Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010







ΤΟ «ΠΑΜΦΤΩΧΟ»


ΒΑΤΙΚΑΝΟ


από το περιοδικό "ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ" Δεκεμβρίου.


Ο τίτλος αυτός μπαίνει εδώ σαν φυσικός αντίλογος στον τίτλο «το ‘’πάμπλουτο’’ Βατικανό» άρθρου ουνιτικής εφημερίδος, με το οποίο ο αρθρογράφος απαντά στην «εσφαλμένη και άσκοπη και κακόβουλη» κατ’ αυτόν φήμη που ενδημεί στο χώρο της Ελλάδος, ότι τάχα το Βατικανό είναι πάμπλουτο. Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τα στοιχεία που παρουσιάζει, αλλά επιφυλάσσομαι μόνο ότι απαντά θελητά ή αθέλητα με τη γλώσσα της μισής αλήθειας.


Ο εν λόγω αμύντωρ των βατικάνειων ετήσιων εσόδων και εξόδων αναφέρει πως «το Βατικανό, είναι αλήθεια, ότι κατέχει μια ανυπολόγιστη σε αξία περιουσία: Κτίρια, ναούς, μουσεία, ιδρύματα, πληθώρα κειμηλίων, κλπ. Όμως αυτή η περιουσία, λέει, δεν αποφέρει έσοδα, δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση, δεν εκποιείται. Αντίθετα απαιτεί τεράστια ποσά για τη συντήρησή της».


Δεν παραλείπει να αναφερθεί στον ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό του Βατικανού (τον δηλούμενο;), τον οποίο ανεβάζει στα 285 εκατομμύρια ευρώ, και ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζει έλλειμμα 19 εκατομμυρίων, ότι τα μεγαλύτερα έξοδα της «αγίας» έδρας είναι η συντήρηση των κτιρίων και οι μισθοί των πέντε χιλιάδων υπαλλήλων. Όσο για τον παγκόσμιας λήψεως ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού αναφέρει ότι έχει 16 εκατομμύρια έξοδα. Συχνά δε μη μπορώντας το Βατικανό να σηκώσει το βάρος των απαιτουμένων για τη συντήρηση έργων τέχνης δαπανών, προβαίνει στη συντήρησή τους με δάνεια από την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Σχετικά με την τράπεζα του Αγίου Πνεύματος, και την είδηση ότι το Βατικανό έχει το δικό του νόμισμα, το νόμισμα του κρατιδίου, λέει ότι η παρανόηση προήλθε από το ότι η τράπεζα πήρε το όνομα αυτό από τον παρακείμενο ναό του Αγίου Πνεύματος!


Είπα πιο πάνω ότι ο ουνίτης αρθρογράφος δεν λέει όλη την αλήθεια, διότι στα τρία τέταρτα του άρθρου του μιλάει μόνο για έξοδα του Βατικανού, ενώ αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για έσοδα. Ποιος αμφιβάλλει ότι τα κτίρια, οι ναοί, τα μουσεία, τα ιδρύματα κλπ., θέλουν συντήρηση; Αλλά και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ναοί έχουν έσοδα, ότι τα μουσεία έχουν εισιτήρια, ότι η είσοδος σε οποιοδήποτε εκκλησιαστικό τουριστικό χώρο πληρώνεται; Δεν πρέπει να αποκρύψουμε ότι όλα τα αξιοθέατα φρόντισε το Βατικανό να τα τουριστικοποιήσει και έχουν γίνει βρύσες που ρέουν χρυσό, αφού έχει το μεγαλύτερο τουριστικό δείκτη στον κόσμο (4 φορές πάνω από το δείκτη της τουριστικότατης Γαλλίας), ενώ η τσέπη του τουρίστα πρέπει να είναι γεμάτη, όταν επισκέπτεται τα τουριστικά αξιοθέατα του Βατικανού.


Στο ίδιο φύλλο της παπικής προπαγανδιστικής εφημερίδος διαβάζει ο αναγνώστης ότι στον τάφο του πάπα Ιωάννη Παύλου και στην ίδια κρύπτη όπου είναι θαμμένοι 266 πάπες περνούν περίπου δώδεκα χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα από όλο τον κόσμο . Από ένα ευρώ να αφήσει ο καθένας είναι δώδεκα χιλιάδες ευρώ την ημέρα. Από δύο ευρώ και επί 360 μέρες μας κάνουν 8,5 εκατομμύρια το χρόνο! Δεν είναι και λίγα.


Μας λέει επίσης για τα έξοδα του ραδιοσταθμού του Βατικανού που είναι πολλά, και ότι τον τελευταίο χρόνο επετράπη να μεταδίδει διαφημίσεις, αλλά θα ήταν πιο έντιμο από μέρος του να μας έλεγε οι διαφημίσεις, στον περιορισμένο χρόνο που γίνονται, και τι κέρδη αποφέρουν. Μας λέει επίσης ότι «τα πάγια έσοδα του Βατικανού προέρχονται από κάποιες επενδύσεις, οι οποίες όμως επηρεάζονται από την αρνητική πορεία των αγορών, από τα εισιτήρια των μουσείων και άλλων χώρων». Δεν μας λέει όμως σε τι ποσόν ανέρχονται τα κέρδη από τις επιχειρήσεις, τι είδους επιχειρήσεις είναι, και τι κέρδη είχε πριν ενσκήψει η οικονομική κρίση.


Και μια που έκανε λόγο για επενδύσεις εμείς θα πούμε ότι το Βατικανό έχει μεγάλους πόρους και από επιχειρήσεις, και μάλιστα επιχειρήσεις με άλλο όνομα στο τιμολόγιο, για να μη φαίνεται η «αγία» έδρα ότι ασχολείται με πωλήσεις όπλων. Διότι για πωλήσεις όπλων γίνεται λόγος από αναντίρρητες πηγές, που αποφέρουν συσσώρευση άδηλων κερδών. Ο ηγήτορας του Βατικανού επαγγέλλεται και διακηρύσσει ειρήνη, αλλά το γραφείο του διαπραγματεύεται πωλήσεις όπλων. Και ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν υποδαυλίζει και πολέμους; Βέβαια δεν καταλογίζεται οπωσδήποτε ευθύνη αποκρύψεως της αλήθειας από τον αρθρογράφο, διότι δεν είναι απίθανο να μη γνωρίζει ο άνθρωπος όλα τα βάθη και τα μυστικά που κρύβει το σεκρετάριο του πάπα.


Επίσης δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει , επειδή ζει στην Ελλάδα, ότι το Βατικανό εισπράττει φόρους από τις βιομηχανίες των οπαδών του, αλλά και από κάθε σπίτι καθολικού, ένα ποσοστό επί των ετησίων εσόδων, το λεγόμενο «οβολό του Πέτρου» (Peter’s Pence). Τα δε ποσά, κυρίως από τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις δεν είναι παραπάνω από μυθώδη. Δεν γνωρίζει σίγουρα και ότι τα ποσά εισπράττονται με υποχρεωτικό σύστημα εισπράξεως , παρόμοιο με αυτό τον τρόπο που στην Ελλάδα οι Δήμοι εισπράττουν μέσω της ΔΕΗ τις φορολογίες των πολιτών για τις αποχετεύσεις.


Στη συνάφεια αυτή δεν είναι άσκοπο να σημειωθεί ότι σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που φημίζεται για την πυκνότητα των οπαδών του παπισμού, λειτουργεί και Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία έγινε πρόταση, αν θέλει, να εισπράττει και αυτή κατά τον ίδιο τρόπο με τους παπικούς, τις ετήσιες εισπράξεις της από τους Ορθόδοξους της χώρας, η οποία όμως προς τιμήν της απάντησε «όχι. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο ζήτημα αυτό τηρεί θέση προαιρετική».


Περιττό να σημειώσουμε ότι πολλοί εργοστασιάρχες και βιομήχανοι φέροντας βαρέως την ασήκωτη φορολογία που επιβάλλει το Βατικανό, προτιμούν να διαγράφονται από μέλη της παπικής «Εκκλησίας» και να δηλώνουν άθεοι, ενώ δεν είναι άθεοι, για να μην τους πιάνει η τσιμπίδα της παπικής φορολογίας.


Για το ότι δεν έχει το Βατικανό δική του τράπεζα βρίσκουμε και πάλι τον αρθρογράφο απληροφόρητο. Αρκεί να ανοίξει την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος στο λήμμα Βατικανό, και εκεί σχετικά με το θέμα που μιλάμε θα διαβάσει· «Η πόλη (του Βατικανού) έχει δικό της τηλεφωνικό και ταχυδρομικό σύστημα, έναν ισχυρότατο ραδιοφωνικό σταθμό καθώς και έναν τακτικό στρατό με φανταχτερή στολή από 100 και πλέον Ελβετούς φρουρούς. Εκτός από όλα αυτά έχει δικό της τραπεζικό και νομισματικό σύστημα, καταστήματα και ένα φαρμακείο».


Αν πάλι ανατρέξει σ το διαδίκτυο στο λήμμα Βατικανό, εκεί θα δη ότι το Βατικανό εκδίδει τα δικά του κέρματα ευρώ μολονότι δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, με ειδική σύμβαση. Έχουν εκδοθεί ακόμη και ευρώ πρόσφατα με εικόνα του πάπα Βενέδικτου Ράτσιγκερ. Το δε πιο προσοδοφόρο προϊόν που εξάγει το Βατικανό είναι τα γραμματόσημα.


Αυτά όλα και άλλα πολλά τα αγνοεί ο καλός μας αρθρογράφος και δεν μας τα λέει. Ξεχνά όμως ότι σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια έχει και κάποιο μέλος ή συγγενή εργαζόμενο ή σπουδάζοντα στην Ευρώπη , και τα μυστικά διαρρέουν… Το δε διαδίκτυο τα έβγαλε όλα στη φόρα…

3 σχόλια:

  1. Διαβασες τι λέει ο Τελεβάντος για τον σηματη και την αποτείχιση;Περαστικά σου που συνεχεια μας εβαζες να διαβαζουμε τελεβαντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχετε επισκεφθεί ποτέ τον Αγ. Πέτρο και τις άλλες Εκκλησίες της Ρώμης θα γνωρίζετε, ασφαλώς, πως η είσοδος είναι δωρεάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί η είσοδος στον άγιο Πέτρο να είναι δωρεάν, πλην όμως στη γυναικεία Ι. Μ. αγίου Στεφάνου των Μετεώρων πληρώνεις εισιτήριο για να μπεις, αν είσαι αλλοδαπός!

    Ναι, εισιτήριο σε μοναστήρι!

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου