Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Τι μηνύματα στέλνει ο «εκσυγχρονιστής» Κιλιτσντάρογλου;

 


Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Ο αρχηγός της Κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε προ ολίγων ημερών μία δήλωση υπό μορφή προτροπής προς τον Ταγίπ Ερντογάν, πολιτικό του αντίπαλο. Του προτείνει να μην είναι ...τόσο υποχωρητικός απέναντι στην Ελλάδα!

Παραθέτω αυτούσιο ένα απόσπασμα από τη δήλωση του Τούρκου πολιτικού, τον οποίο κάποιοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν σαν «εκσυγχρονιστή». Είπε τα εξής: 

¨Του είπα πες μια πρόταση για τα υπό κατοχή νησιά και δεν μπόρεσε ούτε πρόταση να αρθρώσει. Τώρα φέρεται διαφορετικά. Ο κύριος τώρα κάνει νταϊλίκια στην Ελλάδα. Και να τα “Μην με εκνευρίζετε” , “Έρχομαι”, “Θα κάνω το ένα και θα κάνω τι άλλο”…

Αν είναι να κάνεις κάτι κάνε το αδερφέ. Τι φωνάζεις συνέχεια; Ξέρω ότι δεν μπορείς και το ξέρεις και εσύ, ναι το ξέρεις και εσύ.

Όταν εξοπλίζονταν τα νησιά, καθηγητές, απόστρατοι και πολιτικοί είπαν πως αυτό είναι παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης, αλλά εκείνος δεν έβγαλε κιχ.

Και σε εμάς κάποτε μας έλεγαν “Έλα, έλα”. Και ο Ετσεβίτ είπε “Εντάξει έρχομαι”. Ο Ετσεβίτ και ο Ερμπακάν πήγαν, κατέλαβαν το τουρκικό τμήμα της Κύπρου και έληξε το θέμα. Φώναξαν; Έκαναν εκκλήσεις; Έπραξαν τα απαραίτητα.¨

Αυτό ήταν το σχόλιο του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Αυτά πιστεύει και προτείνει ο αρχηγός μιας παράταξης, η οποία αντιτίθεται στον ισλαμισμό του Ερντογάν και θεωρητικά κηρύσσει τις αρχές του Κεμαλισμού και του εκκοσμικευμένου κράτους, το οποίο δεν ταυτίζεται με το Ισλάμ. Βλέπουμε ότι  αν φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν θα έλθει στα πράγματα μία ίδια ή και χειρότερη εκδοχή του τουρκικού εθνικισμού. Άρα το πρώτο συμπέρασμα είναι: Μην ασχολείστε με το αν είναι άρρωστος ο Ερντογάν, αλλά πάρτε το απόφαση ότι η τουρκική πολιτική είναι η ίδια εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου, ασχέτως κομμάτων, κυβερνήσεων και ιδεολογιών.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο Κιλιτσντάρογλου υπενθυμίζει την εισβολή του 1974 στην Κύπρο και προτείνει στον Ερντογάν να κάνει κάτι αντίστοιχο:  Πόλεμο, εισβολή. Από μία χώρα, στην οποία όλα τα κόμματα πανηγυρίζουν ακόμη για την εισβολή του 1974, ας μην περιμένουμε οποιαδήποτε υποχώρηση στο Κυπριακό. Θα μιλούν για δύο κράτη στην Κύπρο και κάτω από τις γραμμές θα εννοούν άμεσο έλεγχο του βορείου τμήματος και έμμεσο έλεγχο του νοτίου. Ο  έλεγχος όλης της Κύπρου – ίσως μέσω Συνομοσπονδίας-  παραμένει ένας από τους κύριους στόχους της Άγκυρας. Εφαρμόζεται από όλα τα κόμματα και από τον Στρατό το σχέδιο Νιχάτ Ερίμ του 1956. Ας το ξαναδιαβάσουμε.

Συμπέρασμα τρίτο: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία προβάλλει ως πρότυπο τη συγκυβέρνηση ισλαμιστών και «σοσιαλδημοκρατών», η οποία υλοποίησε την εισβολή του Ιουλίου- Αυγούστου 1974. Πρωθυπουργός ήταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος ηγείτο ενός κεντροαριστερού κόμματος. Μαζί του συγκυβερνούσε ο Ισλαμιστής Νετσμεντίν Ερμπακάν, πνευματικός πατέρας του Ερντογάν.  Τι λείπει για να έχουμε την επανάληψη της πολεμικής κυβέρνησης του 1974; Ένα κόμμα δήθεν κεντροαριστερό, όπως αυτό του Κιλιτσντάρογλου. 

Μήπως κυοφορείται μία τέτοια συνεργασία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου