Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Το Κράτος εξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της εγκληματικότητας ή της κοινωνικής οργής;

Γράφει ο Δημήτριος Νικ. Δασκαλάκης, Δικηγόρος Αθηνών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η αστυνόμευση στην Αττική ενισχύεται με 100 επιπλέον περιπολικά που θα βρίσκονται στους δρόμους κατά την διάρκεια της νύχτας (γιατί άραγε μόνο την νύχτα, κατά την διάρκεια της ημέρας η εγκληματικότητα δεν ανθεί;) με την παράλληλη επάνδρωση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής με 1.000 ακόμη νέους αστυνομικούς. (Βλέπετε σχετικώς: ΕΔΩ)

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωνε τα εξής: «Είχαμε δεσμευτεί ότι από τις αρχές Νοεμβρίου θα προστεθούν 100 πλήρως επανδρωμένα περιπολικά κάθε νύχτα από τις 12 ως τις 6 το πρωί και 1.000 νέοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν τα τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής. Η δέσμευσή μας είναι πλέον πραγματικότητα» ενώ πρόσθεσε «Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού».

Η πιο πάνω είδηση κατά την προσωπική μας εκτίμηση «φωτογραφίζει» το επερχόμενο lockdown σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποκαλύπτει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιβάλλει ένα απόλυτο ολοκληρωτικού τύπου αστυνομικό έλεγχο που θα πλήττει τις θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες με το πρόσχημα της θωράκισης της δημόσιας ασφάλειας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας οι περισσότερες μορφές εγκλημάτων κατέγραψαν σημαντική μείωση εξαιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων με εξαίρεση το ηλεκτρονικό έγκλημα (απάτη μέσω διαδικτύου) το οποίο παρουσίασε αυξητική τάση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παλαιότερα είχαμε υποστηρίξει την θέση (στην οποία ασφαλώς εμμένουμε) ότι τα οριζόντια λοκντάουν συνιστούν ένα ξεπερασμένο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας που έχει αποδεδειγμένα καταστροφικές συνέπειες στην υγεία του γενικού πληθυσμού, ενώ η παρατεταμένη στέρηση βασικών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων θα φέρει τους πολίτες στα όρια της ψυχικής τους αντοχής απειλώντας άμεσα την κοινωνική σταθερότητα και συνοχή.

Η θεαματική ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής με δεδομένη την ύφεση της εγκληματικότητας προοιωνίζεται μεγάλη κοινωνική ένταση, η οποία προφανώς κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις δύναται να εξελιχθεί σε εσωτερική αποσταθεροποίηση και ως εκ τούτου λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή της με όρους αστυνομικής καταστολής.

Η καραμέλα της προστασίας της δημόσιας υγείας ή της εμπέδωσης του αισθήματος της δημόσιας ασφάλειας θα αποτελούν εφεξής για την κρατική εξουσία τα κρίσιμα επικοινωνιακά εργαλεία για την πειθάρχηση και επιτήρηση των πολιτών οι οποίοι θα παρακολουθούν έντρομοι, απαθείς και αδιάφοροι την συρρίκνωση των ατομικών τους ελευθεριών.

Οι σύγχρονες κυβερνήσεις των «δημοκρατικών χωρών» έχοντας αποκτήσει «διδακτορικό» στην τεχνική της χειραγώγησης των μαζών θα αξιοποιούν κατά το δοκούν πραγματικές ή νομιζόμενες έκτακτες καταστάσεις δημόσιας ανάγκης προκαλώντας τον φόβο στις μάζες, ώστε να παραμένουν υποτονικές και άβουλες για να μην αντιδρούν στον ολοκληρωτικό τρόπο διακυβέρνησής τους.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι κοινωνικές αναταραχές ή τα «σκηνοθετημένα» μικρής χρονικής διάρκειας πολεμικά επεισόδια συσπειρώνουν την έντρομη κοινωνία γύρω από κάθε αυταρχική κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την «χρυσή ευκαιρία» ώστε να αποκτήσει ευρύτατη νομοθετική αρμοδιότητα με την λήψη περιοριστικών μέτρων που ενδυναμώνουν την εξουσία της τα οποία όμως παραμένουν και μετά την παρέλευση της κρίσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε τεχνητά προκαλούμενη κοινωνική ή γεωπολιτική ένταση ή κρίση αποτελεί κομβικό παράγοντα για την χειραγώγηση των πολιτών με τελικό σκοπό την δημιουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης και συμμορφούμενης κοινωνίας.

Κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος ο κοινωνικός έλεγχος που επιδιώκεται σήμερα (που θα αποτελεί πάντοτε τον διακαή στόχο κάθε αυταρχικού καθεστώτος) με την απειλή ή με την άσκηση αστυνομικής βίας συνιστά το προδρομικό στοιχείο προς την κατεύθυνση της πλήρους και τέλειας κοινωνικής χειραγώγησης η οποία στο άμεσο μέλλον δεν θα επιτυγχάνεται με την προσφυγή στην κρατική καταστολή αλλά με την συστηματική και μεθοδική καλλιέργεια και ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε ολοκληρωτική εξουσία προς ίδιον όφελος την δύναμη της τηλεοπτικής προπαγάνδας και την πειθώ των οικονομικών ανταλλαγμάτων, καθιστώντας περιττή και άσκοπη την χρήση βίας.

Μόλις σε μερικά χρόνια από σήμερα, κάθε κυβέρνηση που θα βασίζει την εξουσία της στον τρόμο που θα προκαλεί στους πολίτες δεν θα θεωρείται το ίδιο επιτυχημένη και αποτελεσματική με μια άλλη κυβέρνηση η οποία δεν θα καταφεύγει στην άσκηση βίας αλλά θα επιχειρεί να επηρεάσει και να ελέγξει την σκέψη, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά των πολιτών αξιοποιώντας τα μέσα και τις δυνατότητες της επιστημονικής προπαγάνδας, της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και την γενικότερη πνευματική και πολιτιστική κατάπτωση και σήψη χωρίς να παρίσταται αναγκαίο να προσφύγει στην αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή.

Εξάλλου η ευγενική και επιδέξια χειραγώγηση των μαζών θα ταιριάζει απόλυτα και με το «δημοκρατικό» προφίλ των κυβερνήσεων που θα καυχώνται για τα θεαματικά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας έχοντας μετατρέψει τους πολίτες σε άβουλα όντα που θα έχουν αγαπήσει την ψηφιακή σκλαβιά τους.

Επομένως το σύνθημα του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού» δεν αποσκοπεί στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών αλλά ερμηνεύεται κατά την σημερινή εποχή της ανεστραμμένης πραγματικότητας από τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες που έχουν διαφυλάξει την ακεραιότητα της συνειδήσεώς τους, ως μια σοβαρή καθεστωτική απόπειρα κοινωνικής επιτήρησης, και επομένως στο πλαίσιο αυτό μεταφράζεται ως «έλεγχος για όλους, έλεγχος παντού».


Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 14-11-2021, σελ. 08β/24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου