Ενας ά-Χριστος Πατριάρχης!
Βαρθολομαίος: Δεν υπάρχει σχίσμα στην Ορθοδοξία
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΙΟΣ
Τι είπε για την...ευκαιρία της 1.700ης επετείου της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (2025)
Την θεολογία και τον διάλογο της ζωής, χαρακτήρισε ως τα βασικά βήματα για την ενότητα ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του σε τρεις χριστιανικές εφημερίδες, στην ιταλική εφημερίδα Avennire, και σε δύο εφημερίδες για τους προτεστάντες, την ολλανδική Nederlands Dagblad και την Δανέζικη Kristeligt Dagblad.
Μιλά ακόμη για τον οικουμενισμό, την αντιπαράθεση μεταξύ θρησκειών, την ενδο-Ορθόδοξη αντιπαράθεση και άλλα.
“Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος της εσωστρεφούς ορθοδοξίας” ανέφερε από την αρχή της συνέντευξης ο κ. Βαρθολομαίος.Ερωτώμενος για τις συμβολικές επετείους, την 500η επέτειο της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης (2017) και της 1.700ης επετείου της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (2025), ο Πατριάρχης ανέφερε: “Με τη συνεργασία των προτεσταντικών ομολογιών, το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών δημιουργήθηκε το 1948. Αυτό έφερε τους Χριστιανούς πιο κοντά. Τώρα γνωρίζουν ο ένας τον άλλον καλά, αναλαμβάνουν κοινές δράσεις φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, παράγουν και εγκρίνουν σημαντικά θεολογικά κείμενα, υποστηρίζουν τους Χριστιανούς που βρίσκονται σε δυσκολία και όχι μόνο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν περιορίζεται στη συμμετοχή σε οικουμενικές εκδηλώσεις, αλλά είναι ιδρυτικό μέλος και κεντρικός συντελεστής του WCC. Για την 500ή επέτειο της έναρξης της Λουθηρανικής Μεταρρύθμισης (1517-2017), το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες (...) Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε αυτήν την επέτειο είναι να συνεχίσουμε τον θεολογικό διάλογο και τον διάλογο της ζωής με σοβαρότητα και ειλικρίνεια”.
[σ.σ.: Ὁ κ. Βαρθολομαῖος ἐδῶ, ἐκθειάζει τὴν συνεργασία τῶν Οἰκουμενιστῶν «Ὀρθοδόξων» μὲ ἀμετανόητους αἱρετικούς! Μιὰ συνεργασία ποὺ γιὰ νὰ «ἐπιτύχει» πραγματοποιεῖται μὲ παράβαση τῶν ἱερῶν Κανόνων καὶ ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα τὴν ἀλλοίωση τῆς Πίστεως τῶν Ὀρθοδόξων].
Τα τρία επίπεδα του οικουμενικού διαλόγου
Κατά τη γνώμη του κ. Βαρθολομαίου, ο οικουμενικός διάλογος πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα: πρώτον στο επίπεδο των προσωπικών αδελφικών επαφών, κοινών πρωτοβουλιών και συνεργασίας των αρχηγών των χριστιανικών εκκλησιών. Δεύτερον, στο πολύ απαιτητικό πλαίσιο των θεολογικών διαλόγων, στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερη σημασία κατά την εποχή μας, και όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Το τρίτο επίπεδο είναι ο «διάλογος της ζωής», η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη των Χριστιανών στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου το «διαφορετικό» δεν είναι πλέον ζήτημα «απόστασης», αλλά της εγγύτητας και της καθημερινής εγγύτητας.
[σ.σ.: Πλήρης ἀνατροπὴ τῆς διδασκαλίας τοῦ Κυρίου, τῶν Ἀποστόλων καὶ τῶν Ἁγίων, ποὺ ἐντέλλονται τὴν ἀπομάκρυνση ἀπὸ τοὺς αἱρετικούς. Τὰ σχετικὰ χωρία εἶναι ἑκατοντάδες καὶ ἔχουν χρησιμοποιηθεῖ χιλιάδες φορές, ἀλλὰ ἡ χοντροπετσιὰ τῶν συγχρόνων αἱρετικῶν-Οἰκουμενιστῶν εἶναι τόσο μεγάλη, ποὺ δὲν ἐπιχειροῦν νὰ τὰ ἀνατρέψουν, ὅπως ἔκαναν οἱ αἱρετικοὶ ἄλλων ἐποχῶν!].
Για τις στενές σχέσεις του με τον Πάπα Φραγκίσκο είπε μεταξύ άλλων: “Έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, ευαισθησίες και κοινές προθέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η προστασία των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, οι φτωχοί, οι πρόσφυγες, η προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η προστασία της δημιουργίας. Φυσικά, το ζήτημα της πορείας προς την ενότητα και την πρόοδο του θεολογικού διαλόγου παραμένει κεντρικής σημασίας στις σχέσεις μας. (...) Η κοινή βούληση να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιταχυνθεί η πορεία προς την επιθυμητή ενότητα, οι προσωπικές συναντήσεις, οι κοινές δηλώσεις, είναι πολύτιμες συμβολές στην ευρύτερη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας”.
[σ.σ.: Πλήρης ἀνατροπὴ καὶ ἀντιστροφὴ τῆς διδασκαλίας τοῦ Κυρίου, τῶν Ἀποστόλων καὶ τῶν Ἁγίων. «Ἔχουμε -λέει- πολλὰ κοινὰ ἐνδιάφεροντα»! Καὶ ἔχουν πολλά, ἐκτὸς ἀπὸ τὸ νὰ μείνουν πιστοὶ στὴν διδασκαλία τοῦ Εὐαγγελίου!].
Για την επέτειο της Συνόδου της Νίκαιας τόνισε πως μπορεί να χρησιμεύσει ως ευκαιρία για τις χριστιανικές Εκκλησίες “να προβληματιστούν για την πορεία τους, για τα λάθη του παρελθόντος, καθώς και του παρόντος, και να αναλάβουν περισσότερα καθορισμένη οικουμενική πορεία, αξιοποιώντας τα μαθήματα για πάνω από έναν αιώνα σύγχρονης οικουμενικής εμπειρίας. Η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας είναι ένα σύμβολο, ένας σταθμός, ένα σημείο καμπής στην ιστορία του Χριστιανισμού, επειδή εξέδωσε 20 κανόνες. Η Νίκαια λοιπόν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την εκτίμηση της κοινής μας κανονικής κληρονομιάς της πρώτης χιλιετίας και για την εξέταση της σημασίας του κανόνα, του νόμου ως μέσου για την προώθηση του οικουμενικού διαλόγου”.
Στην συνέχεια έκανε λόγο για τον «νομικό οικουμενισμό» που όπως είπε ήταν η παραμελημένη πτυχή του θεολογικού μας διαλόγου. “Η επερχόμενη επέτειος είναι μια έκκληση προς όλους τους Χριστιανούς να θεωρήσουν ότι αυτό που μας ενώνει είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας κρατά σε μια απλή συνήθεια διαχωρισμού. Η χριστιανική ενότητα και μια κοινή προσέγγιση στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα δεν είναι μόνο ένα τρέχον αίτημα, αλλά και μια εντολή του Ιδρυτή της Εκκλησίας. Οι μεγάλες επετείους μας θυμίζουν αυτήν την αλήθεια” υπογράμμισε.
[σ.σ.: Ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἁγιοπατερικὰ ἄ-Χριστος! Διαγράφει καὶ τὸν λόγο τοῦ Κυρίου ὅτι δὲν πρέπει νὰ ἀλλάξουμε οὔτε ἕνα γιῶτα ἢ μιὰ κεραία ἀπὸ τὴν διδασκαλία του. Καὶ ὅτι ὅποιος ἀλλάξει, θὰ εἶναι ἐλάχιστος καὶ ὄχι Πρῶτος!].
Το ουκρανικό ζήτημα
Από την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχουν προκύψει εντάσεις μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οπότε η συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη περιεστράφη και εκεί. Ο κ. Βαρθολομαίος ερωτήθηκε για τον διχασμό πυο έχει προκύψει στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.
“Δεν υπάρχει σχίσμα στην Ορθοδοξία. Το είπα και το επαναλαμβάνω τώρα. Υπάρχει μια διαφορετική άποψη από την πλευρά της Εκκλησίας της Ρωσίας σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, η οποία εκδηλώθηκε με την διακοπή της κοινωνίας με τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια με τις άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που ήταν εναρμονισμένες με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Κατά την εκτίμησή μας, αυτή ήταν μια λανθασμένη ενέργεια από την αδελφή εκκλησία της Ρωσίας. Επομένως, επιμένω, δεν υπάρχει σχίσμα στην ορθοδοξία. Δυστυχώς, ωστόσο, η θεωρία του «σχίσματος» προέρχεται από ορισμένους εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας. Επιδοκιμάζουν την ανησυχία σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη στάση αυτής της Εκκλησίας να διακόψει την Ευχαριστία Κοινωνία με οποιαδήποτε Αυτοκέφαλη Εκκλησία και με οποιονδήποτε προκαθήμενο ή ιεράρχη δεν συμφωνεί με αυτήν. Ποιος, λοιπόν, δημιουργεί μια τέτοια ατμόσφαιρα; Για ποιον σκοπό; Η Ορθοδοξία, παρά τα περιστασιακά προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των τοπικών αυτοκεφαλών εκκλησιών της, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διοικητικά ζητήματα, παραμένει ενωμένη, επειδή δεν υπάρχουν δογματικές διαφορές. Σε τελική ανάλυση, η ενότητά μας βασίζεται στην ενοποιημένη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία είναι μια έκφραση της κοινής πατερικής και συνοδικής παράδοσης, που ζούσε δυναμικά στην Ευχαριστία” είπε αναλυτικά κα κατόπιν επανέλαβε όπως και άλλες φορές πως η χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας ήταν η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα του ουκρανικού ορθόδοξου λαού, κάτι που ήταν δικαιωμά του. “Η εκχώρηση αυτοκεφαλικού καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό πατριαρχείο ήταν, όχι μόνο εκκλησιολογικά και κανονικά σωστή, αλλά και η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα. Και, φυσικά, δεν ήταν, όπως διατείνοτναι ορισμένοι, για να εξυπηρετήσουμε την πολιτική σκοπιμότητα ή ακόμη και τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Ήταν μια πράξη ευθύνης της Μητέρας Εκκλησίας έναντι εκατομμυρίων από τους Ορθόδοξους αδελφούς μας” ανέφερε.
[σ.σ.: Ὁ στρουθοκαμηλισμὸς στὸ μεγαλείο του!].
Καταδίκασε για ακόμη μια φορά τον εθνοφυλετισμό ως σοβαρή πληγή στο σώμα της Εκκλησίας, ως αίρεση. “Η είσοδος του εθνικισμού στην Εκκλησία οδηγεί στην αποχώρηση από την καθολικότητα της Εκκλησίας και καταργεί την αρχή της συνοδικότητας. Είναι μια πραγματική «αντιστροφή αξιών». Εδώ η Εκκλησία κρίνεται για τις υπηρεσίες της προς το έθνος και το κράτος. Είναι αδιανόητο το έθνος να κηρύσσεται καθοριστικός παράγοντας στην εκκλησιαστική ζωή, η Εκκλησία να προβαίνει σε εθνοκεντρικό λόγο, συμμάχη με εθνικιστικά πολιτικά κινήματα, να θυσιάζει την κανονική τάξη στο όνομα του έθνους, να αρνείται τη δική της εσχατολογική αναφορά και να ταυτίζεται με το ιστορικό πλαίσιο όλων των εποχών” είπε.
Συμπλήρωσε πως “η αληθινή Ορθόδοξη πίστη είναι αδύνατο να είναι πηγή εθνικισμού”.
Συμπροσευχές
Σε άλλο σημείο σχολίασε τις περιπτώσεις που ορισμένοι πιστοί εξακολουθούν να αρνούνται να προσευχηθούν με Χριστιανούς άλλων ομολογιών. “Στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα υπάρχουν διάφορες ομάδες που εκφράζουν ένα ακραίο αντι-οικουμενικό πνεύμα και χαρακτηρίζουν τον οικουμενισμό ως «παν-αίρεση». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016 καταδίκασε όλους εκείνους που «με το πρόσχημα να διατηρήσουν ή πιθανώς να υπερασπιστούν την πραγματική Ορθοδοξία» σπάζουν την ενότητα της Εκκλησίας”.
[σ.σ.: Νά, λοιπὸν καὶ ἡ ἰσχυρὴ …ἀπόδειξη (κατὰ τὸ Βαρθολομαίου Εὐαγγέλιο) ὅτι ὁ Οἰκουμενισμὸς δὲν εἶναι …παναίρεση: γιατὶ γι’ αὐτὸ ἀποφάνθηκε -λέγει- ἡ Κολυμπάριος Σύνοδος! Ἄρα κάθε κακοδοξία ποὺ ἐκεῖ ἀποφασίστηκε ΙΣΧΥΕΙ!!! Τί θὰ ποῦν γι’ αὐτὰ οἱ Ἐπίσκοποι ποὺ συνεχίζουν νὰ κοινωνοῦν μαζί του; Ὁ λόγιος μητροπολίτης Ναυπάκτου πού, ἀπὸ ὑποστηριχτὴς τῆς Ὀρθοδοξίας, ἔγινε ὑποστηρικτὴς τοῦ κακόδοξου Βαρθολομαίου; Τὰ ἱστολόγια ποὺ ἀκόμα καὶ σήμερα θεωροῦν δυνητικὴ τὴν ἀπομάκρυνση ἀπὸ τοὺς Οἰκουμενιστὲς καὶ παρακινοῦν τοὺς πιστοὺς σὲ ἄνετη κοινωνία μὲ τὴν δηλητηριώδη παναίρεση;].
Επανέλαβε πως “δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε προς την ενότητα παρά μέσω ειλικρινούς διαλόγου”.
[σ.σ.: Ποῦ εἶδε τὸν εἰλικρινῆ διάλογο;].
Γάμοι ομοφυλοφίλων-χειροτονία γυναικών
Σχετικά με την εισαγωγή από κάποιες χριστιανικές ομολογίες του γάμου ομοφυλοφίλων και της χειροτονίας των γυναικών ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτά τα ζητήματα, τα οποία χαρακτήρισε ως “το αποτέλεσμα των σύγχρονων κοινωνικών εξελίξεων και μιας υπερτροφικής αντίληψη των ατομικών δικαιωμάτων”.
[σ.σ.: Γιατί δὲν ἐνημερώνει τοὺς πιστοὺς ποιά ἡ διδασκαλία τοῦ Εὐαγγελίου; Πῶς νὰ τὸ κάνει, ἀφοῦ θὰ στενοχωρήσει τοὺς αἱρετικοὺς ποὺ ἔχουν ξεγράψει τὴν ἠθικὴ τοῦ Εὐαγγελίου!].
Πάπας και συνοδικότητα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ρωτήθηκε ακόμη σχετικά με την προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου στο μήνυμά του «Evangelii gaudium», όπου έδειξε τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ως πρότυπο συνοδικότητας.
Περί συνοδικότητας και “πρωτείου” ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε:
“Η σύγχρονη συζήτηση για τη συνολική δομή της Εκκλησίας, την κατανόηση και την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της συνοδικότητας, είναι ένα σημαντικό θεολογικό επίτευγμα. Κεντρική πτυχή της συνοδικότητας είναι η ουσιαστική σύνδεσή της με την εκκλησιολογία. Όχι μόνο υπάρχουν εξαιρετικές εκκλησιολογικές μελέτες για την κατανόηση του ρόλου των πρωτοτύπων στην Εκκλησία σε αυτή τη βάση, αλλά και η Κοινή Διεθνής Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει εργαστεί εκτενώς στο ζήτημα του “πρωτείου” και της «συνοδικότητας». Το ερώτημα που τέθηκε, εάν η Νέα Ρώμη θα χρειαζόταν μια «πιο αποτελεσματική» υπεροχή, δεν αντιμετωπίζει σωστά την ερώτηση. Ο ρόλος του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης ορίζεται από κανόνες, και μέχρι στιγμής ασκείται, πάντα στο πλαίσιο αυτών των κανόνων, αποτελεσματικά. Διαφωνίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή τη μη εφαρμογή προκύπτουν από εσφαλμένη ερμηνεία των κανόνων, συνήθως υπέρ εκείνων που το κάνουν. Όσοι αμφισβητούν το ρόλο του Οικουμενικού πατριαρχείου στην Ορθοδοξία εισάγουν μια νέα ασταθή εκκλησιολογία. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, ο οικουμενικός πατριάρχης δεν μπορεί να έχει «παπικούς ισχυρισμούς», γιατί δεν χρειαζόμαστε έναν «Πάπα» για τη λειτουργία της συνοδικότητας. Η Συνοδικότητα συνδέεται άρρηκτα όχι με τον παπισμό, αλλά με την πρωτοκαθεδρία, γιατί δεν υπάρχει Σύνοδος χωρίς επικεφαλής”.
[σ.σ.: Οἱ ἄλλοι ἔχουν ἐσφαλμένη ἐκκλησιολογία. Μόνο τὸ Φανάρι μὲ τοὺς δορυφόρους ἑρμηνεύουν καὶ πράττουν σωστά!].
Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε την λύπη του και πρόσθεσε πως “η απόφαση μετατροπής αυτού του μνημείου σε τζαμί έχει στείλει λάθος μήνυμα στον κόσμο σχετικά με τη σημασία και τη δυνατότητα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών και σχετικά με την αξία του διαθρησκευτικού διαλόγου. Αντί να θεωρείται ως σύμβολο της κατάκτησης της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους, η Αγία Σοφία θα μπορούσε να προβληθεί, πιο αυθεντικά, ως σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών παραδόσεων, αλληλεγγύης και διαλόγου. Το ίδιο ισχύει και για τη μετατροπή της Μονής Χώρας (Kariye) σε τζαμί”.
Τέλος σχολίασε την δίωξη των Χριστιανών σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής, αναφέροντας πως “το ζήτημα της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και της βίας στο όνομα του Θεού και της θρησκείας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής σε διαθρησκευτικούς διαλόγους”, ενώ σε ερώτηση για την αξιοπιστία των θρησκειών σήμερα τόνισε πως “σήμερα η αξιοπιστία των θρησκειών κρίνεται ευρέως από τη συμβολή τους στον αγώνα για ειρήνη. Δεν είναι αποδεκτό οι θρησκείες, οι δυνάμεις της ειρήνης και της συμφιλίωσης, να είναι φανατικές και διχαστικές. Για να επιτευχθεί η ειρήνη, δεν αρκεί ούτε η πρόοδος της επιστήμης, ούτε η οικονομική ανάπτυξη, ούτε η επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου. Εμείς οι Χριστιανοί, έχουμε το υπέρτατο καθήκον να δείξουμε την αδιαχώριστη ενότητα της αγάπης για τον Θεό και της αγάπης για τον γείτονα”.
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ “ΒΟΙΩΤΟ”. Αγαπητοί κύριοι της ‘ ’ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ’’ . Όπως γνωρίζετε εσείς και πάρα πολλά άλλα ιστολόγια ότι δεν απαν...
-
ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ “Αλήθειες & ψέµατα” Τι έλεγαν (δήθεν) ένθεν κακείθεν, οι νέοι όσιοι, Παΐσιος, Ιάκωβος, Πορφύριος… για τους “1...
-
- Παναγιώτης Ασημακόπουλος Σημειώσεις περί ομοφυλοφιλίας και πατερικών τοποθετήσεων με αφορμή τη διανομή φυλλαδίου σε μαθητές 1. Οι κ...
-
Εισαγωγικά Επειδή το κείμενο που ασκεί κριτική ο κ.Σαρρής δημοσιεύτηκε και στο ιστολόγιο ΟΜΟΛΟΓΙΑ δημοσιεύουμε την οφειλόμενη απάντηση : -...
-
ΜΙΑ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ “12”» και ο Κος Ανδρεοπουλος, στο καταρρυπωμένο από ψεύδη βιβλίο (ΣΥΝΕΧΕΙΑ, αρ. φ. 321/Μάρτιος 202...
-
Ρωμανίδης: Ἄν φορᾶς τό ἐγκόλπιο γιά νά λιτανεύεις μιά Κολωνακιώτικη ἐκκλησιαστική ἀριστοκρατία ὡς ὑπεροχή, εἶσαι ἕνας μασκαρεμένος ἀπατεων...
-
Η ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ «αρχή» των «Ακτίνων» : Αφήστε το σχόλιό σας και να είστε σίγουρος, πως αν εκφράζει την Παράδοση της Εκκλησίας,...
-
πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου. Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο που έχουν σχέση με το θέμα της θέσης του Εσταυρω...
-
της Έφης Ευθυμίου Μια σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τη σχέση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και το Πατριαρχείο Μόσχας σημειώ...
-
Νεομάρτυρες. Φωτογραφία: pravoslavie Ο διωγμός της Εκκλησίας κατά τον 20ο αιώνα είναι πρωτοφανής σε κλίμακα και διάρκειά. Κατά την αρχή τη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου