Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η περιστροφή της γης σε βίντεο

2 σχόλια:

  1. Ναι. Και όμως κινείται, παρά την αντίθετη θέση των Πατέρων της Εκκλησίας:

    - Μ. Αθανάσιος (4ος αιώνας)

    «γη δε ουκ αφ εαυτής ερήρεισται, αλλ’ επί μεν την των υδάτων ουσίαν συνέστηκεν, εμπεριέχεται δε και αύτη κατά το μέσον συνδεθείσα του παντός»
    (Λόγος κατά ειδώλων)

    - Μ. Βασίλειος (4ος αιώνας)

    «Κυκλόσε περιτρέχει τα κατ’ ουρανόν κινούμενα»
    (Β.Ε.Π. τ. 51, σελ. 187)

    - Αγ. Γρηγόριος Νύσσης (4ος αιώνας)

    «..... Της τε κυκλοφορουμένης ουσίας δια της οξείας κινήσεως το νάστον της γης εν κύκλω περισφιγγούσης, του τε στερρού και ανενδότου δια της αμεταθέτου παγιότητος αδιαλείπτως επιτείνοντος των περί αυτήν κυκλουμένων την δίνησιν, ίση δε καθ’ εκάτερον των ταις ενεργείαις διεστηκότων η υπερβολή εναπειργάσθη, τη τε στασίμω φύσει και τη αστάτω περιφορά. Ούτε γαρ η γη της βάσεως μετατίθεται, ούτε ο ουρανός ποτε το σφοδρόν ενδίδωσι και υποχαλά της κινήσεως».
    (Περί κατασκευής ανθρώπου. Κεφ. α΄, παρ. 1).

    - Αγ. Ιωάννης Δαμασκηνός (8ος αιώνας)

    «Ημέρα εστίν ηλίου υπέρ γης φορά ή χρόνος, εν ω ο ήλιος υπέρ γης φέρεται. νυξ εστί σώματος της γης σκιά ή χρόνος, εν ω ο ήλιος υπό γην φέρεται. Νυχθήμερόν εστι κόσμου περιστροφή»
    (Διαλεκτικά, κεφ. 68. Όροι διάφοροι).

    - Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς (14ος αιώνας)

    «Και τη μεν ακινήτω γη καθάπερ τινί κέντρω περιτιθείς ανωτάτω κύκλω, και συνδών πανσόφως δια των μέσων του αεικινήτου ουρανού, ίνα ο αυτός διαμένη κόσμος εστώς ομού και κινούμενος».
    (P. G. 151, 80)

    - Αγ. Συμεών Θεσσαλονίκης (15ος αιώνας)

    «Ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Με αυτή τη φράση – η Εκκλησία – αποβάλλει κάθε επινόηση της αθεΐας. Καταργεί τη θρασύτητα εκείνων που πρεσβεύουν ότι ο ουρανός είναι προαιώνιος και ακόμη, ότι η ύλη είναι χωρίς αρχή, και ότι υπάρχουν στο Θεό κάποιες ιδέες, όπως έλεγε ο Πλάτωνας. Καταργεί δε και την πλάνη εκείνων που θεοποιούν τα άστρα και όσα βρίσκονται γύρω από τη γη, οι οποίοι αυτή τη γη και τα άλλα στοιχεία τα θεωρούν θεούς καταντώντας έτσι στην πολυθεΐα και πλανώντας και γύρω από τα υπόλοιπα κτίσματα» ((Ερμηνεία εις το Σύμβολον της Πίστεως, P.G. 155, 757B).


    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου