Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τραγική η κατάσταση στη Θεολογική Σχολή για εγγραφές και οικονομικά


ΒΟΣΤΩΝΗ.-Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν  περιέλθει το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, λόγω μη προσέλευσης φοιτητών, πράγμα το οποίο έχει επίσης και οικονομικές επιπτώσεις, διεκτραγωδεί σε επιστολή του ο κ. Δημήτρης Παπακώστας, πρόεδρος της Επιτροπής Εγγραφών.
Αναφέρει ότι «οι εγγραφές έχουν μειωθεί, ενώ η Σχολή μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018 θα αντιμετωπίσει έλλειμμα $3.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξ’ αυτών το $1.5 εκατ. θα το χρωστά η Αρχιεπισκοπή». Υπογραμμίζει ότι «η απομένουσα δυνατότητα δανεισμού έναντι του κληρονομήματος –endowment- είναι $2.8 εκατομμύρια δολάρια. Οπότε θα εξαντλήσουμε το κληροδότησα – endowment- τον Ιούνιο και θα έχομε ένα άμεσο πολύ σοβαρό πρόβλημα, για να μην αναφερθούμε στο μακροχρόνιο
Ο κ. Παπακώστας έστειλε την επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, στους Μητροπολίτες, καθώς επίσης στα κληρικά και λαϊκά μέλη της Εφορίας.
Γράφει χαρακτηριστικά πως «σας στέλνω τούτο το σημείωμα με μεγάλο φόβο. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εγγραφών είμαι υποχρεωμένος να σας πληροφορήσω για την δραματική αλλαγή στις προοπτικές των εγγραφών μας από τις προβλέψεις της άνοιξης του 2017».


Ο κ. Παπακώστας παραθέτει αναλυτικά πίνακα-κατάλογο με αριθμούς τονίζοντας πως «όπως μπορείτε να δείτε από τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω η τάση έχει αντιστραφεί με σημαντικές αρνητικές διακλαδώσεις επί των εγγραφών. Αν και από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων  είναι καλύτερος από ό,τι ήταν την ίδια εποχή πέρυσι, με 51 φοιτητές που πρόκειται να αποφοιτήσουν τον Ιούνιο, κινδυνεύουμε να μην διατηρήσουμε τον αριθμό των 163 φοιτητών». Ο κ. Παπακώστας σημειώνει στην επιστολή του πως «ο πραγματικός αριθμός είναι μόνο 45. Προβλέπουμε 75 για το 2018» και διερωτάται «είναι κατορθωτό κάτι τέτοιο;».\

Ο Βυζαντινόρυθμος ναός του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής. Αρχείο “Ε.Κ.” /Θεόδωρος Καλμούκος.Ακόμα στην επιστολή του αναφέρει ότι «το φθινόπωρο του 2016 εισαγάγαμε 67 νέους φοιτητές. Οι προβλέψεις για το Φθινόπωρο του 2017 μέχρι τέλους Ιουνίου ήταν 85 νέοι φοιτητές, αλλά είχαμε μόνο 45 φοιτητές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, 17 στο Κολέγιο και 28 στη Θεολογική Σχολή. Οι υπάλληλοι στο Τμήμα Εγγραφών πιστεύουν ότι θα έχομε 75 νέους φοιτητές το φθινόπωρο του 2018. Ωστόσο με δεδομένη την εμπειρία μας από τον περασμένο χρόνο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις προσδοκίες μας. Μέχρι στιγμής έχομε δεχθεί 41 αιτήσεις εκ των οποίων οι 8 έχουν πει ότι θα έλθουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή».
Σε άλλο σημείο της επιστολή του ο κ. Παπακώστας τονίζει ότι «η Σχολή στηρίζεται πάρα πολύ στον αριθμό των εγγραφών προκειμένου να αντιμετωπίσει οικονομικά θέματα, αλλά οι εγγραφές δεν πλησιάζουν καν την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».
Ο κ. Παπακώστας υπογραμμίζει επίσης πως «η ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης και της Εφορίας, δεν έχει κατορθώσει να συνασπισθεί και να ενεργοποιήσει τις πολλές κοινότητες οι οποίες ενδιαφέρονται για τη Σχολή για να αισθανθούν εμπιστοσύνη για να προωθήσουν ένα κοινό όραμα και να εφαρμόσουν μία κοινή ατζέντα».
Ο κ. Παπακώστας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα επηρεαστούν και οι διαβουλεύσεις της ακαδημαϊκής αναγνώρισης της Σχολής. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αυτοί οι αριθμοί των εγγραφών έχουν σημαντικές και δριμείες επιπτώσεις για την ακαδημαϊκή υγεία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και θα επηρεάσουν επίσης τις συζήσεις για την αναγνώριση». Υπογραμμίζει πως «είναι σπουδαίο να γνωρίζετε την κατάσταση ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα συλλογικώς».
Γράφει ακόμα πως «επειδή δεν είχαμε συνεδριάσεις της Εφορίας, προτείνω να ορίσουμε μία ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη, να ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Οικονομικής μας Επιτροπής να μας δώσει περισσότερη αίσθηση από την επίπτωση που θα έχει αυτή αλλαγή για τους επόμενους 12 μήνες και να αρχίσει τις συζητήσεις εξεύρεσης λύσης».
Ο κ. Παπακώστας σημειώνει επίσης πως «σε μία εποχή τρομακτικής πίεσης για πολλά ιδρύματα μας, είναι έμπονο για μένα να σας ενημερώσω γι’ αυτή την κατάσταση στη Σχολή. Ωστόσο προσεύχομαι ότι θα εκλάβετε τα σχόλια μου με το πνεύμα και την αγάπη για τη Σχολή μας και πως η αισιοδοξία η οποία υπήρχε κάποτε μπορούμε να βρούμε λύση σ’ αυτά τα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου