Κυριακή 15 Μαρτίου 2009















Ο ΦΩΤΟΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ
ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΠΟΛΕΩΣ



Σημερα β΄Κυριακη των νηστειων της αγιας και μεγαλης Τεσσαρακοστης, γιορταζει ο θειος Γρηγοριος ο Παλαμας αρχιεπισκοπος Θεσσαλονικης.


Κρινουμε σκοπιμο να αναφερουμε καποια χαρακτηριστικα της ζωης της οικογενείας του και του ιδιου, του πρωτοτοκου απο πεντε αδελφια, Γρηγοριου.


Αυθεντικες πληροφοριες του πατριαρχου Φιλοθεου, μας ιστορουν την επιδρασι της υψηλης αρετης του πατρος του και την αμεσο προστασια της Θεομητορος να τον παρακολουθει εις παν βημα και η ιδια να δωροφορει επ' αυτου το χαρισμα της θεολογιας.


Ποιος ηταν ο πατερας του, ο Κωνσταντινος Παλαμας;
Ηταν ανθρωπος της νοερας προσευχης. Η νοερα προσευχη ηταν πολυ διαδεδομενη την εποχη αυτη στο Βυζαντιο, αφου κατηρχοντο απο του Αθωνος ονομαστοι μοναχοι, διδασκοντες την νοερα προσευχη, στα πληθη του Βυζαντιου.

Ο ίδιος ζουσε σαν αγιος. Ασθενουσε καποιο απο τα παιδια του; Ολοι ησαν κατηφεις. Ο Κωνσταντινος προσευχονταν στο Θεο, απεκδεχομενος το θελημα Του.
Πεθανε το παιδι του και ο θανατος ερριψε σε ολους το πενθος; Ο Κωνσταντινος στραφηκε στο Θεο και τον ευχαριστουσε και τον υμνουσε, που πηρε το παιδι του στην ουρανια βασιλεια. Αντι να τον παρηγορησουν οι φιλοι, αυτος τους παρηγορουσε και τους διδασκε περι αιωνιου ζωης.
Με την γυναικα του, το ονομα Καλλονη, ζουσαν σαν αδελφοι. Ηταν ομοψυχοι. Συμψυχα σπουδαζαν να καταστησουν και τα παιδια τους. Η κατοικια του συγκλητικου Κωνσταντινου ήταν "φροντιστηριο" της μοναχικης πολιτειας.

Μια μερα επιβιβαστηκαν πλοιαριου να περασουν απεναντι στη μονη του μαρτυρα Φωκα οπου ζουσε ο πνευματικος του πατερας. Ρωτησε την γυναικα του αν πηραν κατι να προσφερουν εις αυτον. Απαντησε οτι δεν πηραν. Και τοτε ο Κωνστασντινος απευθυνθηκε στο Θεο. Και εκει που ταξιδευε με τα χερια του μεσα στη θαλασσα "ανασπασας λαυρακα των μεγιστων εκειθεν αναγει" και λεγει στην συζυγο και στα τεκνα του: Ιδου η τραπεζα που ετοιμασε ο Χριστος για τον πνευματικο μας πατερα. Και πανηγυρισαντες το γεγονος δοξαζαν το Θεο.


Λιγο πριν πεθανει το 1303 εκαρη μοναχος μετωνομασθεις εις Κωνσταντιον.
Την στιγμη εκεινη τον πλησιασε η γυναικα του και τον παρεκαλεσε να αναθεση την προστασια των παιδιων του, στον φιλο του αυτοκρατορα. Εκεινος οχι μονο αρνηθηκε να τα αναθεση στον Ανδρονικο, αλλα και την ήλεγχε και την επεκρινε γιατι δεν τον συνιστουσε να τα αναθεση, στην Θεομητορα Δεσποινα "τους εμους καταλειπω παιδας". Τοιουτος ο πατηρ, του μεγαλου Γρηγοριου.


Μεσα σε μια τετοια οικογενεια διαμορφωθηκε ο μεγας εν Θεολογοις Γρηγοριος.
Ολος ο βιος του Γρηγοριου υπηρξε αξιοθαυμαστος.
Ενα χαρακτηριστικο του βιου του ειναι οι τιτανιοι αγωνες του, κατα του Ελληνος εκκαθολικισθεντος ουνιτου Βαρλααμ "ρακος Ρωμαϊκον υποδύς".
Ο Γρηγοριος περι το 1335 εγραψε δυο αποδεικτικους λογους εκτασεως 125 πυκνων σελιδων, δυο μνημεια που ανηγειρεν η Χαρις του Θεου, οπου εξαντλειται η γραμματεια περι των τριαδικων υποστατικων σχεσεων και ιδιωματων και αι μετεπειτα συζητησεις μετα των Λατινων περι της εκπορευσεως του Αγιου πνευματος και κρημνιζει ως χαρτινον πυργον το αντορθοδοξον filioque, τα συντριμματα του οποιου εξακολουθουν οι Λατινοι να υποκρινωνται οτι δεν βλεπουν.

Επιπλεον, στις κατηγοριες του λατινελληνος αιρετικου Βαρλααμ εναντιον των μοναχων ότι "ειναι ομφαλοψυχοι, οτι διαφθειρουν τα δογματα της Εκκλησιας, οτι θεωρουν την αγια Γραφη ανωφελη και την επιστημη βλαβερα, οτι οι ησυχασται διατεινονται οτι βλεπουν σωματικοις οφθαλμοις το θειον φως,οτι δοξαζουν την θειαν χαριν κτιστην και την ουσιαν του Θεου μεθεκτην, οπερ συνιστα διθεϊαν, οτι προκειμενου να ελκυσουν την ελλαμψιν του θειου φωτος, χρησιμοποιουν αισθητα τινα μεσα", ο θεοσοφος δεινος διαλεκτικος Γρηγοριος ο Παλαμας, σπευδει εις τον υπερ της κινδυνευουσης ευσεβείας αγωνα και προσκομιζει την επιχειρηματολογια του"υπερ της κοινης πάντων μητρος Εκκλησιας πολεμουμενης προστηναι". Και "στομα θεολογιας και δογματων ιερων και δοξης ορθης σταθμη" ανεδειχθη.
Ο Βαρλααμ ενωπιον της Συνοδου, ζητησε συγγνωμην, δι οσα ειπε. Ομως αργοτερα επανηλθε στις αιρετικες αποψεις του και "αποδρας ωχετο προς Ιταλιαν" οπου ο παπας χειροτονησε τουτον καρδιναλιον Ιερακος. Και "αποπτυσας την Ορθοδοξιαν , ησπασθη και αυθις τα της ρωμανας Εκκλησιας, επι τον ιδιον επανιων εμετον".

Με την φυγη του Βαρλααμ, εμφανιζεται στην Κωνσταντινουπολι ο βαρλααμιτης Ακινδυνος που πρεσβευει τα ιδια. Ομως εδω και παλι ο Γρηγοριος ανακηρυττεται ο της ευσεβειας προμαχος.

Περι τα μεσα του 1352 "νοσω περιπιπτει δεινη και πολυημερω" ητταται και αποκαλυπτει οτι η εκδημια του θα συντελεσθη, την επομενη της εορτης του αγιου Χρυσοστομου.
Ο αρχιερευς του Θεου το 63ον διανυων ετος, "ηδη τα τελευταια πνεων" και επειγομενος προς ουρανον και τα ουρανοις, υποψιθυριζε τουτο επαναλαμβανων πυκνως και πολλακις :
τα επουρανια, τα επουρανια", όπου αξιως μετεστησεν εις ουρανον και τα επουρανια.

Και η παντουργος του Πνευματος χαρις περιελαμψε με υπερφυσικον φως το δωματιον οπου εκειτο το ιερον λειψανον και ηλλοιωσε το θειον του προσωπον με θειαν αιγλην, καιτοι ητο τελειως αποσαρκωμενον και νεκρωμενον.

Αφηγουνται λεπτομερως μεγαλα και αφθονα θαυματα μετα την κοιμησιν του μεγαλου και θεοφορου Πατρος, διο και ελαβεν επαξιως την επωνυμιαν του θαυματουργου.

Εννεα ετη δε απο της προς τον Θεον εκδημιας του, ανεγραφη η μνημη του Αγιου και ωρισθη να εορταζεται την β΄Κυριακην της Μεγαλης Τεσσαρακοστης.

Αγιε του Θεου Γρηγοριε θαυματουργε, πρεσβευε υπερ ημων, ινα μειωση ο Θεος και το ημετερον Σκοτος, διοτι ο Φραγκολατινισμος υψωνει και σημερα θρασεια την κεφαλην και επιβαλλεται η αντιμετωπισι του.

Και οι Λατινοφρονες ηυξηθησαν και επολλαπλασιασθησαν, σφοδρα-σφοδρα και οι επισκοποι σιωπουν και επικινδυνα "λατινοφρονουν" και εγκαταλειπουν ερμαια να προδιδεται η Μητερα και Τροφος, Αγια μας Ορθοδοξος Εκκλησια.

Αγιε του Θεου, πρέσβευε τω Πανοικτίρμονι Θεώ, ίνα, εν τη Αγια Ορθοδοξω Εκκλησια, υπερ Ης τιτανιως αγωνισθηκες και πολλα υπεστης, αναδειξη ανδρα γενναιον, δυναμικον και φωτοφορον και διαλυση τα σκοτη των Αιρεσεων της εποχης μας.

Αγιε του Θεου, πρεσβευε τω Ελεημονι Θεω,
ινα Φωτιση και ημιν το Σκοτος.
ΑΜΗΝ.

15 σχόλια:

  1. Πρέσβευε Αγιε του Θεού υπέρ ημών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς σήμερα τιμάμε με ύμνους και λόγους τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά, αλλά μιμούμεθα τον .... Βαρλαάμ, όπως είπε στην εξαφανισμένη από τον Οδυσσέα αποτείχισή του ο πάπα-Σταύρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπά;
    Και ποιοί αγωνίζονται όπως ο Παλαμάς αγιος;
    Μηπως, οι ποιήσαντες σχίσματα μέσα στην Εκκλησία, παλαιοημερολογίτες;
    Ετσι, νομίζουν;
    Ο άγιος Παλαμάς, κύριοι ψευδολόγοι, δεν αγωνίζονταν για τα ημερολόγια, αλλά για τα δόγματα της Εκκλησίας.
    Καταλάβατε;
    Αϊντε, πάτε να κολυμπήσετε,
    ψευδολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη βρίζεις αδελφέ μου όσους αποτειχίστηκαν για να μην ενωθούν με τον Πάπα! Ο άγιος Γρηγόριος αγωνίστηκε κατά του Παπισμού! Έτσι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται από το 1924 οι Παλαιοημερολογίτες! Απλά πράγματα είναι, δεν τα καταλαβαίνεις;Τουλάχιστον πάψε να βρίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ιστοχώροι λειτουργούν αφιλοκερδώς και σε ερασιτεχνική βάση.
    Σας καλωσορίζουμε λοιπόν!
    Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
    http://agiooros.freeforums.org
    ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΓΙΟΙ
    http://orthodoxsaints.freeforums.org

    ΚΑΝΑΛΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
    http://www.mogulus.com/agkaliapanagias


    MY YOUTUBE

    http://www.youtube.com/profile?user=agkaliapanagias&view=videos


    --
    http://agiooros.freeforums.org/portal.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αδελφοί ας διδαχθούμε από το φωτεινό παράδειγμα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και ας δείξουμε την αγάπη μας στούς Αγίους με το να είμαστε αληθινά πνευματικά τέκνα τους οδηγούμενοι από τις φιλόθεες αρετές και όχι από τα πάθη της ψυχής μας.Ο Αγιος, αν και Θεόπτης προσευχόταν και έλεγε Κύριε φώτισε το σκότος μου,εμείς σήμερα οι δήθεν αγωνιστές που δυστυχώς τα ξέρουμε όλα δαγκώνουμε τους αδελφούς μας και προσπαθούμε να επιβάλουμε την γνώμη μας όχι μόνο στους ανθρώπους,αλλά και στον ίδιο τον Θεό μας.Με μεγάλη ευκολία θέτουμε τους άλλους εκτός Εκκλησίας,λες και είμαστε εμείς οι κριτές και δεν καταλαβαίνουμε ότι δεν μιλάει μέσα μας ο Κύριος αλλά ο εγωισμός μας.Οι Αγιοι όταν χρειαζόταν να πράξουν κάτι παρόμοιο Συνοδικά ,το έκαναν με πόνο ψυχής και πνευματική θλίψη ενώ εμείς....Αδελφοί ο εχθρός του Κυρίου μας είναι εντός των τοιχών και εμείς μαλώνουμε ποιός θα δοξασθεί στον κόσμο αυτό, ποιανού η γνώμη θα επικρατήσει όχι τι λέει και θέλει ο Χριστός μας.Αδελφοί οι εχθροί του Κυρίου Οικουμενιστές και Λατινόφρονες γελούν μαζί μας,γελούν με τα χάλια μας.Είναι καιρός να αλλάξει κάτι στην καρδιά μας και με τον φωτισμό του σκότους μας να βρούμε το θέλημα του Κυρίου και να το υπηρετήσουμε ως γνήσιοι υιοί και θυγατέρες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διονύση επικροτώ και επαυξάνω.
    Μόνο η ενότητα και η καλή διάθεσι θα φέρουν καλό αποτέλεδμα.
    Τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διονύση, καλά τα γράφεις στους δυστυχείς αποτειχισμένους, οι οποίοι είναι εκτός Εκκλησίας σχισματικοί και αιρετικοί, γιατί πιστεύουν ότι οι 13 μέρες σώζουν τον ανθρωπο!
    Αγωνίζου, λοιπόν, κατά της κάστας αυτής των Παλαιοημερολογιτών και υπέρ της Εκκλησίας μας!
    Ο Θεός μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατάλαβες τώρα Διονύση
    ποιός είναι πίσω από τον Ανώνυμο πιό πάνω;
    Γιά να καταλάβης ποιοί δαιμονάνθρωποι μπήκαν μέσα στους Παλαιοημερολογίτες και διασπούν τον αγώνα;
    Μόνον οι Κιούσιοι είναι η εκκλησία. Κανένας αλλος.
    Ολοι οι άλλοι είμαστε σχισματικοί και αιρετικοί.
    Ου να χαθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατάλαβες, Διονύση, ποιοί είναι οι σχισματικοί και αρετικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αδυναμία συναλλαγής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος διαβαστε εδω http://agiooros.freeforums.org/topic-t2778.html#9034

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ κατάλαβα
    ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΕ του Κιούση
    ποιοί είναι οι αιρετικοί.
    Ο Κιούσης και η παρέα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωστε αυτοι που ειχαν το σθενος τοτε να αποτειχισθουν απο την Εκκλησια το 1924 ηταν [καστα] και το εκαναν για τις 13 ημερες νομιζεις εσυ παλικαρι μου νεοημερολογιτη!!!και προτρεπεις να αγωνιστουν οι αλλοι εναντιον τους και δεν μπορεις να εννοησεις οτι αυτα που λες ειναι στεφανια για αυτους. Και οι διωγμοι οι φρικτοι που εγιναν τοτε ειναι παραμυθια;;; μαλλον τους εκαναν οι παπουδες σου, φαινετε και απο το μισος που εχεις τωρα...Και η εμφανιση του τιμιου Σταυρου στον Υμμητο εαν γνωριζεις, που εγινε αμεσως την επομενη χρονια στην ημερομηνια της εορτης, ηταν και αυτο το Μεγιστο θαυμα, παραμυθακι, οπως ειχε πη και ο Χριστοδουλος σας;;;; Συνελθε αδελφε και μην αφηνης αυτον να ενεργη για σενα ,παταξε τον. Τον
    πονηρο.
    Καλο υπολοιπο Σαρακοστης, αδελφικωτατα, Άγγελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν φαίνεται για νεοημερολογίτης αυτός ο Ανώνυμος, Αγγελε. Είναι ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα. Δεν το κατάλαβες;
    Μην μπερδεύεσαι που και οι νεοημερολογίται πιστεύουν για μας ότι τα κάναμε όλα μόνο γιά το ημερολόγιο.
    Παλαιομερολογίτης είναι.Της παράταξης του Κιούση. Που πιστεύει ότι είναι αυτός η εκκλησία και εμείς οι άλλοι οι αποτειχισμένοι του παλαιου, είμαστε εκτός.
    Μην μας μπερδεύει.
    Ο κύριος, είναι μάγκας από το μουράγιο.
    Δεν τον κατάλαβες ποιός είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΣΑΙ; ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ, 'Η ΑΜΗΧΑΝΟΣ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, 'Η ΔΕΝ ΧΩΝΕΎΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου