Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Κ α τ α ζ η τ ο ύ ν τ α ι
---------------------------------

Ψεύτες - Ψεύτες - Ψεύτες

Ψέμματα - Ψέμματα - Ψέμματα

Aυτοί αποφάσισαν

να τα γκρεμίσουν ΟΛΑ.

Γκρεμίστε τους.


Ξύπνα λαέ.

Ξεσηκώσου λαέ.



Η Ληστρική και Δικτατορική Συμμορία των Παρανομούντων Αρχιερέων της Αισχύνης της Σερβίας αρνείται να παραλάβη τις συγκεντρωμένες υπογραφές των χριστιανών κατά του επάρατου Οικουμενισμού, του Αθεώτατου Παπισμού και υπέρ του σφαγιασμένου και εξορίστου μητροπολίτου Ράσκας και Πριζρένης ΑΡΤΕΜΙΟΥ.
Oλοι οι αρχιερείς υποτιμούν και περιφρονούν το Λαό.
Τότε γιατί υπάρχουν;
Το ήθος τους, ήθος ρασοφόρων αλητών.
Ποιός διαφωνεί;






Τα βιντεο ληφθηκαν απο τα "θρησκευτικα"






Μια πολιτική δίκη

που πέρασε απαρατήρητη




Ο Σέρβος ιερομόναχος Συμεών διώκεται γιατί εναντιώνεται στα νεοταξικά σχέδια του ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο

Αποκαλυπτικά όσα κατέθεσε ο μαρτυρικός Επίσκοπος Ράσκας Αρτέμιος


Μια πρωτοφανής υπόθεση, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ΜΜΕ, διαδραματίζεται εδώ και μερικούς μήνες στην Ελλάδα. Σέρβος ιερομόναχος, ο π. Συμεών Βιλόφσκι, που βρισκόταν στη χώρα μας για την εκπόνηση του διδακτορικού του, συνελήφθη με σήμα της Ιντερπόλ στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο, με «υποψίες» για κατάχρηση χρηματικού ποσού και ζητήθηκε η έκδοσή του στη Σερβία. Ώσπου να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για την έκδοσή του ή μη, εκρατείτο σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες μέρες οδηγήθηκε και προφυλακίσθηκε στον Κορυδαλλό προκειμένου προχθές να οδηγηθεί στον Άρειο Πάγο, όπου και εξετάσθηκε η αίτησή του για «μη έκδοσή» του στην Σερβία, όπου τον αναμένουν διώξεις για τις αντι-οικουμενιστικές και αντι-νεοταξικές θέσεις του.


Κατά την αγόρευσή του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο π. Συμεών —με στοιχεία αδιάψευστα, κατάθεση εγγράφων και άλμπουμ φωτογραφιών απέδειξε ότι διώκεται για τα πολιτικά, εθνικά και θρησκευτικά του φρονήματα. Μάλιστα, κατόπιν αιτήσεως των δικηγόρων του, που έγινε δεκτή από το Δικαστήριο, εξετάστηκε ο προϊστάμενός του, Σέρβος Μητροπολίτης Ράσκας κ. Αρτέμιος, ο οποίος διαβεβαίωσε το Δικαστήριο για την αθωότητά του και ότι η δίωξή του προέρχεται από Νεοταξικούς κύκλους, οι οποίοι θέλουν να περάσουν τα Νατοϊκά σχέδια στην βασανισμένη περιοχή του Κοσσόβου. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα, υπεύθυνος θα έπρεπε να ήμουν εγώ, που έδινα τις εντολές και όχι αυτός, αλλά εγώ είμαι ελεύθερος».


Πρέπει, λοιπόν, να γίνει ευρύτερα γνωστή η περίπτωσή του π. Συμεών και να υποστηριχθεί το αίτημά του για «μη έκδοσή» του στις Σερβικές αρχές, αφού η δίωξή του γίνεται για ιδεολογικούς λόγους. Tούτο καθίσταται ολοφάνερο και από δημοσίευση στην http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/62822/Fejt-SPC-promenila-stav-o-Kosmetu. Εκεί δίνεται η είδηση ότι «ο ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο Πίτερ Φέιθ χαιρέτισε την αλλαγή στάσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο θέμα της νότιας σερβικής επαρχίας» και «μιλώντας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Φέιθ περιγράφει ως θετική, την μετάβαση σε πιο μετριοπαθή προσέγγιση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου». Είναι φανερό μετά την απομάκρυνση του Επισκόπου Αρτέμιου και του Συμεών Βιλόφσκι.


Παρακολουθήσαμε στον Άρειο Πάγο την διαδικασία, και όπως φαίνεται στο απόσπασμα που παραθέτουμε, πρόκειται για κλασική περίπτωση δίωξης πολιτικών και θρησκευτικών φρονημάτων.

Ζητούμε την κινητοποίηση και την αλληλεγγύη των αντι-οικουμενιστικών

και αντι-νεοταξικών οργανώσεων.

(Όσα παραθέτουμε στη συνέχεια, αποτελούν μέρος της συζήτησης, κατά προσέγγιση).

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου εξέτασε ως μάρτυρα τον Μητροπολίτη Ράσκας κ. Αρτέμιο και τον ρωτά:

Γιατί δεν θέλει να πάει στη Σερβία για να δικασθεί ο ιερομόναχος Συμεών;


Μητρ. Ράσκας Αρτέμιος: Διότι είναι υπόθεση των εκτός Σερβίας δυνάμεων, δηλ. του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής. Δεν πρέπει να πάει εκεί διότι τον περιμένουν να τον κατασπαράξουν.


Πρόεδρος: Και σε τί ενοχλεί; γιατί διώκεται;


Αρτέμιος: Για τις πεποιθήσεις του, για τα πιστεύω του, για τα άρθρα και τα βιβλία που έχει γράψει, για τις μεταφράσεις που έχει κάνει και ενόχλησε κάποιους Επισκόπους, που είχαν ταυτιστεί με τα σχέδια του Κράτους και του ΝΑΤΟ.


Πρόεδρος: Κάνατε τίποτα βίαιες πράξεις; ή απλώς δεν συμφωνούσατε;


Αρτέμιος: Ασφαλώς και δεν προβήκαμε σε βιαιότητες.


Αρεοπαγίτης: Εσείς που ήρθατε να τον υπερασπιστείτε εδώ, ταυτίζεστε πολιτικά-θρησκευτικά με τις απόψεις του κατηγορουμένου ιερομόναχου;


Αρτέμιος: Όχι, αυτός ταυτίζεται με τις δικές μου απόψεις.


Άλλος Αρεοπαγίτης: Τι γνωρίζετε για την κατηγορία της κατάχρησης 340.000 ευρώ;


Αρτέμιος: Αυτά τα χρήματα ήταν δωρεές προς την Μητρόπολη για επισκευές και ανα­καινίσεις. Υπεύθυνος, φυσικά, ως ο Επίσκοπος του Κοσσόβου, ήμουν εγώ, και έδινα εντολές. Οπότε, αν έχουν γίνει ατασθαλίες, κατηγορούμενος έπρεπε να ήμουν εγώ και όχι ο ιερομόναχος Συμεών.


Αρεοπαγίτης: Εσάς σας καταδιώκει το κράτος της Σερβίας.


Αρτέμιος: Όχι, μόνο η Ι. Σύνοδος με «συνταξιοδότησε». Το κράτος δεν με διώκει, γιατί ο λαός ξέρει τα έργα που κάναμε και θα αντιδράσει σε τυχόν δίωξή μου, γι’ αυτό θέλουν να με πλήξουν στο πρόσωπο του ιερομόναχου Συμεών, που ήταν πρωτοσύγκελλός μου. Με τα χρήματα ανεγείραμε πολλές Εκκλησίες και μοναστήρια, πάνω από 30, και έχω εδώ βιβλίο με φωτογραφίες των πολλών έργων που κάναμε. Άρα τα λεφτά πήγαν στα έργα. Όμως, πέρα από τις διαφορετικές τοποθετήσεις μας σε θέματα θρησκευτικά, δεν θελήσαμε να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί ήθελαν τα χρήματα τα οποία προορίζονταν για την ανέγερση των κατεστραμμένων ναών, να τα δώσουμε στους Αλβανούς, για να ξαναφτιάξουν τους ναούς αυτοί που τους …κατάστρεψαν!!! Εμείς, λοιπόν, είμαστε αντίθετοι με αυτό. Θέλαμε τους ναούς μας να τους φτιάξουμε εμείς. Γιατί υπήρχε ο βάσιμος φόβος, να έρχονταν οι Αλβανοί μετά και να έλεγαν, ότι “Eμείς τους φτιάξαμε τους Ναούς και τα μοναστήρια, μας ανήκουν”.


Aλλος Αρεοπαγίτης: Ο Συμεών, ποια σχέση έχει με το Κόσσοβο; Έχει σχέση ο κατηγορούμενος Συμεών με τα του χωρισμού του Κοσσόβου;


Αρτέμιος: Έκανε ό,τι έκανα και εγώ, είχε την ίδια γραμμή με μένα.


Αρεοπαγίτης: Για εξηγείστε μου, λοιπόν. Το ότι τον συνέλαβαν και τον έφεραν εδώ, έχει σχέση με το Κόσσοβο;


Αρτέμιος: Βεβαίως, πέρα από την αντίθεσή του με τον Οικουμενισμό έχει και αυτό σχέση, διότι ―όπως και εγώ― αντιστέκεται στην ολοκλήρωση των σχεδίων της δημιουργίας ανεξαρτήτου Κοσσυφοπε­δίου (ως δευτέρου αλβανικού κράτους στα Βαλκάνια, πράγμα που σημαίνει ―κατά τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων― και την εξασθένηση της Ορθόδοξης Σερβίας με τις ευλογίες του Βατικανού).


Περιμένουμε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας, το οποίο ―από τις ερωτήσεις που έγιναν στον μάρτυρα― φάνηκε ότι αντελήφθη το πρόβλημα και θέλησε να διερευνήσει εάν η δίωξη είναι πολιτική (φανερά διαφοροποιήθηκε ο κ. Εισαγγελέας), να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και υπερβαίνοντας τυχόν διπλωματικές σκοπιμότητες και συμμαχικές πιέσεις να αποφασίσει με βάση το Ελληνικό και το Διεθνές Δίκαιο.

Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2010

Για την «Φιλορθόδοξο Ένωσι “Κοσµάς Φλαµιάτος”»

Ο Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο

Ο Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης

Ὁ Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ ἀπέστειλε πρός τόν Πρωθυπουργό σχετικῶς πρός τό θέμα τῆς προσφυγῆς ὑπέρ τῆς διατηρήσεως τῶν θρησκευτικῶν συμβόλων τήν ἀκόλουθη ἐπιστολή:

Πειραιεύς 9 Ἰουνίου 2010

Πρός τόν

Ἑξοχώτατον Πρόεδρον

Τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως

Κύριον κ. Γεώργιον Παπανδρέου

Μέγαρον Μαξίμου

Εἰς ΑΘΗΝΑΣ

""""""""""""""""""

Ἐξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,

Ἐκ προσώπου τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς, τοῦ εὐαγοῦς Κλήρου καί τοῦ φιλοχρίστου λαοῦ Αὐτῆς, ὑποβάλλω Ὑμῖν πάνυ εὐγνωμόνως θερμάς συγχαρητηρίους προσρήσεις διά τήν Ὑμετέραν ἐξαίρετον Ἀπόφασιν ὡς Πρωθυπουργοῦ καί Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν παρεμβάσεως μεθ’ ἑτέρων χωρῶν τῆς Εὐρωπαϊκῆς οἰκογενείας, ἐνώπιον τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου Δικαιωμάτων τοῦ Ἀνθρώπου ὑπέρ τῆς ἐφέσεως ἥν ἤσκησεν ἡ Ἰταλική Κυβέρνησις κατά τῆς πρωτοδίκου Ἀποφάσεως ἀποκαθηλώσεως τῶν Χριστιανικῶν Θρησκευτικῶν συμβόλων. Ἡ Ὑμετέρα ἐνέργεια, ἀποτελεῖ ἰσχυρόν ῥάπισμα κατά τῶν ἐγνωσμένων διεθνιστικῶν κύκλων τῶν ἐπιδιωκόντων τήν ἀπομείωσιν τῶν Χριστιανικῶν καταβολῶν τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἠπείρου.

Ταπεινῶς εὐχόμεθα εἰς τόν Δωρεοδότην Θεόν ἵνα ἀδιαπτώτως διακρατῆτε τῶν οὐσιωδῶν τοῦ βίου καί εὐόρκως διακονῆτε ἐν τῇ ὑψίστῃ εὐθυνοφόρῳ Ὑμετέρᾳ ἀποστολῇ.

Μετά θερμῶν εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ









τα τραγιά...


Καμαρώσαμε τους αξιότιμους εθνοπατέρες μας να παρλάρουν στο Παρλαμέντο τους.
Για το εργατικό και ασφαλιστικό.
Ανάλλαχτοι ολόιδιοι και ολόφτυστοι.
(Πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων).
Υποδείγματα αμίμητου «ηρωισμού»…
Γιατί είναι ύψιστος «ηρωισμός» να μην κουράζεσαι να επαναλαμβάνεις αενάως τις ίδιες τιποτολογίες.
Και να σκηνοθετείς βατραχομυιομαχίες, προκειμένου να εξαπατήσεις, για μια ακόμη φορά, το Ναστραδίν λαό, για να του πάρεις, όχι πια το πάπλωμα, αλλά το τομάρι.
Και η απόφαση δεδομένη, όπως πάντα.
Όπως στην περίπτωση του νόμου για την ανευθυνότητα των υπουργών.
Ή τη βουλευτική ασυλία.
Και όποια άλλη αλητεία.
Για την καταλήστευση σε βάρος του λαού.
Και προπάντων το αλήστου μνήμης δουλαγωγικό και δουλοκτητικό Μνημόνιο.
Οι εξαιρέσεις -λένε- φταίνε.
Η πλειοψηφία είναι καλοί.
Κι όμως τους σκανδαλοποιούς νόμους τους ψηφίζουν πάντα οι πλειοψηφίες και όχι οι εξαιρέσεις.
Ο παπατζής καραγκιοζοπαίχτης του κατεστημένου χορεύει τις μαριονέτες του έτσι, ώστε, κάθε φορά, μονά ζυγά να ’ναι δικά του.
Και πάντα αυτός να βγαίνει κερδισμένος και πάντα ο λαός χαμένος.
Υπάρχουν «τάχα μου» και κάποιοι-προς στιγμήν-διαφωνούντες με τη σκληρότητα των μέτρων.
Για να εκτονώνουν και χαλαρώνουν με τους ψευτοηρωισμούς τους τον εξουθενωμένο και οργισμένο λαό.
Αλλά, παρά τις «τραγικές» συγκρούσεις, που υποτίθεται ότι βιώνουν, τελικά υποκύπτουν στα «τραγικά» αδιέξοδα…
Γιατί βέβαια «τα λεφτά είναι πολλά».
Και σίγουρα πολύ περισσότερα απ’ το μισθό και τη σύνταξη των 360 ευρώ.
Που, αν τους υποχρέωναν να ζήσουν μόνο με αυτά, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν μάλλον ν’ αυτοκτονούσαν.

Και ο λαός;
Τι κάνει ο λαός!
Ο, τι και τα τραγιά του ανέκδοτου.
Που, αν ορμούσαν όλα μαζί καταπάνω στο χασάπη, που τα ‘σφαζε, θα τον είχαν εξουδετερώσει και θα γλίτωναν.
Αλλά το καθένα σκεφτόταν:
Δε βαριέσαι!
Τώρα κάποιο άλλο σφάζεται.
Μπορεί και να γλιτώσω εγώ…
Και αναχάραζαν ή τρώγαν το χόρτο τους.
Πράσινο ή και γαλάζιο από τη μούχλα…

Άλλωστε τώρα μας αριβάρουν και οι δημοτικές.
Και τ’ αφεντικά θέλουν ν’ αναμετρήσουν το «έχει» τους.
Να ιδούνε πόσοι «ιδανικοί αυτόχειρες» θ’ ακολουθήσουν το σφαγείο του ενός και πόσοι το σφαγείο του άλλου.
Να τους κακοκαρδίσουμε;
Δεν γίνεται!
Καλύτερα στον Καιάδα κι εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και τα τρισέγγονά μας…
Άλλωστε, όπως φαίνεται, κατατρυχόμαστε και από σύμπλεγμα εξαρτήσεως.
Όπως οι μαύροι δούλοι.
Που και μετά τη νόμιμη απελευθέρωσή τους, δεν ήθελαν να ζήσουν ανεξάρτητοι απ’ τους δήμιους και εκμεταλλευτές τους.

Που ’σαι καημένε Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη και Μπότσαρη και Μακρυγιάννη!
Και τόσοι άλλοι αθάνατοι ήρωες…
Που χύσατε το αίμα σας και δώσατε και τη ζωή σας για τη λευτεριά!
Να καμαρώσετε τους προσκυνημένους γραικύλους….
Πώς σέρνονται στο Γκουαντανάμο της τοκογλυφίας και τη Βαστίλη του καπιαλιστικού Μεσαίωνα με τις ατσάλινες αλυσίδες των βαρύτατων χρεών, που χάλκευσαν σε βάρος τους κάποιες πλειοψηφίες εθνοπατέρων…

Παπα-Ηλίας

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010




Και αλλο μάστερ πήρε ο ...σκερτσόζος;;;

Ο ...αψόφητος, εφταψυχος είναι.

Αυτοί οι...κοσμο-γυρισμένοι και ...περιφερόμενοι,

εφτάψυχοι είναι.

ΖΖΖ;

Διαβασατε καλά γιατι το πηρε;

Μάλιστα μετά ξετρελλαμένης χαράς και πολλών ..κουνημάτων;

Για τις σοφές και περιφανείς ιδέες του που "ανοιξαν το δρομο για το θεολογικο διαλογο", μας λενε οι ...ομοερωτικοι ...κιναιδοπαπικοί και παιδεραστες συνάδελφοι ή συναδέλφησές του. Κυρίως ...συναδέλφησες...

Και μαλιστα, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, και μετα ταυτα, "συζητουνται βαθυτερα τα θεματα χωρις να περιοριζεται στην ερμηνεια απλώς αμφιλεγομενων ζητηματων".

Οπως να πουμε, ... το ΠΡΩΤΕΙΟ.

Ηταν, κατά τους ...ομοερωτικούς, αμφιλεγόμενο ζήτημα και "επιφανειακής" ερμηνείας.

Ενώ τώρα το συζηταμε... σε ...βάθος!

Ιδεα του ...σκερτσοζου του Ζηζιουλα ηταν.

Καταλαβατε;

Και τωρα, απο εδω και περα, οπως το πρότεινε και το πετυχε σε ολες τις κατα τοπους εκκλησιες, το συζητουμε ΣΕ ΒΑΘΟΣ.

Ο ίδιος μας το φανερωσε.

Οχι οπως πριν "στην ερμηνεια απλως", δηλαδη ..ξοπετσα και επιδερμικά, αλλα βαθεια, πολυ βαθεια, ....βαθυπρωκτα, κατα καποιον ...εξ Αυστραλιας ρασοφορον!!!

"Στον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, απονεμήθηκε ο τίτλος για την συμβολή του στην θεολογία όσον αφορά την επαναπροσέγγιση μεταξύ των Εκκλησιών. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η συμβολή του, στο θέμα της ευχαριστιακής διάστασης της Εκκλησίας, καθώς και ότι οι θεολογικές του ιδέες, άνοιξαν τον δρόμο για τον οικουμενικό διάλογο, όπου συζητούνται βαθύτερα θέματα χωρίς να περιορίζεται στην ερμηνεία απλώς αμφιλεγόμενων ζητημάτων".
















Ο Νόμιμος και Κανονικός

μητροπολίτης Αττικής

και Μεγαρίδος

κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

μιλάει γιά όλα


Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου

Β΄μέρος

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Amen.gr ο Μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης μιλάει για τον Αρχιεπίσκοπο και το ενδεχόμενο συνάντησής μαζί του, για την «χειμερινή σιωπή» της Εκκλησίας, για τα περιβάλλοντα και τα επιτελεία. Σχολιάζει την παρουσία του κ.Ιερωνύμου στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ αναφέρεται και στους νεοεκλεγέντες μητροπολίτες Κηφισίας και Ιλίου. Ο Μητροπολίτης Νικόδημος απαντά σε ερωτήματα του Νίκου Παπαχρήστου σχετικά με τις δικές του επιλογές και την στάση της Ιεραρχίας απέναντί του.

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που ο Μητροπολίτης Νικόδημος μιλάει για όλους και για όλα. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του ( http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2738 ) μίλησε για τους Αρχιεπισκόπους Ιερώνυμο Α’, Σεραφείμ και Χριστόδουλο καθώς και για τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’. Αποκάλυψε τις συζητήσεις που είχε με τον μακαριστό Σεραφείμ αλλά και τις υποσχέσεις που έλαβε πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008.

Όπως είπε ακόμα δεν τον επισκέφθηκε η τριμελής επιτροπή εκ Αρχιρέων που όρισε η Σύνοδος για να του ανακοινώσει επισήμως την πρόσφατη απόφαση που έλαβε για την υπό όρους άρση του επιτιμίου ακοινωνησίας που του έχει επιβληθεί. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Νικόδημος δεν δέχεται το επιτίμιο και κατέστησε σαφές μέσω του Αmen.gr ότι δεν πρόκειται να πάρει μαζί του αλλά ούτε και θα μείνει στη ζωή της Εκκλησίας ο στιγματισμός που του έκαναν.

Ακολουθεί το Β’ μέρος της συνέντευξης του Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος Νικοδήμου στον Νίκο Παπαχρήστου:

Νίκος Παπαχρήστου.: Στις Μητροπόλεις Κηφισίας και Ιλίου που προέκυψαν από τη διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αττικής, με σκοπό την καλύτερη διαποίμανση των πιστών…

Μητροπολίτης Νικόδημος:
Είναι αλήθεια ότι γι’ αυτό έγινε;

Ν.Π.: Εσείς για ποιο λόγο πιστεύετε;

Μητρ.Νικόδημος:
Δεν ξέρω, πώς να ξέρω… Γι’ αυτό έγινε;

Ν.Π.: Στις νεοσύστατες αυτές Μητροπόλεις εξελέγησαν δύο νέοι επίσκοποι. Είχατε κάποια επικοινωνία μαζί τους;

Μητρ. Νικόδημος:
Tι επικοινωνία να έχουμε;

Ν.Π.: Ακούγεται ότι σας επισκέφθηκαν…

Μητρ.Νικόδημος:
Όχι. (παύση) Μήπως έχω καμία υποχρέωση να κάνω εγώ κάποια επίσκεψη;

Ν.Π.: Ρωτώ γιατί ο Ιλίου σε συνέντευξή του στο Amen.gr, μεταξύ άλλων, είχε πει ότι θα σας επισκεφθεί… Άλλωστε στην χειροτονία του απηύθυνε και ένα μήνυμα προς εσάς…

Μητρ.Νικόδημος:
Θα σας παρακαλέσω να μη μου το πείτε αυτό το μήνυμα. Σας παρακαλώ να το αφήσετε στην άκρη…

Ν.Π.: Δεν θέλετε να το σχολιάσετε…

Μητρ.Νικόδημος:
Δεν θα ήθελα, μην μου το λέτε…

Ν.Π.: Είναι χειροτονία σας…

Μητρ.Νικόδημος:
Ε, ακόμα καλύτερα… Δεν θέλω να σχολιάσω, διότι απλούστατα και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πως ήρθε και πως ξανάρθε εδώ και όλα τα υπόλοιπα…

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, στο έντυπο σας «Ελεύθερη Πληροφόρηση», χρησιμοποιείτε κάποιες φορές σκληρή γλώσσα. Πιστεύετε ότι βοήθησε η κριτική που ασκήσατε μέσα από το έντυπό σας, την επικοινωνία σας με το Σώμα της Ιεραρχίας;

Μητρ.Νικόδημος:
Αυτό δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσει κανείς αμέσως. Μερικά πράγματα διαβάζονται, κρίνονται, συζητούνται, επηρεάζουν ενδεχομένως και κάποιες απόψεις και μερικά πράγματα διαβάζονται στην επόμενη δεκαετία ή στον επόμενο αιώνα. Το να φωτογραφίζει κανείς μια πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι αυτομάτως αλλάζει και η πραγματικότητα αυτή. Αλλά ενδεχομένως αυτή η «φωτογραφία» αποτελεί μια επισήμανση του τι πρέπει να γίνει ή τι επείγεται να γίνει. Δεν ξέρω πόσο βοηθάει. Προσωπικά αισθάνομαι ότι είμαι υποχρεωμένος, όχι μόνο στο Σώμα της Ιεραρχίας, αλλά να δώσω μια εικόνα της Εκκλησίας αυτής της στιγμής. Αν αυτό βοηθήσει ή δεν βοηθήσει…

Ν.Π.: Mε τι σκοπό;

Μητρ.Νικόδημος:
Έτσι αδελφέ μου έχουμε ολόκληρη την ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό, από την Καινή Διαθήκη μέχρι σήμερα, που περνάει απ’ όλα τα Πατερικά κείμενα η ιστορία, συμπληρώνουμε, σχηματίζουμε την εντύπωση για την εξέλιξη της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, από τα κείμενα αυτά. Όχι από τους εκτός Εκκλησίας. Αλλά από την κριτική που έχει γίνει μέσα από την Εκκλησία. Η ίδια η Καινή Διαθήκη μιλάει για αδυναμίες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, για αδυναμίες των Αποστόλων, τα κείμενα των Αποστολικών Πατέρων της πρώτης Αποστολικής περιόδου πάλι κάνουν λόγο για διάφορες αδυναμίες εκκλησιαστικών παραγόντων, τα κείμενα των Πατέρων επανέρχονται και έτσι γνωρίζουμε λεπτομέρειες, για παράδειγμα ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος και οι επίσκοποι αυτής της περιόδου, φωνάζουν και διαμαρτύρονται, λέγοντας «που ήμασταν και που φτάσαμε».
Επομένως δεν σημαίνει ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει κριτική. Και ούτε σημαίνει ότι αυτή η κριτική είναι η αρίστη ή η αποτελεσματικότερη αλλά ενδεχομένως κάποτε βοηθήσει σε κάτι. Μπορεί σήμερα, μπορεί αύριο ή μεθαύριο.

Ν.Π.: Να γυρίσουμε άλλη μια φορά πίσω στα γεγονότα που αποδείχθηκαν καθοριστικά για την πορεία σας… Όταν αποφασίστηκε η απομάκρυνση σας από τον θρόνο, ήσασταν ο μόνος «Ιερωνυμικός» μητροπολίτης ή απομακρύνθηκαν και όλοι όσοι εξελέγησαν εκείνη την περίοδο;

Μητρ.Νικόδημος:
Όχι όλοι. Αυτά είναι γνωστά. Και με τι κριτήρια έγιναν οι απομακρύνσεις... Κανένας δεν εκλήθη σε απολογία. Για τους εννέα, διαβάστηκαν οι φάκελοι και σε δύο ώρες μέσα, ετέθησαν εκτός των Μητροπόλεων τους. Για όνομα του Θεού. Σε δύο ώρες αποπέμφθηκαν εννέα μητροπολίτες. Υπήρξε δε και η περίπτωση του μακαρίτη του Κιλκισίου που δεν ήταν «Ιερωνυμικός», γιατί είχε γίνει νωρίτερα,εναντίον του οποίου είχαν διαταχθεί ανακρίσεις από τον τότε Πατρών Νικόδημο, και ο Σεραφείμ είπε, και αυτό είναι επισήμως καταγεγραμμένο, «προτείνω ο φάκελος των ανακρίσεων να τεθεί στο αρχείο και να κηρυχθεί έκπτωτος ο Μητροπολίτης»…

Ν.Π.: Εσείς γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτή η «διάκριση»; Έγινε κάποια επιλογή;

Μητρ.Νικόδημος:
Τώρα και εγώ δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό ακριβώς γιατί δεν ήμουν μέσα…

Ν.Π.: Ναι αλλά σεβασμιώτατε δεν διερωτηθήκατε ποτέ; Δεν θελήσατε να μάθετε τα κριτήρια;

Μητρ.Νικόδημος:
Κοιτάξτε, είχε ακουστεί τούτο. Ότι υπήρχε η πρόθεση να προχωρήσει περισσότερο και ο τότε Λαμίας Δαμασκηνός είπε στον Σεραφείμ, «μην τους βάλουμε και όλους και γίνει μεγάλος θόρυβος. Σιγά, σιγά…». Και έγινε αυτή η πρώτη φάση, περιμένοντας την στιγμή να κάνουν τη δεύτερη. Αλλά στο μεταξύ έπεσε η Δικτατορία, γιατί αυτές οι απομακρύνσεις έγιναν αρχές Ιουλίου, έπεσε η Δικτατορία και σταμάτησαν όλα…

Ν.Π.: Και έρχεται ύστερα από χρόνια η δικαστική δικαίωσή σας…

Μητρ.Νικόδημος:
Ναι.

Ν.Π.: Κατά τους νόμους της Πολιτείας…

Μητρ.Νικόδημος:
Ναι.

Ν.Π.: Και τότε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφειμ έκανε ορισμένες προτάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος…

Μητρ.Νικόδημος:
Δεν έκανε προτάσεις. Έπαιζε παιχνίδι. Μη γελιόμαστε. Μη γελιόμαστε.

Ν.Π.:Κάποιοι επέλεξαν να πάνε σε άλλη Μητρόπολη, όπως ο μακαριστός ο Απόστολος στο Κιλκίς…

Μητρ.Νικόδημος:
Απλώς, απλώς… ε, δυο, τρεις περιπτώσεις… αυτές…

Ν.Π.: Ποιοι δεν είχατε δεχθεί την πρόταση Σεραφείμ…

Μητρ.Νικόδημος
: Ποια πρόταση. Δεν υπήρχε καμία…

Ν.Π.: Σε εσάς δεν έκανε;

Μητρ.Νικόδημος:
Κάποτε, μετά από καιρό, μου έκανε πρόταση να πάω στην Αμαλιάδα. Να κάνω τι;

Ν.Π.: Σε προσωποπαγή Μητρόπολη;

Μητρ.Νικόδημος:
Καταρχήν είναι απαράδεκτες οι προσωποπαγείς Μητροπόλεις και το ξέρετε αυτό. Και όταν υπήρξε μεταγενέστερο θέμα, όταν δεν πήγαν οι μητροπολίτες στην Αλβανία και είπαν να γίνουν προσωποπαγείς Μητροπόλεις, ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι δεν γίνεται γιατί δεν το επιτρέπουν οι Ιεροί Κανόνες. Πως εγώ να το δεχόμουν αυτό;

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, υπήρξαν όμως αδελφοί σας που δέχθηκαν την αποκατάστασή τους σε άλλες μητροπόλεις…

Μητρ.Νικόδημος:
Υπήρξαν αδελφοί μου, εγώ όμως δεν συμφώνησα…

Ν.Π.: Εσεις δηλαδή επιθυμούσατε να αναλάβετε την χηρεύουσα Μητρόπολη Αττικής…

Μητρ.Νικόδημος:
E, λοιπόν; Τι εμπόδιζε; Τι εμπόδιζε;

Ν.Π.: Πιστεύετε ότι αυτό αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία η Σύνοδος πήρε την απόφαση του επιτιμίου της ακοινωνησίας; Αν δεν κάνω λάθος λόγω της αρνήσεως σας προχώρησε στην απόφασή της…

Μητρ.Νικόδημος:
Εάν είχε πρόβλημα, είχε τη δυνατότητα να με καλέσει σε απολογία. Και να είναι αξιοπρεπέστατη η πράξη τους. Δεν έγινε…

Ν.Π.: Άρα ήταν μια αναξιοπρεπής απόφαση;

Μητρ.Νικόδημος:
To κάθε τι που αποφασίζει έτσι ο οποιοσδήποτε μεταξύ καφέ και γλυκού, να γίνει έτσι ή αλλιώς κάτι, αυτό είναι απαράδεκτο…

Ν.Π.: Απαντήστε μου παρακαλώ. Χαρακτηρίζετε την απόφαση αναξιοπρεπή;

Μητρ.Νικόδημος:
Και για εκείνους που το προτείνανε και για εμένα αν θα τη δεχόμουν… Από την στιγμή που βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν υποχρεωμένη η Σύνοδος να δεχθεί την απόφαση αυτή.

Ν.Π.: Εσείς ζητούσατε την Μητρόπολη Αττικής ή την επιστροφή σας στην παλαιά Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος;

Μητρ.Νικόδημος:
Κοιτάξτε, αυτό το θέμα δεν ετέθη καθόλου. Ούτε από εμένα, ούτε εκείνοι μου είπαν τίποτα, ούτε με ρώτησαν ποτέ. Απλούστατα προ του θανάτου του Δωροθέου, το ‘91 ή ‘92, ο Σεραφείμ είχε κάνει μια ευρύτερη επιτροπή στην οποία προήδρευε ο μακαρίτης ο Μεσσηνίας και ήθελε τις απόψεις μας. Εγώ τότε πρότεινα το εξής. Επειδή ο Δωρόθεος ήταν και σε αυτή την ηλικία, δεν θα ήθελα να βρισκόταν εκτός Μητροπόλεως, πρότεινα να έπαιρνε ένα κομμάτι, το Μαρούσι για παράδειγμα, να έχει πόρους, να λειτουργεί και εγώ να πάρω την λάντζα, την υπόλοιπη περιοχή.

Ν.Π.: Εσείς δηλαδή προτείνατε να γίνει το Μαρούσι χωροεπισκοπή;

Μητρ.Νικόδημος:
Προσωρινά…

Ν.Π.: Μα πριν είπατε ότι οι Κανόνες δεν επιτρέπουν προσωποπαγείς Μητροπόλεις…

Μητρ.Νικόδημος:
Ετίθετο θέμα προσωποπαγών Μητροπόλεων. Εγώ προσωπικά δεν δεχόμουν να αναλάβω… Πρότεινα να αναλάβει εκείνος και όποιος πέθαινε πρώτος, και θα μπορούσα να είχα πεθάνει εγώ, ο άλλος θα αναλάμβανε το σύνολο της Μητρόπολης.

Παρενέβη λοιπόν ο τότε Πατρών και μου είπε: «Τι θα λέγατε για την χρυσή τομή». Του απάντησα και εγώ ότι «χρυσή τομή» είναι μισοί δήμοι και μισές κοινότητες.

Ν.Π.: Δηλαδή προτείνατε τη διχοτόμηση της Μητροπόλεως…

Μητρ.Νικόδημος:
Ναι. Και μάλιστα πήρα ένα χαρτί και το έγραψα με τα δικά μου γράμματα. «Η πρότασή είναι ίσοι δήμοι και ίσες κοινότητες». Ακολούθησε διάλλειμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Και επιστρέφει και μου λέει, «αν θέλετε να μας δώσετε μια επιστολή ότι εμπιστεύεστε να ρυθμίσει το θέμα η Ιερά Σύνοδος». Τους απάντησα, «με συγχωρείτε, έρχομαι και δέχομαι να κουβεντιάσουμε γιατί η Σύνοδος έκανε ό,τι έκανε. Πως θέλετε να την εμπιστευθώ να λύσει το θέμα». Έκανα συγκεκριμένη πρόταση. Πως μπορούσα να έχω εμπιστοσύνη σε αυτό το Σώμα που μου έκανε όλη αυτή την ιστορία και να τους έλεγα να έκαναν ότι νόμιζαν…

Μετά έκαναν μια προσωποπαγή Μητρόπολη στα Λιόσια και έκαναν και εκλογή και εξέλεξαν τον Θεολόγο. Και φυσικά δεν δέχθηκε.

Ύστερα από καιρό συνεδρίασε η Ιεραρχία και μας κάλεσαν και πήγαμε σε ένα γραφείο και περιμέναμε. Και ήρθε ο τότε Πατρών και άρχισε να μας λέει κάτι «νεφελώδη» πράγματα περί σύστασης νέων μητροπόλεων. Όποτε του είπαμε ότι αφού δεν γνωρίζαμε κάτι συγκεκριμένο ας μας έδιναν γραπτώς μια συγκεκριμένη πρόταση. Ο Πατρών δεν απήντησε και επιστρέφοντας στην αίθουσα της Ιεραρχίας είπε ότι αρνηθήκαμε την πρότασή του και κάθε συνεννόηση και ότι προτιμήσαμε το επιτίμιο της ακοινωνησίας. Και έτσι δια βοής η Ιεραρχία επικύρωσε την απόφαση της Μικρής Συνόδου που είχε επιβάλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας. Από όλα αυτά ποιο είναι το συμπέρασμα;

Οπότε οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται τώρα ή μπαίνουμε σε ένα άλλο κλίμα σοβαρότητας, αδελφικής κοινωνίας, αλλά πραγματικά αδελφικής κοινωνίας και με τη διάθεση να κλείσουμε μια πληγή ή πάλι παίζουνε παιχνιδάκια και προσπαθούνε κάπου με τα παιχνιδάκια αυτά να πάρουν μια συγκατάθεση από το Νικόδημο και να πουν ότι έκλεισε το θέμα.

Ν.Π.: Άρα προς αυτή την κατεύθυνση ποια κίνηση πρέπει να υπάρξει και κατά πόσο αυτή μπορεί να συνδέεται με όρους;

Μητρ.Νικόδημος:
…Μια κίνηση που να έχει μια βαθιά ειλικρίνεια και να θέλει πράγματι να θεραπεύσει. Στις πληγές πάντοτε ζητάμε την θεραπεία. Το να έρθει κάποιος να σου «σκάβει» την πληγή δήθεν ότι την θεραπεύει, αυτό δεν είναι θεραπεία.

Ν.Π.: Θα μπορούσε όμως κάποιος να πει ότι, να ο Κιλκισίου έκανε υπακοή στην Εκκλησία και δέχθηκε την Μητρόπολη που του προσέφερε. Ενώ ο Νικόδημος δεν έκανε υπακοή…

Μητρ.Νικόδημος:
Έχω το δικαίωμα να μην δεχθώ. Δεν είμαι υποχρεωμένος από τίποτε. Έχω δικαίωμα να μην δεχθώ. Και όταν έχω τους Κανόνες οι οποίοι δεν μου δίνουν το δικαίωμα να δεχθώ δεν μπορεί κανένας να μου πει τι έκανε ο Απόστολος και τι έκανε ο οποιοσδήποτε άλλος. Κοιτάξτε, εάν εκείνη την εποχή γινόταν δεκτός ο Απόστολος στην Ζάκυνθο, όπου ήταν προηγουμένως μητροπολίτης, και τον έπαιρναν τον Παντελεήμονα και τον πήγαιναν οπουδήποτε αλλού θα είχε απαλλαγεί η Εκκλησία από όλες τις γνωστές δοκιμασίες… Γιατί αν ο Παντελεήμονας δεχόταν και έφευγε τότε από την Ζάκυνθο, θα τον έβαζαν κάπου αλλού οπωσδήποτε, αλλά δεν θα γινόταν όλη αυτή η ιστορία μετά, που η Εκκλησία πληγώθηκε φοβερά…

Ν.Π.: Είχα σκοπό να μιλήσουμε μόνο για ό,τι συνδέεται με την υπόθεσή σας. Εφόσον όμως αναφερθήκατε στον κ.Παντελεήμονα δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω αν θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο…

Μητρ.Νικόδημος:
Ξέρετε, δεν θα ήθελα να αναφερθούμε στο θέμα αυτό…

Ν.Π.: Αν αύριο σας καλούσε ο Αθηνών στην Αρχιεπισκοπή να κουβεντιάσετε θα πηγαίνατε;

Μητρ.Νικόδημος:
Θα πήγαινα. Γιατί να μην πάω; Τώρα τι θα κουβεντιάζαμε… που να ξέρω τι θα κουβεντιάζαμε.

Ν.Π.: Θα εκφράζατε ένα παράπονο γιατί τόσο καιρό περιμένετε;

Μητρ.Νικόδημος:
Γιατί να μην… δεν έχω δικαίωμα να έχω ένα παράπονο; Δεν έχω δικαίωμα; Όταν αυτό γίνεται το 2008 (σ.σ. που ο Αρχιεπίσκοπος του είπε ότι θέλει να συναντηθούν) και φτάνουμε στο 2011, και γίνονται στο μεταξύ διάφορες κινήσεις… γιατί… Και εκείνος δεν θα έχει τη διάθεση να ακούσει τα παράπονά μου; Είναι κακό πράγμα; Είναι και αυτό αμαρτία; Αν μου το καταλογίζουν και αυτό ως αμαρτία…

Ν.Π.: Με μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσατε να ξεπεράσετε τα προβλήματα;

Μητρ.Νικόδημος:
Αδελφέ μου, δεν μπορώ να πω καμία κουβέντα γιατί μέχρι την στιγμή αυτή δεν έχω κάποιες ενδείξεις για το πώς και τι… Κουβέντιασα απόψε μαζί σας, μια χαρά. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Και εσείς ήρθατε εδώ με καλή διάθεση να κουβεντιάσουμε. Και κουβεντιάσαμε. Από εκεί και πέρα αν κουβεντιάσουμε (σ.σ. με τον Αρχιεπίσκοπο) με μια πρόθεση για τούτο ή το άλλο… Αλλά εκείνο που δέχομαι είναι με καλέσουν σε απολογία (χτυπάει δύο φορές το χέρι στο τραπέζι). Όταν με καλέσουν σε απολογία θα καθίσω ως σε δικαστήριο. Είναι αδιανόητο επί τριάντα έξι χρόνια να δέχεται κανείς ποινές χωρίς καμία διαδικασία δικαστική. Είναι απαράδεκτο…

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, να γυρίσουμε για άλλη μια φορά πίσω στον χρόνο και σε εκείνη την αμφιλεγόμενη περίοδο του Ιερωνύμου Α’ – της εκκλησιαστικής εκτροπής όπως είπαμε νωρίτερα ότι την ονομάζουν κάποιοι- και της μετάβασης στην εποχή Σεραφείμ. Είναι μια περίοδος που έγιναν πολλά πράγματα…

Μητρ.Νικόδημος:
Ναι, κοιτάξτε σε αυτό δεν έχω καμία δυσκολία να δεχθώ ή να απορρίψω τίποτε. Έγραψα πρόσφατα ότι φταίει το όλο σύστημα. Εγώ θα ήθελα χωρισμό της Εκκλησίας από την Πολιτεία. Γιατί η Εκκλησία τουλάχιστον στον 20ο αιώνα έχει υποστεί φοβερές ταλαιπωρίες εξαιτίας αυτής της σχέσεως. Φοβερές ταλαιπωρίες. Το ότι έγινε η αριστίνδην Σύνοδος είναι το λιγότερο. Το μικρότερο. Η μεγάλη ζημιά έγινε από το 1916 με το ανάθεμα του Βενιζέλου. Από τότε ξεκίνησε μια περιπέτεια για την Εκκλησία, τραγική. Αλλαγές επισκόπων, το ένα, το άλλο, χίλια πράγματα…

Ν.Π.: Έχει λόγους να φοβάται η Εκκλησία από έναν πιθανό χωρισμό της από το Κράτος;

Μητρ.Νικόδημος:
Τίποτα δεν έχει να φοβηθεί… Έχουμε συνηθίσει σε αυτό το σχήμα και μας αρέσει η παρουσία του «Χωροφύλακα»… Όχι, καθόλου δεν έχει να φοβηθεί…

Ν.Π.: Γιατί, Σεβασμιώτατε, δημιουργείται η αίσθηση ότι η Ιεραρχία επισείει τον κίνδυνο διάλυσης της Εκκλησίας από έναν τέτοιο χωρισμό ενώ στην Κοινωνία ακούγονται απόψεις ότι η Εκκλησία δεν θέλει τον χωρισμό για να μην χάσει τα λεφτά από το Κράτος…

Μητρ.Νικόδημος:
Ακούστε, η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Έχουμε απλούστατα συνηθίσει αυτό το σχήμα. Είναι δάνειο από την Ρωσική Εκκλησία, από την εποχή του Πέτρου του Μεγάλου… Αυτή την στιγμή η Ρωσική Εκκλησία έχει απαγκιστρωθεί από αυτό το σχήμα, κινείται ελεύθερα και δεν υπάρχει στην οικουμένη καμία Ορθόδοξη Εκκλησία που να έχει τέτοια εξάρτηση με το Κράτος παρά μόνο η Ελληνική.

Ν.Π.: Για τον χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας παίζει ρόλο και το… πρωτόκολλο;

Μητρ.Νικόδημος:
Δυστυχώς, το Πρωτόκολλο παίζει ρόλο… Και τι ρόλο έχει αυτό το πράγμα… Ξέρεις ότι θα πάει ο Δεσπότης και ότι θα πάει και ο Νομάρχης από κοντά… Και τι έγινε; Άμα δεν θέλει ο άνθρωπος να μην πάει… Θέλει να έρθει στην Εκκλησία (σ.σ. ο πολιτικός) να κοπιάσει. Δεν θέλει, να μην έρθει.

Κάποτε ήμουν στην Μυτιλήνη και ετέθη θέμα ποιος θα πάει μπροστά, ο Νομάρχης ή ο Δεσπότης. Είπανε να πάει ο Νομάρχης. Και ο Δεσπότης δεν δεχόταν να πάει μπροστά ο Νομάρχης. Αφορμή ήταν η έλευση στο νησί ενός επισήμου από την Αθήνα. Κάποιου υπουργού. Και θα πήγαιναν να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο και ο Νομάρχης και ο Δεσπότης. Ο δρόμος όμως προς το αεροδρόμιο, εκείνη την εποχή, ήταν στενός. Να πάνε και τα δύο αυτοκίνητα δεν γινόταν. Να πάει μπροστά ο Νομάρχης δεν δεχόταν ο Δεσπότης. Να πάει μπροστά ο Δεσπότης δεν δεχόταν ο Νομάρχης και είχε γίνει ολόκληρο θέμα. Τελικά ο Δεσπότης (σ.σ. από τότε) έπαιρνε το Νομάρχη στο αυτοκίνητό του και πήγαιναν μαζί… Λοιπόν τέτοια πράγματα θα κυνηγάμε;

Ν.Π.: Εξαντλείται η συζήτηση σε κοσμικά πράγματα…

Μητρ.Νικόδημος:
E, πάει τέλειωσε…

Ν.Π.: Υπάρχει εκοσμίκευση στην Εκκλησία σήμερα;

Μητρ.Νικόδημος:
Δυστυχώς ναι. Να σας πω ότι δεν υπάρχει; Δυστυχώς ναι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι απαραίτητο αυτό το πρωτόκολλο. Εντάξει, θα κουβεντιάσουμε και με τον Υπουργό και με το Νομάρχη. Όπως με όλους τους πολίτες. Γιατί να μην κουβεντιάσουμε. Και θα υπάρξουν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε με συνεργασία.

Ν.Π.: Μετά την εκλογή σας, φαντάζομαι, θα δώσατε την καθιερωμένη διαβεβαίωση ενώπιον, τότε, του βασιλέως…

Μητρ.Νικόδημος:
Όπως ήταν καθιερωμένο…

Ν.Π.: Είναι κάτι σωστό να γίνεται αυτό; Ένας Ιεράρχης της Εκκλησίας…

Μητρ.Νικόδημος:
Κοιτάξτε, θεολογικά δεν στηρίζεται. Έχει επικρατήσει από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό μέχρι σήμερα… Είναι το σχήμα που επικρατεί με το Σύνταγμα και τους νόμους που υπάρχουν στην Ελληνική Πολιτεία. Τίποτα άλλο… Θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτό το πράγμα.

Ν.Π.: Άρα η Εκκλησία θα πρέπει να διοικείται μόνο από τους Ιερούς Κανόνες και όχι από τους νόμους…

Μητρ.Νικόδημος:
Κοιτάξτε, ουσιαστικά από τους Κανόνες θα πρέπει να διοικείται. Τι δουλειά έχει ο νόμος… Ο νόμος απλούστατα λέει ότι σε κάποια περίπτωση θα παρέμβει ο «χωροφύλακας»…

Ν.Π.: Όπως στη δική σας περίπτωση με τη δικαίωσή σας από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Εκεί χρησιμοποιήσατε το νόμο…

Μητρ.Νικόδημος:
Ναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας… Αλλά κοιτάξτε και πάλι ο νόμος του Κράτους για ορισμένα πράγματα μπορεί να ισχύσει. Για παράδειγμα η Ελληνική Εκκλησία της Αμερικής, είναι εντελώς αποδεσμευμένη, δεν έχει καμία σχέση με το Κράτος. Εάν όμως υπάρξει μια εσωτερική ανωμαλία στην Αρχιεπισκοπή ή σε κάποια Μητρόπολη έχει το δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να πάει στο δικαστήριο. Διότι είναι μεν ελεύθερη, αποδεσμευμένη η Εκκλησία, έχει έναν εσωτερικό Κανονισμό. Αν παραβιασθεί αυτός ο Κανονισμός, μπορεί να πάει κάποιος στο δικαστήριο.

Ν.Π.: Όμως η προσφυγή στην κοσμική Δικαιοσύνη για την επίλυση εκκλησιαστικών ζητημάτων δεν μαρτυρεί ότι είτε δεν εφαρμόζονται οι Κανόνες είτε δεν επαρκούν στην σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή;

Μητρ.Νικόδημος:
Εάν δεν επαρκούν, εάν υπάρχει πρόβλημα ανεπαρκείας μπορεί να το αντιμετωπίσει η Εκκλησία σε μια Πανορθόδοξη Σύνοδο ν’ αλλάξει, να τροποποιήσει κάποιον Κανόνα κλπ. Αλλά σοβαρά, όχι στο πόδι. Ούτως η άλλως, αυτοτελώς, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί ν’ αλλάξει κάποιον Κανόνα. Αν ένας Κανόνας δεν είναι επίκαιρος πρέπει να το φέρει σε μια Πανορθόδοξη διάσκεψη και εκεί ν’ αλλάξει.

Ν.Π.: Αυτοί οι Κανόνες που υπάρχουν, εφαρμόζονται;

Μητρ.Νικόδημος:
Εγώ, άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο, είδα και στα δικά σας τα γραπτά, να λέει ότι εμείς πορευόμαστε με οδηγό τους Κανόνες. Επομένως τι με ρωτάτε… Έχετε επίσημη τοποθέτηση. Το λέμε αυτό, αδελφέ μου, το λέμε και το παραβιάζουμε. Εκεί είναι το δράμα. Το λέμε και το φωνάζουμε και το παραβιάζουμε. Για ποιο λόγο; Και οι Κανόνες που παραβιάζονται, δεν είναι Κανόνες που έρχονται σε σύγκρουση με σχήματα της ζωής της σημερινής. Απλούστατα δεν μας συμφέρουν στις ίντριγκες. Δεν μας εξυπηρετούν.

Ν.Π.: Η εικόνα που εμφανίζει πολλές φορές η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ότι άλλοτε επικαλείται τους Ιερούς Κανόνες και άλλοτε «κρύβεται» πίσω από τους νόμους του Κράτους…

Μητρ.Νικόδημος:
E, αυτό είναι το θέμα. Αυτό είναι. Και αυτό είναι το απαράδεκτο. Αυτό είναι το απαράδεκτο. Ξέρουμε σε ποια βάση στεκόμαστε. Έχουμε Κανόνες. Έχουμε αυτούς τους πέντε, δέκα Κανόνες. Αυτό είναι. Και μπορείτε να έρθετε εσείς να μου πείτε εμένα, «αυτό το πράγμα το παραβίασες». Τώρα αυτή γενική φράση, «έχουμε Κανόνες» ή «έχουμε Νόμους» και τα παραβαίνουμε όλα και τα κάνουμε μαλλιά κουβάρια, πως εξηγείται;

Ν.Π.: Πως σας φάνηκε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Μητρ.Νικόδημος:
Εμένα ρωτάτε; (γελάει) Τι δουλειά έχει εκεί; Τι δουλειά έχει εκεί;

Ν.Π.: Eνημέρωσε για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας…

Μητρ.Νικόδημος:
Μα δεν γίνεται έτσι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Ούτε το φιλανθρωπικό έργο εξαρτάται από τις επιχορηγήσεις τις Κρατικές. Εγώ το λέω και το φωνάζω, και θα το λέω όσο ζω, ο μακαρίτης ο Ιερώνυμος έκανε φοβερά ανοίγματα στη φιλανθρωπία και ιδρύματα και έργα και «θαύματα» και δεν είχε καμία επιχορήγηση, ούτε μια δραχμή. Έκανε το νοσοκομείο των κληρικών, εκκλησιαστικά σχολεία, χίλια πράγματα και δεν πήρε από πουθενά μια δραχμή. Με τις οικονομίες και με την τελευταία δραχμή. Έκανε το Διορθόδοξο Κέντρο, τόσα έργα, χωρίς να πάρει επιχορήγηση από πουθενά. Και δεν υπήρχαν τότε τα κονδύλια από το εξωτερικό. Πως έγιναν αυτά; Πως; Άρα σημαίνει ότι κάτι διαφορετικό πρέπει να υπάρξει.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε η βασική αποστολή της Εκκλησίας είναι η φιλανθρωπία; Δηλαδή το να δίνει 1000 ή 2000 μερίδες φαγητού;

Μητρ.Νικόδημος:
Αυτό είναι το θέμα. Μέσα στην ποιμαντική είναι και η φιλανθρωπία. Υπάρχει ένα δεδομένο ιστορικό που είναι καταπληκτικό. Στο εορτολόγιο της Εκκλησίας τιμάται ο Πάπας Σίξτος, της παλαιάς εποχής, και ο διάκονός του, Λαυρέντιος. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο μαρτύριο. Πρώτος ο επίσκοπος και μετά ο διάκονος. Αλλά όταν έπιασαν τον Λαυρέντιο, έδωσε εντολή ο διοικητής να πάει και να παραδώσει τους θησαυρούς της Εκκλησίας. Και εννοούσαν τους υλικούς θησαυρούς. Και τι έκανε ο Λαυρέντιος; Παίρνει αμάξια και βάζει χωλούς, τυφλούς, αναπήρους και τους πάει. Όταν τους είδαν είπαν στον Λαυρέντιο τι είναι όλοι αυτοί. Και εκείνος τους απάντησε, «οι θησαυροί της Εκκλησίας». Αυτή είναι η έννοια της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας. Που αυτό γινόταν με τις θυσίες και με την αγάπη.

Δεν είναι ότι η Εκκλησία θα κάνει συνεχώς ιδρύματα. Αν μπορεί να κάνει κάποιο να κάνει. Αλλά δεν σημαίνει, δεν είναι δυνατόν να κάνει συνεχώς… Μπορεί η Εκκλησία να διοικήσει σήμερα όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος; Και δεν είναι αρμοδιότητα της. Το Κράτος υπάρχει σήμερα και έχει την αρμοδιότητα να κάνει νοσοκομεία κλπ. Το ότι μπορεί η Εκκλησία μέσα σε αυτά τα ιδρύματα να κάνει μια προσφορά αγάπης είναι αυτονόητο.

Ν.Π.: Πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της ποιμαντικής;

Μητρ.Νικόδημος:
Εγώ θα ρωτήσω κάτι άλλο. Υπάρχει ποιμαντική αυτή την στιγμή. Είναι θέμα απλώς ν’ αλλάξει; Τι διάλογος έχει γίνει; Τι ανησυχία υπάρχει ποια είναι η ποιμαντική μας σήμερα; Ποια είναι η ποιμαντική μας;

Ν.Π.: Αισθάνεστε να υπάρχει όραμα, να υπάρχει μια κατεύθυνση στην Εκκλησία της Ελλάδος; Έχει λόγο, έχει άποψη, μπορεί να έχει άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας;

Μητρ.Νικόδημος:
Το ότι μπορεί, μπορεί και είναι χρέος. Το αν το κάνει είναι άλλο πράγμα. Ή αν το κάνει σε επίπεδο Ιεραρχίας ή σε επίπεδο κάποιας μεμονωμένης επαρχίας. Διότι μπορεί αν πάει κάποιος σε ορισμένες επαρχίες, να συναντήσει πράγματι μια αμεσότητα κοινωνίας μεταξύ Επισκόπου και Ιερέων και λαού. Και να πάει αλλού και να συναντήσει μια τυπική σχέση. Αυτό συνδέεται με αυτό που λέγαμε νωρίτερα για την επιλογή των ποιμένων…

Ν.Π.: Tην εποχή του μακαριστού Χριστοδούλου ασκήσατε δριμεία κριτική στα περιβάλλοντα και στους παρατρεχάμενους. Έχουν εκλείψει αυτές οι καταστάσεις σήμερα;

Μητρ.Νικόδημος:
Δε νομίζω. Δε νομίζω. Ποια είναι η αλλαγή. Ποια; Η αλλαγή μπορεί να είναι ότι ο Χριστόδουλος ήταν πιο ζωηρός στις εκφράσεις του. Μιλούσε, φώναζε… Και τώρα πέσαμε σε μια σιωπή χειμερινή. Υπάρχει άλλη αλλαγή;

Ν.Π.: Πιστεύετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιβάλλοντα;

Μητρ.Νικόδημος:
Δεν υπάρχουν; Έχετε την εντύπωση ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει επιτελείο; Ε; Γνωστό και μη εξαιρετέο…; Κοιτάξτε, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το επιτελείο. Το να μπορεί κάποιος να συζητήσει υπεύθυνα με κάποιους, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά, ποιοι είναι που συγκροτούν το επιτελείο; Και πόσο μπορεί να ακούσει κανείς και κάποια άλλη φωνή; Και ας είναι και μια φωνή που είναι και αρνητική… Και εναντίον. Κάποιος ίσως πει και εναντίον μου… Να τον ακούσω… Δεν πρέπει να τον ακούσω; Και μπορεί να έχει μια πολύ καλή άποψη και έναν πολύ καλό σχεδιασμό για έναν τομέα της ποιμαντικής. Να μην ακουστεί;

Ν.Π.: Κλείνοντας την συνέντευξη αυτή θα ήθελα να σας ρωτήσω Σεβασμιώτατε, εάν συγχωρείτε όλους όσοι, σε αυτά τα 36 χρόνια, σας πίκραναν…

Μητρ.Νικόδημος:
Δεν κρατάω τίποτα για κανέναν αδελφέ μου. Είναι περιττό. Τι να κρατήσω; Εκεί είναι το θέμα; Εγώ αύριο το πρωί φεύγω… Κύριε μου, ελέησέ με. Δεν ξέρω αν στην πόρτα του Αγίου Πέτρου συναντήσω τον τάδε ή τον δείνα…(γελάει).

Ν.Π.: Συγχωρείτε όμως αυτούς που θεωρείτε ότι σας αδίκησαν;

Μητρ.Νικόδημος:
Δεν τους σκέπτομαι καθόλου. Να αρχίσω τον κατάλογο τώρα; Κοίταξε να δεις όλοι γινόμαστε ιστορία σε κάποια φάση. Γινόμαστε ιστορία. Γυρίζεις πίσω… μπορεί να στιγματίζεις κάποια πράξη αλλά από μια απόσταση. Χρόνου, εντυπώσεων… Δεν είναι δυνατόν κανείς να κρατάει… Είναι αδιανόητο.

Ν.Π.: Θα θέλατε να είχατε αποφύγει κάποια πράγματα;

Μητρ.Νικόδημος:
Τα λάθη μου, ναι. Όσα λάθη έχω κάνει θα ήθελα να τα αποφύγω. Δεν λέω ότι δεν έχω κάνει λάθη στη ζωή μου. Γιατί αλάθητος δεν είναι κανένας. Ούτε εγώ είμαι αλάθητος. Και θα είμαι ευτυχής εάν πουν «ξέρεις έχεις κάνει αυτό το λάθος». Και θα ζητήσω συγνώμη. Και αν το λάθος μου είναι τέτοιο που πρέπει να τιμωρηθώ, να τιμωρηθώ, γιατί όχι.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε…

Μητρ.Νικόδημος:
Και εγώ χάρηκα που σε γνώρισα αδελφέ μου…

Ν.Π.: Και όσα αφήσαμε στην επόμενη συνέντευξη…

Μητρ.Νικόδημος:
(γελάει)…

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να βάλετε εσείς την τελεία σε αυτή την συζήτηση…

Μητρ.Νικόδημος:
Κάποτε πρέπει να καθίσουμε κάτω και να δούμε τα ουσιαστικά προβλήματα της Εκκλησίας και να χαράξουμε ένα δρόμο ουσιαστικό. Και όπου κάναμε λάθη, γυρίζουμε πίσω. Δεν είναι κακό να τα ομολογήσουμε. Και όπου χρειάζεται να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες, να τις αναπτύξουμε.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
















Ο Νόμιμος και Κανονικός

μητροπολίτης Αττικής

και Μεγαρίδος

κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ


απαντάει σε όλα:


Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου

Ο Μητροπολίτης Νικόδημος, ο Αττικής και Μεγαρίδος, ανοίγει την καρδιά του και τα «χαρτιά» του στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αmen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που ο Μητροπολίτης δέχεται να μιλήσει για όλους και για όλα. Για τους Αρχιεπισκόπους Ιερώνυμο Α’, Σεραφείμ και Χριστόδουλο καθώς και για τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’. Γυρνάει το ρολόι του χρόνου και θυμάται γεγονότα και στιγμές που επηρέασαν τις εκκλησιαστικές εξελίξεις αλλά και την προσωπική του πορεία. Αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του εκκλησιαστικού βίου και επαναλαμβάνει πάγιες θέσεις του. Λίγο μετά την απόφαση της Ιεραρχίας για την υπό όρους άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας ο κ.Νικόδημος δηλώνει ότι ακόμα δεν τον επισκέφθηκε η τριμελής επιτροπή εκ Αρχιρέων που όρισε η Σύνοδος για να του ανακοινώσει επισήμως την απόφαση. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Νικόδημος δεν δέχεται το επιτίμιο και δηλώνει μέσω του Αmen.gr ότι δεν πρόκειται να πάρει μαζί του αλλά ούτε και θα μείνει στη ζωή της Εκκλησίας ο στιγματισμός που του έκαναν.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος της αποκλειστικής και άκρως ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε στο Αmen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής και Μεγαρίδος Νίκοδημος.

Νίκος Παπαχρήστου: Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ θερμά που με δεχθήκατε στο ταπεινό κατάλυμα σας, εδώ στον Αυλώνα, σε αυτόν τον πανέμορφο και καταπράσινο χώρο της άλλης πλευράς της Πάρνηθας. Σε όλη τη διαδρομή, καθώς ερχόμουν, προβληματιζόμουν πως θα ξεκινήσουμε την συζήτηση μας. Αλήθεια, πόσο καιρό έχετε να παραχωρήσετε συνέντευξη;

Μητροπολίτης Νικόδημος: Πέρασαν χρόνια, αρκετά χρόνια. Απλά ό,τι απόψεις έχω να διατυπώσω, τις διατυπώνω σε αυτό το μικρό έντυπο που κυκλοφορεί…

Ν.Π.: Ύστερα από τόσα χρόνια που δεν μιλήσατε σε κάποιο δημοσιογράφο, τι θα θέλατε τώρα να ακουστεί;

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, από την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια δεν θα ήθελα ποτέ να δώσω μια συνέντευξη σε προβλήματα που εγγίζουν το πρόσωπο μου. Εκείνα που με ενδιαφέρουν είναι τα γενικότερα προβλήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία τα ζούμε όλοι μας, και ίσως και με τις εξελίξεις που υπάρχουν επηρεάζουν ή και προβληματίζουν και ένα μεγάλο μέρος του λαού. Λοιπόν γιατί να μείνει κανείς σε λεπτομέρειες, σε συγκεκριμένα πρόσωπα, και να μην αντιμετωπίσει τα γενικότερα προβλήματα που είναι απαραίτητο να μελετηθούν, να αντιμετωπιστούν, να δρομολογηθούν σε μια άλλη βάση.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, θα επιτρέψετε να παρακούσω την επιθυμία σας και να ξεκινήσω την συζήτησή μας από την εκκλησιαστική επικαιρότητα. Και να σας ρωτήσω εάν δεχθήκατε την επίσκεψη της τριμελούς επιτροπής εξ Αρχιερέων που όρισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να σας ενημερώσει επισήμως για την απόφασή-πρότασή της σχετικά με την υπόθεσή σας…

Μητρ.Νικόδημος: Δεν τους είδα μέχρι σήμερα…

Ν.Π.: Δεν έχουν έρθει;

Μητρ.Νικόδημος: Όχι, όχι.

Ν.Π.: Σας ειδοποίησαν από την Ιερά Σύνοδο για το πότε θα έρθουν;

Μητρ.Νικόδημος: Όχι.

Ν.Π.: Τους περιμένετε;

Μητρ.Νικόδημος: …(γελάει)… Πώς να το ξέρω αυτό;

Ν.Π.: Φαντάζομαι έχετε πληροφορηθεί ότι η Σύνοδος όρισε τρεις Ιεράρχες για να σας ανακοινώσουν την απόφασή της…

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, αυτό πάλι γυρίζει στη σχέση τη δική μου με τους μητροπολίτες αυτούς, αν θα έρθουν ή δεν θα έρθουν…

Ν.Π.: Αφορά την Σύνοδο…

Μητρ.Νικόδημος: Αφορά την Σύνοδο… Εκείνο που με ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από το δικό μου πρόσωπο, είναι να λειτουργεί σωστά η Σύνοδος. Και εγώ θα σας θέσω ένα πρόβλημα, σχετικό. Έχει περίπου τρία χρόνια ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Πολύ καλά. Απ'αρχής έθεσε ένα πρόβλημα και είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των Μητροπολιτών. Ακούγοντας αυτή την άποψη ευθυγραμμίστηκα απολύτως, ότι πρέπει να γίνει. Μέχρι τώρα δεν είδα καμία αλλαγή. Και θα ρωτήσω εσάς και οποιονδήποτε άλλο, και αν ήταν όχι τρεις αλλά και δεκατρείς μητροπολίτες μπροστά μου, θα ρωτούσα, τι γίνεται με το σύστημα αυτό, γιατί δεν αλλάζει; Ποια είναι η αλλαγή της σημερινής εκλογής από οποιαδήποτε άλλη έγινε πριν από δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, πριν από τριάντα χρόνια.

Ν.Π.: Ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει στην αλλαγή του συστήματος. Το έχουν συζητήσει και στην Σύνοδο…

Μητρ.Νικόδημος: Ωραία… Εσείς ως μέλος της Εκκλησίας, δεν θα πω ως δημοσιογράφος, έχετε δει κάποια βήματα, έστω κάποια αρχικά βήματα προς αυτή την αλλαγή;

Ν.Π.: Εδώ όμως είμαι ως δημοσιογράφος, οπότε παρακαλώ να μου απαντήσετε εσείς…

Μητρ.Νικόδημος: Ναι… Εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει. Και ο τρόπος επιλογής δεν είναι φυσικά ο καλύτερος. Την τελευταία στιγμή επιβάλλεται κάποιο πρόσωπο. Το πώς επιβάλλεται είναι γνωστό, το πώς γίνονται αυτές οι επιλογές… Αλλαγή συστήματος θα ήταν και αλλαγή προοπτικών, οράματος. Πως θέλουμε έναν επίσκοπο σε αυτή την εποχή. Όπως είπατε και προηγουμένως ( σ.σ. πριν ξεκινήσει η συνέντευξη) για την εποχή μας και τις δυσκολίες… Πως θα έπρεπε να είναι αυτό το πρόσωπο που θα αντιμετωπίσει αυτά τα σύγχρονα προβλήματα, την σύγχρονη κατάσταση. Μας απασχόλησε αυτό;

Ν.Π.: Θα μπορούσε ν’ αντιτείνει κάποιος ότι η ανάγκη πλήρωσης κενών Μητροπολιτικών εδρών ήταν επείγουσα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ο χρόνος για μια σε βάθος συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών…

Μητρ.Νικόδημος: Σε αυτό θα σας απαντήσω από την προσωπική μου άποψη. Κοιτάξτε δεν είναι πολύ εύκολο να επιλέγει κανείς κεντρικά πρόσωπα στη διοίκηση. Χρειάζεται πολύ μελέτη και υψηλά κριτήρια. Αλλά, εγώ θα πω ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε κάποιους καλούς κληρικούς και ικανούς και μορφωμένου και εργατικούς… Τους αφήνουμε απ’ έξω. Δεν είναι τόσοι πολλοί ώστε να πει κανείς ότι θα πλημυρίσει ο χώρος της Εκκλησίας αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσόντα. Υπάρχει ένα παλιό παράπονο εάν φυλλομετρήσετε ιστορίες ή κριτικές της δεκαετίας του ’50 ή του ’60, θα δείτε ότι υπάρχει αυτό το παράπονο ότι καλοί κληρικοί δεν προωθούνται. Υπήρξε μια εποχή που γινόταν πολύς λόγος για τον Αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλο, έναν εξαίρετο κληρικό, και κανένας δεν κοίταξε προς τα εκεί. Υπήρξαν και άλλοι τέτοιοι κληρικοί. Πολύ καλοί οι οποίοι δούλευαν και τους οποίους άφησαν στην άκρη.

Ν.Π.: Το θέμα της εκλογής Επισκόπων το θίγετε πολλές φορές στα κείμενα σας. Οι επιλογές είναι της τελευταίας στιγμής ή τα πρόσωπα έχουν προεπιλεγεί σε συσκέψεις μακριά από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας;

Μητρ.Νικόδημος: Τελευταία στιγμή εμφανίζεται στο προσκήνιο. Το ότι γίνεται μια προεργασία… Δυστυχώς έχουμε υποταχθεί στην τακτική της κολακείας, των μετανοιών των πολλών και σε όλα αυτά και αυτό μας επηρεάζει. Ένας κληρικός που μπαίνει σε αυτόν το ρυθμό από τα νιάτα του με σκοπό να γίνει επίσκοπος, κάνει το παν για να το πετύχει. Δεν θα σας πω όνομα, θα αναφερθώ απλά σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, της εποχής του Σεραφείμ. Κάποιος κληρικός που υπηρετούσε στο προσωπικό της Αποστολικής Διακονίας, πήγαινε πρωί, πρωί, έπαιρνε μια καρέκλα και καθόταν πίσω από την πόρτα από την οποία μπαίνουν οι Μητροπολίτες. Κάθε φορά που έμπαινε ένας Μητροπολίτης πηδούσε από την καρέκλα του και έκανε βαθιές μετάνοιες. Μια, δυο, τρεις, πέντε, δέκα φορές, έγινε γνωστός. Και έγινε Μητροπολίτης. Αυτός είναι τρόπος προβολής μιας προσωπικότητας; Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μια άλλη παλαιά συνήθεια είναι ο εντοπισμός ενός μητροπολίτη με περισσότερες σχέσεις με την Ιερά Σύνοδο…

Ν.Π.: Με καλύτερες δημόσιες σχέσεις…

Μητρ.Νικόδημος: Ναι… και πήγαιναν σε αυτόν. Έτσι μετά ταύτα σχηματίζονταν και οι ομάδες Μητροπολιτών και αυτοί επηρέαζαν εκλογές…

Ν.Π.: Αν αυτή είναι η πραγματικότητα, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος εκλογής ενός Αρχιερέα; Γιατί πολλές φορές, όταν οι δημοσιογράφοι λέμε για προειλημμένες αποφάσεις, μας χαρακτηρίζουν υπερβολικούς και μας απαντούν ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει μια συζήτηση, να γίνουν ζυμώσεις, να καταλήξουν σε κάποιο πρόσωπο…

Μητρ.Νικόδημος: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Αλλά να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε με ποια κριτήρια. Παλαιότερα είχα δεχθεί την παράκληση από κάποιους μητροπολίτες να προωθηθούν κάποιοι από την περιοχή τους. Είτε ο πρωτοσύγκελλος είτε ο ιεροκήρυκας. Δεν είχα πληροφορίες τόσο θετικές ότι είχαν προσόντα και από πλευράς μόρφωσης, και ήθους και από πλευράς ικανότητος διακονίας. Τελικά είδα ότι κάποιοι από αυτούς γίνανε και μέχρι σήμερα δεν είδα τη δράση τους να επηρεάζει και την επαρχία τους και γενικότερα. Επομένως πως τους επιλέγουν; Να ψάξουμε να βρούμε ανθρώπους, να τους ανακαλύψουμε εκεί που είναι, που οι ίδιοι δεν εμφανίζονται, να τους ανακαλύψουμε και να τους στρατεύσουμε.

Ν.Π.: Πως μπορεί να γίνει αυτό σεβασμιώτατε; Το να τους ανακαλύψουμε και να τους στρατεύσουμε είναι κάτι σχετικό. Ποιος θα το κάνει αυτό; Θα σχηματιστεί κάποια ομάδα ειδικών στην αναζήτηση υποψηφίων επισκόπων;

Μητρ.Νικόδημος: Απλούστατα είναι θέμα αλλαγής των δικών μας κριτηρίων.

Ν.Π.: Πως όμως;

Μητρ. Νικόδημος: Τα δικά μου κριτήρια να αλλάξουν…

Ν.Π.: Πως το εννοείται αυτό;

Μητρ.Νικόδημος: Ψάχνω να βρω και δεν επιλέγω αυτόν που έρχεται και με κολακεύει…

Ν.Π.: Μα Σεβασμιώτατε, όταν ένας Μητροπολίτης έχει εκλεγεί με τις τακτικές που περιγράψατε πως είναι δυνατόν ξαφνικά να αλλάξει κριτήρια και να εκλέξει έναν άλλο με διαφορετικό τρόπο;

Μητρ.Νικόδημος: Επομένως το πρόβλημα ανάγεται προς τα πάνω. Δεν έχουμε τις δυνατότητες, τα κριτήρια, τα οράματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε κάποιους καλύτερους. Δεν σας λέω ότι θα μπουν οι άριστοι αλλά εν πάση περιπτώσει καλύτεροι…

Ν.Π.: Υπήρξε μια τέτοια περίοδος στη ζωή της Εκκλησίας που οι επιλογές γινόντουσαν με τέτοια κριτήρια ή είναι μια ιδεατή κατάσταση;

Μητρ.Νικόδημος: Θα σας πω, μπορεί να διαφωνήσετε με αυτό, αλλά ο μακαρίτης Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το είχε εκφράσει και το είχε διατυπώσει επισήμως ότι πρέπει να ψάξουμε εκείνους που δεν έρχονται να μας παρακαλέσουν. Να τους βρούμε…

Ν.Π.: Όμως ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την αρχιεπισκοπία του με μια αριστίνδην Σύνοδο…

Μητρ.Νικόδημος: Με μια αριστίνδην Σύνοδο… δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε αριστίδην Σύνοδος αλλά εν πάση περιπτώσει το κριτήριο του δεν ήταν εκείνος που πήγαινε να τον κολακέψει και να κάνει μετάνοιες αλλά εκείνος που κάπου δούλευε μακριά… Ξέρετε ότι ο μακαρίτης ο Σιδηροκάστρου Ιωάννης όταν εξελέγη εξομολογούσε κάποια χωριά στη Σάμο και τον πήραν τηλέφωνο και του είπαν ότι εξελέγη Μητροπολίτης και εξεπλάγη… Και δεν ξέρω αν έχετε ακούσει για τον μακαρίτη Ιωάννη ο οποίος ήταν σε μια μικρή μεν Μητρόπολη αλλά είχε κάνει ένα τεράστιο έργο. Και ήταν μια προσωπικότητα σεβαστή και ικανή.

Ν.Π.: Όμως σεβασμιώτατε, σύμφωνα με τους επικριτές εκείνης της περιόδου που την χαρακτηρίζουν ως εκκλησιαστική εκτροπή, πολλές άλλες επιλογές έγιναν με πολιτικά κριτήρια και όχι με αυτά που αναφέρατε…

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε τα πολιτικά κριτήρια μπορεί να υπάρχουν…

Ν.Π.: Και μιλάμε για μια περίοδο που η χώρα βίωνε μια συνταγματική εκτροπή, κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος…

Μητρ.Νικόδημος: Εγώ προσωπικά εάν θα έρθει ένας πολιτικός και μου πει, δεν θα του πω σήκω φύγε. Θα ελέγξω την πρότασή του. Μπορεί να είναι άστοχη, μπορεί να είναι απλώς φιλική αλλά μπορεί να έχει και κάποια ουσία, να αναφέρεται σε κάποια προσωπικότητα. Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς… Το ότι μερικοί πήγαιναν από τον δρόμο των πολιτικών προσώπων, είναι γεγονός. Κάπου πρέπει να τους κόψει τον δρόμο αυτό…

Ν.Π.: Ήταν όμως πρόσωπα που επελέγησαν από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο…

Μητρ.Νικόδημος: Ήτανε πρόσωπα που επελέγησαν από τον τότε Αρχιεπίσκοπο διότι…

Ν.Π.: Επελέγησαν και συγκρότησαν την αριστίνδην Σύνοδο…

Μητρ.Νικόδημος: Εκτιμούσε τα πρόσωπα περισσότερο και όχι τις εισηγήσεις… Λέτε εσείς αυτό... Ήρθε μετά ο μακαρίτης ο Σεραφείμ και επειδή ήθελε να έχει μια σύμφωνη γνώμη διαφόρων πολιτικών παραγόντων εάν χήρευε μια μητρόπολη φώναζε τον βουλευτή ή τον υπουργό που προερχόταν από την περιοχή εκείνη και ρώταγε, ποιον θέλεις να κάνουμε δεσπότη; Είναι άλλο πράγμα να έρθει να σας ενοχλήσει κάποιος, καλώς ή κακώς, και αυτό είναι ερευνητέο. Και είναι άλλο πράγμα να φωνάξει κανείς τον πολιτικό και να του πει, ποιον θέλεις…

Ν.Π.: Εσείς θεωρείτε ότι η περίοδος του Ιερωνύμου Α’ υπήρξε εκκλησιαστική εκτροπή; Ήταν μια τέτοια κατάσταση;

Μητρ.Νικόδημος: Από ποιας πλευράς ήταν εκτροπή; Κοιτάξτε έγινε μια αριστίνδην Σύνοδος…

Ν.Π.: Ήταν μια ορθή διαδικασία γιατί κάποιοι αδελφοί σας και ένας Αρχιεπίσκοπος απομακρύνθηκαν…

Μητρ.Νικόδημος: Θα σας πω. Στην Ιεραρχία σηκώθηκε επανειλημμένα ο μακαρίτης ο Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος και είπε, πράγμα το οποίον αποδέχθηκαν οι πολλοί, ότι εάν τίθεται θέμα αριστίνδην Συνόδου, όλοι μας είμαστε αντικανονικοί, για πέταμα. Ο μόνος που είναι εκτός αριστίνδην Συνόδου είναι ο Νικαίας ο Γεώργιος ο οποίος είχε γίνει επίσκοπος στην Κύπρο. Γιατί όλοι οι άλλοι προήρχοντο από αριστίνδην Συνόδους. Είχε γίνει αριστίνδην Σύνοδος το 1923, τότε που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο μακαρίτης Χρυσόστομος Παπαδόπουλος και ο οποίος εξελέγη από μια πενταμελή Σύνοδο μόνο, με τρεις ψήφους, και όλοι οι επίσκοποι, που έγιναν από εκεί και πέρα, είχανε ας το πω, το ίδιο στίγμα που μπορεί να καταλογίσει κανείς και σε εμένα. Γιατί εκείνους δεν τους επηρέασε αυτό το στίγμα και επηρέασε εμένα; Επομένως το ότι έγιναν αριστίνδην Σύνοδοι, έγιναν. Οι Κανόνες δεν απαγορεύουν αυτό. Απαγορεύουν το να γίνει επίσκοπος εκτός Συνόδου. Δηλαδή τον κάνουν δυο, τρεις χωρίς Σύνοδο και τον χειροτονούν επίσκοπο. Αυτό δεν επιτρέπεται.

Ν.Π.: Η απόφαση να συγκροτηθεί αριστίνδην Σύνοδος ανήκε στην Εκκλησία ή επιβλήθηκε από τη δικτατορία;

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, σε τέτοιες εποχές κρίσεως πρέπει κανένας να εξετάσει το που βρισκόμαστε. Εσείς είστε νέος άνθρωπος. Βλέπετε ότι και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία κάποτε φτάνουμε σε περιοχές εξαιρέτου, ας το πούμε, διαστροφής. Και δεν ξέρει κανείς την άλλη μέρα τι ανατέλλει…

Ν.Π.: Ναι αλλά η κατάπτωση, η διαστροφή ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσουμε μπορεί να δικαιολογεί μια εκτροπή;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν δικαιολογεί τίποτα αλλά μερικές φορές αιτιολογεί. Μερικές φορές αιτιολογεί. Και επειδή εσείς είστε ένας νέος Έλληνας με οράματα, θα σας έλεγα κάποτε να ψάξετε, γιατί μιλάμε συχνά για την αρχαία Ελληνική Δημοκρατία. Υπάρχει ένα ερώτημα, γιατί έχουμε την εναλλαγή της Δημοκρατίας με την Τυραννία. Γιατί αυτό; Πως δημιουργείται; Ενδεχομένως κάποιοι παράγοντες και κάποιες κινήσεις, κάποια ανθρώπινα, δημιουργούν εμπλοκές. Αυτές οι εμπλοκές δημιουργούνται και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία. Έχουμε περιπτώσεις από την εποχή του Μ.Κωνσταντίνου. Για εμένα από εκείνη την εποχή ξεκινάει το πρόβλημα. Αν και έχουμε το τέλος των διωγμών, που πανηγυρίζει μέχρι σήμερα η Εκκλησία, έχουμε και το άνοιγμα της πίσω πόρτας των ανακτόρων, από την οποία μπήκαν πολλοί και έγιναν επίσκοποι. Είχανε πρόσβαση στο Παλάτι.

Ν.Π.: Στη σύγχρονη όμως εποχή και ο Ιερώνυμος Α’ είχε σχέσεις με το Παλάτι.

Μητρ.Νικόδημος: Όλοι είχανε σχέση με τ’ ανάκτορα. Υπήρχε κάποιος που να μην είχε; Όταν είχαμε «Ανάκτορα» εδώ, υπήρχε κανένας που να μην είχε σχέση μαζί τους; Διακόνησε ως πρωθιερέας των Ανακτόρων και βοηθούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εκκλησιαστικό. Τι κακό είναι αυτό;

Ν.Π.: Εσείς σεβασμιώτατε αισθάνεστε εκ των τελευταίων «Ιερωνυμικών» μητροπολιτών;

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε αυτό το Ιερωνυμικός και μη, ουδέποτε το σκέφτηκα. Τι θα πει «Ιερωνυμικός»; Έγινα επίσκοπος την εποχή εκείνη, απλούστατα. Το ότι υπήρξε αυτό το καθεστώς την εποχή εκείνη, εγώ τι να κάνω; Όταν έγινα διάκονος ήταν ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος. Και όταν έγινα πρεσβύτερος πάλι εκείνος ήταν. E, μετά… τι να κάνω…

Ν.Π.: Έγιναν λάθη εκείνη την εποχή;

Μητρ.Νικόδημος: Λάθη κάνουμε όλοι μας… Και εγώ μπορώ να σας πω έχω κάνει λάθη. Το λέω, δεν το κρύβω. Άλλο το λάθος και άλλο το σύστημα. Το να κάνω λάθος και να επιλέξω έναν κληρικό που δεν θα έπρεπε να γίνει κληρικός είναι λάθος δικό μου. Να το έχω όμως ως αρχή να επιλέγω τους κόλακες ή τους διαβεβλημένους γενικά, να το έχω ως αρχή, είναι άλλο πράγμα.

Ν.Π.: Ρωτήσατε ποτέ τον μακαριστό Ιερώνυμο ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στην παραίτηση;

Μητρ.Νικόδημος: Τον είχα ρωτήσει μετά την παραίτηση του. Μακαριώτατε γιατί παραιτηθήκατε, τον είχα ρωτήσει. Μου απάντησε ως εξής. Άκουσε παιδί μου, να καθίσω σε αυτή την καρέκλα και να μπορώ να δουλέψω, να καθίσω. Αλλά απλά για τις τιμές δεν το θέλω. Εσείς είσαστε νέος και δεν ζήσατε τις διαβουλεύσεις που έγιναν στο σκοτάδι… Πως κάλεσαν τον Σεραφείμ να κάνει την ορκωμοσία… Και πως ο Ιερώνυμος ήταν χουντικός και ο Σεραφείμ δεν ήταν;… Μερικά πράγματα δεν μπορώ να τα εξηγήσω… Τι ήταν;

Ν.Π.: Να γυρίσουμε στο σήμερα και στην υπόθεσή σας. Η Ιεραρχία πήρε μια απόφαση για τη διευθέτηση της υποθέσεως σας και την άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας…

Μητρ.Νικόδημος: Δεν την ξέρω καθόλου…

Ν.Π.: Φαντάζομαι «εξωδίκως» την πληροφορηθήκατε…

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, το «εξωδίκως» δεν είναι και επίσημο και δεν μπορεί κανείς να εκφραστεί. Σε τέτοια θέματα δεν μπορείς να τοποθετηθείς με το ανεπίσημο…

Ν.Π.: Όμως υπάρχει ένα επιτίμιο ακοινωνησίας…

Μητρ.Νικόδημος: Δεν ξέρω…

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση στο εσωτερικό της Ιεραρχίας για διευθέτηση του ζητήματος με την άρση του επιτιμίου…

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, θέλετε να σας πω, πως από φήμες μπορεί να σχηματίσει κανείς γνώμη…

Ν.Π.: Άρα εσείς από φήμες έχετε ακούσει για τη διάθεση της Συνόδου

Μητρ.Νικόδημος: Από φήμες… Κοιτάξτε, εγώ μέχρι σήμερα, είναι δεκαεφτά χρόνια με αυτό το λεγόμενο επιτίμιο… Μέχρι σήμερα δεν έχω μάθει ούτε τι είναι το επιτίμιο αυτό, ούτε τι είναι η άρση του. Από πού να το μάθω;

Ν.Π.: Καλά, δεν σας ανακοίνωσαν επισήμως την επιβολή του επιτιμίου ακοινωνησίας από την Σύνοδο;

Μητρ.Νικόδημος: Έχω ακόμα το δελτίο τύπου που εδόθη και σε εμάς δεν κοινοποιήθηκε τότε, στην πρώτη φάση, το οποίο αναφέρει ότι ο Νικόδημος και οι άλλοι έκαναν σωρεία αντικανονικών πράξεων και επιβάλλεται το επιτίμιο της ακοινωνησίας βάσει των τάδε κανόνων. Ξέρετε τι συνέβη; Αυτό το δελτίο το είχε δει κάποιος πριν πολυγραφηθεί και τράβηξε μια γραμμή στους τρεις κανόνες. Και δεν είχαν την πρόνοια να το ξαναγράψουν αυτό. Και το έστειλαν στους δημοσιογράφους έτσι. Με τους Κανόνες να έχουν διαγραφεί. Και εγώ άνοιξα το Πηδάλιο να ψάξω τους Κανόνες, οι οποίοι λένε εντελώς άλλα πράγματα… Και στην ανακοίνωση δεν μνημονεύονταν άλλοι Κανόνες που να εξηγούν την ποινή και πότε αυτή επιβάλλεται. Μέχρι τώρα δεν έχω μάθει. Βέβαια στους Ιερούς Κανόνες υπάρχουν περιπτώσεις ότι για το τάδε παράπτωμα προβλέπεται η ποινή της καθαιρέσεως ή της αργίας. Αλλά συγκεκριμένες. Υπάρχει και στο νόμο περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων, υπάρχει ένα ολόκληρο άρθρο που αναφέρει ποιες είναι οι ποινές που επιβάλλονται στους επισκόπους. Επιτίμιο Ακοινωνησίας δεν υπάρχει πουθενά. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα πρέπει λοιπόν να έχω μια ερμηνεία; Και αφού δεν υπάρχει, η άρση τι σημαίνει;

Ν.Π.: Μα δεν σας ανακοίνωσαν ποτέ επισήμως την απόφασή της Συνόδου;

Μητρ.Νικόδημος: Όχι… Μου κοινοποίησαν, αν θυμάμαι, επί Χριστοδούλου κάτι αντίστοιχο. Κοιτάξτε στην πρώτη φάση στη μικρά Σύνοδο όπου ελήφθη η απόφαση περί επιτιμίου, γιατί δεν έγιναν ποτέ ανακρίσεις και δικαστήριο, συμμετείχε και ο Χριστόδουλος και αντέδρασε. Το περίεργο είναι ότι στη δεύτερη φάση που ήταν Αρχιεπίσκοπος πλέον ο Χριστόδουλος παρέμεινε η απόφαση. Και λίγα χρόνια μετά όταν επιβλήθηκε από τον Πατριάρχη το επιτίμιο στον Αρχιεπίσκοπο, ο Χριστόδουλος δεν έχασε την θέση του…

Ν.Π.: Όλα αυτά τα χρόνια από τότε που χάσατε τον θρόνο σας ποια ήταν η επικοινωνία που είχατε με τον Σεραφείμ και αργότερα με τον Χριστόδουλο;

Μητρ.Νικόδημος: Προ του ’89-’90 δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με τον Σεραφείμ. Είχα πάει και τον είχα δει όταν έγινε αλλά μετά, με τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν είχα λόγο… Από εκεί και πέρα, όταν πλέον πέθανε ο Αττικής Δωρόθεος, είχε έρθει ο εδώ ο Θηβών Ιερώνυμος και μου είπε ότι ο Σεραφείμ θέλει…

Ν.Π.: Ο νυν Αρχιεπίσκοπος…

Μητρ.Νικόδημος: Ναι, ο νυν Αρχιεπίσκοπος… Κουβεντιάσαμε και μου είπε ότι ο Σεραφείμ ήθελε να επικοινωνήσουμε. Νομίζω ότι Πέμπτη πέθανε ο Δωρόθεος και την επομένη, την Παρασκευή, ο Ιερώνυμος ήρθε εδώ. Του είπα δεν έχω αντίρρηση να επικοινωνήσουμε. Μετά τον πήρα στο τηλέφωνο και του είπα ότι εάν πράγματι ο Σεραφείμ έχει αυτή την πρόθεση η συνάντηση μας μπορούσε να γίνει νωρίτερα, πριν την κηδεία του Δωροθέου, ώστε αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία να πάω και εγώ στην Κηδεία, και από πλευράς εντυπώσεων στον κόσμο να δείξουμε ότι το θέμα κλείνει και ειρηνεύει η Εκκλησία. Ο Ιερώνυμος μου απάντησε ότι θα το μεταφέρει. Με πήρε ξανά τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν ευκαιρεί. Τελικά πήγα στον Σεραφείμ την επομένη της κηδείας και διαπίστωσα ότι απλά ήθελε να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να βάλει τοποτηρητή… έτσι έγιναν και έτσι σταματήσαμε.

Ν.Π.: Δεν μιλήσατε ξανά με τον Θηβών;

Μητρ.Νίκοδημος: Εγώ όχι. Μίλησαν άλλοι. Αλλά είχε παίξει ένα παιχνίδι τότε ο Θηβών… Ας μην τα πούμε αυτά τα πράγματα, γιατί δεν τα κρατώ μέσα μου. Είδατε ποτέ να γράψω τέτοιες λεπτομέρειες;

Ν.Π.: Με τον Χριστόδουλο; Προεκλογικά σας είχε προσεγγίσει;

Μητρ.Νικόδημος: Και εδώ είχε έρθει μια φορά… αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Τώρα οι συμπεριφορές του ενός ή του άλλου έχουν κάποιο ενδιαφέρον;

Ν.Π.: Έχει ενδιαφέρον αν πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές σας προσέγγισαν υποψήφιοι και σας υποσχέθηκαν πως αν εκλεγούν θα διευθετήσουν το ζήτημα σας και θα σας αποκαταστήσουν…

Μητρ.Νικόδημος: Σε αυτό δεν δυσκολεύομαι να σας πω, να σας αποκαλύψω ότι πριν εκλεγεί ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, μου τηλεφώνησε πρώτα ο Αθηναγόρας ότι επείγονταν ο Θηβών να έχει από εμένα ένα σημείωμα για το πώς νομίζω ότι μπορεί να λυθεί το θέμα. Και ήρθε εδώ και πράγματι του έδωσα ένα σημείωμα με τις απόψεις μου, δηλαδή με τις νομοκανονικές απόψεις.

Ν.Π.: Ο Αθηναγόρας ήρθε εδώ…

Μητρ.Νικόδημος: Ναι, ο Αθηναγόρας και δεν είχα καμία απάντηση. Αυτό έγινε προ της εκλογής του. Μετά την εκλογή του εγώ τον συνεχάρην. Δεν ήξερα τι θα κάνει ο άνθρωπος. Η υπόσχεσή του βέβαια ήταν ότι τα δύο πρώτα θέματα που θα επιλύσει θα ήταν αυτό και το δεύτερο, εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, θα είναι η απάλειψη του «πάσης Ελλάδος» από την φήμη του, για να πλησιάσει περισσότερο τον Πατριάρχη.

Ν.Π.: Αυτό σας το είχε πει…

Μητρ.Νικόδημος: Μου το παρήγγειλε μέσω του Αθηναγόρα…

Ν.Π.: Και σας είπε ότι το πρώτο θέμα που θα διευθετούσε ως Αρχιεπίσκοπος θα ήταν το δικό σας… και το δεύτερο…

Μητρ.Νικόδημος: …η απάλειψη του «πάσης Ελλάδος» από την φήμη του. Ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Μετά από αυτό ξαναήρθε ο Αθηναγόρας…

Ν.Π.: Μετά την εκλογή του Αθηνών;

Μητρ.Νικόδημος: Μετά την εκλογή. Μάλιστα, τον μήνα Μάιο βρεθήκαμε σε μια κηδεία και μου είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι ήθελε να κουβεντιάσουμε. Του είπα αν ήθελε να βρισκόμασταν εκείνο το βράδυ. Όχι, μου απάντησε, θα σας ενημερώσω μέσω του Αθηναγόρα. Ακόμα περιμένω να με ειδοποιήσει μέχρι τώρα…

Ν.Π.: Δεν έγινε η συνάντηση…

Μητρ.Νικόδημος: Περιμένω την ειδοποίηση… Όταν σου λέει ένας άνθρωπος ότι θέλω να σε δω και θα σε ειδοποιήσω, τι ισχύει;

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, αισθάνεστε ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση για τη διευθέτηση της υποθέσεως σας;

Μητρ.Νικόδημος: Εγώ σας λέω τα περιστατικά. Την εκτίμηση αν είναι ειλικρινές ή όχι το ενδιαφέρον την αφήνω σε εσάς…

Ν.Π.: Αν αύριο ερχόντουσαν οι τρεις Μητροπολίτες, οι εκπρόσωποι της Συνόδου, θα τους δεχόσασταν;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν έχω λόγο να μην υποδεχθώ κανένα. Αρνήθηκα σε κανένα την καλημέρα; Δεν την αρνήθηκα σε κανένα. Απολύτως σε κανένα.

Ν.Π.: Να ανοίξουμε μια παρένθεση. Θυμίστε μου Σεβασμιώτατε στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Κωνσταντίνου, του πρώην Θεσσαλιώτιδος, που το επιτίμιο ήρθη μερικές ημέρες πριν το θάνατό του…

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, και το έγγραφο ακόμα είναι εντελώς απαράδεκτο. Το Συνοδικό έγγραφο γράφει, «επειδή είναι στο τέλος του βίου του»… δεν λέγεται αυτό για έναν άνθρωπο ο οποίος πηγαίνει προς την άλλη ζωή…

Ν.Π.: Στην εξόδιο ακολουθία ποιος προεξήρχε;

Μητρ.Νικόδημος: O Iερώνυμος ως Θηβών και συμμετείχα και εγώ.

Ν.Π.: Καίτοι υπήρχε η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το επιτίμιο της ακοινωνησίας…

Μητρ.Νικόδημος: Φυσικά. Συμμετείχαν και άλλοι πέντε μητροπολίτες. Ο Φθιώτιδος, ο Κυθήρων και άλλοι…

Ν.Π.: Μα δεν υπήρχε πρόβλημα;

Μητρ.Νικόδημος: Aν θυμάστε του είχε κάνει (σ.σ. του τότε Θηβών) ένα έγγραφο ο Χριστόδουλος επιτιμητικό και τον καλούσε να δώσει εξηγήσεις. Στον Θηβών γιατί ήταν στην Μητρόπολή του… Και εκείνος του απήντησε ότι το έκανε «πρώτα για το καλό, για το συμφέρον της Εκκλησίας και για το δικό σου προσωπικά». Ε, πέρασε ο καιρός, μετά αρρώστησε ο Χριστόδουλος…

Ν.Π.: Ρωτώ για να δούμε και πόσο αυστηρό είναι αυτό το επιτίμιο…

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, να μην ξεγελιόμαστε. Αυτό το επιτίμιο είναι ανύπαρκτο. Ανύπαρκτο. Αυτό που υπάρχει μόνο είναι το εξής. Προσωρινά εάν ένας επίσκοπος έχει πρόβλημα με έναν άλλο επίσκοπο μπορεί να διακόψει την εκκλησιαστική του κοινωνία. Ο άλλος δεν χάνει καμία αρμοδιότητα του. Όπως έγινε και στην περίπτωση του Χριστόδουλου. Ο Πατριάρχης διέκοψε την κοινωνία μαζί του αλλά ο Χριστόδουλος προήδρευσε και μάλιστα Ιεραρχίας. Το ίδιο είχε συμβεί με τον μακαρίτη Ιεροσολύμων Διόδωρο. Και εγώ σας ρωτώ. Στην περίπτωση μου το επιτίμιο της ακοινωνησίας σημαδεύτηκε με την απομάκρυνσή μου. Η άρση του επιτιμίου αυτού με τι σημαδεύεται; Δικαιούμαι να έχω μερικές εξηγήσεις.

Ν.Π.: Τι σημαίνει για εσάς αποκατάσταση;

Μητρ.Νικόδημος: Τι σημαίνει για εμένα; Δεν ξέρω, θέλω να μάθω…

Ν.Π.: Αποκατάσταση σημαίνει και επιστροφή στον Μητροπολιτικό Θρόνο;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν ξέρω. Θέλω το όργανο που διατυπώνει τούτο να διατυπώσει και εκείνο. Ναι ή όχι; Δεν είμαι κλητήρας της Αρχιεπισκοπής ή της Συνόδου να μου λένε σήμερα κάτσε σε αυτή την πόρτα και αύριο κάτσε σε εκείνη την πόρτα. Έχω μια θέση μέσα στην Εκκλησία και αυτή καλύπτεται και από Κανόνες και από νόμους… Και αν τίθεται θέμα αγάπης, τότε και η αγάπη στηρίζεται σε αυτά τα θεμέλια. Είναι δυνατόν να σας αδικήσω και μετά να σας πω έλα να φιληθούμε για να δείξουμε την αγάπη; Γίνεται; Πως γίνεται αυτό το πράγμα;

Ν.Π.: Η αποκατάσταση για εσάς περιλαμβάνει και την συγνώμη όσων σας αδίκησαν;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν θέλω να πω ότι κανένας με αδίκησε ή δεν με αδίκησε. Στο κάτω, κάτω το Σώμα της Ιεραρχίας έχει προχωρήσει από την εποχή εκείνη, έχουν μπει άλλοι μητροπολίτες, έχει αλλάξει η σύνθεσή του. Δεν μπορώ να πω στον σημερινό τον Θηβών… να του πω τι; Φταίει σε τι; Ούτε στον Χαλκίδος, ούτε στον Νέας Σμύρνης, τον Γλυφάδας, τον Πειραιώς…

Ν.Π.: Υπάρχει όμως η διαδοχή…

Μητρ.Νικόδημος: Yπάρχει η διαδοχή… Τα θέματα κάθεται κανείς και τα ψάχνει. Το θέμα δεν είναι αν αδίκησαν εμένα και αν θα με αποκαταστήσουν. Το θέμα είναι αν θα βάλουν την Εκκλησία σε μια σειρά…

Ν.Π.: Όμως σεβασμιώτατε αν αισθάνεστε ότι στο πρόσωπο σας έχει αδικηθεί ένας επίσκοπος της Εκκλησίας, τότε η θεραπεία δεν θα πρέπει να γίνει και πάλι στο πρόσωπο σας;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν ξέρω, δεν ξέρω στο πρόσωπο ποιου θα αποκαταστήσουν την αδικία…

Ν.Π.: Tι περιμένετε; Μια συγνώμη; Σας αρκεί; Γιατί ακούγεται ότι εσείς θέλετε να επανέλθετε. Κάποιοι λέγουν ότι θα σύρετε στα δικαστήρια τους νεοεκλεγέντες μητροπολίτες Κηφισίας και Ιλίου αμφισβητώντας το νόμιμο της εκλογής τους; Άλλοι λέγουν ότι δεν ζητάτε τίποτα. Ότι σας αρκεί η ηθική αποκατάσταση… Ρωτώ λοιπόν τον Μητροπολίτη Νικόδημο, τι επιθυμεί ο ίδιος;

Μητρ.Νικόδημος: Τίποτα δεν θέλω. Απλούστατα δεν θέλω τίποτα, γιατί δεν ελπίζω σε τίποτα. Το χρέος δεν είναι από μένα, δεν έχει να κάνει με το τι θέλω εγώ. Από εκεί τι κάνουν. (Χτυπάει το χέρι στο τραπέζι) Το να αφήσουνε μέσα στην ιστορία αυτό ως τετελεσμένο γεγονός και να ξαναγίνει αύριο, είναι απαράδεκτο. Το έχω πει και το έχω φωνάξει ότι δεν πρέπει να μείνει μέσα στην ιστορία. (Χτυπάει το χέρι στο τραπέζι) Ξέρετε πολύ καλά ότι κατά κάποιο τρόπο δημιουργείται μια νομολογία και μπορεί αύριο να πει κάποιος ότι όπως έγινε τότε να το ξανακάνουμε. Αυτό είναι το απαράδεκτο. Και μέσα στην ιστορία της Εκκλησίας υπήρξαν ανωμαλίες. Σοβαρές ανωμαλίες. Και η Εκκλησία απέρριψε όλο αυτό το κομμάτι... Διαβάστε την ιστορία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, και άλλων, να δείτε τι έγινε… Και πως εξελίχθηκε και πως έκλεισε αυτή η πληγή. Κάποτε φρόντισαν να την κλείσουν. Για να μην μείνει, για να μην επαναληφθεί.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, ο μέχρι πρότινος τοποτηρητής της αλλοτινής Μητροπόλεως Αττικής, Μεσογαίας Νικόλαος, έχει προσφερθεί μέσα από συνεντεύξεις του, πρόσφατα και μέσα από το Amen.gr, να παραιτηθεί, προσφέροντάς σας την Μητρόπολή του, εάν αυτό συμβάλει στη διευθέτηση της υποθέσεως σας.

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, αυτό το είδα και εγώ. Είδα όμως και κάτι άλλο. Ότι ταυτοχρόνως έγραψε μια επιστολή σε όλους τους Μητροπολίτες να εκλέξουν άλλον. Έναν ευνοούμενο του, τον οποίο παρουσίασε ως το άνθος της εποχής. Πως αυτά τα δύο δένουν; Δεν το καταλαβαίνω… Και είδα και το άλλο. Είπε, «είμαι έτοιμος να παραιτηθώ, αλλά ο Νικόδημος δεν θα δεχθεί». Είναι άλλο τώρα το τι σκέπτομαι εγώ. Αυτό όμως που είπε πως το κρίνετε; Και κάτι άλλο που δεν το διάβασα αλλά μου το μετέφεραν. Όταν στην Ιεραρχία έθεσαν το θέμα του επιτιμίου, ξέρετε οι ψηφοφορίες αρχίζουν από τους νεότερους, όταν λοιπόν ήρθε η σειρά του ψήφισε να μην αρθεί το επιτίμιο. Μετά, προχωρώντας η ψηφοφορία και όταν κάποιος μητροπολίτης είπε «να αρθεί το επιτίμιο αλλά να κάνει και κάποια υποχώρηση ο Νικόδημος», τότε είπε και αυτός πως με τις προϋποθέσεις αυτές ψηφίζει την άρση του επιτιμίου. Εξηγείστε μου αυτά οπότε όταν έρθει εδώ να του πω ότι έλαβα τις εξηγήσεις και είμαι ικανοποιημένος!

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, για εσάς θα αλλάξει κάτι μια απόφαση της Ιεραρχίας που θα λέει ότι αίρεται το επιτίμιο της ακοινωνησίας;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν ξέρω. Αδελφέ μου δεν έχω χάρισμα προφητικό για να ξέρω τι θα αλλάξει. Και δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Εκείνο που ξέρω…. Δεν ξέρω… Έρχεται ένας Μητροπολίτης και λέει «παραιτούμαι για να λυθεί το θέμα». Και μετά λέει «να εκλεγεί κάποιος άλλος που είναι ικανός». Και μετά άλλα…

Ν.Π.: Και γιατί κάποιος να προσφέρει το δικό του Μητροπολιτικό Θρόνο, όταν υπάρχουν δύο κενοί μητροπολιτικοί θρόνοι…

Μητρ.Νικόδημος: Είδατε… μου ζητάτε εξηγήσεις… Εγώ πως μπορώ να σας δώσω αυτές τις εξηγήσεις.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, επανέρχομαι στο βασικό ερώτημα μου. Ο Μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης θα ήθελε να γίνει ξανά επαρχιούχος Μητροπολίτης;

Μητρ.Νικόδημος: Κοιτάξτε, το τι θα ήθελα να γίνω δεν θα το πω αυτή την στιγμή. Όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί υπάρχει αυτή η εμπλοκή των εξελίξεων. Δεν θα πάρουν την άποψή μου. Το τι θα πω εγώ κατ΄ ενώπιων Θεού, θα το πώ όταν θα έρθει εκείνη η ώρα και θα δω τον Θεό.

Ν.Π.: Δεν το αρνείστε όμως…

Μητρ.Νικόδημος: Δεν αρνούμαι τίποτα. Με ίντριγκες όμως δεν ασχολούμαι… Εάν έχω αδελφική επικοινωνία, θα μιλήσω ως αδελφός. Αν αντιμετωπίσω ίντριγκες και η πρόθεση είναι να καθορίσουν την στάση τους βάσει των σκέψεων μου, αυτό δεν θα το κάνω.

Ν.Π.: Αδικεί την υπόθεσή σας η άποψη μερίδας της Ιεραρχίας πως όλα τα κάνετε για να επιστρέψετε στον θρόνο; Πιστεύετε λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τη δική σας άποψη περί τηρήσεως και εφαρμογής των Κανόνων;

Μητρ.Νικόδημος: Η εμπειρία μου, εμπειρία τριάντα έξι χρόνων και όχι τριάντα έξι ωρών, ημερών ή μηνών, δείχνει μια προσπάθεια να εξοντώσουν τον Νικόδημο. Ε, ας με εξοντώσουν. Παραπάνω τι θέλετε να κάνω;

Ν.Π.: Θεωρείτε ότι όλα αυτά που συζητήσαμε, περί αναβλητικότητας, καθυστερήσεων, δείχνουν ότι κάποιοι δεν θέλουν τον Νικόδημο στην Ιεραρχία; Μιλήσατε για εξόντωση…

Μητρ.Νικόδημος: Τι άλλο είναι. Πέστε μου πως αλλιώς μπορεί κάποιος να το εκτιμήσει. Τριάντα έξι χρόνια ένα πράγμα ζητάω. Δικάστε με. Αυτό έχουν το δικαίωμα, το αναγνωρίζω. Μπορούν να με δικάσουν. Να με καλέσουν να απολογηθώ για τα σφάλματα που έχω κάνει και να μου επιβάλλουν όχι μόνο τριάντα έξι χρόνια αλλά εβδομήντα δύο χρόνια αργία. Ώστε να μπορέσουν μετά να κάνουν και κάποια οικονομία και να τα κάνουν εξήντα… Και να εμφανιστούν και μεγαλόψυχοι. Δικάστε με. Λέτε ότι έχω κάνει αυτό ή το άλλο. Δικάστε με. Και έχετε όλο το δικαίωμα, όχι μόνο αργία αλλά οποιαδήποτε ποινή θέλετε να μου επιβάλλετε. Αλλά έτσι, χωρίς δίκη, ποια τιμωρία να βάλουμε στο Νικόδημο… Γίνεται αυτό; Γιατί επί τριάντα έξι χρόνια δεν με έχουν καλέσει ποτέ σε απολογία για οποιοδήποτε θέμα;

Ν.Π.: Είστε 83 ετών…

Μητρ.Νικόδημος: Σας είπα και πριν. Δεν θα μείνει πίσω μου ότι το αποδέχομαι (χτυπάει το χέρι στο τραπέζι). Για την επόμενη γενιά, την μεθεπόμενη. Από εκεί και πέρα τα άλλα δεν τα σκέπτομαι. Αυτό δεν θα μείνει πίσω μου (χτυπάει το χέρι στο τραπέζι).

Ν.Π.: Είστε σε μια ηλικία που μπορεί αύριο να μην ζείτε...

Μητρ.Νικόδημος: Το περιμένω. Αλλά εσείς ως πιστό μέλος της Εκκλησίας δεν θα πείτε ότι μπορεί να ξαναγίνει ότι έγινε επί Νικοδήμου. Θα μείνει ότι δεν έγινε δεκτό. (χτυπάει το χέρι στο τραπέζι). Ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος, ούτε ο εκατοστός είμαι που αδίκησε το Σώμα της Εκκλησίας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος, μεταξύ άλλων λέει: ««Οι συνθύται μου δυσμενείς εχθρών πέρα͵ Ουδέ τράπεζαν μυστικήν δεδοικότες…». Δηλαδή, λέει, ότι περισσότερο από τους εχθρούς δυσμενείς είναι απέναντί μου οι συνθύται μου, οι συλλειτουργοί μου, χωρίς να φοβούνται ούτε την Αγία Τράπεζα. Αδελφέ μου, μερικές φορές το επαναλαμβάνω και εγώ. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να το επαναλάβω.

Ν.Π.: Είπατε για στίγμα. Φοβάστε ότι μπορεί να φύγετε από την ζωή «στιγματισμένος» ;

Μητρ.Νικόδημος: Δεν θέλω να μείνει πίσω αυτή η πρακτική. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν ο καλός Θεός ή ο Άγιος Πέτρος μου ζητήσουν χαρτί από την Σύνοδο… Αν μου ζητηθεί θα πω στον Άγιο Πέτρο ότι δεν έχω… Δεν ξέρω… Αν δώσουν ένα χαρτί που θα απευθύνεται στον Άγιο Πέτρο, και όχι σε μένα, που θα λέει, «Άγιε Πέτρο έχουμε άρει το επιτίμιο της ακοινωνησίας στο Νικόδημο, έχετο υπόψη σου», τότε να το έχω να το βάλω στο φέρετρο να το παρουσιάσω. Δεν ξέρω αν διαφωνείτε…

Θα ακολουθήση το Β΄μέρος

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου