Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011











Ηλεκτρονική


αποτοξίνωσις.


του αρχιμανδρίτου Δανιήλ Αεράκη



Κάποτε το «σοφάρω» ήταν στην ημερησία διάταξι.

Τώρα το «σερφάρω» έχει τρελλάνει μικρούς και μεγάλους.

Οι νεώτεροι ιδίως, και δη τα παιδιά και οι έφηβοι, είναι κυριολεκτικά κολλημένοι στον υπολογιστή.

Η απόλυτη ησυχία στα σύγχρονα σπίτια είναι η μεγάλη ανησυχία.

Όσο και αν προσπαθούν να κυνηγήσουν το ηλεκτρονικό έγκλημα, είναι τόσο πολυποίκιλο και πολυδαίδαλο, που είναι αδύνατος ο εντοπισμός του.


Η Νταϊάν Μπρόντναξ, κλινική ερευνήτρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατήρησε τις συνήθειες πολλών οικογενειών σε σχέση με τις ηλεκτρονικές οθόνες.

Και συνέταξε ένα δεκάλογο, για όσα χρειαζόμαστε αποτοξίνωσι.

Αποτοξίνωσις από το λάπτοπ και το κινητό, αν...


1. Αν καθόμαστε να φάμε με το κινητό μας δίπλα μας.


2. Αν κοιτάμε σε περισσότερες από μια οθόνες ταυτόχρονα (π.χ. στην τηλεόραση, γράφοντας συγχρόνως μήνυμα στο κινητό).


3. Αν στέλνουμε SMS στο κινητό, χωρίς να συντρέχη σοβαρός λόγος, την ώρα που βρισκόμαστε με κάποιον οικείο μας.


4. Αν κοιμόμαστε με το κινητό ανοικτό στο κομοδίνο.


5. Αν παίρνουμε συστηματικά το λάπτοπ στο κρεββάτι.


6. Αν είχαμε, έστω και ένα, καυγά, με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο με αφορμή τις νέες τεχνολογίες.


7. Αν γράφουμε μήνυμα στο κινητό όσο οδηγούμε.


8. Αν δε βγαίνουμε έξω πλέον, αλλά προτιμάμε να μιλάμε μέσω «τσάτ» με φίλους.


9. Αν δεν κλείνουμε ποτέ το κινητό μας τηλέφωνο.


10. Αν στις οικογενειακές συναθροίσεις κάθε μέλος βλέπη διαφορετική οθόνη (τηλέφωνο, τηλεόρασις, κομπιούτερ).


• Να, λοιπόν, μια καινούργια νηστεία τώρα, ιδίως, τη Μεγάλη Σαρακοστή.


• Νηστεία από την ηλεκτρονική λαιμαργία.


• Νηστεία από τη φρικτή ηλεκτρονική οφθαλμοπορνεία.


• Νηστεία από την ηλεκτρονική εξάρτησι.


Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τα τόσα ηλεκτρονικά;

Αν όχι, μπορούμε οπωσδήποτε (και επιβάλλεται άμεσα) να τα δούμε σαν εργαλεία προόδου και αληθινής μορφώσεως.

3 σχόλια:

  1. Ούτε ένα ούτε δύο, πολύ περισσότερα εφαρμόζουμε στην πράξη. Εξαρτημένοι λοιπόν, φταίει και η "αποτείχιση"!!! την οποία θέλουμε να διαβάσουμε. Από άλλα, αρχίσαμε νηστεία. Αλήθεια και το ότι δε μιλάνε τα μέλη των οικογενειών μεταξύ τους αφού ένας βλέπει ειδήσεις, άλλος πάττυ και αντωνέλλα και άλλος σερφάρει στο φέις μπουκ!

    Το άσκοπο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, και η μόδα των τσατ και φέις μπουκ, εμπίπτουν ίσως στο "εξαγοραζόμενοι τον καιρόν", ενώ μπορεί να γίνη επωφελής και ψυχωφέλιμη χρήση. Μια καλή ιδέα, τα 2 CD με τη μεταφραμένη Κ.Δ., που ακούγονται ευχάριστα στον ελεύθερο χρόνο, άρθρα χριστιανικών ιστοτόπων, ή οι πνευματικές ομιλίες, γραπτές αλλά και προφορικές, Ορθοδόξων ιεροκηρύκων, μεταξύ των οποίων και του π.Δανιήλ Αεράκη, οι οποίες μπορούν δωρεάν να "κατεβαστούν" από το διαδίκτυο, για παράδειγμα από τη διεύθυνση www.pantocrator.gr ή net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλείστε τις τηλεοράσεις! Ο τίτλος μιας ομιλίας και μιας "Χριστιανικής Σπίθας" του αειμνήστου π.Αυγουστίνου. "Ανοίξτε τις τηλεοράσεις", ο τίτλος μιας επόμενης ομιλίας του ιδίου, που άλλαζε "κανάλια" δηλ. κεφάλαια και χωρία ερμηνεύοντας την "τηλεόραση" στην οποία βλέπεις αγγέλους και αρχαγγέλους, οράματα, τον ίδιο το Θεό.

    Στην Αποκάλυψη μεταξύ των άλλων αναφέρεται και "η εικόνα του θηρίου που της εδόθη πνεύμα ίνα και λαλήση και ποιήση...". Μέχρι να εκπληρωθή η προφητεία ουδείς γνωρίζει τον τρόπο που θα εκπληρωθεί, αλλά πάει το μυαλό μας και στην τηλεόραση, στην κακή χρήσι της, με ένα μελλοντικό διάγγελμα ύποπτου προσώπου με ύποπτη εξουσία.

    Παροτρύνει ο π.Δανιήλ να κάνουμε καλή χρήση κομπιούτερ, διαδικτύου, τηλεοράσεων, μέσων μαζικής (παγκόσμιας πλέον) επικοινωνίας και ενημερώσεως. Χρησιμοποιούνται, το κατά δύναμιν, από την εκκλησία και τα μέλη της -π.χ. και το παρόν ιστολόγιο- σαν εργαλεία προόδου και αληθινής μορφώσεως. Πόσα πατερικά κείμενα, βίβλος, ειδήσεις, εκκλησιαστικά βίντεο, δεν είναι αναρτημένα στο internet. Και ας μη δαιμονοποιείται το διαδίκτυο, αλλά η χρήση του. Διότι πρόσφατα σε σοβαρό περιοδικό ενοχοποιείτο και το www, ως υποκρύπτον δυσώνυμο αριθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον ανωτέρω ιστότοπο του α σχολίου, οι ομιλίες του π.Αυγουστίνου, Δημ.Παναγόπουλου, Ν.Σωτηρόπουλου, π.Θ.Ζήση, κ.ά. πολλών ομιλητών, αναρτώνται από το έτος 2007-2008 (και του π.Δανιήλ μόλις πρόσφατα,Νοέμβρ. 2010) σε νέα μορφή, μικρών αρχείων λίγων MB ώστε να "κατεβάζονται" πολύ γρήγορα και να είναι προσιτές και σε μνήμες κινητών τηλεφώνων. αναρτήθηκαν. Εκτός από τους εμφανείς στη σελίδα ιεροκήρυκες, στο "διάφοροι ομιλητές" υποκρύπτονται δεκάδες άλλοι για όλες τις προτιμήσεις. Συνολικά 6143 αρχεία μέχρι στιγμής. Η καλή χρήση του διαδικτύου, όπως αναφέρεται ανωτέρω. Τω Θεώ δόξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου