Τι ακριβώς ισχύει με τα «έξτρα» που τους παρέχει το ελληνικό κράτος και πώς αυτά συγκρίνονται με τα πενιχρά επιδόματα των πολιτών
Είναι δίκαιο το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν οι βουλευτές και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί; Μπορούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας να αφουγκραστούν την αγωνία του μέσου νοικοκυριού για την οικονομική του επιβίωση;
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της μνημονιακής οκταετίας είναι καταστροφικές για το σύνολο του πληθυσμού. Εχουν επηρεάσει και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Οι απολαβές των βουλευτών μειώθηκαν σημαντικά. Ο προϋπολογισμός της Βουλής παρουσιάζει περικοπές δεκάδων εκατομμυρίων σε σχέση με τις λεγόμενες… καλές εποχές. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι βουλευτές απολαμβάνουν εισοδήματα ασύλληπτα για τον μέσο πολίτη καθώς το όριο επιβίωσης καθορίζεται από τα πραγματικά δεδομένα και όχι από εκ του ασφαλούς θεωρητικές προσεγγίσεις ή εύκολους αφορισμούς περί λαϊκισμού.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και από πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου στην Βουλή που παραδέχθηκε πως οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας θέτουν μια τετραμελή οικογένεια με ετήσια εισοδήματα 18.000 ευρώ στην μεσαία τάξη. Ζευγάρι με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 16.800 ευρώ θα λάβει το 2019 επίδομα στέγασης 87,5 ευρώ το μήνα, εφόσον καταφέρει να τα βγάλει πέρα εως τότε και με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πλεόνασμα 3,5%.
Την ίδια ώρα ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου λαμβάνει (σ.σ. στο χέρι και σε είδος) περισσότερα από 10.000 ευρώ το μήνα.
Συγκεκριμένα, εισπράττει ως βουλευτική αποζημίωση 5.135,04 ευρώ το μήνα (61.620 ευρω έτος).
Παράλληλα, οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται επίδομα ενοικίου εως 1.000 το μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν στην αρμόδια υπηρεσία του κοινοβουλίου πως δεν έχουν κατοικία στην Αθήνα ή πως αυτή δεν είναι κατάλληλη για χρήση και εντάσσονται στην λίστα των δικαιούχων. Η Βουλή συνεργάζεται με κεντρικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πληρώνοντας απευθείας τα δωμάτια ενώ δίνει στο χέρι τα χρήματα σε όσους βουλευτές επιθυμούν να νοικιάσουν κατοικία (με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά όπως αποδείξεις – μισθωτήρια κ.α).
Ωστόσο, ο κανόνας δεν εφαρμόζεται πιστά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περιπτώσεις βουλευτών επαρχίας που εισπράττουν το σύνολο του ποσού για να καλύψουν το ενοίκιο κατοικίας στην πρωτεύουσα και στην εκλογική τους περιφέρεια αν και στο πόθεν εσχες τους εμφανίζονται ως κάτοχοι δεκάδων ακινήτων. Στα 1.000 ευρώ ανέρχεται και το επίδομα ενοικίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θέσπισε για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Ωστόσο το ποσό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου υπουργείου και όχι την Βουλή.
Επίσης, το σύνολο των βουλευτών εισπράττει από 664 εως 831 ευρώ ως δαπάνες οργάνωσης γραφείου παρά το γεγονός ότι η Βουλή μισθώνει κτίρια – γραφεία πέριξ του Μεγάρου του κοινοβουλίου και τους παρέχει δωρεάν υπαλλήλους (μετακλητούς και επιστημονικούς συνεργάτες). Στα παραπάνω προστίθενται 909 ευρώ ταχυδρομική ατέλεια, δωρεάν βουλευτικό ΙΧ και ποσό που κυμαίνεται από 241 εως 648 ευρώ ως έξοδα κίνησης ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας του δικαιούχου. Τέλος, κάθε βουλευτής εισπράττει 75 ευρώ για κάθε συμμετοχή σε κοινοβουλευτική επιτροπή ακόμα και αν η παρουσία του είναι ολιγόλεπτη.
Εντός αυτού του πλαισίου λοιπόν μοιάζει άτοπο - αν όχι φαιδρό και υποκριτικό - να μιλά κανείς για ηθικό πλεονέκτημα. Ειδικά την στιγμή που εισηγείται και ψηφίζει πολυνομοσχέδια που περιλαμβάνουν περικοπές για τους φορολογούμενους και επιδόματα για κυβερνητικά μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου