Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ιερείς της UOC μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης του Βολίν γιατί δεν πάνε στην OCU

 




Ιερείς του Βολίν της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φωτογραφία: sylapravdy


«Έχουμε λειτουργική ενότητα με όλο τον κόσμο», τόνισαν χαρακτηριστικά οι ιερείς του Βολίν.

Πάνω από 500 ενορίες UOC συνεχίζουν να λειτουργούν στο Βολίν τον τελευταίο χρόνο, μόνο 5 εκκλησίες UOC «μεταφέρθηκαν» στη δομή του Ντουμένκο. Από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της δομής, μόνο 18 ιερείς έχουν πάει στην OCU. Δημοσιογράφοι από το γραφείο ειδήσεων του Βολίν «Δύναμη της Αλήθειας» προσπάθησαν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από αυτά τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία για την OCU και στράφηκαν στους εφημέριους των ναών του Βολίν της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για σχόλια σχετικά με τη θέση τους σχετικά με την OCU.

Το πρώτο πράγμα που ρώτησαν τους ιερείς ήταν εάν η κοινότητά τους είχε εξετάσει το ζήτημα της ένταξης στην OCU και τι σκέφτονταν για την έξοδο από τη δικαιοδοσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Σκέπης στο χωριό Poddubtsy, πρωθιερέας Νικολάι Λαφέτα, λέει ότι διεξήγαγε ψηφοφορία και περίπου 90 μέλη της κοινότητας αποφάσισαν να μείνουν, 15 ψήφισαν υπέρ της μετάβασης.

«Στάθηκα μπροστά σε κόσμο και είπα: "Αν θέλετε να πάτε εκεί, ορίστε, εγώ δεν θα το κάνω. Θα πάρω τα πράγματά μου και θα πάω σπίτι". Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: είμαι γιός ιερέα, αν πάω αλλού θα χαλάσω την αλήθεια μου. Υπηρετώ εδώ 34 χρόνια τώρα εδώ... Και να πω ότι πάω κάπου γιατί κάποιος ήθελε να κάνει αυτές τις διασπάσεις...» λέει ο πρωθιερέας Νικολάι Λαφέτα.

«Αυτό το θέμα έχει εξεταστεί. Ας το πούμε έτσι, οι προηγούμενες αρχές πρότειναν στον κόσμο να πάει στη νέα εκκλησία. Αλλά οι πραγματικοί ενορίτες σε αυτόν τον καθεδρικό ναό, που ψάλλουν και τον φροντίζουν, αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν έχουν τίποτα να αλλάξουν. Θεωρούν τους εαυτούς τους Ουκρανούς, τα παιδιά τους πολεμούν στο μέτωπο», λέει ο Maxim Rudenok, κληρικός του Καθεδρικού Ναού της Ανάστασης του Χριστού στο Kovel.

Ο εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, πρωθιερέας Dimitry Grigorchuk, λέει επίσης ότι δεν έχουν τίποτα να αλλάξουν. «Είμαι ιερέας τέταρτης γενιάς. Ποιον να προδώσω; Ο προπάππους σου, γεννημένος επί τσαρικής Ρωσίας; Ο παππούς μου διώχτηκε από τους κομμουνιστές. Που πρέπει να πάω; Να προδώσεις τον παππού σου; - λέει ο πατέρας Δημήτρης.

«Έδωσα όρκο στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, έγινα ιερέας, δάσκαλος. Το μισό Βολίν είναι μαθητές μου. Διδάσκω γενική εκκλησιαστική ιστορία. Πού να τρέξω; Για να με κοιτάζουν τα παιδιά μου και να λένε: "Α, αλλάζει η κυβέρνηση;" Θέλουν να μας κάνουν κατώτερη κάστα, λες και είμαστε κάπως χειρότεροι, κακοί, δεν είμαστε πατριώτες ή κάτι άλλο. Λοιπόν, αφήστε τους να μιλήσουν. Ξέρω τι έχω στην ψυχή και την καρδιά μου», είπε ο Αλεξάντερ Κρατιούκ, εφημέριος Ι.Ν. Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο χωριό Μπορόχοφ.

Οι ιερείς τονίζουν ότι η UOC έχει την υποστήριξη όλων των Τοπικών Εκκλησιών του κόσμου, ενώ η OCU αναγνωρίζεται μόνο από λίγοες.

«Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν παραβίασε τίποτα, δεν υποχώρησε, δεν έσπασε την ενότητά της με όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζεται από όλες τις Τοπικές Εκκλησίες του κόσμου. Μπορώ να πάω στην Ιερουσαλήμ, θα με αφήσουν να μπω σε οποιοδήποτε ναό. Μπορώ να πάω στην Πολωνία, στη Βουλγαρία... Μας αναγνωρίζουν, έχουμε λειτουργική ενότητα με όλο τον κόσμο», λέει ο πρωθιερέας Alexander Kratyuk.

ΠΗΓΗ.ΕΟΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου