Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2024
Η Πανσέληνος Μαρτίου 2024 είναι η τρίτη του νέου χρόνου και πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου. Επειδή είναι η Πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία (20/21 Μαρτίου) σύμφωνα με τον κανόνα του Πασχαλίου της Α Οικουμενικής Συνόδου έπρεπε να εορτάσουμε το Πάσχα την ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Μαρτίου. Όμως επειδή ακολουθούμε στο Πασχάλιο το Ιουλιανό ημερολόγιο πάμε Μάϊο. Κατά τα άλλα εφαρμόζουμε την απόφαση της Α ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ για το Πάσχα.
Το ιουδαϊκό Πάσχα, το πραγματικό, όχι το πλασματικό που αναγράφουμε στο δικό μας κανόνιον, φέτος αρχίζει αφ' εσπέρας της 22ας Απριλίου. Οπότε μάλλον θα έπρεπε να εορτάσουμε το Πάσχα στις 28 Απριλίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήὍπως γράφει ἡ ἔγκριτος ἐκκλησιαστική ἐφημερίς «Ὀρθόδοξος Τύπος» («Ὀ.Τ.») τῆς 29-3-2024 (σελ. 8), τό θέμα αὐτό ἔθεσεν ἡ ἐφημερίς «Καθολική» τῆς 23-2-2024. Ὁ «Ὀ.Τ.» ἀπαντᾶ ὅτι ἡ «Καθολική» ἀγνοεῖ μίαν παράμετρον προσδιορισμοῦ τῆς ἡμερομηνίας ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα, πού εἶναι ὅτι πρέπει νά ἑορτάζεται ΜΕΤΑ τό «νομικόν φάσκα» τῶν Ἰουδαίων, τό ὁποῖον ἐφέτος «εἶναι 28/4 (εἰς τήν συναγωγήν 22/4-30/4)» (σᾶς τό μεταφέρω ὅπως ἀκριβῶς τό γράφει), ὁπότε ἀναγκαστικῶς τό Ὀρθόδοξον Πάσχα θά ἑορτασθῇ 5/5 (ν.ἡ.), δηλαδή 22/4 (π.ἡ.). Τά αὐτά γράφει καί ἀκόλουθος ἱστοσελίς:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://coolweb.gr/ti-giortazoyn-oi-evraioi-to-pasxa/
«Για το 2024: Το Εβραϊκό Πάσχα ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ)».
Tο Νομικό Φάσκα και το Πάσχα των Ιουδαίων σήμερα είναι σε διαφορετικές ημερομηνίες.ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΦΑΣΚΑ προκύπτει από τον μωσαϊκό νόμο –γι’ αυτό και το λένε νομικό.Το Νομικό Φάσκα είναι μια μέρα της Μεγάλης Εβδομάδος, η οποία πληρεί το δεύτερο όρο του Πασχάλιου κανόνα (Μετώνεια, πασχαλινή πανσέληνος και συμπίπτει με την αρχαία, νομική εορτή του Ιουδαϊκού Πάσχα. Ωστόσο, μετά από αρκετό χρόνο, οι Εβραίοι, σε αντίθεση με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αναγνωρίσαν το σφάλμα της Μετώνειας πανσελήνου και εορτάζουν πλέον το Πάσχα τους κατά την ημέρα της πραγματικής αστρονομικής πανσελήνου, εξακολουθούν όμως να υπολογίζουν την πασχαλινή τους πανσέληνο τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την ισημερία, λόγω κάποιων ελλείψεων και ανακολουθιών στο ηλιοσεληνιακό τους ημερολόγιο, που σημαίνει πως το Εβραϊκό Πάσχα σήμερα εορτάζεται στο διάστημα μεταξύ 26 Μαρτίου-23 Απριλίου. Να σημειωθεί, πως κάποιες φορές, όταν η πρώτη εαρινή πανσέληνος συμβεί μεταξύ 21-25 Μαρτίου, το Εβραϊκό Πάσχα συμπίπτει με τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο. Προς τούτο, η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψιν της το Νομικό Φάσκα, ώστε να μην παραβιάζεται ο όρος της Συνόδου της Νίκαιας και συμβεί να υπάρξει συνεορτασμός Εβραϊκού Πάσχα και χριστιανικού, που απαγορεύεται αυστηρά (αν και πλέον, εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών της πανσελήνου και της εαρινής ισημερίας, παραβιάζονται αστρονομικά (και όχι ημερολογιακά) οι άλλοι όροι του κανόνα της συνόδου).
ΑπάντησηΔιαγραφή