Πέμπτη 20 Μαΐου 2010


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΕΣ
ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ
ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====================

Η Εκκλησία μας σήμερα 19 Μαίου γιορτάζει τη μνήμη των δεκατριών οσιομαρτύρων της Καντάρας, το μοναστήρι των οποίων βρίσκεται στον Τουρκοκρατούμενο Πενταδάκτυλο. Παραθέτουμε το βίο τους και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα επίκαιρο σχόλιο.


Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ 13 ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ
________________

“Το 13ο αιώνα η Κύπρος καταδυναστευόταν από τους τότε κατακτητές της Φράγκους (Λουζινιανούς). Ο Ορθόδοξος κλήρος διωκόταν βάναυσα και ο λαός εταλαιπωρείτο αφάνταστα, για να εξαναγκαστεί να φραγκέψει. Κύριο και ρωμαλέο στήριγμα του λαού στον αγώνα του να μη χάσει την εθνική του αυτοσυνειδησία και την Ορθόδοξη Πίστη του υπήρξαν Άγιοι Μοναχοί με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους 13 Οσιομάρτυρες της Μονής της Παναγίας της Κανταριώτισσας, που βρίσκεται στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ
__________


Ηγούμενος της Μονής αυτής ήταν τότε ο Ιωάννης, και τα ονόματα των υπολοίπων ήταν: Κόνωνας, Ιερεμίας, Μάρκος, Θεόκτιστος, Κύριλλος, Βαρνάβας, Μάξιμος, Ιωσήφ, Γερμανός, Γεράσιμος και Γεννάδιος (οι δύο τελευταίοι προέρχονταν από την Μονή Μαχαιρά).

ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
_____________


Για την εμμονή τους στην Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, φυλακίστηκαν από την Λατινική - Παπική εξουσία της Κύπρου στις φυλακές της Λευκωσίας, όπου παρέμειναν για τρία χρόνια, υφιστάμενοι απάνθρωπα και απερίγραπτα μαρτύρια ώστε ο ένας από αυτούς ο Θεόγνωστος πέθανε από τα βασανιστήρια.

Η ΦΡΙΚΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ 13 ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ
____________________

Τελικά τους άλλους δώδεκα μοναχούς καταδίκασαν σε θάνατο, τους ξεφόρεσαν τα άγια μοναχικά «σχήματά» τους, τους έδεσαν τα πόδια σε άγρια άλογα, τους λιθοβόλησαν και κατόπιν τους έσυραν πάνω στις κοφτερές πέτρες της κοίτης του ξεροπόταμου Παδιαίου, χτυπώντας τους ταυτόχρονα χωρίς έλεος με ραβδιά.
Τέλος τα κατακομματιασμένα και καθημαγμένα σώματα των Αγίων τα έριξαν στις φλόγες μεγάλης φωτιάς που άναψαν, και με αυτόν τον τρόπο τελειώθηκαν. Έτσι παρέδωσαν στα χέρια του Θεού τη μακάρια ψυχή τους και δέχτηκαν από τον Κύριο τριπλούς στεφάνους: Των Οσίων, των Ομολογητών και των Μαρτύρων.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ
_____________________


Η ημέρα της τελείωσής τους ήταν η 19η Μαΐου του έτους 1231. Ο μαρτυρικός θάνατος των 13 αυτών Οσιομαρτύρων και Ομολογητών διασαλπίζει στους αιώνες ότι η διαφορά Ορθοδοξίας και Παπισμού δεν είναι καθόλου παρωνυχίδα, όπως θέλουν πολλοί να την παρουσιάζουν. Από θεολογικής και σωτηριολογικής απόψεως η διαφορά αυτή είναι τόσο μεγάλη, όση ακριβώς είναι η απόσταση που χωρίζει τον Παράδεισο από την Κόλαση. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προτίμησαν οι Άγιοι Μοναχοί το θάνατο, παρά να «εκλατινίσουν», έστω και κατ΄ελάχιστο, την ατόφια Ορθόδοξη Πίστη τους. Γι’ αυτό η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους στις 19 Μαΐου κάθε χρόνο και δοξολογεί τον Θεόν, τον «θαυμαστόν εν τοις αγίοις Αυτού». (ΠΗΓΗ: Ιερά Μονη Παντοκράτορος, Ορθόδοξος Φιλόθεος Μαρτυρία, Ακτίνες).

ΠΩΣ ΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΦΕΤΟΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ;
_______________

Κλαίει η ψυχή του ανθρώπου με τα σημερινά χάλια μας. Πώς τιμούν οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου που ποτίστηκε με το αίμα των Οσιομαρτύρων και Ομολογητών 13 μοναχών της Ιεράς μονής Καντάρας φέτος τη μνήμη τους; Ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τον αιρεσιάρχη της Ρώμης είτε αυτοπροσώπως είτε με αντιπροσώπους άλλους συνιεράρχες τους οι οποίοι θα τους εκπροσωπήσουν στην υποδοχή στην Πάφο και στην Αρχιεπισκοπή και ο Θεός ξέρει σε ποιο άλλο χώρο που δεν ανακοινώθηκε επίσημα ακόμα.

ΤΙ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ;
__________

Αν υπάρχει κάτι που με φοβίζει στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα δεν είναι αυτά που αναφέρει, που είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό προβληματικά, αλλά γι’ αυτά που δεν λέγει και δεν ξέρουμε τι είδους συμπροσευχές και άλλα οικουμενιστικά παρατράγουδα θα πραγματοποιηθούν. Το σίγουρο είναι ότι οι ψυχές των Αγίων 13 Οσιομαρτύρων θρηνούν για την κατάντια της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία τον τελευταίο καιρό έγινε θέατρο οικουμενιστικών ασχημιών όχι μόνον με αιρετικούς (Παπικούς και Προτεστάντες) αλλά και με αλλόθρησκους που παρέστησαν στο πρόσφατο “Διαθρησκειακό συνέδριο” της Λευκωσίας. Ο Θεός και οι Αγιοι 13 Οσιομαρτυρες της Καντάρας ας φυλάει το νησί μας από νέα μεγαλύτερη προσβολή της πίστης μας σε λίγες μέρες που ο Ποντίφηκας θα επισκέπτεται το νησί.

ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΑΙΟΥ
_________

Στις όχθες της κοίτης Πεδιαίου κτίστηκε ένα πανέμορφο παρεκκλήσι προς τιμήν των 13 Οσιομαρτύρων της Καντάρας. Και εκεί που ελπίζαμε ότι φέτος θα ολοκληρωνόταν η ανοικοδόμησή του και θα γίνονταν τα εγκαίνιά του οι ιεράρχες μας περί άλλα τυρβάζουν. Ετοιμάζονται να υποδεχθούν το διάδοχο του Πάπα Γρηγόριου που έδωσε προσωπικά εντολή στον αντιπρόσωπό του Ανδρέα να θανατώσει τους Αγίους ως αιρετικούς. Ο Θεός και οι Αγιοι της Κύπρου και ιδιαίτερα οι 13 Οσιομάρτυρες της Καντάρας ας μας συγχωρήσουν την ατίμωση που τους κάνουμε και την ασέβεια που δείχνουμε προς το μαρτύριό τους για την Ορθοδοξία.

1 σχόλιο:

  1. Κατά την στρεβλή παπική αντίληψη, οι 13 Οσιομάρτυρες της Καντάρας θεωρήθηκαν αιρετικοί και ήταν από τους πρώτους μάρτυρες της νεοσυσταθείσας από τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄, το 1231, Ιεράς Εξέτασης, ενός Ιεροδικείου, στους κόλπους του Παπισμού, που συστάθηκε με την αποστολή να καταπολεμήσει τις αιρέσεις, καθώς και δραστηριότητες όπως την αλχημεία, τη μαγεία και τη βασκανία και το οποίο είχε συγκεντρώσει στα χέρια του σημαντική δύναμη κατά το μεσαίωνα και στις αρχές των νεότερων χρόνων. Οι αιρετικοί αντιμετωπίζονταν στο εξής ως εχθροί της κοινωνίας, συλλαμβάνονταν και δικάζονταν, αφού είχαν προηγηθεί συχνά βασανιστήρια για την απόσπαση της ομολογίας της ενοχής.

    Η κλίμακα των ποινών ήταν μεγάλη. Από την απλή καταδίκη σε προσευχή και νηστεία, κατάσχεση περιουσίας, φυλάκιση, ισόβια δεσμά και σε περίπτωση αμετανοησίας ή υποτροπής θανατική ποινή, πολλές φορές με καύση του αιρετικού επί της πυράς. Η δικαιολογία γι' αυτό το τελευταίο ήταν, ότι καίω το σώμα σου, για να σώσω την ψυχή σου, σύμφωνα με τη στρεβλή ανάλυση του χωρίου του Παύλου: «ει τινος το έργον κατακαήσεται, ζημιωθήσεται, αυτός δε σωθήσεται, ούτως δε ως δια πυρός» (Κορ. Α΄ 3. 14-15).

    Ας σημειωθεί, ότι την ίδια χρονική περίοδο, στην αυτοκρατορία της Νικαίας, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης (1222-1254), με τη συνεπικουρία του Πατριάρχη Κων/πόλεως Μανουήλ Β΄, επέτρεπε στους Ορθοδόξους Επισκόπους να συλλειτουργήσουν μετά των Λατίνων (Αγ. Νεκταρίου, Τα αίτια του Σχίσματος, τ. Β΄, σελ. 129)!

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου