Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΣΤΑΤΟΣ 

Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 

ΜΕ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


 








Του Γιώργου Θεοχάρη
 



«Διωγμός» 

του Κοινοβιακού Μοναχισμού ;




Το γύρο του κόσμου διεθνώς, έκαναν τα στιγμιότυπα των τελευταίων ημερών, που διαδραματίστηκαν παραμονές Χριστουγέννων, στο επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου, με αφορμή επισκοπική «δίκη» κατά Ιερομονάχου.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν για μια ακόμη φορά τα όσα αφορούν στην πασίγνωστη και δραστήρια πολυμελή κοινοβιακή Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Το μακροχρόνιο πρόβλημα, ήδη αξιολογείται από πολλούς μοναστηριακούς, εκκλησιαστικούς και πολιτικούς  κύκλους και ειδικά και από τους αγιορείτες πατέρες, ως ένα είδος νέου «διωγμού του κοινοβιακού μοναχισμού», μέσα στους κόλπους της κρατικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

 


Η τελευταία μάλιστα πρωτοφανής για τα ορθόδοξα νομοκανονικά δεδομένα, ενέργεια – απόφαση της Διαρκούς Ι. Συνόδου, να «αποφασίζει» μονομερώς και να «διαγράφει» μοναχούς από τα βιβλία - μοναχολογίου της κάθε Μονής, έπεισε πλέον ότι ήδη η νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία στην Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει σε φάση πλήρους «εκκοσμίκευσης» της ελλαδικής κρατικής Εκκλησίας. Οι συνέπειες αυτής της «πρακτικής», αν τελικά επικρατήσει, αναμένονται ως λίαν καταστρεπτικές, για τον κοινοβιακό μοναχισμό, παρά τα όσα προσχηματικά επικαλείται η «διοικούσα» Εκκλησία.




 Η προτεινόμενη «διάλυση» μιας Μονής, όταν προτείνεται από στόμα εχθρών της Εκκλησίας, δεν προκαλεί το σοκ που προκάλεσε η σχετική ως άνω απόφαση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου, του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, που συνοδεύτηκε παράλληλα από ταυτόχρονη «απαγόρευση» τελέσεως Θείας  Λατρείας, από επιβολή «επιτιμίου ακοινωνησίας» και από διαγραφή – αποπομπή Μοναχών από τη Μονή της μετανοίας τους, όπου η Εκκλησία τους «όρκισε» να παραμείνουν «έως θανάτου».
Αναπάντητο επίσης και λίαν αντιφατικό το γεγονός, πώς η «διοίκηση» από τη μια πλευρά προτείνει «διάλυση» Ι. Μονής και ταυτόχρονα επιβάλλει «επιτίμια» και διοικητικές «ποινές»;


Η στρατηγική 

του Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Η σημερινή εμπλοκή και το αδιέξοδο είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου «τακτικής» του Μητροπολίτη κ. Ιερόθεου Βλάχου. Όπως ήδη καταγγέλλεται και δημοσίως, δεν είναι λίγα τα γεγονότα εκείνα, που οδήγησαν τελικά τους Μοναχούς σε πλήρη αδυναμία, στο να μπορούν να «εκτελέσουν» τα όσα ο κ. Ιερόθεος ως Μητροπολίτης «απαιτούσε». Αποκαθήλωση του ιδρυτή της Μονής Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, από τη θέση του Καθηγουμένου.

Αλλεπάλληλες εκλογές για ανάδειξη νέου Ηγουμένου και μελών Ηγουμενοσυμβουλίου, πιέσεις για παράνομες χρηματικές «κρατήσεις» και ποσοστά (μετάφραζε προμήθειες)  από εκτελούμενα έργα, διοικητικές ποινές και επιτίμια κάθε είδους, εμπλοκή της Ι. Συνόδου, «εκβιασμοί» μοναχών να εγκαταλείψουν τη Μονή, στέρηση παρανόμως κάθε μισθοδοσίας προς τους Ιερομονάχους Κληρικούς, ψευδείς και δυσφημιστικές εγκύκλιοι, καταγγελτήρια έγγραφα και συκοφαντικά δημοσιεύματα του Μητροπολίτη προς κάθε κατεύθυνση κλπ.

Έτσι, με επιμέλεια «στήθηκε» η μόνιμη ψευδής κατηγορία των «ανυπάκουων» και «απείθαρχων» μοναχών, η οποία συνεχίζει να προβάλλεται επιμελώς σε κάθε αρμόδια εκκλησιαστική ή άλλη Αρχή, στη δικαιοσύνη, στις υπηρεσίες κλπ. φθάνοντας ως την πρωτάκουστη πρόταση απόφαση του επιχώριου Μητροπολίτη Ιεροθέου, του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, για «διάλυση» της Μονής!
Η πολιτική διάσταση του προβλήματος

 Αγιορείτες Πατέρες, εκφράζουν την ανησυχία τους με τα όσα βλέπουν να γίνονται και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις όποιες εξελίξεις, του πρωτοφανούς σκληρού διωγμού της κοινοβιακής Αδελφότητος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου.

Το όλο ζήτημα ήδη έχει λάβει πλέον και καθαρά πολιτική διάσταση, από τη στιγμή μάλιστα που το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ήδη «αναμείχθηκε» θεσμικά, ως Προέδρου της Δ.Ι.Σ., αλλά και διότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εμφανίζεται από δημοσιογραφικούς κύκλους, ως άνθρωπος κλειδί, του στενού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου  Οι ευθύνες πλέον για τις όποιες εξελίξεις, βαρύνουν προσωπικά τον Πρώτο τη τάξει,  Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Εξ άλλου, οι «πιέσεις» προς το Υπουργείο Παιδείας, που έχει θεσμικά από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας, την αποκλειστική πολιτική ευθύνη, να εκτελέσει τις όποιες «επιθυμίες» της Ελλαδικής Εκκλησίας, έχουν ενοχλήσει αφάνταστα τον Υπουργό, κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί προσωπικά την ανάληψη τέτοιας ιστορικής απόφασης «Διάλυσης» ενός πολυάνθρωπου και πασίγνωστου διεθνώς Μοναστηριού και μάλιστα, για ένα  «προσωπικό  καπρίτσιο», όπως έχει ακουστεί στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας.

Το γεγονός μάλιστα ότι επί των ημερών της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, είχε «κολλήσει» το θέμα της «διάλυσης», αποδίδεται δημοσιογραφικά, σε προσωπική πολιτική επιλογή και «άρνηση» της κας Διαμαντοπούλου, η οποία βέβαια και έχει πολιτικά αξιολογηθεί δεόντως και από τον νυν Υπουργό κ. Κων. Αρβανιτόπουλο.
Σε καμία περίπτωση το Υπουργείο δεν φαίνεται, ότι αβασάνιστα επιλέγει πολιτικά να συνταχτεί «υπέρ της διοίκησης» και «εναντίον» του Μοναχισμού πανελλαδικά, γιατί το ζήτημα κινδυνεύει να πάρει πλέον διαστάσεις «πογκρόμ» με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν εφαρμοστεί ως ένα είδος «δεδικασμένου», η τηλεγραφική «διάλυση» των κοινοβιακών Μοναστηριών, μονομερώς, από την όποια εκκλησιαστική ηγεσία.

Τα πιθανά πραγματικά αίτια 

της προτεινόμενης "διάλυσης"


Τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα, πίσω απ’ τα γεγονότα, με τον «διωγμό» αυτό, εναντίον του Μοναστηριού της Ναυπάκτου;
Ο ισχυρισμός ότι τάχα, ο «διωγμός» αυτός, είναι μία νέα αρχή, ώστε να μπορέσει η «Διοικούσα Εκκλησία», ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, να «διαλύσει» όλα τα μεγάλα -δραστήρια και πολυμελή Μοναστήρια της Ελλάδος, είναι πιθανός.

Ήδη ακούστηκε, αλλά και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ότι τα αίτια της «διαμάχης» στην Ναύπακτο είναι πρώτιστα οικονομικά, αλλά και ότι οι Μοναχοί της Ναυπάκτου δεν μπορούσαν «να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις» αυτές, νόμιμες ή παράνομες.
Προς την εξήγηση αυτή πράγματι, μπορεί να οδηγούν οι πολλές δικαστικές αναμετρήσεις, που προφανώς θα βαρύνουν πολύ το γενικό εκκλησιαστικό κλίμα για πολύ καιρό ακόμη. Δεν εξηγούν όμως καθόλου, την εμμονή και «εμπλοκή» της κεντρικής «διοικούσας Εκκλησίας» και του Αρχιεπισκόπου και δεν δίνουν την εξήγηση που θα ικανοποιούσε ένα έμπειρο αναλυτή των γεγονότων.

Μήπως άραγε, επειδή βλέπουν οι Μητροπολίτες, ο Αρχιεπίσκοπος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ότι εγγίζει η ώρα να χωρίσει η Εκκλησία από την Πολιτεία και ότι θα «χάσουν» πλέον τα υψηλά έσοδα που είχαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις;

Μήπως θεωρούν κάποιοι, ανώτατοι εκκλησιαστικοί παράγοντες, ότι με το να προσπαθούν να «διαλύσουν» τα Μοναστήρια, αυτό θα σημαίνει αργότερα και το ότι θα «οικειοποιηθούν» τις όποιες περιουσίες τους;

Από την άλλη πλευρά, στη συγκεκριμένη περίπτωση των επιστημόνων μοναχών της Μονής Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο, υπάρχει και μια άλλη, αξιοπρόσεκτη διάσταση.
Η συνεχής παρουσία πλήθους νέων στο Μοναστήρι, η έντονη πνευματική αλλά και κοινωνική παρουσία των φιλανθρωπικών δράσεων των Μοναχών της Μονής, η λειτουργία Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, Ραδιοφωνικού Σταθμού, κάμπινγκ νεολαίας κλπ, έδειξαν ένα σύγχρονο ορθόδοξο Μοναχισμό, που πέρα από τα παραδοσιακά μοναχικά καθήκοντα, δεν «φοβήθηκε» τον επιστημονικό διάλογο, με επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης, με ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια, με φοιτητές, με κληρικούς των άλλων δογμάτων, ακόμη και των άλλων θρησκειών. Μήπως πιο πολύ «ενόχλησε» την «επίσημη διοικούσα Εκκλησία» αυτός ο τρόπος ιεραποστολής του σύγχρονου Ορθόδοξου Μοναχισμού;

Πολλοί θα ήθελαν σήμερα να ακούσουν επίσημα πλέον την άποψη του Αρχιεπισκόπου, ως Προέδρου της Ι. Συνόδου, πάνω στα επίμαχα αυτά ερωτήματα… Οι αναχρονιστικοί αφορισμοί και τα απαράδεκτα επιτίμια πλέον, που εκδίδονται «κεκλεισμένων των θυρών»,  στην Κοινωνία του εικοστού πρώτου αιώνα (21)  δεν μπορούν να πείσουν κανένα απολύτως.

Η ευθύνη της Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παντελώς ανεξήγητη κρίνεται και χωρίς νομοκανονικά ερείσματα, η τακτική έκδοσης αποφάσεων, από την μη αρμόδια Διαρκή Ιερά Σύνοδο, (ΔΙΣ) για ζητήματα, εσωτερικής διοίκησης των Ιερών Μητροπόλεων.

Ειδική βαρύτητα λαμβάνουν τα ζητήματα με τη Μονή Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο, γιατί έχουν ήδη δημόσια συνδεθεί με «οικονομικές» απαιτήσεις εκ μέρους του Μητροπολίτη, και άρα δεν μπορεί κάποιος να επικαλείται «πνευματικό» λόγο, ώστε να εκδώσει η ΔΙΣ, «ποινές» και «επιτίμια» με πρόσχημα τα πνευματικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως π.χ. «υπακοή», «ακοινωνησία» και τα παρόμοια.

Κινδυνεύει και χάνεται κάθε αξιοπιστία και κάθε εμπιστοσύνη, όταν η έκδοση αποφάσεων, γίνεται από τήν  Διοίκηση της Εκκλησίας «κεκλεισμένων» των θυρών, χωρίς διάσκεψη, με παρουσία και εκπροσώπων των Μοναχών της Μονής, χωρίς ακρόαση και απολογία, χωρίς τήρηση της δικονομίας, χωρίς, καν, να γνωρίζει ο χριστιανικός λαός μιας περιοχής, τι ακριβώς συζητείται, ποιος εισηγείται και πώς λαμβάνεται μια απόφαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σήμερα, είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Ιστορία που διαπράττει το «έγκλημα»  να προτείνει και να «διαλύει» νομικά, ένα Ορθόδοξο πολυμελές Κοινόβιο Μοναστήρι με τέτοια πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία.

Το ίδιο και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος των Σεβ. Μητροπολιτών, μοναδικοί στην νεότερη ιστορία που προτείνουν σε μια κυβέρνηση την νομική «διάλυση, για ένα Ορθόδοξο Κτητορικό πολυμελές Κοινόβιο Μοναστήρι, πράγμα που ούτε "αλλόθρησκοι" κατακτητές δεν το έπραξαν. Ακόμη και όσα μοναστήρια "έκλεισαν" επί  Βαυαροκρατίας, ήταν μόνο τα όσα αριθμούσαν  κάτω των πέντε, μοναχούς ή μοναχές.

Η λύση του προβλήματος

1. Να παραμεριστούν,οι όποιες «υποσχέσεις» και «δεσμεύσεις» για προσωπικές εξυπηρετήσεις, και να αποσυρθεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας, το αίτημα της Δ.Ι.Σ. για «διάλυση» της Μονής Μεταμορφώσεως, ενός Μοναστηριού που ήδη «δικαιώθηκε» με εκατόν πενήντα (150) Αποφάσεις Δικαστικών  Αρχών και να παύσει άμεσα, ο «διωγμός» της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο.

2. Αρχιεπίσκοπος, και Διαρκής Ιερά Σύνοδος, να ανακαλέσουν άμεσα τα «επιτίμια ακοινωνησίας» από τους Μοναχούς και να μη τους«παρενοχλούν» στο να Λατρεύουν τον Κύριο Ιησού Χριστό και Θεό, με τις Μοναχικές Ιερές Ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες.

ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ;



Επειδη καποιοι καλοθελητες και κακοθελητες ρασοφοροι και μη, της Αυστραλιας, μας πολιορκουν  ανελιπως με υβριστικα και συκοφαντικα ε-μεϊλ επειδη θιξαμε το ειδωλο τους, μας αναγκαζουν να αρχισουμε να ρωταμε το ..."ειδωλο τους" οσα κατα καιρους εξερευσεν του στοματος του και θα περιμενουμε τις απαντησεις του τις οποιες ευχαριστως θα δημοσιευσουμε.

Προκαλουμε τον αρχιεπισκοπο Αυστραλιας ΣΤΥΛΙΑΝΟ να μας απαντηση:

Ειναι αληθεια οτι ειπατε δημοσια και διαδοσατε οτι 

"Ο ανθρωπος ξεπερασε τα αλλα ζωα και απο την οριζοντια στασι του σωματος εφτασε στην ορθια στασι του, κατα την επιστημονικη ορολογια";

Ετοιμος ο ναος 

της ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ 

και των ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣΤΩΝ 

Πατριαρχων και Αρχιεπισκοπων


Βερολίνο: Μια εκκλησία για τρεις θρησκείες


















Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες (στη φωτ. το έργο σε μακέτα)  





Ένας «Οίκος Προσευχής και Μαθητείας» για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz (πλατεία του Αγίου Πέτρου) του Βερολίνου. Οι ελπίδες είναι μεγάλες, «όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι» αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του ναού.




Καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα διασχίζουν τον πολυσύχναστο δρόμο που περνά μπροστά από την Petriplatz στην κεντρική συνοικία Mitte του Βερολίνου.

Είναι ένας έρημος τόπος που όμως θα μπορούσε να μεταμορφωθεί χάρη στον οίκο προσευχής και μαθητείας, ο οποίος θα φιλοξενεί υπό την ίδια στέγη εκκλησία, συναγωγή και τζαμί.




Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Έχουν σχεδιαστεί τρεις διαφορετικοί χώροι προσευχής - ένας για χριστιανούς, ένας για μουσουλμάνους και ένας για εβραίους, οι οποίοι θα ενώνονται με διάδρομο, όπου θα μπορούν να διοργανώνονται κοινές τελετές και εκδηλώσεις.

 


Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες.

Το σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Kuehn Malvezzi είναι εμπνευσμένο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Πέτρου.




Ο ναός θα χτιστεί στα θεμέλια του νεογοτθικού ναού του Αγίου Πέτρου, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε το 1964.




Με έναν πύργο ύψους 44 μέτρων ο οίκος προσευχής θα θυμίζει φρούριο. Στο εσωτερικό θα υπάρχει θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, ο οποίος θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας.




Οι εμπνευστές του εγχειρήματος ελπίζουν ότι ο χώρος, ως σημείο συνάντησης διαφορετικών θρησκειών, θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, βοηθώντας τους πιστούς να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους.

 in.gr 28/12/2012

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η είδηση είναι ακριβής και απολύτως εξακριβωμένη 
από κάθε πλευρά!


ierarxessssss

Ποιός είναι αυτός ο επίορκος επίσκοπος, που τον καλύπτει ο Βαρθολομαιος και δεν τον καθαιρει;
Υπαρχουν και αλλοι τετοιοι επισκοποι και τους γνωριζει και τους καλυπτει ο εποικος του Φαναριου;




Δεν αποτελεί ένα ακόμη κουτσομπολιό των διαδρόμων-- συνοδικων και δημοσιογραφικών -- από τα τόσα που κυκλοφορούν για να πλήξουν τον ιερό κλήρο, και κυρίως την ευάλωτη τάξη των Ιεραρχών μας!
 



Η είδηση είναι μία: υπάρχουν Ιεράρχες,εξωκλιματικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας( και όχι της Ελλαδικής Εκκλησίας προς το παρόν), που δεν αρκέστηκαν στην παρουσία μίας οικονόμου στο σπίτι τους και στη ζωή τους, για να τους φροντίζει,αλλά το προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω: τέλεσαν και πολιτικό γάμο σε δημαρχείο! Καθ´ όλα νόμιμο!
 



Το γεγονός ακούγεται εξωπραγματικό και πέρα από κάθε φαντασία! Ακόμη και ως νούμερο σε επιθεώρηση θα ήταν ασύλληπτο...
 



Και ,όμως, είναι μιά τραγική για την Εκκλησία μας πραγματικότητα, η οποία μάλιστα είναι γνωστή και στην προισταμένη τους αρχή, τον... Πατριάρχη!!Αλλά τί να κάνει ;;


Επειδή το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο και μία δημοσιοποίησή του, με ονόματα και άλλες λεπτομέρειες θα τίναζε στον αέρα τα θεμέλια της Εκκλησίας μας, ζητάμε εμείς την διακριτική απομάκρυνση όλων αυτών των επίορκων , από καίριες, εν ενεργεία θέσεις της Εκκλησίας και την σταδιακή απόσυρσή τους από τα εκκλησιστικά μας πράγματα!


Αλλιώς θα αποκαλύψουμε εμείς ονόματα και θα δημοσιεύσουμε τα πιστοποιητικά γάμου! Σε ένα μάλιστα απο αυτά τα κατάπτυστα πιστοποιητικά γάμου, φιγουράρει η υπογραφή ως μάρτυρα στο γάμο του .... γαμπρού Ιεράρχη, η υπογραφή ενός άλλου Επισκόπου!
 



Όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα της είδησης που σας μεταφέρουμε!
Το μόνο παρήγορο σε όλα αυτα είναι ότι ο καλός Θεός ακόμη μας ανέχεται!!
Αλλά έως πότε;;
 



Ας το σκεφθούν αυτό οι απερίσκεπτοι Ιεράρχες μας... Γιατί η πύρινη κόλαση που μας περιμένει θα πλήξει πρώτα εκείνους!!
sotirioslogos

EΣXATH   
                  ΠTΩXEIA 

                                   TOY ΘEOY!




τοῦ Ομολογητου Χαλκεντερου Θεολόγου 

Nικολαου Σωτηροπούλου








 Γράφει στοὺς χριστιανοὺς Ἀπόστολος Παῦλος: «Γινώσκετε τὴν χάριν τοῦ Kυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Xριστοῦ, ὅτι δι' ὑμᾶς ἐπτώχευσε πλούσιος ὤν, ἵνα ὑμεῖς τῇ ἐκείνου πτωχείᾳ πλουτήσητε» (B΄ Kορ. η΄ 9). 

Mεταφράζουμε τὸ λόγο: Γνωρίζετε τὴν εὐσπλαγχνία τοῦ Kυρίου μας Ἰησοῦ Xριστοῦ, ὅτι γιὰ σᾶς, ἐνῷ ἦταν πλούσιος, ἔγινε πτωχός, γιὰ νὰ γίνετε σεῖς πλούσιοι μὲ τὴν πτωχεία ἐκείνου
  λόγος εἶνε πάντοτε ἐπίκαιρος, διότι πάντοτε ὑπάρχουν πτωχεύσεις καὶ πάντοτε ὑπάρχουν πλουτισμοὶ καὶ μὲ τὴν κακὴ καὶ μὲ τὴν καλὴ ἔννοια.  
Ἰδιαιτέρως ὅμως λόγος εἶνε ἐπίκαιρος σήμερα λόγῳ τῶν Xριστουγέννων καὶ τῆς μεγάλης οἰκονομικῆς κρίσεως τῆς Ἑλλάδος, καὶ ἄλλων βεβαίως χωρῶν, ὁποία εἶνε ἀπόρροια τῆς μεγάλης πνευματικῆς κρίσεως.




T εἶνε Kύριος Ἰησοῦς Xριστός, γιὰ τὸν ὁποῖον ὁμιλεῖ Ἀπόστολος
T λέγει τὸ ὄνομά του
Eἶνε Kύριος, αὐθέντης καὶ δεσπότης μὲ τὴν ὑψίστη καὶ ἀπόλυτη ἔννοια
Eἶνε Kύριος ἡμῶν, ὅπως λέγει ἐδῶ Ἀπόστολος, καὶ Kύριος πάντων, ὅπως λέγει ἀλλοῦ (Ῥωμ. ι΄ 12). 
Eἶνε, μὲ ἄλλο ὄνομα, Θεός, ὅλη θεία οὐσία, ὅπως εἶνε Πατὴρ καὶ τὸ Ἅγιον Πνεῦμα.  
Ἀπόστολος Θωμᾶς συνδύασε καὶ τὰ δύο ὀνόματα μὲ τὴ συγκινητικὴ ὁμολογία του « Kύριός μου καὶ ὁ Θεός μου» (Ἰωάν. κ΄ 28).




Xριστός, Kύριος καὶ Θεός, ἦταν πλούσιος, λέγει Ἀπόστολος
 Πολλοὶ ἄνθρωποι λέγονται πλούσιοι. 
Ἀλλὰ καταχρηστικῶς λέγονται πλούσιοι. 
Διότι τὰ πλούτη δὲν ἀνήκουν σ' αὐτούς. 
Δὲν εἶνε κύριοι τῶν ἀγαθῶν, ἀλλὰ διαχειρισταί. 
Kαλοὶ ἢ κακοὶ διαχειρισταί. 
Kακοὶ ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον. Oὔτε ὁ ἑαυτός τους ἀνήκει στοὺς πλουσίους. 




Διότι δὲν αὐτοδημιουργήθηκαν, ἀλλὰ ἄλλος τοὺς δημιούργησε, τοὺς ἔφερεν ἀπὸ τὴν ἀνυπαρξία στὴν ὕπαρξι. 
Kαὶ τὰ ἀγαθὰ ἐκεῖνος δημιούργησε καὶ ἔδωσε στοὺς ἀνθρώπους. 
Πλούσιοι, ἐπαναλαμβάνουμε, λέγονται ἄνθρωποι καταχρηστικῶς. 
Kυριολεκτικῶς πλούσιος εἶνε ὁ Xριστός, διότι ὁ Xριστὸς εἶνε ὁ Kύριος καὶ ὁ Θεὸς καὶ τὰ πάντα ἀνήκουν σ' αὐτόν, εἶνε ἰδικά του.  
«Tοῦ Kυρίου ἡ γῆ καὶ τὸ πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καὶ πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. κγ΄ 1). 
Tοῦ Kυρίου τὰ σύμπαντα. 
Kαὶ ὑπεράνω ὅλων τῶν δημιουργημάτων καὶ τῶν ἀγαθῶν ὁ Kύριος Ἰησοῦς Xριστὸς ἔχει τὸν πλοῦτο τῆς θείας οὐσίας του, τῆς θεότητός του. Στὸ Kολ. β΄ 9 ὁ Ἀπόστολος γράφει:  
«Ἐν αὐτῷ (τῷ Xριστῷ) κατοικεῖ πᾶν τὸ πλήρωμα τῆς θεότητος σωματικῶς»
Ἐδῶ «πλήρωμα» σημαίνει «πλοῦτος»
Ὀνομάζεται δὲ ἔτσι ἡ θεία οὐσία ἤ, μὲ ἄλλη λέξι, ἡ θεότης τοῦ Xριστοῦ. 
Mεταφράζουμε τὸ χωρίο: «Mέσα σ' αὐτὸν (τὸν Xριστὸ) κατοικεῖ ὅλος ὁ πλοῦτος τῆς θεότητος οὐσιωδῶς»
Mέσα στὸ Xριστὸ ὑπάρχει ὁ πλοῦτος τῶν θείων ἰδιοτήτων του, ἀλλ' ὁ Ἀπόστολος ἐδῶ ὁμιλεῖ γιὰ τὸν πλοῦτο τῆς θείας οὐσίας του.




Kυριολεκτικῶς καὶ ἀφαντάστως καὶ ἀπείρως πλούσιος ὁ Xριστός. 
Kαὶ γιὰ μᾶς τοὺς ἀνθρώπους «ἐπτώχευσε»
Ἄνθρωποι πτωχεύουν χωρὶς νὰ τὸ θέλουν. 
Ἀλλ' ὁ Xριστὸς πτώχευσε ἑκουσίως ἀπὸ εὐσπλαγχνία γιὰ μᾶς τοὺς ἀνθρώπους. 
Kαὶ πτώχευσε μὲ πτωχεία ἐσχάτη. 
Tὴν πτώχευσι τοῦ Xριστοῦ στὸ Φιλιπ. β΄ 7 ὁ Ἀπόστολος ἐκφράζει μὲ τὸ ρῆμα «ἐκένωσε», ἄδειασε
Ὁ Θεὸς Xριστὸς ἄδειασε τὸν ἑαυτό του ὄχι βεβαίως ἀπὸ τὴ θεότητά του, ἀλλ' ἀπὸ τὰ μεγαλεῖα τῆς θεότητός του μὲ τὸ νὰ γίνῃ ἄνθρωπος, μὲ τὸ νὰ φορέσῃ τὴν πτωχὴ ἀνθρωπίνη φύσι. 
Kαὶ μετὰ τὴν ἐνανθρώπησι πολλὰ πράγματα δείχνουν περαιτέρω πτώχευσι τοῦ Xριστοῦ. 
Γεννήθηκε ὄχι σὲ κανένα μέγαρο, ὄχι σὲ κανένα ταπεινὸ σπίτι, ἀλλὰ σ' ἕνα σπήλαιο. 
Ἡ Παναγία μητέρα του τὸν σπαργάνωσε μὲ ράκη καὶ τὸν ἔθεσε μέσα σὲ μία φάτνη, παχνὶ ἀλόγων ζώων. 
Kαὶ ὡς θέρμανσι στὸν ψυχρὸ καιρὸ καὶ στὸ ψυχρὸ σπήλαιο εἶχε τὰ χνῶτα τῶν ζώων. 
Ὑπέστη καὶ τὴν ταλαιπωρία τῆς προσφυγιᾶς. 
Mεγάλωσε μέσα στὸ πτωχικὸ σπίτι τοῦ ξυλουργοῦ Ἰωσήφ. 
Kαὶ ὅταν βγῆκε στὸ δημόσιο βίο, δὲν εἶχε ποῦ ν' ἀκουμπήσῃ τὸ κεφάλι του. 
Σ' ἕνα γραμματέα, ποὺ θέλησε νὰ τὸν ἀκολουθήσῃ, εἶπε:  
«Aἱ ἀλώπεκες φωλεοὺς ἔχουσι καὶ τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ κατασκηνώσεις, ὁ δὲ Yἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἔχει ποῦ τὴν κεφαλὴν κλίνῃ» (Mατθ. η΄ 20). 
Πολλὲς φορὲς ὁ Xριστὸς κοιμόταν στὸ ὕπαιθρο. 
Kαὶ ὁ Ἐλεήμων, ὁ τρέφων τὰ σύμπαντα, συνετηρεῖτο μὲ ἐλεημοσύνες. 
Kαὶ ὅταν ἦλθεν ἡ ὥρα τῆς ὑπερτάτης θυσίας, ξάπλωσε καὶ κοιμήθηκε τὸν ὕπνο τοῦ θανάτου ὄχι σ' ἕνα κρεββάτι, ἀλλὰ σ' ἕνα σταυρό. 
Kαὶ ἐτάφη σ' ἕνα ξένο τάφο…





Ὁ πάμπλουτος Θεὸς ἔγινε πάμπτωχος ἄνθρωπος. 
Ὁ κάτοχος τῶν πάντων ἔγινε τελείως ἀκτήμων. 
Kαὶ γιατί; 
Γιὰ νὰ πλουτίσῃ ἐμᾶς πνευματικῶς. 
Γιὰ νὰ δώσῃ σ' ὅσους τὸν ἐπικαλοῦνται τὸν πλοῦτο τῆς σωτηρίας. 
 «Πλουτῶν εἰς πάντας τοὺς ἐπικαλουμένους αὐτόν», λέγει ὁ Ἀπόστολος (Ῥωμ. ι΄ 12).





Ὁ Θεὸς πτώχευσε καὶ γιὰ νὰ δώσῃ παράδειγμα νὰ τὸν μιμοῦνται οἱ πλούσιοι κατὰ τὸ ἀνθρωπίνως δυνατό. 
Ἀλλὰ τὸν μιμοῦνται; 
Πλούσιοι, ὅπως π.χ. ὁ μέγας Ἀντώνιος, ἀγάπησαν τὴν κατὰ Θεὸν πτωχείαν, μοίρασαν τὰ πλούτη τους στοὺς πτωχοὺς καὶ ἔζησαν ὡς ἀκτήμονες.





Ἀλλ' οἱ πλεῖστοι πλούσιοι, ἐπειδὴ νομίζουν, ὅτι ἡ εὐτυχία ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὰ ὑλικὰ ἀγαθά, στοὺς πτωχοὺς δίνουν ψίχουλα, ἢ δὲν δίνουν τίποτε, ἢ καὶ τοὺς ἐκμεταλλεύονται καὶ τοὺς ἀδικοῦν, ὥστε οἱ πλούσιοι νὰ γίνωνται πλουσιώτεροι καὶ οἱ πτωχοὶ πτωχότεροι.





Aὐτὸ τὸν καιρὸ ἡ Ἑλλάδα ἔχει δεινὴ οἰκονομικὴ κρίσι, τὸ Kράτος ἔφθασε σὲ χρεωκοπία καὶ ἡ χώρα μας ἔχασε τὴν ἐθνική της κυριαρχία, ὑποτάχθηκε σὲ ξένους τοκογλύφους. 
Kαὶ ἀπὸ τὰ 10 ἑκατομμύρια Ἕλληνες τὰ 3 ἑκατομμύρια βρίσκονται κάτω ἀπὸ τὸ ὅριο τῆς φτώχειας. 
Kαὶ χιλιάδες Ἕλληνες ἔχουν ἀπελπισθῆ καὶ αὐτοκτονήσει. 
Kαὶ γιατί ἡ Πατρίδα μας ἔφθασε στὸ κατάντημα αὐτό; 
Διότι πολιτικοὶ ἄρχοντες καὶ ἄνθρωποί τους δὲν πιστεύουν στὸ Xριστό, ἀλλὰ στὸ χρυσό, καὶ μὲ κλοπές, μίζες, προμήθειες, κομπῖνες, ἀτιμίες ρήμαξαν τὸ δημόσιο ταμεῖο καὶ πλούτησαν καὶ θησαύρισαν. 
Πολλοὶ ἔχουν, ἐκτὸς ἄλλων, καὶ πολλὲς δεκάδες διαμερίσματα ὁ καθένας! 
Παράδειγμα ἐσχάτης πτωχείας ὁ Ἀρχηγὸς τῆς Πίστεώς μας, παραδείγματα μεγάλου καὶ ἀτίμου πλουτισμοῦ καὶ θησαυρισμοῦ οἱ ἄρχοντες τοῦ κόσμου. 
Πόσο διαφέρει ὁ ἰδικός μας Ἄρχων ἀπὸ τοὺς ἄρχοντες τοῦ κόσμου!





Πρῶτοι, οἱ ὁποῖοι πρέπει νὰ μιμοῦνται τὸν πτωχεύσαντα Xριστό, εἶνε βεβαίως οἱ ἀντιπρόσωποί του, οἱ ἀρχιερεῖς. 
Ἀλλὰ τὸν μιμοῦνται; 
Δόξα τῷ Θεῷ, ὑπάρχουν ἀρχιερεῖς, οἱ ὁποῖοι εἶνε ἀφιλάργυροι, καὶ ἂν ἔχουν ἢ ἔρχεται στὰ χέρια τους χρῆμα, δὲν τὸ κρατοῦν, ἀλλὰ τὸ διαθέτουν γιὰ φιλανθρωπικοὺς καὶ ἄλλους καλοὺς σκοπούς, καὶ αὐτοὶ ζοῦν ἁπλῆ καὶ ἀσκητικὴ ζωή. 
Ἀλλὰ δυστυχῶς ὑπάρχουν καὶ ἀρχιερεῖς φιλοχρήματοι, ποὺ πλουτίζουν καὶ θησαυρίζουν, καὶ ζοῦν μὲ πολυτέλεια καὶ χλιδή, καὶ γίνονται σκάνδαλο καὶ αἰτία δυσφημήσεως τῆς Ἐκκλησίας. 
Ἕνας ἀπ' αὐτοὺς ἔχει περισσότερες ἀπὸ ἑκατὸ ἀρχιερατικὲς στολές! 
Kαὶ συνεχῶς μηνύει στὰ δικαστήρια εὐσεβεῖς, οἱ ὁποῖοι τὸν ἐλέγχουν γιὰ διάφορα ἄτοπα, καὶ ζητεῖ ἀπ' αὐτοὺς μεγάλα χρηματικὰ ποσὰ ὡς ἀποζημίωσι γιὰ ἠθικὴ βλάβη!…





Tί νὰ εἰποῦμε γι' αὐτὰ τὰ πράγματα; 
Tοῦτο νὰ εἰποῦμε: 
Ὅλα εἶνε θέματα πίστεως. 
Ὅποιος δὲν πιστεύει στὸ Xριστὸ καὶ στὴν αἰωνιότητα, αὐτός, ἂν μπορῇ, πλουτίζει καὶ θησαυρίζει μὲ θεμιτοὺς καὶ ἀθεμίτους τρόπους. 
Ἀλλ' ὅποιος πιστεύει στὸ Xριστό, στὴν αἰωνιότητα καὶ στὸ αἰώνιο συμφέρον, αὐτός, ἂν εἶνε πλούσιος, σκορπίζει τὸν πλοῦτο στοὺς πτωχοὺς καὶ εἶνε δυνατὸ νὰ φθάσῃ σὲ ἐσχάτη πτωχεία.





Ὅσοι πιστεύουμε, προπάντων ἂς ζητοῦμε ἀπὸ τὸ Θεὸ γιὰ τοὺς ἀπίστους πίστι, καὶ γιὰ τοὺς πιστοὺς αὔξησι τῆς πίστεως.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012



Ο Γ. ΤΑΟΥΪΛ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΠΩΣ Ο ΑΓ. ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΕΛΥΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ! 

  ΒΙΝΤΕΟ (Μέρος 4ον)


 

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΘΕΟΥ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙ 8ΜΗΝΟ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΩΘΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!




Ο Γ. Τάουϊλ ο ψυχίατρος της NASA, το παιδί του π. Παϊσίου, μιλάει σ΄αυτό το τέταρτο βίντεο για την θεραπευτική της Ορθοδοξίας που είναι ίδια με την ψυχιατρική και για την απώλεια ενέργειας όταν μισούμε. 



Επίσης μιλάει για το πως τον ακολούθησαν στο Άγιον Όρος δύο καθηγητές της NASA, όπου ο γέροντας Παΐσιος τους έλυσε ένα πρόβλημα που τους απασχολούσε επί δύο χρόνια σχετικά με κάποιο διατημόπλοιο, μιλώντας τους Ελληνικά!!! 



Μιλάει ακόμη για έναν άθεο κοσμοναύτη που τον είδε ως ψυχίατρος μετά από 8μηνη παραμονή του στον διαστημικό σταθμό. 



Ενώ ήταν μόνος του επί οκτώ μήνες δεν βίωσε μοναξιά διότι ένοιωθε όπως είπε, την παρουσία του Θεού! 



Δείτε και αυτό το βίντεο με τις σπουδαίες μαρτυρίες του Γ. Τάουϊλ 



Το 5ο βίντεο διάρκειας πλέον της μίας ώρας, με συγκλονιστικές αποκαλύψεις, θα είναι το πρωτοχρονιάτικο δώρο μας στους αναγνώστες του Οίμος-Αθήνα. 


Όλο το καρτέλ των ΜΚΟ

 

 

 

O Aρχιαιρεσιαρχης Βαρθολομαιος, επωφεληθηκε περισσοτερο απο ολους, απο το σκανδαλο εκατομμυριων της Πατμου;

 

Ποια η σχεσι των κληρικων του πατριαρχειου με τα εκατομμυρια της Πατμου;

 

Γιατι σιωπουν οι αηδεις κολακες και υμνητες του;

 




















Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ




Τον περασμένο Αύγουστο ανοίξαμε τον φάκελο ΜΚΟ χωρίς να υποψιαζόμαστε τι έχουμε να δούμε και να… πάθουμε. Το τι βλέπουμε, ήδη, θα το δείτε και εσείς με το σημερινό αφιέρωμα στα ΚΑΡΤΕΛ, μεταξύ των οποίων και σε εκείνο της εξουσίας, το οποίο απολαμβάνει ακόμα και τις ΜΚΟ. Το τι παθαίνουμε δεν είναι του παρόντος, αλλά του σύντομου μέλλοντος, καθότι το άδικο ουκ ευλογείται…

Στον φάκελο ΜΚΟ που ανοίξαμε χωρίς την αλληλεγγύη του χώρου μας (…), είχαμε προσέξει τη… Θεραπευτική Ιππασία και δύο με τρεις ακόμα από τις υπέρ των 250 ΜΚΟ. Είναι αλήθεια ότι η σκέψη δεν χαλιναγωγείται και γι’ αυτό λογοπαίξαμε στον τίτλο, αλλά προφανώς, επειδή το άδικο ουκ ευλογείται, οι κακές ειδήσεις δεν μας ήρθαν από τον χώρο της Θεραπευτικής Ιππασίας, αλλά από τον χώρο της Εκκλησίας και, μάλιστα, με πολύ ηχηρό τρόπο.  
Με διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου». Αδύνατον, σκεφτήκαμε, να έχουν κάνει κακουργήματα άνθρωποι με ιστορία σε σαλόνια, σε αγώνες, σε χρήμα και δίπλα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο…



Όμως, από την άλλη, έχουμε σε τρομερή εκτίμηση την εισαγγελέα κ. Κυβέλου από τις εισαγγελικές ενέργειές της, η οποία πριν ασκήσει διώξεις διυλίζει όχι κάμηλο αλλά και 100 ελέφαντες μαζί… Ύστερα ξύσαμε το κεφάλι μας και θυμηθήκαμε έναν σοφό νομομαθή και πολύπειρο στις δικαστικές αίθουσες. Βρισκόταν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αγκλετέρ» στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Το ξενοδοχείο έχει στο ισόγειο μια στήλη σαν αυτές με τους πεσόντες στο Βιετνάμ που υπάρχουν στην Ουάσινγκτον. 
Μόνο που εκεί αναγράφονται οι… πεσόντες στα πολυτελή κρεβάτια του. Θάτσερ, Μάρλον Μπράντο, Ανιέλι, Βασίλισσα Ελισάβετ, Μαντόνα, Μακελιάσσο (κατά την αθλιοΠάνια ο Μ. Τζάκσον), Κλίντον, Μπέκαμ, Μέριλ Στριπ, Νικόλ Κίντμαν, Τομ Κρουζ, Πολ Νιούμαν, Στηβ Μακ Κουήν, Βίλλυ Μπραντ, Στινγκ, οι πάντες από τον πλούτο και τη διασημότητα.



Στη γωνία είχε ένα παλιό βιβλίο στο οποίο έγραφαν τις εντυπώσεις τους από το ξενοδοχείο όποιοι πελάτες ήθελαν. Ο νομομαθής είχε αϋπνία και κάθισε, αφού διάβασε όλους τους… πεσόντες, να διαβάσει και ποιοι από αυτούς έγραψαν στο οικείο βιβλίο και τι έγραψαν. Ήταν αρκετοί και έγραφαν τηλεγραφικά. Σε μία σελίδα είδε κείμενο μεγάλο και, μάλιστα, στα… ελληνικά. Το διάβασε, είδε την υπογραφή και έτριβε τα μάτια του μήπως και δεν βλέπει καλά…



Το επιδοτούμενο ταξίδι




Ήταν ένας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που έγραφε έναν ύμνο για το ξενοδοχείο, το δωμάτιο και τις ανέσεις που απήλαυσε. Το κείμενο το γαρνίρισε με σημειώσεις για τις πνευματικές, ψυχικές και όχι σωματικές απολαύσεις, που ήταν ο σκοπός του ταξιδιού. Και γι’ αυτές πέρασε από το…. «Αγκλετέρ». Φυσικά, το ταξίδι ήταν επιδοτούμενο…




Το θυμηθήκαμε, καθώς σκαλίζαμε το ρεπορτάζ με τις ΜΚΟ και τις διώξεις που μοιάζουν απίστευτες σε σοβαρότητα για οργάνωση που σχετίζεται με το Πατριαρχείο. 
 Την αναζητήσαμε για να δούμε αν υπάρχει κάποια ανακοίνωση. Στο 11880 στον «Κύκλο Πάτμου» και στο «ΜΚΟ» δεν υπήρχε τίποτα. Νομίσαμε ότι κάνουν λάθος οι… άσχετοι του ΟΤΕ. Και ριχτήκαμε στις έρευνες. 
Πέσαμε πάνω σε μία κινηματογραφική ταινία… μεσαίου μήκους με πρωταγωνιστή τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αρκούδες της Αρκτικής, Εσκιμώους και άλλους σε ένα πολυτελές υπερωκεάνιο. Στο τέλος, η ταινία είχε τη φράση «This film was funded… and OTE»! 
Ο δικός μας ΟΤΕ, αυτός που έχει αυτά τα πάμφθηνα τιμολόγια, χρηματοδότησε και την ταινία μεσαίου μήκους για το ταξίδι του Πατριάρχη στην Αρκτική.




Τι ταξίδι ήταν αυτό; Ήταν μόνο ένα ταξίδι; Ποιον σκοπό είχαν τα ταξίδια αυτά και ποιος τα χρηματοδότησε; Τα ερωτήματα ανακύπτουν μετά το πρώτο εισαγγελικό μπαμ στο λεγόμενο ΚΑΡΤΕΛ των ΜΚΟ πίσω από το οποίο θα βρείτε κοινή δράση κάποιων ισχυρών πολιτικών θυλάκων με αντίστοιχους θύλακες της Εκκλησίας, των ΜΜΕ και άλλων που βλέπουν φως και μπαίνουν…




Θεωρήσαμε ότι εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε άκρη με τη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», αλλά αυτό προφανώς οφείλεται στο μικρό μας δημοσιογραφικό μέγεθος. Άλλα «τζίνια» θα ξέρουν τηλέφωνα και φαξ και e-mail απ’ έξω κι ανακατωτά. Θα γνωρίζουν τα επιφανή, σοβαρά και πασίγνωστα στελέχη, επίσης, το ίδιο καλά. Όμως, δεν…



Όπως θα δείτε ο καλός δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος από «ΤΟ ΒΗΜΑ» βρήκε μεν κάποια επαφή μαζί τους, αλλά… ανώνυμη! Έγραψε στο εξόχως αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ ότι «είπαν από τη ΜΚΟ» και όχι είπε από τη ΜΚΟ ο υπεύθυνος κ. Κυριαζής, ο ανθυποϋπεύθυνος κ. Παπαντωνόπουλος κ.λπ.





Δυσφήμιση




Είναι δυνατόν ΜΚΟ που σχετίζεται τόσο με το Πατριαρχείο να μην έχει εκδώσει άμεσα ανακοίνωση
Να μην εξηγεί τις θέσεις της, να μην αναφέρεται στα γεγονότα, να μην ομιλεί για κάθε τι που την αφορά και μπορεί να αποτελέσει λόγο δυσφήμησης του Πατριαρχείου, ιδιαίτερα καθώς τα χρήματα που αναφέρονται είναι πολλά;



Από το Πατριαρχείο πάντως υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ΜΚΟ αυτή
Μακάρι, αλλά θα το δούμε από το αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε το θεσμό. 
Τα πρόσωπα βέβαια μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης, είναι πάντα, όπως επιτάσσει και η θρησκεία, υπό τον συνεχή έλεγχο όλων.



Τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή την πληροφορία ότι γίνεται έρευνα για όλες τις ΜΚΟ, με συνεχόμενα ρεπορτάζ αναφερθήκαμε σε αυτές. Στο πρώτο ρεπορτάζ, στις 27 Αυγούστου και κάτω από τον τίτλο που βλέπετε, είχαμε δημοσιεύσει και τον «Κύκλο της Πάτμου» στη θέση 3. Δείτε το. Γράφει ποιοι είναι οι επικεφαλής της, αλλά δεν έγραφε τίποτα για τα ποσά. Και τώρα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ιλιγγιώδη ποσά και, μάλιστα, σε λογαριασμό του Λονδίνου στον οποίο πρόσβαση είχε συγγενικό πρόσωπο στελέχους της ΜΚΟ κ.λπ.




Αυτό σημαίνει ότι και σε άλλες ΜΚΟ που φαίνονται μικροποσά ή καθόλου ποσά μπορεί να υπάρχει φαγοπότι. Η έρευνα που κάναμε δείχνει εμπλοκή τεράστιων ονομάτων στον χώρο των ΜΚΟ. Και αν ακόμα τα ηχηρά και πανίσχυρα ονόματα έχουν πεντακάθαρες ΜΚΟ και μόνο η παρουσία τους και η παρουσία πολιτικών αρκεί για να μην ακουμπά η Δικαιοσύνη τον χώρο. Ακριβώς όπως στα καρτέλ, όπου γίνεται χρόνια τώρα πάρτι. Είτε στον χώρο των πολυκαταστημάτων, του κρέατος, των καυσίμων, του βιβλίου, των φροντιστηρίων κ.λπ.




Όπως είναι φανερό, η Δικαιοσύνη έχει πάρει στροφές ανάποδες και καλά έκανε. Απερίφραστα η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Θάνου, στο άρθρο της στο περασμένο φύλλο του «Π», έγραψε ότι η αντίσταση που ξεκίνησαν οι δικαστές οφείλεται στην αντισυνταγματική προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να καθυποτάξει οικονομικά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και, άρα, να συνεχιστεί το πάρτι παντού και στα καρτέλ ακόμα περισσότερο.




Τι συνέβη στον «Κύκλο της Πάτμου»




Η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» φέρεται να έχει εισπράξει μέχρι το 2010 επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ για τη διοργάνωση, κυρίως, «περιβαλλοντικών συμποσίων». 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 η επιχορήγηση που δόθηκε στον «Κύκλο της Πάτμου» ανήλθε στο ποσό των 256.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση ενός περιβαλλοντικού συμποσίου που «έκλεισε» με κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.




Ο «Κύκλος της Πάτμου» δημιουργήθηκε στην Πάτμο με σκοπό να «παντρευτεί» η θρησκευτική συνείδηση με την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Στέλεχος της παραδέχθηκε ότι«πράγματι έχουμε κληθεί από την ΕΛΑΣ προκειμένου να δώσουμε στοιχεία για τις οικονομικές μας συναλλαγές». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος της οργάνωσης επισημαίνει τα εξής: «Έχουμε οργανώσει αντίστοιχα συμπόσια σε κρουαζιέρες στη Μαύρη Θάλασσα, στον Δούναβη, στην Αδριατική, στον Μισισιπή, αλλά και στην Αρκτική! Δεν έχουμε προχωρήσει σε καμιά παράνομη συναλλαγή…».





Χρυσώθηκε με 1,2 εκατ. ευρώ ΜΚΟ της Πάτμου!




Δαιδαλώδης διαδρομή χρήματος έρχεται στο φως με ανάμειξη και άλλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που φέρεται να συνδέεται (και) με το Πατριαρχείο! 
Μπλεγμένη σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών βρίσκεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου».  

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2012, όταν άρχισε ο έλεγχος των οικονομικών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά την εντολή Σαμαρά, ο οποίος είπε «τέρμα τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις»!




Μεταξύ των ΜΚΟ που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν και ο «Κύκλος της Πάτμου», κυρίως λόγω των υψηλών ποσών που είχε λάβει.  


Αν και η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν διαθέτει ιστοσελίδα ώστε να ενημερώνει για τις δράσεις της, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!




Το πρόγραμμα που υλοποίησε η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» και προκάλεσε τον έλεγχο των οικονομικών της ήταν ένα περιβαλλοντικό συμπόσιο με τίτλο «Αμαζόνιος. Πηγή ζωής», το οποίο έλαβε χώρα στη Βραζιλία.  
Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2006 στον Αμαζόνιο ποταμό. 
Το μεγαλύτερο μέρος του έγινε εν πλω, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις επί ξηράς σε περιοχές σημαντικών παραποτάμων του Αμαζονίου, όπου κατοικούν αυτόχθονες ιθαγενείς. 
Σύμφωνα με την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) και τα στοιχεία που κατέθεσε η ΜΚΟ, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατέθηκε 1,6 εκατ. ευρώ.





Ωστόσο, διαβάζοντας τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, γραμμένες όμως στην αγγλική γλώσσα, διαπιστώνουμε ότι δίπλα στον «φορέα υλοποίησης» αναγράφεται «ΝGO The Cycle of Patmos – RSE», δηλαδή «ΜΚΟ Ο Κύκλος της Πάτμου – RSE». Και αν σε κάποιον αδαή η προσθήκη των αρχικών «RSE» στην ονομασία της ΜΚΟ μοιάζει ασήμαντη, στην πραγματικότητα κάνει τη μεγάλη διαφορά, καθώς μας δίνει πληροφορίες για την ταυτότητα, τον σκοπό και τις δραστηριότητες του «Κύκλου της Πάτμου».





Η «RSE» είναι μία ΜΚΟ με έδρα την Αθήνα, η οποία ιδρύθηκε το 1995 στην Πάτμο. Το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Religion, Science, Environment», δηλαδή «Θρησκεία, Επιστήμη, Περιβάλλον». 
Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της, δηλαδή «να προσφέρει κοινό έδαφος μεταξύ των κόσμων της θρησκείας, της επιστήμης και του περιβάλλοντος προς το συμφέρον της προστασίας του περιβάλλοντος».  
Αν και η «RSE» και ο «Κύκλος της Πάτμου» έχουν τα γραφεία τους στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στην οδό Σκουφά ‒στο Κολωνάκι‒ και παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της «RSE» (που είναι διαθέσιμη μόνο στην αγγλική γλώσσα) εμφανίζεται ως δική της δραστηριότητα το συμπόσιο του Αμαζονίου, εντούτοις ‒όσο και αν ψάξει‒ κανείς δεν θα βρει καμία απολύτως αναφορά στον «Κύκλο της Πάτμου»
Αντιθέτως, θα βρει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση της «RSE», με σημαντικότερο ότι αυτή δρα υπό την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, κ. Βαρθολομαίου.






Σημειώνεται ότι η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» την περίοδο 2005-2007 εισέπραξε από το υπουργείο Εξωτερικών το ποσό του 1.089.362 ευρώ, ως εξής:

- 2005, ποσό 518.750 ευρώ

- 2006, ποσό 315.062 ευρώ

- 2007, ποσό 255.550 ευρώ

Όμως, η οργάνωση εισέπραξε κι άλλα ποσά και συνολικά έφτασε το 1.202.000 ευρώ!



Χαοτική η κατάσταση στον χώρο των ΜΚΟ







Στις 27 Αυγούστου στις σελίδες που βλέπετε, είχαμε γράψει (μεταξύ άλλων), αρχίζοντας την έρευνα για τις ΜΚΟ:

«Τι είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Κρύβονται κάτω από τέτοιο κέλυφος κάποιοι που βγάζουν χρήματα ή πρακτορεύουν συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας; Είναι πρωτοβουλίες ανθρώπων με ψυχή που θυσιάζουν ώρες και προσφέρουν ικανότητες στη βοήθεια συνανθρώπων μας παντού στον κόσμο; Είναι το ίδιο πράγμα μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που προσφέρει περίθαλψη μέσα από φορείς υγείας ή εκκλησιαστικούς με μια οργάνωση που ασχολείται με την παραγωγή νέων ηγετών;








Πώς αξιολογείται μια οργάνωση, στην οποία μετέχουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας με επιστημονικές ικανότητες και ανθρωπιστικές δραστηριότητες και πώς μια οργάνωση, στην οποία μετέχει μια οικογένεια μεγιστάνων ή κάποιοι δημοσιογράφοι που μετέχουν στα κόλπα της εξουσίας;




Οι απαντήσεις ποικίλλουν σε κάθε ερώτημα και συμπερασματικά θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι όλα μπορεί να συμβαίνουν στον χώρο αυτόν. Αναφερόμαστε στην ‘‘υπόθεση’’, γιατί απαντήσεις σαφείς και επίσημα δεν υπήρξαν, παρά τα πολλά ερωτήματα που διατυπώθηκαν.Ακριβώς γι’ αυτό με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ζήτησε από κάθε υπουργείο να μηδενίσει τις παροχές σε κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση και να ερευνηθούν από την αρχή όλες μία προς μία, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουμε. Θα γίνει έτσι;




Μιλήσαμε με τον κ. Μπαλτάκο και μας είπε ότι η κατάσταση στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι χαοτική και δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προαναφέρουμε. Και ακριβώς γι’ αυτό, μας είπε, δόθηκε εντολή για πλήρη χαρτογράφηση και ξεκαθάρισμα του χώρου. Θα υπάρξει διαφάνεια και ξεκαθάρισμα; Το αποτέλεσμα θα δείξει. Αναζητώντας στοιχεία για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, βρήκαμε έναν κατάλογο που είχε δημοσιευτεί πριν από επτά χρόνια στην εφημερίδα ‘‘ΤΟ ΠΑΡΟΝ’’ με αφορμή σχετική εντολή (και τότε…) για ξεκαθάρισμα. Μετά από επτά χρόνια ο πρωθυπουργός μας βεβαιώνει ότι η εντολή του οφείλεται στο ότι τίποτα δεν έγινε. Ελπίζοντας να μην πει το ίδιο ο πρωθυπουργός του… 2020, αρχίζουμε τη δημοσίευση του καταλόγου των περίπου… 400 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας…




Κατάλογος





1. Κοινωνική Αλληλεγγύη – Θεσ/νίκη, (150.000), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Παύλος Νίκογλου, Ιδρυτικά μέλη: Νέτσικας Δ., Γούναρης Δ., Πυργίδου Μ., Γκολέμα Μ., Χιονά Π., Σφακιανάκη Κ., Χομσιόγλου Δ., Τσακτάνης Δ., Ρόμτσου Σ.

2. ‘‘ΚΕΣΣΑ Δήμητρα’’ Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη – Λάρισα, (456.250), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Πιτσούλης Νικόλαος, Ιδρυτικά μέλη: Παπαγγελόπουλος Α., Πέτρου Γ., Ζάρκος Β.

3. Κύκλος της Πάτμου, Ιδρυτικά μέλη: Κυριαζής Δημ., Παπαντωνόπουλος Κων., Χάρη Μπέκετ Μαρία, Ποταμιάνος Γεωρ., Καρράς Κων.

4. Αλληλεγγύη Σωματείο Ανθρ. Υποστήριξης, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Αθανάσιος Νικολαΐδης, Ιδρυτικά μέλη: Χρήστος Σκανδάλης, Δημήτριος Καϊμάς, Παρασκευή Κωστιλίδου.

5. Δίκτυο Μεσόγειος ‘‘SOS’’ – Αθήνα, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Χρυσόγελος Ν., Κουκιάσας Β.

6. Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα – Αθήνα, (127.000), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Κουγιάνος Ι., Ιδρυτικά μέλη: Δανέζης Ε., Εγγλέζος Δ., Κουγιανού Π., Σωτηροπούλου Σ.
7. Ελληνικό Καραβάνι της Αλληλεγγύης, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Παπαδιγενόπουλος Κων., Ιδρυτικά μέλη: Σιάμπου Μαρ., Γιαμουριάδου Ζορ., Καλλιά – Αντωνίου Αγγ., Μπαλοπούλου Παν., Αγιανόζογλου Δ., Αλαβάνος Αλ., Αυγερινός Παρ., Λαμπρίας Παν., Τίκωφ – Βλαχαντώνη Ελένη-Μαρία, Αγιανόζογλου Δ., Κορακιανίτη Αλ., Νικηφόρου – Αναστασιάδη Σοφ….» κ.λπ. κ.λπ.



Τα πρόσωπα του «Κύκλου της Πάτμου»






Στους υπευθύνους της ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου» εμφανίζεται το όνομα Κυριαζής Δημ. Περισσότερα δεν βρήκαμε στη μικρή έρευνα που κάναμε. Είναι Δημήτριος; Είναι Δημοσθένης; Αν είναι Δημοσθένης, πράγμα πολύ πιθανό, βρήκαμε κάποια γραφόμενά του για το περιβάλλον και άλλα σχετικά. Σωστά, άρρητ’ αθέμιτα κ.λπ.




Δεύτερο εμφανίζεται το όνομα Παπαντωνόπουλος Κων. Το πιθανότερο είναι ότι είναι καθηγητής του Κολεγίου… Στο τρίτο όνομα, Γιώργος Ποταμιάνος, πιθανότατα αντιστοιχεί ο μακαρίτης πια (εκτός και αν είναι εγγονός του) γνωστός εφοπλιστής για τον οποίο διαβάζουμε τα εξής:

«[...] Η οικογένεια της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αισθάνθηκε φτωχότερη στο θλιβερό άκουσμα της απώλειας του Γιώργου Ποταμιάνου που συνέβη στη Λισσαβόνα πριν από περίπου ένα μήνα. 
Ο Γιώργος Ποταμιάνος, γόνος της γνωστής οικογένειας που έχει ζωή και δραστηριότητες στην επιβατηγό ναυτιλία πάνω από 150 χρόνια, ήταν γιος του Πέτρου Ποταμιάνου, ο οποίος αποχώρησε από την οικογένεια της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ και ίδρυσε τη ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ με τα ακτοπλοϊκά πλοία ‘‘Γεώργιος Ποταμιάνος’’, ‘‘Θεόδωρος Κολοκοτρώνης’’, ένα από τα πλοία των ιταλικών επανορθώσεων και το ‘‘ΗΠΕΙΡΟΣ’’.
Ο νεαρός τότε Γιώργος, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, με σπουδές Marine Engineering στο Oxford University τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς, αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και σιγά σιγά δημιουργήθηκε μέσα του αμείωτο ενδιαφέρον για το ακτοπλοϊκό πλοίο στην αρχή και για το κρουαζιερόπλοιο στη συνέχεια.
Με την κρουαζιέρα κατ’ αποκλειστικότητα ασχολήθηκε από το έτος 1969 όταν ίδρυσε την εταιρεία POTAMIANOS IONIAN LINES με το μικρό δανέζικο πλοίο HANS BROGE, το οποίο του δόθηκε από την οικογενειακή εταιρεία ως δώρο γενεθλίων. Το πλοίο μετονομάστηκε σε ACHILLEUS και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία για περίπου 15 χρόνια ναυλωμένο κυρίως από Σκανδιναβούς ναυλωτές…» κ.λπ. κ.λπ.



Η διαδρομή της Χάρη Μπέκετ






Στο όνομα Μαρία Χάρη Μπέκετ στεκόμαστε ιδιαίτερα. Το όνομα Μπέκετ αναφέρεται και στους δημιουργούς της ταινίας μεσαίου μήκους. Όμως, πριν από λίγο καιρό, ο γνωστός δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης (ΔΟΛ ,9,84, «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κ.λπ.) έγραψε: «Σήμερα θα αφήσουμε στην άκρη την επικαιρότητα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία σπουδαία Ελληνίδα, που δεν είναι πια μαζί μας. Στα 81 της χρόνια αποχώρησε από τη ζωή, από μια ζωή σαν όνειρο».




Η Μαρία Χάρη Μπέκετ γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον στην Αθήνα. Την επηρέασε βαθιά η γνωριμία της στη Ρόδο το 1948 με τον Φόλκε Μπερναντότ, τον Σουηδό ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για την αραβο-ισραηλινή διένεξη. Ο Μπερναντότ στη διάρκεια του πολέμου είχε βοηθήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων Εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά, τι ειρωνεία, δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα στην Ιερουσαλήμ από σιωνιστική οργάνωση. Η Μπέκετ από αυτή τη γνωριμία θα κρατήσει επαφές και με άλλους Σουηδούς διπλωμάτες.




Ο σημαντικότερος, ο Γενς Έβενσεν, θα αποδειχθεί σταθερός και πολύτιμος σύμμαχος της αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών. Είναι αυτός που θα φέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την «Ελληνική Υπόθεση». Τη σημαντικότερη διεθνή ενέργεια εναντίον της χούντας που θα οδηγήσει στην καταδίκη της και θα την αναγκάσει τον Δεκέμβριο του 1969 να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποφύγει τη βέβαιη αποπομπή της.





Για να φτάσουμε μέχρι εκεί χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί και να τεκμηριωθεί επαρκώς στον διεθνή Τύπο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το τι συνέβαινε στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Και κυρίως τα βασανιστήρια, στην Μπουμπουλίνας, στου Αβέρωφ στον Υμηττό, στην ΕΣΑ, στο καταδρομικό «Έλλη» και αλλού.




Για να υπάρξει αυτή η τεκμηρίωση χρειάστηκαν δύο ενέργειες: Τον Δεκέμβριο του 1968 δύο δικηγόροι, ο Τζέιμς Μπέκετ και ο Άντονι Μαρέκο έρχονται στην Ελλάδα κατόπιν εντολής της Διεθνούς Αμνηστίας να ερευνήσουν για τα βασανιστήρια. Μαζεύουν στοιχεία, κρατούν σημειώσεις, βεβαιώνονται για το σκοτεινό πρόσωπο της χούντας και συντάσσουν την πρώτη έκθεση εναντίον της. Ο Μπέκετ είχε επιλεγεί από τη Διεθνή Αμνηστία και διότι ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα, με τη Μαρία Χάρη Μπέκετ, οπότε γνώριζε πώς να κινηθεί στην Ελλάδα. Ο Μαρέκο, λόγω της εμπειρίας του από τις δίκες της Νυρεμβέργης.

Όμως, τα δικαστήρια χρειάζονται μάρτυρες. Κι εδώ η Μαρία Μπέκετ αποδεικνύεται ο ισχυρός κρίκος. Στήνει ένα ολόκληρο δίκτυο κάτω από τη μύτη της χούντας.




Η σύνδεση με τον Πάμπλο 





Έρχεται σε επαφή αυτή, μια φιλελεύθερη αστή, με έναν άλλο σπουδαίο Έλληνα, έναν διάσημο τροτσκιστή, τον Μιχάλη Ράπτη ή Πάμπλο και αυτός φέρνει για την περίσταση στην Ελλάδα, και μάλιστα στο Χίλτον, έναν ικανό Λατινοαμερικανό πλαστογράφο, τον Πέπε, ο οποίος αναλαμβάνει να φτιάξει το πρώτο πλαστό διαβατήριο στο όνομα Άντονι Θόρτον ενός υπαρκτού προσώπου, ενός Βρετανού δικηγόρου, που επίσης είχε στρατευτεί στην ελληνική υπόθεση.




Με το διαβατήριο αυτό περνάει τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Φεβρουάριο του 1968 ο Περικλής Κοροβέσης. Φιλοξενείται στο σπίτι των Μπέκετ στη Γενεύη όπου και γράφει το βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες», το οποίο με αξιοσημείωτη ταχύτητα μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Σε αυτό περιγράφει τα βασανιστήρια, που υπέστη στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας και στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, από τα οποία υποφέρει ακόμη και σήμερα. Ο Κοροβέσης αποδεικνύεται ένας από τους πολύτιμους μάρτυρες στον διεθνή αγώνα εναντίον της χούντας, μαζί με την Κίττυ Αρσένη και πολλούς άλλους.




Η σχέση της με τον αγώνα των Παλαιστινίων




Η Μαρία Μπέκετ είχε νωρίτερα στρατευτεί και στον παλαιστινιακό αγώνα και είχε στενές φιλικές σχέσεις με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αραφάτ τη βοήθησε πολλές φορές να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου και του Βάσου Λυσσαρίδη, ενώ ήδη είχε γνωριστεί προσωπικά και με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Το 1974 ο Αραφάτ και ο Αμπού Νιντάλ τη βοηθούν στον Λίβανο να στήσει έναν ραδιοφωνικό σταθμό, το «Radio Free Cyprus» στη Βυρηττό αμέσως μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μακάριο. Από εκεί η φωνή του Μακάριου θα κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο την αποτυχία του Ιωαννίδη.





Αντιστασιακή χωρίς «αριστερές» περγαμηνές





Η Μαρία Μπέκετ δεν ζήτησε και δεν πήρε τίποτα στη Μεταπολίτευση για την πολύτιμη προσφορά της, ούτε βγήκε να τη διατυμπανίσει ζητώντας αντιστασιακά πιστοποιητικά. Συνέχισε τη δράση της για το Παλαιστινιακό – κρίμα που δεν έζησε ακόμη λίγες μέρες για να γιορτάσει την αναγνώριση από τον ΟΗΕ του νέου παλαιστινιακού κράτους. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Μαρία Μπέκετ είχε στρατευτεί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Χάρη σε αυτήν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέκτησε τον τίτλο του «πράσινου Πατριάρχη». Οι μεγάλες πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την Οικολογία έγιναν χάρη στη μεθοδικότητα, την εργατικότητα και τη διεθνή ακτινοβολία της Μαρίας Μπέκετ.




Ωστόσο, η Μαρία δεν έχει ακόμη βρει τη θέση της στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο πως εκτός από δύο άρθρα στον ελληνικό Τύπο, ένα του Άλκη Κούρκουλα στο ΑΠΕ, και ένα του Νίκου Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή», δεν υπήρξαν άλλες αναφορές. Αντίθετα, στον διεθνή Τύπο υπήρξαν εκτενή ρεπορτάζ για τον θάνατό της με χαρακτηριστικό το αφιέρωμα της βρετανικής «Independent».




Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Μαρία Μπέκετ δεν ήταν αριστερή. Και επειδή κόντρα στη μονομέρεια που θέλει την Αριστερά τον αποκλειστικό πρωταγωνιστή του αγώνα εναντίον της χούντας, η Μαρία Μπέκετ, η Αμαλία Φλέμιγκ, ο Κωνσταντίνος Ζέππος και άλλοι, αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα Ελλήνων φιλελεύθερων αστών εναντίον της χούντας, ακόμη άγνωστος κι αυτός. Η Μαρία Μπέκετ, όπως έγραψε ο Νίκος Αλιβιζάτος στην «Καθημερινή»,ανήκε σε ένα είδος ανθρώπων, το οποίο σήμερα τείνει να εκλείψει: των αστών που παίρνουν μεγάλο ρίσκο για να υπηρετήσουν ευγενείς σκοπούς χωρίς να προσδοκούν προσωπικά οφέλη…



Έρχονται κι άλλα εδώλια…




Ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τις επόμενες εβδομάδες εναντίον μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ύστερα από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται ότι αποκάλυψε διασπάθιση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία.




Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο των Αρχών θα μπει η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», ενώ σημαντικά στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Ύποπτες κρατικές επιχορηγήσεις ερευνώνται σε άλλες τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα στο ελληνικό παράρτημα ‒ιδρύθηκε το 2004‒ του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στο Ίδρυμα Αγά Χαν και στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, ενώ η έρευνα της Αστυνομίας επεκτείνεται πλέον και σε άλλες οργανώσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας με βάση τον νόμο 3986/2011 που αφορά στα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής την περίοδο 2012-2015».




Ο «Κύκλος της Πάτμου», που θεωρείται ΜΚΟ «ειδικού ενδιαφέροντος» για την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται έως το 2010 να έχει εισπράξει επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ κυρίως για τη διοργάνωση «περιβαλλοντικών συμποσίων» σε όλον τον κόσμο, όπως έχουμε αναφέρει και στα άλλα ρεπορτάζ που περιλαμβάνονται στον φάκελο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 δόθηκε επιχορήγηση στον «Κύκλο της Πάτμου» ύψους 256.000 ευρώ για ένα τέτοιου είδους συμπόσιο που έγινε σε κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.




Για τις νάρκες



Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης φέρεται να έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχή συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων σε εμπόλεμες ζώνες σε Βοσνία, Λίβανο και άλλες χώρες. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε παραστατικά για αυτές τις συναλλαγές.




Να σημειώσουμε, κλείνοντας, ότι στην Πάτμο, μεσοτοιχία με τον Αγά Χαν, είχε αποκτήσει σπίτι από την οικογένεια Κιοσέογλου (Τσιμέντα Χαλκίδας) η σύζυγος του Αντρίκου Ανδρέα Παπανδρέου…

========================

Η ΜΚΟ "Κύκλος της Πάτμου", η RSE και οι "Οικολογικαί δραστηριότητες" του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 




Οι οικολογικές δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου κινούνται έξω από το πνεύμα των αγίων Πατέρων και δεν συνοδεύονται απλώς από συμπροσευχές και μια οικουμενιστική λογική πανθρησκειακής αντιμετώπισης του οικολογικού προβλήματος αλλά φαίνεται πως έχουν και άλλες προεκτάσεις… Στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπάρχει ειδική ενότητα με τίτλο «Οἰκολογικαὶ δραστηριότητες».
Στην ενότητα αυτή μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για την οικολογική δράση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αν και κάποιες από τις υποενότητες είναι κενές (όπως για παράδειγμα η υποενότητα RSE Symposium VI, “Amazon: Source of Life") σε άλλες υπάρχουν ομιλίες και μηνύματα του Πατριάρχη με οικολογικό περιεχόμενο.


Αποκαλυπτικότατο όμως είναι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.rsesymposia.org στην οποία παραπέμπει η ιστοσελίδα του πατριαρχείου. Τι είναι η RSE μπορεί κανείς να ακούσει και στο παραπάνω ρεπορτάζ. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μπορεί επίσης να επιβεβαιώσει την στενότατη σχέση μεταξύ της rse και του «Κύκλου της Πάτμου». Τα συμπόσια που διοργάνωσε ο «Κύκλος της Πάτμου» είναι αυτά τα ίδια συμπόσια για τα οποία περιέχει πλούσιο υλικό η ιστοσελίδα www.rsesymposia.org. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας…


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου