Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

 


Επέλαση των ΗΠΑ σε ελληνόφωνες Εκκλησίες μέσω ειδικού προγράμματος ηγεσίας


Ένας από τους πιο σημαντικούς άξονες της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ εκφράζεται πλέον μέσω της Εκκλησιαστικής Διπλωματίας.

Μετά το Φανάρι, η Αμερική απλώνει τα δίχτυα επιρροής της στις Ελληνόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες, μέσω ειδικού προγράμματος ηγεσίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα και υποστηρίχθηκε γενναιόδωρα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πρόσωπο κλειδί αποτελεί η κ. Προδρόμου Ελισάβετ, η οποία δημιούργησε το πρόγραμμα ηγεσίας, και η οποία στο παρελθόν συμμετείχε στη Ψευδοσύνοδο της Κρήτης ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ιδιότητα του «ειδικού συμβούλου».

Ακολούθως, παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με πρόγραμμα, το ρόλο και τις αρμοδιότητες της κ. Προδρόμου, καθώς και πληροφορίες για τους συμμετέχοντες σε αυτό.

1. 

Πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας για τρεις ελληνόφωνες Εκκλησίες με την γενναιόδωρη υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ

Τίτλος προγράμματος: «Faith-Based Leadership in a Turbulent World» (Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο)

Στόχος: Πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σχόλιο του τέως Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ:

«(Το πρόγραμμα «Faith-Based Leadership in a Turbulent World») αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά από όσο γνωρίζω που η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που εστιάζει ειδικά στην ανάπτυξη ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» (Αθήνα, 4 Μαΐου).

Οργανωτές:

Γενναιόδωρη υποστήριξη από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Πρωτοβουλία για τη Θρησκεία, το Δίκαιο και τη Διπλωματία» (Initiative on Religion, Law, and Diplomacy) και «Γραφείο Εκπαίδευσης Στελεχών» (Office of Executive Education) της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Affairs Institute, FAINST).

Συμμετοχή: Πολυεθνική ομάδα κληρικών και λαϊκών ηγετών που ανήκουν:

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος,

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και

Στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας,

συμπεριλαμβανομένων Ιεραρχών, κληρικών, και λαϊκών ειδικών από διαφορετικά επαγγελματικά πλαίσια.

Χρονικό διάστημα: 2-6 Μαΐου, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αθήνα.

2.

Ελισάβετ Προδρόμου: Ο άνθρωπος των ΗΠΑ, του Φαναρίου και των ειδικών αποστολών

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας που παρουσιάστηκε στην Αθήνα συμμετείχε η κ. Ελισάβετ Προδρόμου, η οποία και το δημιούργησε. Ανάμεσα στους υπόλοιπους τίτλους που κατέχει, η κ. Προδρόμου είναι και:

Μέλος ΔΕΠ της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, όπου διευθύνει την «Πρωτοβουλία για την Θρησκεία, το Δίκαιο και την Διπλωματία» (Initiative on Religion, Law, and Diplomacy).

Διευθύντρια σπουδών για το εκτελεστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την βασισμένη στην πίστη Ηγεσία (executive education program for faith-based leadership) της Σχολής Fletcher.

Επιπλέον, το πλούσιο βιογραφικό της κ. Προδρόμου αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στα άλλα, έχει συνεργαστεί και με τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Συγκεκριμένα, κατά το παρελθόν:

Έχει συνεργασθεί ως σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, την «Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών» των ΗΠΑ (DIA), την «Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών» των ΗΠΑ (CIA), το NATO, τον ΟΗΕ, υπουργεία και Μ.Κ.Ο. διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος στην Επιτροπή των ΗΠΑ για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (2004-2012).

Ήταν μέλος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Θρησκεία και την Εξωτερική Πολιτική (2011-2015).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η κ. Ελισάβετ Προδρόμου συμμετείχε στη Ψευδοσύνοδο της Κρήτης (Ιούνιος 2016) ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ιδιότητα του «ειδικού συμβούλου». Λίγους μήνες μετά την ληστρική «Σύνοδο» (Νοέμβριο 2016), η κ. Προδρόμου εξέφραζε δημοσίως για μία ακόμα φορά αντορθόδοξες και οικουμενιστικές θέσεις, καθώς προσπάθησε να προσδώσει Πατερική θεμελίωση, στην κακόδοξη απόφαση της Ψευδοσύνοδου, με την οποία οι αιρέσεις ονομάστηκαν «Εκκλησίες».

Διατυπώνοντας απόψεις που κινούνται εκτός της Ορθόδοξης Πίστης, Παράδοσης και Εκκλησιολογίας, σημείωνε ότι:

«Όσον αφορά το θέμα της αποστολής της Εκκλησίας στον κόσμο σε σχέση με άλλες Εκκλησίες, υπήρξε μία πάρα πολύ παρατεταμένη και εντονότατη αντιπαράθεση για το τι είναι η Εκκλησία, και για το αν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι Προτεσταντικές Εκκλησίες είναι Εκκλησίες. Και αυτό ήταν [σ.σ. αρχίζουν τα γέλια από κάτω] πραγματικά εντυπωσιακό. Χωρίς να θέλω να δείξω ασέβεια θα μπορούσε να είναι και κωμικό, αλλά δεν είναι, είναι πραγματικό.

[…]

Υπήρξε λοιπόν μια ζωηρή και πολύ έντονη αντιπαράθεση και τελικά συναίνεση ότι αυτές είναι Εκκλησίες, ότι υπάρχει πλούσιο υλικό, πρακτική, αποδείξεις από Πατέρες και από κείμενα ότι αυτές είναι όντως Εκκλησίες».

Συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα ανάπτυξης Ηγεσίας

Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν ότι στο πρόγραμμα παρευρέθηκαν:

α) Από την Ι. Μητρόπολη Σύρου: Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου (εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’).

β) Από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ), το οποίο είναι ο επιμορφωτικός οργανισμός και το συνεδριακό κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (και υπάγεται στην Ι. Σύνοδο και προεδρεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο), έλαβαν μέρος ως επιστημονική ομάδα για τον οργανισμό:

Η Καλλιόπη Μαυραγκά και

Ο Σέργιος Βοΐλας.

γ) Από το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES):

Ο Πρόεδρος του Κέντρου, Καθ. Νικόλαος Δημητριάδης (για τον οποίο υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου επισκέφτηκε τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίο στο Φανάρι, για να του επιδώσει τον αφιερωμένο σ’ αυτόν τόμο των πρακτικών του φετινού κύκλου των διαχριστιανικών εκδηλώσεων με τίτλο «For the Unity of the One Church of Christ»).

δ) Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ):

Ο Επίκουρος Καθηγητής αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας (ο οποίος διετέλεσε καιμέλος της οργανωτικής επιτροπής του προγράμματος)

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος στη δεξίωση που παρέθεσε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, προς τιμήν των διοργανωτών και συμμετεχόντων του προγράμματος.

Η επέλαση των ΗΠΑ μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η εκκλησιαστική διπλωματία καθίσταται ο Δούρειος ίππος της Εξωτερικής Πολιτικής ΗΠΑ.

Η φράση «θρησκευτική ελευθερία» καθίσταται ως η αγαπημένη φράση στα χείλη των ανωτάτων διπλωματών της Δύσης, η οποία όμως χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας σκοτεινά συμφέροντα και γεωπολιτικές επιδιώξεις που απειλούν την παγκόσμια ευημερία και ασφάλεια.

Μετά τη υποδούλωση του Φαναρίου, η Αμερικανική επιρροή έχει απλώσει τα δίχτυα της στις ελληνόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στο όνομα της «θρησκευτικής ελευθερίας» όλα επιτρέπονται, αρκεί να συμβαδίζουν με τους στόχους και τις προτεραιότητες που υποβάλλονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου