Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

 



Έρευνα: Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου 

Αθανασίου

Η Οικουμενιστική κοινότητα 

του Αγίου Αιγιδίου


Η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου ιδρύθηκε το 1968 αμέσως μετά τη Β΄Σύνοδο του Βατικανού και έχει στόχους την προώθηση του Οικουμενισμού και τους θρησκευτικούς διαλόγους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας «Τον περίφημο Ευρωπαίο ιεραπόστολο και ευεργέτη, ιδρυτή της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου καθηγητή  Andrea Riccardi δέχθηκε σε ακρόαση στις 31 Οκτωβρίου 2014 ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.  Την ίδια ημέρα ο καθηγητής  Riccardi παρέλαβε δίπλωμα του επίτιμου διδάκτορα του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας συνεχάρη τον καθηγητή  Andrea Riccardi για την απονομή του διπλώματος του επίτιμου διδάκτορος του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών.

«Αυτό αποτελεί δείγμα αναγνωρίσεως της προσφοράς Σας στην ιστορική επιστήμη και τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών. Δεν έχουμε αμφιβολίες ότι είσθε σπουδαίος ειδικός και γνώστης της ιστορίας, αλλά θέλω να πω ότι τρόπον τινά ο ίδιος αποτελείτε πολύ σημαντικό μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε, καταφέρατε και δημιουργήσατε μια οργάνωση κληρικών και λαϊκών με δεκάδες χιλιάδες μελών παγκοσμίως, δηλαδή εκείνη του Αγίου Αιγιδίου, η οποία προώθησε τη δυναμική κοινωνική και φιλανθρωπική δράση των λαϊκών και συνετέλεσε στην επικράτηση ειρήνης σε όλα τα σημεία του πλανήτη, οπου διαταράχθηκε».

Ο κ. Κύριλλος σημείωσε τις προς αμοιβαίο όφελος επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας και των μελών της κοινότητος Αγίου Αιγιδίου, ευχόμενος στον ιδρυτή της οργανώσεως κάθε επιτυχία στη διαχριστιανική συνεργασία.


Δραστηριότητες της κοινότητας

Στην Βοστώνη στις  25 Ιανουαρίου 2014 στα τα πλαίσια της Εβδομάδας Προσευχής για Χριστιανική Ενότητα  και μετά από πρόσκληση της Οικουμενιστικής Παπικής Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου πραγματοποιήθηκε συμπροσευχή για όλους τους χριστιανούς μάρτυρες.

Παραβρέθηκαν ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο Καρδινάλιος  Sean O'Malleyη υπεύθυνη των Βαπτιστών Laura Everett, Κόπτες κ.α

Στις20-9-2016 πραγματοποιήθηκε  υπό την συνδιοργάνωση της Παπικής Κοινότητος του «Αγίου» Αιγιδίου, της «Επισκοπής» Ασίζης και της Κοινότητος των Φραγκισκανών, με θέμα «Δίψα διά την  Ειρήνην. Θρησκείαι και  Πολιτισμοί  εν διαλόγω˙ Τριάντα χρόνια μετά την διαθρησκειακή συνάντηση  και ιστορική προσευχή από τον πάπα Ιωάννη ΠαύλοΒ‘ στην Ασίζη»,και με την συμμετοχή 400 αντιπροσωπειών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και του πολιτισμού απ’όλο τον κόσμο (Ορθόδοξοι Οικουμενιστές, Παπικοί, Αγγλικανοί, Κόπτες, Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, Βουδδιστές κ.α.) έδωσε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να αναδείξει παγκοσμίως την οικουμενιστική διαθρησκειακή πίστη και εμμονή του και να προβεί σε αντικανονικές ενέργειες και απαράδεκτες δηλώσεις, έχοντας μάλιστα και την υποτιθέμενη κατοχύρωση των λεχθέντων και πραχθέντων του από την ψευδοσύνοδο της Κρήτης. Κατά το διάστημα της εκεί τετραημέρου παραμονής του δήλωσε τα εξής : – «Υπάρχουν πέντε οδοί, οι οποίες οδηγούν στο διάλογο : είναι εκείνες της αγάπης, της δικαιοσύνης, της συγχώρεσης, της ορθής κρίσης και του σεβασμού. Ο διάλογος χρειάζεται ισορροπία, δεν υπερκαλύπτει, αλλά ιδίως δεν αφαιρεί από το συνομιλητή τα χαρακτηριστικά του. Σημαίνει αμοιβαία γνωριμία, συνάντηση, αλλά δεν είναι ποτέ πολιτιστικός ή θρησκευτικός συγκρητισμός. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φοβάται τον διάλογο, διότι δεν τον φοβάται η αλήθεια. Αντιθέτως, αν η Ορθοδοξία κλεινόταν στον εαυτό της και δεν συνδιαλεγόταν με όσους βρίσκονται πέρα από το χώρο της, όχι μόνο θα αποτύχαινε στην εκπλήρωση της αποστολής της, αλλά, από “καθολική”, και από εκκλησία “διαμέσου της Οικουμένης”, όπως είναι, θα μετατρεπόταν σε εσωστρεφή ομάδα, σε “γκέτο” στο περιθώριο της ιστορίας. Πολιτισμοί και Θρησκείες ήδη συναντήθηκαν, για να δώσουν ουσιαστική διάσταση σε οδούς ειρήνης, αλλά σίγουρα η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί, για να μην επιτραπεί η εμφάνιση φαινομένων έλλειψης ανοχής και θρησκευτικού φανατισμού, για την προστασία της αξίας κάθε πολιτισμού, ώστε να μη θυσιαστεί στον βωμό της παγκοσμιοποίησης ή ενός πολιτισμού, που κυριαρχεί των άλλων». Σχετικά με την παπική κοινότητα του «Αγίου» Αιγιδίου δήλωσε : «[Πρόκειται για] μια κοινότητα, με την οποία συμμεριζόμαστε τον απόλυτο σεβασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και του οικουμενισμού»

Στις 19 Οκτωβρίου 2020, κατά την οικουμενιστική δέηση, που οργανώθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική «Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου» στη Ρώμη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τους Ρωμαιοκαθολικούς «να μοιρασθούν από κοινού τη γεύση της φιλίας» του Χριστού.

Κατά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «να αγαπάμε όπως ο Χριστός σημαίνει να προσφέρουμε τον εαυτό μας πλήρως, χωρίς μέτρο και χωρίς να περιμένουμε τίποτε ως αντάλλαγμα, και αυτή η δωρεά ουδέποτε θα μπορέσει να περιφρονήσει τη συγνώμη, που θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε άνευ όρων».

Είναι πεπεισμένος ότι «όλοι εμείς θα πρέπει να βαδίζουμε σταθερά στην οδό εφαρμογής αυτής της μεγάλης εντολής, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε φίλοι Του. Οι φίλοι Του, και οι φίλοι μας είναι εκείνοι, οι οποίοι εφαρμόζουν το θέλημά Του, και όσοι κάνουν πραγματικότητα της ζωής τους αυτό το ιδεώδες της ζωής».

Παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού: «μς δ ερηκα φλους, τι πντα  κουσα παρ το πατρς μου γνρισα μν» (Ιω. 15.15), ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε όλους τους εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που ήσαν παρόντες στην οικουμενιστική δέηση, να μοιρασθούν «τη γεύση αυτής της φιλίας».

«Αυτή τη βραδιά, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, ελάτε να μοιρασθούμε τη γεύση αυτής της φιλίας και της αγάπης, που μας προσέφερε πλούσια Εκείνος…Και προκειμένου να καταλάβουμε την αγάπη Του, θα πρέπει προπαντός να είμαστε μαθητές Του, να αγαπηθούμε από Εκείνον, και μόνον τότε θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε αλλήλους, ακόμη και τον εχθρό μας. "Αγάπα και πράττε όσα επιθυμείς», είπε ο Ιερός Αυγουστίνος, διότι μόνον ο Χριστός είναι η ρίζα της αγάπης», τόνισε ο επικεφαλής του Φαναρίου….

 

Διομολογιακή και οικουμενιστική

 «κοινότητα Ιωνά) 

(Iona community)    στην Σκωτία.

(«Συνυπάρχουν» Πρεσβυτεριανοί, Αγγλικανοί, Λουθηρανοί, Κουακέροι, Παπικοί κ.ά. σε μεικτή κοινότητα)

Η «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΝΑ» (ΙΟΝΑ COMMUNITY), η οποία εδρεύει στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ιδρύθηκε το έτος 1938 από τον George MacLeod. Eίναι μία κατ’ εξοχή οικουμενιστική κοινότητα. Η οικουμενιστική  αυτή κοινότητα αποτελείται από μέλη διαφόρων δογμάτων (Πρεσβυτεριανών, Αγγλικανών, Λουθηρανών, Κουάκερων, Παπικών και ανθρώπων που δεν ανήκουν σε κάποιο δόγμα), με ότι αυτό συνεπάγεται, από πλευράς οικουμενιστικών ατοπημάτων. Αποτελεί μια μεικτή κοινότητα, από άνδρες και γυναίκες. 

Προς τούτο έχουν αναπαλαιώσει ή μάλλον έχουν ξανακτίσει σχεδόν το ερειπωμένο μεσαιωνικό μοναστήρι «Iona Abbey» (παλαιότερα Βενεδικτίνων μοναχών). Η ‘’Κοινότητα Iona’’ αρχικά υπαγόταν στην ‘’Εκκλησία’’ της Σκωτίας, αλλά αργότερα η σχέση τούτη είχε χαλαρώσει αρκετά,για να δοθεί ευκολότερα η δυνατότητα των οικουμενιστικών εκτροπών.

Ανάμεσα στις άλλες  οικουμενιστικές  στρεβλώσεις, είναι και το γεγονός ότι προχώρησαν στη λεγόμενη «πειραματική λατρεία» (experimental worship).

Η οικουμενιστική αυτή «πειραματική λατρεία» αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Wild Goose Worship Group που εδρεύει στη Γλασκώβη. Επικεφαλής  του Ομίλου είναι ο Gail Ullrich μαζί με μια μικρή διοικητική ομάδα. Ο Όμιλος αυτός έχει τη διοικητική αρμοδιότητα, μετά το θάνατο του MacLeod το έτος 1991 και σκοπό έχει τη διαμόρφωση και δημιουργία «νέων λειτουργικών μορφών» καθώς και να ‘’εξοπλίζει’’ (όπως ισχυρίζονται) ναούς και ‘’κληρικούς’’ στη λεγόμενη ‘’συμμετοχική λατρεία‘’ ακόμη και πέραν της Σκωτίας. 

Δυστυχώς είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν σημαντικές τούτες τις οικουμενιστικές κοινότητες.  Ενθυμίζει αυτό που αναφέρεται στη «Δήλωση του Τορόντο» (που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά  κατά το έτος 1950), στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), ότι «οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας», Καθίστανται λοιπόν οι κοινότητες αυτές, σύγχρονες Βαβέλ με ποίκιλες ομολογιακές στρεβλώσεις.

Μάλιστα ο Belden C. Lane, καθηγητής Θεολογικών Σπουδών στο Saint Louis University, αναφέρει στο κείμενό του που τιτλοφορείται (The Whole World Singing: A Journey to Iona and Taizé) ότι τα μέλη της κοινότητας αυτής κατηγορούνται ως «κρυπτο-Ρωμαιοκαθολικοί με Πρεσβυτεριανό πρόσχημα». 

Οι οικουμενιστές ευνοούν σκοπίμως τέτοιες οικουμενιστικές κοινότητες, με αποτέλεσμα να εννοούν αυτό που αλλοτρόπως διαλαλούν στις οικουμενικές συνάξεις, δηλαδή της ενώσεως πάντων των «εκκλησιών» κάθε δόγματος σε μία εκκλησία. Όλες τούτες οι στρεβλώσεις, εξυπηρετούν σκοπίμως τα επικοινωνιακά παίγνια των οικουμενιστικών των συνάξεων.

(πηγή: https://iona.org.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου