Πέμπτη 7 Μαΐου 2020


Εμείς κοιμόμαστε και αυτοί δουλεύουν για την επίσημη επιβολή της αιρέσεως!

Έτος Οικουμενισμού 2021!
Και ενώ ο Κορωνοϊός διασπείρει τον τρόμο, τα παρακάτω περνούν απαρατήρητα. Οι Ιεράρχες προσέχουν τις εντολές της κυβέρνησης, αλλά όχι τις Εντολές του Θεού, και έτσι, την εξάπλωση της αίρεσης, την γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Χαιρετισμός του "ορθοδόξου" πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου π. Κωνσταντίνου Μύρων (Miron), αντιπροσώπου της ελληνορθόδοξης μητροπόλεως Γερμανίας στον "οικουμενικό" διάλογο και προέδρου της "Εργασιακής Ομάδας Εκκλησιών" (ACK) στο ρωμαιοκαθολικό συμβούλιο της Γερμανίας "Συνοδική Διαδρομή":

(30 Ιανουαρίου 2020)
«Χρειαζόμαστε αυθεντικό, εποικοδομητικό διάλογο με αυτοκριτική μεταξύ μας στις εκκλησίες της Γερμανίας. Είναι καλό να σκεφτόμαστε τη σημασία της πίστης και της εκκλησίας στην κοινωνία μας, προκειμένου να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον της εκκλησίας».


Αυτά είπε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μύρον στην έναρξη της πρώτης συνόδου της Ολομέλειας της Συνοδικής Διαδρομής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία συνέρχεται στη Φρανκφούρτη, από Πέμπτη έως Σάββατο. 230 εκπρόσωποι από εκκλησίες, συλλόγους και άλλους τομείς της εκκλησιαστικής ζωής αναμένεται να λάβουν μέρος στη διετή συνοδική πορεία.

«Σήμερα οι εκκλησίες δεν ζουν δίπλα-δίπλα, αλλά μαζί. Αυτό που αφορά μια εκκλησία, στην προκειμένη την αδελφή μας ρωμαιοκαθολική εκκλησία, αφορά όλους μας».

Συνολικά 18 εκπρόσωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες θα παρακολουθήσουν τον διάλογο με τις τέσσερις προγραμματισμένες συνόδους ολομέλειας. Ανάμεσά τους είναι ο Γενικός Γραμματέας Pastor Christoph Stiba, αναπληρωτής μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACK και πρόεδρος της Ένωσης Ευαγγελικών Ελεύθερων Εκκλησιών (VEF), ο οποίος εκπροσωπεί το ACK ως παρατηρητής. Η Στίμπα ήταν ενθουσιασμένη για τις συζητήσεις μπροστά του:

«Ο Συνοδικός τρόπος μπορεί να είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τον οικουμενισμό. Στο ACK, οι διάφορες εκκλησίες συνεργάζονται με εμπιστοσύνη και εποικοδομητικό τρόπο. Εκφράζουν την ήδη υπάρχουσα κοινότητα χωρίς να αποκλείουν διαφωνίες. Είναι σημαντικό να μάθουμε από την εμπειρία. Ειδικά με το ελεύθερο εκκλησιαστικό μου υπόβαθρο, ανυπομονώ για μια ελαφρώς διαφορετική εμπειρία οικουμενισμού στον Συνολικό τρόπο. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω ποιες παρορμήσεις μπορώ να κάνω από την κατανόησή μου για την εκκλησία και πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε κοινούς τρόπους διακήρυξης του Χριστού. "Με σκοπό τη Charta Oecumenica, μια δέσμευση που έχουν αναλάβει διάφορες χριστιανικές εκκλησίες στην Ευρώπη, οι Miron και Stiba τόνισαν": Το ACK δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι άνθρωποι από διαφορετικά έθνη και απόψεις, καθώς και εκκλησίες από διαφορετικά πολιτιστικά και θεολογικά υπόβαθρα μεγαλώνουν με σιγουριά για να σχηματίσουν μια αξιόπιστη κοινότητα που εκπέμπεται θετικά στην κοινωνία και υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Το γεγονός ότι το ACK συνοδεύει τον Συνοδικό Τρόπο με άλλους παρατηρητές είναι ένα καλό σημάδι της διαφάνειας και της κατανόησης που απαιτείται για αυτό».



Ο Πρωτοπρεσβύτερος Μίρον έδωσε συνέντευξη ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών στη Γερμανία

(03/31/2020)

Ο Έλληνας Ορθόδοξος Πρωτοπρεσβύτερος Ράντου Κωνσταντίνος Μίρον είναι πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών στη Γερμανία για ένα χρόνο. Σε συνέντευξή του στο KNA-ÖKI, μιλά για τις εμπειρίες του ως πρώτου Ορθόδοξου προέδρου και για τον οικουμενισμό στο πλαίσιο της κρίσης του Κορωνοϊού.

Ένα έτος ως πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Radu Constantin Miron. Φωτογραφία: ACK / Riffert

KNA:
Είστε ο πρώτος Ορθόδοξος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής ACK για ένα χρόνο. Αυτό επηρεάζει την αντίληψη της ACK από ἐξω;

Μίρον:
Ίσως είναι το λιγότερο κρίσιμο. Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι, μετά την εκλογή μου, έλαβα μια πολύ ξεκάθαρη και θετική απάντηση από τις μεγαλύτερες και μικρότερες εκκλησίες των μελών του ACK όταν ήρθε η επιλογή ενός Ορθόδοξου ως προέδρου. Επίσης εντυπωσιακό είναι ο αριθμός των διαφόρων προσκλήσεων από κρατικούς και κοινωνικούς οργανισμούς που έθεσαν ξαφνικά τον πρόεδρο του ACK στις λίστες αλληλογραφίας τους και τώρα δίνουν αξία στην εκπροσώπηση της ομάδας εργασίας μας στις εκδηλώσεις τους. Για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτούμε στις 8 Μαΐου την 75η επέτειο από το τέλος του πολέμου...

KNA:
Μπορείτε να φέρετε τις ανησυχίες του ACK στις δύο μεγάλες εκκλησίες, καθώς και στους προκατόχους σας, οι οποίοι ήταν κυρίως Καθολικοί ή Προτεστάντες επίσκοποι;

Μίρον:
Φυσικά υπάρχουν καθιερωμένες επαφές και διαδικασίες εντός και μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εκκλησιών-μελών του ACK, οι οποίες δεν αλλάζουν εν μία νυκτί, αν ένας τρίτος αναλάβει το αξίωμα του προέδρου. Δεν αμφισβητώ ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη κανείς αυτούς τους καθιερωμένους μηχανισμούς της διαθρησκευτικής συνεργασίας -και σε ορισμένα μέρη το κάνει ήδη!- πώς μπορούν να επιτευχθούν διαρθρωτικές βελτιώσεις για την επικοινωνία μεταξύ του ACK και των δύο μεγάλων εκκλησιών. Όσον αφορά το προσωπικό, βρισκόμαστε τώρα στην τυχερή κατάσταση που έχουμε εξαιρετικούς ομιλητές από το EKD και το DBK στο Ecumenical Centrale, το γραφείο της ACK στη Φρανκφούρτη. Επειδή ο οικουμενισμός είναι πάντα ένα δίκτυο σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και μπορεί ακόμη και να τους εκτιμήσουν. Και εγώ δεν ξεπήδησα από το τίποτα στην πολυδιάστατη οικουμενική κίνηση, όμως με δουλειά χρόνων, μάλλον δεκαετιών, πέτυχα να γίνω γνωστός και έτσι να εκλεγώ.

KNA:
Το γραφείο σας εστιάζει περισσότερο στον οικουμενισμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

Μίρον:
Νομίζω ότι υπάρχει μια κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ακριβώς όπως είναι εντυπωσιακό στο οικουμενικό τοπίο όταν ξαφνικά ο γενειοφόρος άνδρας με το καπέλο σαν μπουρί της σόμπας είναι μπροστά, ανάλογα δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην εκκλησία μου ότι η συνεργασία των εκκλησιών μας βρήκε επίσης μια προσωπική συνέπεια από τον οικουμενικό αντιπρόσωπο της ελληνορθόδοξης μητρόπολης, η οποία υπήρξε επίσης η επαφή για ενδοχριστιανική συνεργασία στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ορθοδόξων Επισκόπων (OBKD Πανορθόδοξη Επισκοπική Σύνοδος Γερμανίας) εδώ και δέκα χρόνια και έχει πλέον αναλάβει την ευθύνη πέρα από τον δικό της κήπο. Επομένως, ισχύουν και τα δύο: Η «εξωτική» Ανατολική Εκκλησία ανήκει ταυτόχρονα -συγχωρήστε το λογοπαίγνιο!- στη Γερμανία, και από την άλλη πλευρά ο οικουμενισμός είναι μέρος της καθημερινής μας εκκλησιαστικής ζωής, ακόμη και για εκείνους στην εκκλησία μου.


KNA:
Πώς θέλετε και μπορείτε, ως πρόεδρος, να ορίσετε ειδικές πινελιές;

Miron:
"Το απροσδόκητο έρχεται συχνά!" Είναι μια εκπληκτικά επίκαιρη γερμανική παροιμία. Όταν εξελέγην πρόεδρος ακριβώς πριν από ένα χρόνο, δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε μια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, δηλαδή να ζήσετε σε μια κατάσταση στην οποία όλες οι υπηρεσίες και οι εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία έχουν ακυρωθεί. Γι 'αυτό έχω γίνει προσεκτικός σε σχέση με τις πληρότητα προγραμματικών δηλώσεων και προθέσεων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι προετοιμάζουμε τώρα το «Έτος Οικουμενισμού 2021», το οποίο υποστηρίζεται από την Ομοσπονδιακή ΑCΚ, αλλά και από πολλές περιφερειακές ομάδες εργασίας.

KNA:
Το ACK ανακοίνωσε αυτό το «Έτος Οικουμενισμού» ενόψει της Ημέρας της Οικουμενικής Εκκλησίας στη Φρανκφούρτη και της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη. Τι συμβολή μπορεί να κάνει το ACK στην εκπλήρωση αυτού του ρητού;

Μίρον:
Το πρώτο μάθημα που πρέπει να μάθουμε (και πάλι) είναι, φυσικά, ότι ο οικουμενισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα διμερές γεγονός δύο εκκλησιών... Τόσο η 3η Διάσκεψη της εργασιακής Ομάδας Εκκλησιών της Γερμανίας στη Φρανκφούρτη τον Μάιο του 2021 όσο και η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησίας στην Καρλσρούη προέρχονται από πολυμερή οικουμενικά γεγονότα. Το ACK συμμετέχει άμεσα και στις δύο προετοιμασίες και μπορούμε επίσης να καταστήσουμε σαφές εδώ πόσο διαφορετική είναι η οικουμενική πραγματικότητα στη Γερμανία. Προς το παρόν σχεδιάζουμε ένα ψηφιακό προσκύνημα δικαιοσύνης και ειρήνης μεταξύ Φρανκφούρτης και Καρλσρούης μέσω εφαρμογής. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα κλασικά θέματα του οικουμενισμού και της διαδικασίας του συμβουλίου με έναν άγνωστο και ψηφιακό τρόπο. Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η ψηφιακή δικτύωση σε περιόδους της κρίσης της κορώνας. Στο έτος του οικουμενισμού, ωστόσο, εμείς ως ACK προσπαθούμε επίσης να αλλάξουμε τα συνηθισμένα ετήσια έργα μας, όπως η Εβδομάδα της Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα και την Οικουμενική Ημέρα της Δημιουργίας. Στην κεντρική υπηρεσία λατρείας για την εβδομάδα προσευχής για τη χριστιανική ενότητα στο Αμβούργο, θα ανοίξουμε τελετουργικά το έτος 2021 του οικουμενισμού. Και λίγο πριν από τη συνέλευση του WCC, το ACK λαμβάνει επίσης τη διεθνή ώθηση που δίνει για την οικουμενική του ημέρα δημιουργίας και για πρώτη φορά την προετοιμάζει μαζί με την Ομάδα Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ελβετία (AGCK) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Αυστρία (ÖRKÖ) πριν, η κεντρική γιορτή έχει προγραμματιστεί στο τρίγωνο των συνόρων στη λίμνη της Κωνσταντίας. Επιπλέον, θα απονείμουμε επίσης το οικουμενικό μας βραβείο για πέμπτη φορά το 2021, και πάλι με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: για πρώτη φορά, τιμούμε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο οικουμενικό έργο με το βραβείο καινοτομίας. Αυτή είναι μια σύντομη επισκόπηση του προγραμματισμένου «Έτους Οικουμενισμού 2021»...

KNA:
Πώς επηρεάζει η τρέχουσα κρίση κοραναϊού το έργο της ACK;

Μίρον:
Υπό την ιδιότητά μου ως παρατηρητή του OBKD στο Συνοδικό Τρόπο, είχα ήδη μια αξιοσημείωτη οικουμενική εμπειρία στην πρώτη του συνέλευση: Εκπληκτικά, δεν είναι μόνο μια εκκλησία που διέρχεται αυτήν την περίοδο μια κρίση, αλλά όλοι μας πλήττονται. Δεν υπάρχουν ονομαστικές διαφορές, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες κάθε εκκλησίας. Βλέπω τώρα το ίδιο πράγμα για την πανδημία. Προκύπτει όταν είμαστε προσεκτικοί και επαγρυπνούμενοι, δηλαδή ένα αίσθημα οικουμενικής συνύπαρξης που αυξάνει την ευαισθητοποίηση για το πόσο ανήκουμε μαζί ως εκκλησίες και πόσο μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Πιθανότατα θα κληθούμε ACK όταν οι τρέχουσες προκλήσεις του γραφείου στο σπίτι και της τηλεδιάσκεψης ή των τηλεφωνικών συνεδριών τελειώσουν σύντομα, και αυτή η αμοιβαία μάθηση από την κρίση θα είναι πια στην ατζέντα μας. Όσο για μένα, έχω ήδη ασκήσει οικουμενική μάθηση για την ενορία όπου είμαι πάστορας. Ακόμα κι αν το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι την ημερομηνία του δυτικού Πάσχα φέτος, δεν είναι ακόμη σαφές εάν μπορούμε να γιορτάσουμε τις τακτικές ακολουθίες ανάστασης. Έχω αναπτύξει λοιπόν ένα φύλλο προσευχής και τραγουδιών που βασίζεται στην «Οικουμενική Οικιακή Προσευχή στην περίοδο πριν τα Χριστούγεννα», που ονομάζεται «Ορθόδοξο Πάσχα στο σπίτι» και είναι μια λειτουργική παρηγοριά για όσους έμειναν στο σπίτι. Μαθαίνουμε οικουμενικά - επίσης και ειδικά σε περιόδους κρίσης!

Πνευματικά δικαιώματα: KNA-ÖKI 14 (31 Μαρτίου 2020), σελ. 3-5κής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου