Μεταναστευτικό: Χρειάζονται μέτρα και όχι αυταπάτες
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος
Το Μεταναστευτικό απασχολεί όλη την Ευρώπη και βεβαίως τη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Είναι πλέον ώρα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να μην ζούμε με αυταπάτες περί εύκολης ενσωμάτωσης ή με ιδεοληψίες για ανοιχτά σύνορα.
Θυμίζω ορισμένα πρόσφατα γεγονότα:
Στον Έβρο διεξήχθη η στρατιωτική άσκηση ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ και το σενάριο προέβλεπε την πιθανότητα εργαλειοποίησης και αποστολής νέων κυμάτων παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία.
Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ενσωματώσει ισλαμικά ρεύματα και ότι το δημογραφικό δεν μπορεί να λυθεί με την “ενσωμάτωση” μεταναστών. Υπενθύμισε μάλιστα τα επεισόδια στη Σουηδία και είπε ότι στη Δανία ήταν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που αναγνώρισε την αδυναμία ενσωμάτωσης των μεταναστών όταν έχουν θρησκευτικό φανατισμό.
Σε δομές υποδοχής παράτυπων μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου ακούσθηκαν πανηγυρισμοί υπέρ της Χαμάς.
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Μελόνι συμφώνησε με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα ότι η Αλβανία θα υποδεχθεί έναν αριθμό μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία.
Στη Γερμανία και στη Γαλλία θα ψηφισθούν νόμοι για αυστηρότερη διαδικασία παροχής ασύλου και για περισσότερες απελάσεις παρανομούντων μεταναστών.
Θυμίζω επίσης ότι πριν από ένα μήνα δύο επιφανή στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντροδεξιάς) , οι κ.κ. Μάρτιν Βέμπερ και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δημοσίευσαν κοινό άρθρο τους, με το οποίο προτείνουν την αυστηροποίηση της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της παράτυπης μετανάστευσης. Έγραψαν μεταξύ άλλων τα εξής:
“Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν το πέρασμα είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ελάχιστες ή καθόλου πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Αλλά οι διακινητές γνωρίζουν επίσης ότι η πολιτική επιστροφών της Ευρώπης δεν λειτουργεί. Μόλις κάποιος εισέλθει, οι διαδικασίες είναι τόσο περίπλοκες και δαπανηρές που είναι σχεδόν αδύνατο να σταλεί κάποιος πίσω. Παρ’ όλα αυτά, η Αριστερά στην Ευρώπη θέλει να κάνει τη νομοθεσία ακόμη πιο περιοριστική από ό,τι είναι ήδη. Αντί να προσπαθούμε να διανείμουμε τους οικονομικούς μετανάστες σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω σύντομα και με συνέπεια”.
Βεβαίως υπάρχουν οι ανθρωπιστικές παράμετροι και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Όμως αυτοί που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν πιο εύκολα φεύγουν από τη χώρα μας. Όσοι παραμένουν έχουν τελείως διαφορετικά ήθη και έθιμα. Είναι σεβαστή η θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητά τους, αλλά δεν μπορούμε να προσδοκούμε την ενσωμάτωσή τους.
Η πολυπολιτισμικότητα έχει καταντήσει σύνθημα κενό περιεχομένου. Στη Δυτική Ευρώπη πολιτικοί και διανοούμενοι δηλώνουν καθημερινά ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε. Ας προσπαθήσουμε να σταματήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τις μεταναστευτικές ροές και ας διαφυλάξουμε την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας.
Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να δεχθούμε Αρμενίους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πρόσφυγες από τα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής.
Απορρίπτουμε τον ρατσισμό, απορρίπτουμε και τις ανεύθυνες θεωρίες περί “ανοιχτών συνόρων”. Το μεταναστευτικό θα αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και με επίγνωση των γεωπολιτικών απειλών που περιβάλλουν την πατρίδα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου