Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς απαντάει στην ύβρη του Μητρ. Γαλλίας, ο οποίος παρομοίασε την ROCOR με το κρυφοουνίτικο μόρφωμα των αχειροτόνητων καθηρημένων σχισματικών της Ουκρανίας.
σ.σ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπροσωπεία των αμερικανών στο εσβεσμένο Φανάρι καταφεύγει στην διαστρέβλωση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αυτήν την φορά ακούσαμε τον Μητροπολίτη Γαλλίας, έναν εκ των πρωτεργατών του ουκρανικού σχίσματος, να παρομοιάζει τους (με Πανορθόδοξη συμφωνία) αχειροτόνητους και συνοδικά καθηρημένους σχισματικούς της Ουκρανίας με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR). Έβαλε μάλιστα ο Γαλλίας στο στόμα του και τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, «ο οποίος», σύμφωνα και με την στρεβλωμένη οικουμενιστική «εκκλησιολογία» του, «γεννήθηκε σχισματικός, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από σχισματικούς και πέθανε σχισματικός»! και «αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας ως Άγιος»!
Σήμερα που ο ψευδοτόμος «αυτοκεφαλίας» του υποκινούμενου από ένα αντίχριστο καθεστώς Φαναρίου πυροδότησε διωγμούς εναντίον των Ορθοδόξων της Ουκρανίας, δεν μας εκπλήσσει που ο Γαλλίας ταυτίστηκε με τον «Σεργιανισμό» και την Διακήρυξη νομιμοφροσύνης του Μητροπολίτη Σεργίου στο άθεο Σοβιετικό καθεστώς, το οποίο βασάνισε, εξόρισε και δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξους Ρώσους. Κακώς που δεν υπέγραψε τότε την Διακήρυξη αυτή και η ROCOR, κακώς που δεν συμφωνούν και σήμερα οι Τοπικές Εκκλησίες με το Ουκρανικό κακοκέφαλο!
Δεν μας εκπλήσσει επίσης που ο Γαλλίας «δεν βλέπει» τους Ουκρανούς σχισματικούς με τους οποίους κοινωνεί. Με τον ίδιο τρόπο, μάλλον, το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως «δεν είδε» και τους σχισματικούς «Ανακαινιστές» όταν κοινώνησε μαζί τους.
Πως είναι δυνατόν η ROCOR να αποσχίσθηκε από την κανονική Εκκλησία (όχι αυτή που θεωρούν οι Φαναριώτες) όταν ο ίδιος ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς γράφει:
«Έχει απολαύσει [σ.σ. η ROCOR] την φροντίδα των Αγιωτάτων Πατριαρχών και των άλλων Ιεραρχών των αδελφών της Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ο Πατριάρχης Σερβίας Βαρνάβας της έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και αγωνίστηκε να επιστρέψουν στην Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς οι επίσκοποι που είχαν χωριστεί από αυτήν, και ήταν επίσης διαμεσολαβητής μεταξύ αυτής και του Μητροπολίτη Σεργίου, τον οποίον σεβόταν και αγαπούσε την εποχή της πρυτανείας του στην Ακαδημία. Έπρεπε όμως νωρίς να πεισθεί ότι ο Μητροπολίτης Σέργιος βρισκόταν στα χέρια των εχθρών της Εκκλησίας και ότι οι ενέργειές του ήταν επιβλαβείς για αυτήν, για το οποίο του έγραψε άμεσα.»
«Την ίδια σχέση πλήρους αγάπης για την Ρωσική Εκκλησία εκτός Ρωσίας εκδήλωνε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Γρηγόριος, ο οποίος της πρόσφερε πάντα την υποστήριξή του.»
«Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας βρισκόταν πάντα σε κοινωνία με την Ρωσική Εκκλησία εκτός Ρωσίας και της έδειξε την αδελφική του υποστήριξη. Προσφωνούσε τον επικεφαλής Ιεράρχη της ως τον κανονικό προκαθήμενό της.»
«Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων όχι μόνο επέτρεπε τις δραστηριότητες της Εκκλησίας των Ρώσων της Διασποράς στα όρια του Πατριαρχείου του, αλλά την καλούσε κιόλας να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Πατριαρχείου. Έτσι, έχοντας ανάγκη, λόγω ορισμένων δυσκολιών που είχαν προκύψει, να χειροτονήσει νέους επισκόπους, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο -ο οποίος τότε βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ και αργότερα έγινε Μητροπολίτης και επικεφαλής Ιεράρχης της Εκκλησίας των Ρώσων της Διασποράς- να συλλειτουργήσει μαζί του.»
«Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Τιμόθεος ήταν ένας από τους επισκόπους που χειροτονήθηκε από τον Πατριάρχη Δαμιανό και τον Μητροπολίτη Αναστάσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος του Όρους Σινά βρισκόταν πάντα σε κοινωνία με την Εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς. Η Εκκλησία της Βουλγαρίας είχε αδελφική ένωση μαζί της. Μέσα στα όρια των Τοπικών Εκκλησιών η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς φρόντισε για τα πνευματικά της παιδιά σύμφωνα με τις ιερές αρχές αυτών των Εκκλησιών και ενήργησε εντελώς ανεξάρτητα εντός των ορίων που είχαν καθιερωθεί γι’ αυτήν…»
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Γαλλίας και η ιστορική αναφορά του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς για την ROCOR (στα αγγλικά).
Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων επί τη ιερά μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.
Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργών μετά του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστρατίου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρηγίου κ. Ειρηναίο και Μελιτηνής κ. Μάξιμο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος ετέλεσε την αρτοκλασία.
Μετά των αγίων Αρχιερέων συλλειτούργησαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Serge Sollogoub και Παναγιώτης Ξενιτέλης, ο Πρεσβύτερος Anton Gelyasov και ο Διάκονος Ivan Birr.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, απευθυνόμενος προς τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστράτιο, τόσο στο τέλος της Θείας Λειτουργία όσο και κατά το επίσημο γεύμα, αναφέρθηκε στην ένωση της επί σχεδόν ενός αιώνος σχισματικής Εκκλησίας της ROCOR με το Πατριαρχείο Μόσχας, δίχως καμία αναχειροτονία. “Η ευλογημένη ένωση της ROCOR με το Πατριαρχείο Μόσχας έφερε την αποκατάσταση αυτής της Εκκλησίας και την ένταξη πολλών ψυχών στην κανονική Εκκλησία. Για σχεδόν ένα αιώνα αυτή η Εκκλησία βρισκόταν σε σχίσμα. Επίσκοποι ευρισκόμενοι σε σχίσμα χειροτονούσαν άλλους Επισκόπους για τρεις με τέσσερις γενιές. Ήρθε όμως η στιγμή που το Πατριαρχείο Μόσχας με μια απλή υπογραφή, δίχως καμία αμφισβήτηση της αποστολικής διαδοχής αυτών των Επισκόπων και χωρίς καμία αναχειροτονία, τους ενέταξε στο δυναμικό του Πατριαρχείου Μόσχας το 2007 και ήρθε σε πλήρη κοινωνία μαζί τους. Μάλιστα μία Αγία μορφή, ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε σχισματικός, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από σχισματικούς και πέθανε σχισματικός, αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας ως Άγιος και σήμερα τιμάται από όλους μας. Η Εκκλησία της Ουκρανίας, αγαπητέ αδελφέ, η οποία επίσης βρίσκονταν σε σχίσμα αλλά για πολύ λιγότερα χρόνια σε σχέση με την ROCOR, η οποία Εκκλησία αποτελούσε πάντοτε κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έλαβε πέρυσι Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, αφού πρώτα αποκαταστάθηκαν όλοι οι Επίσκοποι και οι κληρικοί αυτής της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χρησιμοποιώντας το Έκκλητον, που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Μητέρας Εκκλησίας. Μας λυπεί το γεγονός ότι, σε εσάς ειδικά, κάνει εξαίρεση το Πατριαρχείο Μόσχας και ακόμα δεν βρίσκεται σε πλήρη κοινωνία μαζί σας. Αυτό ευχόμαστε σύντομα να αλλάξει για το καλό της Εκκλησίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς χάριν της σωτηρίας των αδελφών Ουκρανών δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση με πολλούς. Δεν επεδίωξε κανένα προσωπικό συμφέρον παρά μόνον το πνευματικό συμφέρον των Ορθοδόξων αυτής της χώρας. Δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως πέρα από την ενότητα και την κοινωνία της πίστεως. Η προσευχές μας θα εισακουστούν και ο Άγιος Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος Στέφανος θα πρεσβεύει ώστε γρήγορα όλα τα εμπόδια και οι εθνοφυλετικές διακρίσεις να εξαλειφθούν”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου