Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Οι Οικουμενιστές Επίσκοποι δεν έχουν παράπονο...

Οι Οικουμενιστές Επίσκοποι δεν έχουν παράπονο...


Δύο νέες εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος παρουσιάστηκαν χθες (15/11), στο ξενοδοχείο Κάραβελ των Αθηνών, στο πλαίσιο της 4ης Έκθεσης Χριστιανικού Βιβλίου.
Πρόκειται για τον Ε΄ Τόμο των «ΕΡΓΩΝ» του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, με τίτλο «Αρθρογραφία Β΄» (Εν Πλω – Ακρίτας) και το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τίτλο «Πίσω από τα καθημερινά» (Αρχονταρίκι).
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ενώ τον Μακαριώτατο
Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης. Παρέστησαν, επίσης, πολλοί κληρικοί, πνευματικά τέκνα και παλαιοί συνεργάτες των δύο Ιεραρχών, η Βουλευτής κ. Σοφία Βούλτεψη, Πανεπιστημιακοί καθηγητές και πλήθος φίλων του καλού βιβλίου.
 
Τον Ε΄ Τόμο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, που περιλαμβάνει άρθρα του στον Εκκλ/κό και κοσμικό Τύπο της περιόδου 1965-2008 παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ. Δανιήλ και ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο ερευνητής και επιμελητής των Έργων του αοιδίμου Πρωθιεράρχου Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Δανιήλ τόνισε ότι ο Μακαριστός Χριστόδουλος, με τα κείμενά του «έσπευδε όχι ως πολυπράγμων, αλλά ως πνευματικός ηγέτης να καταθέσει τον «αγαθό λόγο» των γνώσεών του, της εμπειρίας του, του προβληματισμού του, της ανησυχίας του. Συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο και κατέθετε με ισχυρή επιχειρηματολογία τις απόψεις του».
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, παρακάτω, ότι όσοι μελετήσουν τα άρθρα του θα διαπιστώσουν ότι: «Α. Δεν ήταν ηττοπαθής, δεν παρητείτο, όταν είχε δίκιο. Το υπερασπιζόταν παντί σθένει… Β. Δεχόταν τις ποικίλες προκλήσεις ως ευκαιρίες να διακηρύξει την αλήθεια του Ευαγγελίου… Γ. Δεν φοβήθηκε ποτέ τις επιθέσεις που δέχθηκε, παρά την πικρία που του προκαλούσαν… Δ. Ενδιαφερόταν συνεχώς για τον λαό του Θεού και μας συμβούλευε να μην αδιαφορούμε για τα προβλήματα των ανθρώπων… Ε. Ήθελε να είναι επίκαιρα ενεργός πολίτης… Στ. Η αυτοπεποίθησή του ωθούσε την δημιουργικότητά του… Ζ. Αντιμετώπιζε με μακροθυμία τις επιθέσεις των εχθρών του… Η. Δεν έκρυψε ποτέ τις αρχές και τις σκέψεις του… Θ. Ενθουσιαζόταν από τα μεγάλα οράματα για την Εκκλησία, την κοινωνία, την πατρίδα, την οικογένεια, την Παιδεία… και Ι. Εφήρμοζε το “Μηδείς το εαυτού ζητείτω αλλά το του ετέρου έκαστος”…».
Ο κ. Παπαθανασόπουλος, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, εξήρε «την αγάπη του και την ψυχή τε και σώματι αφιέρωση και αφοσίωσή του στο σωτηριώδες έργο της Εκκλησίας. Ευεργετημένος από τον Θεό με τεράστια προσόντα είχε τη δυνατότητα να επιτύχει σε ό, τι και αν επέλεγε να ασχοληθεί. Εκείνος όμως επέλεξε το ράσο του κληρικού… Η πληροφόρησή του ήθελε να είναι προς τους εγγύς και τους μακράν της Εκκλησίας, κυρίως τους μακράν, αφού, κατά τον λόγο του Κυρίου, αυτοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να ακούσουν, να διαβάσουν και να βιώσουν, λόγο σωτηρίας. Γι’ αυτό και επί χρόνια έγραφε όχι μόνο σε εκκλησιαστικά έντυπα, αλλά και σε κοσμικά…».
Αφού τόνισε την διορατικότητα της σκέψης του και την επικαιρότητα των λόγων του, διασώζοντας συγκεκριμένα σημεία του Τόμου, ο κ. Παπαθανασόπουλος κατέληξε: «Η ουσία είναι ότι περιγράφει την πραγματικότητα των δεκαετιών του 1980 και 1990, τις συνέπειες των οποίων βιώνουμε σήμερα. Περιγράφει και ταυτόχρονα ελέγχει, παρηγορεί, δίνει κουράγιο σε όσους αντιστέκονται στην προσκύνηση του σύγχρονου Βάαλ, που κατά τον ποιητή και στοχαστή Γιώργο Σαραντάρη είναι ο ηδονισμός στις ποικίλες μορφές του. Ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980 συνέβησαν συνταρακτικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στην Ελλάδα άρχισε η αποδόμηση των αξιών της κοινωνίας και η επίθεση για την περιθωριοποίηση έως και εξουθένωση της Εκκλησίας. Στον κόσμο υπήρξε η παταγώδης κατάρρευση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού και η αυστηρή κριτική της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας το 1989 ήσαν τα 200 χρόνια από την έκρηξή της. Όλα αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος δεν τα αφήνει ασχολίαστα στην αρθρογραφία του και δίνει σ’ αυτά τη δική του πνευματική άποψη…».
Ακολούθησε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τίτλο «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και με υπότιτλο «Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα», περιλαμβάνει κείμενά του, που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο την τελευταία πενταετία.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπαλτάς, ο οποίος παρουσίασε τις ενότητες και τη θεματολογία του βιβλίου.
Ιδιαίτερα επεσήμανε ότι ερεθίσματα για τα κείμενα αποτέλεσαν γεγονότα και καταστάσεις που δεν προσεγγίζονται συχνά από άμβωνος.
Και αυτό ακριβώς αποτελεί σημαντικό γεγονός, γιατί με απλό λόγο, διαύγεια σκέψεων και αμεσότητα, το βιβλίο αποτελεί γέφυρα συνάντησης με τους εκτός των τειχών της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Ηλία Λιαμή, Διδάκτορα Θεολογίας, Μουσικολόγο και μάχιμο εκπαιδευτικό ο οποίος, με αφορμή την τραγικότητα των γεγονότων του Παρισιού, παρουσίασε το συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Θρησκευτικός φανατισμός και συμφιλίωση».
Η αποϊεροποιημένη Δυτική κοινωνία, αλλά και δυνάμεις εντός της πατρίδας μας που «ευαγγελίζονται» μια κοινωνία χωρίς Θεό, φαίνεται να έχει αποτύχει παταγωδώς.
Ιδιαίτερα το κεφάλαιο αυτό, επίκαιρο όσο ποτέ, όπως είπε ο κ. Λιαμής, έρχεται να φανερώσει τις μεγάλες ευθύνες της Δύσης αλλά και να αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια προοπτική αφύπνισης.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ψυχίατρος και Διευθυντής του Ιδρύματος Πνευματικής Επιμορφώσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο π. Αδαμάντιος αναφέρθηκε σε αντικατοπτρισμούς σκέψεων και προβληματισμών που του προκάλεσε η ανάγνωση του βιβλίου και προσκάλεσε το κοινό στην αναζήτηση και των δικών του αντικατοπτρισμών.
Ο κόσμος τού αύριο είναι ήδη παρών. Κι εμείς μοιάζουμε να εθελοτυφλούμε. Ωστόσο, οι διανοούμενοι μιλούν από καιρό περί του τέλους των ιδεολογιών.
Οι φιλόσοφοι σκιαγραφούν τον έμπρακτο μηδενισμό, ως κυρίαρχη αξία και μέτρο ζωής της καθημερινότητάς μας. Μπροστά σ΄ αυτή την κοινωνική πραγματικότητα τα κείμενα του βιβλίου, μας καλούν σε αφύπνιση, είπε ο π. Αδαμάντιος.
Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε και έκλεισε την εκδήλωση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές των δύο παρουσιάσεων, τους εκδότες, καθώς και τους εκλεκτούς ομιλητές, ενώ εξήρε την συμβολή του επιμελητού και ερευνητού των «Έργων» του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου στην έκδοση των πέντε, για την ώρα, Τόμων του.
Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι «ο π. Επιφάνιος με την συλλογή και δημοσίευση του συγγραφικού έργου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου σφραγίζει την σχέση του μαζί του και προσφέρει στην Εκκλησία ένα μεγάλο δώρο».
Ως προς το βιβλίο του, ευχήθηκε να γίνει αφορμή γόνιμου διαλόγου και μιας πορείας με προοπτική υπέρβασης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, μετά την απαξίωση των Χριστιανικών παραδόσεων και αρχών.

parousiaseis 03




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου