IΔΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΙΚΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ.
«Πράσινες» καταδίκες για τον προστάτη του περιβάλλοντος
την αρσενικια Ρεπουση.
Οι παραβάσεις του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, για ρύπανση της Εργάνης, περιοχής χαρακτηρισμένης ως δασικής έκτασης ενόσω ήταν δήμαρχος Βύρωνα, εκθέτουν ακόμα μια φορά την κυβέρνηση των «αρίστων».
Καταδικασμένος για παραβίαση περιβαλλοντικού νόμου μπορεί να είναι υπεύθυνος για την προστασία του περιβάλλοντος; Ναι, είναι η απάντηση, αφού στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς που έχει σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις για ρύπανση περιοχής χαρακτηρισμένης ως δασικής έκτασης, ενόσω ήταν δήμαρχος Βύρωνα. Στη μία απόφαση από αυτές έχει οριστικοποιηθεί ώς τώρα η ποινή του, αφού κρίθηκε από τα δικαστήρια και σε δεύτερο βαθμό, ενώ η δεύτερη βρίσκεται ακόμη στον πρώτο βαθμό.
Καταδικασμένος για παραβίαση περιβαλλοντικού νόμου μπορεί να είναι υπεύθυνος για την προστασία του περιβάλλοντος; Ναι, είναι η απάντηση, αφού στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς που έχει σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις για ρύπανση περιοχής χαρακτηρισμένης ως δασικής έκτασης, ενόσω ήταν δήμαρχος Βύρωνα. Στη μία απόφαση από αυτές έχει οριστικοποιηθεί ώς τώρα η ποινή του, αφού κρίθηκε από τα δικαστήρια και σε δεύτερο βαθμό, ενώ η δεύτερη βρίσκεται ακόμη στον πρώτο βαθμό.
Δύο καταδίκες που θέτουν θέμα ηθικής τάξης για την «κυβέρνηση των αρίστων», όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι οποίες ώς πρόσφατα δεν ήταν ευρέως γνωστές. Εντούτοις είναι γνωστές σε κατοίκους και παράγοντες του Δήμου Βύρωνα, οι οποίοι επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» και τις έθεσαν υπόψη της.
Η υπόθεση ξεκινά τον Αύγουστο του 2010, όταν η εταιρεία που είχε αναλάβει να φτιάξει τους δρόμους του δήμου εναπόθεσε τρίμματα από άσφαλτο και άλλα άχρηστα υλικά στην περιοχή των λατομείων Εργάνης, όπου βρίσκεται και το γνωστό Θέατρο Βράχων. Η Εργάνη όμως είναι μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί δασική και έχει κηρυχθεί από το 2001 αναδασωτέα.
Ανήκει, μάλιστα, στη Β’ Ζώνη Υμηττού που έχει καθοριστεί ως «περιοχή εγκαταστάσεων μόνο κοινωφελών λειτουργιών εντός της οποίας επιτρέπεται η δόμησις μόνον κτιρίων χρήσεως αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν γένει, διδακτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων και εν γένει κτιρίων προς εξυπηρέτησιν αναλόγων ευαγών σκοπών, η δημιουργία αλσών, πάρκων και εν γένει χώρων πρασίνου, ως και η ανόρυξις φρεάτων και αι συναφείς αντλητικαί εγκαταστάσεις και υδαταποθήκαι».
Στην Εργάνη, επίσης, είναι εγκατεστημένος ο δημοτικός Σταθμός Μεταφόρτωσης, ενώ ο χώρος χρησιμοποιείται -«παράνομα», σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους- και ως χώρος «αποθήκευσης κάδων καθαριότητας, δημοτικών μηχανημάτων καθώς και ηλεκτρολογικών και διαφόρων υλικών ή δραστηριοτήτων».
Εκεί, λοιπόν, η εταιρεία άφησε τα απορρίμματά της και, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, δεν τα μετέφερε έξω από τον αστικό ιστό και δεν τα έριξε σε τοποθεσίες όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο. Αποτέλεσμα ήταν να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή για την Καταγραφή της Κατάστασης στον Δήμο Βύρωνα, η οποία και κατήγγειλε το γεγονός στο Δασαρχείο Πεντέλης.
Μετά τις συνεχείς οχλήσεις της επιτροπής, το δασαρχείο υπέβαλε μήνυση και επέβαλε τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα, με συνέπεια η εταιρεία να ρίξει χώμα και να στρώσει τους όγκους ασφάλτου προκειμένου ο χώρος να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ για το θέατρο. Οι κάτοικοι όμως επανήλθαν, με συνέπεια να ακολουθήσει νέα παρέμβαση του δασαρχείου για το θέμα.
Η εκδίκαση για την πρώτη μήνυση έγινε τον Δεκέμβριο του 2015, η εταιρεία καταδικάστηκε για τη ρύπανση της περιοχής Εργάνη σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ οι ίδιες ποινές επιβλήθηκαν και στον τότε δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, αφού, σύμφωνα με το διάβημα διαμαρτυρίας που είχε κατατεθεί στο Δασαρχείο Πεντέλης και στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος από τους κατοίκους, ο δήμαρχος είχε πλήρη γνώση για τις παράνομες ενέργειες του εργολάβου, όπως και οι προϊστάμενοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα.
Ποινές
Η δίκη για τη δεύτερη μήνυση έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2016 από το 9ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, το οποίο επέβαλε ποινές φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 1.500 ευρώ τόσο στον τότε δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά όσο και στην εργολήπτρια εταιρεία που είχε εκτελέσει τα αξίας 3.000.000 ευρώ έργα οδοποιίας.
Κατά σύμπτωση, μάλιστα, την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, στις 19 Δεκεμβρίου 2016, είχε δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, ύστερα από αναβολή, η έφεση που είχαν ασκήσει τόσο οι δικηγόροι της εταιρείας όσο και ο τότε δήμαρχος κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.
Εκεί αποφασίστηκε η επιβολή εξάμηνης φυλάκισης με αναστολή στον καθένα, ενώ απορρίφθηκε η ποινή των 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εφετειακή απόφαση δεν έχει προσβληθεί από την πλευρά της εταιρείας και του Νίκου Χαρδαλιά. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη δικαστική εξέλιξη των δύο υποθέσεων, οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι γεγονός.
Να τον "χαίρεται" ο αρχηγός του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το "λουλουδάκι του Μαγιού", κουνάει το δάχτυλο σε έναν ολόκληρο
ΑπάντησηΔιαγραφήλαό με ύφος χουντικού συνταγματάρχη...
Γιατί τον λες έτσι; "λουλουδάκι του Μαγιού";
ΔιαγραφήΤί έκφραση είναι αυτή; Τί σημαίνει;