Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

To ρασο

ΤΟ ΡΑΣΟ



Το ράσο είναι ένα ένδυμα που διαμορφώθηκε σαν κοσμικό ένδυμα στο Βυζάντιο από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Προέρχεται από το Βυζαντινό Κολόβιο ή Καββάδιο.  
Η λέξη προέρχεται από το λατινικό rasum, που σημαίνει ένδυμα μη χνουδωτό, το λείο, και τέτοια ενδύματα ήσαν τα μεταξωτά. Πρόκειται ομολογουμένως περί επιβλητικού και θεαματικού ενδύματος, που παραδόξως προτιμήθηκε από τους μοναχούς, παρά το ιδεώδες της ταπεινώσεως τους.
            Το ένδυμα αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία. Ο Χριστός, οι Απόστολοι και γενικά οι κληρικοί μέχρι τον 4ον αιώνα φορούσαν τα ίδια ενδύματα με τους λαϊκούς, χωρίς καμιά διάκριση.
            


 Από τον 4ο αιώνα, με την επίδραση του μοναχισμού στη ζωή της Εκκλησίας, αρχίζει η διάκριση της ενδυμασίας των κληρικών, που συνίστατο στο μαύρο χρώμα, δηλαδή οι κληρικοί φορούσαν τα ίδια ρούχα με τους λαϊκούς, που διέφεραν μόνο ως προς τον χρωματισμό. Και αυτό πάλι δεν ήταν απόλυτο, γιατί έχουμε μαρτυρίες πως οι κληρικοί φορούσαν και λευκά ή φαιά ενδύματα. Οι ιστορικοί και λαογράφοι, Βερναδάκης και Κουκουλές, μας δίνουν πολλές τέτοιες πληροφορίες.




            Από την εποχή του Ιουστινιανού, με την ανακάλυψη της μέταξας, δημιουργούνται πολυτελή και παράξενα ενδύματα, τα οποία Οικουμενικές και Τοπικές Σύνοδοι τα απαγόρευαν για τους κληρικούς, τους οποίους περιόρισαν να φορούν τα ίδια ενδύματα με τους λαϊκούς, αλλά με απλή και σεμνή εμφάνιση. Αυτό είναι το νόημα του 27ου Κανόνα της Πενθέκτης Συνόδου και του 16ου κανόνα της 7ης Οικουμενικής Συνόδου. Είναι άξιο πολλής απορίας, ότι οι υπέρμαχοι του ράσου θέλουν να στηρίξουν την παρουσία του σ' αυτούς τους Κανόνες, οι οποίοι ουδόλως ομιλούν περί ράσου, αλλά περί επιδεικτικών πολυτελών ενδυμάτων, τα οποία πάλι μπήκαν στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας ως ιερά άμφια.



            Αν όμως το ράσο, προερχόμενο από το βυζαντινό καββάδιο, με πλατιές χειρίδες, δηλαδή με φαρδιά μανίκια, προτιμήθηκε από τους μοναχούς, οι κοσμικοί κληρικοί, δηλαδή οι έγγαμοι εφημέριοι, εξακολουθούσαν να φορούν τα κοινά ενδύματα της εποχής τους με την απλούστερη μορφή τους. Το Ευχολόγιο του Goar μας δίνει την πληροφορία, ότι οι έγγαμοι κληρικοί μετά την Θ. Λειτουργία απέβαλον το ιερατικό άμφιο και ντυνόντουσαν "communibus vestibus" δηλαδή κοινά ενδύματα. Άξιο προσοχής είναι το γεγονός, ότι στη Γαλατία τον 5ο αιώνα, οι Επίσκοποι φόρεσαν διακριτικό ένδυμα, «vetement distinctif» για το οποίο ο πάπας Καιλεστίνος τους κατηγόρησε και τόνισε, ότι, εάν χρειάζεται να διακρίνονται οι Επίσκοποι, η διάκριση να είναι η διδασκαλία και όχι η ενδυμασία.



            Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τα πολυτελή βυζαντινά ενδύματα, όπως το Καββάδιο ή Κοφτάνιο, τα παρέλαβαν και οι επίσημοι Τούρκοι. Το ράσο και το εσώρασο παρέμειναν βασική καλογερική ενδυμασία.
Από τον ΙΗ' αιώνα και μάλιστα από της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) με την ανάδειξη των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, αναζεί και η λαμπρότητα της βυζαντινής αυλής. Έτσι, πολλοί κληρικοί, ιδίως Αρχιερείς, φορούν διάφορα πολύτιμα και βαρύτιμα ενδύματα με κεντητά και διάφορα χρυσά κοσμήματα και αλυσίδες.



            Ως αντίδραση σ' αυτή την κατάσταση παρουσιάστηκε η κίνηση του Νεοφύτου Δούκα, ο οποίος, πρός τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο ΣΤ' συνιστούσε την επιβολή του ράσου για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους Κληρικούς.
            Ο Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας, το 1815, κληρικός "διαπρεπέστατος και ελλογιμώτατος", αντέδρασε σ' αυτή την πρόταση του Νεοφύτου Δούκα, και θεωρεί την εισαγωγή του ράσου ως μεταρρύθμιση. Ομιλεί δε «περί εθνικής ενδυμασίας», την οποία φορούσαν κατά τόπους οι κληρικοί. Ποιά ήταν αυτή η εθνική ενδυμασία, για την οποία κάνει λόγο ο Ιγνάτιος; Είναι η βράκα, η φουστανέλλα και το φέσι, χαρακτηρισθέντα ως εθνικά, εν αντιθέσει προς τα στενά φραγκικά ενδύματα.



            Πολεμιστές του 1912 μας πληροφόρησαν, ότι, στη Δ. Μακεδονία φορούσαν οι ιερείς σιγγούνια, κοντογούνια. Ενθυμούμεθα δε Ιερείς της Δυτ. Μακεδονίας με σιγγούνια. Χαρακτηριστική είναι η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κοζάνης Φωτίου προς τους ιερείς της επαρχίας του το 1915, στην οποία συνιστά «οι ευλαβεστάτοι ιερείς να μη κατέρχωνται εις τας πόλεις με το ένδυμα της καθημερινής εργασίας».
            Οι μοναχοί όμως, είχαν ομοιόμορφη ενδυμασία, ήτοι τη ρασοφορία. Οι έγγαμοι όμως κληρικοί δεν είχαν εξαρχής τέτοια παράδοση.
            Επειδή όμως οι γραμματισμένοι Κληρικοί τότε προέρχονταν από τον μοναχικό κόσμο, η ενδυμασία και το πνεύμα των καλογήρων επιβλήθηκε σ' ολόκληρη τη ζωή της Εκκλησίας.



            Έτσι, μετά την απελευθέρωση, η τότε Ιερά Σύνοδος με την υπ' αριθμόν 4 821/28 Μαΐου 1855 Εγκύκλιο της, επέβαλε, χάριν ομοιομορφίας προς τους Καλογήρους τη σημερινή ενδυμασία για όλους τους κληρικούς...
            Βέβαια, όπως παρατηρεί ο αοίδιμος Περιστερίου Αλέξανδρος,  η Σύνοδος δεν κάνει ούτε νύξη για ράσα και αντεριά «παρεκτός, του να φορούν του λοιπού, ενδύματα εκ μέλανος ή άλλου σεμνού και βαθύχροου χρώματος». Εν πάση περιπτώσει, η σημερινή ενδυμασία των κληρικών έχει ιστορία μόλις 137 ετών!



            Αντί για δικές μας κρίσεις, αναφέρουμε την απόφαση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου Κωνσταντινουπόλεως (Μάιος - Ιούνιος 1923): «Η εξωτερική περιβολή του κλήρου ως έχει σήμερον, ουδέν έχει το κοινόν ούτε προς την ουσίαν της ιερωσύνης, ούτε προς την αρχαίαν πράξιν της Εκκλησίας, αλλά είναι αποτέλεσμα μακράς εξελίξεως και ποικίλων παραγόντων. Το κομάν επί αιώνας, ανοίκειον τω κλήρω, εισήχθη όμως και επεκράτησεν εν τη Εκκλησία συν τω χρόνω».
            Καμιά σχέση δεν έχει το ράσο και το εσώρασο με την πίστη, ούτε με τη σωστά νοουμένη παράδοση.



            Ο αοίδιμος Περιστερίου Αλέξανδρος στον επίλογο του βιβλίου του «Η εξωτερική Περιβολή του Ορθοδόξου Κληρικού», γράφει: «Ο Έγγαμος εφημεριακός κλήρος να μη εμποδίζεται να κάνει ελεύθερη χρήση ράσου και κοστουμιού εκτός Ιερατικών καθηκόντων. Μια τέτοια λύση είναι επιβεβλημένη. Έτσι και τα παράπονα της καταπίεσης και οι αιτίες και οι προφάσεις εκείνων που θέλουν να ιερωθούν θα λείψουν, χωρίς την υποχρέωση της ρασοφορίας παντού και πάντοτε, κάτι που δύσκολα συμβιβάζεται με τον οικογενειάρχη-εφημέριο»
            Η μελέτη τούτη δίνει την αφορμή και την ευκαιρία για διάλογο. Ας διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους οι μη συμφωνούντες κι ας τις στηρίξουν σε ιστορικά και πραγματικά τεκμήρια για ένα γόνιμο διάλογο. Ή ας πουν, γιατί πρέπει να διαιωνίζεται κάτι έξω από την ιστορία και την εκκλησιαστική παράδοση.



            Και ο αοίδιμος Μητροπολίτης Σιατίστης Πολύκαρπος, το 1968 εισηγήθηκε την τροποποίηση της σημερινής αμφιέσεως των κληρικών.
            Στη μελέτη: «Η ιστορική Εξέλιξη της Ενδυμασίας των Ορθοδόξων Κληρικών, Αθήναι 1971», η οποία έτυχε, μεταξύ πολλών άλλων, θερμών επαίνων και του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, διατυπώθηκε η θέση, ότι η κατάργηση της σημερινής αμφιέσεως των κληρικών δεν είναι εύκολο να γίνει απότομα. Χρειάζεται σοβαρή διαφώτιση του ελληνικού λαού. Θα μπορούσε ίσως, με μια σαφή αντίληψη του θέματος από την Ι. Σύνοδο, να μείνει το ράσο ως επίσημο ένδυμα των κληρικών, στις μεγάλες γιορτές και στις επίσημες εμφανίσεις. Το σημερινό αντερί, τροποποιημένο να μείνει καθημερινό ένδυμα, τουλάχιστον για τους έγγαμους εφημέριους. Οι ιερομόναχοι ας το διατηρήσουν το ράσο. Άλλωστε αποκλειστικά δικό τους είναι, αφού από αυτούς προήλθε.



            Έτσι θα σταματήσει, και η επιμονή ορισμένων, να φορούν οι εφημέριοι παντού και πάντοτε και με καύσωνα 40 βαθμών το ράσο, επιμονή που προκαλεί την ιλαρότητα του λαού και αφορμή δυσμενών σχολίων.


            ΚΑΛΥΜΜΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ



            Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι κληρικοί φορούσαν χωρίς καμιά διάκριση ένα από τα καπέλα της εποχής ή άφηναν την κεφαλή τους ακάλυπτη, όπως δείχνουν τα αρχαία μνημεία.
            Οι μοναχοί φορούσαν το κουκούλιο. Από το συνδυασμό της ασιατικής φακεωλίδας και του κουκουλίου προήλθε το επανωκαλύμαυχο ή επιρριπτάριο των αγάμων κληρικών.



           Στους βυζαντινούς χρόνους οι κληρικοί φορούσαν αδιάφορα ένα από τα καπέλα της εποχής και ιδιαίτερα οι ανώτεροι προτιμούσαν τον πέτασσο ή σκιάδιο, που ήταν κάλυμμα της κεφαλής και των κοσμικών αρχόντων. Παράλληλα υπήρχε και ο κυλινδροειδής και ο σφαιροειδής πίλος. Ο Σίλβεστρος Συρόπουλος στην ιστορία του για τη Σύνοδο της Φλωρεντίας αναφέρει, ότι, οι Ανατολικοί κληρικοί φορούσαν σκιάδια, όπως και ο Αυτοκράτορας. Ο Πατριάρχης Ιωσήφ φορούσε σκιάδιο. Η σκιαδοφορία των Ανατολικών Κληρικών μαρτυρείται από ανάγλυφα του Αγ. Πέτρου.




           Οι Πατριάρχες κατά την Τουρκοκρατία εξακολουθούσαν να σκιαδοφορούν μέχρι το 1669. Ο Μωάμεθ ο κατακτητής, στον Γεννάδειο Σχολάριο, όπως μας πληροφορεί ο Γ. Φραντζής, μεταξύ των δώρων που του έδωσε, ήταν και το σκιάδιο. Το 1669, ο Σουλτάνος στον Πατριάρχη Μεθόδιο, αντί να δώσει σκιάδιο, για να τον ταπεινώσει του έδωσε κόκκινο καλπάκι. Την πληροφορία αυτή μας την δίνει ο Μελέτιος Πηγάς στην Εκκλησιαστική του Ιστορία και ο Δοσίθεος στη Δωδεκάβιβλό του. Από τότε σταμάτησε οι κληρικοί να σκιαδοφορούν και το σκιάδιο εξακολούθησε να χρησιμοποιείται στα Επτάνησα, τα οποία δεν βρέθηκαν κάτω από την Τουρκική κυριαρχία. Ο Σουλτάνος ήθελε να μεγενθύνει το χάσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας και με την αμφίεση των κληρικών.
            Από τον 18ο αιώνα οι Επίσκοποι προτιμούν το σφαιροειδές κάλυμμα της κεφαλής, το οποίο φορούσαν ιδιαίτερα οι ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας. Ο Νεόφυτος Δούκας τους κατηγορεί ως, «τιαροφόρους Μήδας».



           Αυτό το σφαιροειδές κάλυμμα αργότερα αποτέλεσε το γείσο του σημερινού καλυμμαυχίου. Από τους Επισκόπους το κάλυμμα αυτό της κεφαλής μεταδόθηκε σ' όλους τους ιερείς και στους έγγαμους. Έτσι έχουμε πληροφορίες, ότι έγγαμοι κληρικοί φορούσαν φουστανέλλα ή βράκα και στο κεφάλι καλυμμαύχι. Φαίνεται όμως, ότι οι έγγαμοι κληρικοί εύκολα δεν το δέχτηκαν αυτό το παράξενο κάλυμμα της κεφαλής και μερικοί Επίσκοποι έφτασαν μέχρι αφορισμού για να τους πείσουν.



           Το καλυμμαύχι ομολογουμένως και αντιαισθητικό είναι καί πρακτικά άχρηστο. Ο Κων. Καλλίνικος γράφει ότι «αποπνέει γενιτσαρικήν ευαισθησίαν». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, γράφει: «Εισέρχεται ο κληρικός εις τον ναόν χωρίς να αποκαλυφθεί, ασπάζεται τας εικόνας, θυμιά, ευλογεί, λέγει πολλάκις το Ευαγγέλιον ή ακροάται αυτού έχων εις την κεφαλήν καρφωμένος το παράδοξον κάλυμμα (το καλυμμαύχιον) όπερ οι προ ολίγων ακόμη δεκαετιών πατέρες ημών ηγνόουν" (Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου, Βιβλίον Εκατονταετηρίς, Εκκλησ. Κήρυξ, έτος Ε' Λάρναξ 1915, σελίς 294).
            Αναμφισβήτητα το σκιάδιο είναι ο βυζαντινός πίλος, που εχρησιμοποιείτο από τους κληρικούς μέχρι το 1669. Συνεπώς, για να επανέλθουμε στην αρχαία βυζαντινή παράδοση, οι σημερινοί κληρικοί θα μπορούσαν να φορούν ένα καπέλο που να μοιάζει με το σκιάδιο και αυτό είναι η ρεπούμπλικα.




           Κλείνουμε το παρόν άρθρο με την παρατήρηση του μεγάλου βυζαντινολόγου Γ. Σωτηρίου: «Και ημείς νομίζομεν ότι επιβάλλεται πλέον η τοιαύτη μεταβολή, ήτις μεγάλως θέλει συμβάλει εις την εν τη Κοινωνία εκπλήρωσιν της μεγάλης αποστολής του κλήρου» («Γρηγ. Παλαμάς» Θεσ/νίκη 1919, σελ. 551).
            Τον τελευταίο και βαρυσήμαντο λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος με τους Λογίους και Επιστήμονες Αρχιερείς της.
ΠΗΓΗ: Το ράσο και η ιστορία του (του Πρωτοπρεσβύτερου και τ. Λυκειάρχη Ευάγγελου Σκορδά)
Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ

28 σχόλια:

  1. Εξόχως ύποπτη η ανακίνηση για μία ακόμη φορά του ζητήματος του ράσου, σε μια εποχή που κυριαρχούν ο οικουμενισμός και η εκκοσμίκευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ΜΕΡΟΣ Πολλα ειναι τα υποποπτα τα οποια δημοσιευει ο Καρδασης.Και απο φιλενδεικτισμο να εγραφε τα κειμενα,θα επρεπε να ειχαν αλλο περιεχομενο.Και μονο οτι ονομαζει "αοιδημο" τον Αλεξανδρο Περιστεριου φαινεται οτι ακουει σε αλλη συχνοτητα.Ρωτησαν θυμαμαι,τον Αλεξαντρο:"καταψηφισατε και εσεις το (τοτε)αυτοματο διαζυγιο (στην συνοδο της Ιεραρχιας)"Και ο Αλεξανδρος: "ευρεθην προ τρομοκρατιας "(εν.απο τους αλλους Αρχιερεις).Βεβαια ουτως η αλλως οι αρχιμανδριται και Αρχιερεις ,επειδη η προελευσις των ειναι απο την ταξη των μοναχων φερουν το ρασο ουτως η αλλως,εστω και αν η σχεσις των με την μονη της

      Διαγραφή
    2. Β.ΜΕΡΟΣ. Μπορει να ειναι τυπικη,δηλ. να ειναι απλως εγγεγραμενοι.Δεν συνεβαινε ομως αυτο τα παλια χρονια,οπως αναφερει ο αγ. Νικοδημοα.Επομενως τα .....περι ρασου "περιοριζονται" στους εγγαμους ιερεις.Αλλα και αν καθ'υποθεσι εχουμε να κανουμε με 150 χρονια,δεν χρειαζονται 500 για να γινει κατι παραδοσι.Και αν το ρασο δεν δινει ιερωσυνη στον παπα,ειναι ομως το σεμνωμα του ιερεως.Γνωστος παραδοσιακος Βουλγαρος Αρχιερευς,ο Νευροκοπιου Ναθαναηλ,ο οποιος εχει διαφορετικες ιδεες απο τον καρδαση,επιβαλλει στους ιερεις του να ρασοφορουν.Αλλα και ασχετοι ανθρωποι με την Εκκλησια

      Διαγραφή
    3. Γ ΜΕΡΟΣ Αλλωστε τι θα εμποδιζε εναν ιερεα να φοραει ρασο, την στιγμη που για την ενορια του ειναι ο βιγλατορας,ο επανω πολις κειμενος.Στο κατω κατω αν επιτρεποταν να φορεσει παντελονια (μονο) ,γιατι να του απαγορευοταν να φορεσει και σορτς; Αν δεν μπορει να φερει το......φορτιο του ρασου καποιος (σε οση θερμοκρασια θελεις καρδαση.δεν ακουσα να πεθανει υποπτε καρδαση παπας απο τον ηλιο,κοσμικους ναι)τοτε να μην γινει παπας που θα φερει φορτιο απειρως μεγαλυτερο.Δεν εγαψα πρωτος σχολιο για να μην εχεις να λες.Τωρα που τ'α κουσες και απο αλλους αντε κρυψου.

      Διαγραφή
  2. Ὅπως εἰλικρινῶς ἔχω πάλι ἀναφέρει μέ ἄλλη εὐκαιρία σχεδόν πάντοτε τά ἄρθρα τοῦ κ. Καρδάση ἄν μή τί ἄλλο εἶναι ἐνδιαφέροντα καί χρήσιμα (γνώσεις). Μερικές δικές μου σκέψεις ὡς συνεισφορά στόν κοινό προβληματισμό πού ἐπιχειρεῖ τό ἄρθρο θά παραθέσω κατωτέρω. Τό νά ἐπιδρᾶ ὁ μοναχισμός στό ὑπόλοιπο Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας δέν εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ κακό, βεβαίως.Ἀντιθέτως, ἄν καί ἐξαρτᾶται τί ποιότητος μοναχισμός εἶναι αὐτός. Μέ λύπη θά ἀναφέρω πολλούς δυστυχῶς ἐκπροσώπους τοῦ ἁγιορειτικοῦ μοναχισμοῦ οἱ ὁποῖοι μέσα στό Ὄρος ζοῦν σά μαχαραγιάδες, σέ πολυτελέστατα κτίρια μέ χίλιες δυό περιττές ἀκόμη καί γιά ἕνα κοσμικό ἄνθρωπο ἀνέσεις. Τό ράσο κατά κοινή ὁμολογία εἶναι ἱεροπρεπής ἐνδυμασία, ἰδίως ὅταν ἀποφεύγονται οἱ περιττές καί προκλητικές ἐπιλογές τῶν κυριολεκτικά τεράστιων φαρδομάνικων μέχρις ἐδάφους καί κυρίως τά πολυτελῆ καί μεταξωτά ὑφάσματα γιά τήν κατασκευή του, τά ὁποῖα θυμίζουν σαφῶς γυναικεῖα ἐνδύματα (γιά νά μή πῶ, συγχωρέστε με, ἐσώρρουχα) καί εἶναι ἀνάρμοστα ἐντελῶς. Δυστυχῶς κάτι τέτοια τά φοροῦν καί καλόγεροι καί δή ἁγιορεῖτες. Μέ βάζει σέ ἀνησυχία ἡ ἐνασχόληση μέ τό ράσο,συνήθως ὑπέρ τῆς καταργήσεώς του, ὅλων τῶν ἐκκοσμικευμένων προσώπων, κληρικῶν καί λαϊκῶν. Τό ἀτυχῶς ἐπικαλούμενο στήν ἐργασία τοῦ κ. Καρδάση δῆθεν Πανορθόδοξο Συνέδριο τοῦ 1923 (δέν ὑπῆρξε οὔτε τυπικῶς τέτοιο, οὐσιαστικῶς δέ ὑπήρξε ληστρικό) συμπεριλαμβάνει τήν γνωστή θέση περί ράσου μεταξύ πολλῶν ἄλλων καινοτόμων καί ἀντορθοδόξων προτάσεων. Πῶς λοιπόν κανείς νά τό ἐμπιστευθεῖ; Ἀπό μιά ἄλλη σκοπιά, τό ράσο προτιμᾶται ἀπό πολλούς οἱ ὁποῖοι χωρίς αὐτό θά ντρέπονταν νά κυκλοφορήσουν ἐμφανίζοντας τά πολλά περιττά κιλά τους, ὄχι ἀπό κάποιο πρόβλημα ὑγείας ἀλλά ἀπό ἐπιλογή τρυφηλῆς ζωῆς καί διατροφῆς χωρίς ἐγκράτεια ἤ καί νηστεία. Τό ἴδιο συμβαίνει καί μέ τήν κόμη, τήν ὁποία εἶναι προφανές ὅτι ὁρισμένοι τήν τρέφουν γιά νά φαίνονται πιό ὡραῖοι καί μοιραῖοι ἤ καί εὐλαβεῖς, ἐνῶ ἄλλα κρύπτουν. Θεωρητικῶς, ἐπίσης, δέν εἶναι ἀπαραίτητα κακό κάτι πού ἀρχικῶς δέν ὑπῆρχε ἀλλά στήν πορεία ἐπικράτησε (μέσα στόν ζωντανό ὀργανισμό τοῦ ἐκκλ/κοῦ σώματος), ὅταν μάλιστα ἅγιοι ἄνθρωποι τό χρησιμοποίησαν μέ ἰδιαίτερη μάλιστα εὐλάβεια καί προσήλωση στήν χρήση του. Πιστεύω ὅτι σέ μία συζήτηση περί ράσου πρέπει νά συνυπολογίζονται τά σύγχρονα δεδομένα ὄχι ὅμως μονόπλευρα, δηλαδή μόνο ἀπό τήν μεριά τῆς πρακτικῆς ἐξυπηρετήσεως. Κάποιοι θεωροῦν, ὄχι χωρίς σκεπτικό καί ἐπιχειρήματα, ὡς θέμα ὁμολογίας καί σημειολογίας τό ράσο. Παντοῦ οἱ ὑπερβολές βλάπτουν. Προσωπικῶς θεωρῶ ὅτι μία τέτοια συζήτηση θά ἦταν βαθύτερη καί μέ θεάρεστα συμπεράσματα ἐάν συμμετεῖχαν σ' αὐτήν καί σύγχρονοι πραγματικοί ἅγιοι ἤ ἔστω πολύ ἔμπειροι πνευματικοί Πατέρες Κληρικοί ἀπό τόν ἔγγαμο καί τόν ἄγαμο Κλῆρο (τοῦ μοναχισμοῦ). Δέν εἶναι μόνο τυπικό ἤ πρακτικό θέμα. Ὅπως ὅλα μέσα στήν Ὀρθοδοξία (οὐ μικρόν τό παραμικρόν)ἔχουν πολλές διαστάσεις καί προεκτάσεις καί κυρίως δέν πρέπει νά αὐτονομοῦνται. Πιό ἐπεῖγον γιά κάποια διευθέτηση θά προέκρινα τό ζήτημα τῶν προκλητικά πολυτελῶν ἀμφίων, τό ὁποῖο ἐπιδεινώνεται ὅταν ὁ φέρων ταῦτα (κυρίως Ἀρχιερεύς) ἐπιδίδεται στήν πολυτελῆ ἀμφίεση ἐν μέσω δεινῆς ἀνθρωπιστικῆς κρίσεως γιά τήν μεγάλη πλειοψηφία τοῦ πιστοῦ λαοῦ. Τελειώνοντας θά ἤθελα νά μεταφέρω κάτι χαρακτηριστικό πού μᾶς εἶχε ἀναφέρει σχετικά ὁ π. Ἰω. Ρωμανίδης, Πρωτοπρεσβύτερος καί Καθηγητής Πανεπιστημίου. Ἔλεγε λοιπόν ὁ ἀλησμόνητος αὐτός Δογματικός Θεολόγος: μήν ἀνακινεῖτε τώρα πιά θέμα ράσου. Ἄς μή βγάλουν οἱ ἕλληνες Κληρικοί τά ράσα, διότι ἴσως ἡ μόνη σχέση τους μέ τήν Ὀρθοδοξία νά εἶναι αὐτή. Μή τήν χάσουν κι αὐτήν. Καί τό ἔλεγε αὐτό ἐνῶ, ὡς γνωστόν, ὁ ἴδιος συνηθισμένος ἀπό τήν Ἀμερική, ὅπου μεγάλωσε, δέν φοροῦσε στήν καθημερινή του ζωή ράσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπερδεμενο το μηνυμα σου φιλε μου και οχι ευαναγνωστο.Παντως πρεπει να εχει δακτυλογραφο για να σου απαντησει κανεις,εκτος αν η γυναικα του....Μερικα παραδειγματα.Βλεπεις μερικους ρασοφορους (μεταξυ των οποιων και αγιορειτες)που φορουν (λες)κατι μεταξωτα ρουχα κλπ και ο νου σου παει,λες,σε γυναικεια εσωρουχα.Μηπως φιλε μου δεν λεγεσε Κατσουρας και μας κρυβεις το ονομα σου;Μηπως σε λενε Ψιψικα;Αν παντως δεν το κρυβεις εχεις φοβερο προβλημα,κατι πρεπει να κανεις....Και το αλλο που λες οτι μερικοι φορανε ρασο για να κρυψουν την ...κοιλια τους.Τι να πω;Εσυ με τι την μετρας την κοιλια τους;

      Διαγραφή
    2. Μερος Β εσυ πως τις μετρας τις κοιλιες, με μεζουρα; Διοτι μπορεις να χρησιμοποιεις καποιους αλλους μετρητες με laser για πιο ξεκουραστα.Αν ειναι να πηγαινεις σε μοναστηρια και μητροπολεις και ο νου σου τρεχει σε γυναικεια εσωρουχα και σε κοιλιες δεν ριχνεις καλιτερα μερικα ζευγαρια ωρες υπνο για να εισαι ξεκουραστος την επομενη στην δουλεια;Εκτος και εισαι συναδελφος του καρδαση.....

      Διαγραφή
    3. Ἀγαπητέ ἀνώνυμε (11.14 καί 11.27), λυπᾶμαι γιά τόν τρόπο πού ἐκφράζεσθε διότι εἶναι προσβλητικός και δέν ἁρμόζει σέ χριστιανούς. Τό σχόλιό μου εἶναι πιστεύω σαφέστατο. Χωρίς αὐτό νά σημαίνει ὅτι εἶναι ἀλάνθαστο ἤ πρέπει ὅλοι νά συμφωνοῦν μαζί μου. Δέν γράφω πουθενά ὅτι ὁ νοῦς μου πάει σέ γυναικεῖα ἐσώρρουχα. Μή παραποιεῖτε τά γραφόμενα καί ἐκτίθεσθε. Ἕνα ράσο πανάκριβο, μεταξωτό καί γυαλιστερό σάν θεατρικό ροῦχο ἁρμόζει σέ κληρικό καί δή μοναχό; Τί λέτε ἐσεῖς; Περί κοιλίας ἡ ἀναφορά μου εἶχε νά κάνει μέ τήν ἐπιλογή ράσου ἠ κοσμικῆς ἐνδυμασίας. Τό ράσο καλύπτει τίς μεγάλες κοιλιές πολλῶν καλοθρεμμένων παπάδων. Ἄν δέν ὑπῆρχε θά ἀποφάσιζαν πιό εὔκολα νά ἀρχίσουν δίαιτα...Αὐτά καί παρακαλῶ νά σέβεστε τήν ἑπωνυμία μας καί νά μή χαρακτηρίζετε ὑβρίζοντας τούς διαλεγομένους μαζί σας.

      Διαγραφή

  3. Ι. Καρδάσης: Ο άνθρωπος που κατάργησε τον Χριστό!

    Μόλις χτες έγραψε πως πρόσωπο Χριστός δεν υπάρχει.
    Το θεώρησε μάλιστα αναγκαία διευκρίνηση των όσων είχε πει.
    Κι από κάτω ευχήθηκε "αμήν" δηλαδή "γένοιτο", "έτσι να γίνει"
    Ευχήθηκε δηλαδή να μην υπάρχει το πρόσωπο Χριστός.
    Έδωσε δηαλδή την ευχή του αντιχρίστου.

    http://apotixisi.blogspot.gr/2013/06/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Φώτης Κόντογλου - Τὸ ράσο καὶ τὰ γένεια
    (ἀπὸ τὸ Ἀσάλευτο Θεμέλιο, Ἀκρίτας 1996)

    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/fwths_kontogloy/to_raso_kai_ta_geneia.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ


    ΤΟ ΡΑΣΟ

    Προς τον διαστρεβλωτή της αλήθειας:

    Είναι τουλάχιστον γελεοιότητα να αναγράφεται, ότι παραδέχομαι, ότι ο Χριστός δεν έχει πρόσωπο!

    Γράφω κατά λέξη:"Ο σαρκωμένος Λόγος, δηλ. ο Χριστός έχει υπόσταση ακτίστου, άρα ο Χριστός έχει πρόσωπο, το πρόσωπο του άκτιστου Λόγου".

    Δεν γράφω όμως, αυτό που γράφει ο διαστρεβλωτής, ότι υπάρχουν δυο Χριστοί. Αυτός με τη μία φύση, τη θεία και εκείνος με τις δυο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη.

    Ο νοών νοείτω και ο έχων όμματα βλεπέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είτε άσχετα, είτε κακόδοξα αυτά που έγραψες πάλι κύριε Καρδάση.
    Αλλά δε σε διορθώνω πια γιατί δεν έχει νόημα να διορθώνει κανείς τους αυτάρεσκους και ενώπιον εαυτών επιστήμονες. Αρκεί να τους ξεμπροστιάζει από τα ίδια τους τα λόγια από τα οποία φαίνεται άλλωστε ποιος είναι ο πραγματικός υβριστής.

    Έτσι λοιπόν για να ξέρουν και οι αναγνώστες με ποιον έχουν να κάνουν, να τι έγραψε ο κύριος Καρδάσης.

    "4 Ιουλίου 2013 - 7:28 μ.μ.
    τ
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ


    Η απεικόνιση της αγίας Τριάδας

    Μια αναγκαία προσθήκη και διευκρίνηση:

    Κατέχουμε ελληνικά, αλλά και τους θεολογικούς όρους. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά και για να ακριβολογούμε, πρόσωπο Χριστος δεν υπάρχει. Υπάρχει το πρόσωπο του Υιού, που σαρκώθηκε. Το πρόσωπο του Λόγου σαρκώθηκε. Και έτσι, ο Χριστός, που φέρει και τις δυο φύσεις, θεία και ανθρώπινη, φέρει ένα πρόσωπο, μια υπόσταση, αυτή της θείας και επομένως το πρόσωπο του Χριστού είναι το πρόσωπο του Λόγου.

    ΑΜΗΝ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το σχόλιο του κ. Καρδάση της 5ης Ιουλίου (5.23) έγραψα κάποια παρατήρηση, την οποία παρακαλώ να αναρτήσετε, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και να δοθεί ευκαιρία και στον αγαπητό κ. Καρδάση να διευκρινήσει. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 9:44 Οταν λες για καποια ρουχα οτι θυμιζουν γυναικεια εσωρουχα,σημαινει οτι πηγαινει ο νους σου σ'αυτα.Μην προσπαθεις να αλλαξεις τα λογια που εσυ εγραψες.Αλλα λες και τοσα αλλα......Εν πασι περιπωσει η απαντησι για ανθρωπους σαν και εσενα (εννοω με τα γραφομενα σου)ειναι μια:Οι ρασοφοροι δεν θα σε ρωτησουν τι θα κανουν σε καθε περιπτωσι.Δημοψηφισματα να ζητας απο τον Σαμαρα η τον Τσιπρα.(τελος σχολιου)

      Διαγραφή
  8. ΤΟ ΡΑΣΟ

    Ο διαστρεβλωτής της αλήθειας, προφανώς έχει επηρεαστεί από τον καθηγητή Π. Χρήστου και τις νεστοριανίζουσες θέσεις του:

    Ο Χρήστου, στο έργο του, Εκκλησιαστική Γραμματολογία, καταγράφει: «Κατά ταύτα ο Χριστός, ως συνιστάμενος εκ δυο φύσεων, έχει δυο φυσικά θελήματα, ως αποτελών δε ενιαίον πρόσωπον έχει ενιαίον γνωμικόν θέλημα, ενιαίαν δύναμιν εκλογής». Στο κείμενο αυτό υπάρχει μια σύγχυση. Ο Χριστός παρουσιάζεται έχοντας «ενιαίο πρόσωπο». Αυτή η έκφραση είναι απαράδεκτη και φυσικά μπορεί να δημιουργήσει χίλιες δυο παρερμηνείες και νεστοριανικές παραστάσεις. Το δόγμα της Χαλκηδόνας λέει ότι ο Χριστός έχει ένα πρόσωπο, αυτό του Λόγου, ενώ το «ενιαίο» είναι κάτι άλλο και ανήκει μάλλον στο Νεστοριανισμό. Έπειτα εκτός από το «ενιαίο», υπάρχει και «ενιαίο γνωμικό θέλημα», οπότε ο Χριστός παρουσιάζεται να έχει τρία θελήματα: δυο φυσικά και ένα «ενιαίο γνωμικό θέλημα». Η πατερική όμως θεολογία απορρίπτει το γνωμικό θέλημα, ως θέλημα του Χριστού.

    Έτσι και αυτός. Θεωρεί το Χριστό, ως έχοντα ενιαίο πρόσωπο και όχι, ότι ο Χριστός έχει το πρόσωπο του Λόγου, που σαρκώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί λες ανόητε Καρδάση που θα μου βάλεις λόγια που δεν είπα? Αν ήθελα εγώ να παραθέσω τον Χρήστου δεν θα τον παρέθετα? Εσύ λοιπόν είσαι ο διαστρεβλωτής τόσο της αλήθειας όσο και αυρώ που λένε οι άλλοι.

      Εσύ διαστρεβλώνεις αυτά που γράφω. Κι ενώ γράφω πως ο Χριστός είναι ο Λόγος, όταν λέω, σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστης πως ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε εκ του Πατρός προ πάντων των αιώνων, εσύ ισχυρίζεσαι πως λέω ότι δεν γεννήθηκε ο Λόγος. Ενώ εγώ λέω πως ο Λόγος και ο Χριστός είναι το ίδιο πρόσωπο. Εσύ λες πως γεννήθηκε ο Λόγος και όχο ο Χριστός διαιρώντας τον Ιησού Χριστό σε δύο πρόσωπα. Εσύ είσαι λοιπόν ο διαστρεβλωτής.

      Εγώ Καρδάση αν έχεις προσέξει δεν παραθέτω ποτέ "θεολόγους". Ούτε Ματσούκες, ούτε Ζηζιούλες και λοιπούς. Εσύ το κάνεις αυτό. Πώς θα παρέθετα λοιπόν Χρήστου θλιβερέ άνθρωπε?

      Και τέλος εσύ είσαι ο υβριστής. Πρώτον υβρίζεις τον Χριστό.
      Δεύτερον το Σύμβολο της Πίστεως.
      Τρίτον τους Πατέρες.
      Τέταρτον όλους εμάς γιατί χωρίς να έχεις διαβάσει, χωρίς να εχεις σκεφτεί, χωρίς να έχεις φωτιστεί, μας αραδιάζεις μπούρδες και μας κάνεις τον δάσκαλο. Και γι αυτό σου αξίζει ο χλευασμός.

      Διαγραφή
    2. Ο χλευασμος αχιζει σε σενα,νεονεστοριε

      Διαγραφή
  9. http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6619.html
    Ο Φώτης Κόντογλου για το ράσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ο σαρκωμένος Λόγος, δηλ. ο Χριστός έχει υπόσταση ακτίστου, άρα ο Χριστός έχει πρόσωπο, το πρόσωπο του άκτιστου Λόγου"."...πρόσωπο Χριστος δεν υπάρχει. Υπάρχει το πρόσωπο του Υιού, που σαρκώθηκε. Το πρόσωπο του Λόγου σαρκώθηκε. Και έτσι, ο Χριστός, που φέρει και τις δυο φύσεις, θεία και ανθρώπινη, φέρει ένα πρόσωπο, μια υπόσταση, αυτή της θείας και επομένως το πρόσωπο του Χριστού είναι το πρόσωπο του Λόγου". Οἱ ἀνωτέρω θέσεις-διατυπώσεις τοῦ ἀγαπητοῦ κ. Καρδάση εἶναι τουλάχιστον προβληματικές καί πάντως προκαλοῦν σύγχυση ἐπί θεμάτων τά ὁποῖα ἡ Ἐκκλησία διά τῶν Οἰκουμ. Συνόδων Της καί τῶν Πατέρων τά ἔχει πλήρως διευκρινίσει καί ὁριοθετήσει δογματικῶς. Ὁ Χριστός εἶναι σύνθετον πρόσωπον ἐκ Θεότητος καί ἀνθρωπότητος. Ἡ πρό τῆς σαρκώσεως ἁπλή καί ἄκτιστος ὑπόσταση τοῦ Θεοῦ Λόγου, μετά τήν σάρκωση ἔγινε σύνθετος λόγω τῆς προσληφθείσης ἀνθρωπίνης φύσεως καί κατά συνέπεια εἶναι καί ἄκτιστη καί κτιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο κ. Κάτσουρα! Επιτέλους, ας μιλήσει και κάποιος άλλος!

      Διαγραφή

  11. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ


    ΤΟ ΡΑΣΟ

    Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, μεταφέρουμε αυτούσια τα λόγια του αγ. Ι. Δαμασκηνού, περί του Χριστού και του προσώπου του:


    Ο νους πριν από τη σάρκωση, που έγινε από την Παρθένο, δεν ενώθηκε με το Θεό Λόγο και ούτε από τότε ονομάστηκε Χριστός, όπως ισχυρίζονται μερικοί ψευδολογώντας. Αυτό το ατόπημα προέρχεται από τις φλυαρίες του Ωριγένη, που δογμάτισε για την προΰπαρξη των ψυχών. Εμείς όμως παραδεχόμαστε ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε και ονομάστηκε Χριστός από τη στιγμή που σκήνωσε στη μήτρα της Αγίας Αειπαρθένου και έγινε άτρεπτα σάρκα και η σάρκα χρίστηκε με τη θεότητα. «Γιατί αυτή είναι η χρίση της ανθρωπότητος», όπως λέγει ο θεολόγος Γρηγόριος. Και ο πολύ ιερός Κύριλλος Αλεξανδρείας γράφοντας προς τον βασιλέα Θεοδόσιο λέγει τα εξής: «Εγώ βέβαια ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να ονομάζεται Χριστός Ιησούς ούτε ο Λόγος του Θεού χωρίς την ανθρωπότητα, ούτε βέβαια ο ναός (η σάρκα) που γεννήθηκε από γυναίκα και δεν ενώθηκε με το Λόγο. Γιατί ο Λόγος του Θεού, φερόμενος μυστικά μαζί με την ανθρωπότητα με ένωση κατά το σχέδιο της οικονομίας νοείται ως ο Χριστός. Και προς τις βασίλισσες γράφει τα εξής: «Μερικοί λένε ότι το όνομα Χριστός αρμόζει στον Λόγο, που γεννήθηκε από τον Θεό Πατέρα και νοείται και υπάρχει μόνος και καθεαυτόν. Εμείς όμως δεν μάθαμε να πιστεύουμε έτσι ή να μιλούμε. Όταν ο Λόγος έγινε σάρκα, τότε λέμε ότι και ονομάστηκε Χριστός Ιησούς. Επειδή χρίστηκε με το έλαιον της αγαλλιάσεως, δηλαδή με το Άγιον Πνεύμα από τον Θεό Πατέρα, γι’ αυτό ακριβώς ονομάζεται Χριστός. Και ότι η χρίση έγινε στην ανθρώπινη φύση, κανείς από όσους συνήθως σκέφτονται σωστά δεν θα διστάσει να το δεχτεί». Και ο αείμνηστος Αθανάσιος στο λόγο του για τη σωτηριώδη ενανθρώπηση λέγει κάπου τα εξής: «Ο Θεός που προϋπήρχε, πριν τη σάρκωσή του δεν ήταν άνθρωπος, αλλά Θεός προς τον Θεό, ως αόρατος και απαθής. Ούτε λοιπόν το όνομα Χριστός χρησιμοποιείται χωρίς τη σάρκα, επειδή στο όνομα αυτό ακολουθεί το πάθος και ο θάνατος». (Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως, Δ΄ 6).



    Η υπόσταση του Θεού Λόγου πριν από τη σάρκωση ήταν απλή και ασύνθετη και ασώματη και άκτιστη, όταν όμως σαρκώθηκε έγινε υπόσταση στη σάρκα και σύνθετη από τη θεότητα, που είχε πάντοτε, και από τη σάρκα που προσέλαβε και φέρει τα ιδιώματα των δυο φύσεων, γνωριζόμενη σε δυο φύσεις, ώστε η ίδια να είναι μια υπόσταση άκτιστη στη θεότητα και κτιστή στην ανθρωπότητα, ορατή και αόρατη. Αλλιώτικα αναγκαζόμαστε ή να χωρίζουμε τον ένα Χριστό λέγοντας δυο τις υποστάσεις ή να αρνούμαστε τη διαφορά των φύσεων και να εισάγουμε τροπή και σύγχυση (Δ΄ 5). .

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βλέπεις Καρδάση πως η υπόσταση του Χριστού είναι και άκτιστη και κτιστή όπως σου έγραψε και ο κύριος Κάτσουρας? Κι αντί να πεις ότι έκανες λάθος που έγραψες ότι είναι μόνο θεία και να ζητήσεις συγγνώμη μας παραθέτεις τον Δαμασκηνό που γράφει τα σωστά σα να μας λες πως αυτά ισχυριζόσουν κι εσύ ενώ έγραφες άλλα.

    Τώρα για το όνομα. Μας γράφεις ότι παραθέτεις αυτούσια τα λόγια του Δαμασκηνού! Πώς είναι αυτούσια θλιβερέ άνθρωπε αφού είναι μετάφραση?
    Μάθε λοιπόν πως το απόσπασμα του Αθανασίου δεν λέει "Ούτε λοιπόν το όνομα Χριστός χρησιμοποιείται χωρίς τη σάρκα" όπως λέει η μετάφραση αλλά "οὔτε οὖν τὸ Χριστὸς ὄνομα δίχα τῆς σαρκὸς προσάγεται". Στη ονοματοδοσία αναφέρεται το απόσπασμα και όχι στην χρήση του ονόματος. Δεν έχεις να κάνεις με άσχετους Καρδάση.

    Μπερδεύεις το πρόσωπο με το όνομα Καρδάση. Τόσο σου κόβει. Κατάλαβε το λάθος σου και παραδέξου το να τελειώνουμε. Διαπνέεσαι από το πνεύμα του παπισμού γι αυτό και έμμεσα τον υποστηρίζεις. Διαπνέεσαι από το πνεύμα του αλάθητου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις πνευμα διαβολικο, διαστρεβλωτη.

      Διαγραφή
    2. Απορω ποιοα μπορει να ειναι ο ΠΑΛΑΙΟΣ. Βρε Καρδαση μηπως εισαι εσυ;Μηπως επειδη σου ειπα "αντε κρυψου" αρχησες να κρυβεσαι; Ταπεινωσι θελει απο εσενα ο Θεος,οχι κρυψημο (αν εισαι εσυ...)

      Διαγραφή
  13. Παρακαλώ να δημοσιευθούν τα σχόλιά μου. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχετικά με το πρόσωπο του Χριστού, το θέμα είναι πολύ απλό και γνωστό. Ο Χριστός έχει ένα πρόσωπο, το πρόσωπο του Λόγου που σαρκώθηκε, έχει δε δύο φύσεις (τη θεία και την ανθρώπινη). Αν δώσουμε στον όρο υπόσταση την έννοια πρόσωπο, τότε έχει μία απλή υπόσταση. Αν δώσουμε όμως στον όρο υπόσταση την έννοια ύπαρξη, τότε έχει μία σύνθετη υπόσταση αποτελούμενη από τις δύο φύσεις (τη θεία και την ανθρώπινη). Τα πράγματα είναι τόσο απλά που απορώ που κάποιοι μπερδεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σχετικά με το μοναχικό ράσο που επιβάλλεται σήμερα στους κληρικούς αξίζει να αναγνώσει κανείς το βιβλίο του λογοτέχνη Πάνου Μιχελή που βρίσκεται στο https://www.ebooks4greeks.gr/h-endymasia-tou-klhrou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να αναφέρω επίσης ότι αν πούμε ότι το πρόσωπο του Χριστού δεν είναι απλό αλλά σύνθετο, εννοώντας ότι η ύπαρξη του Θεανθρώπου είναι διττή (θεία και ανθρώπινη), αυτό είναι σωστό. Αν πάλι πούμε ότι το πρόσωπο του Χριστού δεν είναι σύνθετο αλλά απλό, εννοώντας ότι η διττότητα αναφέρεται στις φύσεις κι όχι στο πρόσωπο (το πρόσωπο δηλαδή του Λόγου δεν άλλαξε όταν ενανθρώπησε, αλλά έχουμε το ίδιο ένα και απλό πρόσωπο κι όχι δύο ενωμένα πρόσωπα), είναι κι αυτό σωστό. Με άλλα λόγια: Ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσουμε το μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως καθορίζεται από το νόημα που δίνουμε στους λεκτικούς όρους, ώστε να διασαφηνίσουμε αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε, ότι δηλαδή ο Θεός Λόγος λαμβάνει την ανθρώπινη φύση ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου