Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010


Φραγκολατινισμός - Οικουμενισμός:
Το πολυκέφαλο εκτρωματικό Τέρας που εξέβρασε ο Αδης και που λυσσωδώς αγωνίζεται να καταβροχθίση την Ορθοδοξία.


Αν οι

Επίσκοποι-«στρατηγοί»

συνεχίσουν να αδρανούν


το λόγο έχει

ο ΛΑΟΣ του Θεού



του Λεόντιου Διονυσίου



Άξια συγχαρητηρίων και Άγια η ενέργεια του Σεβ. Πειραιώς, αλλά μισή, εφ’ όσον:
καταγγέλλει την αίρεση αλλά και σπεύδει στις υποδοχές του κατ’ εξοχήν εκφραστού του Οικουμενισμού Πατριάρχη

Μόλις προχθές έγραψε για τον αρχηγό της αιρέσως του Οικουμενισμού κ. Βαρθολομαίο:

«Διαδηλοῦμεν τήν ἀπόλυτον υἱϊκήν ἡμῶν ἀφοσίωσιν καί εἰλικρινῆ ἀγάπην πρός τήν μαρτυρικήν καί ἐσταυρωμένην Πρωτόθρονον Ἐκκλησίαν τῆς Κων/πόλεως τό πάνσεπτον Οἰκουμενικόν ἡμῶν Πατριαρχεῖον καί τόν φρυκτωρόν καί πεφωτισμένον Οἰακοστρόφον Αὐτοῦ Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ. 18 Φεβρουάριος 2010».
Εκτός κι αν κάτι άλλο έχει στο μυαλό του.

Να τι έχει γράψει ο αείμνηστος π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος:
(το κείμενο είδα και αντέγραψα από το http://orthodox.tk)

Πρός Θεού! λοιπόν, άδελφοί Όρθόδοξοι Χριστιανοί...
Μακριά άπό τό άντίχριστο κίνημα τού Οίκουμενισμού, τώρα τουλάχιστον, πού τόν άντικρύζετε χωρίς μάσκα.
Θα σάς κάμη προδότας τού Χριστού καί λύκους τού ποιμνίου Του!

Δέν υπάρχει, λοιπόν, διάλογος μέ ύποκριτάς αίρετικούς.
Δέν μίλησαν οί Άγιοι Πατέρες, μέ αίρετικούς, σάν ίσοι πρός ίσους.
Δέν έκαμαν διάλογο «έπί ίσοις όροις»..., όπως θέλουν σήμερα οί άφελείς «Όρθόδοξοι» ένωτικοί.
Οί Πατέρες άνέτρεψαν τίς πλάνες τών αίρετικών καί τούς κάλεσαν σέ μετάνοια.
Όταν όμως έκείνοι έμειναν άμετακίνητοι στήν πλάνη, οί θεοφόροι Πατέρες τούς άπέκοψαν καί τούς άναθεμάτισαν...

Τί θά κάνουμε όμως, διερωτάται ό μακαριστός Γέροντας, άν «οί ποιμένες τής Εκκλησίας καί φρουροί τής πίστεως γίνονται προδότες;
Τί θά κάνωμε, όταν έκείνοι ξεχνούν, ότι είναι ποιμένες καί άποβάλλουν τήν Πίστι τών Πατέρων;
Τί θά κάνωμε, όταν εκείνοι καταπατούν τούς Ι. Κανόνας, όταν μέ τήν βοήθειαν τής κοσμικής έξουσίας, τών κοσμικών άρχόντων καί τών Οίκουμενιστών άναρριχώνται στούς Πατριαρχικούς, Αρχιεπισκοπικούς καί Έπισκοπικούς Θρόνους καί γίνωνται πράκτορες τού Οίκουμενισμού;».
Καί ό ίδιος δίνει τήν άπάντηση:

Αί! αύτούς, έχομε καθήκον έπιβεβλημένον άπό τόν Θεόν, νά τούς άγνοήσωμε.
Καί, όχι μόνον νά τούς άγνοήσωμε, άλλά καί νά τούς κατατάξωμε στούς εχθρούς τής Έκκλησίας.
Διότι αύτοί δέν είναι ποιμένες.
Αύτοί είναι λύκοι....

Σέ τέτοιες περιστάσεις θά πάρη τόν άγώνα στά χέρια του ό Όρθόδοξος λαός καί θά άντισταθή, γιά νά μή χάση τήν πίστιν του.

Άλλωστε ό Όρθόδοξος λαός είναι ό φύλαξ τής Όρθοδοξίας».

44 σχόλια:

  1. Αυτό το άρθρο ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικό για να καταλάβουμε το σημερινό πυροτέχνημα του ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ των Οικουμενιστών.Ευτυχώς για όλους μας η αλήθεια τελικά δεν μπορεί να κρυφθεί.Θέλουμε πραγματικούς αγωνιστές και ηγέτες θυσίας, όχι άλλα λόγια την μία ημέρα και άλλα την άλλη, που αφορούν τα ίδια πρόσωπα.Με τέτοιες ηγεσίες μάλλον θα ναυαγήσει η όποια προσπάθεια.Νέος Άγιος Μάρκος Ευγενικός ζητείται για το καλό όλης της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ όχι των μεν ή των δε.Αυτός ο νέος ομολογητής ηγέτης ή ηγέτες αν είναι περισσότεροι του ενός ,δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι το πρώτυπό τους, ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός ,πέθανε ή μάλλον εκοιμήθει στον αγώνα, όχι στους επίσημα ανεγνωρισμένους την εποχή του θρόνους, που τους είχαν οι Αιρετικοί.Αυτά ας τα σκεφθούμε όλοι μας και οι εντός και οι εκτός Ελλάδος που διαβάζουμε γράφουμε και σχολιάζουμε σε αυτό το μπλόκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΔΙΧΑΣΜΟ

    Συνέχεια του σχολίου : (Koς Παναγιωτίδης : Η αποτείχιση είναι η άποψη αφενός μεν ανθρώπων οι οποίοι δεν σταθμίζουν ορθά το θέμα και προπαντός, αφετέρου, ανθρώπων οι οποίοι υπό την ανωνυμία κρύβουν το σχισματική παλαιοημερολογητική τους ιδιότητα.

    Κυπριανός Χ : Μα, εσείς, τους αμφισβητείτε όλους και μονίμως, πίσω από πραγματικά και υπαρκτά πρόσωπα, βλέπετε τους γνωστούς σας εφιάλτες, που διαρκώς αναθεματίζετε. Αν για παράδειγμα, μαζί με τους εκλεκτούς σας, βλέπατε να ηγούνται του αγώνα των Ορθοδόξων συσπειρωμένοι και μερικοί "σχισματαιρετικοί" επίσκοποι, τι θα κάνατε; Θα τους στέλνατε όλους στον ... αγύριστο επειδή μολύνουν την Αλήθεια και την Εκκλησία; Θα τους χαρακτηρίσετε "προβοκάτορες" ή μήπως, ο προβοκάτορας είστε σείς;) αποτελούν τα κατωτέρω

    Όχι μόνον δεν οικοδομεί η γραφή του κ. "Παναγιωτίδη",(δικό του εφεύρημα οι παρενθέσεις), αλλά εξακολουθεί να παραπλανά και να αποσιωπά σημαντικά γεγονότα σε σχέση με την καινοτομία του 1924. Με άλλα λόγια, θέλει να διαιωνίζει ένα ψεύδος και ήδη, προλειαίνει το έδαφος νέων διχασμών.

    Ο μακαριστός Ιερομόναχος Θεοδώρητος, μου είχε απαντήσει απλά και δίχως υπεκφυγές, στο "διατί" κρίθηκαν άκυρα τα Μυστήρια των Νεοημερολογιτών.

    "Τί ήθελες να κάνουμε; ήταν η απάντηση. Από τη μιά μέρα στην άλλη, μας ονόμασαν σχισματικούς και αιρετικούς, μας πέταξαν έξω, επειδή τους λέγαμε ότι η πράξη της αλλαγής του Εορτολογίου ήταν αντίθετη των Ιερών Κανόνων. Ποιά Σύνοδος και τι επίπεδο Συνόδου ήταν αυτό, που πήρε αυτή την απόφαση και μας ονόμασε σχισματικούς και αιρετικούς; Ποιά Σύνοδος και τι επίπεδο Συνόδου ήταν αυτό που μας επέβαλλε την καινοτομία; Τα όσα ακολούθησαν μετά, για τα οποία μας κατηγορούν, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ακολούθησαν, όταν ο παπισμός επέβαλε τις αυθαιρεσίες του. Κόπηκε ο παπισμός και προέκυψε ο προτεσταντισμός με τις παραφυάδες του. Κόπηκε και η δική μας Εκκλησία και πάθαμε τα ίδια. Το φαινόμενο είναι ιστορικά διαγνώσιμο και επιβεβαιωμένο. Αν δεν είχε τη διοικητική δομή των παπικών η εκκλησία της καινοτομίας, δεν θα έμενε τίποτα όρθιο. Και η διοικητική δομή, είναι κυρίως οι οικονομικοί λόγοι. Που φιμώνουν και δένουν τον κατώτερο και τον ανώτερο κλήρο".

    Μετά από αυτά, δεν νομίζω ότι εκπλήσσει το πώς φτάσαμε στον ορθόδοξο οικουμενισμό. Πρώτα περάσαμε από την πόρτα του ορθόδοξου παπισμού, λίγοι διάβηκαν και το κατώφλι του ορθόδοξου προτεσταντισμού (αγγλικανισμού) και τώρα ταξιδεύουμε για την αναμενόμενη Νέα Οικουμενική Σύνοδο, που θα την επιτηρεί ο τουρκικός στρατός και η CIA. Όπως γίνεται με τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα με γέμισε χαρά ο σημερινός λόγος του Σεβασμιωτάτου Πειραιώς και περιμένω να τον στηρίξει και με έργα, δηλαδή καμία εκκλησιαστική επικοινωνία με τους Οικουμενιστές!Έχω χρόνια να ακούσω στο Συνοδικό της Ορθοδοξίας τα αναθέματα των αιρετικών και ενώ ο Οικουμενισμός έχει αλώσει τη διοίκηση της Εκκλησίας δεν γίνεται ούτε ένα κήρυγμα σχετικά με αυτόν ή τις αιρέσεις γενικότερα. Πιστεύω ότι καιρός είναι να ακούγεται και η Αλήθεια!
    Οι Επίσκοποι είναι οι Στρατηγοί στον πόλεμο αλλά αυτή τη στιγμή ήδη ο εχθρός (Οικουμενισμός) παρευλάνει και πρέπει οι στρατιώτες - πιστοί να μην προδώσουν την Πίστη τους είτε στη θεωρία είτε στη πράξη! Καλύτερα να δοθεί το σύνθημα της αποτείχισης από τους στρατηγούς διαφορετικά το λόγο έχει ο λαός του Θεού για να μην καταποντιστούμε όλοι μαζί με τους αιρετικούς Οικουμενιστές που έχουν ναυαγήσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να κάνω και εγώ κάποια ερωτήματα.
    Γιατί ο Πειραιώς υποδέχθηκε με τιμές μαζί με άλλους επισκόπους τον Πατριαρχη Βαρθολομαιο στην Ελλασσωνα;
    Δεν ήξερε τότε ότι είναι ο αργηγός του Οικουμενισμού που σήμερα αναθεμάτισε;

    Βέβαια στην Καλαμάτα δεν πήγε. Μήπως τελικά μετανόησε ή μας δουλεύει;
    Εγώ ελπίζω το πρώτο.

    Αριστείδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι αυτή την ώρα το μπλόκ θρησκευτικά και το μπλόκ ακτίνες δεν έχουν γράψει τίποτε για το ανάθεμα που αναφώνησε ο Πειραιώς εναντίον των οικουμενιστών, αν και έχουν περάσει πολλές ώρες. Ο μοίως και πάρα πολλά άλλα αντιοικουμενιστικά sites και μπλόκς,καθώς και πρακτορεία Εκκλησιαστικών ειδήσεων.Και μόνο από αυτό το γεγονός καταλαβαίνουμε, πώς αξιολογούν αυτή την ενέργεια και πόσο σοβαρά την έλαβαν ως προς την πραγματική της αξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάντε τη δουλειά σας σχισμαστικοί.

    Αντί να πάρετε ένα τηλέφωνο για να ενισχύσετε τον Αγιον Πειραιώς που αγωνίζεται εναντίον των οικουμενιστών και των σχισματικών με θάρρος και ομολογιακό ήθος η μόνη σας έγνοια είναι να βγάλετε τον κόσμο απο την Εκκλησία και να τον οδηγήσετε διά της ακαίρου και μη συντεταγμένης αποτείχισης στα χέρια του Σατανά.

    Εχουμε επισκόπους και κορυφαίους θεολόγους κληρικούς λαικούς και μοναχούς που μας καθοδηγούν.

    Δεν θα γίνουμε σκορποχώρι για να πανηγυρίζει ο διάβολος.

    Α! Και που είστε; Το πιο σπουδαίο: Αφήστε τις αμπελοθεολογίες και επιστρέψετε στην Εκκλησία εκτός των κόλπων της Οποίας ΔΕΝ υπάρχει σωτηρία.

    Οσοι κόψατε την ουρά σας φροντίστε να την επανακολλήσετε με την εν μετανοία επιστροφή σας στην Εκκλησία.

    Πεμπτοφαλαγγίτες των Οικουμενιστών δεν χρειαζόμαστε.

    Σιγά μη δεν ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των διασπαστών και όχι τις σοφές νουθεσίες των επισκόπων και των κορυφαίων θεολόγων κληρικών που μας καθοδηγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σας κ. Λεόντιε.
    Μπράβο σας.
    Γιατί κάποιοι μας ...γάνωσαν τα αυτιά να περιμένουμε τους ...κοιμωμένους στρατηγούς.
    Να μην αβασκαθούν. Δεν ξυπνάνε με τίιποτα.
    Οι ατσαλάκωτοι καριερίστες δεν πιστεύουμε να κάνουν καμμία επανάστασι.
    Διέρχονται βίον ανθόσπαρτον και φωνάζουν έτσι απλά για να φωνάζουν και να διακηρύττουν ότι απλά υπάρχουν και δεν απουσιάζουν από το εκκλησιαστικό προσκήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και λίγη ντροπή δεν βλάπτει κανένα.

    Αυτοί που αντήλλαξαν αντί τριάκοντα αργυρίων την εγκυρότητα του αγίου χρίσματος έρχονται τώρα να γίνουν δάσκαλοι του π. Θεόδωρου Ζήση και του Πειραιώς που προκινδυνεύουν καθημερινά για την ορθόδοξη ομολογία τους.

    Θα περίμενε κάποιος να υπάρξει από λίγο φιλότιμο μια έκφραση ευαρέσκειας για τη στάση του Αγίου Πειραιώς και το μόνο που βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα σχόλια (που πιθανότατα γράφει το ένα και το αυτό πρόσωπο) είναι προπηλακισμός του.

    Μιλάμε για διασπαστές, πεμπτοφαλαγγίτες, όργανα των οικουμενιστών και ανθρώπους με σχισματικό φρόνημα.

    Αν φυσικά έχουμε να κάνουμε με περισσότερους από ένα σχολιογράφους επειδή είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για τον πολυώνυμο "ανώνυμο" διασπαστή του αντιοικουμενιστικού αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Αυτοί που αντήλλαξαν αντί τριάκοντα αργυρίων την εγκυρότητα του αγίου χρίσματος έρχονται τώρα να γίνουν δάσκαλοι του π. Θεόδωρου Ζήση και του Πειραιώς που προκινδυνεύουν καθημερινά για την ορθόδοξη ομολογία τους."

    που προκινδυνεύουν κ.Παναγιώτη ο π.Θεόδωρος και Ο Πειραιώς;
    Για πέστε μας συγκεκριμένα τι κίνδυνο διατρέχουν;
    Αφήστε τις γενικολογίες και πεστε μας έχετε συναισθηση του τι συμβαίνει;...Ειπατε ότι λείπατε καιρο από την Ελλάδα...

    Ανατόλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ερώτημα προς κ. Κ.Χριστοδουλίδη. Λέτε:"η πράξη της αλλαγής του Εορτολογίου ήταν αντίθετη των Ιερών Κανόνων". Σας καλώ να παραθέσετε τον αντίστοιχο ή τους αντίστοιχους Ιερούς Κανόνες Οικουμενικής ή Τοπικής Συνόδου, παραθέτοντας το πρωτότυπο κέιμενο ει δυνατόν, όπου να φαίνεται ξεκάθαρα πως η "αλλαγή του Εορτολογίου είναι αντίθετη των Ιερών Κανόνων. Και βέβαια να μας πείτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε ποιά παράταξη του "πατρίου εορτολογίου" ανήκετε. Για το δεύτερο, να είμαι ειλικρινής, δεν περιμένω απάντηση διότι δεν έχετε το θάρρος να απαντήσετε. Για το πρώτο αν και φυσικά γνωρίζω την απάντηση στο ερώτημα, διατηρώ την ελπίδα ότι θα κάνετε έστω και μια μικρή προσπάθεια να απαντήσετε. Ιδού η Ρόδος κ. Χριστοδουλίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε πολύξερε Παναγιώτη, είμαι ένας από τους ανώνυμους που πιθανόν σε πείραξε ο λόγος μου.Από παλαιότερα σχολιά σου ,έχω επισημάνει, ότι υποπτεύεσαι και φοβάσαι κάποιο Θανάση,μη φοβάσαι λοιπόν δεν με λένε θανάση και ούτε αυτά που σου γράφω έχουν σχέση με κανένα Θανάση.Καταρχάς σε ευχαριστώ για τις ύβρεις σου(Σχισματικοί,εκτός Εκκλησίας,βλάσφημοι,διασπαστές του αγώνα και τα λοιπά).Από όλες αυτές τις ύβρεις σου εναντίον εμού και άλλων ,που τις θεωρώ όφελος για την ψυχή μου σου επιστρέφω μόνο μία, όχι σαν ύβρι, άλλά σαν κατηγορία.Εσύ Παναγιώτη είσαι διασπαστής ,ψυχικός διασπαστής των Ορθοδόξων.Σε κάθε δύσκολη περίοδο της Εκκλησίας εμφανίζονταν διαιρέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων,αλλά η Εκκλησία στο τέλος ,Συνοδικά συνερχόμενη, δεν έδινε σημασία στις διαιρέσεις,αλλά στην ενότητα των Ορθοδόξων και αυτή την ενότητα με την ακραία σου γραφίδα δυστυχώς εσύ αντί να την πλησιάζεις την διασπάς ακόμη περισσότερο.Μετά πρώτη και δευτέρα νουθεσία παραιτού.Σε εσένα έγιναν και επώνυμα και ανώνυμα από πολλούς ,πολλές νουθεσίες,πράξε ότι νομίζεις και θέλεις εμείς ξέρεις εδώ στην Ελλάδα, αν γράφουμε στα μπλόκ δεν το κάνουμε από χόμπι, αλλά από πονο ψυχής ,αλλά βλέπεις έχουμε να τρέξουμε και για το καρβέλι της ημέρας για τις οικογενειές μας από το να ασχολούμεθα μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι αλήθεια ότι μερικοί γράφουν από πόνο ψυχής όπως επίσης είναι αλήθεια ότι μερικοί γράφουν επειδή τα παίρνουν χοντρά.

    Εσύ αδελφέ μου σε ποιους ανήκεις;

    Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένοι έχουν βλασφημήσει το Αγιο Πνεύμα επειδή δέχτηκαν να τους αναμυρώσουν οι σχισματικοί οι οποίοι δεν έχουν καν ιερωσύνη.

    Μήπως αδελφέ μου ανήκεις και εσύ σε αυτούς τους βλάσφημους;

    Αν λοιπόν οι τελευταίοι σταματούσαν να προπηλακίζουν τον Αγιο Πειραιώς και τον π. Θεόδωρο Ζήση ΔΕΝ θα γίνονταν διασπατές του αντιοικουμενιστικού αγώνα.

    Δυστυχώς τώρα ενεργούν αντορθόδοξα και διασπαστικά.

    Με το αζημίωτο φυσικά!!!

    Συγκρίνετε το σχολιασμό της είδησης ότι ο Αγιος Πειραιώς έβαλε τους Οικουμενιστές στα αναθέματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας που έγιναν στην "Αποτείχιση" με τον ενθουσιασμό που έγραψε η ιστοσελίδα "Αυγουστίνος Καντιώτης" για το θέμα και θα καταλάβετε τη ζημιά που κάνει ο διασπαστής του αντιοικουμενιστικού αγώνα.

    Και ο Οδυσσέας ήταν ο πρώτος που έγραψε για το θέμα και έγραψε μάλιστα για επίσκοπο λιοντάρι που τόλμησε να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν όλοι οι επίσκοποι.

    Δυστυχώς ο διασπαστής του αντιοικουμενιστικού αγώνα ανώνυμος πολυώνυμος άρχισε τον προπηλακισμό του Αγίου Πειραιώς και στη συνέχεια του π. Θεόδωρου Ζήση και κανοναρχά το μόνιμο τροπάριο της προσπάθειας να εξωθήσει τους πιστούς σε αποτείχιση ως πρώτο βήμα για να τους οδηγησει στο σχίσμα.

    Με αυτό το πλευρό να κοιμάται η αλεπού που έκοψε την ουρά της.

    Σιγά μην δεν ακούσουμε το διασπαστή του αντιοικουμενιστικού αγώνα που δεν ανήκει καν στην Εκκλησία και θέλει να κάνει το δάσκαλο στους Πειραιώς και π. Θεόδωρο Ζήση.

    Επέστρεψε αν μετανοία στην Εκκλησία διασπαστή και άσε τους ηγέτες του αγώνα ήσυχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρέξετε λοιπόν για το καρβέλι της οικογένειας σας αλλά σας παρακαλώ μη βλαστημήσετε το Αγιο Πνεύμα με αναμύρωση για να εξασφαλίσετε τον επιούσιον και μη διασπάτε τον αντιοικουμενιστικό αγωνα και μη προπηλακίζετε τους ηγέτες του αντιοικουμενιστικού αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απο το παραπάνω σχόλιο του φίλου 9:53πμ θα επαναλάβω μια φράση του, με μεγάλη δύναμη ψυχής.

    "Εσύ Παναγιώτη είσαι διασπαστής ,ψυχικός διασπαστής των Ορθοδόξων".

    Δυστυχώς!
    Και αποσυνθέτει και το κύρος που είχε μέχρι στιγμής σε πολλά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν υπάρχει κανένας Δογματικός Όρος ή Ι. Κανόνας της Εκκλησίας, που να ασχολείται με αλλαγή εορτολογίου.
    Το μόνο, που υπάρχει είναι μια απόφαση της Α΄Οικουμενικής Συνόδου, που καθορίζει πότε εορτάζεται το Πάσχα.
    Αντίθετα, κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο εορτολόγιο ορισμένων εορτών, όπως π.χ. στην εορτή των Χριστουγέννων από τις 6 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου και μάλιστα χωρίς απόφαση Συνόδου, καθώς και πολλές άλλες.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς κ. ΙΚ

    Λέτε τα αυτονόητα. Λέτε αυτά που γνωρίζουν όσοι στοιχειωδώς έχουν απασχοληθεί με το θέμα. Τα ερωτήματα μου ήταν περισσότερο ρητορικά και σκοπό είχαν να δω αν, ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Χριστοδουλίδης, θα έμπαινε στον κόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και κάτι τελευταίο κύριε ΙΚ που ενδεχομένως να ξεχάσατε: Καποιοι θα πουν. Οι ημερομηνίες του Πάσχα πέραν της 25 Απριλίου δεν είναι πρόβλημα? Απαντώ πως όχι. Ούτε φυσικά παραβιάζεται ο Ζ΄Αποστολικός Κανών. Η Α' Οικουμενική Σύνοδος, που τόσο επικαλούνται οι ΓΟΧ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ώρισε κάποιο ημερολόγιο ή ημερομηνία ή πινάκιο ημερομηνιών για τον εορτασμό του Πάσχα. Τέτοιος προσδιορισμός της δεν υπάρχει ούτε σε κανένα κανόνα της ούτε σε πρακτικά της ούτε σε κανένα κείμενο σχετικο με αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να σταματήσει ο πληρωμένος κάλαμος να γράφει με πολλά ψευδώνυμα για να συμφωνεί με τον εαυτό του.

    Να τερματιστεί από το ίδιο η προσπάθεια να διασπάσει τον αντιοικουμενιστικό αγώνα καθώς επίσης να προπηλακίζει τους ηγέτες του αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το καταθέτω κι εδώ για να μην παραπονούνται οι σχολιαστές, που με θέλουν να γεμίζω τις τσέπες μου με $$$$$$. Η καχυποψία σας κύριε Τελεβάντο είναι δείγμα του ψυχισμού σας.

    Κύριε Γρηγόρη και λοιποί,

    Η αναφορά μου σε Εορτολόγιο είχε υπόψη της το Πασχάλιο, που αφορά στην Α΄ Οικουμενική. Με βάση το Πασχάλιο ορίζεται και το Εορτολόγιο.

    Ανεξάρτητα τώρα από αυτό, η παραμονή σταθερής και αναλλοίωτης χρονολογίας, στην οποία δεν παρεμβάλλεται η ανθρώπινη επιστημονική ακρίβεια για πληρέστερη χρονική και εορτολογική σύμπτωση, δεν σημαίνει άλλο τίποτα από αποκλεισμό της, κατά άνθρωπο, πολυπραγμοσύνης στα αφορόντα και σχέσιν έχοντα με "τα του Θεού" και τα "του ανθρώπου". Νουν Χριστού πρέπει να έχει, όποιος αποφασίσει να καταπιαστεί με το (τα) θέμα αυτό.

    Περιττεύει να επιμένουμε ποιά ακριβώς χρονολογία γεννήθηκε ο Χριστός, αν ήταν το 1 ή το -1, το 10 ή το - 10, το 30 ή το -30, της τότε γνωστής χρονολογικής μέτρησης. Καλώς ή λανθασμένα, η χρονολογία καθορίστηκε και η Α΄ Οικουμενική όρισε τον εορτασμό του Πάσχα. Από εκεί και μετά, ποιός ο λόγος να παρεμβληθεί η ανθρώπινη επιστημοσύνη για να μας διορθώσει; Για να γίνουμε καλύτεροι Χριστιανοί; Έγιναν μήπως αυτοί που εισηγήθηκαν την ακρίβεια του χρόνου; Δεν το νομίζω. Αλλά κι εμείς, τι καταφέραμε εμείς με την αποδοχή της διόρθωσης;

    Δεν προτείνω με αυτά την απόρριψη κάθε νέας επιστημονικής γνώσης, κάθε άλλο, και δεν είμαι από εκείνους που θα επέμεναν ότι δεν γυρίζει η γή. Το συγκεκριμένο όμως θέμα της διόρθωσης, που συνδέεται με τη σύμπτωση κοσμικού και θεολογικού χρόνου - δείγμα κι αυτό ενός υπολανθάνοντος παποκαισαρισμού - αν μη τι άλλο, εμάς μας κατέστησε γελοίους. Μπροστά οι ημέρες, έπειτα πίσω και μετά πάλι μπροστά! Όλοι χαρούμενοι, λαμπροί, αισιόδοξοι, συνειδητά σύγχρονοι, αλλά ασυνείδητα ανακατωμένοι, μπερδεμένοι και μόνιμα τσακωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παναγιώτη ,προκαλείς συνεχώς για να ακούσεις κάτι περισσὀτερο.Μάθε λοιπόν, ότι ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος δεν μπορεί να μειώσει κανένα Αντιοικουμενιστή ηγέτη, παρά μόνο οι πράξεις του ή οι παραλήψεις του.Οτι και να λέω εγώ, είτε οποιοσδήποτε άλλος χωρίς βάσι αληθείας, θα έπεφτε στο απόλυτο κενό.Είναι δε θλιβερό, ότι αυτοί που εγώ σέβομαι για αυτό που πράγματι είναι και όχι για αυτό που εσύ υπερβάλεις ότι είναι, ανέχονται εσένα να παριστάνεις τον συνήγορό τους.Όσο για το αν και πόσα πληρώνομαι για αυτά που γράφω, μάλλον εξ ιδίων εμπειριών προσώπων και πραγμάτων κρίνεις τα αλλότρια ,εγώ δεν έχω κανένα να με πληρώσει ,ακόμη και αν επιθυμούσα να βρώ χρηματοδότη.Όσο για το αν έχω ξαναμυρωθεί σε πληροφορώ ,ότι δεν έχω ξαναμυρωθεί και παραδέχομαι, ότι έχουν Θεία Χάρι τα μυστήρια της επίσημης Εκκλησίας,αλλά ακολουθώ το Παλαιό Ημερολόγιο.Και για να σου δώσω ένα ακόμη στοιχείο ,ότι κάτι ξέρω για σένα από πολύ παλιά, όταν ήμουν νέος είχα πνευματικό μου τον π.Χαράλαμπο Βασιλόπουλο,αυτός με μπόλιασε με το αγωνιστικό φρόνημα και πέρασα από μέρη που πέρασες και εσύ (Κάνιγκος 10 Αθήνα),αλλά ξέρεις κάποτε βαρέθηκα το παραμύθι των Στρατηγών,το αναμείνατε λίγο καιρό και θα δείτε και όλες αυτες τις αοριστολογίες που για χρόνια άκουγα πίστευα και υπηρετούσα.Σήμερα πιστεὐω ακράδαντα,ότι η λύση του προβλήματος του Οικουμενισμού βρίσκεται στην Ένωση των ειλικρινών Ορθοδόξων Αντιοικουμενιστών,όποτε ευλογήσει ο Θεός και γίνει.Και μην ακούς όλους αυτούς που σου πιπιλάνε το μυαλό ,ότι δήθεν οι Παλαιοημερολογήτες δεν έχουν Ιερωσύνη,εμείς αυτή την Ιερωσύνη την ζούμε και την γευόμεθα πνευματικά.Εάν παρεδέχοντο Ιερωσύνη και σωτηρία στους Παλαιοημερολογἠτες θα έχαναν αμέσως αρκετό μέρος του ποιμνίου τους.Διασπαστής λοιπόν δεν είναι εκείνος που θέλει την αληθινή και εν αληθεία ενότητα των Ορθοδόξων,αλλά όποιος την πολεμά εν γνώσει ή εν αγνοία και τέτοιος δυστυχώς έγινες εσύ.Όσο για το καρβέλι της οικογένειάς μου δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα.Καλή μετάνοια για τις βλασφημίες σου εναντίον ενός αγωνιζόμενου μέρους της Εκκλησίας του Χριστού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος δεν καθόρισε ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, αλλά έθεσε τις παραμέτρους εύρεσης της ημερομηνίας της εορτής, βάσει των θέσεων ουρανίων σωμάτων (Ήλιου και Σελήνης) και τίποτε άλλο.
    Την εύρεση της ακριβούς ημερομηνίας εμπιστεύθηκε στην ανθρώπινη επιστημοσύνη (στους αστρονόμους της Αλεξάνδρειας), η οποία δια των αστρονόμων αυτών καθόριζε κάθε χρόνο την ημερομηνία με τα ατελή μέσα της εποχής. Την ημερομηνία αυτή κατόπιν την ανάγγελε κάθε χρόνο η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, την ημέρα των Θεοφανείων, προς όλη την Οικουμένη.
    Αυτό ήταν όλο και όλο. Την ημερομηνία λοιπόν της εορτής καθόριζαν τελικά οι Επιστήμονες και όχι οι Πατέρες. Αυτοί έθεσαν τις συντεταγμένες και τίποτε άλλο. Ακόμη και το Πασχάλιο οι Επιστήμονες το κατάρτησαν.
    Το ερώτημα είναι αν απαγορεύεται να διορθωθούν, όχι οι συντεταγμένες των Πατέρων, αλλά οι θέσεις των ουρανίων σωμάτων βάσει των σύγχρονων μετρήσεων ή όχι.
    Δυστυχώς, ένα θέμα ακριβούς μέτρησης αστρονομικών δεδομένων κατάντησε να διχάσει τους Ορθόδοξους και να προκαλέσει Σχίσμα.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. IK

    O διχασμός ήταν το ζητούμενο του μασώνου Μεταξάκη.
    Σιγά που τον έπιασε η πρεμούρα, πάνω στην τούρλα του Σαββάτου, όταν η Μικρασία καιγόταν να ασκήσει την επιστημονική ορθότητα επί του εκκλησιαστικού εορτολογίου.
    Βαλτός ήταν και εκτελούσε εντολές, χωρίς πανορθόδοξη συμφωνία, παρατύπως και αντικανονικώς.
    Για να έλθουν οι διάδοχοι του και να επιβεβαιώσουν τις προθέσεις του με την αθηναγόρειο ψευδένωση του 1965 και τα συλλείτουργα του νυν πατιαρχεύοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από την ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟ
    http://www.myriobiblos.gr/books/book1/kef2_meros3.htm
    Δεν έχω χρόνο να ανατρέχω στο αρχείο μου και να κάνω αντιγραφή λεπτομερειών, σημαντικότερων ίσως, από αυτά που γράφει η ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ.

    .... Κατά ταύτα η Ελληνική Πολιτεία ακολουθούσα τω παραδείγματι όπερ ηκολούθησαν «πάντα τα ορθόδοξα Κράτη και ο εν τη διασπορά Ελληνισμός»ι εισήγαγε δια του εν λόγω Ν. Δ/τος «εν ταις πολιτικαίς και.κοινωνικαίς σχέσεσι το Γρηγοριανόν, λεγόμενον, ημερολόγιον» όπερ σύμπας ο πεπολιτισμένος κόσμος εΙχεν ήδη εφαρμόσει(45), μη θίξασα το Πασχάλιον ουδέ το εορτολόγιον της Εκκλησίας, ειδικήν μάλιστα λαβούαα μέριμναν διά τον εορτασμόν της 25ης Μαρτίου, ημέρας της Εθνικής επετείου, κατά το Ιουλιανόν Ημερολόγιον, ήτοι ομού μετά της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και τούτο δι' ευνοήτους λόγους ιστορικής συνεπείας και εθνικής ευαισθησίας.

    Αλλ' ατυχώς, εν τοις πράγμασιν, η Πολιτεία παρεβίασε την τελευταίαν ταύτην διάταξιν ορίσασα όπως η Εθνική εορτή τελεσθή κανονικώς τη 25η Μαρτίου 1923 κατά το νέον ημερολόγιον, με αποτέλεσμα να εορτασθή αύτη κεχωρισμένως από της θρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού, της τοιαύτης ρυθμίσεως επεκταθείσης και επί πασών των εορτασίμων και εξαιρετέων ημερών και επί πάσης εν γένει εθνικής, πολιτικής και κοινωνικής εκδηλώσεως. Το γεγονός τούτο ωδήγησεν εις δημιουργίαν συγχύσεως και ταραχής παρά τω λαώ και έθετο τας προϋποθέσεις της οξύτητος μεθ' ης έμελλε να αντιμετωπισθή το ζήτημα εκ μέρους της Εκκλησίας. Η μονομερής και παράνομος αύτη της Πολιτείας ενέργεια απετέλεσεν έμμεσον εκβιασμόν κατά της Εκκλησίας όπως υποχωρήση εις την και άλλοτε προβληθείσαν πολιτειακήν αξίωσιν περί προσχωρήσεως αυτής εις το νέον ημερολόγιον, ευρισκομένης πλέον προ τετελεσμένου γεγονότος(46), και προ οξείας λαϊκής αντιδράσεως, προερχομένης εκ της επελθούσης διαφοροποιήσεως εν τη ημερολογιακή μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας τάξει...

    ... Αυτός δ' άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρεδέχθη βραδύτερον, μετ' αυτού δε και πάσα η Ιεραρχία, ότι υπέρ την τοιαύτην πίεσιν της κυβερνήσεως εχώρησεν η Εκκλησία εις την περί μεταβολής του εκκλησιαστικού ημερολογίου απόφασιν. Ομολογουμένως εν άκρως ακαταλλήλω κλίματι ελήφθη η απόφασις αύτη, και ίσως να ήτο διάφορον το περιεχόμενον αυτής, εάν υπό φιλελεύθερον πολιτικόν καθεστώς ενηργούντο τα δέοντα, καίτοι δεν γεννά φερέλπιδα εγκαρδίωσιν η διαπίστωσις ότι εν συλλογικόν ιερόν όργανον, της περιωπής της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας εκάμφθη προ των πιέσεων ή και απειλών ενδεχομένως ενός επαναστατικού καθεστώτος επί θέματος σπουδαίαν έχοντος σημασίαν διά την Εκκλησίαν.

    Ως προς τα υπόλοιπα του ΙΚ, τι είδους επιστήμονες ήταν οι Αλεξανδρινοί, όταν το Πάσχα ορίστηκε να εορτάζεται, με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας; Τόσο περίπλοκα ήταν τα πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Γρηγόρης είπε "Σας καλώ να παραθέσετε τον αντίστοιχο ή τους αντίστοιχους Ιερούς Κανόνες Οικουμενικής ή Τοπικής Συνόδου, παραθέτοντας το πρωτότυπο κέιμενο ει δυνατόν, όπου να φαίνεται ξεκάθαρα πως η "αλλαγή του Εορτολογίου είναι αντίθετη των Ιερών Κανόνων"

    Τρείς Πανορθόδοξοι Σύνοδοι καταδίκασαν την αλλαγή του ημερολογίου:
    Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ
    ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ
    Η ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΕΒΙ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙΣΑ
    (20 Νοεμβρίου 1583).
    Ἡ ἀπόφασις τῆς Πανορθοδόξου Συνόδου ταύτης ἔχει οὕτω:

    «Σιγγίλιον Πατριαρχικῆς διατυπώσεως Ἐγκυκλίου τοῖς ἁπανταχοῦ Ὀρθοδόξοις Χριστιανοῖς, εἰς τό μή παραδέχεσθαι τό νεώτερον Πασχάλιον ἤ Καλενδάριον τοῦ καινοτομηθέντος μηνολογίου, ἀλλ' ἐμμένειν τοῖς ἅπαξ καί καλῶς διατυπωθεῖσι παρά τοῖς Ἁγίοις 318 (τριακοσίοις δέκα ὀκτώ) Θεοφόροις Πατράσι τῆς Αγίας Οἰκουμενικῆς Πρώτης Συνόδου μετ' ἐπιτιμίου καί ἀναθέματος.

    Πᾶσι τοῖς ἐν Τριγοβυστίῳ καί ἁπανταχοῦ Χριστιανοῖς γνησίοις τέκνοις τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀνατολῆς. Χάρις εἴη καί εἰρήνη καί ἔλεος παρά Θεοῦ Παντοκράτορος.

    Οὐ μικρά τε ζάλη τήν παλαιάν κιβωτόν κατέλαβεν, ὅτε σφοδρῶς κλυδωνιζομένη ἐφέρετο ἐπί τῶν ὑδάτων· καί εἰ μή Κύριος ὁ Θεός μνησθείς τοῦ Νῶε εὐδόκησε κοπᾶσαι τό ὕδωρ οὐδεμία ἐλπίς σωτηρίας αὐτῇ ἦν.

    Οὕτω καί τήν Νέαν Κιβωτόν τῆς καθ' ἡμᾶς Ἐκκλησίας ἐπεί ἄσπονδον πόλεμον οἱ κακόδοξοι ἤγειραν καθ᾽ ἡμῶν κατά τούτων καί ἡμεῖς τόν παρόντα τόμον ἐγκαταλιπεῖν ἔγνωμεν, ὅπως τοῖς τούτῳ γεγραμμένοις ἔχετε κα-τά τῶν τοιούτων ἀσφαλεστέρως τήν ὑμετέραν Ὀρθοδοξίαν συνηγορεῖν.

    Ἀλλ' ἵνα μή τοῖς ἁπλουστέροις φορτικόν εἴη τό Σύγγραμμα, ἁπλῆ διαλέκτῳ πᾶσαν ὑμῖν τήν ὑπόθεσιν καταρτίσαι ἔγνωμεν, ἥτις ἔχει οὑτωσί εἰς ἁπλῆν διάλεκτον:

    Ἀπό τήν παλαιάν Ρώμην ἤλθασι τινές, ὁποῦ ἔμαθον ἐκεῖ νά λατινοφρονοῦσι, καί τό κακόν εἶναι πώς ἀπό Ρωμαῖοι τῆς Ρούμελης γεννήμματα καί θρέμματα ὄντες, ὄχι μόνο ἤλλαξαν τήν πίστιν των, ἀλλά καί πολεμοῦσι τά Ὀρθόδοξα δόγματα καί ἀληθινά τῆς Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας, ὅπου μᾶς παρέδωκεν αὐτός ὁ Χριστός καί οἱ Θεῖοι Ἀπόστολοι καί αἱ ῞Αγιαι Σύνοδοι τῶν Ἁγίων Πατέρων. ῞Οθεν τούτους ὡς σεσηπότα μέλη ἀποκόπτοντες ὁρίζομεν:

    ……………………………………………………………………..

    Ζ. Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.

    Η. Ἐσεῖς δέ οἱ εὐσεβεῖς καί Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, μένετε ἐν οἷς ἐμάθετε καί ἐγεννήθητε καί ὅταν τό καλέσῃ ὁ καιρός καί ἡ χρεία, αὐτό τό αἷμα σας νά χύσετε διά νά φυλάξετε τήν Πατροπαράδοτον Πίστιν καί ὁμολογίαν σας· καί φυλάγεσθε ἀπό τῶν τοιούτων καί προσέχετε, ἵνα ὁ Κύριος Ἰησοῦς Χριστός σᾶς βοηθεῖ ἅμα καί ἡ εὐχή τῆς ἡμῶν μετριότητος εἴη μετά πάντων ὑμῶν, Ἀμήν.

    ῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

    Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
    Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
    Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
    Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

    Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗ
    ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ
    Η ΕΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΕΒΙ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙΣΑ
    ΚΑΤΑ ΤΟ 1587

    Τό νέον Παπικόν ἡμερολόγιον κατεδικάσθη καί ὑπό δευτέρας Συνόδου ἐν Κων/πόλει ἐν ἔτει 1587, παρόντων ἐν αὐτῇ τῶν Ἁγιωτάτων Πατριαρχῶν Κωννπόλεως ΙΕΡΕΜΙΟΥ τοῦ Β', Ἀλεξανδρείας ΜΕΛΕΤΙΟΥ καί Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ.

    Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΗ
    ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ
    Η ΕΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΕΒΙ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙΣΑ
    (Φεβρουαρίου 12[†] 1593)

    Οὕτω κατεδικάσθη τό τρίτον ὑπό Πανορθοδόξου Συνόδου, εἰς τήν ὁποίαν ἔλαβον μέρος; ὁ Κωνργπόλεως Ἱερεμίας ὁ Β΄, ὁ Ἀλεξανδρείας Μελέτιος Πηγᾶς, ὁ ὁποῖος ἐπεῖχεν καί τήν θέσιν τοῦ Ἀντιοχείας, Ἰωακείμ τοῦ Ζ', ὁ Ἱεροσολύμων Σωφρόνιος καί τεσσαράκοντα ἐν ἐνεργεία Ἀρχιερεῖς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όρθρε, θέλω να με παραπέμπεις σε συγκεκριμένη σελίδα μέσα στο Ιερό Πηδάλιο, όπου παρατίθενται και σχολιάζονται από το Νικόδημο Αγιορείτη όλοι οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες των Αγίων Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων. Φαντάζομαι ότι εκεί θα γράφονται όλα όσα γράφεις. Επίσης θα ήθελα να μου παραθέσεις το πλήρες κείμενο της καταδίκης της Συνόδου του 1587 καθώς και το πλήρες κείμενο της αντίστοιχης καταδίκης της Τρίτης Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου του 1593.Έτσι για να δούμε κατά πόσο η Ελληνική Εκκλησία σήμερα ακολουθεί πράγματι το Νεοεφεύρετον Πασχάλιον. Μπορείς να κάνεις αυτό που σου λέω? Μια παραπομπή για το που βρίσκονται αυτά που μου γράφεις. Είναι σημαντικό να παραθέσεις το ακριβές κείμενο γιατί κι εγώ μπορώ να γράφω και να λέω διάφορα. Κύριε Κ.Χριστοδουλίδη λέτε:" η παραμονή σταθερής και αναλλοίωτης χρονολογίας(των εορτών προφανώς) δεν σημαίνει άλλο τίποτε από αποκλεισμό της". Δυστυχώς η Ιστορία της Εκκλησίας σας διαψεύδει. Αν σκέπτονταν έτσι οι πατέρες της Εκκλησίας δεν θα όριζαν την εορτή των Χριστουγέννων από τις 6 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου, δεν θα αυξομείωναν τη διάρκεια της Νηστείας των Αγίων Αποστόλων κατά τη διάρκεια των αιώνων, δεν θα καθιέρωναν τον 9ο αιώνα τη Νηστεία της Μεταμορφώσεως και του 15Αυγούστου, δεν θα καθιέρωναν τον 12 αιώνα τη 40ήμερη νηστεία των Χριστουγέννων, δεν θα μετέθεταν εορτές και πολλά άλλα.Δεν θα τα κάναν αυτά αν πίστευαν ότι η "παραμονή σταθερής και αναλλοίωτης χρονολογίας δεν σημαίνει άλλο τίποτε από αποκλεισμό". Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όρθρε, αυτές οι τελείες που παρεμβάλλονται μεταξύ της παραγράφου Ζ' του Σιγγιλίου και του προηγούμενου κειμένου τι εξυπηρετούν? Μήπως υπήρχε κάτι εκεί και δεν παρατίθεται με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται όλο το κείμενο? Είσαι σίγουρος πως παρέθεσες όλο το κείμενο?. Ρωτάω απλά. Επίσης μου κάνει εντύπωση το ύφος , η σύνταξη, το λεξιλόγιο και η όλη δομή της γλώσσας δεν συνάδει με το υπόλοιπο κείμενο. Δηλαδή το Πατριαρχείο που επί 17 αιώνες εκδίδει εγκυκλιους και αποφάσεις σε αυστηρά αρχαΐζουσα γλώσσα ξαφνικά, το 1583, εκδίδει για μία και μόνη φορά σιγγίλιο με παραγράφους σε απλή γλώσσα "'ίνα μη φορτικό είη το Σύγγραμμα"? Μήπως το κείμενο που μας παρέθεσες αποτελεί συρραφή πολλών κειμένων διαφορετικών μεταξύ τους? Απλά ρωτάω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι έγιναν οι Παναγιώτηδες, οι Γρηγόρηδες, οι ΙΚηδες και η υπόλοιπη συντροφιά; Γιατί χάθηκαν; Μπήκαν κι αυτοί στο αραχνιασμένο "μπαούλο" της λησμονιάς; εκεί που μας είχαν βάλει; Ή μηπως κάνουν κι αυτοί, ό,τι και οι μασόνοι; Οι οποίοι τα συζητούν όλα, εκτός από ένα πράγμα: Την Αλήθεια.

    Όταν κάποτε ένας από αυτούς με προσκάλεσε σε περιθωριακό TV κανάλι για να συζητήσουμε τα περί Μεταμοσχεύσεων, μου είπε μεταξύ άλλων στα προκαταρκτικά: "Ε, τώρα, ξέρετε, δεν θα καθήσουμε να μιλήσουμε για την αλήθεια. Πρέπει άλλα να κουβεντιάσουμε". Και κουβεντιάσαμε για άλλα, προσεκτικά αποφεύγοντας να κάνουμε λόγο για αλήθεια και αλήθειες. Ήταν κι ένας άλλος μαζί μας, Νευροχειρουργός, καθώς και η κα. Μαρία Πολενάκη.

    Μυστήρια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν χαθήκαμε(τουλάχιστον εγώ) κ. Κ.Χριστοδουλίδη αλλά βλέπετε έχουμε και δουλιές και δεν μπορώ ναείμαι με το πληκτρολόγιο συνέχεια . Εξάλλου δεν θα ασχολούμαστε μαζί σας συνέχεια. Και για να μην το ξεχάσω, θα σας θέσω και πάλι το απ΄ότι φαίνεται πολύ ενοχλητικό και μόνιμα ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ερώτημα: Σε ποιά παλαιοημερολογίτη παράταξη των Γ.Ο.Χ. (απ΄τις έξι αν δεν απατώμαι που υφίστανται στην Ελλάδα) ανήκετε? Δεν απαντάτε και δεν θα απαντήσετε ποτέ. Αλλά μην νομίζετε ότι δεν ξέρουμε το λόγο. Μην το νομίσετε ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κύριε Γρηγόρη,

    Ο καθ΄ημάς εκκλησιαστικός χρόνος είναι συνάμα και θεολογικός (μη μετά Ιουδαίων συνεορτάζειν). Δεν είναι Θεολογίας στερούμενος. Η Εκκλησία δεν υποτάσσει το χρόνο στις πολιτικές εκσυγχρονιστικές ανάγκες. Υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού, αποφαίνεται εν Συνόδω και τότε γίνονται οι μεταβολές στις οποίες αναφερθήκατε.

    Η απόφαση της Α΄ Οικουμενικής θέσπισε το πότε θα εορτάζεται το Πάσχα και αυτό αποτελεί όρο (σημ. μπορεί κάποτε να κάνω λάθος στη χρήση της ορολογίας, δεν είμαι ικανός γνώστης και ελπίζω ο αναγνώστης να συγχωρεί τα λεκτικά ατοπήματα - ελπίζω όχι ανατρεπτικά - που συχνά κάνω). Αν η προσθήκη των 13 ημερών διασαλεύει τον όρο αυτό, για γνωστούς αστρονομικούς λόγους, μόνο Πανορθόδοξη Σύνοδος θα μπορούσε να το κάνει. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έγινε και νομίζω, δεν πρόκειται να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν βρίσκονται στο Πηδάλιο όλες οι Σύνοδοι
    αλλά αν έχεις αμφιβολία για τις συνόδους αυτές διάβασε από εκκλησιαστικούς ιστορικούς, εδώ σε παραπέμπω στην διδακτορική διατριβή του πρώην Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου τότε Δημητριάδος, ο οποίος αναφέρει τις Συνόδους αυτές:

    ..."Την ούτως εκπεφρασμένην περί του Γρηγοριανού Ημερολογίου γνώμην αυτού ο Πατριάρχης Ιερεμίας διετύπωσε και εν συνοδική; από 20-11-1583, αποφάσει, ην συνυπέγραψε και ο Αλεξανδρείας Σίλβεστρος(23). Εν ταύτη περιείχετο καταδίκη μεν του Γρηγοριανού Ημερολογίου, ως εττεισάγοντος απηγορευμένας καινοτομίας εν τη Εκκλησία θιγούσας το Πασχάλιον(24), αποδοκιμασία δε των λατινικών επί της Ανατολής βλέψεων(25). Παραλλήλως και ο τότε Πρωτοσύγκελος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μετέπειτα δε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Επιτηρητής του Οικουμενικού Θρovoυ Μελέτιος ο Πηγάς, δι' ειδικής πραγματείας αυτού υπό τον τίτλον «Αλεξανδρινός τόμος»(26) απεδείκνυεν, ότι το παπικόν ημερολόγιον προσέκρουεν εις τας περί του εορτασμού του .Πάσχα διατάξεις της Α' Οικουμενικής Συνόδου"...
    http://www.myriobiblos.gr/books/book1/kef1_meros1.htm#37_bottom

    Η Σύνοδος του 1593:
    Η Σύνοδος εξέδωσε 20 κανόνες ή κεφάλαια. Ο 8ος κανόνας κατεδίκασε για δεύτερη φορά την παπική καινοτομία του ημερολογίου.

    Έχει δε ως εξής:

    Προς αποβολήν του Νεόυ Καλενδαρίου
    ήτοι της περί του Πάσχα των Λατίνων καινοτομίας.

    «Απαρασάλευτον διαμένειν βουλόμεθα το τοις Πατράσιν διορισθέν περί του Αγίου και Σωτηρίου Πάσχα...Άπαντες οι τολμώντες παραλύειν τους όρους περί της Αγίας εορτής του Σωτηριώδους Πάσχα, Ακοινωνήτους και Αποβλήτους είναι της Εκκλησίας του Χριστού».

    Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας Β΄
    Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος
    Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωακείμ
    Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος
    και οι λοιποί Αρχιερείς της Συνόδου παρόντες

    Επίσης το 1848 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμος κάλεσε πατριαρχική σύνοδο στην οποία παρευρέθηκαν, οι τρείς άλλοι Πατριάρχες, ο Αλεξανδρείας Ιερόθεος, ο Αντιοχείας Μεθόδιος και ο Ιεροσολύμων Κύριλλος και δώδεκα Επίσκοποι.

    Η εγκύκλιος που εξέδωσε η σύνοδος μεταξύ άλλων λέει:

    ...«Κρατώμεν της ομολογίας ήν παρελάβομεν άδολον παρά τηλικούτων ανδρών αποστρεφόμενοι πάντα νεωτερισμόν ως υπαγόρευμα του Διαβόλου. Ο δεχόμενος νεωτερισμόν κατελέγχει ελλιπή την κεκηρυγμένην Ορθόδοξον πίστιν. Αλλ’ αύτη πεπληρωμένη ήδη εσφράγισται, μη επιδεχομένη μήτε μείωσιν, μήτε αύξησιν, μήτε αλλοίωσιν ήν τινα ούν και ο τολμών ή πράξαι ή συμβουλεύσαι ή διανοηθήναι τούτο, ήδη ηρνήθη την πίστιν του Χριστού, ήδη εκουσίως καθυπεβλήθη εις το αιώνιον ανάθεμα.....Άπαντες ουν οι νεωτερίζοντες ή αιρέσει ή σχίσματι εκουσίως ενεδύθησαν κατά τον ψαλμωδόν «κατάραν ως ιμάτιον...»

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Άνθιμος
    Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ιερόθεος
    Πατριάρχης Αντιοχείας Μεθόδιος
    Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος
    και οι λοιποί Αρχιερείς της Συνόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ὁ Ἱστορικός Βαφείδης εἰς τήν συνέχειαν τοῦ ἰδίου ἔργου του μνημονεύει καί τήν Σύνοδον τοῦ 1587 λέγων:
    «Ὁμοίως κατά τό ἔτος 1587 συνεκροτήθη Σύνοδος ἐν Κωνσταντινουπόλει, ἐν ἧ παρόντων Ἱερεμίου τοῦ Β’, Μελετίου Πηγᾶ καί Ἱεροσολύμων Σωφρονίου κατεκρίθη τοῦ ἡμερολογίου ἡ διόρθωσις ὡς ἐπισφαλής καί οὐκ ἀναγκαία, πρόξενος δέ πολλῶν κινδύνων». (Φιλ. Βαφείδου Ἐκκλησιαστική Ἱστορία, Τόμος 3ος, σελ. 124-1250).
    Σημαντικωτέρα ὅμως ὑπῆρξεν ἡ Σύνοδος τοῦ 1593, τήν ὁποίαν, ὡς εἴδομεν, ὁ ἴδιος ὁ Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ρητῶς κατονομάζει καί δέχεται ὅτι ἀπέκρουσεν καί κατεδίκασεν τήν Παπικήν καινοτομίαν τοῦ Νέου Ἡμερολογίου. Παραθέτομεν τήν καταδικαστικήν ἀπόφασιν τῆς Πανορθοδόξου Συνόδου τοῦ 1593:

    «Πρᾶξις συνοδική, ἐν ἧ καί ἀποβολή τοῦ νέου καλενταρίου
    ἤτοι τῆς περί τό Πάσχα λατίνων καινοτομίας

    Τῆς ἁγίας καί ἱερᾶς μεγάλης Συνόδου, τῆς ἐν ὀνόματι τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ συναχθείσης ἐν τῶ ναῶ τῆς ὑπεραγίας δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καί παμμακαρίστου ἀειπαρθένου Μαρίας τῆς ἐπωνομασθείσης παραμυθίας, ἐν Κωνσταντινουπόλει, ἐν ἡμέραις τοῦ εὐσεβεστάτου καί θεοστέπτου βασιλέως Μοσκόβου καί Αὐτοκράτορος πάσης Ρωσίας Θεοδώρου Ἰωάννου, προκαθεζομένων τῶν ἁγιωτάτων ὀρθοδόξων Πατριαρχῶν, τοῦ τε Παναγιωτάτου Ἱερεμίου Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου τοῦ τε Μακαριωτάτου Μελετίου Πάπα καί Πατριάρχου τῆς μεγάλης πόλεως Ἀλεξανδρείας, καί κριτοῦ τῆς οἰκουμένης καί τόν τόπον ἐπέχοντος τοῦ Παναγιωτάτου Ἰωακείμ, θεουπόλεως τῆς μεγάλης Ἀντιοχείας, καί πάσης Ἀνατολῆς, καί τοῦ Παναγιωτάτου Σωφρονίου, Πατριάρχου τῆς ἁγίας πόλεως Ἱερουσαλήμ, καί πάσης Παλαιστίνης, ἐνδημοῦντος τοῦ λαμπροτάτου Γρηγορίου Ἀθανασίου, πρέσβεως, τοῦ προρρηθέντος θεοσεβεστάτου βασιλέως, συνοδευόντων καί τῶν Πανιερωτάτων ἀρχιερέων ἐκ πάσης ἐπαρχίας τῆς ἀνατολικῆς ἐκκλησίας τῶν Ὀρθοδόξων…

    Ἐπειδή τοίνυν τό τέλειον εἴληφεν ἡ τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησία, οὐ μόνον κατά τά τῆς θεογνωσίας καί εὐσεβείας δόγματα, ἀλλά καί κατά τήν ἱεράν τῶν ἐκκλησιαστικῶν πραγμάτων κατάστασιν, δίκαιον ἐστί καί ἡμᾶς πάντα νεωτερισμόν τῶν τῆς Ἐκκλησίας περιβόλων περιορίζειν, εἰδότες ὑπαιτίους γεγονέναι ἀεί τούς νεωτερισμούς, τῆς τῶν Ἐκκλησιῶν συγχύσεώς τε καί διαστάσεως, ἀλλά τοῖς ὅροις ἔπεσθαι τῶν ἁγίων Πατέρων, τά παρ' αὐτῶν δογματισθέντα ἀπαράτρωτα, δίχα προσθήκης ἡστηνοσοῦν, καί χωρίς ἀφαιρέσεως ἐνστερνιζομένους κατά τόν πρῶτον τῆς οἰκουμενικῆς ἑβδόμης Συνόδου κανόνα…
    Κανών ὄγδοος. Ἀσάλευτον διαμένειν βουλόμεθα τό τοῖς πατρᾶσι διορισθέν περί τοῦ ἁγίου καί σωτηρίου Πάσχα· ἔχει δέ οὕτως: «Ἅπαντας τούς τολμῶντας παραλύειν τούς ὅρους τῆς ἁγίας καί οἰκουμενικῆς μεγάλης συνόδου, τῆς ἐν Νικαία συγκροτηθείσης ἐπί παρουσία τῆς εὐσεβείας τοῦ θεοφιλεστάτου Βασιλέως Κωνσταντίνου περί τῆς ἁγίας ἑορτῆς τοῦ σωτηριώδους Πάσχα, ἀκοινωνήτους καί ἀποβλήτους εἶναι τῆς Ἐκκλησίας, εἰ ἐπιμένοιεν φιλονεικότερον ἐνιστάμενοι πρός τά καλῶς δεδιδαγμένα· καί ταῦτα εἰρήσθω περί τῶν λαϊκῶν, εἰ δέ τις τῶν προεστώτων τῆς Ἐκκλησίας ἐπίσκοπος, ἤ πρεσβύτερος, ἤ διάκονος, μετά τόν ὅρον τοῦτον τολμήσειεν ἐπί διαστροφῆ τῶν λαῶν καί ταραχῆ τῶν Ἐκκλησιῶν ἰδιάζειν καί μετά τῶν Ἰουδαίων ἐπιτελεῖν τό Πάσχα, τοῦτον ἡ ἁγία Σύνοδος, ἐντεῦθεν ἤδη ἀλλότριον ἔκρινε τῆς Ἐκκλησίας»· δεῖ γάρ στοιχεῖν τῶ τῶν πατέρων κανόνι μέχρι καί σήμερον Θεοῦ χάριτι· ὅν καθό δή καί τά λοιπά, ἡ Θεοῦ Ἐκκλησία διαφυλάττει.(12)

    Ζρα’ Φεβρουαρίου 16»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προς τον ΙΚ και τη λοιπή συντροφία.

    ΙΚ : "Το ερώτημα είναι αν απαγορεύεται να διορθωθούν, όχι οι συντεταγμένες των Πατέρων, αλλά οι θέσεις των ουρανίων σωμάτων βάσει των σύγχρονων μετρήσεων ή όχι."

    Κυπριανός Χ : Το ερώτημα δεν είναι αυτό, έστω και υπό την σκωπτική του μορφή, που θέτει ο ΙΚ. Είναι άλλο. Αν η επιστημονική κατ΄ άνθρωπον ακρίβεια επιτρέπεται να αντικαθιστά την κατά Θεόν και άνθρωπον ακρίβεια. Η επιστήμη ανακάλυψε το σφάλμα του Ιουλιανού ημερολογίου, όπως σήμερα ανακάλυψε το σφάλμα, να απέρχονται κάποιοι συνάνθρωποί μας με όλα τους τα όργανα, αν και αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διορθωθούν κάποια άλλα σφάλματα. Και τις ανακαλύψεις αυτές θεωρούμε θείαν φώτιση, εκ Θεού! Λάθος εορτάζουμε και λάθος πεθαίνουμε.

    Αν κατά τον Απ. Παύλο "το μωρόν του Θεού σοφώτερον των ανθρώπων εστί, και το ασθενές του Θεού ισχυρότερον των ανθρώπων εστί", τότε θα μπορούσαμε να πούμε, γιατί όχι, ότι "το ανακριβές του Θεού ακριβέστερον των ανθρώπων εστί, και το σφάλμα του Θεού τελειότερον των ανθρώπων εστι". Αυτό που εμείς θεωρούμε ακριβές, είναι ανακριβές για τον Θεό. Και αυτό που νομίζουμε σφάλμα, για τον Θεό είναι τέλειο.

    Τους ατελείς, κατά άνθρωπον, εξέλεξε ο Θεός για να καταισχύνη τους τελείους, και τους ανθρωπίνως σφάλλοντες για να ντροπιάσει τους αλάνθαστους.

    Κατόπιν τούτου, εμείς οι Ορθόδοξοι του Παλαιού και των παλαιών ημερών, μπορεί να κάνουμε λάθος και στο λάθος αυτό να εμμένουμε. Οι άλλοι ας ακολουθήσουν τους σοφούς και την επιστήμη τους, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τι είναι σοφία, ούτε τι σημαίνει επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γρηγόρης : Και για να μην το ξεχάσω, θα σας θέσω και πάλι το απ΄ότι φαίνεται πολύ ενοχλητικό και μόνιμα ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ερώτημα: Σε ποιά παλαιοημερολογίτη παράταξη των Γ.Ο.Χ. (απ΄τις έξι αν δεν απατώμαι που υφίστανται στην Ελλάδα) ανήκετε? Δεν απαντάτε και δεν θα απαντήσετε ποτέ. Αλλά μην νομίζετε ότι δεν ξέρουμε το λόγο. Μην το νομίσετε ποτέ...

    Κυπριανός Χ : Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά που γράφω. Σας ενδιαφέρει να σας πω σε ποιά παράταξη (από τις έξι !!!) ανήκω. Δεν θα σας απαντήσω, την απάντηση σας την έχει δώσει άλλος:

    "απεκρίθησαν και είπον αυτώ. μη και συ εκ Γαλιλαίας εί; ερεύνησον και ίδε ότι προφήτης εκ Γαλιλαίας ουκ εγήγερται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Όρθρε συνοπτικά και ελλείψει χρόνου απαντώ: Για τη Σύνοδο του 1593. Ας δούμε τι λέει σε επιστολή του το 1937 προς τον Γ.Βαρικόπουλο(την παραθέτει στη διατριβή του κι ο τ.Δημητριάδος Χριστόδουλος) ο Χρ.Καβουρίδης, πρωτεργάτης του κινήματος των ΓΟΧ. "Η καταδίκη αυτή αφορούσε εις τη μη μεταβολή του Πασχαλίου, η οποία επέρχεται δια του Γρηγοριανού Ημερολογίου, την οποία ακριβώς ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ η Εκκλησία της Ελλάδος"(υπογρ. δική μου).Επομένως κανένα ανάθεμα δεν τη βαραίνει την Ελλαδική Εκκλησία. Πάμε παρακάτω. Εγκύκλιος 1848. Εδώ το σωστό θα ήταν να την παραθέσεις όλη για να καταλάβουμε περί τινος πρόκειται. Επειδή όμως την έχω διαβάσει όλη, θέλω να πω ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρονται επίμαχες λέξεις όπως ημερολόγιο , πασχάλιο μηνολόγιο, εορτολόγιο. Η εγκύκλιος δεν έχει σχέση με το ημερολογιακό ζήτημα , δεν αναφέρεται σ΄αυτό, αλλά καταδικάζει τις απ΄αιώνων πολλών κακοδοξίες των Λατίνων(filioque, άζυμα, κτιστή Χάρη κτλ.)Είναι καθαρά μία αντιλατινική-αντιαιρετική πραγματεία των τεσσάρων Πατριαρχών της Ανατολής ασχετη με ημερολόγιο-πασχάλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύς λόγος γίνεται για τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, η οποία είναι η μοναδική εορτή της Χριστιανοσύνης, που συναρτάται με αστρονομικά φαινόμενα και αυτή τη συνάρτηση την οριοθέτησαν σαφέστατα οι άγιοι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου με απόφασή τους, που δεν αποτελεί Όρο Πίστης. Σύμφωνα με αυτή, η ημερομηνία της εορτής συναρτάται με δυο αστρονομικά φαινόμενα: 1/ την εαρινή ισημερία, δηλ. το σημείο του ουράνιου θόλου, κατά το οποίο η εκλειπτική του Ήλιου τέμνει τον ουράνιο ισημερινό και 2/ την 1η πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, κατά την οποίαν ο δίσκος της Σελήνης φαίνεται ολόκληρος από τη Γη. Έτσι το Πάσχα, σύμφωνα με την απόφαση των Πατέρων, εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την 1η Πανσέληνο, μετά την εαρινή ισημερία και πάντα μετά το πάσχα των Εβραίων. Σημειώνεται, ότι τα δυο αυτά αστρονομικά φαινόμενα τα καθορίζει ο Δημιουργός του Σύμπαντος κόσμου (Σοφ. Σολ. 7. 15-21) και όχι ο άνθρωπος, γι’ αυτό και πολύ σοφά οι Πατέρες δεν καθόρισαν την ημερομηνία κατά την οποίαν επισυμβαίνουν τα δυο αυτά αστρονομικά φαινόμενα, αλλά ανάθεσαν στην Εκκλησία της Αλεξάνδρειας με τους τότε αστρονόμους να βρουν τις ημερομηνίες αυτές και να ειδοποιούν την καθόλου Εκκλησία περί της ημερομηνίας του εορτασμού κάθε χρόνο (την ημέρα των Θεοφανείων).
    Τι γίνεται σήμερα; Ακολουθούμε την απόφαση της Συνόδου; Δυστυχώς όχι και αυτό φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα, όπου έχουμε την εορτή του Πάσχα όχι την 1η Κυριακή μετά την 1η Πανσέληνο, αλλά τη 2η Κυριακή μετά την 1η Πανσέληνο ή την 1η Κυριακή μετά τη 2η Πανσέληνο:
    1/ τα έτη 1992, 1993, 1996, 1999, 2000, 2003, 2006, 2009 το Πάσχα εορτάζεται τη 2η Κυριακή μετά την 1η Πανσέληνο.
    2/ τα έτη 1994, 1997, 2002, 2005 το Πάσχα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά τη 2η Πανσέληνο. Και τούτο διότι δεν αναγνωρίζουμε τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης, όπως μας τις θέτει ο Δημιουργός, αλλά εμείς οι άνθρωποι καθορίζουμε τις θέσεις αυτές, καταστρατηγώντας την απόφαση των Πατέρων. Πως γίνεται αυτό; Θεωρούμε αμετακίνητα σταθερή την ταχύτητα περιστροφής της Γης περί τον Ήλιο και της Σελήνης περί τη Γη, όπως την καθόρισαν οι αρχαίοι αστρονόμοι με τους ατελείς υπολογισμούς τους. Έτσι θεωρούμε, ότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης περί τον Ήλιο είναι μικρότερη της πραγματικής και της Σελήνης μεγαλύτερη της πραγματικής. Δηλαδή, μετακινούμε σε άλλη θέση από την πραγματική τον «φωστήρα τον μέγα» και τον «φωστήρα τον ελάσσω» (Γέν. 1. 16). Έχουμε αυτό το δικαίωμα; Ασφαλώς όχι και γι’ αυτό οι Πατέρες ανάθεσαν στην Αλεξάνδρεια να το υπολογίσει και να το αναγγέλλει κάθε χρόνο. Αν ήταν σταθερό κάθε χρόνο, τότε δεν θα χρειαζόταν ο υπολογισμός των σημείων αυτών κάθε χρόνο.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σε κάποιους αρκούν τα φοβερά λόγια της Πανορθοδόξου Συνόδου:

    "Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι".

    Άλλοι πάλι, ψάχνουν τρόπους να ακυρώσουν δόλια αυτές τις αποφάσεις. Απ΄αυτούς δύο Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, ο ένας είναι ο πρώτος διδάξας, Χρυσόστομος που προέβη στην αλλαγή του ημερολογίου σε συνεργασία με τον Μεταξάκη και ακολουθεί ο Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. IK : την οριοθέτησαν (την ημέρα εορτασμού του Πάσχα) σαφέστατα οι άγιοι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου με απόφασή τους, που δεν αποτελεί Όρο Πίστης.

    Κυπριανός Χ : Μικρή ένσταση κύριε ΙΚ. Δεν διαφωνώ, τέτοιον όρο δεν έχει το Σύμβολο της Νικαίας. Αλλά, υπάρχει πάντα ένα αλλά. Αυτό το "Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου", ειδικά το "επί Ποντίου Πιλάτου", δεν είναι συνάμα και ένα ιστορικό, άρα και χρονολογικό, επομένως και καθοριστικό, γεγονός;

    Το επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγούμεθα. Άμεσο όρο χρονολογικής ακρίβειας δεν θέτει το Σύμβολο της Νικαίας. Αν έμμεσα αυτό υποδηλώνεται, ας μας απαντήσουν οι γνωρίζοντες καλύτερα τις διασταλτικές (ας τις ονομάσουμε) ερμηνείες των θεολογικών όρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Θα αναφέρω μόνο τα λόγια του Πατριάρχου Ιερεμία από την επιστολή του προς τον Πρίγκιπα Νικόλαο Δαπόντε:

    " την αυθεντίαν εχέτωσαν οι των θείων Πατέρων κανόνες...και ουχί οι αστρονόμοι".Και

    "ο χρόνος και η των φωστήρων κίνησις περί την ημέραν του Πάσχα ανωμαλίαν τινά ποιεί, τη γε μην (ευσέβειαν) ουδ΄όπως ουν τούτο λυμαίνεται".

    Τα ιδια λέει και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγειορίτης στο Πηδάλιο:

    "Ας ηξεύρουν γαρ ότι και αι Οικουμενικαί σύνοδοι, οπού μετά την πρώτην έγιναν, και οι λοιποί πατέρες, έβλεπον ναι και αυτοί, ως σοφοί οπού ήτον, πως εκατέβη πολύ η ισημερία. Αλλ΄όμως δεν ηθέλησαν να την μεταθέσουν από την κα΄(21) Μαρτίου, ΄που την ηύρεν η α΄σύνοδος, προτιμώντες περισσότερον την συμφωνίαν της Εκκλησίας και ένωσιν , από την ακρίβειαν της ισημερίας, ήτις δεν προξενεί, ούτε εις την εύρεσιν του εδικού μας Πάσχα καμμίαν σύγχυσιν, ούτε βλάβην εις την ευσέβειαν…"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η Εκκλησία ανά τους αιώνες σεβόταν τα επιτεύγματα της Επιστήμης, τα οποία δεν αποτελούσαν δόγμα πίστεως. Έτσι, όταν η Επιστήμη αναθεώρησε κάποια πράγματα, η Εκκλησία την ακολούθησε. Παραδείγματα:
    1/ Στα βιβλία της Γένεσης, των Βασιλέων Δ΄, των Ψαλμών, του Ιώβ και του Ησαϊα, αναφέρεται, ότι η Γη είναι επίπεδη, στηριζόμενη σε 4 στύλους επί της αβύσσου, στην ίδια δε στηρίζεται, σε 4 στύλους το στερέωμα με τα ύδατα και έχει πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν. Όταν η Επιστήμη ανακάλυψε, ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, αλλά στρογγυλή, η Εκκλησία την ακολούθησε.
    2/ 6 πατέρες της Εκκλησίας (Μ. Αθανάσιος, Μ. Βασίλειος, Γρ. Νύσσης, Ιω. Δαμασκηνός, Γρ. Παλαμάς και Συμεών Θεσ/νίκης) καταγράφουν, ότι ο Ήλιος γυρίζει γύρω από τη Γη, που είναι το κέντρο τους Σύμπαντος. Όταν η Επιστήμη απεφάνθη ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η Εκκλησία έσπευσε να προσαρμόσει τη θέση που είχε επ’ αυτού.
    3/ Η Εκκλησία πίστευε μέχρι το 1862, ότι η ζωή αναπαράγεται με δυο τρόπους, είτε με πολλαπλασιασμό, είτε με αυτογέννηση (Μ. Βασίλειος, Αυγουστίνος, κ.ά.) μέχρις ότου ο Παστέρ ανακάλυψε τα μικρόβια, οπότε η Εκκλησία αναθεώρησε τη θέση της.
    Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η Εκκλησία δεν ακολούθησε το «μη μέταιρε όρια αιώνια α έθετον οι Πατέρες», καθότι δεν πρόκειται για δόγματα Πίστεως, αλλά για αστρονομικά φαινόμενα, που είναι δουλειά της Επιστήμης. Στην περίπτωση όμως της εορτής του Πάσχα, η Εκκλησία αρνείται να ακολουθήσει την Επιστήμη και μένει στις διαπιστώσεις των αρχαίων αστρονόμων με συνέπεια να καταστρατηγείται η απόφαση της Συνόδου.
    Υπάρχουν όμως ορισμένοι, που δεν τους απασχολεί, αν με τον τρόπο αυτό φθάσουμε να εορτάζουμε το Πάσχα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, διότι, ο ίδιος ο Θεός καθιερώνει τον μήνα Νισσάν (Μάρτιο/Απρίλιο), ως τον πρώτο μήνα του έτους (Έξ. 12. 2) και θεωρείται ως ο μήνας βλάστησης των φυτών (Μ. Βλάσταρις), ο μήνας ο λεγόμενος ανθώνας (Αναστάσιος Αντιοχείας). Επίσης ο ίδιος ο Θεός τοποθετεί τη μεγάλη εορτή του Πάσχα στην αρχή της Άνοιξης στο μήνα αυτό, η δε άλλη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής συνδέεται με το θερισμό του σίτου και υποδηλώνει την έναρξη του θέρους (Δευτ. 16. 9-10).
    Είναι όντως τραγικό και καταντάει γελοίο, αποτελεί δε ύβρη προς τον Δημιουργό, όταν ενώ απολαμβάνουμε μια ωραία Πανσέληνο, κάποιος να μας λέει, ότι για κάποιους λόγους, αυτό που βλέπουμε δεν είναι η Πανσέληνος, αλλά θα είναι σε 5 ημέρες, γιατί κάποιος αστρονόμος προ Χριστού, έτσι το υπολόγισε! Πως λοιπόν μπορεί να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Μα με την επιστροφή στις ρίζες. Με την πιστή εφαρμογή της απόφασης των πατέρων Της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της Επιστήμης.

    IK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. IK : Υπάρχουν όμως ορισμένοι, που δεν τους απασχολεί, αν με τον τρόπο αυτό φθάσουμε να εορτάζουμε το Πάσχα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, διότι, ο ίδιος ο Θεός καθιερώνει τον μήνα Νισσάν (Μάρτιο/Απρίλιο), ως τον πρώτο μήνα του έτους (Έξ. 12. 2) και θεωρείται ως ο μήνας βλάστησης των φυτών (Μ. Βλάσταρις), ο μήνας ο λεγόμενος ανθώνας (Αναστάσιος Αντιοχείας). Επίσης ο ίδιος ο Θεός τοποθετεί τη μεγάλη εορτή του Πάσχα στην αρχή της Άνοιξης στο μήνα αυτό, η δε άλλη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής συνδέεται με το θερισμό του σίτου και υποδηλώνει την έναρξη του θέρους (Δευτ. 16. 9-10).

    Κυπριανός Χ : Έχουν περάσει δυο χιλιετίες και δεν βρίσκω ότι πλησιάσαμε, ακόμη, να γιορτάζουμε το Πάσχα στην καρδιά του χειμώνα, ούτε μαζί με "τα φύλλα τα φθινωπορινά". Εκείνο που είναι εμφανές, είναι ότι μάλλον πλησιάσαμε να δεχόμασατε, με αυτά που γράφει ο ΙΚ, το Zeitgeist. Όλα είναι παραμυθάκια και επινοήσεις της φαντασίας μας. Μόνο κάποιοι μύστες και μυστικοί της αποκρυφιστικής θεοσοφίας είναι γνώστες των μυστηρίων της ανώτερης δύναμης. Αυτοί δεν καταπιάνονται με τα ευτελή. Έχουν τις εμπειρίες της ανώτερης δύναμης, κάτι σαν ηλεκτροσόκ δηλαδή, και αυτή τους φώτισε να μας διδάξουν τα της δυνάμεως. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να κουμαντάρουν καλύτερα το κοπάδι που συλλήβδην είναι οι άνθρωποι.

    Η γνώση του Θεού που προσκόμισε ο Μωυσής στους ανθρώπους δεν ήταν άσχετη με τις τότε κρατούσες αντιλήψεις. Υπήρχαν και υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, που διασώζονται ακόμη και στις μέρες μας στις ανα τον κόσμο δοξασίες και πίστεύματα. Κατά περίεργο όμως τρόπο αυτές δεν υπερίσχυσαν. Τις κατατρόπωσε η ευ- αγγελία της ενανθρώπισης του Θεού από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες.

    Μας λένε σήμερα ότι όλες οι θρησκείες οδηγούν τον άνθρωπο στο ένα, κοινό Θεό για όλους. Ακόμη και η πίστη των δαιμόνων. Και πραγματικά, εκεί μας οδηγούν υπό την προϋπόθεση της μετανοίας, πράγμα το οποίο απορρίπτουν και διαβάλλουν οι δαίμονες. Υποκρίνονται την πίστη στη θεία Ενανθρώπιση και από την άλλη, μας προτείνουν να διορθώσουμε πολλά. Μεταξύ άλλων και κάποιους προ Χριστού αστρονόμους, που μας λένε ότι αυτό που σήμερα βλέπουμε σαν πανσέληνο δεν είναι. Θα είναι σε πέντε μέρες! Και για να διορθώσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση τι να κάνουμε; Να επιστρέψουμε, λένε στις ρίζες σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της Επιστήμης.

    Τα νέα δεδομένα μπορεί να είναι το μπιγκ μπάνγκ, ο πίθηκας που έγινε άνθρωπος, αλλά όχι και το να γιορτάζουμε Πάσχα στο καταχείμωνο ή με τα πίπτοντα φθινοπωρινά φύλλα. Εγώ πάντως, και δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα, θα προτιμήσω να κάνω Πάσχα με τα φθινοπωρινά φύλλα και όχι όπως μου προτείνουν οι συνειδητοί και οι ασυνείδητοι οπαδοί του Zeitgeist. Αυτό, άλλωστε, θα αποτελεί και τη διάψευση των πιστευμάτων του και του συνθήματος "οι ομοιότητες μας ενώνουν". Η θανατίλα του φθινοπώρου θα είναι για μένα το αναστάσιμο Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οπότε τότε θα ψέλνουμε: "Ω, γλυκύ μου φθινόπωρο.....".

    Ερωτώμεν λοιπόν: Τομή είναι η πρόταση εφαρμογής της απόφασης των Πατέρων (που οι «αγροικώτεροι δεν δέχονται); Που σκοντάφτει αυτή η εφαρμογή; Μήπως στο Πασχάλιο; Μα το Πασχάλιο είναι ο Πίνακας με τις ημερομηνίες των κινητών εορτών με βάση την ημέρα εορτασμού του Πάσχα. Όλα λοιπόν εκεί καταλήγουν. Στην ημέρα εορτασμού του Πάσχα, τον καθορισμό της οποίας ρυθμίζει η απόφαση αυτή. Και βέβαια η απόφαση των Πατέρων δεν αναφέρει περί Πασχαλίου, αυτή είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, ένας Πίνακας, που βγαίνει μετά από κάποιος αστρονομικούς υπολογισμούς. Ο Πίνακας αυτός δεν είναι αποτέλεσμα επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, αλλά ένας Πίνακας που ανέλαβε να συντάξει ο Επίσκοπος Χωών Αχιλλέας Τάτιος (Αλεξανδρινός του 4ου αιώνα και περίφημος αστρονόμος), ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και αυτός ο Πίνακας συντάχθηκε σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα του 4ου αιώνα. Δεν συνετάγη ο Πίνακας αυτός στον αιώνα τον άπαντα, ούτε απαγορεύεται η διόρθωσή του, σύμφωνα με τα δεδομένα του 21ου αιώνα. Αλλά βέβαια αλλού είναι το πρόβλημα. Δυστυχώς είναι η αντίδραση που υπάρχει στους «αγροικώτερους», οι οποίοι έχουν κάποιο δίκιο. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι που δεν το καταλαβαίνεις.

    Όσον αφορά τους οπαδούς του Zeitgest (πνεύματος εποχής), μακράν ημών.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΙΚ : Οπότε τότε θα ψέλνουμε: "Ω, γλυκύ μου φθινόπωρο.....".

    Κυπριανός Χ : Ομολογώ ότι αυτό πήγα να γράψω : Προτιμώ να ψάλλω το "Ω, γλυκύ μου έαρ" κι ας είναι φθινόπωρο. Τελικά, προτίμησα αυτό που διαβάσατε.

    Αν, αγαπητέ ΙΚ, δεχθούμε τα επιστημονικά και τα ακριβολογικά, τότε θα έρθει η στιγμή όπου το "μακράν ημών" zeitgeist, θα γίνει εγγύς και εντός ημών. Και όπως ο Γιανναράς, θα λέμε ότι δεν έχει σημασία "αν σε κάποιο κρίκο της αλυσιδωτής εξελιξης ο πίθηκας έγινε άνθρωπος". Ο Θεός "είπε" και εγένοντο όλα, έγινε η αρχή και η εξέλιξη ακολούθησε. Τα υπόλοιπα άλλα τα ανθρωπομορφικά (έπλασε δια των χειρών και ενεφύσησε) είναι εικονικά, συμβολικά, καλλιτεχνικο-αισθητικά, μετα και δια - νοητικά και τρέχα γύρευε. Κοντολογίς, δικά μας φαντασιοκοπήματα. Και ποιός ο λόγος τότε να δεχόμαστε το "είπε και εγένοντο (εγένετο)" του Θεού; Καλύτερο δεν είναι το μπαμ του big bang; Το λέει και η επιστήμη. Άρα, πετάμε και το "είπε και εγένοντο (εγένετο)", πετάμε και το Θεό και πάμε κατ΄ ευθείαν για τη συμπαντική σκόνη ή ανώτερη δύναμη. Όλα στο μηδέν και στο τίποτα του zeitgeist. Αν δεν είναι αυτή η συνεπής κατάληξη των συνειρμών διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τα περί της αλυσιδωτής εξέλιξης δεν τα λέει μόνον ο Γιανναράς. Τα λέει και ο π. Ι. Ρωμανίδης (που μάλιστα δεν τον ενδιαφέρει αν η καταγωγή του ανθρώπου είναι από τον πίθηκο ή όχι), τα λέει ο Μεσογαίας Νικόλαος, τα λέει ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, τα λέει η Φιλοκαλία, αλλά το σποδαιότερο, τα λένε οι μεγάλοι Πατέρες:
    Μ. Βασίλειος: «Πολλά απεσιώπησεν (ο Θεός), ύδωρ, αέρα, πυρ, τα εκ τούτων αναγεννώμεθα πάθη. α πάντα μεν ως συμπληρωματικά του κόσμου συνυπέστη τω παντί δηλονότι. παρέλιπε δε η ιστορία τον ημέτερον νουν γυμνάζουσα προς εντρέχειαν, εξ ολίγων αφορμήν παρεχομένη επιλογίζεσθαι τα λειπόμενα» (PG 29. 33B).
    Στην Εξαήμερο του Μ. Βασιλείου: «Εκάστου γένους τας απαρχάς νυν, οιονεί σπέρματά τινα της φύσεως προβληθήναι κελεύει. το δε πλήθος αυτώ εν τη μετά ταύτα διαδοχή ταμιεύεται, όταν αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι δέη…..».
    Καταγράφει ο Γρηγόριος Νύσσης στο περί της Εξαημέρου έργο του (PG 44. 72AB): «ότι πάντων των όντων τας αφορμάς και τας αιτίας και τας δυνάμεις συλλήβδην ο Θεός εν ακαρεί κατεβάλετο και εν τη πρώτη του θελήματος ορμή η εκάστου των όντων ουσία συνέδραμεν, ουρανός, αιθήρ, αστέρες, πυρ, αήρ, θάλασσα, γη, ζώα, φυτά…..».

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οι αναφερόμενοι σύγχρονοι ομόζηλοι και ομόφρονες, αν επικαλούνται τους μεγάλους Πατέρες και τη Φιλοκαλία, για να συμβιβάσουν το Δαρβίνο και τη θεωρία του με τη βιβλική διήγηση της Δημιουργίας, καταντούν ανόητοι για να μη γράψω κάτι βαρύτερο.

    Αυτές οι προεκτάσεις και εν διαστολή ερμηνείες είναι δικές τους. Σε τίποτα δεν μπορούν να συμβιβάσουν τη σοφία του Θεού με την μωρία του Δαρβίνου ή τη δική τους. Είναι περιττό να καθήσω να ασχοληθώ με την αναίρεση της αντιθεολογικής και αντιπατερικής επιχειρηματολογίας τους. Ένα μόνο θα γράψω: Όταν φθάνουμε στο σημείο να λέμε ότι από εδώ και πέρα θα διακρίνουμε τη θεολογία στην προ και μετά Ρωμανίδη περίοδο, τότε καταλαβαίνουμε σε τι θεολογικό βάθος έχουμε καταπέσει. Η Θεολογία των Πατέρων ήταν μια διαρκής αναφορά, και υπόμνηση και συμφωνία, με όλα όσα διαλαμβάνει η Αγία Γραφή. Οι νέοι ψευτοπατέρες κάνουν αυτές τις αναφορές μόνο και μόνο για να κατοχυρώσουν και να καταξιώσουν το δικό τους όνομα, τη δική τους πατερική, άλλα κατ΄ ουσίαν αντιπατερική, θεολογία του ερευνητικού εργαστηρίου της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και της NASA. Μόνο τα μικροσκόπια και τα αντιδραστήρια τους λείπουν για να μας πουν το "όπερ έδει δείξαι". Αυτά τα έχουν αντικαταστήσει με το καμουφλάζ της πατερικότητας.

    Το Zeitgeist δεν είναι καθόλου μακράν. Αυτοί είναι οι δημιουργοί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο του κ.Χριστοδουλίδη.
    Άλλωστε όσοι επικαλούνται Πατέρες για να δικαιολογήσουν την θεωρία της εξέλιξης, τους παρερμηνεύουν.

    Στον κ.Τελεβάντο θα συστήσω περισσότερη τιμιότητα και λεβεντιά ψυχής να δέχεται την αλήθεια χωρίς να συκοφαντεί.

    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου