Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Διαδικασία χορήγησης του Αυτοκεφάλου

 

Έχει επιτευχθεί συµφωνία όλων των τοπικών εκκλησιών  αναφορικά µε τη διαδικασία χορηγήσεως του καθεστώτος του Αυτοκεφάλου, η οποία µπορεί να κωδικοποιηθεί στα ακόλουθα στάδια:

α) Οι εκπρόσωποι (κλήρος και λαός) µίας Εκκλησιαστικής περιοχής υποβάλουν αίτηµα στην Αυτοκέφαλη µητέρα-Εκκλησία, όπου ανήκουν, προκειµένου να της παραχωρηθεί Αυτοκεφαλία.

 β) Η Σύνοδος της µητρός-Εκκλησίας εξετάζει και αξιολογεί τις κανονικές και ποιµαντικές προϋποθέσεις για την παροχή Αυτοκεφαλίας και εφόσον διαπιστώσει ότι συντρέχουν, παρέχει τη συγκατάθεσή της, υποβάλλοντας σχετική πρόταση προς το Οικουµενικό Πατριαρχείο, για να εξασφαλισθεί η Πανορθόδοξος συναίνεση, ενώ παράλληλα ενηµερώνει και τις υπόλοιπες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.

γ) Το Οικουµενικό Πατριαρχείο, ανακοινώνει, επισήµως, δια Πατριαρχικού Γράµµατος, στις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, την ύπαρξη του σχετικού αιτήµατος καθώς και την έκφραση της συγκατάθεσης της µητρός-Εκκλησίας επ’ αυτού και ζητά την οµόφωνη Πανορθόδοξο συναίνεση, η οποία εκφράζεται µε τις αποφάσεις των Συνόδων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

δ) Ο Οικουµενικός Πατριάρχης, εφόσον διαπιστώσει ότι το υποβληθέν αίτηµα τυγχάνει της Πανορθοδόξου συναινέσεως, µε την έκδοση Πατριαρχικού Τόµου, ανακηρύσσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησιαστικής περιοχής.

 Τα ανωτέρω τέσσερα (4) στάδια της διαδικασίας παροχής καθεστώτος Αυτοκεφαλίας έχουν γίνει οµοφώνως αποδεκτά από όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες .

Η διαφωνία που έχει προκύψει αφορά τον τρόπο υπογραφής του Τόµου της Αυτοκεφαλίας.

(ΠΗΓΗ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σ. ΤΣΙΡΕΛΗΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου