πιπιλή ... βεβαίως βεβαίως ...
Και μιά ερώτηση
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος Λέει : Αφορίστε το αθεόφοβο ανθρωπάκι Νίκο Δήμου
Γιατί το λέει και δεν το κάνει ?
Τον π Σημάτη ήξερε να τον τρέχει ....
Αλλά για τον Αμβρόσιο http://aktines.blogspot.gr/2009/08/blog-post_2379.html
Σημάτης Παναγιώτης, Το μόλυσμα του Οικουμενισμού στην πράξη
Ο θόρυβος που κάνει ο Αμβρόσιος για το Αγιο Φως είναι εντός των σατανικών σχεδίων για συκοφάντιση του Θαύματος σαν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ .
Δεν μας λέτε καλύτερα εσείς κ Βασίλη Κερμενιώτη τι λέει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Γεώργιος Τσέτσης ότι το Άγιο Φως είναι απάτη ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λένε οι πατριάρχες σας που μνημονεύετε ?
Κάποτε πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού έφερνε την ακοίμητο κανδήλα, ΣΒΗΣΤΗ εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως.
Και την έλεγχαν όλοι ΚΑι οι μουσουλμάνοι αφαιρούσαν μάλιστα και το φιτίλι
Απο το 2003 και μετά συνεχίζεται ο έλεγχος αυτός ? Η μήπως μέσα στα πλαίσια της διαθρησκευτικής ενότητας με τους μονοφυσίτες κτλ το θέμα αντιμετωπίζετε διαφορετικά ?
Ο π Τρικαμηνάς είναι αποτειχισμένος κάθε αποτειχισμένος δεν είναι όμως πνευματικό τέκνο του π Τρικαμηνά . Προσωπικά δεν έχω επαφές μαζί του και δεν ξέρω την άποψη του οπως δεν έχω επαφή με τον επίσης αποτειχισμένο π Βάϊο , π. Μάξιμο και άλλους Ιερείς η τον Επίσκοπο Αρτέμιο ή τους άλλους .
Πλήν όμως ήδη σας έχω απαντήσει προτού θέσετε την ερώτηση .
Θαύμα πριν το 2003 θεόσταλτο Φως στον πατριάρχη και τους πιστους θαύμα μετά το 2003 οσο αφορά το θεόσταλτο Φως στους πιστους και απάτη με κοινή συναίνεση των αιρετικών που κάνουν στον έλεγχο τα στραβά μάτια .
Ρωτήστε και τους Πατριάρχες σας να μάθετε την αλήθεια ΟΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΙΣΤΗ έχετε με τον ΠΑΠΑ με τους ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ και τους ΚΟΠΤΕΣ και τον ίδιο Θεό με μουσουλμάνους και ιουδαίους .
Α και μία ερώτηση οχι για σας ΤΩΡΑ αλλά για κάποιους " ψαγμένους " . Καποιες πολύτιμες πέτρες που κάποτε τις είχε ο αρχιερεύς των Ιουδαίων μήπως ήταν στους θησαυρούς του Πατριαρχείου ? Μήπως δωρήθηκαν στο προδοτικό συλλείτουργο στον Πάπα ? Μήπως και οι Ιουδαίοι του δώρισαν την λοιπή στολή να ολοκληρωθεί το συνολάκι για τον Πάπα τον μέγα αρχιερέα της μίας πανθρησκείας όλων των θρησκειών ?
Και ομολογεί ο κ Καρδάσης ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει ΑΝΑΜΕΝΗ την ακοίμητο κανδήλα !!! "Λεπτομερή περιγραφή της συγχρόνου τελετής του αγίου Φωτός" στην επίσημη ιστοσελίδα του:
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.jerusalem-patriarchate.info/gr/agion_fos.htm
γραφει στο http://apotixisi.blogspot.gr/2014/04/blog-post_19.html " ....Αγαπητοί αδελφοί
Ό,τι γράφω είναι περίληψη και προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και ας βγάλει κάποιος τα συμπεράσματά του:
1/ Στις 11 σφραγίζεται η θύρα του Κουβουκλίου από τον μουσουλμάνο θευρωρό του Ναού της Αναστάσεως.
2/ Στις 12 ο Πατριάρχης εισέρχεται στι άγιο βήμα του Ναού, όπου εισέρχονται 8 αιρετικοί κληρικοί (4 Αρμένιοι, 2 Κόπτες, 2 ΣυροΙιακωβίτες) ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη και λαμβάνουν "καιρόν".
3/ Μεταφέρεται η ακοίμητη λυχνία (που είναι συνεχώς αναμμένη και δεν σβύνει ποτέ) από το Σκευοφυλάκιο στον Τάφο, αφού αποσφραγισθεί η θύρα. Ξανασφραγίζεται η θύρα.
4/ Ο Πατριάρχης με πομπή περιφέρεται 3 φορές γύρω από το Κουβούκλιο, απεκδύεται πάσης στολής, χωρίς να ελεγχθεί, καθώς και ο Αρμένιος. Εισέρχεται στο Κουβούκλιο με 2 αργυρούς πυρσούς και 3 δεσμίδες 33 κεριών εκάστη. Εισέρχεται και ο Αρμένιος με 2 αργυρούς πυρσούς. Γονατίζει ο Ππατριάρχης και διαβάζει την δεητική ευχή υπό το φως της ακοίμητης κανδήλας, ο δε Αρμένιος προσεύχεται στον προθάλαμο.
5/ Στην ευχή αναφέρεται, ότι ο Πατριάρχης ποιεί "φωτοφάνεια" και λαμβάνει φως από την ακοίμητη κανδήλα και δέεται να καταστεί αυτό το φως "αγιασμού δώρον" και "πάσης χάριτος πεπληρωμένον". Δεν αναφέρεται έλευση φωτός εξ ουρανού. Άλλωστε η ευχή είναι δεητική και όχι ευχαριστιακή.
6/ Μετά το πέρας της ανάγνωσης ο Πατριάρχης ανάβει τα κεριά και τους πυρσούς και δίνει το φως στον Αρμένιο κληρικό.
7/ Ο Πατριάρχης δίνει τους 2 πυρσούς με το άγιο φως από τη βόρεια οπή του Κουβουκλίου, στους ορθόδοξους κληρικούς, ο δε Αρμένιος από τη νότια οπή στους αιρετικούς κληρικούς. Ο Ναός πλημμυρίζει με το άγιο φως πριν ο Πατριάρχης εξέλθει του Κουβουκλίου.
8/ Ανοίγεται η θύρα του Κουβουκλίου και εισέρχονται 1 αιρετικός Κόπτης κληρικός και 1 αιρετικός Σύριος και λαμβάνουν το Φως από τον Πατριάρχη
9/ Εξέρχεται του Κουβουκλίου ο Πατριάρχης με τις τρεις δεσμίδες και παραδίδει τη μία στον Εβραίο διοικητή της Πόλης και τις άλλες δυο μεταφέρει στο άγιο βήμα. Κατόπιν εξέρχονται οι 3 αιρετικοί κληρικοί.
10/ Εντός του Ναού ευρίσκονται πιστοί Ορθόδοξοι, Αρμένιοι, Κόπτες, Συροϊακωβίτες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, αλλά και Λατίνοι, όπως εφέτος.
Αυτά λέγει η επίσημη πλευρά του Πατριαρχείου. Ανεπίσημα μπορεί να λέγονται πολλά και διάφορα εν πολλοίς ανεύθυνα. ΙΚ .."
Κάποιες διευκρινήσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή1/ Πριν αναφερθεί ο π. Γ. Τσέτσης στα της αφής του αγίου Φωτός, το 2006, είχε δώσει συνέντευξη, την Μ. Τετάρτη, 11.4.2001, στο κανάλι Μega, στην εκπομπή "Γκρίζες ζώνες", ο τοποτηρητής του θρόνου, Πέτρας Κορνήλιος, σχετικά με την αφή του αγίου Φωτός, που θα λάμβανε ο ίδιος, μετά από τρεις ημέρες. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:
α/ Ο Πατριάρχης απεκδύεται πάσης στολής και μένει με το λευκό εσώρασο, όχι για να ελεγχθεί για τυχόν εύφλεκτες ύλες, αλλά για να παραμείνει με τη λευκή στολή, που συμβολίζει τη στολή των αγγέλων.
β/ Ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Τάφο με λαμπάδες και προσεύχεται διαβάζοντας μια ειδική ευχή και ανάπτει το Φως, από το φως της ακοίμητης κανδήλας, το δε φυσικό φως της κανδήλας με την ειδική αυτή δεητική ευχή μετατρέπεται σε Άγιο Φως. Έτσι, το φυσικό φως καθαγιάζεται και μεταρέπεται σε Άγιο Φως. Τότε εξέρχεται του Τάφου και παραδίδει το άγιο Φως στο πλήρωμα του Ναού και δι' αυτού σ' ολόκληρο τον κόσμο.
2/ Τα ανωτέρω, στα οποία υπήρξαμε αυτήκοοι μάρτυρες, μας τα επιβεβαίωσε αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος.
3/ Δεν υπάρχει θαυματουργική κάθοδος του αγίου Φωτός και τούτο εμφαίνεται στη δεητική ευχή, που διαβάζει ο Πατριάρχης, υπό το φως της ακοίμητης κανδήλας, που δεν σβύνει ΠΟΤΕ. Καταγράφουμε το σχετικό σημείο από την ευχή (Μιάμισης σελίδας, που υπάρχει στο περιοδικό ΝΕΑ ΣΙΩΝ, ήδη από το 1967):
".......... Δια τούτο, εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον ενδελεχώς και αειφώτος εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως και παρακαλούμεν και δεόμεθά σου, Πανάγιε Δέσποτα, όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον και πάσης θεϊκής σου χάριτος πεπληρωμένον..........", όπου για όσους γνωρίζουν ελληνικά σημαίνει, ότι ο Πατριάρχης αφού ανάψει τα κεριά από την ακοίμητη κανδήλα ("αειφώτως εκκαιομένου φωτός") παρακαλεί τον Θεό να το αγιάσει και να το γεμίσει με τη θ. χάρη του. Αυτό και μόνο αποκλείει την αποστολή θεόσταλτου φωτός.
4/ Από τους Πατριάρχες, ο Νεκτάριος (1667) καταφάσκει το θαύμα, ο Δοσίθεος (1707) σιωπά, ενώ ο Εφραίμ Β΄ (1771) το αρνείται εξ ιδίας αυτού γνώσεως και αποκαλεί την τελετήν "χειροποίητον μηχανουργίαν".
5/ Απο κει και πέρα, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια και να λύσει τις όποιες απορίες του, ας μπει στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου, αντί να βγάζει δικά του συμπεράσματα ή να αναμασά συμπεράσματα τρίτων, εν πολλοίς άσχετων με το θέμα.
ΙΚ
Κύριε Καρδάση παραθέτω το κείμενο σας που αναφέρεστε στην επίσημη θέση του πατριαρχείου .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω την εντύπωση οτι ξαναγράφεται η ιστορία .
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας για το σήμερα ούτε για το εγγύς παρελθόν
Σήμερα οι αυτουργοί ξέρουν τι κάνουν και δεν έχω πρόθεση να διαφωνήσω .
Ομολογούν ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ . Η έστω εδώ και λίγα έτη .
Παλαιότερα όμως είχαμε μαρτυρίες περί του αυστηρού ελέγχου που αποσκοπούσε να μην υπάρχει ούτε εστία φλόγας ουτε κάτι που θα ανάψει φλόγα και οτι η ακοίμητο κανδήλα, ΣΒΗΣΤΗ εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως και μάλιστα οι μουσουλμάνοι πρόσεχαν ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΤΊΛΙ και ω του θαύματος το ΦΩΣ ερχόταν .
Και οι "χατζήδες" που ερχόταν μιλούσαν για γαλάζιες φλόγες ΠΡΙΝ ανακαληφτουν ΤΑ ΦΛΑΣ και ο ηλεκτρισμός και για δέσμες που είχαν μαζί τους απο την Ελλάδα και άναβαν μόνες τους .
Χμ! Δεν είναι το μόνο ετήσιο θαύμα σε μας ...
Αραγε σταμάτησαν και αυτά ?
Η Αγία Μαρκέλλα είναι μία από τους Αγίους που έζησαν και μαρτύρησαν στη Χίο.Όταν ο ιερέας στις 22 Ιουλίου(νέο ημερολόγιο) , που γιορτάζεται η μνήμη της, διαβάζει την παράκληση, το νερό της θάλασσας αρχίζει να βράζει, και σταματά όταν τελειώσει η παράκληση.
Κάθε χρόνο στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς, το Δεκαπενταύγουστο, η Παναγία Λαγκουβάρδα η ‘Η Παναγία με τα φιδάκια’ χτισμένη στη θέση παλαιότερου γυναικείου μοναστηριού που καταστράφηκε από τους Τούρκους γιορτάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο!
Στα ερείπια του παλιού καμπαναριού της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην Παναγιά και στην εκκλησία του ορεινού χωριού Αργίνια, κάθε καλοκαίρι από τις 6 Αυγούστου εμφανίζονται μικρά ακίνδυνα φιδάκια ήμερα και ακίνδυνα, φιδάκια της Παναγίας’ που εχουν ένα μαύρο σταυρό στο κεφάλι και τα οποία σιγά – σιγά γεμίζουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Αυτό συμβαίνει μέχρι και τις 15 Αυγούστου όπου μυστηριωδώς εξαφανίζονται. αμέσως μετά το πανηγύρι ...Το παράξενο αυτό φαινόμενο προσελκύει πολλούς πιστούς κάθε χρόνο!
Έχουμε και μια εκκλησία στην Κρήτη που ανθίζουν ξανά τα αγριολούλουδα
του επιτάφιου ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ συγκεκριμένης ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ κάθε χρόνο ..
Χμ ! Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν συνεχίζονται η ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ =ΑΠΑΤΗ , ΤΡΙΚ, ΠΑΡΕΞΉΓΗΣΗ ή ότι άλλο ....
Και την ίδια την Ανάσταση του Κυρίου μας ικανούς τους έχω τους αντίχριστους να την διδάσκουν ως "χειροποίητον μηχανουργίαν" σε λίγο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέστε εδω : http://www.hellas-now.com/2014/04/blog-post_6856.html
Έσχατα χρόνια .... υπομονή .... Μαραν αθά
Έχεις αποδείξεις ότι είναι κάτι διαφορετικό;; sotirio!!
Διαγραφήhttps://www.protagon.gr/apopseis/agio-fws-thavma-i-arxi-tou-telous-44342039958
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/channel/UCPgd77fWVGcN2yO-FvftDdA
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ενδιαφέρον έχουν όσα λέει ο Σεραφείμ Ζήσης, Το θαύμα του Αγίου Φωτός. Αναίρεση της εναντίον του πολεμικής https://www.youtube.com/watch?v=zlfoeRm-s40 Τι δεν μας λέει ? Οτι τώρα ο αιρετικός πατριάρχης , αιρετικός ών ... όπως άλλωστε όλοι οι αιρετικοί ανέκαθεν δεν αξιοώνεται Αγίου Φωτός . Και δεν χολοσκάνε οι αιρετικοί αλλά το αναβουν μόνοι τους , και δεν ντρέπονται να το πούν δημόσια οτι το αναβει ανθρώπινο χέρι και όχι ο Θεός .
ΑπάντησηΔιαγραφή