Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009















Το Περιβόλι της Παναγίας

αποσαθρωμένο οπωροφυλάκιο Ορθοδοξίας


Του κυριου Ιωαννου Κορναρακη, Ομοτιμου Καθηγητου της Θεολογικης Σχολης



«Ο Θεός ήλθοσαν έθνη εις την κληρονομίαν σου, εμίαναν τον ναόν τον άγιόν σου, έθεντο Ιερουσαλήμ ως οπωροφυλάκιον» (Ψαλμ. 78, 1)


Η επέλαση της παπικής αιρέσεως, τον Νοέμβριο του 2006, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετέβαλε το Άγιο Όρος ή μάλλον την πνευματική του ηγεσία, τους ηγουμένους των είκοσι Ι. Μονών του, σε εγκαταλελειμμένο και έρημο οπωροφυλάκιο Ορθοδοξίας!

Ο λαός του Θεού, το πλήρωμα της Εκκλησίας, ανέμενε την άμεση, δυναμική παρέμβαση του Αγίου Όρους στα διαδραματισθέντα στο Φανάρι, με την επίσκεψη-συλλειτουργία του Πάπα, ως αυτονόητη παρουσία ορθόδοξης αντιδράσεως και μαρτυρίας, όπως ακριβώς συνέβη στο παρελθόν επί Πατριάρχου Αθηναγόρα, με την άρση των αναθεμάτων, όταν σύσσωμο το Άγιο Όρος, η πνευματική του ηγεσία, διέκοψε τη μνημόνευση του ονόματός του!


Αλλά η πνευματική ηγεσία του Αγίου Όρους των ημερών μας, δεν έπραξε το ίδιο!

Δεν διετράνωσε μαχητικά την ορθόδοξη μαρτυρία με το γνωστό κύρος του αγιορείτικου λόγου, ως διορθωτική παρέμβαση στις αυθαίρετες και κραυγαλέες πατριαρχικές παραβιάσεις των ι. Κανόνων της Εκκλησίας.
Αντίθετα επιβράβευσε τις πατριαρχικές αυτές αντορθόδοξες ενέργειες με τη διακήρυξη της ευλαβείας της στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου!


Έτσι οι φύλακες της Ορθόδοξης Παράδοσεως, οι πυλωροί της προστασίας και διασφαλίσεως του κύρους των Ι. Κανόνων της Εκκλησίας, εγκατέλειψαν τη θέση τους!

Αρνήθηκαν τον εαυτό τους.

Άφησαν ξέφραγο και απροστάτευτο τον αμπελώνα του Κυρίου και συσχηματίσθηκαν με τον νυν αιώνα του οικουμενισμού, του κακόδοξου χριστιανικού συγκρητισμού.

Ευθυγραμμίσθηκαν με τους νεοεποχίτικους νόες κληρικών και λαϊκών θεολόγων, αρνητών της αληθείας της Μίας, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού, της Εκκλησίας των ι. Αποστολικών και Συνοδικών Κανόνων, της Πατερικής Παραδόσεως!


Η στάση αυτή της πνευματικής ηγεσίας του Αγίου Όρους αποστερεί σήμερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία το φρουρό και φύλακα των παραδεδομένων αληθειών της πίστεως και της διδασκαλίας της.


Σήμερα έπαυσε να είναι το Άγιο Όρος εγγύηση και στήριξη Ορθοδοξίας, έπαλξη παρατάξεως μαρτύρων και ομολογητών Ορθοδοξίας.


Σήμερα το Άγιο Όρος, μοιάζει με αποσαθρωμένο από τον οικουμενισμό και την αίρεση οπωροφυλάκιο, μνημείο πλέον αγιορειτικής εγκαταλείψεως του περιβολιού της Παναγίας!


Το θλιβερό αυτό γεγονός συμβαίνει σήμερα, σε ώρα και στιγμή προχωρημένης αποδυναμώσεως της Ορθοδοξίας από ζωτικές και άγρυπνες δυνάμεις μαρτυρίας και ομολογίας, δεδομένου ότι, σήμερα, επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι και

Πατριάρχες αλλά και κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, μεταποιούμενοι αλαζονικώς σε τάξη εκκλησιαστικής οικουμενικής συνόδου, αποφθέγγονται άρρητα ρήματα κακοδοξίας, «επ’ αγαθώ» της Ορθοδοξίας!

Αιρετικές χριστιανικές κοινότητες αναγνωρίζονται σήμερα ως εκκλησίες, συλλειτουργίες με τους πάσης φύσεως αιρετικούς και συμπροσευχές βαπτίζονται ως αγαπητικές σχέσεις και κάθε ορθόδοξη αλήθεια παραπέμπεται στον κάλαθο του οικουμενισμού, για επανερμηνεία με τα νέα δεδομένα της μετανεωτερικότητας, η οποία απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό των πάντων στη θεολογία και γενικώς στη ζωή της Εκκλησίας!


Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα της οικουμενιστικής λαίλαπας, δεν έστερξαν οι αγιορείτες ηγούμενοι να αναδειχθούν· «θεία παρεμβολή και θεηγόροι οπλίται παρατάξεως Κυρίου»!


Παραδόθηκαν στη δειλία και το φόβο της μαρτυρίας, με το…αιρετικό πρόσχημα της ευλαβούς υπακοής στο πρόσωπο του Πατριάρχου!


Έτσι μετέτρεψαν την πνευματική τους ηγεσία σε αποσαθρωμένο οπωροφυλάκιο του περιβολιού της Παναγίας!


Γύρισαν την πλάτη τους στη σκέπη και προστασία της Οικοδέσποινας Γερόντισσας του Αγίου Όρους.


Έκαναν την επιλογή τους!


Επέλεξαν την συνοδοιπορία τους με την πατριαρχική οικουμενιστική λογική!

Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ μηνός Αυγούστου 2009

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009









Είναι αδύνατη


η ζητούμενη


ένωση


Η΄


ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ


Ο απόλυτος προορισμός είναι μια αιρετική διδασκαλία, που αρχή έχει στον Αυγουστίνο και συνεχιστές τους δυτικούς θεολόγους, αλλά ακόμη και τους προτεστάντες Λούθηρο και Καλβίνο. Σύμφωνα με αυτήν, ο Θεός έχει προορίσει ορισμένους ανθρώπους για τη σωτηρία και άλλους για την αιώνια τιμωρία, ανεξάρτητα από την αξία ή την απαξία του συγκεκριμένου ανθρώπου. Η διδασκαλία αυτή έχει τις ρίζες της στη σχετική διδασκαλία του ανωτέρω αγίου (+430) και συνδέεται με την πρόγνωση του Θεού. Η διδασκαλία αυτή για τον απόλυτο προορισμό, άγνωστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ερμηνεύεται με ποικίλους θεολογικούς συλλογισμούς, άλλοτε ως απλός προορισμός για τη σωτηρία, άλλοτε δε ως διπλός προορισμός, τόσο για τη σωτηρία όσο και για την απώλεια, αλλά προβληματίζει έντονα την πνευματική ζωή, τόσο του Παπισμού, όσο και του Προτεσταντισμού.

Ψήγματα της θεωρίας αυτής βρίσκουμε στην Π. Διαθήκη και κυρίως στο βιβλίο του Εκκλησιαστή, όπου οι ιδέες που καταγράφονται εκεί εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Σ’ ολόκληρο το έργο τονίζεται η ματαιότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων, η μη ύπαρξη σκοπού στη ζωή και η αδυναμία του ανθρώπου να ορίσει τη μοίρα του. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στο κεφάλαιο 3, όπου βλέπουμε, ότι ο Θεός έχει προαποφασίσει για όλα, αλλά και όπου φαίνεται να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους: «Είδα την απασχόληση που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους για να τους ταλαιπωρεί. Ο Θεός έχει ορίσει τον κατάλληλο καιρό που κάνει το καθετί» (3. 10-11).

Κυρίως όμως, οι οπαδοί της θεωρίας αυτής στηρίζονται στο κατωτέρω χωρίο του Παύλου: «Ερείς ουν μοι. τι έτι μέμφεται; τω γαρ βουλήματι αυτού τις ανθέστηκε; μενούνγε, ω άνθρωπε, συ τις ει ο ανταποκρινόμενος τω Θεώ; μη ερεί το πλάσμα τω πλάσαντι, τι με εποίησας ούτως; ή ουκ έχει εξουσίαν ο κεραμεύς του πηλού, εκ του αυτού φυράματος ποιήσαι ο μεν εις τιμήν σκεύος, ο δε εις ατιμίαν; ει δε θέλων ο Θεός ενδείξασθαι την οργήν και γνωρίσαι το δυνατόν αυτού ήνεγκεν εν πολλή μακροθυμία σκεύη οργής κατηρτισμένα εις απώλειαν; και ίνα γνωρίση τον πλούτον της δόξης αυτού επί σκεύη ελέους α προητοίμασεν εις δόξαν;» (Ρωμ. 9. 19-24). Σε μετάφραση το κείμενο έχει ως εξής: «Θα πει βέβαια κάποιος: «Τότε γιατί ακόμη μας βρίσκει σφάλματα ο Θεός. Ποιος τάχα μπορεί να αντισταθεί στο θέλημά του;». Άνθρωπε, ποιος είσαι εσύ, λοιπόν, και κάνεις κριτική στο Θεό; Μπορεί να πει ένα δημιούργημα στο δημιουργό του, «γιατί μ’ έκανες έτσι;». Δεν είναι στο χέρι του αγγειοπλάστη να κάνει με τον πηλό ό, τι θέλει; Από το ίδιο υλικό φτιάχνει σκεύη πολύτιμα και σκεύη για τις πιο συνηθισμένες χρήσεις. ’Ετσι και ο Θεός, θέλοντας να δείξει την οργή του και να κάνει γνωστή τη δύναμή του, φέρθηκε με μεγάλη μακροθυμία σ’ αυτούς που άξιζαν την οργή του και που ήταν έτοιμοι για το χαμό τους. Σ’ άλλους πάλι θέλησε να φανεί η άπειρη δόξα του, σ’ αυτούς που το έλεός του όρισε να μετάσχουν στη δόξα του».

Από το κείμενο αυτό βγαίνει το συμπέρασμα (όπως το ερμηνεύουν οι δυτικοί), ότι ο Θεός δημιούργησε ορισμένους ανθρώπους σαν σκεύη της οργής του και τους χρησιμοποιεί για να κάνει επίδειξη δύναμης και τελικά να τους καταστρέψει. Πρέπει κανείς να χρωστά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό; Αλλά τότε ο θεός αυτός δεν διαφέρει από τους ελληνικούς θεούς. Τελικά η «απώλεια» ενός ανθρώπου δεν μετράται σαν δική του υπαιτιότητα και ευθύνη; Πως συμβιβάζονται αυτά με το Θεό της Αγάπης, του Ελέους και της Φιλανθρωπίας;

Έτσι, ο απόλυτος προορισμός δέχεται πως και η ελευθερία είναι προορισμένη να επιτελέσει το αγαθό, όπως ο σκηνοθέτης ρυθμίζει την πορεία ενός έργου και την εκτελούν ελεύθερα τα πρόσωπα που μετέχουν σ’ αυτό, έτσι και ο Θεός, αφού προόρισε τους μεν για τη σωτηρία και τους δε για την απώλεια, έβαλε στην ιστορία, στο θέατρο της δόξης του Θεού, τον καθένα να παίξει το ρόλο του. Λείπει βέβαια η άσκηση κατά των σατανικών πειρασμών, ο δε Διάβολος είναι τιμωρό όργανο του Θεού, αφού ο άνθρωπος προσέβαλε τη δικαιική τάξη του Θεού. Με την ικανοποίηση της θείας δικαιοσύνης, ο απόλυτος προορισμός βρήκε την πιο καλή βάση και τεκμηρίωση. Με την ικανοποίηση δηλαδή έληξε το δράμα της σωτηρίας. όλη η υπόθεση τακτοποιήθηκε και από δω και πέρα κατά προορισμό μπορούν οι άνθρωποι να μετέχουν στη βασιλεία του Θεού. Απόρροια αυτού είναι, ότι ο αμαρτωλός άνθρωπος δεν είναι εικόνα Θεού.

Αλλά, αντίθετα με τους δυτικούς, ο Χρυσόστομος, που αναλύει Ορθόδοξα το χωρίο, λέγει, ότι όταν ο Παύλος αναφέρει: «ο μεν εις τιμήν σκεύος, ό δε εις ατιμίαν», δεν θέλει να υποτιμήσει τη δημιουργία ή να δείξει διάκριση στην πρόθεση του Θεού. Θέλει να επισημάνει την εξουσία του Θεού να δίνει στον καθένα το χάρισμα του ή τη διακονία του ή την αποστολή του (Ε.Π.Ε. 17. 306). Επίσης στο: «Ό μεν εις τιμήν σκεύος, ό δε εις ατιμίαν» δηλώνει, ότι μπορεί ένα πήλινο δοχείο να μη στολίζει το σαλόνι ενός σπιτιού, αλλά η παρουσία του εξυπηρετεί μια άλλη ανάγκη και επομένως και τα δυο είναι χρήσιμα. Κάποτε η μακροθυμία του Θεού εκλαμβάνεται ως αδυναμία και τότε, όταν πλέον η πρόκληση της ασέβειας ξεχειλίσει, αποκαλύπτεται κατά διαφορετικό τρόπο η δύναμη του Θεού, που εκλαμβάνεται σαν «οργή», σαν αποστροφή, γι’ αυτό λέγει: «Θέλων ο Θεός ενδείξασθαι την οργήν και γνωρίσαι το δυνατόν αυτού…..». Η μακροθυμία μεταβάλλεται σε οργή, ναι, αλλά δεν φταίει ο Θεός. Οι άνθρωποι μεταβάλλουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι μεταβάλλονται σε σκεύη οργής, συσσωρεύουν πάνω τους κεραυνούς οργής. Οι άνθρωποι μόνοι τους «καταρτίζονται», ετοιμάζονται να γίνουν «σκεύη εις απώλειαν». Όπως η οργή του Θεού προκαλεί ερωτηματικά σ’ όσους ζητάνε αφορμή να κατηγορήσουν το Θεό, έτσι και το έλεος του προκαλεί ερωτηματικά. Γιατί, σου λένε, τόσο έλεος, τόση χάρη σε μερικούς ανθρώπους; Είναι άδικος ο Θεός; όχι, δεν είναι άδικος. Το έλεος το έχει για όλους ο Θεός αλλά το «εισπράττουν» μόνον όσοι γίνονται σκεύη ελέους. Γι’ αυτό λέγει στο τέλος: «Και ίνα γνωρίση τον πλούτον της δόξης αυτού επί σκεύη ελέους, ά προητοίμασεν εις δόξαν;», δηλ. τι μπορείς να πεις για το Θεό, αν θέλει να δείξει τον πλούτο της αγάπης του σε ανθρώπους, που συνεχώς ετοιμάζονται να είναι «σκεύη ελέους;». Και η ετοιμασία για να καταστεί κάποιος σκεύος ελέους, άξιος του ελέους, είναι η μετάνοια, η έμπρακτη μετάνοια.

Αντίθετα λοιπόν με τη Δύση, ο προορισμός κατά την Ορθόδοξη Θεολογία δεν είναι η τακτοποίηση μιας διασαλευμένης τάξης στη θεία πραγματικότητα, αλλά ο πλουτισμός της κτίσης με τη δεκτικότητα εκείνη που θα μπορέσει να αξιοποιήσει την παροχή του ευ είναι. Όλη η κτίση είναι προορισμένη για τη μεταμόρφωση, για την εκλάμπρυνση και για το δοξασμό και κατ' ουδένα λόγο οδεύει προς το μηδέν. Με άλλα λόγια αποκλείονται εδώ οι νομικές ερμηνείες και κυριαρχούν οι ιατρικές, ο δε αμαρτωλός άνθρωπος δεν παύει να παραμένει εικόνα Θεού, ως κατάληξη δε της ιαματικής σωτηρίας έχουμε την αποκατάσταση των πάντων, ως θεολογούμενο, σε αντίθεση του νομικού πνεύματος του απόλυτου προορισμού.

Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ






























ΠΕΡΙ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΕΙΑΣ



Ο πόλεμος έχει ανάψει πλέον για τα καλά.
Οι οικουμενιστές με τακτικό στρατό και βαρύ οπλισμό φαίνεται να κερδίζουν τον πόλεμο.
Οι αντίπαλοί τους είναι άτακτοι, ψιλοαντάρτες, τους χωρίζουν διαφωνίες και δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον κλήρο διότι και ο κλήρος όπως έδειξε και ο “Ορθόδοξος Τύπος” επιθυμεί να μείνουν όλα ως έχουν.

Ο εξοπλισμός είναι βαρύς:


«Οφείλομεν να κατεδαφίσωμεν τα τείχη μεταξύ ανθρώπων, πολιτισμών και θρησκειών και να μάθωμεν να αναζητώμεν την εικόνα του Θεού εν τω προσώπω του “άλλου”».


Δεν γνωρίζουμε τί τύχη μπορεί να 'χει ο παραπάνω αφορισμός, σ' έναν πολιτισμό που γαλουχείται με την διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τον θάνατο του Θεού.
Φοβούμεθα πως και η αναγνώριση της εικόνος του Θεού σε κάποιον μπορεί να είναι μοιραία γι' αυτόν!


«Κάμνομεν το χρέος της αγάπης, διαλεγόμενοι τιμίως και υπευθύνως με τους εκτός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και αφήνομεν το Πνεύμα το Άγιον να ενεργήση περαιτέρω όπως Εκείνο κρίνει».

"Εκτός των κόλπων" τί να σημαίνει;
Με τους αγνοούντας τα κόλπα του Βαρθολομαίου και του Ζηζιούλα;
Και το “αφήνομεν” τί να σημαίνει;
Όπως αφήνομεν το σκυλί να ακολουθεί τα ίχνη του λαγού;
Και ότι προκύψει;
Εμείς περιμένουμε, ανάβουμε τσιγάρο και χτυπάμε φραπεδιά;


«Δια να μην κατακριθώμεν μετά των “την αλήθειαν εν αδικία κατεχόντων”. Διότι ο θησαυρός της αληθείας, τον οποίον έχομεν κληρονομήσει, ανήκει εις όλους».

Οι πρωτότοκοι οι άτιμοι ακόμη κληρονομούν και τους θησαυρούς και τους θρόνους.
Εάν ανήκει σε όλους, ίσως ανήκει και σε εμάς, στον λαό!
Τότε γιατί είμαστε και εμείς εκτός των κόλπων της ορθοδόξου εκκλησίας ως ετερόδοξοι και δεν ρωτάει κανείς αν ζούμε ή αν πεθαίνουμε;


«Ο ίδιος ο Χριστός επιθυμεί όλοι να είμεθα εν, όπως Αυτός με τον Πατέρα και το Πνεύμα το Άγιον».


Ετούτο το όπλο το χειρίζεται καλά και ο κ. Βασιλειάδης.
Μήπως θα 'πρεπε να τους διαβάσει κάποιος και την συνέχεια της Αρχιερατικής προσευχής;

Όλα τα όπλα συμπυκνώνονται στην θεολογία του κ. Ζηζιούλα:
Η ευχαριστιακή οντολογία,

η ουσία της Εκκλησίας,
εικών των εσχάτων,
εικών της δόξης.
Ο επίσκοπος εικών του Πατρός και όλοι γύρω του σε σύναξη αγάπης.
Όπως η πατροπαράδοτη οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από τον ετοιμοθάνατο πατέρα δίνοντας υποσχέσεις ενότητος και τίμιας μοιρασιάς της κληρονομιάς.


ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ.


Να γκρεμίσουμε τα είδωλα που τοποθετήσαμε στην θέση του Κυρίου.
Τον χρυσό ταύρο του κλήρου,
τα διδακτορικά εχέγγυο πνευματικότητος,
την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου,

τον Επίσκοπο που απλώς παρίσταται.


Μας βοηθούν και οι ίδιοι, είναι όλα εύκολα:

«Η παρούσα ευρείας κλίμακος κρίσις εγείρει την απαίτησιν αναγνωρίσεως της ευκαιρίας δια μιαν νέα οικονομική τάξη, διότι και εμείς οι Εκκλησίες επενδύουμε και χάνουμε το κομπόδεμά μας».

Ψυχή μου φάε, πίε, ευφραίνου!
Αυτός δεν είναι ο Χρυσός Ταύρος των Εβραίων;
Επειδή ο Μωυσής καθυστερούσε στην κορυφή του Σινά;
Επειδή αργεί η Δευτέρα Παρουσία;


Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τους οικουμενικούς εικονικούς χριστιανούς.
Το Χόλλυγουντ.
Διότι ακριβώς εκεί λατρεύεται η εικόνα του θεού στο πρόσωπο του άλλου, εδώ και χρόνια.
Υπάρχει δρόμος λοιπόν.
Μπορούμε να γίνουμε αστέρες του Χόλλυγουντ, όλοι μας, σιγά-σιγά.
Ο τρόπος είναι γνωστός.
Για να επιστρέψει και το Χόλλυγουντ, το Άγιο Ξύλο, στην πατρίδα του.

Ακόμη και η σύναξη της ευχαριστιακής οντολογίας μπορεί να γίνεται στα κόκκινα χαλιά, με το φως των παπαράτσι να αστράφτει σαν το Φως της δόξης.
Μπορούμε να δίνουμε και βραβεία ενδυματολογίας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την χορευτική μουσική, το Hip Hop, τώρα μάλιστα που θα χειροτονούνται και γυναίκες ιέρειες, διότι αυτή η μουσική θέλει μαζί ψυχή και σώμα.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει προπατορικό αμάρτημα, ούτε ο Σατανάς, μπορούμε να απολαύσουμε και να ψηλαφίσουμε την πληρότητά μας στην αξιοπρέπεια και την λάμψη των Χολλυγουντιανών αστέρων.

Αγάπα τον άλλον, εξ' όλης της ψυχής και του σώματός σου, σαν θεό, είναι νομίζουμε εφαρμόσιμο και ευχάριστο.
Γιατί όχι;

Εφόσον δε μας πάει και κατευθείαν στα έσχατα, ακόμη καλύτερα!

Αν δεν κατορθώσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και χάσουμε την μάχη, δεν πρέπει να απογοητευθούμε πολύ.
Το Χόλλυγουντ φτάνει για να μας γλυκάνει τους καημούς, νομίζουμε.

Ο Θεός να μας ελεεί!

Αμέθυστος

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009
















ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ


ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟ



Αυτοί, μπορούν να ασχημονούν, μπορούν να διαφθείρουν, μπορούν να καταρρακώνουν τα όσια και τα ιερά της πίστεως και της πατρίδος, όλοι οι διαφθορείς της κοινωνίας και ολες οι χρεωκοπημένες "καρακάξες" της πολιτικής, και εμείς οι άλλοι δεν εχουμε το δικαίωμα ούτε να φωνάξουμε, ούτε να διαμαρτυρηθούμε. Ενα τέτοιο εκτρωμα δημοκρατίας μας σερβίρουν καθημερινά οι επαγγελματίες βοθρολυματάδες και βυσσοδόμοι, πάντων και πασών.

Πληροφορίες μας λέγουν, ότι αυτή που κάποτε πήγε να αυτοκτονήση και είναι μέσα στο κόμμα των εξαλλοσυνών, των έξαλλων και των ομοφυλοφίλων, η κυρία Μαριάμ Δαμανάκη, που διαμαρτύρεται γιά το ζήτημα του παρθενώνα σαν αφηνιασμένη, είναι Εβραία. Στείλαμε στο κόμμα της ε-μέϊλ και ζητησαμε δευκρινίσεις, αλλά δεν μας τις έδωσαν. Είναι, λοιπόν, Εβραία η Μαριάμ ή όχι. Γιατί τότε όλα δικαιολογούνται. Και το μένος και η λύσσα της.

Γιά το ζήτημα δίνουμε κάποιες δημοσιεύσεις γιά την ενημέρωσί σας.


Σε μια αιχμηρή επιστολή του απαντά στην αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις αναφορες και τις οπτικές αναπαραστάσεις βανδάλων ρασοφόρων, του 8ου αιώνα, σε ταινία μικρού μήκους για την ιστορία της Ακρόπολης

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς με επιστολή που απέστειλε στα ελληνικά ΜΜΕ διαμαρτύρεται για την περικοπή σκηνής από ενημερωτικό φιλμ που προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην επιστολή του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς επισημαίνει: "Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα - ότι η σταδιακή " συρρίκνωση " του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας. Στη σκηνή που κόπηκε βλέπουμε μερικούς βανδάλους "παλαιοχριστιανούς" να καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού θεωρώντας τα είδωλα και αναπαραστάσεις ακολασίας. Φαίνεται ότι ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d'Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη".

Στον επίλογο της επιστολής ο σκηνοθέτης σημειώνει:"Θέλω να κάνω σαφές το εξής:ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους : ο αγοραστής - δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος.Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα".

Που ήσουν νιότη που δειχνες πως θα γινόμουν άλλη;

Γιατί ακριβώς εκνευρίστηκε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (και πάλαι ποτέ Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) κι έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση για το Μουσείο της Ακρόπολης;

Γιατί, λέει, «τεμαχίστηκε» ένα «έργο τέχνης» του Κώστα Γαβρά, που προβαλλόταν στο Μουσείο. Κι αυτοί που το τεμάχισαν έκαναν «λογοκρισία που… θύμιζε περίοδο χούντας»!

Ρωτήσαμε, κι αυτό που μάθαμε είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό:

Δεν πρόκειται για κάποιο «έργο Τέχνης» πρόκειται για ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται μπροστά από την αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Το φιλμάκι αυτό προβάλλει με animation (δηλαδή με κινούμενα σχέδια) την Ιστορία της Ακρόπολης και τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα που διεκτραγωδεί υπάρχει και μια σκηνή όπου εικονίζονται κάποιοι «ρασοφόροι» να πελεκούν και να καταστρέφουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τέτοια περιστατικά όντως συνέβησαν γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίμαχη σκηνή (διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε ένα φιλμάκι συνολικής διάρκειας ενάμιση λεπτού) πράγματι κόπηκε. Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί:

Πρώτον, αυτό που κόπηκε ΔΕΝ είναι «έργο Τέχνης», ούτε είναι «έκθεμα» του Μουσείου. Είναι απλώς ενημερωτικό υλικό.

Δεύτερον, τέτοια ενημερωτικά υλικά κόβονται και ράβονται συνεχώς και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Μουσείου να αποφασίσει αν και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.

Τα animation που δημιουργούνται ως βοηθητικό ενημερωτικό υλικό στα μουσεία μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ευρηματικά και χαριτωμένα, σίγουρα ΔΕΝ θεωρούνται έργα Τέχνης που πρέπει να σεβαστούν οι πάντες την ακεραιότητά τους, λες και πρόκειται για τη… Μόνα Λίζα.

Τρίτον, το μουσείο δημιουργήθηκε πράγματι, για να προβάλλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Τέταρτον, αν έθιγε το Κοράνι, η κα. Δαμανάκη θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως! Γιατί αν προσέβαλε την Πίστη των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων θα ζήταγε την άμεσα απομάκρυνσή του, ενώ όταν θίγει την Πίστη των Χριστιανών πρέπει να το αφήσουμε;

Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τη σκηνή που κόπηκε από το ενημερωτικό φιλμάκι.

Μάλλον, η κα. Δαμανάκη ξεπέρασε τα εσκαμμένα…

Και κάτι τελευταίο: πριν από επτά χρόνια, σε μια έκθεση εικαστικών που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, εμφανίστηκε πίνακας ο οποίος προσέβαλε τα χριστιανικά σύμβολα. Υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τον πίνακα.

Τότε αποσύρθηκε ολόκληρος πίνακας, όχι ένα μικρό μέρος από ένα διαφημιστικό φιλμάκι σε μουσείο. Τότε αποσύρθηκε αληθινό «έργο Τέχνης» αληθινό «έκθεμα».

Όμως, η κα. Δαμανάκη ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε τότε. Ούτε κατήγγειλε «λογοκρισία που θυμίζει εποχή χούντας».

Αν θέλετε να συζητήσουμε τι είναι Τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι λογοκρισία και τι δεν είναι πολύ ευχαρίστως.

Αλλά να συζητήσουμε. Όχι να ακούμε κάποιους αλαφροΐσκιωτους να ανοητολογούν.

Για να μη θυμίσουμε στην κα. Δαμανάκη ότι η πιο αναίσχυντη και απροκάλυπτη λογοκρισία ασκήθηκε σε καθεστώτα που η ίδια λάτρεψε και ύμνησε.

Χωρίς ποτέ να ζητήσει μια συγγνώμη.

Και έρχεται σήμερα και παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού σε ανθρώπους που ουδέποτε υπηρέτησαν ούτε χούντες ούτε υπαρκτούς Ολοκληρωτισμούς.

Κι αυτό το απύθμενο θράσος κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε στην Ελλάδα.

Και να το στιγματίζουμε…

Αναδημοσίευση από το www.antinews.gr

Ο τίτλος είναι δικός μας. Όσο για το τι είναι (κρατικοδίαιτο) έργο τέχνης, ποια είναι η ιστορική αλήθεια και ποιοι την διακονούν αυτά είναι ζητήματα εξόχως σοβαρά για να τα κουβεντιάζει κανείς με Πασόκους.

Οι υποκριτές - όψιμοι “Ελληνολάτρες” της αρπαχτής

Και εγένετο φως μετά το “ατόπημα” του Αντώνη Σαμαρά να “λογοκρίνει” το βίντεο με τις καταστροφές του Παρθενώνα ανά τους αιώνες, μεταξύ αυτών από τον Χριστιανικό όχλο.
Γέμισε η Ελλάδα με Ελληνολάτρες, ιστοριοδίφες, Ελληνόψυχους, Θερμοπυλομάχους... Παγανιστές που ανακάλυψαν το “άδολο Ελληνικό Φως” που έσβησε από τη σκαπάνη του ρασοφόρου.
Είναι κάτι στιγμές που εξοργίζεσαι βλέποντας θέματα για τα οποία παλεύεις, ερευνάς και μάχεσαι απέναντι σε ένα σαθρό και απάνθρωπο καθεστώς, να γίνονται μοχλοί επίτευξης αυτού ακριβώς του καθεστώτος.
Ξάφνου όλοι οι εκπρόσωποι του αθλιότερου σκοταδιστικού εξουσιασμού ανακάλυψαν την καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού. Με την βαθύτητα της έρευνας βιοτεχνίας σουβενίρ, ποιότητα ρέπλικας made in China που πωλείται σε κατάστημα της Πλάκας, βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για το “παπαδαριό” που γκρέμισε τον Παρθενώνα.
Ποιοί; Αυτοί που καθημερινά γκρεμίζουν Παρθενώνες, Ολυμπίες, βαθύτερες αξίες που ουδέποτε θα κατανοήσουν, ενώ παράλληλα γεμίζουν τις κοιλάρες τους με τα εισοδήματα που απορρέουν εδώ και 200 χρόνια από τα ερείπια που κάποιοι πεφωτισμένοι μας κληροδότησαν.
Που ήσουν ρε Γίγαντα Γαβρά όταν ακρωτηριαζόταν η Ελληνική γλώσσα από τα νυσταλέα καθάρματα της “προόδου”;
Που ήσουν ρε μαχητή των πολιτιστικών ιδεών όταν έμπαινε η ταφόπλακα του πολιτισμού; Α, ναι, ξέχασα. Ήσουν απασχολημένος να σκηνοθετείς “πρωτότυπα” αριστουργήματα τύπου οι “κακοί Ναζί” για να βγάζεις το μεροκάματο.
Τότε γιατί δε μίλησες όταν οι “κακοί ναζί” του ‘90 διέλυαν τα δημόσια ταμεία και το μέλλον του λαού με τη μορφή της Siemens, Hoechtief, ΕΚΤ, ΟΤΕ και πάει λέγοντας;
Αλήθεια βρε Κέρβερε του πολιτισμού Γαβρά ποιά η θέση σου για τη Μακεδονία; Macedoine est Macedoine?
Που ήσουν βρε Δαμανάκη όταν οι Γερμανοτσολιάδες ξεπουλούσαν την Ελλάδα; Σε ποιά παράταξη άνηκες; Τόσα χρόνια στην εξουσία ποιά ήταν η θέση σας σε οτιδήποτε Ελληνικό; Εσείς οι σύγχρονοι Αλάριχοι που καταντήσατε σκουπιδότοπο τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων μιλάτε για “πολιτισμό;”
Εσείς που βιάσατε το μόνο υπαρκτό κύτταρο ανθρωπισμού και δημοκρατίας, την Ελληνική Φιλοσοφία; Που διδάσκετε στα Ελληνόπουλα ότι ο Κοπέρνικος ανακάλυψε το Ηλιοκεντρικό σύστημα όταν ο ίδιος ο έρμος στο χειρόγραφο του ανέφερε ότι το πήρε από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο; Που χτίσατε τις βιλάρες σας πάνω στα καμένα της ΙΜ Πεντέλης και υπογράψατε για την Αττική Οδό έρχεστε τώρα να μιλήσετε για πολιτισμό;
Εσείς που διαλύσατε τα πανεπιστήμια και τα κάνατε σφηκοφωλιές της αμορφωσιάς όπου τα παιδιά μαθαίνουν τι είπε ο κάθε Γερμαναράς βιομήχανος πριν 200χρόνια βαφτίζοντας το “προοδευτικό”;
Εσείς βρε τετράποδα που δαιμονοποιήσατε κάθε τι Ελληνικό για να κάνετε ανενόχλητοι το πλιάτσικο σας εις βάρος της Ελλάδας;
Επιμένουμε σε αυτή τη χώρα να ζούμε σε έναν μίζερο μικρόκοσμο με μίζερες επιδιώξεις που συνεπάγονται μίζερα όνειρα. Έτσι και στο θέμα της ΕΕ δεν έχουμε αντιληφθεί ότι είμαστε ένα παράρτημα μιας πολυεθνικής που αν θέλει να έχει τη στοιχειώδη ευημερία για τους πολίτες της πρέπει να αγωνιστεί για το εδώ μαγαζί και όχι για τις ιδεοληψίες ή τα κομματικά συμφέροντα του καθενός.
Τρανταχτό παράδειγμα των αρλεκίνων που στέλνουμε στην Ευρωβουλή (και φαίνεται μας αντιπροσωπεύουν επάξια) είναι η αντίδραση των Ελλήνων ευρωβουλευτών στην πρόταση Ισπανών (!!) συναδέλφων τους να ψηφιστεί η Αρχαία Ελληνική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Την αγνόησαν επιδεικτικά και τις τρεις φορές που κατατέθηκε!Εσείς που δεχθήκατε αδιαμαρτύρητα να ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ο ύμνος της Γενοκτονίας των Ελληνίζοντων Εβραίων μιλάτε για Ελληνικό πολιτισμό;
Σε όλους εσάς που τρέφεστε από το διχασμό του λαού για να μπορείτε άνετα να ασελγείτε στο πορτοφόλι και την αμορφωσιά του σας αφιερώνουμε τη ρήση του Κορνήλιου Καστοριάδη που φανερώνει το πολιτιστικό σας επίπεδο:Αυτά τα κτήνη, τα τετράποδα που έκαναν αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα. Η κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων είναι η κατάργηση της ορθογραφίας που τελικά είναι η καταστροφή της συνέχειας. Ήδη τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη γιατί αυτοί είναι γεμάτοι από τον πλούτο των αρχαίων Ελληνικών. Δηλαδή πάμε να καταστρέψουμε ότι χτίσαμε. Αυτή είναι η δραματική μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού”.

ΤΡΕΛΟ- ΓΙΑΝΝΗΣ

Πυρ ομαδόν κατά Εκκλησίας από Γαβρά, ΠΑΣΟΚ και ΔΟΛ

Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται! Μαίνονται πραγματικά κατά της Εκκλησίας οι ΔΟΛιοι εκδότες, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Δαμανάκη και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Γαβράς μετά από την απόφαση του Μουσείου Ακρόπολης να αφαιρέσει απόσπασμα από φίλμ του Γαβρά που προβάλλεται στο μουσείο και έδειχνε ιερείς να σπάνε μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι εφημερίδες του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικού Όμιλου Λαμπράκη) έχυσαν όλο το δηλητήριό τους εναντίον τόσο της Εκκλησίας όσο και της κυβέρνησης που έκανε τη φοβερή πράξη της περικοπής του φίλμ. Ο ίδιος δε ο Γαβράς έκανε, ανάμεσα σε άλλες και τη φοβερή δήλωση στα ΝΕΑ: «Είναι απαράδεκτο να υποκύπτει η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να παρεμβαίνει σε ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Η Εκκλησία πάντοτε αρνείται την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από όλες αυτές τις μικρότητες».
Μεγάλα λόγια από μικρούς ανθρώπους. Βρε, η Εκκλησία πολεμήθηκε από πολύ χειρότερους εχθρούς από ότι ο Γαβράς και ο Όμιλος Λαμπράκη και έζησε και θα ζει εις αιώνας αιώνων. Αλλά ποιός μας είπε να ακριβοπληρώνουμε ένα Γαβρά για ένα ολιγόλεπτο φιλμάκι; Τώρα εκτός από τα χαμένα λεφτά, ακούμε και τις περί δημοκρατίας εξυπνάδες του.

Πάντως εμείς προτείνουμε όλο το φιλμάκι να επιστρεφεί στον κ. Γαβρά για να μην είναι έτσι «λογοκριμένο», εκείνος να επιστρέψει όσα χρήματα πήρε στο Μουσείο Ακρόπολης και άλλος σκηνοθέτης να φτιάξει νέο φιλμάκι για τις ανάγκες του Μουσείου.
Η δε πασοκική ευαισθησία για το θέμα προκαλεί μόνο γέλιο.

Προς άπαντες δε τους αφοσιωμένους αρχαιολάτρες αφιερώνουμε τον ύμνον «Παρήλθεν η σκιά του νόμου της Χάριτος ελθούσης…». Ο νοών νοείτω.


ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Εκκλησιομάχοι και σκοπιμότητες

Βρήκαν ξανά την ευκαιρία οι εκκλησιομάχοι με αφορμή το φιλμ του νέου μουσείου της Ακροπόλεως, να ξιφουλκήσουν κατά της Εκκλησίας με διάφορες ανοησίες.
Σε ανακοίνωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτη» την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για περικοπή του φιλμ και δήλωσε: «Η απόφαση δεν σέβεται την ιστορική αλήθεια και προσβάλλει το καλλιτεχνικό έργο». (ΝΕΑ 27/07/2009)
Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής του φιλμ Κώστας Γαβράς δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να υποκύπτει η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να παρεμβαίνει σε ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Η Εκκλησία πάντοτε αρνείται την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από όλες αυτές τις μικρότητες». (ΝΕΑ 27/07/2009 και ΒΗΜΑ 25/07/2009 )
Η κα. Δαμανάκη δεν βλέπει ότι θίγεται η Πίστη των Χριστιανών; Άν θίγονταν το Κοράνι, θα έλεγε τα ίδια ή θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως;
Μιλά ο κ. Γαβράς για μικρότητες. Όταν παρουσιάζει ρασοφόρους άνδρες να κατακερματίζουν τα μάρμαρα του παρθενώνα, ενώ τότε οι ιερείς δεν φορούσαν τέτοιο ράσο, δεν παραπέμπει σε σημερινές καταστάσεις τον θεατή; Αυτό δεν είναι μεγίστη σκοπιμότητα ;
Δείτε το φιλμάκι που προβάλλονταν στο μουσείο με τι τρόπο περνάει τα αντιχριστιανικά του μηνύματα. Γι΄αυτά ο υπεύθυνος φυσικά θα πληρώθηκε καλά.
Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο σκηνοθέτης εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ζητήσει την αφαίρεση του ονόματός του από το συγκεκριμένο βίντεο
.( ΒΗΜΑ 25/07/2009 ) Ας επιστρέψει λοιπόν και όσα χρήματα πήρε.
Είπατε τω βασιλεί χαμαί πέσαι δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοιβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην.. ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009


ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΣΤΟ «ΕΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»,

ΠΡΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ,

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ RIVA DEL GARDA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΣΤΙΣ 4/11/1994.

Περιοδ. «Ορθοδοξία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τεύχος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 1994, σελ. 745-754

«Πρέπει να συμβάλωμεν ώστε να φέρωμεν εις το προσκήνιον τας πνευματικάς αρχάς του οικουμενισμού, της αδελφωσύνης και της ειρήνης. Πράγματι, δια τον λόγον αυτόν συνεκεντρώθημεν εδώ! Αυτός είναι ένας τρόπος, δια του οποίου ημείς οι κληρικοί δυνάμεθα να βοηθήσωμεν αυτούς οι οποίοι κυβερνούν. Η βαθεία και σταθερά πνευματικότης μας έρχεται εις οξείαν αντίθεσιν με τον εγκόσμιον χαρακτήρα της συγχρόνου πολιτικής.…

Αυταί αι δυνατότητες ανακύπτουν από την ιδίαν την φύσιν της ιδιότητος που φέρωμεν, άνδρες και γυναίκες, ως κλητοί του Θεού. Ως μία κοινότης πίστεως δυνάμεθα να αντιμετωπίσωμεν τον κοσμικόν ουμανισμόν και τον εθνικισμόν με αγάπην, με πνεύμα οικουμενισμού και με τον υγιά σεβασμόν μας πρός την παράδοσιν.
Αλλά τούτο δυνάμεθα να το επιτύχωμεν μόνον εάν είμεθα ηνωμένοι εν τω πνεύματι του ενός Θεού, “Δημιουργού των πάντων, ορατών τε και αοράτων”.

Ρωμαιοκαθολικοί και Ορθόδοξοι, Προτεστάνται και Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Ινδουϊσταί, Βουδδισταί και Κομφουκιανισταί είναι καιρός όχι μόνον δια συμφιλίωσιν, αλλ’ ακόμη και δια συμμαχίαν και συνεργασίαν, δια να συντελέσωμεν εις την απομάκρυνσιν της ανθρωπότητος από τους ψευδοπροφήτας του εξτρεμισμού και της μη ανεκτικότητος.»

****************************************************************************

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

κ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ

Από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου:
« Αγαλλίαμα Καρδίας», έκδοσις ε´,
Πρέβεζα 1997.

« Όποιος δεν ομολογεί ή δεν πιστεύει, ότι Θεός είναι μόνον ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, και όποιος λέγει, ότι στις διάφορες θρησκείες ―Χριστιανισμό, Μωαμεθανισμό, Βουδδισμό κ.λ.π.― οι άνθρωποι με διαφορετικά ονόματα λατρεύουν τον ίδιο Θεό, έχει αρνηθή έμπρακτα το βάπτισμα! Το έχει χάσει. Γιατί έχει χάσει την ουσία της Χριστιανικής Πίστης, που είναι η πίστη και η ομολογία ότι σωτήρας είναι μόνο ο Χριστός, [ο οποίος] είναι αληθινός Θεός, ομοούσιος ομόθρονος και συνάναρχος με τον Θεόν Πατέρα.»

*****************************************************************************

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Από το άρθρο του Σεβασμιωτάτου:
«Διαχριστιανικός και Διαθρησκειακός
Συγκρητισμός» του περιοδ. «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου,
αριθ. 71/Δεκέμβριος 2001

«Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που έχουν παντελή άγνοια των αληθειών της πίστεως και ισχυρίζονται, ότι ένας Θεός υπάρχει και όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν στον ένα και μοναδικό Θεό, αλλά ο καθένας του δίνει διαφορετική ερμηνεία.»

******************************************************************************

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009






























Σχολιασμός

του Μηνύματος

του Συμβουλίου

Ευρωπαϊκών

"Εκκλησιών"

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών "Εκκλησιών" μετά το πέρας των εργασιών του στη Λυών (15-21/7/2009) εξέδωσε Μήνυμα προς τα μέλη του.
Σχολιάζουμε λίγα μόνο σημεία του μηνύματος για να αναδείξουμε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την αποχώρηση της Εκκλησίας μας τόσο από το Συμβούλιο αυτό (ΚΕΚ) όσο και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο "Εκκλησιών" (ΠΣΕ).

1. Γράφει το Μήνυμα:

«Πάντες οι Χριστιανοί είμεθα κεκλημμένοι εν μια ελπίδι εις Χριστόν, εν τω συνδέσμω της αγάπης, της συγγνώμης και της καταλλαγής».

Είναι σαφές ότι το Μήνυμα θεωρεί όλους τους χριστιανούς – μέλη του Συμβουλίου ως κατέχοντες την Αλήθεια, αφού όλοι (Ορθόδοξοι, Αγγλικανοί, Μεθοδιστές κλπ) είναι κεκλημένοι εν τη ελπίδι εις Χριστόν.
Η Ομολογία των Ορθοδόξων στο «Πιστέυω» ότι είναι η «Μία» Εκκλησία δεν ισχύει για το ΚΕΚ αφού άλλωστε το Μήνυμα απευθύνεται προς όλα τα μέλη.

2. Αναφέρεται το Μήνυμα στην οικονομική κρίση και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η παρούσα ευρείας κλίμακος οικονομική κρίσις εγείρει την απαίτησιν όπως αναγνωρίσωμεν την παρεχομένην δι αὐτῆς ευκαιρίαν δια την επικράτησιν μιας νέας οικονομικής τάξεως,… επί των αρχών της ηθικής υπευθυνότητος …επιβεβαιούντες εν ταυτώ ότι και ημείς, ως Εκκλησίαι, επενδύομεν τας ιδίας ημών οικονομικάς πηγάς υπό τας ας απαιτώμεν και παρά των άλλων αυστηράς προδιαγραφάς».

Σαφώς και ρητώς γίνεται λόγος για πολλές Εκκλησίες που έχουν –ή τουλάχιστον προσπαθούν να έχουν- κοινούς στόχους και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.
Η ρήση «ημείς, ως Εκκλησίαι» είναι η σαφής οικουμενιστική αναγνώριση κάθε ετεροδόξου ως «Εκκλησίας» παρόλο που αυτός έχει διαστρέψει την Πίστη και την πρακτική ζωή.

3.Το τελευταίο μέρος του κειμένου είναι λίαν αποκαλυπτικό του οικουμενισμού της Νέας Τάξης που κυριαρχεί στα Συμβούλια αυτά.
Με περισσή θρασύτητα γράφουν οι συντάκτες του Μηνύματος:

«Οφείλομεν να κατεδαφίσωμεν τα τείχη μεταξύ ανθρώπων, πολιτισμών και θρησκειών και να μάθωμεν να αναζητώμεν την εικόνα του Θεού εν τω προσώπω του «άλλου».

Πλήρης ισοπέδωση των πάντων και επικράτηση μιας συγκρητιστικής πανθρησκείας προβάλλονται ως αναζήτηση δήθεν της εικόνας του Θεού στο πρόσωπο του άλλου.

Αυτή η θεολογία της «ετερότητας» που με ευκολία αγνοεί και ξεπερνάει τις διαφορές στην Πίστη και συγχέει την Αλήθεια που κατέχουμε οι Ορθόδοξοι με το ψεύδος των ετεροδόξων είναι πολλαπλώς επαναλαμβανόμενη στα κείμενα των Συμβουλίων αυτών.


Αυτή η θέση είναι η θεωρητική βάση του οικουμενισμού.


Καμία προσέλκυση στην αλήθεια της Μίας Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει μέσω των Συμβουλίων αυτών, αφού από μόνα τους τα Συμβούλια δέχονται και με κάθε τρόπο υποστηρίζουν την «ετερότητα» όχι ως πλανεμένη διδασκαλία και αίρεση αλλ’ ως επιθυμητή διαφορετικότητα, ισότιμη και ισάξια με τη σωτηριώδη αληθή Πίστη.


Και έτσι αντί οι μετέχοντες Ορθόδοξοι στα Συμβούλια να ελκύσουν τους ετεροδόξους στην Αλήθεια και να δώσουν μαρτυρία περί της Αληθείας, αυτοί μάλλον οδηγούνται στο «πλανώντες και πλανώμενοι» αρνούμενοι εξαρχής ακόμη και να θέσουν στους συνομιλητές τους την «καλή ανησυχία» που ζητούσε ο Γέροντας Παϊσιος να θέτουμε στους ετερόδοξους.



Από το triskeftika

Η Ουνίτικη ημερίδα
της Θεσσαλονίκης:

Απάτες και ψεύδη!!!

Α Ι Σ Χ Ο Σ !!!


Ούτε λέξη οι οικουμενιστές

για την απάτη !!!


Οι ιστοχώροι προώθησης της ψευδενώσεως Φαναρίου-Βατικανού, έκαναν μεγάλο θέμα τις, φυσιολογικές και αναμενόμενες, αντιδράσεις, σημαντικής μερίδας ελλήνων ορθοδόξων, ενάντια στους φαναριώτικους σχεδιασμούς, κατά την διάρκεια μιας σχετικής ημερίδας στην Θεσσαλονίκη. Όμως τώρα, παρά την αποκάλυψη, από τον «Ορθόδοξο Τύπο», της απάτης περί δήθεν εκπροσώπησης του αρχιεπισκόπου στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όσοι λαλίστατοι πατριαρχολάτρες μιλούσαν για «φανατικούς» και «ταλιμπάν» ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΧΝΑ αν και προκαλούνται από πλειάδα αναγνωστών τους !!! http://orthodox.tk/

Ο/Η Cummulus είπε...
Δηλαδή αυτός ο π. Κουμαριανός, έκανε από μόνος του τέτοια κίνηση που στην ουσία είναι απάτη; Χωρίς να φοβάται τίποτε; Μήπως γι΄ αυτό θα του γίνουν ...«συστάσεις»; Δεν το καταλαβαίνω, «συστάσεις» για μιά απάτη; Κάτι δεν πάει καλά. 24 Ιούλιος 2009 4:42 μμ

Ο/Η ΑΚΤΙΝΑ είπε... …«Συστάσεις» θα μπορούσαν να γίνουν για κάποια αβλεψία. Cummulus συμφωνούμε. Κάτι δεν πάει καλά. 24 Ιούλιος 2009 6:15 μμ http://aktines.blogspot.com/, https://www.blogger.com ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 Ανάγκη επισήμου τοποθετήσεως εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου. Στιγμιότυπο από την ημερίδα στο Α.Π.Θ. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της διαψεύσεως εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών της παρουσίας του π. Παύλου Κουμαριανού στην ημερίδα Α.Π.Θ. για τον οικουμενικό διάλογο ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου. Ο π. Παύλος παρέστη στην ημερίδα που οργάνωσε η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης με θέμα το θεολογικό διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, όπου και ανέγνωσε χαιρετισμό και μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου. Στα πλαίσια μάλιστα της συζητήσεως ο κ. Κουμαριανός διετύπωσε ακραίες οικουμενιστικές απόψεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολλών από τους παρεβρισκομένους.

Παραθέτουμε την παράκληση από τον προεδρεύοντα της Ημερίδας κ. Πέτρο Βασιλειάδη προς τον π. Παύλο, να ανέβη στο βήμα και να εκφωνήσει το «ανύπαρκτο» μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:

κ. Βασιλειάδης: «Μόλις έφτασε ένα σημείωμα από την Ι. Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου θα παρακαλέσω τον π. Παύλο Κουμαριανό να πει ένα σύντομο χαιρετισμό».

κ. Κουμαριανός (π. Παύλος): «Υπήρξε κάποιο πρακτικό πρόβλημα και μόλις χθες ο Μακαριώτατος έλαβε την πρόσκληση και τώρα πήρα αυτή την (είδηση) από το ιδιαίτερο γραφείο του.Σεβ/τε καρδινάλιε Βάλτερ Κάσπερ, Σεβ/τε Μητροπολίτη κ. Σπιτέρη (Παπικός Μητροπολίτης), Σεβ/τε Μητροπολίτη κ. Δημήτριε (ο Ουνίτης Επίσκοπος Αθηνών Δημ. Σαλάχας)[2] , Σεβ/τε Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, Σεβ/τε Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομε…Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μακαριώτατος χαιρετίζει αυτήν την Ημερίδα, εύχεται ολόψυχα την επιτυχή εξέλιξη των εργασιών και αυτή η ευχή εντάσσεται σε μία γενικότερη ευχή και προσευχή του Μακαριωτάτου για την κατευόδωση του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας, με απώτερο όραμα και σκοπό την εκπλήρωση της πλήρους ενότητας και εν Χριστώ κοινωνία της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας».


....Την πορεία αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου φαίνεται να ακολουθεί υπάκουα και πιστά και η Διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία. «Πάντα μαζί. Σε όλα μαζί» (εφημ. Ελεύθερος Τύπος 14/5/2008, σελ. 8) είναι η νέα γραμμή που διέπει τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας (του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας), όπως τονίστηκε στην συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αθήνα μετά την συνάντησή του με τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο στο Φανάρι.

Το διαβεβαιώνει, επίσης, και ο υπέρμαχος του Οικουμενισμού, Καθηγητής και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία: «Η Εκκλησία της Ελλάδας δια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σαφώς συντάσσεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά υστερεί σε πρωτοβουλίες, ώστε να διαφωτιστεί ο λαός σε σχέση με το διάλογο» (Μακεδονία, 24-5-2009, σελ. 55).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού Avenire (15-4-2009) ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε το Κείμενο της Ραβέννας ως «ένα θετικό βήμα το οποίο περιμένει την συνέχειά του».

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα που χαρακτήριζε ως «αντικαθολικές προκαταλήψεις» και «διακρίσεις» την μη αποδοχή των μυστηρίων των Ρωμαιοκαθολικών, ο Μακαριώτατος, ταυτιζόμενος με το πνεύμα της ερωτήσεως, απήντησε ότι
«οι όποιες μεμονωμένες απόψεις η ακραίες αντιδράσεις δεν εκφράζουν τις επίσημες τοποθετήσεις της Εκκλησίας».


Και διερωτώμεθα ποιές είναι «οι επίσημες τοποθετήσεις της Εκκλησίας» για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Υπάρχει επίσημη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αναγνωρίζει τα μυστήρια των Ρωμαιοκαθολικών;
Πότε ελήφθη τέτοια απόφαση;

Ποιές θεωρεί «μεμονωμένες απόψεις η ακραίες αντιδράσεις» ο Μακαριώτατος;
Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην αποδεχθεί και να ασκήσει δριμεία κριτική στó Κείμενο του Balamand, το οποίο ανεγνώριζε αποστολική πίστη, αποστολική διαδοχή και έγκυρα μυστήρια στους Ρωμαιοκαθολικούς; (Εκκλησιαστική Αλήθεια, 393/16-1-1994).
Την άποψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου ότι «στον Παπισμό, ουσιαστικά, δεν υπάρχει αποστολική παράδοση και αποστολική διαδοχή... δὲν μπορούμε να κάνουμε λόγο για Ιερωσύνη... Ἡ μόνη και αληθινή Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη. Έξω από αυτήν δεν υπάρχουν Εκκλησίες, αλλά αιρετικές συναθροίσεις και αιρετικά διδασκαλεία. Η Εκκλησία δεν είναι χωρισμένη και, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλούμε για ένωση ‘Εκκλησιών’. Ο σύγχρονος Παπισμός, που ταυτίζεται με την φραγκική κυριαρχία, είναι στην πραγματικότητα μία πολιτικοοικονομική οργάνωση που αποβλέπει σε άλλους σκοπούς, στην κοσμική κυριαρχία και, φυσικά, πάνω από όλα στην διάλυση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης»; (Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Γέννημα και θρέμμα Ρωμηοί, σελ. 106-112).


Την άποψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς, ο οποίος θεωρεί τους Ρωμαιοκαθολικούς «θρησκευτική κοινότητα» που «απώλεσε την χάριν του Ζώντος Θεού και εξέπεσεν από αιρέσεως εις αίρεσιν» και που χαρακτηρίζει «επαίσχυντο» από ορθοδόξου πλευράς το Κείμενο της Ραβέννας; (Ορθόδοξος Τύπος, τ. 1737).


Την άποψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο οποίος σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε ευθαρσώς και κατηγορηματικά ότι ο Ρωμαιοκαθολικισμός δεν είναι Εκκλησία;


Είναι «ακραίοι» και «μεμονωμένες περιπτώσεις» οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, που σε πλείστες δημόσιες αναφορές τους, αλλά και κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, καταδικάζουν την αίρεση του παπισμού, όπως και πολλοί σεβαστοί Γέροντες, κληρικοί, μοναχοί, έγκριτοι και καταξιωμένοι Καθηγητές των Θεολογικών μας Σχολών, που φρονούν επίσης και διατυπώνουν στα συγγράμματά τους, ότι ο ρωμαιοκαθολικισμός δεν είναι Εκκλησία, δεν έχει αποστολική πίστη και διαδοχή και κατά συνέπεια δεν έχει ιερωσύνη και μυστήρια;


Υπάρχει Συνοδική έγκριση του Κειμένου της Ραβέννας η ο Μακαριώτατος εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση στην συνέντευξή του στο Avenire;


Προκαλεί μάλιστα απορία το γεγονός ότι, ενώ δεν υπάρχει καμμία απολύτως ενημέρωση του ορθοδόξου ποιμνίου για την πορεία του επισήμου διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς, επιλέγεται η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού για την προβολή των σχετικών απόψεων.


Αναρτήθηκε από ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΑΣΙ στις Παρασκευή, Ιούλιος 24, 2009
http://orthodoxia-pateriki.blogspot.com/

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Κύριε Ανδριόπουλε, ποια η θέση σας για την εκπροσώπηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης;
Πραγματικότητα ή απάτη ;

Τι λέει επ' αυτού το ΣΕπτόν Κέντρο που συνδιοργάνωσε την συνάντηση ;
24 Ιούλιος 2009 5:42 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ήμουν στη Θεσσαλονίκη και ο καθηγητής π. Παύλος ΚΟυμαριανός διάβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι ! ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ! Αυτό είναι πραγματικότητα! πού βρήκες @5:42 την απάτη ; 24 Ιούλιος 2009 6:57 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Αφιερωμένο ειδικά στον ανώνυμο 5:42και τους ομοϊδεάτες του σχολιαστές των αναρτήσεων της 19-7-2009 αυτου ιστολογίου: Ψεύτες, ψεύτες, ψεύτεεεεεεεεεεεες ... 24 Ιούλιος 2009 7:24 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Μη θυμώνετε καλά μου παιδιά. Εχουν γίνει και χειρότερα. Και όπως πάμε θα δούμε και χειρότερα από τα χειρότερα. Λοιπόν για να τελειώσουν τα φιλο-οικουμενιστικά ψέμματα:
Ο Αρχιεπίσκοπος διέψευσε ΓΡΑΠΤΩΣ τους διοργανωτές της συναντήσεως της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διά του καθηγητού Πέτρου Βασιλειάδη προσκάλεσαν τον π. Παύλο Κουμαριανό ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου να απευθύνει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου !
Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα της Θεσσαλονίκης! Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα οι διοργανωτές: Οικουμενικό Πατριαρχείο και Θεολογική Σχολή Θεσ/νίκης. 24 Ιούλιος 2009 8:26 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Το σχόλιό σας κ. Ανδριόπουλε; Αν και δε βλέπω τίποτα για απάντηση και σχολιασμό ! 24 Ιούλιος 2009 8:34 μμ

Ο/Η Μisha είπε...
O αρχιεπίσκοπος αρνείται δι επισήμου εγγράφου ότι έστειλε οποιονδήποτε εκπρόσωπο ή μήνυμα στην ημερίδα προώθησης του παπικού πρωτείου , διοργανωθείσα παρά οικουμενιστικών κύκλων, εν Θεσσαλονίκη. Το έγγραφο δημοσιεύεται στον σημερινό Ορθόδοξο Τυπο και το αναδημοσιεύουμε : http://misha.pblogs.gr Oι υβριστές οικουμενιστές σχολιαστές μάλλον θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη όπως και οι διοργανωτές της ημερίδας για την εξαπάτηση. 24 Ιούλιος 2009 9:59 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Παρόλο που το θέμα της κυρίως ανάρτησης είναι λίγο διαφορετικό, ωστόσο σε συνέχεια των παραπάνω σχολίων και προς ενημέρωση παραθέτω κείμενο της Φιλορθοδόξου Ενώσεως Κοσμάς Φλαμιάτος: Οικουμενιστική «απάτη» στην Ημερίδα της Θεσσαλονίκης; Απαντήστε μας καθηγητά κ. Πέτρο Βασιλειάδη Μεγάλο ηθικό θέμα εγείρεται, μετά την σημερινή διάψευση του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με τη διάψευση αυτή, ο κληρικός που εμφανίστηκε στην Ημερίδα της Θεσσαλονίκης (20 Μαΐου 2009) ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και εκφώνησε μήνυμά του, δεν είχε σταλεί από τον Αρχιεπίσκοπο(!) και το ακόμα χειρότερο, ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε στείλει κανένα μήνυμα στην Ημερίδα!!! Ερωτώνται οι διοργανωτές της Ημερίδας καθηγητές και συμπρόεδροι του Διαλόγου: Τι συνέβη; Η κατασκευή ενός κατά φαντασίαν εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου και ενός κατ’ επιθυμίαν μηνύματος ως τάχα δικό του, ήταν ένα κάλπικο «ακαδημαϊκό» κόλπο των διοργανωτών της Ημερίδας, για να προσδώσουν κύρος σε όσα απαράδεκτα οικουμενιστικά ακούστηκαν εκεί; Ήταν εντολή άνωθεν; Επειδή εμείς, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, έχετε την καλωσύνη να διαφωτίσετε και να αποκαλύψετε το παρασκήνιο που οδήγησε σ’ αυτή την απάτη; Προς το παρόν παραθέτουμε ένα στοιχείο [1]. Την παράκληση από τον προεδρεύοντα της Ημερίδας κ. Πέτρο Βασιλειάδη προς τον π. Παύλο, να ανέβη στο βήμα και να εκφωνήσει το «ανύπαρκτο» μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:
Βασιλειάδης: «Μόλις έφτασε ένα σημείωμα από την Ι. Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου θα παρακαλέσω τον π. Παύλο Κουμαριανό να πει ένα σύντομο χαιρετισμό».

Κουμαριανός (π. Παύλος): «Υπήρξε κάποιο πρακτικό πρόβλημα και μόλις χθες ο Μακαριώτατος έλαβε την πρόσκληση και τώρα πήρα αυτή την (είδηση) από το ιδιαίτερο γραφείο του.
Σεβ/τε καρδινάλιε Βάλτερ Κάσπερ, Σεβ/τε Μητροπολίτη κ. Σπιτέρη (Παπικός Μητροπολίτης), Σεβ/τε Μητροπολίτη κ. Δημήτριε (ο Ουνίτης Επίσκοπος Αθηνών Δημ. Σαλάχας)[2] , Σεβ/τε Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, Σεβ/τε Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομε… Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μακαριώτατος χαιρετίζει αυτήν την Ημερίδα, εύχεται ολόψυχα την επιτυχή εξέλιξη των εργασιών και αυτή η ευχή εντάσσεται σε μία γενικότερη ευχή και προσευχή του Μακαριωτάτου για την κατευόδωση του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας, με απώτερο όραμα και σκοπό την εκπλήρωση της πλήρους ενότητας και εν Χριστώ κοινωνία της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας».

Για τη Φιλορθοδόξη Ένωση «ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ»
Ο Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο Ο Γραμματέας Παναγιώτης Σημάτης

1]Περισσότερα στην απάντηση σε επιστολή που μας έστειλε ο καθηγ. της Θεολογικής του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Π. Βασιλειάδης.
[2] Οι εντός παρενθέσεως διευκρινήσεις είναι του συντάκτη και τέθηκαν για να φανεί, πως στο χώρο των Οικουμενιστών εξισώνονται πλέον ανενδοίαστα οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι με τους εκείνους της Ουνίας και του Παπισμού. Από: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/07/blog-post_4204.html 24 Ιούλιος 2009 10:08 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Τη γραπτή διάψευση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ότι ο π. Παύλος Κουμαριανός ήταν εκπρόσωπός του στη Θεσσαλονίκη δημοσίευσε ο Ορθόδοξος Τύπος.
Διαβάστε:
Διαφωνεί ο Αρχιεπίσκοπος με θέσεις οικουμενιστικάς πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 24/7/2009 Δεν ήτο εκπρόσωπός του κληρικός εις Θεσσαλονίκην Υπό του Πρωτοσυγκέλλου έγιναν αι δέουσαι συστάσεις Πραγματική βόμβα εἰς τήν πορείαν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καί τῶν προσεγγιστικῶν βημάτων Ὀρθοδόξων καί Παπικῶν ἀποτελεῖ ἡ γραπτή δήλωσις τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν κ. Ἱερωνύμου πρός τόν "ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΤΥΠΟΝ", διά τῆς ὁποίας ἐπισημαίνει ὅτι οὐδένα ἐξουσιοδότησε νά παραστῆ καί νά ὁμιλήση εἰς τήν ἐπιστημονικήν ἡμερίδα τῆς Θεσσαλονίκης… Από: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/07/blog-post_24.html 24 Ιούλιος 2009 10:11 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
@8.26 ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΚΔΗΛΩΣΗ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ, ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΑ ΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΡΩΠΑ ΤΩΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ ΔΗΘΕΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ. ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΝΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΟΥ 1850 ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 1928, ΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΣ. ΟΡΚ 24 Ιούλιος 2009 10:56 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Τι έπαθες βρε Παναγιώτη πάλι ! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να απαντά σε καταγγελία του Σημάτη και να αδειάζει τους διοργανωτές της ημερίδας (Θεολογική Θεσσαλονίκης και Πατριαρχείο) ! Μπράβο του! Και όταν θυμάμαι τι βρίσιμο έφαγε ο Σημάτης από σένα και τα ανώνυμα κοπέλια, λέω ότι τελικά γελάει όποιος γελάει τελευταίος ! Μπράβο σου Σημάτη ! Συνέχισε τον αγώνα σου ! Καλά βρε misha, περιμένεις συγγνώμη από ανώνυμους υβριστές του παρόντος ιστολογίου ; Πού ζεις ; Δεν έχεις καταλάβει τι κυκλοφορεί εδώ ; Αγαπητέ ΟΡΚ Εσύ ως θέμα εθιμοτυπίας το βλέπεις ; Τι γυαλιά φορείς ; Εδώ παρουσίασαν οι διοργανωτές της ημερίδας της Θεσσαλονίκης ολόκληρο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, θέλει δε θέλει, να επικροτεί τα όσα ανήκουστα ακούστηκαν ! Σκέψου αγαπητέ ! Για να φτάσει ο Ιερώνυμος να τους κράζει δημόσια, απαντώντας στον Σημάτη και τον Ορθόδοξο Τύπο, πόσο ο άνθρωπος έχει φρίξει με τα όσα γίνονται στο χώρο των διαλόγων ! Τελικά μου φαίνεται ότι η διάψευση του Ιερωνύμου είναι πολύ πιο ηχηρό κράξιμο για την ημερίδα της Θεσ/νίκης από τις φωνές των αντιφρονούντων τότε ! Δεν άκουσα αν το έγκυρο φερέφωνο το amen.gr δημοσιεύει την είδηση της διαψεύσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ; 24 Ιούλιος 2009 11:53 μμ
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Κύριε Ανδριόπουλε, Γιατί απόλυτη σιγή; Τότε φωνάζατε για τον απλό λαό που διαμαρτυρόταν! Τώρα σιωπάτε για τους μεγάλους που εξαπατούν! Τι ντροπές είναι αυτές; Δεν θα ζητήσετε να πάρουν θέση οι Π. Βασιλειάδης, ο Περγάμου (συνδιοργανωτές), ο π. Κουμαριανός; Δεν θα τους εγκαλέσετε για τη σιωπή τους ; Δεν πρέπει αυτοί οι κύριοι να υποχρεωθούν να ζητήσουν συγνώμη; Πάντως συγχαρητήρια στον Ιερώνυμο! Και που δεν έστειλε εκπρόσωπο στη φιέστα της Θεσ/νίκης και που τους άδειασε, ή σωστότερα τους έκραξε ! 25 Ιούλιος 2009 12:21 πμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
μπραβο Ο.Ρ.Κ.! συγχαρητηρια για τις τολμηρες σου θεσεις! π. Γρηγόριος. 25 Ιούλιος 2009 3:10 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ανωνυμε 24/7 10.56 η πρόταση σου ειναι ΤΡΕΛΗ!!! σε τέτοιες περιόδους θα παει η εκκλησία μας υπο την κυριαρχία τουρκου υπηκόου; επιτέλους ποιά βαλτε τέλος στις ανοητες κορώνες με το πατριαρχείο. αφήστε το εκει ως απολίθωμα αλλα οχι να μας κουμαντάρει κιολας. πρέπει να φύγουν και οι αλλες περιοχές "αι νέαι χώροι" και να συμπτηχθουν με την Εκκλησία της Ελλάδος. Αντε πιά γιατι παράγινε το κακό.... Δ.Γ.
25 Ιούλιος 2009 5:35 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ ΣΑΣ ΕΧΩ ΣΥΜΠΑΘΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ BLOG ΣΑΣ! ΤΕΤΟΙΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ. 25 Ιούλιος 2009 6:47 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Το καλύτερο το είπε ο 11:53: Ο Ιερώνυμος απαντάει στο Σημάτη ! Για να καταλάβουν τινές που ασχολούνται με τους μεγάλους και σπουδαίους του κόσμου τούτου, ότι ο αληθινός Ποιμένας δεν περιφρονεί κανένα! Ότι σημασία για τον Ποιμένα δεν έχουν τα οφίκκια και οι μεγάλοι τίτλοι αλλά η ουσία των λεγομένων και γραφομένων. Και τελικά αποδεικνύεται ότι ο χωρίς μεγάλους τίτλους, απλός θεολόγος, Σημάτης είχε απόλυτο δίκιο! Εύγε του και εύγε στον Αρχιεπίσκοπο που ασχολείται και με τους "μικρούς" θεολόγους! Όσο για αυτούς που ειρωνεύονταν και χυδαιολογούσαν εναντίον του Σημάτη μπορούν μόνο να ... σιωπούν, ένοχα ασφαλώς!
Ή έστω να τρέχουν στα βουνά και στα λαγκάδια ... Όσο για τη Θεσσαλονίκη: η απόλυτη ξεφτίλα για τους διοργανωτές! Και ούτε μία δικαιολογία ή ένα συγγνώμη. Αίσχος τους! Σκέφτομαι μόνο τι θα γινόταν αν τέτοια προστυχιά στον Αρχιεπίσκοπο είχαν κάνει οι "ταλιμπάν" ! Έ ! τότε ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου