Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011



ΑΠΟ ΠΟΙΑ


ΤΑΜΕΙΑ;



Ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το φαινόμενο που παρουσιάζουν οι κατά τα άλλα άγιοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευτυχώς όχι όλοι. Παρατηρώ ότι όλοι τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους στους ναούς είναι χρυσοφορεμένοι με πανάκριβες στολές, με αδαμαντοκόλλητες μίτρες, με βαρύτιμες ράβδους, με χρυσοκέντητους σάκους, σαν τους βυζαντινούς αυτοκράτορες. Τότε ο αυτοκράτορας ήταν ένας, σήμερα οι αυτοκράτορες και θρησκευτικοί δεσπότες είναι πολλοί.


Μία στολή μπορεί να κοστίζει, υπολογίζω, μέχρι και πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. Τι νόημα έχει να φορούν τέτοιες στολές, όταν άνθρωποι φτωχοί δεν έχουν να φάνε, τώρα μάλιστα με τη λεγόμενη οικονομική κρίση; Αναλογίζομαι. Έτσι άραγε ήταν ντυμένος ο Χριστός, εις τύπον και τόπον του οποίου αρέσκονται να λένε ότι είναι; Έτσι οι απόστολοι; Έτσι οι μάρτυρες της πίστεως; Τι σχέση έχει η κοσμικότατη αυτή ένδυση με τον ακτήμονα Ναζωραίο που δεν είχε που την κεφαλήν κλίνει; Τι σόι εκπρόσωποι του Χριστού είναι;


Και άντε να είχαν από μία ή δύο στολές ο καθένας. Οι ίδιοι καυχώνται στα «στενά» περιβάλλοντά τους και τα κατασκανδαλίζουν ότι έχουν και 10 και 20 και 30 και 50 στολές. Με εξαίρεση τον Χριστόδουλό μας που είχε αμέτρητες. Κι όταν κάποιος «θρασύς» τους ρωτήσει γιατί τόσες στολές; Όλοι τους απαντούν· Μου τις έκαναν δώρο. Ωραία. Ποιος τις έκανε δώρο; Ποιος άλλος από τους δεσποτάδες; Οι δεσποτάδες κάνουν δώρα στους δεσποτάδες, που τους επισκέπτονται. Κι όταν εκείνοι ανταποδώσουν την επίσκεψη, δέχονται ανάλογα δώρα από τους δωραποδόχους. Να με συγχωρέσουν, αλλά στην περίπτωσή τους εφαρμόζεται η παροιμία «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».


Και που βρίσκουν οι δεσποτάδες τα μεγάλα αυτά ποσά για να κάνουν τόσο ακριβά δώρα; Άραγε από το μισθό τους; Μα ο μισθός 5 χρόνων δεν θα έφτανε για μια στολή. Άρα από κάπου αλλού τα αντλούν. Από πού; Προφανώς από τα ταμεία των Μητροπόλεών τους; Όλα δικά τους είναι; Δεν τους ελέγχει κανένας; Και τα ταμεία των Μητροπόλεων από που γεμίζουν; Είσαι πολύ σχολαστικός, θα μου πεις. Ναι, το παραδέχομαι, αλλά είναι παράλογο το ερώτημά μου; Μήπως τα μητροπολιτικά ταμεία γεμίζουν από το κεράκι του λαού;


Μα τότε γεννάται άλλο ερώτημα. Και λοιπόν, τα ταμεία των Μητροπόλεων έχουν ως προορισμό τις στολές των δεσποτάδων; Αυτό λένε τα καταστατικά τους; ‘Η μήπως τα στερούν από τους φτωχούς και νηστικούς και τα μετατρέπουν σε πολυτελέστατες ενδυμασίες; Αν συμβαίνει αυτό, τότε, για να είμαστε δίκαιοι, από τη μεταχείριση αυτή των ιερών ταμείων βγαίνει και κάτι καλό. Το καλό παράδειγμα που δίνουν οι δεσποτάδες στους υπουργούς και βουλευτές και διευθυντάδες, για την τιμιότητα των οποίων πολύς ο λόγος στις μέρες μας.


Ήθελα όμως να επεκταθώ λίγο και στην εκτός ναού ενδυμασία των δεσποτάδων. Συναντάς έναν απλό παπαδάκο και βλέπεις ένα τριμμένο και ξεφτισμένο ράσο. Το μοναδικό χειμώνα – καλοκαίρι. Βλέπεις και ένα δεσπότη και το ράσο του αστράφτει από πολυτέλεια. Είναι καμωμένο από τα ακριβότερα κασμήρια της Αγγλίας. Πέφτουν χυτά και ακτινοβολούν στον ήλιο και στο φως. Ούτε οι σατράπηδες της γης δεν φορούν τόσο λαμπρά ρούχα. Ούτε ο πλούσιος που ενεδιδύσκετο πορφύραν και βύσσον. Από που και γιατί τόσο ακριβά ράσα; Μήπως και αυτά είναι δώρα των δεσποτάδων στους δεσποτάδες ; Όλα λοιπόν για τους δεσποτάδες. Ε, τί; μόνο να λέγονται;


Έχω όμως και μερικά άλλα ερωτήματα να σου κάνω. Τώρα για να μη σε κουράσω, επιφυλάσσομαι για άλλη φορά. Προς το παρόν σταματώ στην αμφίεση των δεσποτάδων, κάνοντας μια τελευταία σκέψη. Είπαμε ότι ο Χριστός δεν ντυνόταν έτσι. Ωραία; Αλλά τότε μήπως ντυνόταν έτσι οι Εβραίοι Γραμματείς και Αρχιερείς και Φαρισαίοι, για τους οποίους λέει ο Χριστός «πάντα ποιούσι προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις, πλατύνουσι γαρ τα φυλακτήρια αυτών και μεγαλύνουσι τα κράσπεδα των ιματίων αυτών»; Περιμένω απάντηση. Ευχαριστώ.

Αριθμομνήμων

5 σχόλια:

  1. Πες τα χρυσόστομε αριθμομνήμων! Απάντηση δεν θα πάρεις, γιατί ένας δεσπότης που σέβεται τον τίτλο "ΔΕΣΠΟΤΗΣ!!!" οφείλει να μη δίνει απαντήσεις!

    Το ποσόν των 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο, που υπολογίζετε αγαπητέ αριθμομνήμονα, για μια πολύτιμη αρχιερατική στολή, δεν είναι εξωπραγματικό, διότι όπως υπάρχουν φθηνότερες, υπάρχουν και πολύ ακριβότερες, π.χ. άνω των 1.000.000 ευρώ.

    Το ποσό προκύπτει από τη λίστα αμφίων κ.ά. που άφησε, κοιμηθείς μακαριστός αρχιεπίσκοπος:

    -30 σετ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.

    -50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.

    -12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολύτιμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα.Κυρίως έχουν διαμάντια.

    -100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.

    -200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.

    -25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία.

    -40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολύτιμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία.

    Φυσικά, υπάρχουν και οι φθηνότερες. Μια αρχιερατική στολή μπορεί να στοιχίσει 2.500 χιλιάδες ευρώ, http://www.hazakis.gr/active.aspx?mode=el{d6209ccc-ee48-45ca-9dc6-541149c05c22}View και πολύ λιγότερο, όπως οι λιτές για τους ταπεινούς που είναι φθηνότερες, π.χ. 400 ή 800 ευρώ.

    Η μίτρα, αν είναι απλή και χρυσοκεντημένη στο χέρι, τιμάται 4.500 ευρώ, αν είναι όμως διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους, τιμάται 40 - 300.000!

    Η ποιμαντορική ράβδος επίσης τιμάται ανάλογα με το υλικό (ξύλο, μπρούντζος, επάργυρη, επίχρυση, ασημένια, χρυσή) και τη διακόσμηση (φίλντισι, πολύτιμοι λίθοι).

    Αναφέρονται και ελάχιστες εξαιρέσεις, επισκόπων που φοράνε λιτές στολές των 300 ή 1000 ευρώ, έχουν μπρούτζινο σκήπτρο και δεν φορούν ποτέ μίτρα! σε άρθρο των νέων του 2005 http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4380056 και πέρυσι απεκαλύφθη ότι και ο π.Αυγουστίνος Καντιώτης είχε όλες κι' όλες δύο λιτές στολές, και μίτρα φόρεσε μόνο κατά την ενθρόνισή του και δεν ξαναφόρεσε. Τον ακούσαμε δε αυτηκόως, να εκφράζει προβληματισμό και για τα πολύτιμα και για τα απλά ράσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις.

    Συνατήσαμε Μητροπολίτη, ο οποίος δεν διέφερε από τους ιερείς, παρά μόνο από το εγκόλπιο. Ίδια λιτή στολή, χωρίς μίτρα, ούτε πατερίτσα! Χωρίς να καθήσει στο Δεσποτικό, πίσω από τους ιερείς στην περιφορά του Ευαγγελίου και χωρίς μνημόνευση της φήμης!

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Αριθμομνήμων.
    Μάθε ότι τα φιλόπτωχα ταμεία, οι φουκαράδες οι παπάδες, τα παγκάρια των Εκκλησιών καταληστεύονται.
    Το περίεργο είναι ότι όσους έφτιασε "Δεσποτάδες" ο "Μακαριστός", μόλις αναλάμβαναν την εξουσία, άρχιζαν τις γκρίνιες και τα βρισίδια στους παπάδες ότι αυτοί και τα συμβούλια απέκρυπταν τα έσοδα και έβαζαν λίγα στα βιβλία. Έτσι απέρριπταν τους απολογισμούς και τους κοκκίνιζαν και τους επέστρεφαν γιά να επανυποβληθούν με τα διπλάσια. Άν κάποιο συμβούλιο διεμαρτύρετο, τότε τα έβαζε ο ¨Δεσπότης" με τον παπά και άρχιζε να τον απειλεί.
    Αναγκαστικά οι επίτροποι γιά να φυλάξουν τον παπά, πλήρωναν όσα έλεγε ο "Δεσπότης".
    Δυστυχώς κανένας δεν είχε το θάρρος να μεταβιβάσει στον εισαγγελέα τους αλλοιωμένους από τον δεσπότη προϋπολογισμούς και να κληθεί ο Μητροπολίτης να δώσει εξηγήσεις από που του προέκυπταν τα ποσά που ζήταγε.
    Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Οι εκκλησίες και τα παγκάρια εισπράτουν το 1/4 από αυτά που ήθελε ο 'Δεσπότης". Έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά αυτοί είναι στην κοσμάρα τους.
    Έγιναν πανηγυριτζήδες και όπου γιορτάζει κανένας από αυτά τα νούμερα, μαζεύονται να επιδείξουν τις χρυσοποίκιλτες ταπετσαρίες και τα Φο-Μπιζού τους.
    Τώρα αν αυτό λέγεται Εκκλησία, εγώ είμαι αστροναύτης. Λίγοι άγιοι παπάδες μεσα από τον απλό τους λόγο,το παράδειγμά τους και την εξομολόγηση κρατούν το 1% το ποίμνιο που εκκλησιάζεται και μετάχει των μυστηρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετρήσαμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο επίσημο περιοδικό της Μητρόπολης 130 ναί εκατόν τριάντα στολές...και δεν μπορέσαμε να βρούμε 10 τεύχη του περιοδικού!!! Φωτογραφίες του δεσπότη με τις στολές τυπώθηκαν σε πανώ και έκανε εντύπωση στην γιορτή του πολιούχου μας Αγίου Αχιλλίου. Το μαντέψατε..είναι ο μοιχεπιβάτης της Λαρίσης..Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στον "Αγώνα" και ολοσέλιδο αφιέρωμα είχε και η "Espresso".. Ασκλιπιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο 22-7,2.08΄φωτογραφίζει μητροπολίτη μεγάλης μη-
    τρόπολης,που έγινε σε ηλικία 47 ετών,"Άριστο των
    αρίστων"τον απεκάλεσε ο μακαριστός Χριστόδου-
    λος και μόλις πάτησε το πόδι του ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ στην
    κυριολεξία τη μητρόπολη!Αποτέλεσμα κατά καιρούς
    να βγαίνουν διάφορα εναντίον του.Εσχάτως κυκλοφό
    ρησε και λίβελος από "αγανακτισμένους"ιερείς!Έ-
    χει δε ανοίξει και παρτίδες με τη δικαιοσύνη!Στα
    ματώ εδώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου