Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ «αρχή» των «Ακτίνων» : Αφήστε το σχόλιό σας και να είστε σίγουρος, πως αν εκφράζει την Παράδοση της Εκκλησίας,...
-
Εισαγωγικά. Από 17 έως 26 Ιουνίου 2016, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι Χανίων συγκλήθηκε Πανορθόδοξη Σύνοδος. Στη Σύνοδο ...
-
Οι παραπάνω εικονιζόμενοι σε ποιόν Θεό προσεύχονται υπερ αναπαύσεως του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου ;;;;;
-
Α κολουθώντας την εκκλησιαστική δεοντολογία αποφύγαμε να δημοσιεύσουμε άρθρα που να έχουν σχέση με την οικουμενιστική δράση του μακαρι...
-
Ένα αξιόλογο παλιότερο κείμενο προβληματισμού. Δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016. Ο αντι-οικουμενισμός είναι ένα κίνημα το οποίο διαφων...
-
Εισαγωγικά Με τον εντυπωσιακόν τίτλον « Μέγα σχίσμα ἢ μέγα λάθος;» δημοσιεύθηκε την 13ην Ιανουαρίου 2025 στο ιστολόγιον «fosfanari...
-
Διὰ πρώτην φορὰν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἐκάλεσε Πρόεδρον τῆς Δημοκρατίας εἰς τὴν κοπὴν τῆς Βασιλόπιττας. Ἐφέτος, παραμονὴν τῆς Πρωτοχρονιᾶς...
-
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σημείωμα το ιστολόγιο ακολούθησε μέχρι τώρα την πρακτική της σιωπής για τα λεχθέντα και πραχθέντα απ...
-
Απάντηση σε αντορθόδοξες απόψεις Για τους γονείς σας που πέθαναν μέσα στην αίρεση, μπορείτε να προσεύχεστε, παραδίνοντάς τους στο άπειρο ...
-
Μία απο τις Εβραϊκές Συναγωγές της Άρτας Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου(χημικού) Εισαγωγικά. Άμεση σχέση με την προηγούμενη...
Επρεπε να αντισταθει ο Σεβασμιώτατος Αρτέμιος !Μέγα λάθος που άφησε να τον συλλάβουν.Αυτοι που το έκαναν αυτό εχουν μεγάλη αμαρτία γι αυτο που έκαναν...να μας ενημερώνετε ανελλιπώς για ο,τι γίνεται και εμείς θα προσευχόμαστε για το δυναμικό Κοσσοβίτη Ιεράρχη.Να τον σκεπάζει ο Θεός και να μην αφήσει να πάθει τίποτε στα χέρια τους !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτίνα είσαι με τα καλά σου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί λες;
Ποιός και πώς να αντισταθεί;
Με τί τρόπο;
Όλα εύκολα τα βλέπεις εσύ απο την πολυθρόνα σου ε;
Πολυξένης
Δεν ειναι εύκολα σιγουρα...Αλλα ενας Ιεράρχης δεν συλλαμβάνεται και δεν καθαιρείται να πηγαινει σιδηροδεσμιος στη φυλακή χωρις σοβαρό λόγο !Δεν ειναι δυνατον η μιση Εκκλησία να στρεφεται εναντιον της αλλης μισης...Ο Χρυσοστομος συνηθιζε να λεει τιποτε δε φοβηθηκα περισσοτερο στη ζωή μου εκτος ορισμενων εκ των επισκοπων !Απο τοτε φαινεται οι δυναμικοι Ιεραρχες εδιώκοντο !Τωρα που χρειαζομαστε δυναμικους Ιεραρχες πρεπει να τους στηρίζουμε ενεργά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο λυπηρό ήταν, ότι δυναμικοί Ιεράρχες (Χρυσόστομος) εδιώκοντο από άλλους δυναμικούς Ιεράρχες (Κύριλλος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΚ
ΙΚ ο άγιος Κύριλλος απο παρεξήγηση και μόνον είχε καταφερθεί εναντίον του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, αφού άλλωστε ο ένας ήταν στην Αλεξάνδρεια και ο άλλος στην Κωνσταντινούπολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί όμως να υπάρχει τώρα παρεξήγηση διότι όχι μόνο βρίσκονται στην ίδια χώρα και ο διωκόμενος Αρτέμιος και οι διώκτες του αλλά επιπλέον ήταν και πνευματικοί αδελφοί που γνωρίζονταν.
Πάψε λοιπόν να διαστρέφεις συνέχεια τα ιερά και όσια και να γίνεσαι συνέχεια συνήγορος του διαβόλου.
Μάλλον η Αποστολική Διακονία και ο Συναξαριστής θα πρέπει να διαστρέφουν την αλήθεια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Αλεξανδρείας αγίου Κυρίλλου, ο οποίος και αυτός είχε συμβάλλει στην εκθρόνιση και εξορία του Ιωάννη στη Δρυ, όπου είναι ο τελευταίος που δέχτηκε με την θεία ενέργεια να τον εγγράψει στα δίπτυχα, καθότι αρνιόταν πεισματικά να τον δεχτεί. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του στο θέμα αυτό: «εάν περιλάβετε τον Ιωάννην μεταξύ των επισκόπων διατί δεν περιλαμβάνετε και τον Ιούδα μεταξύ των Αποστόλων;» (Χρ. Κρικώνη. Καθηγητή ΑΠΘ: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι περί ιερωσύνης λόγοι του. Αποστολική Διακονία, σελ. 45). Τελικά, κατόπιν οράματος που του απεκαλύφθη ότι δεν έπραττε ορθώς, δέχθηκε να τον αναγράψει στα δίπτυχα της Εκκλησίας και να τον μνημονεύει το 417. (Συναξ. Τόμ. ΣΤ΄, γ΄ έκδ. σελ. 105-109).
Τέτοιο ήταν το μίσος του αγίου Κυρίλλου, για τον άγιο Ι. Χρυσόστομο, ώστε τελευταίος απ' όλους δέχτηκε να τον εγγράψει στα δίπτυχα, 10 χρόνια μετά την κοίμησή του και τούτο μετά από θεϊκή εντολή!
Αν λοιπόν η Αποστολική Διακονία και ο Συναξαριστής είναι συνήγοροι του Διαβόλου, τότε και εγώ είμαι, λίαν απρόσεχτε και ευκολοσυκοφάντη αδελφέ.
ΙΚ
Κάνεις λάθος ΙΚ να ταυτίζεις τον Συναξαριστή και την Αποστολική Διακονία μαζί με το πρόσωπο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠουθενά δεν λένε αυτά ότι ο άγιος Κύριλλος είχε μίσος, αυτές είναι δικές σου ασέβειες που θα τις χρεωθείς απο τον Θεό εσύ και μόνον και αυτός που σε φιλοξενεί.
Αυτό που λένε είναι ότι είχε στραφεί εναντίον του ι.Χρυσοστόμου. Την εναντίον στροφή ορθά την εξήγησε ο Επίχαρμος ως παρεξήγηση. Οπότε αυτό που κάνεις είναι να αναμασάς τα ίδια ενώ σου δόθηκε η απάντηση αποστομοτική.
Να μας πεις που αναφέρει την λέξη "μίσος" ο Συναξαριστής ή η Αποστολική Διακονία.
Διαφορετικά εσύ είσαι συκοφάντης των αγίων. Όπως άλλωστε σε ξέρουμε εδώ και καιρό.
Όταν κανείς δεν μελετάει, να ξερνάει μόνο μπορεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΚ
Προς αγραμμάτους εμπαθείς υβριστές:
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαναγράφουμε, από το βιβλίο: Χρίστου Κρικώνη, καθηγητή ΑΠΘ: Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι υπέρ Ιερωσύνης Λόγοι του. Αποστολική Διακονία, σελ. 45:
"Χαρακτηριστική της εμπαθείας εναντίον του Χρυσοστόμου είναι η φράση του Κυρίλλου "εάν περιλάβετε τον Ιωάννην μεταξύ των επισκόπων διατί δεν περιλαμβάνετε και τον Ιούδα μεταξύ των Αποστόλων";".
Ερώτημα:
Η εμπάθεια είναι χαρακτηριστικό αγάπης ή μίσους;
ΙΚ
Δυστυχώς ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας υπέστη πλύση εγκεφάλου κατά το κοινώς λεγόμενο απ τον θείο του Θεόφιλο Αλεξανδρείας που μηχανεύθηκε τα πάντα για την κατασυκοφάντηση κι εξόντωση του ιερού Χρυσοστόμου.Δε συνέβη το ίδιο όμως με τον άγιο Επιφάνιο Κύπρου όπως καταδεικνύεται απ το βίο του που εξέδωσε το ορθόδοξο ίδρυμα της Κύπρου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ.Εκεί διαφαίνεται σαφώς πως παρόλο που τον πλεύρισε η Ευδοξία με σκοπό να τη βοηθήσει να εκλέξει πατριάρχη της αρεσκείας της εκείνος αναχώρησε απ τη βασιλεύουσα αμέσως κι έτσι δεν αναμείχθηκε στην εξορία του Ιωάννη.Μάλιστα συμβούλεψε την αυτοκράτειρα να συγχωρήσει τον Ιωάννη μη λαμβάνοντας μέτρα εναντίον του για τη δήθεν ασέβεια που επέδειξε έναντι του θρόνου ενώ όταν η διεφθαρμένη αυτοκράτειρα τον συκοφάντησε,τον Ιωάννη,σαν αιρετικό στον Επιφάνιο εκείνος απάντησε πως εφ όσον υπάρχει τέτοια υπόνοια πρέπει να κληθεί κι αν δεν αποκηρύξει την υποτιθέμενη αίρεση τότε να ληφθούν μέτρα εναντίον του!Δυστυχώς κι ο Ιωάννης πίστεψε τότε ότι ο Επιφάνιος συνετέλεσε στην εξορία του κι επήλθε ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών όπως φαίνεται απ τις ανταλλαγείσες επιστολές.Πλην όμως πρέπει να έχουμε υπόψη πως η προκατάληψη,η παραπληροφόρηση και η διαφορετική οπτική της θέας κάποιων πραγμάτων μπορεί να επιφέρει ψυχρότητα και μεταξύ αγίων ακόμη δε να χωρίσει και πελώρια αποστολικά αναστήματα όπως τον Παύλο απ τον Πέτρο και το Βαρνάβα!Αυτό δεν πρέπει επ ουδενί να μας σκανδαλίζει αλλά να μας υπενθυμίζει την ξεχασμένη αλήθεια ότι ΑΓΙΟΣ με την απόλυτη έννοια του όρου είναι μόνο ο Τριαδικός Θεός!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Οντως αυτά συνέβησαν και με τον άγιο Επιφάνιο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Μάρτιο του 403, έφτασε στην Κων/πολη ο άγιος Επιφάνιος, που αντικανονικά και προσβλητικά αρνήθηκε τις τιμές από τον Χρυσόστομο, την φιλοξενία του και την κοινωνία με αυτόν, έχοντας υιοθετήσει όσα κατηγορούσαν τον Χρυσόστομο στην Κων/πολη οι εχθροί του και ο Αλεξανδρείας Θεόφιλος. Θεωρούσε τον Χρυσόστομο ακόμα και αιρετικό. Τότε ο Χρυσόστομος υποχρεώθηκε να τηρήσει αυστηρή στάση έναντι του Επιφανίου, ο οποίος όμως είχε τώρα την ευκαιρία να διαπιστώσει, από τις εξηγήσεις των «Μακρών αδελφών», ότι δεν ήταν ωριγενιστές. Έτσι, διαπίστωσε, ότι ο αγώνας του πλέον δεν είχε λόγο παρά μόνο τα σχέδια του Θεόφιλου, του οποίου μάλλον υποψιάστηκε ότι έγινε όργανο. Γι’ αυτό σε λίγους μήνες, χωρίς να κοινωνήσει με τον Χρυσόστομο, εγκατέλειψε την Κων/πολη και πέθανε στο ταξίδι, πριν πατήσει την γη της Κύπρου (Παπαδόπουλου Στ. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, σελ. 46).
Σημειώνουμε δε και μια άλλη ξεχασμένη αλήθεια:
Οι άγιοι, ούτε αλάθητοι είναι, ούτε αναμάρτητοι, αλλά οι πιο θεραπευμένοι μέσα στο απέραντο νοσοκομείο της Εκκλησίας μας (π. Γ. Μεταλληνός).
ΙΚ
Ο άγιος Επιφάνιος πικράθηκε πάρα πολύ που ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υιοθέτησε την κατηγορία της συμμετοχής του Επιφανίου στην εξορία του Ιωάννη.Εξ αιτίας της φήμης αυτής ο Επιφάνιος εγκαταλείφθηκε προσωρινά κι απ τον πιστό μαθητή του Ισαάκ που αργότερα εμαθε την αλήθεια κι επέστρεψε στο γέροντά του,τον εγνωσμένης αγιότητος Επιφάνιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή