Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΒΛΑΣΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Δ)-Η εικόνα της Παναγίας της εγκυμονούσας

 



Μια νέα εικόνα που τον τελευταίο καιρό  προωθείται υπερβολικά είναι  αυτή της Παναγίας εγκυμονούσας. Πρόκειται για μια παράσταση που δεν επικεντρώνεται, όπως, θα όφειλε στην υπερβατική Σύλληψή της αλλά δείχνει ένα φυσικό γεγονός.

Η εγκυμοσύνη της Παναγίας σαφώς και εικονίζεται στην βυζαντινή τέχνη, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαρθεί το θαυμαστό αυτό και μοναδικό, υπερφυές Γεγονός. Πρόκειται για τον εικονογραφικό τύπο της Θεοτόκου του Σημείου η Βλαχερνίτισσας, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, γνωστό τουλάχιστον από το τέλος του 9ου αιώνα από το Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.


 


 Η Θεοτόκος εικονίζεται όρθια η σε προτομή με τα χέρια σε στάση Δέησης έχοντας τον Χριστό Εμμανουήλ σε μετάλλιο μπροστά στο στήθος Της.

Το εικονογραφικό σχήμα θεωρήθηκε ότι εκφράζει νοηματικά την Ενσάρκωση του Χριστού, κατ’ αυτήν την ώρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τα υψωμένα χέρια της Θεοτόκου δεν αποτελούν, σύμφωνα με την ερμηνεία αυτήν, μόνο στάση Δέησης, αλλά κυρίως παραπέμπουν στην αποδοχή των Αρχαγγελικών Ευαγγελίων εκ μέρους της Παναγίας μας και την επισκίασή  Της από το Άγιο Πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου