Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Συρία: Πως οι τζιχαντιστές απειλούν 580.000 Χριστιανούς με αφανισμό. Ο ρόλος της Τουρκίας

 



Της Uzay Bulut*

Η κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ στη Συρία, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια, κατέρρευσε στις 8 Δεκεμβρίου. Οι τζιχαντιστικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Δαμασκού αφού ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέφυγε για μια πολυτελή ζωή στη Μόσχα . Σήμερα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο χριστιανοί και 2,5 εκατομμύρια Κούρδοι στη Συρία αντιμετωπίζουν ένα μέλλον διώξεων και κακοποίησης στα χέρια των τζιχαντιστών τρομοκρατών.

Στη Συρία σήμερα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Χριστιανοί και 2,5 εκατομμύρια Κούρδοι αντιμετωπίζουν ένα μέλλον διώξεων και κακοποίησης στα χέρια των τζιχαντιστών τρομοκρατών. Φωτογραφία: Άποψη της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Χαλέπι της Συρίας στις 12 Δεκεμβρίου 2024. (Φωτογραφία Ozan Kose/AFP μέσω Getty Images)

Η επίθεση ξεκίνησε από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, στις 27 Νοεμβρίου. Αυτοί οι τρομοκράτες, με την υποστήριξη της Τουρκίας, κατέλαβαν πρώτα το Χαλέπι και μια σειρά από άλλες πόλεις , πριν συγκλίνουν “σε χρόνο μηδέν” στη Δαμασκό.

Από το 2017, το HTS είναι η κυρίαρχη ισλαμιστική πολιτοφυλακή στη Συρία. Πρώην παράρτημα της Αλ Κάιντα , το 2018, το HTS χαρακτηρίστηκε επίσημα τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το όνομα της ομάδας, Hayat Tahrir al Sham , σημαίνει «Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε», που σημαίνει μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Από το 2019, το HTS, σε συνεργασία με την Τουρκία, ελέγχει το βόρειο Idlib μέσω της λεγόμενης «Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας» (SSG). Τώρα, καθώς η Τουρκία και το HTS σχεδιάζουν να « αναδιαμορφώσουν τη Συρία », τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Χριστιανοί βρίσκονται υπό πολιορκία .

Το HTS, το οποίο συνεργάζεται με τον τουρκικό στρατό και τις ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία, έχει δεσμευτεί να ιδρύσει ένα ισλαμιστικό κράτος σε ολόκληρη τη Συρία, τουλάχιστον για αρχή. Ο ιδρυτής και σημερινός ηγέτης του HTS είναι ο Ahmed Hussein Al-Shara, πιο γνωστός ως Abu Mohammed Al-Jolani. Πριν ιδρύσει το HTS, ο Jolani ηγήθηκε της Jabhat Al-Nusra, μιας συριακής θυγατρικής της Αλ Κάιντα.


Σε μια έκθεση του 2019 για την τρομοκρατία από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το HTS/Al-Nusrah Front περιγράφεται ως μία από τις «πιο ενεργές και επικίνδυνες τρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο».

Το 2022, η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) πραγματοποίησε ακρόαση για τη θρησκευτική ελευθερία στη Συρία και δήλωσε:

«Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) συνεχίζει να ασκεί βία και να εκτοπίζει τις θρησκευτικές μειονότητες στη βορειοδυτική περιοχή του Idlib και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) έχει αυξήσει την παρουσία του στην ανατολική Συρία, διεξάγοντας σχεδόν καθημερινές επιθέσεις και αποσταθεροποιώντας την περιοχή, με τις θρησκευτικές μειονότητες να απειλούνται με εθνοκάθαρση».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των τζιχαντιστών που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, το HTS υποστηρίχθηκε στο βόρειο μέτωπο από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), έναν συνασπισμό δώδεκα ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων που χρηματοδοτούνται, εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία.

Οι Σύροι Χριστιανοί στο έλεος των τζιχαντιστών

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι Σύροι χριστιανοί ζούσαν στη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Χομς, τη Χάμα, τη Λατάκια και τη Χασάκα και γύρω από αυτήν.

Όλες αυτές οι περιοχές εκτός από τη Χασάκα (η πλειονότητα της οποίας βρίσκεται επί του παρόντος υπό κουρδικό έλεγχο) έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Open Doors , υπάρχουν περίπου 579.000 χριστιανοί στη Συρία. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν πόλεις και χωριά που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές, για να καταφύγουν στην πρώην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Wadi al-Nasara («Κοιλάδα των Χριστιανών»). Με την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, η Κοιλάδα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών και οι ζωές αυτών των Χριστιανών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στις 7 Δεκεμβρίου, το HTS φέρεται να προειδοποίησε τον χριστιανικό πληθυσμό της Κοιλάδας των Χριστιανών να «μην σταθεί στο πλευρό του καθεστώτος». Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Orthodox Christianity ανέφερε στις 9 Δεκεμβρίου:

«Οι Σύροι Χριστιανοί είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν κλιμακούμενες κακουχίες και διώξεις καθώς η πρωτεύουσα της Δαμασκού καταλήφθηκε από ισλαμιστές αντάρτες…

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλεπίου Εφραίμ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας εξέδωσε ανακοίνωση στις 30 Νοεμβρίου, προτρέποντας το ποίμνιό του να παραμείνει σε ειρήνη και προσευχή και υποσχέθηκε να παραμείνει με το ποίμνιό του μέχρι τέλους.

«Ο  Εφραίμ ενθρονίστηκε ως προκαθήμενος ιεράρχης του Χαλεπίου τον Δεκέμβριο του 2021. Ο προκάτοχός του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπούλος (Παύλος), συνελήφθη από τους ισλαμιστές αντάρτες τον Απρίλιο του 2013 και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

 

Το Χαλέπι βρίσκεται υπό κατοχή

Το Χαλέπι βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατοχή. Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι οργανισμών  και υπηρεσιών άφησαν τις δουλειές τους και οι αντάρτες πήραν τις θέσεις τους. Κατέβασαν τη σημαία της Συρίας από δημόσια κτίρια και ύψωσαν τη δική τους.

Σύμφωνα με αναφορές που προέρχονται από τη Συρία, οι τζιχαντιστές άρχισαν να κακοποιούν χριστιανούς στις πόλεις και τα χωριά τη στιγμή που ανέλαβαν. Ο λογαριασμός Χ «Greco-Levantines Worldwide» ανέφερε στις 10 Δεκεμβρίου:

“Ο πατέρας Michel Nouman, ένας από τους πιο γνωστούς ιερείς στη Χομς, μοιράστηκε ένα ανησυχητικό περιστατικό στο Facebook. Διηγήθηκε πώς μια ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε σε χριστιανούς αγρότες σε ένα χριστιανικό χωριό. Οι Χριστιανοί κακοποιήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και κατηγορήθηκαν ως άπιστοι [Καφίροι] Αυτό αντιμετωπίζουμε ως Χριστιανοί αυτή τη στιγμή στη Συρία».

Ο ίδιος λογαριασμός αναφέρθηκε περαιτέρω στις 11 Δεκεμβρίου:

«Οι φατρίες του HTS βεβήλωσαν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Al-Suqaylabiyah, στην ύπαιθρο της επαρχίας Hama, βανδαλίζοντας και καταστρέφοντας το περιεχόμενό της, όπως φαίνεται στο βίντεο».

 

Μέγας κίνδυνος για τους Χριστιανούς

Εάν δεν πραγματοποιηθεί διεθνής διπλωματική επέμβαση για την προστασία των Χριστιανών, η μοίρα που τους περιμένει μπορεί να φανεί από το πώς τους αντιμετώπισαν οι ισλαμιστές τζιχαντιστές όταν πήραν τον έλεγχο συριακών πόλεων και χωριών στην αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011. Σε εδάφη που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές στη Συρία, όπως σημειώνεται σε μια έκθεση Open Doors του Ιανουαρίου 2024:

“Λόγω της δημόσιας εικόνας τους, οι ηγέτες των ιστορικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων στοχοποιούνται ιδιαίτερα για επιθέσεις ή απαγωγές σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ισλαμιστές μαχητές… Σε περιοχές που ελέγχονται από ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, τα περισσότερα από τα εκκλησιαστικά κτίρια που ανήκουν στις ιστορικές εκκλησιαστικές κοινότητες έχουν είτε κατεδαφίστεί είτε χρησιμοποηθεί ως ισλαμικά κέντρα. Στις περιοχές αυτές απαγορεύονται οι δημόσιες εκφράσεις της χριστιανικής πίστης και δεν μπορούν να επισκευαστούν ή να αποκατασταθούν τα κτίρια ή τα μοναστήρια, ανεξάρτητα από το αν η ζημιά προκλήθηκε ως παράπλευρη απώλεια του εμφυλίου παράπλευρη ή εκ προθέσεως.

Η εμπειρία αυτή και η πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας τουρκικής εισβολής στις παραμεθόριες περιοχές κάνουν τις χριστιανικές κοινότητες να αισθάνονται εξαιρετικά απειλούμενες καθώς οι περιοχές ελέγχονται από ακραίες ισλαμικές πολιτοφυλακές και τουρκικές αρχές…

Ιδιαίτερα οι  άνδρες Χριστιανοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα την απειλή της απαγωγής και της δολοφονίας,κυρίως εάν έχουν ρόλους στην εκκλησιαστική κοινότητα. Οι γυναίκες κινδυνεύουν επίσης με απαγωγή, καθώς και την απειλή σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού.”

Ο σοβαρός διωγμός των χριστιανών στη Συρία οδήγησε στην κατάρρευση του πληθυσμού της κοινότητας. Περίπου τα δύο τρίτα του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη του βάναυσου εμφυλίου πολέμου το 2011.

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δημιούργησε το χαλιφάτο του καλύπτοντας μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ και εφαρμόστηκε μια αυστηρή εκδοχή του νόμου της Σαρία. Το χαλιφάτο του ISIS εξαλείφθηκε τελικά λόγω της επέμβασης της Δύσης και της Ρωσίας το 2019. Κατά την περίοδο του ISIS, οι Χριστιανοί της Συρίας διώχθηκαν σοβαρά, ακόμη και σφαγιάστηκαν , οδηγώντας σε μεγάλη έξοδο της κοινότητας από τη χώρα.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Έκτοτε, οι τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις οδήγησαν στην κατάληψη μεγάλων τμημάτων συριακού εδάφους από δυνάμεις τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως το HTS. Μερικές από τις στρατιωτικές εκστρατείες της Τουρκίας με στόχο τους Κούρδους στη Συρία περιλαμβάνουν:

Από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017, τα τουρκικά στρατεύματα και ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία, ισλαμιστικός “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” (FSA) κατέλαβαν την περιοχή μεταξύ των περιοχών Αφρίν και Μανμπίτζ, ωθώντας την κουρδική πολιτοφυλακή των συμμάχων των ΗΠΑ ανατολικά του ποταμού Ευφράτη κατά τη διάρκεια της τουρκικής ” Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη ” .

Το 2017, οι τζιχαντιστές του HTS ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Ιντλίμπ, την οποία έκτοτε κατέλαβαν και εκμεταλλεύονται μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις.

Το 2018, η Τουρκία πραγματοποίησε μια άλλη στρατιωτική εισβολή στη Συρία, την οποία ονόμασε « Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς ». Περίπου 25.000 μαχητές του FSA ενώθηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις για να καταλάβουν πόλεις και χωριά που ελέγχονται από τους Κούρδους, καταλαμβάνοντας την περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, οι μάχες εντάθηκαν στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Τουρκίας «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης», η Τουρκία και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί της εισέβαλαν στη βόρεια Συρία, δημιούργησαν μια λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» κατά μήκος των συρροτουρκικών συνόρων, όπου χρησιμοποιεί ισλαμιστές μαχητές για τον έλεγχο περιοχών κυρίως Κούρδων και Χριστιανών.

Το 2020, η Τουρκία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Spring Shield», για να αντιμετωπίσει μια επίθεση της συριακής κυβέρνησης στο Idlib.

Οι τζιχαντιστές και η Τουρκία

Σύμφωνα με πολλές αναφορές, εκείνοι οι τζιχαντιστές που συμμάχησαν με την Τουρκία στόχευσαν θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, στη βόρεια περιοχή και κατά μήκος των συνόρων. Μια ακρόαση της USCIRF του Ιουνίου 2020 με τίτλο «Διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στη βορειοανατολική Συρία», σημείωσε :

 

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν, δολοφόνησαν, απήγαγαν, βίασαν και συνέλαβαν Κούρδους και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων Χριστιανών και Γεζίντι, και κατέστρεψαν τους θρησκευτικούς χώρους τους. Συρία στα σπίτια των προσφύγων μειονότητας στο βορρά Αυτό προκαλεί μια σημαντική δημογραφική αλλαγή που θα αποτρέψει Χριστιανοί και άλλες μειονότητες που επιστρέφουν στα χωριά τους, στο Αφρίν, στρατεύματα που υποστηρίζονται από την Τουρκία στοχεύουν Κούρδους Χριστιανούς».

Εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια του 13χρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία και όσοι παραμένουν στα σπίτια τους υπό τζιχαντιστική κυριαρχία συχνά διώκονται, παρενοχλούνται ή σκοτώνονται. Σύμφωνα με το Open Doors :

“Σύμφωνα με πηγές από τη χώρα, οι Χριστιανοί στην περιοχή που καταλαμβάνεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αισθάνονται ότι δεν υπάρχει μέλλον για τις χριστιανικές κοινότητες εκεί λόγω της τουρκικής επιθετικότητας καθώς και των επιπτώσεων των σιιτικών πολιτοφυλακών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις διακοπές νερού και τους συνεχείς βομβαρδισμούς από την Τουρκία και τους αντιπροσώπους του σε περιοχές με σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό, π.χ., μεταξύ άλλων, στην Al Hasakah και στην κοιλάδα Khabour.

“Η έλλειψη νερού και οι ανθυγιεινές συνθήκες οδήγησαν σε κρούσματα δυσεντερίας, τύφου και άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Εν τω μεταξύ, οι Ισλαμικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχτισαν φράγματα σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους, μειώνοντας περαιτέρω τη ροή του νερού από τον Ευφράτη. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται υπαρξιακά από την προκύπτουσα ξηρασία, η οποία επηρεάζει σοβαρά την αγροτική παραγωγή, την παροχή πόσιμου νερού και την υγεία του πληθυσμού Οι εξελίξεις και ο ρόλος των σιιτικών πολιτοφυλακών (συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών) συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη χριστιανική κοινότητα και να οδηγούν σε δημογραφικές αλλαγές στα χριστιανικά χωριά και γειτονιές…

“Η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των χριστιανών ηγετών, καθώς στοιχεία εντός των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους επιδιώκουν ισλαμιστικές ατζέντες εχθρικές προς τις μη σουνιτικές κοινότητες. Η κλοπή γης, οι μετακινήσεις πληθυσμού και η διάδοση ριζοσπαστικών ισλαμικών ιδεών θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τους Χριστιανούς , ενώ οι ιρανικές πολιτοφυλακές στρατολογούν και διαδίδουν ενεργά τη σιιτική ιδεολογία. Υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω διώξεων και περαιτέρω μείωση του χριστιανικού πληθυσμού στη Συρία».

Οι Χριστιανοί υπό διωγμό

Οι Χριστιανοί της Συρίας είναι σήμερα μια διωκόμενη μειονότητα, αλλά η Εκκλησία είναι παρούσα στη Συρία από την εποχή της Καινής Διαθήκης, όπου αναφέρεται η πορεία του Αποστόλου Παύλου προς τη Δαμασκό (βλ. Κεφάλαιο 9 του Βιβλίου των Πράξεων). Η Καινή Διαθήκη επιβεβαιώνει ότι οι συριακές πόλεις Δαμασκός και Αντιόχεια είχαν χριστιανικές κοινότητες. Η χριστιανική πίστη εξαπλώθηκε γρήγορα και  στη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. ήταν παρόντες 22 Σύροι επίσκοποι.

 

Τον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν το Ισλάμ εισέβαλε και κατέλαβε τη Συρία, ο Χριστιανισμός ήταν η θρησκεία της πλειοψηφίας στη Συρία. Ο χαλίφης Ομάρ απέλυσε τους χριστιανούς αξιωματούχους και ο διάδοχός του υποχρέωσε όλους τους Χριστιανούς να φορούν διακριτικά ρούχα. Μέχρι τον 9ο αιώνα, το Ισλάμ κέρδιζε το πάνω χέρι, πολλές εκκλησίες είχαν γίνει τζαμιά και, περίπου το 900 μ.Χ., περίπου ο μισός πληθυσμός της Συρίας ήταν μουσουλμάνοι. Το 1124, ο καθεδρικός ναός του Χαλεπίου μετατράπηκε σε τζαμί. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η χριστιανική εκκλησία στη Συρία έχει περάσει –και εξακολουθεί να περνάει– σημαντικά επίπεδα διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και επιθέσεων.

Η Συρία και η ελληνική ιστορία

Η Συρία κατέχει επίσης μια βαθιά θέση στην ελληνική ιστορία, που χρονολογείται από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 4ο αιώνα π.Χ. Η συντριπτική πλειοψηφία των χριστιανών στη Συρία είναι ελληνικής καταγωγής. Το “The Greek-Syrian Nation”, μια ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμεύει ως διαδικτυακή φωνή για τους Συροέλληνες Χριστιανούς, δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου με τίτλο “Μετα-Μπααθική Συρία | Τι κάνουμε τώρα;” Σε αυτό έγραψαν:

«Οι Ρουμ [Έλληνες] Ορθόδοξοι και Μελκίτες-Ρουμ Καθολικοί Χριστιανοί της Συρίας αντιπροσωπεύουν μια ξεχωριστή εθνότητα με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αξίζει αναγνώρισης και εκπροσώπησης σε οποιοδήποτε μελλοντικό πολιτικό τοπίο του αγαπημένου μας Λεβάντε…

“Ελπίζουμε ότι μια Συρία μετά το Μπάαθ θα είναι κοσμική και δημοκρατική, ένα κράτος που αγκαλιάζει την πολυμορφία του λαού της και αναγνωρίζει τον εθνικό και θρησκευτικό της πλουραλισμό. και όλο το Λεβαντίνο Ρούμι, να συνεχίσουμε να υπάρχουν στα πατρογονικά μας εδάφη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της εθνικής μας ταυτότητας Ρούμι, καθώς και το δικαίωμά μας να αναβιώσει την πατρογονική μας ελληνική γλώσσα σε όλη τη Λεβάντε».

 

Το άγνωστο μέλλον

Ο Hadeel Oueis, αρχισυντάκτης του Jusoor News και συροαμερικανός χριστιανός, δήλωσε:

“Οι χριστιανοί στη Συρία παρακολουθούν προσεκτικά το άγνωστο μέλλον εν μέσω του χάους και του μίσους που άφησε πίσω του το καθεστώς Άσαντ. Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις εγκλημάτων κατά δεκάδων χιλιάδων αμάχων κρατουμένων έχουν αφήσει σε απόγνωση ολόκληρο τον συριακό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών. Η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει αν μια νέα κυβέρνηση θα διαφυλάξει τις πολιτιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές ελευθερίες τους, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οι χριστιανοί της Συρίας χρειάζονται διπλωματικές και θρησκευτικές ελευθερίες πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη για να διασφαλιστεί ότι θα έχουν μια θέση στο τραπέζι για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συρίας, μαζί με την αυτονομία και την αναγνώριση για την προστασία της μοναδικής ταυτότητάς τους».

Αυτή η χριστιανική κοινότητα χιλιετιών στη Συρία μπορεί να τερματιστεί λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της χώρας από τους τζιχαντιστές. Οι Σύροι Χριστιανοί χρειάζονται άμεση διεθνή υποστήριξη για να προστατευτούν από τους Ισλαμιστές τρομοκράτες

 

Το σουνίτικο «κεφάλι του χταποδιού» στη Συρία

Όπως το Ιράν είναι το σιιτικό «κεφάλι του χταποδιού» του οποίου τα πλοκάμια αποτελούνται από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούτι και άλλες διάφορες πολιτοφυλακές, έτσι και ο Ερντογάν είναι το σουνίτικο «κεφάλι του χταποδιού» στη Συρία. Ενώ όλοι είναι απασχολημένοι κοιτάζοντας αντίπαλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ούτε λεπτό τη χώρα που τους υποστηρίζει: την Τουρκία.

Το όνειρο του Ερντογάν ήταν πάντα η « απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ »:

«Η κατάκτηση είναι η Μέκκα, η κατάκτηση είναι ο Σαλαντίν, είναι να υψώσεις ξανά την ισλαμική σημαία πάνω από την Ιερουσαλήμ. Η κατάκτηση είναι η κληρονομιά του Μωάμεθ Β’ και η κατάκτηση σημαίνει να επιμείνεις η Τουρκία να σταθεί στα πόδια της», είπε.

Μια τζιχαντιστική Συρία παρέχει έναν βολικό δρόμο ώστε ο Ερντογάν να εκπληρώσει το μακροπρόθεσμο όνειρο του…

ΠΗΓΗ. https://economico.gr/

————–

 

(*) Η Uzay Bulut είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής της Άγκυρας. Έχει συνεργαστεί με Washington Times, Christian Post, Daily Caller και Jerusalem Post. Το δημοσιογραφικό έργο της Bulut επικεντρώνεται κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα, την τουρκική πολιτική και ιστορία, τις θρησκευτικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή και τον αντισημιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου