Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019


Η ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ
Σε «θολό τοπίο» η αξιοποίηση της ιερής περιουσίας και το μισθολογικό

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών. Χθες ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τα μέλη της επιτροπής διαλόγου και τους παρέδωσε αναλυτικό γραπτό σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας.

Το δεκασέλιδο κείμενο, εκτός από το γεγονός ότι βρίθει από λανθασμένες νομικές ερμηνείες και λεκτικές διατυπώσεις, δεν προσφέρει κάτι νέο, διότι επαναλαμβάνει -διατυπωμένες με άλλες λέξεις- τις πάγιες κυβερνητικές θέσεις. Ειδικότερα, η κυβέρνηση:
• Συνεχίζει να παρερμηνεύει νομικά τους λόγους που έως σήμερα οι κληρικοί μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.
• Αξιώνει από την Εκκλησία της Ελλάδος να παραιτηθεί -παρότι εκ του νόμου δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα- επ' ονόματι όλων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ από δικαστικές διεκδικήσεις απαλλοτριώσεων εκκλησιαστικής περιουσίας έως το 1939. 

• Εφόσον παραιτηθεί από δικαστικές διεκδικήσεις η Εκκλησία, να συσταθεί το ταμείο κοινής αξιοποίησης των αμφισβητούμενων εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων, με το κέρδος να μοιράζεται μισό μισό ανάμεσα στο Κράτος και στην Εκκλησία.
• Ζητεί ουσιαστικά διαγραφή των θέσεων των κληρικών από τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει νομικά την πληρωμή 8.000-8.700 κληρικών για την Εκκλησία της Ελλάδος έναντι πιθανών μελλοντικών κρατικών περιορισμών σε προσλήψεις με τον κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις).

Υπερβολικές παραχωρήσεις
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις όσον αφορά διεκδικούμενες εκκλησιαστικές γαίες και ακίνητα, ακόμα και χωρίς να έχει αυτή την αρμοδιότητα, προκειμένου να διασφαλιστούν μελλοντικά αριθμημένες θέσεις μισθοδοσίας κληρικών.

Επιπλέον, σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών, το υπουργείο Παιδείας επιμένει να γίνεται μέσω ενός Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, επ' ονόματι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο η διαχείριση του κονδυλίου θα γίνεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Σήμερα ένα παρεμφερές σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, θα παρουσιάσει ο Κώστας Γαβρόγλου στην αντιπροσωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας που παρουσίασε ο Κώστας Γαβρόγλου χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», δεν ικανοποιεί τις επιφυλάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο, προκειμένου να κάνουν αποτίμηση των επαφών με την κυβέρνηση, ενώ την επόμενη Τρίτη ο Κώστας Γαβρόγλου θα επισκεφθεί την επιτροπή στη Μονή Πετράκη, με σκοπό να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο στην έγκριση, στην απόρριψη ή την περαιτέρω διαπραγμάτευση επί των κυβερνητικών προτάσεων θα έχει η Ιεραρχία, που θα συνεδριάσει στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου