Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Λεφτά υπάρχουν. Το Τέμενος στην Αθήνα θα ανεγερθεί με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου

Την ίδια στιγμή που σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία περνάει μέσα απο το σόκ της οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που η εθνική συνοχή είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη, την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση "ανάβει πράσινο φώς" για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό.( Hellas on the Web)

Στην περιοχή του Βοτανικού "Ναυτικό Οχυρό", το οποίο απέχει περίπου 700 μέτρα από το νέο σταθμό του Μετρό, στον Αγιο Σάββα.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την τοποθέτηση ενός ιμάμη που θα αμείβεται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά προβλέπεται επίσης ότι η κάθε μουσουλμανική κοινότητα θα έχει το δικαίωμα να φέρει τον δικό της θρησκευτικό λειτουργό. (Εγκληματικότητα)

Το υψηλό βέβαια κόστος, το οποίο καθυστερούσε την ανέγερση επί κυβερνήσεως ΝΔ (είχαν ακουστεί ποσά ύψους μέχρι και 10 εκατ ευρώ) δε φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εν μέσω οικονομικής κρίσης και περικοπών ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε, βρίσκει παρόλα αυτά τα χρήματα για κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου.( Hellas on the Web)

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που θα γίνει επιτέλους ένας επίσημος χώρος. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών μας καθηκόντων», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος.

Ηδη τους τελευταίους μήνες είχαν πυκνώσει οι συσκέψεις για το ζήτημα με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων δηλαδή των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, του δήμου Αθηναίων, του ΓΕΝ και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη το Τέμενος θα ανεγερθεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού, όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντήρησης Αυτοκινήτων Ναυτικού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες παραχώρησης της χρήσης του χώρου στο υπουργείο Παιδείας, θα απαιτηθούν περίπου 6 έως 12 μήνες για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Τέμενος θα ανεγερθεί με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που προώθησε το 2006 η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, το κτίσμα του Τεμένους θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης της περιοχής. Σύμφωνα με τους ισχύοντες, ο στεγασμένος χώρος προβλέπεται να είναι 839 τ.μ., θα έχει είσοδο από την Ιερά Οδό μέσω της Οδού Ασυρμάτου, ενώ θα συνορεύει με τον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου.

Το ζήτημα ανέγερσης Τεμένους στην Αθήνα τέθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Η συζήτηση ξεχάστηκε με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη μεταπολίτευση και ιδιαιτέρως τη δεκαετία του ’80 το ζήτημα τέθηκε εκ νέου από πρέσβεις μουσουλμανικών κρατών. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το θέμα απασχόλησε και πάλι την τότε κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων οδήγησαν το 2000 στην ψήφιση του νόμου 2833 που προέβλεπε την ανέγερση Τεμένους και Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία. Για τον σκοπό αυτό η Πολιτεία παραχώρησε έκταση στην Παιανία αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που δεν συμφωνούσε η πρώτη εικόνα των ταξιδιωτών στην Ελλάδα από το αεροδρόμιο να είναι ένας μουσουλμανικός μιναρές.

Καθώς η επίλυση του ζητήματος δεν προχωρούσε, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της τότε δημάρχου Αθηναίων, κ. Μπακογιάννη, που πρότεινε την επαναλειτουργία του τζαμιού στο Mοναστηράκι, που σήμερα φιλοξενεί το Mουσείο Λαϊκής Tέχνης. Τελικά, ύστερα από «ζυμώσεις» στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Ν.Δ. προωθήθηκε η λύση του Βοτανικού. Συνεργάτες της πρώην υπουργού Εξωτερικών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης του Τεμένους. «Η κ. Μπακογιάννη πάντοτε ήταν υπέρ της δημιουργίας Τζαμιού. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του χώρου καθώς και στην απεμπλοκή του ζητήματος από την “προστασία” ξένων συμφερόντων» δηλώνουν στην «Κ» συνεργάτες της πρώην υπουργού. Το 2006 η υπουργός Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου παρουσίασε τον σημερινό νόμο που προβλέπει την ανέγερση Τεμένους με έξοδα της Ελληνικής Πολιτείας. («Καθημερινή» 02/05/2010)

Από τις ΑΚΤΙΝΕΣ

5 σχόλια:

  1. Καλό μήνα κ.Οδυσσέα.Όπως εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ να έχουμε
    ορθόδοξους ναούς σε όλη την υφήλιο,έτσι και οι
    μουσουλμάνοι θέλουν κι αυτοί να έχουν το λατρευ-
    τικό τους χώρο και πρέπει να το ανεχθούμε!Σε ό,
    τι αφορά τη δαπάνη είχε ακουσθεί ότι θα την ανα-
    λάμβαναν οι άραβες.Το πράγμα άλλαξε,γιατί με το τζαμί ΗΘΕΛΑΝ να κάνουν και μουσουλμανικό πολιτι-
    στικό κέντρο.Έτσι αναγκάσθηκε,για να αποφευ-
    χθούν απρόβλεπτες καταστάσεις,που δε θα μας άρε-
    σαν να αναλάβει το κράτος ΤΟΤΕ τη δπάνη.
    Στη ρομφαία υπάρχει ένα κείμενο σχετικά με τη μεταφραση των λειτουργικών κειμένων,αν δεν το είδατε,κοιτάξτε το και αντικρούστε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όπως εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ να έχουμε
    ορθόδοξους ναούς σε όλη την υφήλιο,έτσι και οι
    μουσουλμάνοι θέλουν κι αυτοί να έχουν το λατρευ-
    τικό τους χώρο και πρέπει να το ανεχθούμε!"

    Εμείς δικαιούμαστε και να θέλουμε, και να έχουμε, ναούς σε όλη την υφήλιο. Δεν υπήρξαμε ποτέ δυνάστες κανενός. Κανέναν δεν κατακτήσαμε, δεν υποδουλώσαμε, δεν σφαγιάσαμε.

    Μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση μεταξύ ημών και εκείνων που, και μας υποδούλωσαν, και μας κατέσφαξαν και προσπάθησαν να μας αλλαξοπιστήσουν; Έχουν κάνει την Αγία Σοφία στην Κων/πολη μουσείο και στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν ρημάξει όλους τους ιερούς ναούς οι πιστοί του Αλλάχ.

    Δεν αφήνουμε τις σαχλαμάρες, λέω εγώ, και να κυττάξουμε να προασπίσουμε την πίστη μας; Το τζαμί μας έλλειψε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι,που ένας "γιατρός"κατά καιρούς θεολογεί
    κάκιστα,όπως έχω διαβάσει διάφορα κείμενά του-δε
    θα κάνω χαρακτηρισμούς,όπως εκείνος-και ΤΩΡΑ σε χαλεπούς καιρούς αποδείχνεται με ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ
    ΤΑΤΟ πνεύμα μνησικακών για το παρλθόν!Αν,όπως λέ
    ει ενδιαφέρεται για την πίστη του ας τη ΜΑΘΕΙ κα
    λύτερα και τότε ας "άδει"!!Αυτά και δε θα ξανα-
    σχοληθώ με "κριτές"ανάξιους λόγου!Θα υποστηρίζω αυτό,που θέλω,όπως θέλω!
    Αλλά ΤΙ να περιμένει κανείς απο ΓΟΧ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος : Θα υποστηρίζω αυτό,που θέλω,όπως θέλω!

    Κυπριανός Χ : "Γιατί έτσι σας αρέσει". Αυτό γιατί το ξέχασες; Άνοιξε ευλογημένε καμιά τηλεόραση. Τόσα μαθήματα αγωγής μας παρέχει, ας πιάσουν και λίγο τόπο τα λεφτά που μας παίρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε Αγνωστε, και αφου το παιζεις και τοσο καλος Χριστιανος, απαξιονωντας αμεσως εναν αδελφο σου, και αμεσως βαζεις και ""Ταμπελα ΓΟΧ"" δηλαδη δεν καταλαβα τι εχουν οι ΓΟΧ, σε ενοχλησαν που δεν βαζουν Τεμεναδες στον Παπα το αφεντικο σου, που θελεις δεν θελεις αυτος ειναι, με τα συλειτουργα του Προκαθημενου σου και τα μνυμοσυνα του!!!! δεν σε ενοχλουν ολα αυτα που κανουν οι Αρχιερεις σου και σε ενοχλουν οι Γοχ, μη γενοιτο.
    Ξαναβρες τον καλο σου εαυτο, οι γιαγιδες σου και οι Παπουδες ΓΟΧ ητανε. Άγγελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου