Η Ρωσική Σύνοδος αποσύρει τις Ρωσικές ενορίες στην Αφρική από την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2019.
Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας συναντήθηκε σήμερα στην Μόσχα υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.
Οι ιεράρχες συσκέφθηκαν και απάντησαν στην απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς, εκφράζοντας την βαθιά λύπη τους για την απόφασή του η οποία καθιστά αδύνατη την διατήρηση της Ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του.
Η Σύνοδος έλαβε επίσης αποφάσεις σχετικά με την εκπροσώπηση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Μόσχα και την Ρωσική εκπροσώπηση και ενορίες στην Αφρική.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Λεγκόϊδα [Vladimir Legoida], Γραμματέα Τύπου του Πατριαρχείου, η Σύνοδος αποφάσισε:
1.Να εκφράσει την βαθιά Της λύπη για τις αντικανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ο οποίος εισήλθε σε κοινωνία με τους σχισματικούς.
2.Να τονίσει ότι η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεοδώρου να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες δηλώσεις υποστήριξης του Μακαριωτάτου προς την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον προκαθήμενό Της Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία το διάστημα 27 Οκτωβρίου έως 1 Σεπτεμβρίου του 2018, τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία με τον διορισμό «έξαρχων» στο Κίεβο.
3.Να σημειώσει ότι η απόφαση αναγνώρισης της σχισματικής δομής στην Ουκρανία δεν πάρθηκε κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που διεξήχθη στις 7-9 Οκτωβρίου, ότι δεν ψηφίστηκε από τους ιεράρχες και, συνεπώς, δεν έχει συναινετικό χαρακτήρα, αλλά ελήφθη μονομερώς από τον προκαθήμενο αυτής της Εκκλησίας.
4.Να επιβεβαιώσει την διακοπή μνημόνευσης του ονόματος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στα δίπτυχα, καθώς και την προσευχητική και Ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του.
5.Να διατηρήσει την εκκλησιαστική κοινωνία με τους ιεράρχες της Αλεξανδρινής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκτός από εκείνους που υποστήριξαν ή θα υποστηρίξουν στο μέλλον την νομιμοποίηση του Ουκρανικού σχίσματος.
6.Να αναστείλει την δραστηριότητα της εκπροσώπησης (podvoriye) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας.
7.Να αλλάξει την εκπροσώπηση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στο Κάιρο.
8.Να αποσύρει από την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τις ενορίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας που βρίσκονται στην Αφρικανική ήπειρο, δίνοντάς τους σταυροπηγιακό καθεστώς.
Η απόφαση να μετακινηθούν οι συγκεκριμένες ενορίες στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρή κριτική από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ότι θα αυξήσει τις εσωτερικές εντάσεις στην παγκόσμια Ορθοδοξία.
Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, δήλωσε: «Δεν θέλω να προβλέψω πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, αλλά εάν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στην πλευρά του σχίσματος τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ενορίες για τους πιστούς μας, διότι δεν θα μπορούν να κοινωνήσουν στις εκκλησίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημείωσε επίσης ότι μόνο τον 20ο αιώνα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επέκτεινε την δικαιοδοσία του πέρα από την βόρεια Αφρική, και το έκανε με Ρωσική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, όταν η Ρωσική Εκκλησία δημιούργησε ενορίες στην Αφρική, το έκανε με την συμφωνία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας· οι εκκλησίες τέθηκαν υπό την δικαιοδοσία της Αλεξάνδρειας και οι ιερείς -που ήρθαν από την Ρωσία- έγιναν κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε προσωρινή βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου