Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ:

 ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

- του Χρήστου Μαγγούτα


Αν είχα τη δύναμη θα προτιμούσα ως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όχι εσάς αλλά τον Ισλανδό πρόεδρο, τον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Μπορεί να καυχιόμαστε ότι εμείς γεννήσαμε τη δημοκρατία, αλλά πάει καιρός πια που δεν έχουμε συγγένεια μαζί της.

Όταν το ισλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε κάποιο νόμο παρόμοιο με το Μνημόνιο 1 και στάλθηκε για επικύρωση στον πρόεδρο της δημοκρατίας, αυτός ενεργοποίησε το μόνο...δικαίωμα που είχε, όπως κι εσείς: δεν το υπέγραψε και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημοψήφισμα στη χώρα αυτή. Η εξήγηση ήταν σαφής: «Δε μπορώ εγώ ή οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν αυτό το νόμο να αναλάβω την ευθύνη να επικυρώσω ένα νόμο που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας μου. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει».

Το δημοψήφισμα έγινε και ο λαός απέρριψε το νόμο. Δεν είχε άδικο: τρεις τράπεζες είχαν δανειστεί 80 δις ευρώ, ήτοι το δεκαπλάσιο από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της χώρας, είχαν χρεοκοπήσει και τώρα ζητούσαν από το λαό να πληρώσει τους δανειστές σε διάφορες χώρες.

Οι πολιτικοί άρχισαν νέες συνομιλίες με τους δανειστές και έφεραν τροποποιημένο σχέδιο στη Βουλή, κάτι σαν Μνημόνιο 2, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και στάλθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για επικύρωση. Και πάλι εκείνος είπε όχι και ζήτησε νέο δημοψήφισμα. Το επιχείρημά του ήταν σαφέστατο: «Στα μεγάλα θέματα δεν αποφασίζουν προσωρινοί ηγέτες, ηγέτης είναι ο λαός και αυτός θα αποφασίσει».Χρειάστηκε να κατεβεί στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη θέση του ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των πολιτικών. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τη σύζυγό του να αγκαλιάζει διαδηλωτές που η αστυνομία τους έχει πνίξει στα καπνογόνα. Ήταν ανένδοτος στις αρχές του: «Υπάρχουν χώρες πιο ισχυρές οικονομικά από μας, εμείς όμως δεν πρόκειται να βάλουμε το κέρδος πάνω από τη Δημοκρατία».

Στο νέο δημοψήφισμα ο λαός απέρριψε και το Μνημόνιο 2.
Ο πρόεδρος το πήγε ακόμα πιο πέρα και ζήτησε αναθεώρηση του συντάγματος, μόνο που αυτή τη φορά η αναθεώρηση δε θα γινόταν από πολιτικούς αλλά από τον ίδιο το λαό. Το επιχείρημά του ήταν και πάλι ατράνταχτο: «Ο λαός είναι η υπέρτατη εξουσία, αυτός πρέπει να συντάξει το σύνταγμα». Έγιναν χιλιάδες συναντήσεις, στάλθηκαν άπειρα ηλεκτρονικά μηνύματα και η λαϊκή επιτροπή κατέληξε σε μια μορφή του συντάγματος που φυσικά δεν είχε ούτε παραγραφές, ούτε ασυλίες και ούτε φοροαπαλλαγές για τους πολιτικούς. Δεν έχει γίνει ακόμα δημοψήφισμα για το σύνταγμα, καθώς οι πολιτικοί παλεύουν με κάθε μέσο να το καθυστερήσουν, αλλά δε θα το πετύχουν για πολύ.

Σε κάποια στιγμή χρειάστηκε να καλέσουν το ΔΝΤ για βοήθεια, αλλά υπό ένα όρο: «Θα σας πληρώσουμε ό,τι δανειστούμε, αλλά υπό ένα όρο: δε θα πειραχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα, γιατί είμαστε μια σκανδιναβική σοσιαλιστική κοινωνία και σκοπός μας είναι η ευημερία του πολίτη και όχι τα κέρδη των τραπεζών». Ούτε κεραμίδα να έπεφτε στα κεφάλια των αρμόδιων του ΔΝΤ, αλλά τελικά το δέχτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με άτομα όπως ---- (δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα).

Αλλά ο πρόεδρος μιας δημοκρατίας δε σταμάτησε εκεί: ζήτησε να γίνειέλεγχος στα οικονομικά όλων των πολιτικών και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η έκθεση της αδέσμευτης επιτροπής έφτασε τις 2,500 σελίδες και χρειάστηκαν 45 συνεχείς ώρες για να διαβαστεί από καλλιτέχνες, συγγραφείς, απλούς πολίτες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Και το συμπέρασμα ήταν σαφές: δεν ευθύνεται ο λαός για όσα έκαναν οι πολιτικοί οι οποίο εκλέχτηκαν λέγοντας τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν.
Τρία χρόνια μετά η Ισλανδία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, στην Ελλάδα μας λένε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες και αν....
Και κάτι ακόμα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας δεν το έκανε αυτό για να κρατηθεί στην καρέκλα. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος για επόμενη θητεία. «Εκπλήρωσα το χρέος μου στο λαό μου» ήταν η λακωνική δήλωσή του (όχι δεν είπε αν ήταν και στην Εθνική Αντίσταση).

Μήπως κ. Παπούλια θάπρεπε να επισκεφθείτε τους Βίκινγκς της Ισλανδίας για να πάρετε κάποια μαθήματα δημοκρατίας; Μήπως αυτοί που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες τώρα ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει δημοκρατία ενώ εσείς την ευτελίζετε - ουσιαστικά μια πράξη αιμομιξίας -- στη χώρα που γεννήθηκε;

Και μια ακόμα δήλωσή του Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον: «Έχω την σταθερή εντύπωση ότι τα κόμματα στη Βουλή δεν εκφράζουν αυτή την εποχή αντίστοιχη αναλογία στο λαό». Εσείς θα κάνατε ποτέ αυτή τη δήλωση, που είναι πασιφανής σε κάθε έλληνα πολίτη;

Θα ήθελα να σας δω δίπλα στον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Έτσι για να καταλάβω τι σημαίνει γίγαντας και τι νάνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.... 


2 σχόλια:

  1. Ναι, είναι γεγονός, ότι Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά και πέθανε στην Ελλάδα και αντικαταστάθηκε από την Κομματοκρατία.

    Δημοκρατία σημαίνει το κράτος του Δήμου, όπου η εξουσία ασκείται από τη Συνέλευση των δημοτών. Όταν υπάρχουν πολλοί Δήμοι, τότε η ανωτάτη εξουσία ασκείται από την Εθνοσυνέλευση, την οποίαν απαρτίζουν αντιπρόσωποι από κάθε Δήμο της χώρας. Αυτή πρέπει να εκλέγει τις τρεις επί μέρους εξουσίες: Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική. Ο τύπος αυτός Δημοκρατίας καλείται "αντιπροσωπευτική Δημοκρατία".

    Σύγχρονο παράδειγμα Δημοκρατίας έχουμε στην Ελβετική Συνομοσπονδία, όπου κάθε Καντόνι είναι αυτόνομο και διοικείται από τους κατοίκους του. Η εκτελεστική εξουσία της Συνομοσπονδίας είναι 7μελής, απαρτιζόμενη από εκπροσώπους των 4 πρώτων κομμάτων (2 από το 1ο, 2ο και 3ο κόμμα και 1 από το 4ο). Υπάρχει επίσης Βουλή της Συνομοσπονδίας, αλλά και των Καντονιών, όπως επίσης αντίστοιχα και Δικαστική εξουσία.

    Ο οιοσδήποτε πολίτης, ομάδα ή κόμμα, εάν συγκεντρώσει 100000 υπογραφές, μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα για αλλαγή νόμου, διατάξεως ή και άρθρου του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της χώρας είναι ένας εκ των 7 μελών της Κυβερνήσεως και εκλέγεται από αυτά για θητεία ενιαύσια, ανανεούμενη. Έτσι, τα δημοψηφίσματα στην Ελβετία διενεργούνται σχεδόν κάθε Κυριακή σε επίπεδο Συνομοσπονδίας ή Καντονιών και για οποιοδήποτε θέμα.

    Και να σκεφθεί κανείς, ότι το Σύνταγμα της Ελβετίας το συνέταξε ένας Έλληνας: ο Ιωάννης Καποδίστριας.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του ΙΚ. Είναι περίεργη η "δημοκρατία" στην Ελλάδα.

    Κανονικά, στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, κάθε πόλη, κάθε νομός, θα έπρεπε να εκλέγουν μεταξύ των επιλέκτων της κοινωνίας υποψηφίων, τους αρίστους, ως εκπροσώπους τους, και να τους στέλνουν σαν εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους στην Εθνοσυνέλευση, στη Βουλή. Οι αντιπρόσωποι του λαού,στη Βουλή, θα μπορούσαν να συνεργάζονται σε ομάδες ομοειδών αντιλήψεων, παρατάξεις ιδεολογικές, τα "κόμματα" είναι κακόηχη λέξη εκ του κόπτω = κόβω, διαιρώ τον λαό! όπως κακόηχη λέξη είναι η κάλπη = κάλπικος, αντί της ψηφοδόχου.

    Τώρα γίνεται το αντίθετο, ο λαός δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους αρίστους αντιπροσώπους του, αλλά υποχρεώνεται να ψηφίσει μεταξύ μικρού αριθμού υποψηφίων βουλευτών εκάστου κόμματος, που συνήθως στην πράξη τους επιλέγει ο ΑΡΧΗΓΟΣ του κόμματος, και όχι τα μέλη, ή τα όργανα, οπότε στα ψηφοδέλτια βλέπουμε όχι τους εκλεκτούς και αρίστους της κοινωνίας, αλλά τους επαγγελματίες της πολιτικής, τους γόνους πολιτικών, τα τζάκια, όσους έχουν χρήματα, μέλη διεθνών οργανώσεων κ.λπ. να προωθούνται για υποψήφιοι. Δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, επαγγελματίες πολιτικοί παιδιά βουλευτών, αυτοί και μόνο στην πλειοψηφία υποψήφιοι! Α!!! και τραγουδιστές, ηθοποιοί, τηλεοπτικοί αχυράνθρωποι, φούσκες δηλαδή, αυτούς καλούμαστε να εκλέξουμε!

    Ελάχιστοι οι άξιοι, που πρέπει να τους ανακαλύψουμε και να τους τιμήσουμε με την ψήφο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου